3 maj 2024

Redaktionen

 

Victoria's Secret öppnar till hösten en flaggskeppsbutik om 900 kvm i Nya Gallerian på Hamngatan.



Victoria's Secret har valt att etablera sin första skandinaviska flaggskeppsbutik i Gallerian. Butiken kommer att ha ett premiumläge i Gallerians nybyggda del mot Hamngatan och Regeringsgatan och den kommer att omfatta 900 kvm i två plan. Butiken, som är Victoria's Secret första strategiska cityetableringen i Stockholm, öppnas i samarbete med den internationella retailaktören Amarla Retail SA.

 

Gallerian genomgår just nu en helhetsomvandling med nytt uttryck, fräscha och attraktiva handelsytor och ett utökat varumärkesutbud där Victoria's Secret kompletterar varumärkesmixen. Butiken kommer att erbjuda ett brett sortiment av underkläder och sovplagg och sälja alla Victoria's Secrets mest kända och uppskattade varumärken.

 

Alla vackra och feminina underkläder som Victoria's Secret är kända för kommer att finnas tillgängliga, bland annat Dream Angels, T-Shirt Bra och Body by Victoria.

 

Alla populära dofter som Victoria's Secret Bombshell, Victoria's Secret Tease och Victoria's Secret Love kommer att säljas tillsammans med Body Mists och Victoria's Secret Pink skönhetsprodukter. Butiken kommer också att ha sportkollektionerna, Victoria Sport samt Victoria's Secret Pink.

 

– Det känns fantastiskt roligt att välkomna Victoria's Secret till Gallerian. Deras feminina touch på underkläder, accessoarer och skönhetsprodukter hjälper oss att befästa Gallerian som Stockholms mest intressanta och dynamiska handelsplats, säger Henriette Johansson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter.

 

– Victoria's Secret är ett ikoniskt varumärke och Gallerian är en ikonisk plats i hjärtat av Stockholm. En perfekt match, säger Carlos Radulovitch, vd för Amarla Retail SA.

 

Flaggskeppsbutiken öppnar under hösten 2019.

 

onsdag, 23 januari 2019 18:51

Couet och Thureson öppnar Teatern i Ringen

 


Restaurangtorget Teatern i Ringen centrum har totalt nio kök och ett patisserie fördelat på 900 kvm med 250 sittplatser.





På fredag slår Manufacture upp dörrarna i Skanstulls matmecka Teatern i AMF Fastigheters Ringen centrum. Bakom Manufacture står restaurangprofilerna Danyel Couet och Sebastian Thureson som kommer att erbjuda Ringens besökare nya och kreativa smakkombinationer av mat med bröd.

 

– Manufacture blir ett dynamiskt kök där säsong, råvarutillgång och våra idéer formar menyn. Vårt mål är att hitta lustfyllda och överraskande smakkombinationer. Den röda tråden är att all mat serveras på, i och mellan bröd och äts med händerna, säger Danyel Couet och Sebastian Thureson.

 

Menyn förändras löpande och under lanseringsdagen finns bland annat Tarte Flambée med gårdskyckling, lamm-foccatia och sandwich ”boulette de boeuf” på menyn.

 

– Vi är väldigt glada över att Danyel Couet och Sebastian Thureson provar ett nytt och spännande kök i Teatern. Deras föränderliga och kreativa meny med starkt fokus på hantverk passar perfekt och vi är övertygade om att de kommer att bidra till att Teatern fortsätter vara en spännande och levande plats, säger Anders Salomonsson, centrumchef Ringen centrum.

 


Nybrogatan 19 på Östermalm uppfördes i början på 1900-talet som Sofi Almquists skola. Husets arkitektur är typisk för den tidens utsmyckade ideal. Arkitekt: Konrad Elméus. Bild: 199pema





Oscar Properties har konverterat den före detta skolbyggnaden och de före detta lärarbostäderna på Nybrogatan 19 sedan år 2016. Nu har fastighetens samtliga 49 lägenheter, om cirka 4.500 kvm, sålts för totalt cirka 745 Mkr, motsvarande 166.000 kr/kvm, enligt den ekonomiska planen för fastigheten Riddaren 5. Resultatet är sannolikt den mest exklusiva konvertering som Oscar Properties genomfört.

