2 maj 2024

Redaktionen

måndag, 23 september 2019 12:35

Luften i svenska städer blir allt sämre

 

Bild Visby hamn. Bland annat har Visby och Sundsvall lika dålig luft som storstäderna, enligt en rapport från Ramboll.

 


En ny rapport från Ramboll visar att halterna av luftburna partiklar (PM10) i svenska städer ökar. Bland annat har Visby och Sundsvall lika dålig luft som storstäderna. Utsläppen har sedan 1990 konsekvent minskat i Sverige men de senaste åren har utvecklingen vänt. Trenden visar att det inte bara är storstäderna som har problem. Nivåerna av PM10-partiklar är för höga i hela 30 svenska städer och mörkertalet kring luftkvaliteten runt om i landet kan vara stort.



– Problemet med dålig luft är att den inte syns för blotta ögat. Men resultaten från mätningarna är tydliga. Luften i våra städer är inte tillräckligt bra och det påverkar oss alla. Vi måste gemensamt göra allt vi kan för att skapa en bättre luftkvalitet och det finns mycket att göra för att förbättra luften i landets städer, säger Daniel Nilsson, luftkvalitets- och miljöexpert på Ramboll.


Stockholm, Göteborg och Malmö finns bland de städer där det uppmätts för höga värden av luftburna partiklar för att klara av det av riksdagen instiftade miljökvalitetsmålet ”Frisk luft”. Problemen sträcker sig dock även utanför storstadsregionerna. I mindre städer som Sundsvall och Visby visar Rambolls analys av befintliga mätdata att halterna är långt över acceptabla nivåerna för luftens kvalitet.


– Sveriges kommuner måste ta resultaten av mätningarna på allvar. Undersökningar vi har gjort i Danmark och Norge visar att invånarna är oroade över sin luftkvalitet och anser att kommunerna gör för lite. Vi har anledning att tro att läget är liknande i Sverige. Vi måste kunna kräva av våra kommuner att luften vi andas är ren, säger Niklas Sörensen, vd på Ramboll.

Återkommande mätningar visar att halten av luftburna partiklar minskat sedan 1990. Trenden har dock skiftat de senaste åren. Enligt rapporten ”Problemet med partiklar” har den nedåtgående trenden planat ut sedan 2014. Utsläppen av PM10 har snarare ökat något de sista åren. Ramboll vill med rapporten framhäva behovet av luftförbättrande åtgärder från Sveriges kommuner och andra ansvarstagande parter.

– Om utvecklingen ska vända och vi ska nå miljökvalitetsmålet Frisk luft krävs kraftfulla åtgärder. Luftburna partiklar är farliga för vår hälsa och i slutändan förkortar dålig luft våra liv, säger Daniel Nilsson.

Rapporten är framtagen av Rambolls luftkvalitetsexpert Daniel Nilsson.  Med rapporten vill Ramboll lyfta problematiken kring dålig luft men framförallt vad som kan och bör göras för att få till en förändring mot friskare luft i våra svenska städer.

Nivåerna av luftburna partiklar i förhållande till miljökvalitetsmålet Frisk luft var 2018 för höga på följande orter: Alvesta, Borås, Burlöv, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Karlskrona, Karlstad, Kil, Landskrona, Ljungby, Luleå, Lund, Malmö, Olofström, Piteå, Skellefteå, Sollentuna, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Trelleborg, Umeå, Uppsala, Visby, Västerås, Växjö och Örnsköldsvik.

 

 

måndag, 23 september 2019 12:17

Stora markarbeten i Ropsten och på Kolkajen

 

Fram till år 2024 pågår arbeten i Ropsten och på Kolkajen med markrening, sprängningsarbeten samt pålning för att kunna bygga bostäder, kontor, garage och nya parker och torg.

 


Flera olika arbeten kommer att pågå kring Ropsten och Kolkajen fram till 2024. Arbetena inkluderar markrening, sprängningsarbeten samt pålning för att kunna bygga bostäder, kontor, garage och nya parker och torg. En ny bro mellan Lidingö och Ropsten ska byggas tillsammans med Lidingö stad. Under perioder kommer arbetena att bullra och föroreningar som legat i marken under lång tid kan lukta när de tas bort.


