3 maj 2024

Redaktionen

 


 

 


Hemfosa Fastigheter förstärker sitt transaktionsteam och anställer Hanna Fjeldgård (bilden t v) och David Träff (bilden t h) som projektledare. Båda tillträder i mars och bidrar med gedigen kompetens från komplexa och värdeskapande fastighetstransaktioner och stärker Hemfosas förutsättningar att befästa sin starka position inom samhällsfastigheter i Norden.

Hanna Fjeldgård arbetar idag på Nordanö (fd Leimdörfer) där hon under de senaste fem åren varit med och genomfört flertalet stora och komplexa fastighetsaffärer med svenska och internationella kunder. Hanna har en master i fastighetsekonomi från KTH i Stockholm.

David Träff har mångårig erfarenhet från fastighetsaffärer och -finansiering inom NatWest Nordisk Renting. Han har under sina sex år inom Nordisk Renting varit verksam som analytiker och associate, och kommer närmast från positionen som Vice President med bland annat ansvar att leda stora transaktionsprojekt. David har en magisterexamen i Fastighet och Finans från KTH i Stockholm/ Cass Business School, United Kingdom.

– Jag är väldigt glad över att välkomna både Hanna och David till vårt transaktionsteam. Vi har höga ambitioner att stärka vår roll som ledande på samhällsfastigheter, och de kommer bidra med både erfarenhet, kompetens och driv”, säger Anna Alsborger, transaktionschef Hemfosa Fastigheter.




 

 

 

 

onsdag, 16 januari 2019 12:14

Wihlborgs i nya kontrakt om 4.700 kvm

 


Wihlborgs kontorsprojekt Dungen i stadsdelen Hyllie, Malmö, är fullt uthyrt och inflyttning startar i april. Illustration: Fojab arkitekter





Wihlborgs har nyligen tecknat en rad nya hyresavtal i Hyllie och centrala Malmö. I samband med detta är kontorsprojektet Dungen i Hyllie nu fullt uthyrt.

I Dungen har Wihlborgs nu hyrt ut ytterligare 1.200 kvm till Tullverket, utöver de 6.300 kvm som myndigheten tecknade avtal för redan 2017. I samma fastighet har kontrakt skrivits med en hudklinik om 400 kvm och tillsammans med uthyrningen av 900 kvm till Ferrero Scandinavia är fastigheten nu fullt uthyrd. Inflyttning startar den 1 april 2019.

I centrala Malmö har Wihlborgs skrivit avtal med Region Skåne om 1.600 kvm för Ungdomsmottagningen i fastigheten Erik Menved 37 på Kattsundsgatan.

I Väktaren 3 (Scandinavian Center) vid Malmö central utökar hyresgästen VA Syd sina lokaler med 700 kvm utöver de 4.000 kvm som företaget hyr sedan 2016. Slutligen har avtal om 800 kvm kontor nyligen tecknats med en hyresgäst i S:t Jörgen 21 (Baltzar City).

– Vi ser en fortsatt god efterfrågan på kontor i Malmö, i synnerhet i centrala och kommunikationsnära lägen. Våra vakanser är historiskt låga när det gäller kontor i Malmö och vi ser med tillförsikt på 2019. Nu är det viktigt att vi fortsätter utveckla nya kontorsytor på attraktiva platser för att möta efterfrågan, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

Hon fortsätter:
– Kundernas behov förändras i allt snabbare takt och därför är det viktigt att vi skapar lokaler som kombinerar hög kvalitet med möjlighet att vid behov göra förändringar på ett hållbart sätt. Som stor fastighetsägare har vi ett ansvar att minska vår miljöpåverkan, inte minst vid ny- och ombyggnationer, och vi ser också ett ökat krav på hållbarhet från våra kunder.
tisdag, 15 januari 2019 16:22

SPG köper byggrätt i Tyresö

 


Christian Olofsson, vd för SPG.




Scandinavian Property Group har avtalat med bostadsrättsföreningen Solhöjden i Tyresö om att förvärva en byggrätt om 13.900 kvm BTA.  Området är beläget vid Tyresö centrum och projektet består av 175 bostadrätter. Byggstart av första etappen beräknas ske i höst med färdigställande under 2021.

 

– Det har varit en givande process att tillsammans med brf Solhöjden driva detaljplaneprocessen för dessa byggrätter. Vi ser fram emot att genomföra vårt första projekt med prisvärda och effektiva bostadsrätter i Tyresö Centum, säger Christian Olofsson, vd för SPG.

 

Hamilton Advokatbyrå med ansvarig delägare Charles Andersson, är legal rådgivare till SPG.

tisdag, 15 januari 2019 15:36

Restate: Fler vill ombilda i nyare hus

 


Jan Bjurfors, ombildningskonsult i Restate.




