3 maj 2024

Redaktionen


Skatteverket har tecknat ett avtal med Vasakronan om 10 år i Nya Kronan i Sundbyberg.

Nya Kronan, om 24.000 kvm, på Sturegatan 2 - 4 B/Ekensbergsvägen/Prästgårdsgatan 1-3/Tallgatan, beräknas vara färdigställd under år 2021.

 

Vasakronan hyr ut cirka 42.000 kvm till Skatteverket i fastigheten Nya Kronan i Sundbyberg. Uthyrningen omfattar två nybyggda byggnader och en befintlig som renoveras. Hyrestiden sträcker sig över tio år och inflyttning sker i slutet av 2021.

 

Skatteverket får en modern och effektiv kontorslösning mitt i centrala Sundbyberg med huvudentré från Sturegatan. I direkt anslutning till fastigheten finns pendeltåg, tunnelbana, tvärbana och flera busslinjer. Fastigheten kommer att hålla högsta miljöklass med solcellspaneler i fasad och vara miljöcertifierad enligt LEED Platina.

 

– De centrala delarna av Sundbyberg kommer att utvecklas på ett väldigt positivt sätt de närmaste åren. I det perspektivet kommer en stor arbetsgivare med många medarbetare spela en viktig roll för området. Därför är det särskilt roligt att nu kunna hälsa Skatteverket välkomna till Nya Kronan, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

 

I och med uthyrningen till Skatteverket är fastigheterna fullt uthyrda.

 

Nya Kronan, om 24.000 kvm, på Sturegatan 2 - 4 B/Ekensbergsvägen/Prästgårdsgatan 1-3/Tallgatan, beräknas vara färdigställd under år 2021.

 

Skatteverket kommer att lämna sina lokaler i Solna Strand om totalt cirka 70.000 kvm, varav  cirka 50.000 kvm hos Fabege och 20.000 kvm hos Humlegården Fastigheter.

 

 

 

 

tisdag, 29 januari 2019 12:02

Cushman & Wakefield växer inom uthyrning

 

 



Cushman & Wakefield möter kunders
efterfrågan och stärker sitt erbjudande genom att rekrytera Robert Jones (bilden t v) och Linus Tillander (t h) till affärsområdet Agency Leasing.

– Det är roligt att Robert och Linus väljer att komma till oss. Tillsammans blir vi ett starkt team med förmåga att göra skillnad i varje uppdrag och leverera en kundupplevelse utöver det vanliga, säger Johan Zachrisson, Head of Agency Leasing på Cushman & Wakefield.

Robert Jones börjar som Leasing Manager med tillträde i februari. Han har flera års erfarenhet som säljare och kommer närmast från en roll som uthyrningsansvarig på kontorshotellet 7A.

Linus Tillander började som Leasing Assistant vid årsskiftet. Han studerar till fastighetsförvaltare på Newtons YH-utbildning och har tidigare bland annat arbetat som husvärd på Novi.

Cushman & Wakefields uthyrningsteam består av sex personer som hjälper fastighetsägare att utveckla sina fastigheter att bli mer attraktiva på hyresmarknaden och mer lönsamma. Uppdragen består av såväl stora projektuthyrningsuppdrag och uthyrning av enskilda lokaler som överlåtelser, hyresbedömningar och omförhandlingar.

– Riktigt roligt att vi lyckats att attrahera två bra personer med starkt driv och hög kunskapsnivå. Detta gör att vi än bättre kan möta våra kunders efterfrågan på uthyrningstjänster idag och i framtiden, säger Karl Persson, Head of Sweden, Cushman & Wakefield.


 

 

 





tisdag, 29 januari 2019 11:54

Mikael Nicander, ny vd för Stendörren

Mikael Nicander.


 

 


Styrelsen i Stendörren Fastigheter har utsett Mikael Nicander till ny vd efter Fredrik Brodin. Nicander kommer närmast från en position som vice vd för Kvalitena och har tidigare varit styrelseledamot i Stendörren. Han har över 20 års erfarenhet från ledande positioner inom fastighetsbranschen, bland annat som vd för Lantmännen Fastigheter och fastighetschef på Drott och DHL Express.

– Stendörren har vuxit snabbt de senaste åren, bland annat med flera förvärv och en notering på huvudlistan. Nu är det en ny fas för Stendörren och jag har har bestämt mig för att gå vidare. Det är en lämplig tidpunkt att lämna över till en ny vd, säger Fredrik Brodin.

