29 april 2024

Redaktionen

alt
SCA flyttar i december 2016 till Mölndal.

 

NCC säljer en kontorsfastighet i Mölndal till Stena Fastigheter för 868 Mkr. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 25 000 kvm kontor.

 

NCC har tidigare i år tecknat avtal med hygien- och skogsindustriföretaget SCA, som ska hyra hela fastigheten. Inflyttning sker i december 2016 då även Stena Fastigheter tillträder fastigheten.

 

Fastigheten är en GreenBuildning-fastighet och certifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEM. Det innebär bland annat stor hänsyn till inomhusmiljö, ekologi. Livscykel, avfall samt energi- och vattenanvändning.

 

– Fastigheten ligger i ett expansivt område med bra kommunikationer centralt i Mölndal och blir ett bra komplement till vårt övriga kommersiella
bestånd. Förra året förvärvade vi även Gröna Skrapan i Gårda som är miljöcertifierad enligt LEED platinanivå.  Det ligger helt i linje med vår strategi att förvärva bra fastigheter i centrala lägen, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.

alt

                                                                                  

Jimmy Dahlgren (bilden) tillträder den 1 september 2014 som kundansvarig för Newsecs förvaltningsuppdrag för tjänstepensionsbolaget Alecta. Han efterträder Tobias Larsson som blir chef över Affärsutveckling och Marknad inom Newsecs nordiska förvaltningskoncern. 



 

– Vi är den värdeskapande och personliga förvaltaren. Jimmys nära relation till Alecta och hans gedigna kunskap om deras fastighetsbestånd samt hans goda förmåga att leda och engagera medarbetare ger rätt förutsättningar för att skapa mervärde, säger Mattias Johansson, vd, Newsec Asset Management i Sverige. 



 

Jimmy Dahlgren kommer senast från en tjänst som kundansvarig ekonomichef inom Alectauppdraget.

 

Newsec har sedan 2007 haft uppdraget att förvalta fastigheter för Alectas räkning och sedan våren 2010 ansvarat för förvaltningen av hela det svenska direktägda fastighetsbeståndet.

fredag, 27 juni 2014 13:31

Fabege tar SEB:s HK till Arenastaden

alt

Arenastaden har blivit platsen för våra största huvudkontor. Nu flyttar SEB med 4 500 medarbetare med början i maj 2017 till Arenastaden. Sedan tidigare är det klart huvudkontoren för Vattenfall och Telia Sonera ligger eller ska ligga i Arenastaden.

 

Fabege har tecknat ett 20-årigt avtal med SEB om att hyra i Arenastaden, Solna. SEB kommer att samla stora delar av sin verksamhet i Stockholm och skapar 4500 arbetsplatser i nya kontorsbyggnader i anslutning till Mall of Scandinavia. Hyresvärdet är 157 Mkr per år, exklusive tillägg.

 

SEB:s nya kontorsbyggnader beräknas vara färdigställda och tas i bruk i två etapper, varav den första i maj 2017 som motsvarar cirka 60 procent och resterande del i maj 2018. Den sammanlagda projektkostnaden uppgår till cirka 2,3 Mdr kr.

 

Byggnaderna ska finnas i kvartersmiljö med en bruttoarea på cirka 100 000 kvm på fastigheten Pyramiden i Arenastaden. Fastigheten kommer att bli SEB:s största kontor när den står klar i maj 2018.

 

Teamet på Alessandro Ripellino Arkitekter säger att det har arbetat intensivt med projektet sedan 2012, men arbetet började med ett vinnande förslag i parallella uppdrag åt Fabege redan 2010. Den främsta utmaningen för Alessandro Ripellino har varit att skapa en sammanhängande och effektiv kontorsmiljö för ett av Sveriges största företag och samtidigt skapa en levande stadsmiljö.

 

– Vi är stolta över att Fabege får förtroendet att skapa framtidens kontor för SEB. Att banken väljer Arenastaden visar att vi har lyckats i vår ambition med att skapa en attraktiv plats och attrahera ytterligare ett av Sveriges största företag till området, säger Christian Hermelin, vd Fabege.

 

Moderna kontor med högt ställda miljö- och energikrav, ett bra kommunikationsläge och ett brett serviceutbud för medarbetarna var några av de krav som ställdes i upphandlingen.

 

SEB:s kontor kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM och avtalet som tecknats är ett Grönt hyresavtal, vilket innebär ett fördjupat samarbete kring miljöfrågor och minskad klimatpåverkan.

 

– Med Arenastaden har vi nu hittat en riktigt bra långsiktig lösning vad gäller vår lokalisering i Stockholm där vi nu samlar merparten av verksamheten. Kombinationen av läge och service i en modern och levande stadsdel skapar en stimulerande arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Jan Erik Back, vice vd och ekonomi- och finansdirektör i SEB.

alt
Vasakronan totalrenoverar Västgötagatan 5 på Södermalm.

