17 maj 2024

Redaktionen

 

Den nya vårdbyggnaden som Skanska bygger på Malmö sjukhusområde kommer att bestå av två huskroppar med 10 respektive 11 plan ovan mark, sammanlänkade med kulvertar och förbindelsegångar. Byggnaden kommer att rymma över 2.200 rum och bli arbetsplats för mer än 2.000 personer.

 

 

Skanska har tecknat ytterligare avtal med Region Skåne i projektet för att bygga den nya vårdbyggnaden på Malmö sjukhusområde. Kontraktet för de nu tecknade och återstående etapperna är värt cirka 4,2 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Sverige för det tredje kvartalet 2019.

Byggnaden kommer att bestå av två huskroppar med 10 respektive 11 plan ovan mark, sammanlänkade med kulvertar och förbindelsegångar, och kommer att rymma över 2.200 rum och bli arbetsplats för mer än 2.000 personer. I och med den nya vårdbyggnaden får sjukhusområdet över 100.000 kvm ny yta för bland annat operationssalar, vård- och intensivvård. Den nya vårdbyggnaden är en del av den ny- och ombyggnation som Region Skåne genomför på Malmö sjukhusområde.


Ambitionen är att vårdbyggnaden ska kunna certifieras enligt Miljöbyggnad, nivå silver. Miljöbyggnad är ett certifieringssystem för nyproducerade och befintliga byggnader med fokus på energi, materialval och inomhusmiljö.

Arbetet med återstående etapper i projektet startar omgående och första patienten ska kunna tas emot i den nya vårdbyggnaden under 2024.

 

Rutger Arnhult.

 

 

Rutger Arnhult har köpt fler aktier i Castellum, enligt ett pressmeddelande från Finansinspektionen och han äger nu cirka 10,7 procent i Castellum som aldrig sänkt utdelningen sedan bolaget noterades 1997 med ett fastighetsvärde om cirka 10 miljarder kr. För närvarande är Arnhults aktieinnehav i Castellum värt cirka 5,9 miljarder kronor. Enligt Holdings äger han även aktier i flera andra fastighetsbolag och hela hans portfölj med noterade innehav är värd cirka 17,6 miljarder kr.


En genomgång av Holdings databas visar också att han är på 10:e plats över miljardärerna med störst aktieportföljer.

Arnhults innehav i fastighetsbolag
1) Castellum, äger 10,65 procent av bolaget, aktierna är värda 5,9 miljarder. 2) Sagax, äger 10,12 procent av kapitalet, aktierna är värda 4,8 miljarder. 3) Corem Property, äger drygt 40 procent av bolaget, aktierna är värda 3,3 miljarder. 4) Klövern, äger 15,08 procent av kapitalet, aktierna är värda 2,7 miljarder kronor. 5) SBB, äger 1,09 procent av kapitalet, aktierna är värda 321 miljoner. 6) Kungsleden, äger 0,19 procent av kapitalet, aktierna är värda 36,6 miljoner. 7) Platzer, äger 0,3 procent av kapitalet, aktierna är värda 34 miljoner.
Dessutom äger han mindre aktieposter i Balder och John Mattson.

Enligt Holdings leder fortfarande Stefan Persson listan stort över svenska privatpersonerna med störst aktieportföljer:
1) Stefan Persson med familj, värdet är 156 miljarder kr. 2) Melker Schörling med familj, 70,8 miljarder kr. 3) Gustaf Douglas, 67,9 miljarder kr. 4) Fredrik Lundberg, 44,5 miljarder kr. 5) Familjen Lundin, 40,3 miljarder kr. 6) Carl Bennet, 34,8 miljarder kr. 7) Erik Selin, 26,4 miljarder kr. 8) Antonia Ax:son Johnson med familj, 23,5 miljarder kr. 9) Erik Paulsson, 18,4 miljarder kr. 10) Rutger Arnhult, 17,6 miljarder kr.

 

I en kommentar kan sägas att Rutger Arnhult var analytiker på Handelsbanken i många år på 1990-talet under namnet Rutger Andersson. Vid ett tillfälle sa Erik Paulsson till mig att: ”Den där Rutger Andersson var med på alla våra kapitalmarknadsträffar på Operaterrassen och han frågade och frågade. Nu gör han precis som vi.” SF

tisdag, 24 september 2019 16:31

Svenska White Peak, nr 1 i Kina i hållbarhet

 

Jesper Jos Olsson, Group CEO och Founding Partner för White Peak.

 

 


White Peak, svenskägd fastighetsutvecklare i Kina, har utsetts till branschledare inom hållbar fastighetsutveckling av GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) - världens ledande rankinginstitut på området.

