26 april 2024

Redaktionen

alt

Svenska Bostäder planerar att bygga tre nya bostadshus längs Björnsonsgatan i Blackeberg – två punkthus med nio våningar och ett lamellhus med fyra bostadsvåningar. Husen ska innehålla totalt cirka 95 hyreslägenheter.

 

Den 22 augusti hålls samrådsmöte om ett förslag till tre nya hus i stadsdelen Blackeberg där Svenska Bostäder planerar att uppföra 95 hyresrätter. Förslaget visas under tiden 16 augusti - 13 september. Planerad byggstart är år 2018.

 

Blackeberg är en tunnelbaneförort i Bromma stadsdelsområde, byggd huvudsakligen på 1950-talet i kuperad terräng. Området är bebyggt med en tydlig struktur av lamellhus i de centrala delarna, punkthus kring Björnsonsgatan, stjärnhus öster om området samt radhus i utkanterna.

 

För att komplettera bebyggelsen i Blackeberg föreslås i detaljplanen att Svenska Bostäder bygger tre nya bostadshus längs Björnsonsgatan – två punkthus med nio våningar och ett lamellhus med fyra bostadsvåningar. Husen ska innehålla totalt cirka 95 hyreslägenheter.

 

Målsättningen är att placera husen varsamt i den kuperade terrängen så att staden kan behålla den lummiga karaktären i området. Marken mellan husen bevaras som ett brett, öppet parkstråk med en allmän gångväg. Projektet kan bidra till en ökad trygghet genom att otrygga delar av parkområdet nu bebyggs.

 

Planområdet i Blackeberg, Bromma stadsdelsområde består av fastigheterna Blackeberg 2:1 och Greken 1. Området begränsas av kvarteren Engelsmannen 5, Engelsmannen 6, Greken 1 och Björnsonsgatan.

onsdag, 17 augusti 2016 16:19

Peab ökade vinsten till 637 Mkr

alt
Jesper Göransson,vd Peab.

 

Låga räntor och en sänkt nettoskuld till 3.154 Mkr (4.315) medverkade till att Peabs halvårsvinst efter skattebelastning om 118 Mkr (101) ökade till 637 Mkr (586), motsvarande 2,16 kr (1,64) per aktie. Den operativa nettoomsättningen steg till 21.473 Mkr (20.452), medan det operativa rörelseresultatet ökade till 812 Mkr (678), motsvarande en förbättrad marginal till 3,8 procent (3,3).

 

Exkluderat nedskrivningen av projektet Mall of Scandinavia med 800 Mkr ökade den operativa rörelsemarginalen för de senaste rullande 12-månaderna till 4,3 procent, jämfört med 4,1 procent för helåret 2015.

 

Peabs orderingång för årets första sex månader ökade till 22,1 Mdr kr (19,0), Bland annat fick bolaget två större vägprojekt, dels E6 Trondheim i Norge, dels ombyggnad av E45 utanför Göteborg för cirka 1 Mdr kr vardera. Ytterligare uppdrag kom från Fabege att bygga kontor i Råsunda, Solna, för 438 Mkr, från Malmö stad att bygga en sporthall och grundskola för 293 Mkr och från finska Hyvinge sjukhus, Helsingfors, att bygga nya lokaler för 31 MEUR.

 

Inom rörelsegrenen Bostadsutveckling minskade den operativa nettoomsättningen till 2.637 Mkr (2.692), medan rörelseresultatet ökade till 166 Mkr (141) och marginalen steg till 6,3 procent (5,2). Under perioden igångsattes 1.165 egenutvecklade bostäder (1.022) och såldes 953 bostäder (930). Antalet egenutvecklade bostäder i produktion uppgick till 4.000 (4.329), varav 76 procent var sålda.

 

För fastighetsutveckling ökade omsättningen till 1,1 Mdr kr (0,3) med ett rörelseresultat om 106 Mkr (-20).

 

Vid halvårsskiftet uppgick Peabs orderstock till 33,5 Mdr kr (27,2 den 30 juni 2015, 27,0 vid årsskiftet 2015/2016), varav den svenska verksamheten svarade för 83 procent (87). Av den totala orderstocken ska 60 procent (53) produceras efter 2016.