 

Vid Medborgarplatsen i Stockholm, på Västgötagatan 5, i kvarteret Nattugglan, investerar Vasakronan 400 Mkr i en totalrenovering av fastigheten, omfattande 13000 kvm. Nu är det klart att spelutvecklaren Avalanche Studios hyr i fastigheten två och ett halvt våningsplan om totalt 3 000 kvm kontor.

 

Efterfrågan på kontor på Södermalm i Stockholm har länge ökat samtidigt som utbudet har varit relativt begränsat. Vasakronans fastighet på Västgötagatan 5 omfattar cirka 13 000 kvm kontor i åtta plan och totalrenoveras nu med målsättningen att möta den stadigt växande efterfrågan.

− Det är tydligt att den här delen av staden attraherar många unga, kreativa företag, säger Per Thiberg, chef för fastighetsutveckling och uthyrning i Stockholm. På Västgötagatan 5 kan vi erbjuda både Avalanche och andra företag kontor i toppskick och i ett fantastiskt läge.  

Avalanche Studios är redan idag hyresgäst hos Vasakronan, men företaget letade nya lokaler av utrymmesskäl. Västgötagatan 5 stämde väl med Avalanche Studios krav, inte minst för att fastigheten har en stark miljöprofil och kommer att miljöklassas enligt LEED Platina.

 

− Vasakronan driver för närvarande fastighetsprojekt i Stockholm motsvarande en investeringsvolym om cirka 3 Mdr kr. Att de genomförs med hållbarhetsfrågorna i fokus är en självklarhet, säger Per Thiberg.

 

Avalanche Studios har tecknat ett grönt avtal som löper i 5 år. Inflyttning sker hösten 2015.

torsdag, 26 juni 2014 19:28

Catena fick klartecken för Haga Norra

alt

Centralt aktivitetsstråk i Haga Norra.

 

alt

Gustaf  Hermelin, vd Catena.

 

Mark- och miljödomstolen avslår samtliga överklaganden gällande detaljplan av Catenas projektfastigheter i Haga Norra,  Solna. Länsstyrelsens beslut om detaljplanen ligger därmed fast och Catena går vidare med planerna om att förverkliga en ny modern stadsdel med både bostäder och lokaler.

 

– Beslutet möjliggör att vi kan gå vidare i utvecklingen av vårt spännande projekt i Solna enligt plan, säger vd Gustaf Hermelin.

 

Mark- och miljödomstolen konstaterar i sin prövning att det genom överklagandena inte framkommit något som ger domstolen anledning att bedöma frågor på annat sätt än vad som gjorts tidigare under detaljplaneprocessen. Beslutet kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen (hos Svea Hovrätt) där prövningstillstånd erfordras.

 

I december 2012 antog Solna kommunfullmäktige detaljplanen som omfattar Catenas båda fastigheter Stora Frösunda 2 och Hagalund 2:2 på vilka det planeras cirka 800 bostäder samt arbetsplatser, verkstäder och butiker. Till planen hör även mark för allmänt ändamål, gata, gång- och cykelväg, torg, park och område för spårvägstrafik.

alt

Det vinnande förslaget är en helhetslösning som både relaterar till omgivningens stora skala och skapar en levande stadsmiljö för människorna.

 

Urban Design och Selgas Cano har med sitt förslag ”Drivhus” vunnit arkitekttävlingen om Stockholms stads nya förvaltningsbyggnad, Tekniska nämndhuset, som ska uppföras i Söderstaden i Stockholm.

 

– Det vinnande förslaget förmedlar en stark vision om ett nytt sätt att bygga hållbart i staden. Förslaget hanterar målen med Tekniska nämndhuset Söderstaden och hela platsen på ett mycket skickligt sätt, säger Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör och tävlingsjuryns ordförande.

 

Enligt juryn förmedlar Drivhus en stark vision om ett nytt sätt att bygga hållbart i staden som är attraktivt, spännande och inspirerande, både för stockholmarna och för dem som kommer att arbeta i byggnaden.

 

Det vinnande teamet består av arkitekterna Erik Jarlöv, José Selgas, Helena Glantz, Jesús Azpeitia, Lucia Cano samt Johanna Fager, Alexander Stålhandske, Meri Serra, Barbara Bardin, Paolo Tringali, Alicia Cervera, Maria Levene, Victor Jimenez och Stig Bengtsson. Landskapsarkitekter är Land arkitektur med Anders Kling, Rebecka Rosén och Therese Lemos. Dessutom medverkar Sweco med Thomas Nord, konstruktör, och Will Sibia, energi- och miljöteknik.
    Den 21 augusti genomför Stockholms stad ett seminarium om Tekniska nämndhuset Söderstaden och ger en fördjupad presentation av det vinnande förslaget som en del av Söderstaden.

alt

Diligentia investerar i Solbacka Strand, Norrtälje.

