3 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 17 januari 2019 15:55

Restate, ombud vid ombildning i Huddinge

 


Jonny Öhlander, ombildningskonsult från Restate.



Bostadsrättsföreningen Banjon, bestående av 82 lägenheter på Bridgevägen 10-12 och Vistvägen 1, har den 15 januari förvärvat fastigheten Huddinge Banjon 1 med hjälp av Restate. Säljare var Huddinges allmännyttiga bolag Huge Bostäder AB. Bostadsytan uppgår till 3.734 kvm och lokalytan till 103 kvm. Tomtarealen är 11.320 kvm och köpeskillingen var 79,5 Mkr.

 

Ombildningskonsult från Restate var Jonny Öhlander som i en kommentar säger:

– En engagerad styrelse har varit en avgörande orsak till att de boende nu kunnat köpa sina bostäder med bostadsrätt och göra en god affär.

 

Danske Bank finansierade affären och SBC kommer att vara föreningens förvaltare.

 

 

 

 

 

 

torsdag, 17 januari 2019 15:40

Landmärket Gårda Vesta har byggstartats


Peabs vd Jesper Göransson, t h, och Platzers vd P-G Persson, t v, fyller glidformen med dess första betong för Göteborgs högsta kontorshus, Gårda Vesta som ska bli 94 meter. Foto: Marie Ullnert


Gårda Vesta blir ett landmärke för Göteborg med sina 25 våningar när huset är färdigställt sommaren 2021. Illustration: Tomorrow

 

Idag togs ett första spadtag för byggandet av Gårda Vesta, kontorshuset i Gårda, Göteborgs nya landmärke som ska bli 94 meter högt. Tre meter per dygn, så snabbt kommer byggnaden att växa mot skyn.

 

Genom ett gemensamt spadtag startade idag Peabs vd Jesper Göransson och Platzers vd P-G Person gjutningen av Göteborgs högsta kontorshus.

 

– Peab och Platzer har gemensamt utvecklat Gårda Vesta till det landmärke kontorshuset kommer att bli för Göteborg. Spadtaget idag känns extra glädjande då Peab firar 60 år som samhällsbyggare i 2019. Projektet blir en talande symbol för den verksamhet som vi utvecklat tillsammans med våra kunder genom åren, säger Jesper Göransson vd för Peab.

 

– Gårda Vesta blir 94 meter högt och byggs med glidformsgjutning. Det är en avancerad teknik och innebär att vi kan komma igång med stommontaget inom en rimlig tid. Anledningen till att Peab glidformsgjuter på Gårda Vesta är logistik. Vi behöver det högsta tornet att placera kranen för stom- och fasadmontaget på eftersom det inte finns plats runt huset för detta. Betongkroppen kommer klättra mot skyn med en hastighet av tre meter per dygn, säger Gunnar Lander, projektchef på Peab.

 

Kontorshuset beräknas stå färdigt till sommaren 2021 och kommer bestå av två huskroppar på 25 respektive 14 våningar som sammanlänkas av en lägre byggnad. Totalt kommer fastigheten rymma 26.600 kvm kontor samt restaurang och garage med ett grönt torg i direkt anslutning till huset.


Gårda Vesta kommer också bli det första huset i Göteborg att certifieras enligt den amerikanska standarden Well Building som innebär ett starkt fokus på människors hälsa och välmående. Certifieringen utgår från tio områden; luft, vatten, kost, ljus, ljud, rörelse, temperatur, material, sinne och gemenskap, som syftar till att öka det totala välbefinnandet.

 

– Hälsa och välmående blir allt viktigare för både arbetsgivare och arbetstagare. På Platzer sätter vi människan i centrum, vi vill att alla ska må bra på jobbet. Well Building-certifieringen är ett naturligt steg i vårt arbete med att skapa attraktiva och hälsosamma arbetsplatser, säger P-G Persson, vd på Platzer.

torsdag, 17 januari 2019 15:24

Catalyst köper Center Syd

 


Galleria Center Syd, som ligger vid E6 i Löddeköpinge mellan Helsingborg och Malmö, renoverades och byggdes ut 2015 och omfattar cirka 40.000 kvm.