Den första fasen av markreningen påbörjas i november månad. Reningen av marken i Ropsten kommer att pågå på olika platser i olika perioder under cirka två år.


Hur går markreningen till och hur hanteras föroreningarna som transporteras bort?

– Det förekommer föroreningar från tidigare industriverksamhet bland annat tjära. Tjäran var en biprodukt vid gasframställningen och den användes till bla tillverkning av tjärpapp. Det övre jordskiktet, är utfyllda jordmassor som ska schaktas bort. Det som är rent läggs tillbaka. De förorenade massorna fraktas direkt bort till extern deponi i täckta lastbilar. De mindre förorenade massorna hanteras vid masslogistikcentret i Frihamnen för att kunna återanvända sten och grus som inte är förorenade. Detta för att minska miljöpåverkan av transporter och användning av jungfruliga material, förklarar Stefan Lundström, projektledare på exploateringskontoret och fortsätter:

 

– Under det övre skiktet finns ett cirka 2-8 meter tjockt skikt av lera. Detta behandlas med kemikalier som oskadliggör föroreningarna. Leran ska också stabiliseras med kalk och cement för att uppnå bärighet för ny delsträcka på Bobergsgatan. Under detta lerlager injekteras kemikalier som reagerar och oskadliggör föroreningarna på djupet, vilket är upp till 20 meter under markytan.

Kommer det att lukta från markreningen?
– De mindre lättflyktiga molekylerna från tjäran avgår lätt till luft och kan ge ifrån sig lukt, säger Stefan Lundström.

Vilka åtgärder kommer att användas för att motverka lukt?
– Förutom schakt i kall årstid, kan man använda vattenbegjutning och intäckning av schakter. Vi planerar för att ha endast mindre schakter öppna där det luktar, säger han.

Övriga arbeten i Ropsten som kommer att pågå parallellt:
1. Gasverksvägen, från Rådjursstigen till Ropsten, ska breddas och få gång- och cykelbanor. 2. Bobergsgatan får en ny vägdragning så att markreningen ska kunna genomföras. 3. Lidingö stad har påbörjat brobygget med start en bit ut i vattnet utanför Ropsten. 4. Förberedande arbeten inför den tunnel som ska sprängas in i Hjorthagsberget. Tunneln ska användas av Stockholms Exergi, och är en ersättningstunnel till nuvarande som inte kommer att kunna användas i framtiden på grund av stadsutveckling och husbyggnation.

 

måndag, 23 september 2019 11:37

Kraven hos Kronofogden är historiskt höga

 

I en kommentar kan sägas att antalet blancolån säkerligen har ökat när yngre personer deltar i budgivning på lägenheter i storstadsområdena.

 


Fram till den sista juni i år fick Kronofogden in cirka 15.400 krav på obetalda skulder i beloppsintervallet 100.00–500.000 kronor. Det motsvarar en ökning med 22 procent jämfört med samma period förra året.

Antalet krav på höga belopp har ökat i flera år, men utvecklingen har nu accelererat. Bakom ökningen står banker, kreditföretag och bolag som köper gamla skulder.

– Det tyder på att kreditgivarna behöver göra noggrannare bedömningar av människors ekonomi innan de beviljar ett lån. Det här är en oroande trend, som vi kommer att analysera djupare framöver, säger Andrea Gleerup, enhetschef på Kronofogden.

Totalt fick Kronofogden in närmare 580 000 krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande. Det är något färre än under första halvåret i fjol men betydligt fler än föregående år. Kravens sammanlagda skuldbelopp har ökat med 12,7 procent till drygt 9 miljarder kronor – den högsta siffran någonsin.

– Vi kan konstatera att såväl det totala skuldbeloppet som antalet inkomna krav ligger på historiskt höga nivåer, säger Andrea Gleerup.

