29 april 2024

Redaktionen

alt

                                                              

Christel Kinning (bilden) har valts in i Vasakronans styrelse. Hon har en gedigen erfarenhet inom handel både som tidigare vd för Polarn O. Pyret och RNB Retails and Brands. Hon är även styrelseledamot i ett flertal retailbolag.   

 

Kinning har över trettio års erfarenhet från retailsektorn. Hon har verkat som vd och styrelseledamot i både privata och börsnoterade bolag och är i dag styrelseledamot i bland annat Hemtex, Stadium, Reima och Zoundindustries (Urbanears).



 

Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan, har varit medlem i styrelsen sedan 2008. Eftersom ägarna har en generell ambition att renodla uppgifterna mellan styrelse och ledning kommer Vasakronans vd inte längre ingå i styrelsen.



 

Vasakronans styrelse består nu av Mats Wäppling, ordförande, Johan Magnusson (vd Första AP-fonden), Eva Halvarsson (vd Andra AP-fonden), Kerstin Hessius (vd Tredje AP-fonden), Magnus Eriksson (vice vd Fjärde AP-fonden), Rolf Lydahl, Per Uhlén, Jan-Olof Backman och Christel Kinning.

tisdag, 24 juni 2014 19:16

Castellum i affärer om 486 Mkr

alt

Eklandia köper denna fullt uthyrda profilfastighet i Mölnlycke.

 

Castellum har via det helägda dotterbolaget Eklandia Fastighets AB förvärvat en fullt uthyrd kontors- och lagerfastighet om cirka 5 000 kvm i Mölnlycke Företagspark utanför Göteborg.

 

Eklandia äger sedan tidigare fastigheter i området och investeringen gör att närvaron stärks ytterligare. Investeringen uppgick till 85 Mkr efter avdrag för bedömd uppskjuten skatt om totalt 1 Mkr. Tillträde har skett.    

 

Vidare har Eklandia Fastighets AB köpt en fullt uthyrd kontors- och lagerfastighet om 5 000 kvm för 85 Mkr i Mölnlycke Företagspark. Fastigheten säljs av Christian Berner Invest AB och är i sin helhet uthyrd på ett nytecknat 11-årsavtal till Christian Berner AB. Som tidigare kommer Christian Berner Tech Trade AB att driva sin verksamhet här. Newsec har varit säljarens rådgivare.

 

I Kopparlunden, Västerås, har Aspholmen Fastigheter AB påbörjat en fullt uthyrd till- och ombyggnation av 6 100 kvm där 2 300 kvm avser ombyggnad och 3 800 kvm tillbyggnad. Investeringen beräknas uppgå till 78 Mkr och vara färdigställd första kvartalet 2016.

 

I Huddinge, söder om Stockholm, har Fastighets AB Brostaden för 70 Mkr köpt en fullt uthyrd logistikfastighet om 6 800 kvm.

 

I Varla, Kungsbacka, har Harry Sjögren AB påbörjat en fullt uthyrd till- och ombyggnad om totalt 6 000 kvm, varav 5 000 kvm avser tillbyggnad och 1 000 kvm avser ombyggnation till moderna och effektiva lager- och kontorsytor. Investeringen, som beräknas uppgå till 42 Mkr, genomförs i enlighet med Green Building-standard och beräknas vara färdigställd under första kvartalet 2015. Harry Sjögren har även köpt en fullt uthyrd lager- och kontorsfastighet om 2 600 kvm i Åbro-Riskulla-området, Mölndal. Investeringen uppgick till 19 Mkr.

 

I Jönköping har Fastighets AB Corallen påbörjat en nybyggnation på A6-området av 2 480 kvm i princip fullt uthyrda kontorslokaler. Investeringen beräknas uppgå till 60 Mkr och vara färdigställd vid halvårsskiftet 2015.

 

Slutligen har Briggen påbörjat en ombyggnation av en fullt uthyrd kontorslokal i Lund om 1 820 kvm. Investeringen beräknas uppgå till 24 Mkr och vara färdigställd första kvartalet 2015.

tisdag, 24 juni 2014 19:11

NP3 köper för 75 Mkr i Sundsvall

alt

Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

alt

Mats Andersson, affärsansvarig NP3 Fastigheter i Sundsvall.

 

NP3 har köpt två fastigheter i Birsta Öst handelsområde i Sundsvall respektive vid nya E4:ans södra brofäste. Underliggande fastighetsvärde i transaktionerna uppgår till cirka 75 Mkr.

 

Enligt Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter avkastar fastigheterna över 8 procent och är i stort sett fullt uthyrda, vilket innebär att affären är en helt i enlighet med NP3s strategi.

 

Fastigheten i Birsta är en anpassad handelsfastighet där Dormy varit ankarhyresgäst sedan byggnationen och där Jysk är hyresgäst sedan ifjol. Vid södra brofästet är fastigheten anpassad för logistik med STT Emtec som största hyresgäst.

