2 maj 2024

Redaktionen

 

Trygg-Hansa-huset är ett byggnadskomplex i kvarteret Brädstapeln, fastigheterna Brädstapeln 13, 15, 16 på Fleminggatan 18-20 på Kungsholmen i Stockholm, uppfört 1972–1977 som huvudkontor för den nybildade försäkringskoncernen Trygg-Hansa efter ritningar av Anders Tengbom och Stefan Salamon.

 

 

 




Areim köpte Trygg-Hansa-huset i januari 2014 av SEB Trygg Liv som då sålde fastigheten för cirka 2 Mdr kr. Fastigheten, som har stora utvecklingsmöjligheter, har genomgått större uppgraderingar. På bilden syns ett utbyggnadsförslag av Brädstapeln sett från Scheelegatan-Fleminggatan.

 


Ett utbyggnadsförslag av Brädstapeln sett från Barnhusbron.

 

 

 


Britta Burreau, vd för KPA Pension.

 

 

 

Lars Johnsson, fastighetsdirektör för Folksamgruppen.


KPA Pension, som är en del av Folksamgruppen, förvärvar kontorsfastigheten Brädstapeln 16 av Areim för 4,3 miljarder kronor. Det är den tredje största fastighetsaffären som hittills gjorts i Sverige.

Förvärvet av Brädstapeln 16 är en långsiktig investering som hjälper KPA Pension att förvalta kundernas pensionspengar tryggt och etiskt. Brädstapeln 16 är en stor kontorsfastighet på östra Kungsholmen som uppfördes 1975 för Trygg Hansa. Byggnaden innehåller 36.700 kvm uthyrningsbar area. Östra Kungsholmen är en attraktiv delmarknad på hyresmarknaden med sin närhet till alla slags kommunikationer, inte minst Stockholms central. Fastigheten byter ägare per den första november 2019.

– Vi är glada över att kunna förvärva en stor och riktigt bra fastighet i ett bra område i Stockholm där efterfrågan på kontorshyresmarknaden är mycket god och kommer att stärkas ytterligare framöver. Förvärvet ligger helt i linje med strategin att öka andelen fastigheter i KPA Pensions kapitalportfölj, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör för Folksamgruppen.

– Genom förvärvet ökar KPA Pensions fastighetsandel i kapitalportföljen från 7,0 till 9,2 procent, vilket är en del i den långsiktiga strategin att vara ledande tjänstepensionsbolag med bäst avkastning till anställda och arbetsgivare i kommuner och regioner, säger Britta Burreau, vd för KPA Pension.

 


– Brädstapeln 16 är ett utmärkt exempel på den typ av fastighetsinvestering som Areim letar efter. Ett projekt där vi kan vi bidra till stadsutvecklingen i Stockholm och lämna efter oss något som vi är stolta över. I vår affärsmodell ingår det att lämna över ägandet av våra projekt till en ägare som kommer att fortsätta förvalta fastigheten på ett ansvarsfullt och tidsenligt vis. Vi är mycket glada över att det är KPA Pension i detta fall, säger Therese Rattik, vd för Areim.

 


- Att utveckla och förädla fastigheten Brädstapeln 16 har varit ett fantastiskt intressant och kul projekt. En av framgångsfaktorerna har varit mycket goda samarbeten med såväl Stockholms stad, anlitade konsulter och våra entreprenörer. Vi har skapat förutsättningar för ett nytt landmärke i Stockholm. Dessutom öppnar vi upp byggnaden som tidigare varit exkluderande för allmänheten och gör den mer publik. Med butiker, träningscenter och restauranger skapar vi flöden efter kontorstid som kommer bidra positivt till tryggheten i området. Den nya servicen kommer att vara bra för såväl boende som de som arbetar i området, säger Erik Ullsten, fastighetsansvarig på Areim.

 

I en kommentar kan sägas att Folksam och Areim gjorde en affär om 550 Mkr då Folksam i december 2016 köpte Lysbomben 6 av fastighetsfonder förvaltade av Blackstone och Areim. Lysbomben 6 var då uthyrd på ett 25-årigt avtal till Riksarkivet. Se länk.