 

– Det är glädjande att se att branschgenomsnittet fortsätter att öka globalt år efter år. Hållbarhet har utgjort kärnan i det vi gör under de gångna 10 åren, och att vi nu utses till branschledare i Kina och Ostasien är ett stort erkännande. Vi kommer att fortsätta att infria det hållbarhetslöfte vi ger hemägare, snabbt växande kinesiska städer, och det kinesiska samhället i stort, säger White Peaks vd Jesper Jos Olsson.

White Peak är en bostadsutvecklare som fokuserar på stadsutveckling i Kina och riktar sig till den växande medelinkomstklassen i storstäder. Företaget grundades för att stötta Kina när landet ska förverkliga sina ambitioner för framtida stadsutveckling genom att introducera svensk teknik, processer och tillvägagångssätt för hållbarhet och samhällsintegration.

White Peak har över 400 medarbetare i 10 städer runtom i Kina
Den nya GRESB-rankningen innebär nya möjligheter för White Peak. Kinesiska städer har hållbarhet högst upp på agendan. Den är också viktigt ur en finansieringssynpunkt. GRESB är ett benchmark-verktyg med särskilt fokus på miljö, socialt ansvar och ägarstyrning (ESG) inom fastighetssektorn. Tillsammans med branschen definierar GRESB den globala hållbarhetsstandarden i fastighetssektorn, och förser kapitalmarknaden med standardiserad och validerad ESG-data.

Institutionella investerare, som tillsammans representerar över 10 biljoner dollar i kapital, använder GRESB:s data och analysverktyg. Års 2018 deltog över 900 fastighetsbolag och fonder i GRESB:s hållbarhetsundersökning.


White Peak är en bostadsutvecklare som drar nytta av den kontinuerliga och snabba urbaniseringen i Kina, med inriktning på den växande gruppen medelinkomsttagare i storstäder (5-10 miljoner invånare). Några av de största svenska pensionsfonderna har investerat i White Peak Fond IV. White Peak har en heltäckande intern utvecklingsplattform och över 400 anställda. White Peak har sitt huvudkontor i Beijing och fokuserar huvudsakligen på bostadsutveckling i Shandong, Hebei och Liaoning-provinserna, med en total befolkning om cirka 250 miljoner.







tisdag, 24 september 2019 15:43

Lidl växer i snabb takt

 

Fredrik Johansson, fastighetsutvecklare och Lulu Gylleneiden, fastighetschef på Lidl.

 

 

 

Lidls expansion i Sverige fortsätter i hög takt med nya butiker, lager och huvudkontor. I fokus står hållbarhet och innovation med målet att göra Lidl tillgängligt för fler svenskar i hela landet. Nu förstärks fastighetskontoret i Malmö med rekryteringen av Fredrik Johansson som kliver in som ny fastighetsutvecklare.

 

– Jag ser Lidl som en kaxig uppstickare i sin bransch, med väldigt höga ambitioner och en långsiktig strategi när det kommer till utvecklande och ägande av sina fastigheter. Jag ser fram emot att vara en del av den fortsatta expansionen av hållbara butiker och är stolt över att arbeta för ett globalt företag som sätter vår miljö väldigt högt upp på agendan i alla led, säger Fredrik Johansson, fastighetsutvecklare Lidl Sverige.

Fredrik Johansson kommer närmast från NCC Property Development där han under fem år framförallt arbetat med uthyrning och utveckling av kontorsfastigheter i Västra Hamnen och Hyllie. Senast arbetade han med Multihuset på Limhamn med bland annat livsmedel, bostäder, vårdcentral, parkering och förskola i samma hus som nyligen invigts. Dessförinnan var han regionchef på Komfast med bland annat uthyrningen av kontor på Emporia.

Tillsammans med etablering- och förvaltningsavdelningen ska Fredrik Johansson ta Lidls expansion till nästa nivå i Södra Sverige. Målet är att det ska finnas 200 butiker från norr till söder till och med 2020.

– Med våra högt ställda ambitioner är strategiska nyrekryteringar av största vikt. Vi växer starkast i branschen och med hög kompetens kan vi fortsätta hålla högt tempo i vår nybyggnation, säger Lulu Gylleneiden, fastighetschef på Lidl.

 

 

Alla 132 bostadsrätter i Brf Viva, i Gullheden, Göteborg, är inflyttade och projektet invigdes i början av september i år. Det blev en stor variation i priserna för lägenheterna med 1-5 rum och kök, 30 kvm - 109 kvm, med priser från 95.000 kr (för 6 köpare av ettor) till 7,54 Mkr för femmor, med avgifter om 2.685-5.367 kr/mån.Vunna insikter i forskningen har fått sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.