 

– En ökad orderstock med längre löptid, en väldimensionerad byggrättsportfölj, positiva marknadsutsikter samt en stärkt finansiell ställning innebär goda förutsättningar för Peab de närmaste åren, säger vd Jesper Göransson.

 

Det egna kapitalet minskade under perioden till 8.021 Mkr (8.076), motsvarande en soliditet om 27,7 procent (28,8).

 

Marknadens förväntningar på Peab, som handlats upp under inledningen av augusti, infriades inte. På gårdagens börs backade aktien kraftigt med 7 procent till 61,70 kr under en stor omsättning. LE

onsdag, 17 augusti 2016 14:41

Erneving, ny projektchef på Humlegården

alt

                                                                                                                          

Humlegården Fastigheter utökar avdelningen för investering och utveckling genom att anställa ytterligare en projektchef. Niclas Erneving (bilden) har lång erfarenhet från bygg- och fastighetsbranschen och han kommer närmast från en tjänst på Oscar Properties. Han tillträder sin roll i oktober 2016.

 

Under hösten 2016 påbörjar Humlegården många stora byggprojekt, bland annat i den gamla industrifastigheten Dykaren 10 på Kungsholmen i Stockholm där bolaget återskapar volymerna och karaktären från det tidiga 1900-talet och bygger toppmoderna kontor för den kommande hyresgästen Nordnet. Det pågår också en omfattande utveckling i Solna strand, där uppförandet av Grow Hotel och Grow Kontor kommer att stärka stadsdelen och utöka servicen i området.

 

Med en ökande projektvolym såg Humlegården behovet av att förstärka sin organisation på avdelningen för investering och utveckling. I oktober 2016 tillträder därför Niclas Erneving rollen som projektchef. Han kommer närmast från Oscar Properties där han arbetat som kostnadsstyrningschef, med ett övergripande ansvar för ekonomistyrning av byggprojekten. Dessförinnan arbetade han som projektcontroller och gruppchef på Forsen Projekt.

 

– Vi är i ett spännande skede med många intressanta projekt på gång, och genom rekryteringen av Niclas Erneving tillför vi en spjutspets inom ekonomistyrning till organisationen, säger Maria Lidström, Chef Investering och Utveckling.

 

Hon fortsätter:

– Vi har en bred kompetens inom avdelningen för investering och utveckling, från arkitekter och civilingenjörer till ekonomer, som gör oss väl rustade inför arbetet med våra utvecklingsprojekt, säger Maria Lidström.

onsdag, 17 augusti 2016 11:34

Skanska bygger sjukhus för 1,5 Mdr i USA

alt

Skanska deltar i byggandet av en sjukhusanläggning om totalt cirka 50.000 kvm i Michigan, USA.


Skanska har, tillsammans med sin joint venture-partner Closner Construction, tecknat avtal med Duke LifePoint Healthcare om att bygga deras nya sjukhus för UP Health System – Marquette i Michigan. USA. Kontraktet är totalt värt 206 MUSD, varav Skanskas andel är 175 MUSD, cirka 1,5 Mdr kr.
    

Den nya ersättningsanläggningen omfattar 50.000 kvm och 243 sängplatser, varav cirka 14.000 kvm ska användas för diagnostiska och terapeutiska tjänster och 17.000 kvm för patientvårdtjänster. I ordern ingår även uppförande av en angränsande medicinsk kontorsbyggnad och parkering.
    

Byggnationen påbörjades i maj 2016 och planeras vara slutförd i oktober 2018.

alt

Fastigheten Järnbrott 168:1 i Högsbo söder om Göteborg.


Kungsleden har tecknat två hyresavtal på totalt drygt 2.000 kvm kontor med Göteborgs Stad i klustret Högsbo i fastigheten Järnbrott 168:1. Det ena kontraktet är 15-årigt och omfattar 1.540 kvm och det andra på 5 år omfattande 530 kvm. Därmed flyttar staden delar av Daglig verksamhet till Högsbo och får moderna och ändamålsenliga lokaler samt även möjlighet att samlokalisera flera verksamheter.
    