– Fredrik Brodin har framgångsrikt byggt upp Stendörren, först på Kvalitena och därefter som vd för Stendörren och jag vill tacka Fredrik för hans tid och viktiga bidrag till Stendörrens framgång och önskar honom all lycka framöver, säger Seth Lieberman, Stendörrens styrelseordförande.

– Stendörren är väl rustat för en kommande expansion och med en ny aktiv huvudägare i ryggen så ser jag fram emot att tillsammans med medarbetare och samarbetspartners att bygga vidare på Stendörrens framgångar, säger Mikael Nicander.
tisdag, 29 januari 2019 11:50

Wihlborgs vidareutvecklar Helsingborg C

 

Terminalbyggnaden i Helsingborg får ett helt nytt utseende med en ny glasfasad mot Kungstorget och en ny tydlig huvudentré. Illustration: Tengbom




Wihlborgs startar nu den stora omvandlingen av Helsingborg C. Ny fasad, nya entréer, nya ytor och en helt ny matdestination är några av inslagen som tillsammans skapar en attraktiv miljö för resenärer och besökare. Investeringen beräknas till 257 Mkr och omfattar totalt 8.800 kvm, varav nya uthyrningsbara ytor utgör 1.300 kvm. Projektet väntas vara slutfört under senare delen av 2020 och i samband med uppgraderingen får NCC uppdrag för 190 Mkr.

– Sedan vi köpte fastigheten 2010 har vi successivt utvecklat den. Nu går vi in i ännu en intensiv etapp som kommer att innebära rejäla förbättringar för resenärer, besökare och de som bor och arbetar i city. Detta är början på något nytt och därför har vi i samråd med Helsingborgs stad valt att ge platsen ett nytt namn; Helsingborg C, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

År 2016 slutförde Wihlborgs och NCC en stor tillbyggnad med 7.700 kvm kontorsytor ovanpå det som tidigare kallats Knutpunkten. Här länkas järnväg, buss och färjeterminal samman i stadens mest centrala hjärta. Sedan dess finns också stationsvärdar på plats som hjälper resenärer till rätta – ett initiativ från Wihlborgs som genomförts i samarbete med Trafikverket, Skånetrafiken och Helsingborgs stad.

Nästa steg i utvecklingen blir att terminalbyggnaden får ett helt nytt utseende med en ny glasfasad mot Kungstorget och en ny tydlig huvudentré. Även entrén på södra sidan byggs om. På andra våningen skapas en matdestination med flera nya restauranger. Dessutom tillförs ytterligare kontorsytor.

– Vår strävan är att Helsingborg C ska fungera som vanligt under byggtiden och att såväl trafiken med båtar, tåg och bussar som de resenärer som dagligen passerar terminalen ska påverkas så lite som möjligt, säger Magnus Knöös, affärschef NCC Building.
måndag, 28 januari 2019 13:06

Kidnappade Al-Amoudi frisläppt

 

Mohammed Al-Amoudi, 72 år, hade före gripandet, en förmögenhet om cirka 80 Mdr kr.

 

 


Mohammed Al-Amoudi, som greps den 4 november 2017 tillsammans med över 300 förmögna affärsmän i Saudiarabien, har frisläppts enligt Al-Amoudis officiella hemsida. Al-Moudi, som släpptes under söndagen, efter har varit fängslad över 400 dagar, har inte torterats och mår nu bra i saudiska Jeddah, enligt uppgifter på hemsidan. Bakom kidnappningarna stod Saudiarabiens regent, kronprins Mohammed bin Salman.

 

Al Amoudi, som i Sverige äger Preem och Midroc, är enligt Bloomberg, den tredje rikaste oljemiljardären från Mellersta Östern, med en förmögenhet om cirka 8,8 miljarder dollar, cirka 80 Mdr kr.

 

Högst troligt är att Al Amoudi, som varit anklagad för korruption, har betalat ett högt lösenbelopp. Enligt Wall Street Journal fick prins Alwaleed bin Talal, ägare till det globala investmentbolaget, Kingdom Holding, efter 83 dagar betala sex miljarder dollar, cirka 54,3 Mdr kr för fri lejd.

 

Flera andra framstående saudiska affärsmän har frisläppts under de senaste veckorna, som Amr Al-Dabbagh – en affärsman som tidigare var chef för den saudiska investeringsmyndigheten och Hani Khoja, en partner i McKinsey & Co samt Sami Baroum, tidigare vd för livsmedelsbolaget Savola Group.