Under fredagen den 27 september besöker bostadsminister Per Bolund Riksbyggens Brf Viva i Göteborg, byggt för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt. På programmet står bland annat en träff med en köpare till ungdomsettorna om 30 kvm för 95.000 kronor och visning av de många hållbarhetslösningarna som energilagring i begagnande bussbatterier och klimatsmart betong.

I Brf Viva har Riksbyggen, baserat på forskning och tillsammans med samarbetspartners, skapat en unik boendemiljö ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbarhetsperspektiv.

– Det som verkligen skiljer Brf Viva från många andra framtidsprojekt är att all den forskning som lagts ner omsatts till verklig handling. Vi är glada och stolta över att få visa upp Brf Viva för bostadsminister Per Bolund, säger Michael Ekberg, regionchef för Riksbyggen i Göteborg.


Några exempel på innovationer i Brf Viva: 1. Ungdomsettor – nya bostadsrätter för 95.000 kr såldes till 6 köpare. 2. Återanvändning av bussbatterier som energilager för solel. 3. Innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil. 4. Ekosystemtjänstanalys. 5. Ny mer hållbar betong med 30 procent mindre utsläpp av CO2. 6. Miljöbyggnad Guld-certifierad.


Om Brf Viva

Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Riksbyggen Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år.


Vunna insikter i forskningen får sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.


Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE - Research Institutes of Sweden.

Det unika med Brf Viva är att Riskbyggen vågar införa framtidens bostadslösningar både när det gäller social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i full skala, även det som aldrig tidigare testats i bostadsprojekt i Sverige. Riksbyggen har tillsammans med sina partners inom Positive Footprint Housing tagit ett stort steg framåt för att skapa framtidens hållbara och attraktiva boende!pågått i snart tio år.

Vunna insikter i forskningen har fått sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.

 

lija Batljan, vd för SBB, ska stärka bolagets finansiella position för att inom 12 månader uppnå BBB rating som med större storlek skulle kunna leda till en BBB+ rating, och därigenom ytterligare sänkta finansieringskostnader över tid.

 


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, presenterar nu nya mål efter att bolagets B- och D-aktier tagits upp till handel på Nasdaq Stockholms huvudlista.

De nya målen är (tidigare nivåer inom parentes):

1. Generera tillväxt i substansvärde per stamaktie, exklusive utdelning på stamaktier, som över en femårsperiod i genomsnitt uppgår till minst 12 procent per år (oförändrat). 2. Belåningsgrad lägre än 50 procent (oförändrat). 3. Soliditet om minst 45 procent (minst 35 procent) 4. Generera en intjäning från försäljning av byggrätter om i genomsnitt 250 till 400 mkr per år (oförändrat). 5. Säkerställd belåningsgrad lägre än 30 procent (lägre än 40 procent). 6. Räntetäckningsgrad om lägst 3,0 ggr (2,5 ggr)

SBB:s nya operationella mål (tidigare nivåer inom parentes):
A. Ett fastighetsbestånd om 55 Mdr kr till år 2021, med bibehållen BBB+ rating (40 Mdr kr till år 2023, med bibehållen investment grade rating. B. Renovering av minst 600 lägenheter per år (oförändrat).

SBB:s nya utdelningspolicy innebär en målsättning att generera en stabilt ökande årlig utdelning (tidigare utdelningspolicy: Långsiktigt mål är att dela ut 40 procent av det utdelningsgrundande resultatet (inkl. utdelning på preferensaktier)). Bolagets styrelse förväntas föreslå en första utdelning enligt den nya utdelningspolicyn på 0,6 kronor per stam A- och B-aktie med avseende på räkenskapsåret 2019, att betalas ut kvartalsvis under 2020/2021.

Ilija Batljan
, vd för SBB, kommenterar de nya målen:

– Bolagets mål och strategier grundar sig i ett fokus på att bygga Nordens största aktör inom social infrastruktur där vår kärnverksamhet är att förvärva och förvalta samhällsfastigheter. Utöver samhällsfastigheter fokuserar vi på hyresfastigheter, där ambitionen är att öka olika typer av samarbeten framöver.

– SBB är ett aktivt bolag på transaktionsmarknaden, och kommer fortsätta att vara det även framöver för att skapa förutsättningar för tillväxt. Vår styrka grundar sig i att hitta och agera på möjligheter i marknaden och i samarbete med kommuner där vår långa och omfattande erfarenhet inom dessa tillgångar ger oss konkurrensfördelar gentemot andra.