 

– NP3 är ett norrländskt fastighetsbolag med stark lokal förankring och genom detta förvärv stärker vi ytterligare vår närvaro i Sundsvall, säger Mats Andersson, affärsansvarig i Sundsvall.

tisdag, 24 juni 2014 18:59

Diös hyr ut i Nya Centralpalatset

alt

Diös bygger upp ett nytt Centralpalats i Östersund.

 

Nya Centralpalatset i Östersund som ska ersätta Centralpalatset som brann ned 2010 är under uppbyggnad. Nu meddelar Diös att hyresgästerna för den nya byggnadens kommersiella lokalerna är klara. Lindex, som var hyresgäst redan innan branden, kommer att flytta tillbaka. Vidare väljer Söderberg & Partners att etablera sitt kontor i de nyproducerade lokalerna. Dessutom nyetablerar Espresso House och restaurangkedjan Allstar i nya Centralpalatset.

 

– Det är mycket positivt för Östersund och för folklivet att Lindex tillsammans med två nya företag väljer att etablera sig i centrum. Vi har jobbat hårt för att få till den här mixen av hyresgäster och tror att det kommer att bli bra för Östersunds centrum, säger Knut Rost, vd på Diös.

 

Nya Centralpalatset, som är beläget på Östersunds gågata, Prästgatan, beräknas stå färdigt hösten 2015.

tisdag, 24 juni 2014 18:54

Mimer förtätar i Vallby, Västerås

alt

Mimer uppför radhus intill Vallby centrum i Västerås.

 

Mimer bygger elva radhus precis intill Vallby centrum i Västerås. Byggstart beräknas till våren 2015. Radhusen har fyra rum och kök och en yta på cirka 100 kvm. De kommer att ligga ett stenkast från den populära Upplevelseparken och välbesökta skatebanan. Strax intill ligger också Vallbys runda allaktivitetshus, Paletten, som också ägs av Mimer. Det är även nära till Vallbyskolan.

 

– Vallby är ett fantastiskt trevligt och grönt område. Att bygga radhus bland flerfamiljshusen är en del i att förnya och bredda bostadsutbudet, säger Anders Nordstrand, vd Bostads AB Mimer.

 

Hyresrättsformen möjliggör för till exempel unga barnfamiljer, där många inte har en egen kapitalinsats, att bo i ett eget radhus.

 

Målsättningen är en månadshyra på cirka 12 000 kr per månad. Inflyttning beräknas ske våren 2016.

måndag, 23 juni 2014 18:18

Centur avtalar med Sodexo på Lyckholms

alt
Christian Hahne är arbetande styrelseordförande i Centur.

 

alt

 

Totalt kan Centur bygga 30 000 kvm på Lyckholms i Göteborg.

 

 

Fastighets AB Centur, samägt av Peab och Balder, har tecknat det första hyreskontraktet på det gamla bryggeriet Lyckholms i Göteborg. Ett sjuårigt samarbetsavtal hart tecknats med service management-företaget Sodexo, som ska hyra 1 400 kvm och från och med den 1 september 2015. Sodexo blir samtidigt leverantör av en rad servicetjänster på området och kommer erbjuda ett brett utbud av tjänster inklusive en öppen restaurang för att bidra till en attraktiv kontors- och mötesplats.

 

– Vi har affärslösningar som möter de höga kraven som ställs på moderna och flexibla kontor. Vi skapar en väl fungerande arbetsplats med våra servicetjänster vilket ökar värdet för såväl hyresgästerna som för ägarna, säger Azita Shariati, vd Sodexo.

 

Arbetet med att färdigställa området vid Lyckholms pågår för fullt. Det anrika bryggeriet får sällskap av två större kontorsfastigheter, miljöcertifierade enligt Breeam, för att möta efterfrågan på moderna och kostnadseffektiva arbetsplatser i Göteborg. Det finns även en disponentvilla som blir en unik och attraktiv konferens- och mötesplats för både hyresgäster och andra företag.

 

– Det är alltid en speciell händelse att signera de första hyreskontrakten i ett stort byggprojekt. Sodexo blir en viktig partner för att Lyckholms ska utvecklas och bli en attraktivt mötes- och arbetsplats i Göteborg med ett serviceutbud i toppklass, säger Börje Eckegren, projektutvecklare på Peab.

 

Sammanlagt har Centur möjlighet att bygga cirka 30 000 kvm på Lyckholm. Den första etappen omfattar 20 000 kvm. Den 1 april nästa år kommer Peab att samlokalisera sin verksamhet till Lyckholms med en kontorsyta på cirka 4 000 kvm.

alt
Färdigställda bostäder av NCC Housing i Düsseldorf.

 

För andra året i rad är NCC Tysklands största bostadsutvecklare och bygger drygt 40 procent fler bostäder än sin närmaste konkurrent. Framgången tillskriver NCC sin långsiktiga satsning på industriellt byggande som ger prisvärda bostäder med hög kvalitet på kort tid.

 

– Tyskar är fortfarande måna om att äga sitt eget hem. När priserna stiger i de tyska storstäderna kan NCC erbjuda hus och lägenheter som fortfarande är överkomliga för vanliga familjer, säger Olle Boback, chef för NCC Housing i Tyskland.