I en kommentar
kan sägas att antalet blancolån säkerligen har ökat när yngre personer deltar i budgivning på lägenheter i storstadsområdena. SF

måndag, 23 september 2019 11:16

Skanska: 4 av 10 vill bygga om hemmet

 

I Skanskas undersökning stör sig 27 procent på förvaringsmöjligheterna i hemmet. Bild:Troax-Safe

 


Skanskas senaste undersökning visar att fyra av tio planerar att bygga om eller byta ut saker i hemmet det närmaste året. Samtidigt är det förvaringsmöjligheter som irriterar allra mest.

En ny undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Skanska avslöjar vad som irriterar oss mest i våra hem. Listan toppas av förvaringsmöjligheter. Hela 27 procent uppger nämligen att de stör sig på förvaringen i hemmet. Detta följs av toaletten och duschen, väggfärgen samt golvet.

Personer i åldersgruppen 30 till 39 år är mest missnöjda med detaljerna i hemmet. Hela 31 procent irriterar sig nämligen på väggfärgen medan motsvarande siffra i åldrarna 60 till 74 år endast är 12 procent.

– En väl utformad planlösning kan vara avgörande för hemmets förvaringsmöjligheter. Eftersom just planlösning och förvaring kan vara svårt att ändra med tiden är det bra att tänka lite extra på dessa saker vid val av bostad. Detaljer som väggfärg och tapet bidrar mycket till helhetsintrycket men är betydligt lättare att justera i efterhand, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya Hem.

Undersökningen visar också att hela 38 procent planerar att renovera eller byta ut saker i hemmet det närmaste året. Den vanligaste orsaken är praktisk. 13 procent uppger att de ska byta ut saker som inte fungerar. Det visar sig även att örebroarna är de som är mest renoveringssugna. Hela 50 procent planerar att renovera eller byta ut saker. Motsvarande siffra bland östgötarna är endast 28 procent.

Det här stör vi oss mest på i hemmet är 1. Förvaringsmöjligheterna 27 procent. 2. Toaletten och duschen 22 procent. 3. Väggfärgen/tapeten 22 procent. 4. Golvet 21 procent. 5. Köksluckorna 17 procent.


Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Skanska i juni 2019. Undersökningen är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd på länsnivå. Totalt har 2501 personer i åldrarna 16–74 år deltagit i undersökningen.

måndag, 23 september 2019 10:55

Wihlborgs hyr ut 2.640 kvm i Medeon, Malmö

 

Medeon Science Park ligger på fastigheten Forskaren 1 i centrala Malmö och grundades 1985. Den nya byggnaden, som står klar hösten 2020, omfattar cirka 4.000 kvm och certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

 

 

Wihlborgs har tecknat avtal med Galenica om 2.640 kvm i den fastighet som just nu byggs i Medeon Science Park i Malmö med inflyttning 1 oktober 2020.

Utöver de nya ytorna har Galenica också tecknat avtal om att behålla större delen av de laboratorielokaler man idag hyr i den befintliga byggnaden. Totalt hyr Galenica därmed cirka 4.000 kvm kontor och laboratorielokaler samt 700 kvm förråd.

Galenica startade på Medeon 1999, med nuvarande vd Ronnie Wallin som en av grundarna, har idag 70 anställda. Företaget arbetar med formulering, tillverkning och kvalitetskontroll av läkemedel och läkemedelsnära produkter. Man utvecklar också egna läkemedel.

– Galenica är ett bra exempel på hur ett företag kan växa och utvecklas med hjälp av den miljö som en forskningspark erbjuder. Här kan man börja med en idé och ta hjälp av nätverk, inkubatorfunktioner och andra former av stöd för att successivt utveckla företaget. När vi nu bygger ut Medeon med en helt ny byggnad är det förstås extra roligt att det är ett företag som grundats här som nu blir först ut att flytta in i den nya byggnaden, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.


– Galenica växer och vi behöver nya och större kontorslokaler men även mer laborativ yta. Vi är i dagsläget utsprida i parken och ser fram emot att sitta tillsammans i en gemensam kontorsmiljö. Byggnaden som Wihlborgs bygger passar oss mycket bra storleksmässigt och vi är extra glada över att kunna stanna i Medeon Science Park och fortsätta vår tillväxtresa, säger Ronnie Wallin, vd för Galenica.