 

I en kommentar kan sägas att journalisten Jamal Khashoggi, som hade skrivit flera kritiska artiklar om Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, mördades i Turkiet i oktober förra året, och enligt utredningar från bland annat CIA skedde styckmordet på uppdrag av bin Salman. Frågan är vilka betydande affärsmän vågar resa till Saudiarabien i framtiden? Och klart är att Mohammed bin Salman kommer att framstå som en mycket fräck och grym statschef för all framtid. SF

måndag, 28 januari 2019 12:02

CFO för Oscar Properties lämnar bolaget

 

Navid Rostam slutar på dagen som CFO på Oscar Properties.

 

 

Navid Rostam slutar som CFO på Oscar Properties på egen begäran. Ola Nilsson har utsetts till interim CFO, som är en erfaren CFO med över 20 års erfarenhet från välrenommerade bolag. Han har har tidigare haft liknande positioner på Telenor Sweden, Dell Nordics och MTRS. Ola Nilsson är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.

 

Oscar Properties verksamhet förändras och breddas. Jag ser därför fram emot att få samarbeta med Ola Nilsson och ta del av hans stora erfarenhet från en mängd olika branscher, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Han fortsätter:

– Jag vill passa på att tacka avgående CFO Navid Rostam för hans hårda arbete under många år på Oscar Properties och önskar honom all lycka till framöver.

 

Ändringarna i Oscar Properties koncernledning sker per omgående.

 

 


 



 

måndag, 28 januari 2019 11:47

Humlegården hyr ut 2.400 kvm till Convendum


Convendum ska hyra tre våningsplan med en sammanlagd yta om 2.400 kvm på Nybrogatan 17.


Maria Lidström, Stadsutvecklingschef på Humlegården och Anna Kullendorff, Affärsutvecklingschef på Humlegården.

 


Intresset för Humlegårdens pågående stadsutvecklingsprojekt på Nybrogatan i Stockholm är stort. I ett av Stockholms absolut bästa lägen skapas ett starkt kunderbjudande som omfattar både en stjärnkrögare och kontorslokaler med karaktär. Nu tillförs även co-working genom etableringen av Convendum. Som hyr tre våningsplan med en sammanlagd yta om 2.400 kvm på Nybrogatan 17.


I uthyrningsarbetet har man fokuserat på tre komponenter: en restaurang av hög kvalitet, ett kontorserbjudande som baseras på flexibilitet och på de tre översta våningsplanen skapas karaktärsfulla kontorslokaler med genomtänkta planlösningar. Sedan tidigare är det klart att stjärnkrögaren Björn Frantzén kommer att etablera en restaurang i Astoria. Genom uthyrningen till Convendum tillförs nu även ett koncept som gör Nybrogatan 17

 

Medlemskap i Convendum ingår, vilket ger access till samtliga co-workingcenters i Sverige. Genom ett samarbete med Humlegården kommer även de övriga hyresgästerna att få tillgång till Convendums konferenscenter, projektrum och café. Inflyttning sker under Q2 2020.

 

– Convendums trettonde etablering i Sverige sker i Humlegårdens fantastiska prestigefastighet, som har ett oslagbart läge. Vi är mycket glada över vår etablering på Nybrogatan som blir vårt flaggskepp vid Stureplan, säger Håkan Jeppsson, vd och grundare på Convendum.

 

Humlegårdens omfattande projekt, som består av både en gedigen restaurering och en ny byggnad med hög arkitektonisk ambition, planeras stå klart under 2020.

 

I Björn Frantzéns satsning i Astoria kommer den gastronomiska upplevelsen att präglas av tillgänglighet och umgänge och luta åt ett livfullt, internationellt brasseri med generösa öppettider. Kontorsytorna återfinns i den nya byggnaden strax intill, och sträcker sig över totalt 4.500 kvm fördelat på sex våningsplan. Här finns även en stor terrass med utsikt över takåsarna, tillgänglig för alla hyresgäster i fastigheten.

 

– Vi vill skapa en dynamisk plats där alla delar av upplevelsen är av hög klass. Etableringen av Frantzén Group och nu även Convendum är helt i linje med vår vision om att göra Nybrogatan 17 och Astoria intressanta och tillgängliga. Ett spännande sammanhang som attraherar många olika verksamheter och människor, säger Maria Lidström, Stadsutvecklingschef på Humlegården.

 

– Flexibilitet är en viktig del i vårt kunderbjudande. Vi tar alltid utgångspunkt i platsen, med målsättningen att utforma ett så relevant erbjudande som möjligt. Här har vi valt att kombinera co-working med klassiska kontorsplan i en exceptionell miljö för att skapa en föränderlig plats där man som kund kan växa då behov uppstår, samtidigt som man får möjlighet att interagera med andra verksamheter, säger Anna Kullendorff, Affärsutvecklingschef på Humlegården.