 

Nyligen såldes den sista bostaden i projektet, en femrummare om 125 kvm. I fastigheten Riddaren 5 finns allt från mindre ettor till två penthouse med eldstad och terrasser. Loftlösningar, entrésolplan, fullhöga fönster, walk-in-closets, balkonger och egna uteplatser är attribut som bostäderna erbjuder.

 

– Adressen Nybrogatan förpliktigar. Vi är mycket stolta över resultatet av vår konvertering och vi har också sett ett stort intresse sedan säljstart. Det är en utmanade marknad nu, men att vi sålt alla bostäder i Nybrogatan 19 visar att bra bostäder säljer även om det tar längre tid i dag än tidigare, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 


 

Själlands största logistik- och företagspark växer i Ringsteds kommun, cirka 6 mil från Köpenhamn. I maj i år ska en järnvägslinje för tåg i hastigheter om 250 km/h öppnas mellan Ringsted och Köpenhamn.

 

 

Ringsteds kommun utvecklar nu Själlands största logistik- och företagspark om 1,36 miljoner kvm.
Den nya logistikparken ligger på Jordemodervej i Ringsteds kommun, belägen cirka 6 mil från Köpenhamn, skriver Byens Ejendom.

 

 

Ringsteds kommun utvecklar nu området med en plan att de första logistik-, transport- och produktionsföretagen etableras i parken redan under nästa år 2020.

 

– Logistikparken är till stor fördel för Ringsteds kommun och i många år har vi haft en stor efterfrågan på denna typ av företagspark med ett bra läge här på mellersta Själland, säger Henrik Hvidesten, Ringsteds borgmästare.

 

 

Nu har kommunen utlyst en tävling om vad företagsparken ska kallas.


onsdag, 23 januari 2019 14:44

Castellum ökade vinsten till 7.453 Mkr

 


I slutet av 2018 köpte Castellum samtliga fastigheter i och kring Säve  flygplats. I förvärvet ingår en uthyrbar yta om cirka  60.000 kvm och cirka 3 miljoner kvm lämplig mark för logistik och tyngre industri. Illustration: White arkitekter

 

 

Castellum fortsätter att leverera stigande resultat och med det en ökad utdelning. Helårsvinsten efter skatt för 2018 steg till 7.453 Mkr (5 876), motsvarande 27,28 kr (21,51) per aktie, där värdeförändringar i fastigheter ingick med 5.216 Mkr (4.540), och där förvaltningsresultatet förbättrades med sju procent till 2.952 Mkr (2.530). Utdelningen föreslås öka med 15 procent till 6,10 kr/aktie, med två utbetalningstillfällen om vardera 3,05 kr.

 

Castellums intäkter steg till 5.577 Mkr (5.182), motsvarande en genomsnittlig ekonomisk uthyrningsgrad om 93,2 procent (90,9), inklusive rabatter om 87 Mkr (97), medan nettouthyrningen uppgick till 161 Mkr (310).

 

– Det finns tecken på en något trögare hyresmarknad framöver, men Castellum står väl rustade med vår strategiska portfölj, tydliga fokus på kontor och logistik och fortsatta utveckling av kunderbjudandet, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

 

Under året nettoinvesterade Castellum 2.657 Mkr (5.613), varav 2.455 Mkr (3.595) avsåg förvärv, 2.837 Mkr (2.893) avsåg ny-, till- och ombyggnationer och 2.635 Mkr (875) försäljningar.

 

 

Några av de större affärerna genomfördes i slutet av året då Castellum köpte Säve flygplats på Hisingen i Göteborg av Serneke för 1,1 Mdr kr. Castellum sålde en portfölj med 38 fastigheter i Stockholm och Göteborg till Sinoma (ett bolag ägt av Balder, Folksam och Redito) för 1,7 Mdr kr. Dessutom genomförde Castellum sin första investering i Finland, genom att köpa den fullt uthyrda kontorsfastigheten Salmisaarenaukio 1 i Helsingfors för 81 MEUR och samtidigt kontrakterade Domstolsverket på 25.000 kvm i Nyhamnen, och påbörjade därmed en investering om 1,2 Mdr kr.


