3 maj 2024

Redaktionen

 


Sommaren 2020 lämnar statistikmyndigheten SCB sina nuvarande lokaler i Garnisonen i Stockholm och flyttar till Solna Strand.

 

 



Vasakronan har kontrakterat SCB på 7.200 kvm i Solna Strand, vilket innebär att utvecklingen av den andra etappen av projekt STRAND går in i sin slutfas. Uthyrningen till SCB ger STRAND en uthyrningsgrad om 57 procent i de två byggnader som etapp två avser. Cushman & Wakefield har bistått SCB med lokalsökning och förhandling av hyresavtal.


– SCB har varit vår hyresgäst i befintliga lokaler i Garnisonen sedan tidigt 70-tal. Med flytten till STRAND får myndigheten mer ändamålsenliga och sammanhållna lokaler i ett sjönära läge med väldigt goda kommunikationer oavsett om man väljer cykel, båt, tunnelbana, pendeltåg eller tvärbana, säger Anna Nyberg, chef fastighetsutveckling Stockholm.

Totalt omfattar projekt STRAND två etapper om totalt 26.000 kvm fördelat på sex plan i tre huskroppar. Den första etappen, om 4.400 kvm, är färdigställd och fullt uthyrd till bland annat COWI som tillträdde hösten 2017.

I november i fjol blev det klart att även Universitets- och högskolerådet, UHR, flyttar till området. Uthyrningen om 6.600 kvm blev startskottet för etapp två. Med förhyrningen till SCB färdigställer Vasakronan även hus B och C och fullföljer därmed projekt STRAND som står klart i sin helhet tredje kvartalet 2020.

Målet är att modernisera och skapa en ny struktur och nya samband mellan de tre befintliga byggnaderna. Samtidigt öppnas en ny siktlinje och gemensamma ytor skapas hela vägen ner till strandkanten.


tisdag, 22 januari 2019 11:48

AMF hyr ut i Stockholmsverken

 


AMF Fastigheters Stockholmsverken på Södermalm lockar fler hyresgäster.

 

 


IT-tjänsteföretaget EVRY samlokaliserar sina dotterbolag NetRelations och Findwise till AMF Fastigheters projekt Stockholmsverken på Södermalm. Dessutom kommer EVRY Strategic Design Lab skapa ytor för kreativt samarbete med kunder i lokalerna. Totalt omfattar hyreskontraktet 1.400 kvm. Inflyttning sker under våren 2019. Tenant & Partner har varit rådgivare åt hyresgästen.

Stockholmsverken är ett av Södermalms klassiska industrikvarter som AMF Fastigheter utvecklar till en ny plats för arbete, möten och umgänge. Totalt utvecklas 23.000 kvm till arbetsplatser som kan välkomna en bredd av företag, samtidigt som gatuplanen öppnas för restauranger och kaféer. Kvarterens innergårdar kommer också att utvecklas och öppnas för allmänheten. I Stockholmsverken kommer de bland annat att ha co-workingföretaget The Park som granne.

– Det är jättekul att så innovativa företag med ett tydligt fokus på att skapa en bra arbetsplats vill utvecklas i Stockholmsverken. Det här ska bli en plats där människor kan växa med sina idéer och vi ser verkligen att dessa snabbväxande företag är med och skapar rätt förutsättningar för det, säger Tove Törneman, projektchef för Stockholmsverken, AMF Fastigheter.

tisdag, 22 januari 2019 10:52

Cushwake rekryterar Sandberg och Eriksson

 


 


Cushman & Wakefield (Cushwake) förstärker sitt transaktionsteam med Kristoffer Sandberg (bilden t v) och Nils Eriksson (t h). Kristoffer Sandberg, som närmast har varit transaktionsansvarig på Vincero Fastigheter och tidigare även varit ansvarig för industri- och logistiksegmentet på CBRE Capital Markets, blir projektledare, medan Nils Eriksson har anställts som analytiker. Eriksson har tidigare arbetat på CBRE Global Investors.

– Vi är glada och stolta över att kunna attrahera medarbetare med gedigen erfarenhet och ett starkt track-record, särskilt inom segmentet logistik där vi förväntar oss stor aktivitet under 2019. Cushman & Wakefield i Sverige befinner sig i en expansionsfas och vi söker även fortsättningsvis fler medarbetare som bidrar till att vi stärker vårt kunderbjudande ytterligare, säger Daniel Anderbring, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield.

I fjol genomförde Capital Markets-teamet på Cushman & Wakefield drygt 40 transaktioner till ett värde av cirka 14 Mdr kr och inför 2019 har den kontrakterade uppdragsportföljen ett förväntat försäljningsvärde på över 8 Mdr kr.

 

 

 



 

 

 

 

tisdag, 22 januari 2019 09:27

Carola Lavén lämnar NCC för Castellum

 


 


Carola Lavén (bilden) lämnar NCC som chef för NCC Property Development senast den 1 augusti 2019 för att rekryteras som vice vd och investeringsdirektör i Castellum. Hon kommer att ingå i Castellums koncernledning samtidigt som hon lämnar koncernledningen i NCC.

