29 april 2024

Redaktionen

onsdag, 02 juli 2014 18:48

NCC bygger för SKB i Ursvik

alt
Fyra hus med tegelfasader på SKB:s hus i Ursvik. Bild: Ettelva Arkitekter.

 

NCC bygger 148 hyresrätter i Sundbybergs växande stadsdel Ursvik för SKB (Stockolms Kooperativa Bostadsförening). Bostäderna blir SKB:s första i området, som kommer att bestå av 6 000 bostäder när det är klart. Hittills har här byggts drygt 1 000 bostäder. NCC har tidigare sålt tomten om 14 000 kvm till SKB. Ordern är värd 232 Mkr.

 

– SKB har en lång tradition av att bygga praktiska och vackra bostäder. Därför har vi ihop med NCC hittat lösningar som ger våra medlemmar bra bostäder med lågt energibehov, bra inomhusklimat och gedigna material, säger Björn Magnusson, teknisk chef på SKB, Stockholms kooperativa bostadsförening.

 

De fyra husen, som formgivits av Ettelva Arkitekter, byggs i två kvarter intill varandra, vilket skapar en stor grön gård i mitten. De består av 58 ettor och tvåor, 44 treor, 37 fyror och åtta femmor, alla med balkong eller terrass.

 

Bostäderna får bland annat fasader av tegel som är hållbart på flera sätt: tegel står emot väder och vind och kräver minimalt underhåll och jämnar ut kyla och värme, vilket ger bra inomhusklimat.

tisdag, 01 juli 2014 18:32

NREP köper 700 bostäder i Danmark

alt

Bostadsprojektet Isbjerget i vid Aarhus Havn, byggt av NCC, ingår i PensionDanmarks försäljning till NREP. Arkitekter i projektet är danska CEBRA och JDS Architects samt holländska Search och franska Louis Paillard.

 

NREP Nordic Strategies Fund har, för en icke offentliggjord summa, köpt en portfölj med över 700 högkvalitativa bostäder av PensionDanmark. Portföljen omfattar totalt 73 000 kvm och består av sex fastigheter i Köpenhamn och en vardera i Vejle respektive Århus – städer som gynnas av stark befolkningstillväxt och inflyttning. Byggnaderna är uppförda mellan 2006 och 2013 och de är väl belägna på respektive ort.

 

PensionDanmark, som sedan 2006 investerat stort i bostäder, har själv utvecklat projekten, varit byggherre och därefter antingen sålt eller hyrt ut bostäder. I försäljningen ingår det på Mipim prisbelönta Isbjerget vid Aarhus Havn, Kanalfronten i Vejle och Horisonten i Ørestaden.

 

– Genom försäljningen gör vi några fina vinster och skapar samtidigt plats för att utveckla nya bostadsprojekt. Vi är i full gång med ett stort projekt på Islands Brygge i Köpenhamn, där vi under de kommande åren färdigställer 500-600 nya bostäder, säger Torben Möger Pedersen, vd PensionDanmark.

 

PensionDanmarks investeringar i danska fastigheter omfattar knappt 10 miljarder danska kronor (12,3 Mdr kr) och under de närmaste åren räknar pensionsbolaget med att investera i storleksordningen 2,5 Mdr kr om året i fastigheter.

 

För närvarande är PensionDanmark, på egen hand eller tillsammans med andra investerare, byggherre för sex större kommersiella projekt runt om i Danmark, nämligen kontor för Alfa Laval i Aalborg, Semco Maritime i Esbjerg, Nordea Bank Danmark i Ørestaden, NCC i Gladsaxe och MTH i Søborg samt ett psykiatriskt sjukhus i Vejle.

alt

The Landmark Hotel London är ett femstjärnigt hotell med rum som i genomsnitt är 55 kvm.

 

Ägarna till det berömda hotellet Landmark London vill nu sälja hotellfästigheten för 200 miljoner pund, cirka 2,3 Mdr kr. Hotellet, som har utsikt över Hyde Park, har cirka 400 mycket stora rum.