Catalyst Capital har köpt fastigheter för 194 MEUR (cirka 2 Mdr kr) till sin core plus-fond European Property Fund (CCPEPF) med en investeringskapacitet om 1 miljard euro. I förvärvet ingår Galleria Center Syd i Malmö som säljs av Baring Real Estate. Catalyst Capital köper även Rathaus Center Dietzenbach nära Frankfurt med Hahn Group som säljare samt Zielony Targówek i Warszawa som förvärvas från Credit Suisse Asset Management och ett kontorsprojekt som är under uppförande av VINCI Immobilier i Saint-Denis, Paris.

 

Galleria Center Syd, som ligger vid E6 i Löddeköpinge mellan Helsingborg och Malmö, renoverades och byggdes ut 2015 och omfattar cirka 40.000 kvm med hyresgäster som ICA Maxi, Systembolaget, H&M, Stadium, Lindex, KappAhl och Clas Ohlson.

 

Catalyst har utsett NCAP som tillgångsförvaltare och säljaren rådgavs av Cushman & Wakefield och Mannheimer Swartling. För senior skuldfinansiering svarar Helaba.

 

Rathaus Center Dietzenbach är ett modernt shoppingcenter i två våningar i Dietzenbach, som ligger 12 km sydost om Frankfurt. Det omfattar 22.000 kvm och har 32 hyresgäster.

 

Zielony Targówek om 25.000 kvm i Warszawa, varav 85 procent är uthyrt till 12 internationella och nationella återförsäljare, bland andra KFC, Saturnus och Dreams Design.

 

– Dessa tre detaljhandelsinvesteringar ger stabil, långsiktig inkomst med potential för värdeförbättring genom kapitalförvaltning och utvecklingsinitiativ, vilket kommer att ge attraktiva avkastningar för våra investerare, säger Kean Hird, partner och fondförvaltare på Catalyst.

 

Kontorsprojektet i Paris omfattar 6.700 kvm och uppförs i Pleyel-distriktet Saint-Denis, som kommer att bli det viktigaste strategiska transportnavet för projektet Grand Paris och platsen för den olympiska byn för olympiska spelen i 2024. Byggnaden beräknas stå klar under det andra kvartalet 2020.

 

Catalyst tillkännagav fondens första investeringar, totalt omfattande 200 MEUR i mars 2018. Dessa investeringar genomfördes i Frankfurt (Fiat Campus), Berlin (grossistmarknad), Leipzig (detaljhandelspark), Paris (kontor och köpcentrum) och Wroclaw (Nobilis Business House). Dessutom förvärvade Catalyst tre nybyggda servicestationer vid autobahn i Tyskland med hyreslängder på mellan 5 och 25 år.

torsdag, 17 januari 2019 13:02

Kati Stork går till Atrium Ljungberg

 


 

 

Med start den 8 april har Atrium Ljungberg rekryterat Kati Stork (bilden) som affärsutvecklare. Hon kommer närmast från Eurocommercial där hon arbetat som Leasing Director och hon har tidigare arbetat med etableringsfrågor hos Atrium Ljungberg.

– Kati kommer starkt bidra till att utforma framtidens attraktivaste mötes, matupplevelse- och handelsplatser tillsammans med hyresgäster, medskapare och intressenter. Hon kommer till en början att fokusera på utveckling av Söderhallarna och Farsta Centrum, säger Linus Kjellberg, affärsområdeschef Affärsutveckling på Atrium Ljungberg.

 

 

 

 

 



 

 

 


 

 

 

 

 


 


 

 

 

 


 

 


 




 

 

 

 

torsdag, 17 januari 2019 12:47

Thon Property i storavtal med H&M

 


H&M ökade nyligen med ytterligare 600 kvm butiksyta i Charlottenberg shoppingcenter.




Olav Thon Gruppen satsar offensivt på flera håll i landet och det står nu klart att H&M och HM-ägda Afound nyetablerar samt utökar flera befintliga ytor. Sju avtal har signerats gällande fem av Thon Propertys köpcentrum.

Thon Property gör stora investeringar med pågående projekt för över 1 Mdr kr i den egna köpcenterportföljen. De största projekten pågår just nu i Torp Köpcentrum i Uddevalla, fastigheten i Hyllinge utanför Helsingborg och Töcksfors Shoppingcenter där bland andra H&M tar större ytor respektive nyetablerar.

– Det är flera relativt stora avtal som förhandlats i samma förhandlingsprocess under en längre period. Vi är väldigt glada över att ha kommit i mål och ser fram emot utökningar av befintliga lokaler samt nyetableringar med några av klädjättens spännande varumärken, säger Hallgeir Åndal, vd för Thon Property.