 

Med en projektvolym på 508 000 kvm bygger NCC omkring 40 procent mer än sin närmaste konkurrent och kan därför försvara sin position som Tysklands mest aktiva bostadsutvecklare även i år.

 

Omkring 250 000 kvm har redan utvecklats, ytterligare 134 000 kvm är under produktion och 124 000 kvm planeras.

måndag, 23 juni 2014 17:54

Succé: Nu byggs Stockholms nya citybad

alt
Förebilden för Stockholms citybad är Havnebadet i Köpenhamn.

 

alt

Till sommaren 2015 ska stranden vid Tanto och Drakenbergsparken bli hela 280 meter lång.

 

alt

 Strömbadet, invigt år 1884 och rivet år 1936, låg i Norrström vid Vasabron.


Under tisdagen den 24 juni tar stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C) tillsammans med och Christorffer Järkeborn (M), ordförande för Södermalms stadsdelsnämnd, första spadtaget för Stockholms Citybad vid Tanto strandbad i Drakenbergsparken på Södermalm i Stockholm.

 

Enligt det budgetförslag som alliansen i Stockholms stad har presenterat ska ett nytt citybad bli till verklighet under nästa år, 2015. Det är Tanto strandbad som blir ett nytt citybad efter förebilden Havnebadet i Köpenhamn, se bild.

 

Sommaren 2012 rustades Tanto strandbad på Söder. Till sommaren 2015 ska Södermalmsstranden vid Drakenbergsparken bli hela 280 meter lång, vilket då blir den längsta playan i Stockholm. Tanto strandbad som öppnade år 2010 efter att Årstaviken renats så pass, att vattnet blivit mer än tjänligt, har inneburit att Tantobadet blivit en succé. Idag mäter Tanto strandbad cirka 80 meter.

 

Stockholm saknar ett citybad. En gång i tiden fanns Strömbadet, som var det första stora flytande kallbadhuset i Stockholm, beläget i Norrström, strax norr om Riddarholmen. Det öppnades 1884 och var byggt helt i trä i nyrenässansstil. För utformningen stod arkitektbröderna Axel och Hjalmar Kumlien. Arkitektoniskt anslöt byggnaden med sina tinnar och torn, kupoler till kallbadhus i brittiska Brighton och till det svenska kallbadhuset i Varberg. Strömbadet revs år 1936.

måndag, 23 juni 2014 17:45

Åhléns storsatsar i Nacka Forum

alt

På uppdrag av Unibail-Rodamco och med idéer och visualiseringar från

Equator Stockholm genomförde Skyltgruppen år 2012 en förändring av

Nacka Forums uttryck.

 

Det är mycket som händer i Unibail-Rodamcos Nacka Forum den närmaste tiden. I april nästa år etablerar Åhléns sitt nya varuhuskoncept i ett nytt läge i centrumet, som med sin nya Iconic Shopfront kommer att lyfta varuhuset till nästa nivå. Fram till flytten kommer Åhléns att ha öppet som vanligt i sina nuvarande lokaler.

 

– Det känns mycket bra att flytta till denna nya lokal i ett fantastiskt läge i Nacka Forum. Här kommer vårt nya varuhuskoncept att komma till sin fulla rätt, med det allra senaste sortimentet från egna varumärken inom dam, barn, accessoarer, hem och skönhet, som kommer att förenkla, förbättra och förgylla livet för kunderna, säger Ann-Christin Edling-Jönsson, Retail Operations Manager på Åhléns.

 

En rad nya koncept inom lifestyle och mode är på gång till Nacka Forum där flertalet av dem slår upp portarna i centrumet under hösten. Bland andra kommer den populära smyckesbutiken Pandora. Nyligen blev det även klart att den populära barn- och livsstilsbutiken Sprall kommer att öppna upp en helt ny butik den 1 september. Butiken är på nästan 400 kvm där deras blandning av barnkläder, -leksaker och -inredning från hela världen, kommer att få stort spelrum.

 

Ännu en efterlängtad nyhet är att leksakskedjan Hamley’s, vars ägare Kids retail of Sweden begärdes i konkurs tidigare i vår, åter öppnat sin verksamhet i Nacka Forum den 18 juni i samma butikslokal, men med nya ägare.

 

alt

Skanska uppför den nya kontorsbyggnaden åt norska fastighetsbolaget Entra, i ett kvarter där tre äldre byggnader bevaras.

 

Skanska investerar cirka 570 Mkr i en kontorsfastighet i Oslo och får ett byggkontrakt värt cirka 740 Mkr som inkluderas i Skanska Norges orderbokning i andra kvartalet. Projektet är ett 50/50 joint venture med Entra, som fått namnet Sundtkvartalet AS.

 

Kontorsfastigheten kommer att ha en uthyrningsbar yta om cirka 30 000 kvm och byggs med starkt fokus på energieffektivitet. Skanska Norge har skrivit ett hyreskontrakt med Sundkvartalet AS och är en av de hyresgäster som flyttar när fastigheten är klar.

 

Arbetet inleds i oktober och fastigheten beräknas vara färdigställd i början av 2017.