– Utöver bolagets fokus på transaktioner kommer SBB att skapa värde genom att renovera och optimera det befintliga beståndet samt fokusera på hållbarhet. SBB:s målsättning är att 600 lägenheter ska renoveras per år och att koldioxidutsläpp från bostäderna ska minska med 30 procent.

– Vi arbetar aktivt med att stärka vår finansiella position och att inom 12 månader uppnå BBB rating som med större storlek skulle kunna leda till en BBB+ rating, och därigenom ytterligare sänkta finansieringskostnader över tid. SBB har även som ambition att senast inom sex månader vara inkluderat i FTSE EPRA Nareit Global Real Estate Index.

tisdag, 24 september 2019 11:33

In3prenör bygger skolor i Sigtuna

 

In3prenör planerar att byggstarta Tingvallaskolan och Aspbackens förskola under andra kvartalet 2020.


När Sigtuna kommun bygger nya Aspbackens förskola och nya Tingvallaskolan är In3prenör partneringentreprenör. Projektet inleds med ett program- och systemhandlingsskede.

– Vi är glada för att Sigtuna kommun ger oss på Intr3prenör förtroendet att vara med och skapa ytterligare en ny skolbyggnad som totalentreprenör i partnering, säger Henrik Nyberg, affärs- & utvecklingschef på In3prenör.

 

Han fortsätter:
– In3prenör ska utforma och bygga den nya grundskolan med plats för total 590 elever i årskurs F-6 samt förskolan med plats för 160 barn. I uppdraget ingår även nybyggnad av tillagningskök samt gymnastikhall. Projektet utförs i partnering mellan Sigtuna kommun och In3prenör där båda partner är delaktig tidigt i projektet och bidrar med sina erfarenheter och kompetenser för att gemensamt åstadkomma en bättre helhetslösning än vid en traditionell entreprenad.


– För Sigtuna kommun är det viktigt att förskolan och skolan har lokaler där alla som vistas ska känna stimulans och uppmuntras till lek och lärande. Vi ser med förväntan fram emot detta arbete- och samarbete, säger Ann Lundsten, projektledare Sigtuna kommun

Den nya skolan ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Gemensam projektering inleds under hösten 2019. Byggstart för projektet antas till andra kvartalet 2020 och hela skolan beräknas stå klar för inflyttning våren 2022.

 

 

 

 

 

Rekryteringen av Christina Karlsson Kazeem (bilden) innebär att Ettelva Arkitekter anställer henne som ny vd. Hon har haft ledande roller inom en rad internationella byråer och hon har byggt upp en stor erfarenhet kring att driva och utveckla konsultverksamheter. Hon har en civilingenjörsexamen från KTH och ett engagemang inom hållbar stadsutveckling. Christina Karlsson är aktiv i fastighetsbolaget Castellums styrelse samt ordförande för Creador, ett bolag inom Social Impact som ökar samverkan mellan skola och näringsliv. Christina Karlsson tillträder som vd under oktober.

– Jag kände direkt när jag klev in genom dörren till Ettelva att vi delar värdegrund. Jag ser fram emot att
få jobba med mina roliga och skickliga kollegor som varje dag skapar omsorg om människan och genomtänkta, inkluderande miljöer vi alla mår bra av och vill leva i, säger Christina Karlsson Kazeem.

– Christinas spännande bakgrund – en mångårig kombination av varumärkesbyggande, digitalisering, ledarskap och fastighetsbranschen – kommer att föra Ettelva vidare i vårt eget förändringsarbete, säger Eva Wetterdal, styrelseordförande i Ettelva Arkitekter.

Anders Lindhs val att lämna vd-uppdraget efter 13 framgångsrika år ger honom nu möjlighet att helt fokusera på arkitektarbete i projekt och kundrelationer på Ettelva.

 

 

 






tisdag, 24 september 2019 10:38

Nya butiker till Westfield Mall of Scandinavia

 

Westfield Mall of Scandinavia i Solna, med cirka 224 butiker och restauranger, fördelade på cirka 100.000 kvm ägs av Unibail-Rodamco-Westfield. Unibail-Rodamco med huvudkontor i Paris bildades i juni 2007 genom en fusion av franska Unibail och nederländska Rodamco Europe. I december 2017 köpte Unibail-Rodamco bolaget Westfield Corporation, med 32 köpcenter i USA och Storbritannien, för cirka 25 miljarder dollar.

 


Den 28 september invigs Westfield Mall of Scandinavia med en livespelning av Rita Ora. I samband med invigningen och namnändringen från Mall of Scandinavia kommer ett antal nya butiker öppna på sikt i Westfield Mall of Scandinavia. De nya butikerna är Chanel Fragrance and Beauty, Victoria’s Secrets varumärkeskoncept, sportjätten Decathlon och smyckevarumärket Syster P.