Restate har genomfört en undersökning genom telefonintervju bland de boende i 33 allmännyttiga fastigheter i Stockholms ytterområden. Sett från fastighet till fastighet så är resultatet mycket varierande.

 

Bland de 377 hyresgäster som medverkade i intervjun var 55 procent positiva till en ombildning från hyresrätt till bostadsrätt. Men i ett antal hus visade endast 17 procent intresse medan det å andra sidan fanns exempel på där alla tillfrågade positiva till att ombilda. Bland de områden där intresset är större för ombildning kan framförallt nämnas Farsta och Solberga.

 

Av de kommentarer som de tillfrågade lämnade i samband med undersökningen kan konstateras många känner en osäkerhet om de får lån och hur skuldkvotstak och amorteringen slår.

 

– En slutsats vi drar utifrån undersökningen är att intresset är högre i nybyggda hus jämfört med det äldre beståndet. Om staden menar allvar med att ombilda så behöver man alltså vara beredd att släppa till även lite nyare hus och även tillåta ombildning i andra områden än på Järvafältet, säger Jan Bjurfors, ombildningskonsult i Restate.

 

tisdag, 15 januari 2019 15:27

Bostadspriserna faller i Norge

 



I Oslo bygger JM vid Grefsen Stasjon bostäder, där 2-4 rum, 44-125 kvm, kostar mellan 3,45 MNOK och 10,99 MNOK.



Efter nästan åtta års oavbruten ökning av priserna på den norska bostadsmarknaden, faller nu priserna kraftigt, särskilt i huvudstaden Oslo, enligt Global Property Guide. Under Q4 2018 sjönk de norska bostadspriserna i genomsnitt med 2,23 procent, jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

 

Avmattningen kan till viss del hänföras till genomförandet av strängare lånevillkor från den 1 januari 2017. Försäljningen av alla bostadstyper minskade med 0,7 procent till totalt 54.945 under år 2017, medan försäljningen av nya bostäder minskade med hela 22 procent.

 

Norges Bank har behållit styrräntan till 0,75 procent, efter att ha ökat den med 25 punkter i september. Fallande oljepriser har skadat Norge under de senaste åren, men den norska ekonomin växte med 1,1 procent under 2016 och med 1,8 procent under 2017, efter en tillväxt om 2 procent för både år 2014 och år 2015.

 

Olja är Norges största industri och står för mer än 20 procent av BNP och cirka 47 procent av exporten. Norges ekonomi förväntas öka med 2,1 procent i år, efter en årlig genomsnittlig tillväxt om 1,4 procent under de senaste åtta åren.

 

tisdag, 15 januari 2019 13:02

Atrium Ljungberg avtalar med Jysk i Mobilia

 


Atrium Ljungberg fortsätter att utveckla Mobilia Köpcentrum & Handelskvarter i centrala Malmö. Fotograf: Manne Widung




Atrium Ljungberg hyr ut cirka 1.800 kvm butiksyta till heminredningskedjan Jysk i Mobilia i Malmö. Butiken öppnar i september och kommer att utformas enligt Jysks nya koncept med fokus på inspiration och design.

– Vi är väldigt glada över den starka utvecklingen i Mobilia, som under 2018 hade 14 miljoner besökare. Atrium Ljungberg har stort fokus på hållbar stadsutveckling och att skapa platser där människor trivs och vill vara. Jysk är ett starkt varumärke med en bred kundgrupp och butiken blir ett bra komplement till Mobilias övriga utbud, säger Anders Murmark, Atrium Ljungbergs fastighetschef i Malmö.

Jysk omfattar totalt drygt 2.600 butiker i 50 olika länder, varav 142 butiker i Sverige. Bolagets strategi är att satsa på fysiska butiker för att komma nära kunderna i alla länder som bolaget är verksamt i – en strategi som har fått stor uppmärksamhet i ljuset av den växande e-handeln.

– Vi har länge velat flytta från vår nuvarande placering på Trelleborgsvägen till Mobilia, där det finns en attraktiv koncentration av handel. Flytten till Mobilia blir ännu ett steg i vår målsättning att utveckla och förnya vårt butiksnät och gör att vi kommer ännu närmre våra kunder, säger Carsten Lönne, etableringschef vid Jysk Sverige.

Under 2019 fortsätter Atrium Ljungberg utvecklingen av Mobilia med det fortsatta uppförandet av det så kallade Torghuset, som omfattar 16.000 kvm och ska invigas under 2020. Några av de hyresgäster som ska flytta in i huset är Nordisk Film och Funnys äventyr – är ett kulturhus för barn där lärande, läsande och lek står i fokus. Torghuset kommer även att innehålla 74 hyreslägenheter. 

tisdag, 15 januari 2019 13:00

Riksbyggen inviger trygghetsboende i Frövi

 


Riksbyggen har adderat 39 lägenheter till Kooperativa hyresrättsföreningen Tallen.