Medeon Science Park ligger på fastigheten Forskaren 1 i centrala Malmö och grundades 1985. Den nya byggnaden, som står klar hösten 2020, omfattar cirka 4.000 kvm och certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

 

måndag, 23 september 2019 10:44

Cushman & Wakefield satsar på Annika Edström

 

 

 

 

Cushman & Wakefield anställer Annika Edström (bilden) som Head of WHAT’S NEXT med ansvar för Research & Insight och trendspaningar inom ramen för framtidens fastighetsfrågor. Rollen är ny och kommer bland annat ha fokus på fastighetsbranschens kommande vägval och möjligheter. Annika Edström kommer även att driva den digitala utvecklingen för Cushman & Wakefields tjänster inom analys och research i Sverige. Hon tillträder tjänsten 1 november.

Karl Persson,
vd för Cushman & Wakefield i Sverige säger:
– Vår målsättning är att vi ska leda vår bransch i en ständigt föränderlig värld. Att förstå framtidens utmaningar och trender ligger i Cushman & Wakefields DNA. Genom Annikas intåg hos oss kommer vi att kunna ge våra uppdragsgivare bästa insikterna för WHAT’S NEXT. Vi kommer nu att knyta samman Sverige med den övriga internationella marknaden på ett sätt som är få förunnat, men nödvändigt för framtiden.


Annika Edström
, tillträdande Head of WHAT’S NEXT säger:
– Fastighetsbranschens inverkan på vår omvärld är idag omfattande och därav blir effekten av positiva nya vägval stor. Som Head of WHAT’S NEXT vill jag vara med och lyfta olika typer av hållbarhetsfrågor och engagera aktörer på marknaden att vara attraktiva för investerare, hyresgäster och i sin roll som arbetsgivare i framtiden. Som den nyfikna person jag är ser jag fram emot att ingå i ett globalt sammanhang, lyfta goda exempel från Sverige ut mot andra delar av världen och samtidigt ta intryck därifrån och driva utvecklingen av vår lokala research. Dessutom ser jag fram emot den här nya resan tillsammans med kollegorna på Cushman & Wakefield.


Annika Edström kommer närmast från Hyresgästföreningen och rollen som fastighetsekonom där hon bland annat jobbat med analys av hur ekonomi och nya trender påverkar bostadsbolagens förutsättningar. I sin roll tog hon tillsammans med Sveriges Allmännytta fram en digital tvistelösningsprocess för Hyresmarknadskommittén. Hon har också suttit med i SCB:s Användarråd för statistik över mark och bebyggelse.

Annika Edström har även lång fastighetserfarenhet inom såväl transaktioner, värdering, finansiering, projektutveckling som att medverka som talare på seminarier och konferenser. Hon har en masterexamen i Real Estate Management frånKTH i Stockholm.

 

 

 

 






 

 

 

Rekryteringen av Hanna Palmgren (bilden) innebär att hon har utsetts som teamansvarig för Strategisk Arkitekturs team Stadsutveckling & Bostad och hon blir en del i Strategisk Arkitekturs ledningsgrupp.

Hanna Palmgren är arkitekt SAR/MSA, utbildad på KTH i Stockholm och Goldsmiths, London. Hon kommer närmast från Alessandro Ripellino Arkitekter där hon under de senaste fyra åren har arbetat som biträdande kontorschef och arkitekt. Hon har tidigare arbetat som kontorschef på Utopia, som arkitekt på Michael Trentham Architects i London och på HMXW. Hon har även en bakgrund som lärare på KTH.


– Hanna Palmgrens erfarenhet av ledarskap i kombination med ett starkt fokus på kvalitet och gedigna kunskaper inom stadsutveckling och bostad kommer att vara viktiga komponenter i Strategisk Arkitekturs pågående utveckling och tillväxt. Ledningsgruppen och jag ser fram emot att välkomna Hanna och att ha ett nära samarbete framåt för att stärka vår position på marknaden, säger Johanna Munck af Rosenschöld, vd för Strategisk Arkitektur.