– Förutom att Daglig verksamhet får nya och fräscha lokaler så kommer den nya adressen förhoppningsvis att ge oss möjligheter till ett utökat samarbete med företag i området, säger Jörgen Larzon, områdeschef på Göteborgs Stad.
    

Fastigheten Järnbrott 168:1 är en del av Kungsledens Högsbokluster strax söder om Göteborg. Högsbo är ett av regionens främsta industriområden med ett strategiskt läge nära E6 och Dag Hammarskjöldsleden samt goda kommunikationer till centrala Göteborg.
    

– Vi är stolta att få välkomna Göteborgs Stad som hyresgäst i Högsbo. Kommunen är hyresgäst hos oss i andra delar av staden vilket gör att vi känner till deras verksamhet och behov väl. Att Högsbo står inför en spännande framtid med ambitiösa utvecklingsplaner som kommunen driver tillsammans med oss och övriga fastighetsägare i området tillför denna uthyrning ytterligare en positiv dimension, säger Nicklas Arfvidsson, regionchef Göteborg.

tisdag, 16 augusti 2016 20:39

Fastator förstärker sitt investeringsteam

alt

                                                                                                                      

Fastator expanderar sin verksamhet och rekryterar Daniel Wong Katzman (bilden) till bolagets investeringsteam. Han tillträder sin tjänst den 19 september och kommer närmast från Hemsö där han haft rollen som Head of Analysis. På Fastator ska Daniel Wong Katzman främst arbeta med strategi och nya förvärv.

 

– Vi är mycket glada över att ha rekryterat Daniel Wong Katzman till Fastator. Som Sveriges enda börsnoterade investmentbolag specialiserat mot fastighetssektorn är det viktigt för oss att ständigt vidareutveckla vårt investeringsteam och kontinuerligt stärka vår kompetens och analyskapacitet. Vi eftersträvar de bästa medarbetarna på marknaden och står nu väl rustade för att genomföra ytterligare förvärv som en del av vår uttalade tillväxtstrategi, säger Daniel Hummel, vd Fastator.

tisdag, 16 augusti 2016 20:00

NCC bygger sjönära åt Bonava

alt

Borätterna i Tollare Marina i Nacka får vattenkontakt i söderläge med öppna utblickar över Lännerstasundet och Mårtens Holme.

 

NCC har fått i uppdrag av Bonava AB att bygga 97 sjönära bostadsrättslägenheter i området Tollare Marina i Nacka. Ordervärdet uppgår till 279 Mkr.

 

– Tollare är ett populärt nytt bostadsområde i en fantastisk omgivning. NCC har utvecklat och byggt här sedan starten 2013 och ser fram emot att förverkliga Tollare Marina åt Bonava, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden.

 

Byggstart för det nya bostadsområdet sker nu i augusti och de 97 lägenheterna mellan 41 och 155 kvm kommer att präglas av hög standard samt närhet till vatten och natur. Husen kommer också att få garage i källarplan. Närområdet kännetecknas av småskalighet med tillgång till närservice, och goda kommunikationer. Inflyttning planeras till sommaren 2018.

tisdag, 16 augusti 2016 19:33

Alecta köper Värmdö centrum

alt

Värmdö köpcentrum är Värmdö kommuns dominerande köpcentrum med ett 70-tal butiker och företag som hyresgäster.

 

Rockspring säljer Värmdö Centrum till Alecta för 421 Mkr. Värmdö köpcentrum i Mölnvik fick nya ägare då fastighetsbolaget Rockspring Retail Holding AB förvärvade Redevcos samtliga svenska köpcentrum, däribland Värmdö köpcentrum, i maj 2012.


Totalt förvärvade Rockspring under våren 2012 av Redevco, med Vencom som lokal operativ partner, sex handelsfastigheter i Stockholm, Malmö, Lund, Borås och Västerås. Men nu säljer således Rockspring. Nyligen sålde Rockspring även fastigheten Åhléns i centrala Malmö.