 

Brädstapeln
Trygg-Hansa-huset är ett byggnadskomplex i kvarteret Brädstapeln, fastigheterna Brädstapeln 13, 15, 16 på Fleminggatan 18-20 på Kungsholmen i Stockholm, uppfört 1972–1977 som huvudkontor för den nybildade försäkringskoncernen Trygg-Hansa efter ritningar av Anders Tengbom och Stefan Salamon. Gårdens parkanläggning utfördes efter ritningar av stadsträdgårdsmästare Holger Blom. När Anders Tengbom och Stefan Salamon ritade kv Brädstapeln genomfördes grundliga studier av vilka krav det då nya arbetslivet ställde på kontorslösningar. Resultatet blev en arkitektonisk föregångare, ett brutalistiskt mästerverk som fungerar på hyresmarknaden än idag, med sina stora öppna planlösningar och massiva ljusinsläpp. Fastigheten ligger i ett område som under de senaste åren ökat starkt i attraktivitet på hyresmarknaden, med sin närhet till centralstationen, tunnelbanan, Arlanda Express, Cityterminalen och E4/E20. Under paviljongen byggs nu en ICA Kvantumbutik, ett Systembolag, Apotek och ett SATS-gym. I gatuplan etableras restaurangerna Holy Greens och ITAMAE. Alla öppnar den 2 oktober.



KPA Pension

KPA Pension är det ledande pensionsbolaget inom kommun- och regionsektorn med en och en halv miljon enskilda kunder och 1 000 arbetsgivarkunder. KPA Pension förvaltar i dag närmare 200 miljarder kronor och erbjuder pensionslösningar sedan 1922. Ägare är Folksam och Sveriges Kommuner och Landsting. KPA Pension har enbart etiska placeringar.


fredag, 06 september 2019 10:45

SISAB planerar skola och idrottshall i Husby

 

En ny lokalgata föreslås förbinda Hanstavägen med Finlandsgatan och som leder fram till den nya skol- och idrottsbyggnaden till höger.

 

 

 


Översiktsplan för Dalhagens bollplan i Husby.

 

 

 

SISAB skolfastigheter i Stockholm AB ska bygga en ny idrottshall och skola på platsen för Dalhagens bollplan i Husby. Nybyggnadsförslaget syftar också till att stärka de lokala sambanden mellan stadsdelarna Husby, Kista och Akalla.

 

Skolan uppförs i fyra våningar med en kapacitet för cirka 900 elever från förskoleklass till årskurs nio. Idrottshallen uppförs i två våningar där idrottsytorna planeras till den andra våningen. Främst kommer den att användas för basketboll, innebandy, handboll, volleyboll, gymnastik, dans och skolidrott. Idrottshallen byggs ihop med skolan men har egen huvudentré ut mot en entréplats på byggnadens västra sida. Funktioner som cafeteria, kontor och dansstudio lokaliseras till entréplanet.

 

Hallen kommer att under säsong kunna nyttjas samtliga dagar i veckan mellan klockan 7–23. Under dagtid kan den användas av skolan och på kvällar och helger av allmänheten och föreningar. Det gör att fler kan ägna sig åt traditionellt organiserad idrott och att staden kan erbjuda idrott i alternativa organisationsformer, till exempel i regi av fritidsgårdar eller via idrottsförvaltningen genom bland annat drop in-idrott.

 

En ny lokalgata föreslås förbinda Hanstavägen med Finlandsgatan och leda fram till skol- och idrottsbyggnaden som skapar en skyddad skolgård mot söder och mot naturmark. Närmast skolbyggnaden planeras ytor för lek. I den södra delen av gården bevaras naturmarken med inslag av varsamt placerad lekutrustning.

 

Flera entrétorg skapas i anslutning till skolgården med plats för cykelparkering. Förslaget innebär att de tidigare idrottsytorna vid Dalhagens bollplan försvinner. Vissa funktioner kan ersättas i samband med den nya idrottshallen och skolgården färdigställs.

 

Förutom ny skola och idrottshall kommer planen att möjliggöra satsningar på utveckling av närliggande gångvägar och naturområden samt ytor för spontana och planerade aktiviteter.