Störst plats bland nykomlingarna tar franska sportjätten Decathlon, som kommer att hyra cirka 2.500 kvm. Decathlon med över 1.400 butiker runt om i världen etablerades i Sverige 2011 och kedjan har idag tre butiker i Stockholm och i Uppsala. Den nya satsningen i Westfield Mall of Scandinavia blir varumärkets fjärde öppning sker i februari 2020.

Även i februari 2020 kommer Victoria’s Secret att öppna en ny butik om nära 500 kvm med varumärkets sortiment, allt från underkläder till skönhet och accessoarer

Under september månad öppnar ett flertal nya butiker i Westfield Mall of Scandinavia som Under Armour som har haft Nordenpremiär med sitt första brand house och Lekia som har öppnat en butik. Dyson har öppnat dörrarna till sin första butik i Norden med tillhörande skönhetssalong och Chanel Fragrance and Beauty har öppnat sin andra boutique i Stockholmsregionen.

– Med invigningen av Westfield Mall of Scandinavia levererar vi fler nyheter, en mer internationell och unik butiksmix och upplevelser utöver det vanliga åt våra besökare, säger Sofia Rundström, centrumchef för Mall of Scandinavia.

måndag, 23 september 2019 16:21

Balder byggstartar 250 bostadsrätter i Majorna

 

Balders lägenheter i Fixfabriken kostar mellan 2,2 Mkr och 8,0 Mkr i storlekar om 35 -162 kvm och månadsavgifter mellan 2.700 och 7.300 kr. Bild: What! Arkitektur

 

 

Den 23 september inleddes bygget av det nya bostadsområdet Fixfabriken i populära Majorna i Göteborg. Med 500 nya bostadsrätter, där Balder står för cirka 250, ska det gamla öde industriområdet mellan Vagnhallen Majorna och Älvsborgsbron förvandlas till fyra levande och myllrande kvarter. På kommunens intilliggande mark kommer det även att byggas för handel, skola, förskola och äldreboende.

I detaljplanen för Fixfabriken ingår ytterligare 500 lägenheter, d.v.s. totalt 1.000 lägenheter och när allt står klart beräknas Majorna ha vuxit med cirka 2.300 invånare. Intresset för nybyggnationerna i Fixfabriken är stort. Att det byggs ett så stort område i en attraktiv stadsdel, där många göteborgare vill bo, är efterlängtat. Enligt majornaborna själva beror kärleken till stadsdelen på den särpräglade stadssiluetten och varma gemenskapskänslan.

– Jag flyttade till Majorna från Kalifornien 1984, och det Majorna saknade i solsken togs verkligen igen med karaktären, arkitekturen, folket och mångfalden. När jag köpte min första lägenhet sa jag att det enda sättet jag någonsin lämnar Majorna på är om de bär ut mig i en kista. Jag har nu köpt en lägenhet i Fixfabriken till min son och där finns allt han någonsin kommer att behöva och önska, säger Lisa Ferrazzoli, en av de första köparna av en lägenhet i Fixfabriken.

Arkitektbyrån bakom kvarterens utformning, What! Arkitektur, har visat stor respekt för Majornas särpräglade stadssiluett och inspirerats av den kringliggande bebyggelsens olika karaktär.

– Vår ambition har varit att skapa arkitektur som är förankrad i platsen och som samtidigt tillför området nya kvaliteter. Den traditionella låga kvartersstrukturen, sadeltaken och portiker som leder till innergårdarna. Ett annat exempel är tegelfasaderna som är vanliga både i landshövdingehusens bottenvåningar och på byggnaderna vid Klippan. I Klippan finns också kopplingen till högre byggnader som har inspirerat till idén om kvarterens torn, säger Peter Hulting, ansvarig arkitekt på What! Arkitektur.

De första bostadsrätterna beräknas vara klara för inflyttning år 2021, och år 2028 ska resterande 500 bostäder stå klara öster om Fixfabriken. De ansvariga bostadsbolagen för Fixfabriken är HSB Göteborg och Fastighets AB Balder. Fixfabriken är en del av BoStad 2021 som är ett samarbete för att bygga 7.000 extra bostäder fram till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.


Majorna är ett samlingsnamn för området som består av de fyra mindre stadsdelarna Stigberget, Majorna, Kungsladugård och Sanna (Sandarna) och sträcker sig från Bangatan i öster till Kungstensmotet i väster. Invånarantalet är strax över 30.000 personer. Hyresrätten är den överlägset mest förekommande bostadsformen i Majorna.