 

– Det känns fantastiskt roligt att få in den stora och internationella kompetens Carola Lavén besitter till Castellums koncernledning. Vi kommer nu ha en större kapacitet att fortsätta växa med allt större investeringar och projektportfölj samt ta ett samlat Nordiskt grepp kring portföljens utveckling. Carola får det samlade ansvaret för att strategisk ansvara för portföljens utveckling samt att leda projekt såväl som transaktionsverksamheten för koncernen, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum AB.

 

Carola Lavén har mer än 20 års erfarenhet inom fastighetsvärlden, innan rollen som Affärsområdeschef för NCC Property Development, har hon även haft ledande roller på Atrium Ljungberg, Ljungberg-Gruppen, Drott och Skanska samt styrelseerfarenhet från olika uppdrag.

 

–Jag ser fram emot att få bidra till Castellums ambitiösa tillväxtresa och långsiktiga aktieägarvärde. Jag hoppas kunna tillföra ytterligare bredd och kompetens samt ett internationellt perspektiv till verksamheten, säger Carola Lavén.

 

Carola Lavén kommer att ingå i Castellums koncernledning och hon tillträder sin nya tjänst senast 1 augusti 2019.

 

 

 

 




 

 

 

 

måndag, 21 januari 2019 17:35

DHL satsar 1,4 Mdr i Köpenhamn

 


DHL:s nya terminal i Köpenhamn får femdubblad kapacitet.

 

 

DHL Express gör sin största nordiska investering någonsin när bolaget satsar cirka 1 miljard danska kronor (1,37 Mdr kr) på en uppgradering av bolagets fraktterminal på Köpenhamns flygplats.

 

Terminalen ska stå färdig under 2023 med en kapacitet om 37.000 paket i timmen, vilket är fem gånger så många jämfört med i dag. I projektet, som omfattar 26.200 kvm, ingår även nya kontorsytor.

 

– Vi upplever enorm tillväxt genom den gränsöverskridande onlinehandleln. Vi förbereder oss också för våra kunders tillväxt, inklusive tillverkningsföretag inom läkemedelsindustrin och modeindustrin. Denna massiva uppgradering av vår anläggning kommer att göra den till en av de mest moderna av våra 19 regionala hubbar över hela världen, säger Atli Einarsson, vd för DHL Express i Danmark.

måndag, 21 januari 2019 17:31

Fastpartner hyr ut stort i Norrköping

 


Christopher Johansson, vice vd och marknadschef på Fastpartner

 

 

Fastpartner har tecknat ett 15-årigt hyreskontrakt med Kunskapsskolan i Sverige AB på cirka 5.300 kvm i fastigheten Bomullsspinneriet 3 i centrala Norrköping. Hyresgästen bedriver idag gymnasieskola i fastigheten Gropen 9 hos Fastpartner. Det nya hyreskontraktet, som börjar löpa den 1 juli 2019, innebär en betydande utökning av skolverksamheten, som flyttas till nyrenoverade lokaler.

 

Vidare har Suez Recycling AB tecknat ett 10-årigt hyreskontrakt på cirka 6.800 kvm lokalyta samt cirka 34.000 kvm uppställningsyta på fastigheten Amerika 3 i Norrköping. Hyresgästen bedriver sedan tidigare återvinningsverksamhet på fastigheten och det nya hyreskontraktet innebär att hyresgästen utökar den nuvarande lokalytan med cirka 4.500 kvm samt uppställningsytan med cirka 14.000 kvm.

 

Slutligen har Fastpartner tecknat ett femårigt kontrakt med Packoplock Scandinavia AB på totalt cirka 14.700 kvm i fastigheten Amerika 3. Sedan inflyttningen år 2012 har hyresgästen succesivt utökat sin yta, nu senast med cirka 2.700 kvm.

 

– Det är glädjande att dessa hyresgäster i Norrköping nu väljer att utöka och förlänga sina hyreskontrakt i takt med att verksamheterna växer. Sammantaget innebär de nya avtalen att hyresintäkterna ökar med cirka 10 Mkr, säger Christopher Johansson, vice vd och marknadschef på Fastpartner.

 

 


Hugh Verrier är styrelseordförande i White & Case LLP och han leder advokatbyråns strategi och verksamhet runt om i världen.

 

 

 

Advokatbyrå White & Case LLP har rådgivit Deutsche Pfandbriefbank AG (Pfandbriefbank) som långivare, och arrangör för beviljande av ett lån om 500 MEUR, cirka 5,12 Mdr kr, för Vonovia SE.


Lånet har en löptid på tio år och kommer att utfärdas i lika delar av Pfandbriefbank och Landesbank Baden-Württemberg. Lånet är säkrat av en bostadsportfölj i Dresden med om totalt cirka 800.000 kvm, bestående av cirka 13.400 bostäder och över 200 kommersiella enheter.

 

White & Case-teamet i transaktionen leddes av partnern Thomas Flatten, samt av advokaterna Alexander Born och Maral Nasseri.