 

Planen innebär även samordningsvinster för skol- och idrottsverksamheten. Planarbetet, som startade under våren 2017, sker nu under perioden 3 september – 15 oktober 2019. Planerad byggstart är tidigast 2022.

fredag, 06 september 2019 10:21

Johan Temse, ny ledamot i Willhems styrelse

 

Willhem har, efter att Johan Magnusson tvingats sluta som vd för Första AP-fonden, valt Johan Temse (bilden) som hans ersättare i bolagets styrelse. Johan Temse är ansvarig för fastighetsinvesteringar på Första AP-fonden.

 

Willhems styrelse består nu av: Per-Håkan Westin, ordförande samt av ledamöterna Lena Larsson Daag, Johan Temse, Christel Armstrong Darvik och Simon de Chateau.




 

 

 

 

 






 

Postnord TPL:s nya logistikcenter i Airport City Göteborg. Visionsbild: Arkitekterna Krook & Tjäder


Fastighetsutvecklaren Landvetter Logistik Center, gemensamt ägt av Bockasjö och Swedavia, har tecknat avtal med Postnord TPL om att uppföra ett nytt logistikcenter i Airport City Göteborg, alldeles intill Göteborg Landvetter Airport.

 

– Vi gläder oss åt samarbetet med Postnord TPL och att vi får förtroendet att utveckla ytterligare ett nytt logistikcenter tillsammans. Detta blir vårt tredje projekt med Postnord TPL och vårt femte med Postnord-koncernen. Projektet utgör också en viktig milstolpe i utvecklingen av Airport City Göteborg. Vi uppför den tredje logistikbyggnaden i området, vilket innebär att flygplatsstadens första logistikpark nu är färdigetablerad, säger Joakim Hedin, vd för Bockasjö och vd för Landvetter Logistik Center.

 

Postnord TPL kommer att hyra hela den nya fastigheten som har en uthyrningsbar yta om 46.000 kvm och som färdigställs i två etapper. Den första etappen omfattar cirka 20.000 kvm och den kommer vara klar för inflyttning 1 juni 2020. Den resterande delen av byggnaden beräknas vara inflyttningsklar hösten 2020. Fastigheten är Green Building-klassad med låg energiförbrukning och kommer vara förberedd för att utrustas med solceller.

 

– Vi har ett nära samarbete och god erfarenhet av Bockasjö när det gäller nybyggnationer. Landvetter Logistik Center var den aktör som kunde tillmötesgå våra önskemål när det gällde storlek av fastighet och när det gällde tidplan, säger Mårten Koshko, affärsutvecklingschef Postnord TPL.

 

Bockasjö och Swedavia bildade 2015 joint venture-bolaget Landvetter Logistik Center AB. Ett markområde om cirka 170.000 kvm, väster om infartsvägen till Göteborg Landvetter Airport, har iordningställts för att kunna uppföra tre nya logistikfastigheter med en total uthyrningsbar yta om 90.000 kvm. Den nya logistikparken är en del av Airport City Göteborg, flygplatsstaden med lager- och logistikverksamheter, kontor, hotell, handels- och arbetsplatser, som växer fram i direkt anslutning till Göteborg Landvetter Airport.

I en kommentar kan sägas att Bockasjö med vd Joakim Hedin har framgångar att finna kapitalstarka partners. Under våren 2016 bildades Logistikfastigheter Sverige AB av Alecta och Bockasjö med ett gemensamt mål att inom fem år bygga upp ett bestånd till ett värde om 3 Mdr kr. Det lyckades bolaget med på halva tiden då det i april i år sålde 11 logistikfastigheter på 5 orter med en uthyrningsbar area om 295.000 kvm till Prologis för 3,8 Mdr kr. Se länk. SF




torsdag, 05 september 2019 14:15

Elfa flyttar sitt huvudkontor

 

Elfa flyttar sommaren 2020 till Castellums fastighet på Lilla Nygatan 7 vid Gustav Adolfs Torg i Malmö.

 

Sommaren 2020 flyttar Elfa International AB sitt huvudkontor till Lilla Nygatan 7 vid Gustav Adolfs Torg i Malmö, då Elfa hyr cirka 900 kvm av Castellum. Elfa flyttar från närliggande Södra Tullgatan 3 i Malmö.