Totalt sett ökade Castellums fastighetsvärde under året till 89,2 Mdr kr (81,1). De räntebärande skulderna uppgick vid årsskiftet till 40.358 Mkr (38.226) och finansierades till en sänkt snittränta om 2,0 procent (2,4). Det egna kapitalet ökade till 39.749 Mkr (33.736) medan det långsiktiga substansvärde ökade till 176 kr (153). LE

 


 


onsdag, 23 januari 2019 11:49

Fredrik Leifland går till New Property

 


Fredrik Leifland.


 

New Property har rekryterat Fredrik Leifland som projektledare till sitt transaktionsteam. Han kommer närmast från en roll som analytiker på TH Real Estate, där han ansvarat för transaktioner med större volymer – ett segment som New Property vill etablera sig inom.

– Med det nya teamet kan vi ta vara på möjligheter på marknaden som vi tidigare inte haft möjlighet att ta. Fredrik kompletterar och stärker vårt team på ett väldigt bra sätt och vi ser stora möjlighet tack vare att han har valt att bli en del av vårt team, säger Niklas Borg, vd för New Property.

 


Åsa Lind, finanschef, Fabege.

 

 



Fabege har tecknat ett grönt låneavtal om 1,6 miljarder med Brunswick Real Estate. Lånet löper på drygt nio år och bidrar därmed på ett mycket positivt sätt till bolagets kapitalbindning, samtidigt som bolagets finansieringskällor breddas.

– Vi är glada att ha fått ytterligare ett grönt finansieringsalternativ och dessutom på längre löptid än vad de flesta banker kan erbjuda, säger Åsa Lind, finanschef, Fabege.

Fabege strävar efter en jämvikt mellan olika finansieringsformer på såväl kapital- som bankmarknaden och långsiktiga relationer med de stora finansiärerna har hög prioritet. Denna inställning befästes ytterligare under den oro som präglade obligationsmarknaden i slutet av 2018.

– Inom Brunswicks kapitalförvaltning arbetar vi aktivt med hållbarhet och långsiktiga investeringar. Därmed är det otroligt spännande att kunna genomföra denna finansiering med lång löptid och en låntagare som ligger i framkant vad gäller sitt hållbarhetsarbete, säger Aksel Lundquist, Fund Manager, Brunswick Real Estate.

Fabeges kapitalbindning uppgick vid årsskiftet till 5,0 år och andelen grön finansiering till 60 procent.

tisdag, 22 januari 2019 17:11

Vacse investerar i skola och tingsrätt


Den nya för- och grundskolan på Björkö, Öckerö, uppförs på nuvarande fotbollsplan, vilket gör att skolverksamheten kan fortgå i den gamla skolan under byggnationen. Illustration: Liljewall arkitekter.

Den nya tingsrätten i Norrköping. – Arkitekturen för nya Tingsrätten bygger på idén om att Norrköpings historia lägger grunden för den moderna gestaltningen åt den komplexa tingsrättsverksamheten. Såväl promenadernas typologier, textilindustrins trådar och det flödande vattnet i Motala ström finns invävt i gestaltningen, säger Michael Matèrn ansvarig arkitekt på ÅWL.

 

Vacse utökar sitt bestånd av samhällsfastigheter och förvärvar NCC:s skolprojekt på Björkö med Öckerö kommun som hyresgäst. Kommunen har tecknat ett 25-årigt hyresavtal och den nya grundskolan om cirka 3.500 kvm ska stå färdig inför vårterminen 2021.

 

Tillsammans med Serneke har Vacse också vunnit en upphandling för en ny tingsrätt i Norrköping. Fastigheten uppförs i området Saltängen mellan Inre Hamnen och Norra staden/Butängen och med närhet till Kriminalvården, polishuset samt resecentrum och tillträds under 2022.