– Jag ser fram emot att utveckla alla engagerade medarbetare och att tillsammans stärka arkitekturen och projekten ytterligare genom värdeskapande processer i nära dialog med kunderna, säger Hanna Palmgren.


Hanna Palmgren tillträder i rollen som teamansvarig 1 oktober 2019. Hon efterträder då Jan Ytterborn, som fortsätter i rollen som kundansvarig/affärsområdesansvarig för Stadsutveckling och han är fortsatt partner i Strategisk Arkitektur.







måndag, 23 september 2019 09:51

Vonovia köper hela Hembla

 

Rolf Buch, CEO för Vonovia.

 

 

Tyska Vonovia SE förvärvar cirka 69,30 procent av rösterna i Hembla AB av Blackstone Group.
Genom Transaktionen kommer Vonovia bli ägare till cirka 6,14 miljoner A-aktier och 50,7 miljoner B-aktier i Hembla. Parterna har kommit överens om ett pris om 215,00 kr per aktie (oavsett aktieslag), vilket motsvarar en premie om 11,5 procent jämfört med stängningskursen för Hemblas B-aktie på Nasdaq Stockholm den 20 september 2019 och en premie om 15,6 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittliga betalkursen på Nasdaq Stockholm för Hemblas B-aktie under de senaste tre månaderna.

 

Den totala köpeskillingen för samtliga aktier i transaktionen är cirka 12,22 Mdr kr, motsvarande cirka 1,142 miljarder euro. Köpeskillingen kommer till största del att erläggas i euro den 23 september 2019.

 

När godkännanden från relevanta konkurrensmyndigheter har erhållits och transaktionen därmed blir ovillkorad, vilket förväntas ske i oktober eller november 2019, kommer lagen Takeover-lagen att utlösa en skyldighet för Vonovia att lämna ett offentligt uppköpserbjudande på resterande aktier i Hembla.

Efter förvärvet av Victoria Park AB förra året, fortsätter Vonovia sin strategi för expansion på den svenska hyresmarknaden. Se länk

När Vonovia köpte Victoria Park i september 2018 uppgår var bolagets fastighetsbestånd cirka till 1,11 miljoner kvm, fördelat på cirka 14.000 lägenheter med ett marknadsvärde om 17,1 Mdr kr. Nu förvärvar Vonovia 21.411 lägenheter i Hembla, med ett marknadsvärde om cirka 3,1 miljarder euro, cirka 33,15 Mdr, enligt uppgifter från Vonovia. Victoria Park förvaltar idag cirka 16.638 lägenheter, vilket innebär att Vonovia kommer att äga när förvärvet av Hembla är klart cirka 38.000 lägenheter, framförallt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

 

Vonovia menar att bolaget är Sveriges största bostadsbolag med 38.000 lägenheter i ett pressmeddelande, före Rikshem (28.800),  Heimstaden (27.900), Willhem (26.500), Svenska Bostäder (26.000), HSB (25.500) och Stena Fastigheter (24.500).

Vonovia, grundat 2015, äger totalt nära 400.000 bostäder i Tyskland, Österrike och i Sverige, utför ägandet av bostäder förvaltar Vonia även cirka 80.000 lägenheter. Värdet på Vonovias portfölj skattas till cirka 47,4 miljarder euro, cirka 508 Mdr kr.