 

Elfa utvecklar och tillverkar förvaringslösningar för hemmet, såsom måttanpassade skjutdörrar och vägghängda eller fristående förvaringslösningar. Företaget bildades i slutet av 1940-talet av den svenska uppfinnaren och ingenjören Arne Lydmar. Sedan 1999 ägs Elfa av The Container Store, som är USA:s största detaljhandelskedja för förvaringsprodukter. Elfa sitter idag på olika våningar i en närliggande fastighet. Elfa har haft en god utveckling och önskar nu att flytta till en modern gemensam lokal. Under sommaren 2020 flyttar företaget sitt huvudkontor till Lilla Nygatan 7.

 

– Vi ser fram emot ett nyrenoverat och funktionellt kontor i centrala Malmö där Elfa kan fortsätta utvecklas till en ledande leverantör av olika förvaringslösningar som skapar mer plats i människors hem, säger Anders Rothstein, vd för Elfa International AB.

 

– Vi är glada att kunna erbjuda Elfa fantastiska lokaler mitt i city, berättar Christel Zaar, uthyrare på Castellum i Malmö.

torsdag, 05 september 2019 13:58

Kjell och Pettersson till Amastens styrelse

 


Valberedningen i Amasten föreslår att Bengt Kjell (bilden) och Jakob Pettersson ska väljas till nya styrelseledamöter på en extra bolagsstämma den 23 september.

 

Bengt Kjell är född 1954 och har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Han har stor erfarenhet från operativa ledande befattningar och styrelser i noterade bolag som Kungsleden, Hemfosa och Nyfosa, men även som vd för Handel och Industri och som vice vd för Industrivärden.

 

Jakob Pettersson är född 1986 och han har en masterexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Han har erfarenhet från investeringar i retailbolag samt fastigheter och han arbetar idag på ICA-handlarnas Förbund med ansvar för ägarstyrning och kapitalförvaltning.






 


Vasakronan har snabbt valt Mikael Angberg (bilden), chef för kapitalförvaltning på Första AP-Fonden, som en ordinarie ledamot i styrelsen och som ersättare för den avskedade Johan Magnusson som Första AP-fondens representant i Vasakronans styrelse.

 

Vasakronans styrelse består nu av Ulrika Francke, ordförande, Mikael Angberg (chef kapitalförvaltning Första AP-fonden), Eva Halvarsson (vd Andra AP-fonden), Kerstin Hessius (vd Tredje AP-fonden), Niklas Ekwall (vd Fjärde AP-fonden), Christel Kinning, Ann-Sofi Danielsson, Kia Orback Pettersson och Magnus Meyer.

 






 

Sortera Group är ett miljöbolag som är den främsta och mest specialiserade aktören inom bygg- och anläggningsavfall i Sverige. Företaget, som har cirka 300 anställda och en omsättning om cirka 1 miljard år 2018.

 


Sortera Group har via dotterbolag avyttrat åtta industrifastigheter i Stockholm till Ragde Eiendom AS. Croisette Real Estate Partner agerade rådgivare åt säljaren.

 

Portföljen består av åtta fastigheter, fyra i Jordbro, två i Rosersberg och två i Helsingborg, på vilka Sortera bedriver verksamhet bestående av sortering av byggavfall. Sortera tecknar i samband med transaktionen 20-åriga hyresavtal på samtliga ytor, om cirka 62.500 kvm. Köpeskillingen uppgår till 228 Mkr netto efter avdrag för latent skatt.

 

– Vi hade ett fantastiskt intresse för den här portföljen, vilket vi också förväntade oss givet fastigheternas utomordentliga läge, den starka hyresgästen och det stora intresset för industrifastigheter just nu, säger Olle Håkanson Nobel, partner på Croisette Transactions i Stockholm.

 

– Sortera Group är i en mycket expansiv fas och transaktionen möjliggör för oss att frigöra kapital och samtidigt få en professionell fastighetspartner som kan hjälpa oss i utvecklingen av fastigheterna. Croisette har varit ett stort stöd för oss i att hitta rätt tagare och vi är mycket nöjda med deras arbete, säger Conny Ryk, koncernchef för Sortera Group.