 

NCC har tillsammans med Vacse och Liljewall arkitekter tagit fram ett gemensamt gestaltningsförslag för den nya skolan på Björkö. Skolan ska uppföras i två plan med plats för cirka 300 elever. Utöver den inre miljön så har även ett stort fokus i projektet varit att få till en inspirerande och zoonindelad skolgård med fler olika lekfunktioner. Målsättningen är att miljöcertifiera byggnaden i enlighet med Mijöbyggad Silver.

 

– Detta blir Vacses första samarbete och projekt tillsammans med NCC vilket känns mycket glädjande. Vi är också mycket glada att kunna utöka vårt bestånd, både med ytterligare en skola och i en för oss ny region, säger Fredrik Linderborg, vd för Vacse.

 

Projektet i Norrköping har Vacse arbetat fram med Serneke och ÅWL Arkitekter. Det blir Vacses femte domstolsbyggnad och den uppförs i fyra våningar och med en yta om cirka 4.000 kvm. Stort fokus har lagts på att inkludera tidigare erfarenheter från motsvarande projekt redan i ett tidigt skede för att skapa en modern domstol som tillgodoser såväl de cirka 40 medarbetarna såsom besökares behov av en modern och trygg byggnad. Förvärvet är villkorat av Regeringens godkännande av hyresavtalet.

 

Vacse ägs av sju pensionsstiftelser knutna till större svenska företag, bland dem Skanska.

tisdag, 22 januari 2019 17:01

SSSB förtätar på Jerum

 


På Jerum vid Gärdet, som idag har 445 studentbostäder, planeras nu ytterligare 400 studentbostäder. Tidig skisss av White arkitekter.

 

 


Äntligen går en lång process i mål som möjliggör en förtätning av studentbostadsområdet Jerum, Väbeln 3, på Gärdet i Stockholm. Totalt räknar Stockholms studentbostäder med att detta ska resultera i cirka 400 studentbostäder i en attraktiv studentmiljö, nära natur och skola.

 

Turerna har varit många och långa kring förtätningen på Gärdet. Detaljplanen har fått genomgå såväl upphävda beslut som nya överklaganden. Men i december 2018 vann detaljplanen laga kraft i Mark- och miljööverdomstolen och nästa steg i processen kan ta fart.

 

– Såklart hade vi välkomnat en snabbare process, men vi är glada att vi nu kan bygga cirka 400 nya studentbostäder. Det kommer verkligen väl till pass och kommer att gynna såväl Stockholms studentliv som området kring Gärdet, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms studentbostäder.

 

Med detta tar Stockholms studentbostäder ytterligare ett kliv i att skapa 2.000 nya studentbostäder i campusnära områden, vilket är stiftelsens för de närmsta åren.  I dag erbjuder stiftelsen över 8.000 studentbostäder, allt från ettor och korridorsrum till familjelägenheter runt om i Stockholm.

 


Tredje etappen i Barkarbystaden omfattar 30 kvarter med 4.400 bostäder, en grundskola, förskolor, äldreboende, service, handel, torg, parker och en idrottsplats med bollplan. Visionsbild: Tovatt, 2017

 

 



Detaljplanen för den tredje etappen i expansiva Barkarbystaden har vunnit laga kraft. Den sägs vara Sveriges största detaljplan och omfattar 30 kvarter med 4.400 bostäder i flerfamiljshus och stadsradhus, en grundskola, förskolor, äldreboende, service, handel, torg, parker och en idrottsplats med bollplan.

 

– Området är en central del i Barkarbystaden och får bästa läge i direkt anslutning till både tunnelbanan och naturreservatet. Här ska vi bygga en levande, attraktiv och hållbar stadsmiljö med den medvetna människan i centrum, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

 

Under 2019 ska tre kvarter byggstartas i området. Byggvesta, Botrygg, K2A och Credentia ska bygga bostadsrätter, hyresrätter och studentbostäder, en förskola samt lokaler för verksamheter med fokus på fritid, mat, konstnärsverkstäder och småskaliga arbetsplatser med inflyttning 2021.

 

I området finns flera kulturhistoriska spår från Barkarbyfältets tid som flygplats. Dessa ska bevaras och göras tydliga i den nya stadsbilden. Bland annat bevaras en hangar och vägarna kommer att ha spår av landningsbanorna.

 

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun totalt uppföra 14.000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032.