 

måndag, 28 januari 2019 11:25

Wilfast växer

 

 


Förvaltningsbolaget Wilfast, med förvaltning av fastigheter i Sverige, Danmark och Finland, fortsätter att växa och anställer tre nya medarbetare till kontoret i Göteborg. Dessa är (från vänster i bild) Nils Rydh, Jennifer Rosenborg och Ulf Holmberg.


– Vi anställer för att kunna vara lyhörda och snabbt fånga upp önskemål och behov hos våra samarbetspartners, investerarare och våra hyresgäster. Det är genom att skapa mervärden för alla våra intressenter som vi blir en attraktiv och heltäckande partner när det gäller frågor som rör förvärv, förvaltning och utveckling av fastigheter, säger vd Mattias Wilson (bilden längst till höger).

Nils Rydh återvänder till Wilfast efter att de senaste sju åren arbetat som chef för fastigheter och investeringar på Pulsen, som vd för Alaska Fastigheter och som senior rådgivare på CBRE. Dessförinnan arbetade han i 17 år som fastighetschef på Wilfast. Vid sidan av kommersiell förvaltning får han nu även i uppdrag att initiera nya affärer och arbeta med investeringar och transaktioner.

Jennifer Rosenborg kommer närmast från en befattning som kundansvarig på Sustend. Tidigare har hon bland annat varit arbetsledare på Stena Fastigheter och anläggningschef på Fitness24seven. På Wilfast arbetar hon som kommersiell förvaltare med ett särskilt ansvar att utveckla och förbättra bolagets miljö- och hållbarhetsarbete, ESG.

Ulf Holmberg är en rutinerad och erfaren förvaltare som närmast kommer från Platzer, där han arbetat med flera av Volvos stora fastigheter i Torslanda. På Wilfast arbetar han som kommersiell förvaltare och kommer även att arbeta med utveckling av nya fastighetsprojekt.

Wilfast arbetar främst med kommersiella fastigheter inom lager, logistik, industri samt handel och är i de flesta projekt även medinvesterare i fastigheterna. Totalt förvaltar bolaget idag cirka 1,2 miljoner kvm lokalyta med ett fastighetsvärde på över 10 Mdr kr.

 

 

 

Marianne Wadefalk (bilden) tillträder som ny marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Göteborg den 1 april. Hon kommer närmast från tjänsten som sektionschef inom Västra Götalandsregionen. Tidigare har hon bland annat arbetat inom HSB Göteborg som kontorsansvarig och som processägare för felanmälan och fakturering.

– Jag har arbetat större delen av mitt yrkesliv inom servicebranschen. Nu ser jag fram emot att tillsammans med mina nya medarbetare få utveckla Riksbyggens fastighetsförvaltning utifrån kundens behov, säger Marianne Wadefalk.

Riksbyggen förvaltar mer än 20.000 bostadsrätter i Marknadsområde Göteborg, som spänner över sju kommuner, och ytterligare drygt 40.000 hyresrätter. Riksbyggens fastighetsförvaltning i Göteborg har också ett 20-tal kommersiella och offentliga kunder med blandade uppdrag som drift, lokalvård och skötsel.

 

 

 

 

 


måndag, 28 januari 2019 11:15

Heimstaden ökar i Köpenhamn

 

Sommaren 2020 kommer Heimstaden att kunna erbjuda flera yteffektiva och prisvärda lägenheter vid Islands Brygge i Köpenhamn.

 


Heimstaden köper en projektfastighet från Bach Gruppen A/S innehållande 111 lägenheter belägen på utvecklingsområdet Bryggens Bastion, centralt i Köpenhamn. Fastigheten, som omfattar 7.900 kvm, beräknas vara färdigställd till sommaren 2020. Överenskommet fastighetsvärde är 336 MDKR (464 Mkr) och transaktionen genomförs som bolagsaffär. Transaktionen finansieras genom befintlig kassa samt upptagande av nya lån. Heimstadens rådgivare har varit Gorrissen Federspiel.

– Vi är glada över att ha förvärvat ytterligare ett byggprojekt i området. Vi har redan tillträtt och haft inflyttning i vår första fastighet i området och med detta fina projekt fortsätter det goda samarbetet med Bach Gruppen, säger Tom Rasmussen, Head of Asset Management på Heimstaden.

– Projektet är ett utmärkt komplement till vår portfölj och särskilt de mindre och yteffektiva lägenheterna gör det möjligt att erbjuda hyreslägenheter på bästa läge med attraktiv hyresnivå. Samtidigt når vi en god riskjusterad avkastning, tillägger Christian Fladeland, CIO på Heimstaden.