Sortera Group är ett miljöbolag som är den främsta och mest specialiserade aktören inom bygg- och anläggningsavfall i Sverige. Företaget, som har cirka 300 anställda och en omsättning om cirka 1 miljard år 2018, bedriver verksamheten i egen regi från försäljning, insamling, behandling och återvinning till slutmottagare. Sortera är verksamma från Gävle i norr till Ystad i söder.

Ragde Eiendom AS-gruppen äger cirka 1,22 miljoner kvm i kommersiella fastigheter, huvudsakligen belägna i Oslo och Bergen. Bolaget äger även fastigheter i Belgien, Nederländerna, Sverige, Danmark och i Finland. Bolagets fastighetsportfölj har ett marknadsvärde om cirka 30,4 miljarder norska kronor.


torsdag, 05 september 2019 12:43

AMF hyr ut 1.850 kvm i Södra stationsområdet

 

Stockholmsverken ligger på Rosenlundsgatan i Södra stationsområdet.

 


AMF Fastigheter har hyrt ut till Rights and Brands, Trossa och Sentor i Södra stationsområdet, vid Rosenlundsgatan. Totalt kommer företagen att hyra cirka 1.850 kvm i Stockholmsverken och Tobaksmonopolet.

 

Rights and Brands, som hyr 450 kvm i Stockholmsverken, arbetar med varumärken som Mumin, Carl Larsson, Stig Lindberg och med Tove Jansson och ett flertal andra nordiska författare.

 

Trossa är verksamma inom hållbar verksamhetsutveckling och arbetar bland annat med möbel- och textilbranschen. Bolaget kommer att hyra cirka 400 kvm i Tobaksmonopolet, i Stockholm Design District.

 

Sentor är cybersäkerhetsföretag som arbetar med att skydda digitala funktioner och organisationers affärsverksamhet. Bolaget hyr cirka 1.000 km i Tobaksmonopolet.

 

– Jag är väldigt stolt över att vi lyckats attrahera en så bred och spännande blandning av företag till Södra stationsområdet. Vi vill skapa en plats där människor och företag kan växa med sina idéer och Sentor, Rights and Brands och Trossa representerar just det. Tillsammans med deras många spännande grannar kommer de att bidra till en stark och kreativ puls i området, säger Per Helgesson, marknadsområdeschef för Södermalm.

 

Sentor, Trossa och Rights and Brands kommer att flytta in till Stockholmsverken och Tobaksmonopolet under december 2019.

torsdag, 05 september 2019 12:09

CapMan köper av KLP i Oslo

 

Fastigheten Brynsalléen 2, i Helsfyr/Bryn, utanför Oslo, som omfattar 17.600 kvm i 10 våningar, uppfördes år 1999.

 

 

Fonden CapMan Nordic Real Estate II har förvärvat Brynsalléen 2, en kontorsfastighet belägen i Helsfyr/Bryn, utanför Oslo.

 

Fastigheten Brynsalléen 2, omfattande 17.600 kvm i 10 våningar, uppfördes år 1999. Den är fullt uthyrd till Atea, ett IT-företag, som dock flyttar från fastigheten år 2020. Säljare är det norska pensions- och försäkringsbolaget KLP, Kommunal Landspensjonskasse. Köpeskillingen har inte publicerats.

 

– Vi är mycket glada över köpet av denna fastighet. Hela området Helsfyr/Bryn genomgår en betydande utveckling och vi ser en utmärkt möjlighet att tillföra värde genom att uppgradera fastigheten för nya hyresgäster efter att Atea har flyttat, säger Magnus Berglund, investeringschef på CapMan Real Estate.

Förvärvet av Brynsalléen 2 är det fjortonde som fonden Nordic Real Estate II har genomfört sedan år 2017 och till ett totalbelopp om 425 MEUR. Fonden fokuserar främst på att investera i kontors-, detaljhandels- och bostadsfastigheter i etablerade ytterstadsmarknader i stora nordiska städer.

 

CapMan Real Estate har 38 medarbetare inom kapital- och fastighetsförvaltning. CapMan förvaltar fastigheter till ett värde om 2,5 miljarder euro. CapMan har kontor i Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn, London, Luxemburg och Moskva.