 

Diligentia Samhällsfastigheter köper ett nybyggt äldreboende i Norrtälje. Fastigheten är uthyrd till Attendo på ett femtonårigt hyresavtal. Säljare är Svenska Vårdfastigheter AB och förvärvet avser fastigheten Emmaus 67. Fastighetsvärdet i transaktionen motsvarar 128 MKr.

 

Fastigheten ligger på Maria Winkvists väg i området Solbacka Strand i Norrtälje och inrymmer 54 lägenheter. Den totala uthyrningsbara arean uppgår till 4 108 kvm och byggnaden kommer att certifieras enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad Silver.

 

– Förvärvet är ett led i vår satsning på fastigheter inom social infrastruktur, eller som vi uttrycker det, Samhällsfastigheter, säger Åke Pettersson, Diligentias chef för affärsutveckling

alt

Vasakronan tillträder fastigheten Heden 46:3 under fjärde kvartalet 2015.

 

Vasakronan växlar upp i Göteborg och köper fastigheten Heden 46:3 i Ulleviområdet, Göteborg, av NCC för ett underliggande fastighetsvärde om 860 Mkr. Byggnaden är under uppförande och kommer att omfatta 20 200 kvm, mestadels kontor men också restaurang/kafé, gym och 125 garageplatser. Fastigheten är fullt uthyrd till Sweco, PWC, Fitness24Seven och Condeco. Fastigheten ligger i samma kvarter som Vasakronans Rättscentrum.

 

– Efterfrågan på kontorslokaler med hög standard och i bra lägen är stor i Göteborg. Därför kompletterar vi vårt bestånd i staden med en fullt uthyrd och modern fastighet i ett attraktivt kontorsområde där vi redan tidigare har en stark position, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

 

Fastigheten blir en GreenBuilding-fastighet och kommer att certifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet Breeam. Lokalerna utvecklas även i enlighet med konceptet ”Future Office by NCC”, som är ett nordiskt koncept med målet att skapa en attraktiv och hållbar arbetsplats för hyresgästerna.

 

– Fastigheten är den tredje i raden av fastigheter som vi utvecklar i Ulleviområdet. Det är glädjande att kunderna uppskattar NCC:s koncept och att vi befäster vår position som ledande utvecklare av arbetsmiljöer och fastigheter, säger Carola Lavén, affärsområdeschef för NCC Property Development.

onsdag, 25 juni 2014 19:49

Willhem ökar i Halmstad

alt

Mikael Granath, vd Willhem.

 

Willhem har ingått avtal om förvärv av ytterligare sex bostadsfastigheter i Halmstad. Fastighetsvärdet uppgår till 545 Mkr och byggår är sent sextiotal till tidigt åttiotal. De sex fastigheterna som ingår i affären innefattar 867 hyreslägenheter och har en area på cirka 66 000 kv. Säljare är Södra Fisken Fastighets AB, som ägs av ICA-handlarnas Förbund och Möller & Partners AB.

 

Tillsammans med affärer genomförda tidigare i år växer Willhems bestånd i Halmstad till totalt 1 321 hyreslägenheter.
Fastigheterna ligger i Andersberg och Nyhem, där Willhem sedan tidigare har fastigheter. I Halmstad finns Willhem även i Linehed och beståndet omfattar utöver detta 288 lägenheter i studentbostadshus med centralt läge.

 

– Halmstad har goda tillväxtmöjligheter och har länge varit en intressant marknad för Willhem. Vår förhoppning är att vi framöver kommer att förvärva fler fastigheter på orten, säger vd Mikael Granath.

 

Det samlade värdet på Willhems fastighetsbestånd uppgår till 14,4 Mdr kr och antal lägenheter till 17 576.

alt

Bild från sjukhusplan 2012 – upprättad av Sweco.

 

Swecos arkitekter har fått i uppdrag att genomföra en förstudieutredning av ett nytt operationshus för Västmanlands sjukhus i Västerås. Det nya operationshuset ska innehålla en operationsavdelning med drygt 20 operationssalar, en ny sterilenhet och en intensivvårdsavdelning. Landstingets budget för hela projektet är i storleksordningen drygt 1 Mdr kr i kostnadsläge 2014.

 

Nuvarande operationssalar planerades och byggdes på 60-talet. Dagens krav på ändamålsenliga lokaler och tekniska förutsättningar kräver en helt annan standard på operationssalar med tillhörande lokalytor. Därför har landstingsstyrelsen fattat beslut om att genomföra en förstudie. Sweco genomför en utredning om var operationshuset ska placeras.

 

– En utmaning i inplaceringsstudien som vi genomför är att hitta yta till en ny byggnad på 20 000-30 000 kvm i sjukhusets mest centrala delar med olika sambandskrav. Där finns det egentligen inte någon yta, men vi har redan flera förslag på lösningar, säger Anders Melin, arkitekt på Sweco.