I maj 2017 tog Riksbyggen och Kooperativa hyresrättsföreningen Tallen i Frövi, Lindesbergs kommun, första spadtaget för 39 nya lägenheter. På fredag är det dags för invigning och under ceremonin deltar bland andra Maria Larsson, landshövding i Örebro och Leif Linde, vd Riksbyggen.

Kooperativa hyresrättsföreningen Tallen är ett trygghetsboende avsedda för personer över 65 år. De tidigare 54 lägenheterna i föreningen har genom byggandet av en ny etapp utökats med 39 bostäder.

Konceptet med kooperativa hyresrätter är bra för de kommuner som vill ha ett alternativ till traditionellt, kommunalt fastighetsförvaltande, men samtidigt möta ett ökande vård- och omsorgsbehov. Riksbyggen har varit med och instiftat kooperativa hyresrättsföreningar för äldre i över 30 kommuner.

– Med trygghetsboende i form av en kooperativ hyresrättsförening har Riksbyggen hittat ett koncept som är mycket bra både för de boende och kommunen, säger Leif Linde.

tisdag, 15 januari 2019 12:57

NCC bygger spårvagnsdepå i Lund

 


Tengbom har ritat den spårvagnsdepå som NCC ska bygga vid forskningsanläggningen ESS strax utanför Lund.



På uppdrag av Lunds kommun och Region Skåne ska NCC bygga en spårvagnsdepå för Lunds spårvagnar. Ordervärdet uppgår till drygt 100 Mkr. Uppdraget är en del av Lunds kommuns och Region Skånes gemensamma projekt att bygga en spårvagnslinje mellan centrala Lund och forskningsanläggningen ESS.

Spårvagnsdepån uppförs i närheten av ESS, som en sista punkt i spårvägslinjen, och den ska innehålla utrymmen för dagligt underhåll och rengöring, verkstad för större underhållsarbeten och reparationer, kontor samt uppställningsplats för spårvagnarna. Färdigställande ska ske under 2020, då den nya spårvägen tas i drift.

– Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med Region Skåne och bygga spårvagnsdepån i Lund. På uppdrag av Region Skåne bygger NCC även en underhållsdepå för Öresundståg i Kärråkra utanför Hässleholm, vilket ger möjlighet till erfarenhetsutbyte mellan projekten, säger Per-Ola Martinsson, avdelningschef, NCC Building.

 

tisdag, 15 januari 2019 12:54

Diös köper Centralpalatset i Gävle

 


Centralpalatset, mitt emot Centralstationen i Gävle.



Diös förvärvar tre fastigheter i centrala Gävle, Borlänge och Mora. Det totala fastighetsvärdet uppgår till 282 Mkr och den totala uthyrningsbara ytan omfattar cirka 21.000 kvm. En av fastigheterna är Centralpalatset, beläget mitt emot Centralstationen i Gävle. Säljare är Provinsfastigheter och tillträde sker den 15 februari.

Fastigheterna som förvärvas ligger på centrala adresser i respektive stad och innehåller till största delen kommersiella lokaler och bostäder.

 

I Gävle är den största hyresgästen den nationella tech-, science och IT-inriktade gymnasieskolan Nordens Teknikerinstitut.

 

I Borlänge består fastigheten mest av bostäder men även av kommersiella lokaler.

 

Fastigheten i Mora omfattas i huvudsak av handel, där en av de större hyresgästerna är Systembolaget.

 

måndag, 14 januari 2019 16:46

Rekordmånga förmedlade hyresrätter

 


Christer Edfeldt, vd för Bostadsförmedlingen i Stockholm.


 

Aldrig tidigare har så många fått en lägenhet genom Bostadsförmedlingen i Stockholm. Under fjolåret förmedlades 13.455 lägenheter och omkring 23.000 personer fick därmed en ny bostad. Det motsvarar ungefär 54 lägenheter per arbetsdag och är en ökning med 16 procent jämfört med föregående år.

 

Förmedlingen av ungdoms- och seniorbostäder ökade kraftigt, men sett till antalet var det förmedlingen av vanliga hyresrätter som ökade allra mest.

 

– Vi är väldigt glada över att så många valt att använda vår förmedlingstjänst och att allt fler bostadsbolag ser nyttan med att samla lediga hyresrätter på ett och samma ställe. Under 2018 var det ett 20-tal nya bostadsbolag som ville börja använda våra tjänster, säger Christer Edfeldt, vd för Bostadsförmedlingen i Stockholm.

 

Under året växte bostadskön med 39.559 personer, motsvarade en ökning med 7 procent, vilket ligger i linje med de senaste årens ökning. Andelen aktiva i bostadskön, de som gör minst fem intresseanmälningar per år, var också lika stor som tidigare; 14 procent.

 

Den genomsnittliga kötiden som behövdes för att få en bostad var oförändrat 10,3 år, vilket var ett trendbrott eftersom kötiden annars har ökat för varje år de senaste åren.