Bland annat har H&M:s butik i Charlottenberg nyligen öppnat med 600 nya kvm (totalt 2.100 kvm) för att ge den starka gränshandeln ett större urval. En utökning till totalt 2.500 kvm planeras även i Nordby Shoppingcenter där även Afound ska etableras på 1.200 kvm. Vidare gör H&M en nyetablering om 1.600 kvm när den pågående utbyggnaden av Töcksfors Shoppingcenter står klar, och på Torp köpcentrum utökar H&M med drygt 1.500 kvm till 2.600 kvm med en fullskalig H&M-butik, inklusive H&M Home.

torsdag, 17 januari 2019 12:43

AMF avtalar med Ahlsell i Marievik

 


AMF Fastigheter hyr ut 3.800 kvm i Marievik. Foto: Paulina Westerlind



Ahlsell, en ledande teknisk distributör inom bygg, industri och infrastruktur, flyttar sitt huvudkontor till AMF Fastigheters fastighet M23 i Marievik, Stockholm. I fastigheten ska Ahlsell att hyra cirka 3.800 kvm.

– I Marievik får vi en attraktiv mix av moderna och platseffektiva kontorslokaler med närhet till bra kommunikationer, vatten och natur. Här kommer våra medarbetare få goda förutsättningar att även i fortsättningen ta hand om våra kunder och leverantörer på bästa sätt, säger Claes Seldeby, vd Ahlsell Sverige.

Ahlsell flyttar till fastigheten i maj och därmed är M23 om cirka 16.000 kvm nästan fullt uthyrd.

– Ahlsell är ett fantastiskt tillskott till Marievik. De är ett spännande bolag som är välkänt och uppskattat bland en mängd av Sveriges tekniska branscher. Vi är övertygade om att de kommer att trivas i området och de flyttar till en vacker utsikt över Årstaviken och Södermalm, säger Per Helgesson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter.

AMF Fastigheter äger sex kontorsfastigheter i Marievik med en uthyrbar area på cirka 100.000 kvm.

 

 

 


 


onsdag, 16 januari 2019 17:18

Eurocommercial slutför affär med Aberdeen


Les Allées de Cormeilles, nära La Défense i Paris, har totalt 12 butikshyresgäster.



Woluwe köpcentrum i Bryssel omfattar 46.000 kvm BTA.

 

Eurocommercial Properties N.V. har slutfört försäljningen av köpcentrumet Les Allées de Cormeilles i nordvästra Paris till Aberdeen Standard Investments för 49,9 MEUR, vilket är i linje med Eurocommercials värdering i juni 2018.

 

Transaktionen offentliggjordes i november och slutfördes i slutet av år 2018 som en del av bolagets pågående aktivitetsrotationsprogram, inom vilket ytterligare en försäljning planerad för detta år.

 

Samtidigt meddelar Eurocommercial har ökat sitt innehav i Woluwe köpcentrum i Bryssel, Belgien. Det var i mars i fjol som Eurocommercial kom överens med belgiska AG Real Estate (AG Insurance) att köpa Woluwe köpcentrum till ett pris av 468 MEUR. Denna transaktion innefattade 23.000 kvm av den totala bruttoytan på 46.000 kvm, all angränsande mark, parkering, gemensamma utrymmen och strategisk kontroll.

 

Nu har Eurocommercial kommit överens med AG om ytterligare två transaktioner för resterande 23.000 kvm i Woluwe köpcentrum för totalt 170 MEUR. Betalning kommer till en del att ske genom att Eurocommercials belgiska FIIS (REIT) utfärdar aktier till AG Insurance, som därmed blir en minoritetsaktieägare i det bolaget. Eurocommercal har påbörjat en utbyggnation av köpcentrumet i form av mer handel samt bostäder. Totalt omfattar den planerade utbyggnationen cirka 11.600 kvm.

 

 

 

 

 


Aberdeens Standards bostadshus i 14-våningar med 259 lägenheter i centrala Birmingham, förväntas vara färdigställt under sommaren 2021.



Aberdeen Standards paneuropeiska bostadsfastighetsfond (ASPER) har gjort sin första investering i Storbritannien. Fonden förvärvar nu ett posthus om 10-våningar i Birmingham för 60 MGBP, cirka 695 Mkr. Tillsammans med Lionel House Developments, ska fastigheten byggas om till ett bostadshus med 259 lägenheter. Förvärvet representerar en initial avkastning om 4,25 procent.