I ett pressmeddelande säger Rolf Buch, CEO för Vonovia:
– Vi är långsiktiga investerare i bostadshus och erbjuder attraktivt och högkvalitativt boende. Efter  att vi förvärvade Victoria Park under förra året  är vår strategi att leverera hög kvalitet på levnadsstandarden till våra hyresgäster. Vår investering i Hembla är helt kompletterande med vår närvari i Sverige. Vi har en erfarenhet av att skapa fördelar för både hyresgäster och aktieägare, och vi uppnår detta genom vår långsiktiga expertis, våra omfattande tjänster, bättre upphandlingar och bättre finansiering. Med denna hållbara och mycket långsiktiga kurs lever vi upp till vårt sociala ansvar. SF

fredag, 20 september 2019 11:23

Niam köper Copenhagen Towers

 

Copenhagen Towers North Tower är en byggnad som ligger i Ørestad på Vestamager i Köpenhamn. Byggnaden är en del av Köpenhamns tornkomplex, som sträcker sig från Øresunds motorväg i norr till Hannemanns Allé i söder och färdigställdes i februari 2016. Tornhuset ritades av arkitektfirman Foster & Partners och är precis som Crowne Plaza Copenhagen Towers cirka 85 meter högt och North Tower är integrerad med hotellbyggnaden via ett 1.400 kvm stort atrium på bottenvåningen.

 

 


Niam har förvärvat Copenhagen Towers, en kontors- och hotellfastighet i Ørestad, ett område under utveckling belägen cirka 10 minuter söder om Köpenhamns centrum. Fastigheten erbjuder utmärkta kommunikationsmöjligheter, endast fem minuter från Kastrup och i direkt anslutning till motorväg, tåg och tunnelbana. Copenhagen Towers omfattar tre kontorsbyggnader, varav det mest utmärkande är ”North Tower” med totalt 21 våningar samt en hotellbyggnad.

 

Hotellet, som drivs under varumärket Crown Plaza, färdigställdes 2009 och har ett flertal gånger utnämnts till ”World’s Greenest Hotel” samt omnämnts som ”the Most Cutting-Edge Green Hotel in the world”. Huvuddelen av kontorsytorna, med ett antal multinationella välrenommerade bolag som hyresgäster, färdigställdes 2016 och är LEED Platinum-certifierad.

Fredrik Jonsson, vd för Niam säger:
– Vi är mycket nöjda över att ha förvärvat en av de mest framstående nya kontors- och hotellfastigheterna i Köpenhamn. Vårt huvudfokus kommer vara att upprätthålla en god relation med befintliga hyresgäster samt hyra ut vakanta ytor.. Vi är övertygade om att läget i kombination med de moderna lokalerna utgör ett attraktivt erbjudande till hyresgästerna. Vår syn på Köpenhamns kontorsmarknad är fortsatt positiv.


Niam är norra Europas ledande fondförvaltare inom fastighetsinvesteringar och förvaltar ett fastighetsbestånd om 3 miljarder euro. Niam erbjuder finansiella investerare möjlighet att investera på de Nordiska marknaderna genom sina fonder. Företaget grundades 1998 och sedan 2000 har Niam, genom egna fonder investerat i fastigheter till ett värde överstigande 10 miljarder euro. Niam har drygt 60 anställda och kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo och Köpenhamn.

 

 

 

Skeppsviken Bygg i Göteborg AB gör ytterligare en förstärkning på kort tid. Conny Segerdahl (bilden) har valt att ansluta sig till Skeppsvikens nya satsning. Han lämnar närmast sin tjänst som platschef på speciella projekt på Serneke Bygg AB. Han tillträdde sin tjänst på Skeppsviken den 1 september.

– Skeppsviken är ett spännande bolag, numera också med ett gäng jag arbetat tillsammans med i många år. Det ska bli spännande att vara en del av bolagets fortsatta utveckling, säger Conny Segerdahl.

– Conny är en klippa och det är få som kan mäta sig med honom, både som platschef men också som människa. Conny kommer med sin erfarenhet hjälpa till att vidareutveckla produktionsverksamheten och vara ett seniort stöd till Platschefer i bolaget. Conny har varit platschef på både stora komplexa projekt som rioritet Serneke Arena och Karlatornet, men har också erfarenhet från bostäder och industri. Vi har arbetat tätt tillsammans i många år och känner varandra väldigt väl, därför är det oerhört glädjande att Conny väljer att ansluta till oss på Skeppsviken, säger Nikola Jovetic, arbetschef på Skeppsviken Bygg i Göteborg.