 

Brittiska Rockspring med kontor i London, Amsterdam, Berlin, Bryssel, Madrid, Paris, Seoul, Sidney och Warszawa, är en property asset manger med 30 års erfarenhet och som förvaltar ett stort antal miljarder i fastighetstillgångar. Hur många miljarder är för närvarande inte publikt.

 

Värmdö köpcentrum är Värmdö kommuns dominerande köpcentrum med ett 70-tal butiker och företag som hyresgäster. Alecta tillträdde Värmdö centrum den 8 juli och CBRE var Rocksprings rådgivare.

 

Alecta satsar på handelsfastigheter. Bolaget äger bland annat A6 i Jönköping, Signalfabriken i Sundbyberg, Giraffen i Kalmar, Flygfältets handelsområde i Norrtälje och Krämaren i Örebro. Alecta är även, tillsammans med Ica Fastigheter, stor delägare i Ancore.

tisdag, 16 augusti 2016 18:56

Stark befolkningstillväxt för Stockholm

alt

Jessica Andersson, avdelningschef på Tillväxt- och regionplaneförvaltningen inom Stockholms läns landsting.


Av Thomas Mattsson

 

Stark befolkningstillväxt utmärker Stockholm vid en europeisk jämförelse, enligt Stockholms Handelskammare. Antalet invånare i huvudstaden väntas öka med 11 procent fram till 2020.

 

Det innebär att det kommer att finnas 1.012.488  invånare i Stockholm år 2020. Därmed växer staden snabbast inom EU. Köpenhamn väntas få 10,3 procent fler boende under samma tid och Oslo ska öka i population med 7,9 procent.

 

Sverige kommer att behöva 710.000 bostäder på 10 års sikt, enligt Boverkets prognoser. Behovet är självfallet störst i Stockholm och de andra storstäderna.

 

– Våra beräkningar visar att det demografiska bostadsbehovet motsvarar 9.000-16.000 nya bostäder per år fram till 2030 i Stockholms län. Den faktiska byggtakten kan dock vara annorlunda, eftersom den bland annat beror på hur människor kan finansiera sitt boende och vilka förutsättningar som bygg- och fastighetsbolagen har för att bygga fler bostäder, säger Jessica Andersson, avdelningschef på Tillväxt- och regionplaneförvaltningen inom Stockholms läns landsting.

 

Priserna på bostäder har minskat något sedan Riksbanken och Finansinspektionen lyckades få igenom lånetak, krav på omedelbar amortering och hårdare villkor för beviljande av bostadslån. Och priserna kan sjunka ytterligare.

 

Ja, bostadspriserna har ökat något kopiöst de senaste 15 åren. Det är en utveckling som inte är långsiktigt hållbar, enligt Stellan Lundström, som är professor i fastighetsekonomi på KTH.

 

Stockholms Handelskammare menar att ekonomin i Stockholms län uppvisar den lägsta takten på tre år. Konjunkturindikatorn för andra kvartalet 2016 minskar från 101,8 till 100,7. Ekonomin är fortfarande starkare än normalt, men vi ser en avmattning, enligt Handelskammaren.

 

– Och vi vet att byggtakten på bostäder följer konjunkturen ganska väl, betonar slutligen Jessica Andersson.

alt

                                                                                                  
Gunilla Holmberg (bilden) har rekryterats till ny chef för Skanskas betongverksamhet. Hon kommer närmast från rollen som vd för kommunägda Hässleholm Miljö AB och tillträder sin nya tjänst 1 oktober 2016. Holmberg har även varit kanslichef och ställföreträdande generaldirektör på Nationellt centrum för flexibelt lärande.
    

– Gunilla Holmbergs värdegrundstyrda ledarskap med fokus på kunder och medarbetare stämmer mycket bra överens med den inriktning vi har inom Skanska. Med henne som chef får vi en spännande och konstruktiv utveckling av vår betongverksamhet tillsammans med våra kunniga och erfarna medarbetare, säger Per Åkerman, vd för Skanska Asfalt och Betong.