 

Vonovia har blivit en allt större fastighetsägare i Sverige, i december 2018 köpte den tyska bostadsjätten 2.340 lägenheter i Haninge och Mölndal av Akelius och i maj 2018 tog Vonovia kontroll över Victoria Park då Vonovia förvärvade Starwood Capital Groups hela innehav i Victoria Park AB, motsvarande 81,1 procent av Victoria Parks  totala antal röster.

 

Se länk:

Akelius säljer för 4,7 Mdr till Victoria Park

 

Se länk:

Vonovia köper Starwoods aktier i Victoria Park

 

 

 

 


NCC skapar en ny arbetsmiljö för spelföretaget Massive Entertainment i Malmö. Illustration: Arkitekt Dorte Mandrup

 

På uppdrag av Ubisoft Fastigheter AB ska NCC bygga spelföretaget Massive Entertainments nya kontorslokaler på Möllevången i Malmö. Uppdraget innebär om- och tillbyggnad av en befintlig fastighet till nya moderna kontorslokaler.

 

– Massive Entertainment växer och vi behöver nya och större kontorslokaler för att rymma verksamheten. Tillsammans med NCC skapar vi nu en modern, kreativ och utvecklande arbetsmiljö för våra medarbetare mitt i centrala Malmö, säger Louise Tham, project manager, Massive Entertainment AB.

 

NCC:s uppdrag innefattar att invändig bygga om en befintlig u-formad fastighet samt göra en tillbyggnad på innergården i två plan som dels ska innehålla ett nedsänkt forum och dels en upphöjd takträdgård. Totalt rör ombyggnationen en yta på 10.000 kvm som förutom arbetsplatser också kommer innehålla bland annat ljudstudio, gym och gemensamhetsytor.

 

– NCC har stor erfarenhet av att bygga om och skräddarsy arbetsplatser efter kundens behov och vi ser fram emot att vara med och utveckla Massive Entertainments nya kontor, som kommer att bli en av Malmös häftigaste arbetsplatser, mitt i kreativa och mångfacetterade Möllevången, säger Johan Hedin, produktionschef NCC Building.

 

 

Ombyggnationen, som är en generalentreprenad i samverkan, beräknas pågå under cirka två år. Uppdraget sker i affärsområde NCC Building Sweden.

 

 

 




 

 

 

 


 

 


Theodor Alexandris (bilden) tillträdde den 1 januari som ny områdeschef inom Riksbyggen Bostad Syd. Han har arbetat på Riksbyggen i 3,5 år, bland annat som projektledare, och han ska ansvara för Riksbyggens bostadsproduktion i större delen av Skåne, till exempel i Helsingborg, Höganäs, Ystad och Trelleborg.


– Riksbyggen är en attraktiv arbetsgivare och det känns bra att kunna utvecklas inom företaget. Vi har många spännande och varierande projekt på gång i Skåne och Riksbyggen ligger långt framme på hållbarhetsområdet vilket också är väldigt viktigt, säger Theodor Alexandris.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


måndag, 21 januari 2019 13:04

Peter Eriksson avgår som bostadsminister

 


Peter Eriksson (MP) lämnar bostadsdepartement för att bli ny biståndsminister på utrikesdepartementet. Ny bostadsminister och ny vice finansminister blir Per Bolund (MP).



Under regeringsförklaringen idag meddelade statsminister Stefan Löfven inget om en ny bostadsminister utan han gav den tidigare bostadsministern Peter Eriksson (MP) en ny post som biståndsminister. Eriksson var endast bostadsminister under perioden maj 2016 till januari 2018, efter att bostadsminister Mehmet Kaplan tvingats avgå på grund av olämpligt samröre med företrädare för extrem politik. Efter regeringsförklaring i riksdagen kom ett pressmeddelande om att Per Bolund (MP) blir biträdande finansminister och ny bostadsminister.

 

Under regeringsförklaring sa Stefan Löfven: ”Bostadsbyggandet ska göras snabbare, billigare och mer hållbart. Rörligheten på bostadsmarknaden ska öka. Hyresmodellen reformeras med bland annat fri hyressättning vid nybyggnation. Lägenheternas kvalitet och läge får ett större genomslag i hyressättningen. Investeringsstöden för byggandet av hyresrätter koncentreras, effektiviseras och riktas mot hyresrätter i hela landet. Räntan på uppskovsbeloppet vid flytt avskaffas. Straffen för försäljning av svartkontrakt skärps och köpen kriminaliseras. Reform för reform ska bostadsbristen bort.”

 

Nu ska marknadshyror utredas innan det ska klubbas en ny lag. Men frågan är om regeringen lyckas genomföra marknadshyror efter att Vänsterpartiet och dess ledare Jonas Sjöstedt har lovat att väcka en misstroendeförklaring om regeringen inför marknadshyror? ”Inför inte marknadshyror, för då smäller det”, har Jonas Sjöstedt sagt. Vänsterpartiet har en vågmästarroll i den nya riksdagen.

 

Nu menar dock flera i branschen att vi redan har marknadshyror i nyproduktion efter att systemet med presumtionshyror infördes i juli 2006.

 

Troligt är dock att nya förslag om att lägenheternas kvalitet och läge kommer på sikt få ett större genomslag i hyressättningen, något som Stefan Löfven betonade under regeringsförklaringen. SF