 

Fastighetsprojektet ska resultera i högkvalitativa lägenheter om 1-3 rum och kök på Lionel Street i Birminghams centrum. Posthuset ligger mellan Jewellery Quarter och Paradise Circus, nära tågstationerna på New Street och Snow Hill. 


Ombyggnaden pågår redan, och ett 14-våningars bostadshus förväntas vara klart under sommaren 2021. Lägenheterna kommer att marknadsföras och förvaltas av JLL.

 

Investeringen i Birmingham är den senaste investeringen i europeiska bostäder som Aberdeen Standard Investments genomfört och fondförvaltaren avser att investera ytterligare 2 miljarder euro  fram till år 2022.

 

Stora Aberdeen Standard har ambitionen att fördubbla sina totala fastighetstillgångar från nuvarande nivå om 49 miljarder euro (502 Mdr kr) till cirka 100 miljarder euro (1.025 Mdr kr) till år 2025.

 

 

 

 


 

 

 





onsdag, 16 januari 2019 12:29

HSB uppför Jubileumshus i Hagastaden

 


Det 24 våningar höga Jubileumshuset uppförs till HSBs hundraårsjubileum år 2023. HSB fick en markanvisning mellan Norrtull och Hagaparken av Stockholms stad i januari 2018. Illustration: DinellJohansson




Innovation och tradition, det är ledorden för det Jubileumshus som HSB uppför i samband med organisationens hundraårsfirande år 2023. Den 24 våningar höga tegelbyggnaden blir Stockholms nya port norrifrån, och väntas omfatta omkring hundra flexibla lägenheter i olika storlekar, med utblick över Brunnsviken och stadens takåsar. Arkitektbyrån DinellJohansson har fått uppdraget att rita byggnaden.

– Sedan starten 1923 har HSB utvecklat innovationer och nya standarder i boendet. Det ska vi nu manifestera genom att uppföra Jubileumshuset i samverkan med våra medlemmar. En stolt entrébyggnad på en historiskt viktig plats för Stockholm, och en symbol för hundraårsfirandet av Sveriges största bostadskooperation, säger Jonas Erkenborn, vd HSB Bostad.

Med direkt anslutning till Hagaparken blir Jubileumshuset en plats där det urbana möter det rekreativa. En klassisk Stockholmsarkitektur utmärker huset, med hög detaljering, trappning och takterrasser i olika nivåer. HSBs medlemmar kommer att bjudas in för att påverka delar av utformningen.

– Jubileumshuset är en märkesbyggnad, ett landmärke, men inte bara en arkitektonisk gest. Det är en hyllning till HSBs historia. Vår utgångspunkt har varit att rita ett bostadshus där det alldagliga och älskvärda tar plats i husets organisation och gestaltning. Det ska vara enkelt att tycka om huset, säger arkitekten Morten Johansson, som tillsammans med Kalle Dinell utgör DinellJohansson.

onsdag, 16 januari 2019 12:20

Balder köper två fastigheter av Rica


Scandic vid Stortorget i Malmö innehåller 80 rum.



Scandic No. 25 i Göteborg har 112 rum, endast 300 meter från Centralstationen.

 


Balder Kommersiella Fastigheter AB har köpt samtliga aktier i bolagen för i Rica Malmö AB och Rica Göteborg AB, bolag som har ägt hotellfastigheterna för Scandic Stortorget i Malmö och för Scandic No. 25 i Göteborg. Någon köpeskilling har inte publicerats.

 

I ett pressmeddelande säger Gisle Evensen, vd för Rica Eiendom Holding AS:

– Vi har ägt de två nu sålda hotellfastigheterna i många år och vi är nöjda med transaktionen och dess resultat. Balder har tagit över två välskötta hotell i två av Sveriges största städer. I vår portfölj har vi endast haft kvar dessa två hotellfastigheter i Sverige och försäljningen är en naturlig anpassning av vår portfölj efter försäljningen av Scandic Kristiansund 2018.

 

Efter försäljningen äger Rica Eiendom Holding totalt 19 fastigheter i Norge om 168.000 kvm, varav 16 fastigheter är uthyrda till Scandic Hotels. Scandic Stortorget i Malmö har 80 rum och medan Scandic No. 25 i Göteborg, 300 meter från Centralstationen, har 112 rum.

 

Efter förvärvet äger Balder totalt 50 hotellfastigheter. I transaktionen har Heilo Eiendom AS har varit rådgivare för Rica Eiendom Holding.