 

Alex HaywardDebutesq Group säger i en kommentar:

– Trots att hotellet har sett betydande investeringar under de senaste tre åren med hög beläggningsgrad, kan det byggas om för att förbättra hotellets intäkter och resultat. Det är bland annat möjligt att bygga ut hotellet som idag omfattar cirka 12 500 kvm.

 

Hayward säger vidare att London har haft en god avkastning sedan lågkonjunkturen och med undantag av Paris, är London den enda europeiska huvudstad där hotellmarknaden än bättre än före krisen 2008. År 2013 var London den fastighetsmarknad som var populärast för investerare av kommersiella fastigheter.

 

Hotellet var ursprungligen ett av Londons första järnvägshotell som invigdes år 1899 och det ansågs vara bland de vackraste av Londons järnvägshotell vid Marylebone station. Det har ett klocktorn och det uppfördes runt en stor central gård.

 

Ursprungligen fanns två huvudingångar, en på den norra sidan mot stationen och en på den södra sidan mot Marylebone Road.

 

Arkitekt var överste Sir Robert William Edis och stilen var eklektisk och rik. Berömda Ladys Alpine Club hyrde rum i hotellet för sin årliga middag.

alt

                                                                                   

Dr Thomas Beyerle är utsedd till analyschef för Catellas europeiska fastighetsrådgivning. Rollen är ny på Catella och Beyerle kommer att ansvara för att utöka koncernens aktiviteter inom marknadsanalys och värdering.

 

Thomas Beyerle kommer närmast från rollen som vd och chef för hållbarhetsarbete och forskning på IVG Immobilien AG. Tidigare var han Head of Global Research på Aberdeen. Dessutom har han föreläst inom fastighetsanalys på universitetsnivå under de senaste femton åren och är styrelseledamot i GIF, German Property Research Association.

 

Som analyschef kommer Thomas Beyerle, stationerad på Catellas kontor i Frankfurt, arbeta både på europeisk nivå med Catellas fastighetsrådgivning i elva länder och med den tyska kapitalförvaltningen.

 

– Catella har en mycket intressant profil på den europeiska fastighetsmarknaden, med ett kompletterande erbjudande av kvalificerad rådgivning och kapitalförvaltning. Jag ser fram emot att utveckla Catellas analysverksamhet och höja vår profil och röst som marknadsexpert, säger Thomas Beyerle, ny analyschef på Catella.

 

– Jag är väldigt glad över att Thomas Beyerle ska börja hos oss på Catella. Hans omfattande expertis kommer att stärka vår organisation. Hans gränsöverskridande position kommer också att underlätta utbytet av fastighetskunnande och öka samarbetet inom koncernen, säger Johan Ericsson, chef för Corporate Finance på Catella.

alt

                                                                                     

Janne Eriksson har utsetts till ny vd för DTZ Finland Oy. Han har arbetat på DTZ sedan 2008, med såväl värderingar som med ansvar för internationella kunder. Han ersätter Ilkka Kujanpää, som efter närmare 10 år på vd-posten, blir styrelseordförande.

 

I sin nya roll får Janne Eriksson möjlighet att strategiskt utveckla och föryngra bolaget utifrån sin fokus på kunder, men även att fortsatt vara verksam inom värderingsteamet.

 

– Jag är mycket glad över att ha fått denna möjlighet. DTZ är inne i ett spännande skede och jag ser fram emot att utveckla bolaget med målsättningen att vara den ledande rådgivaren i Finland, säger Janne Eriksson.

måndag, 30 juni 2014 18:28

Lars Johansson till IN3PRENÖRs styrelse

alt

                                                                                        

Lars Johansson (bilden), med lång erfarenhet inom bygg- och fastighetsbranschen, bland annat som tidigare vd och ordförande för Unibail-Rodamco Norden, har valts in i IN3PRENÖRs styrelse.

 

IN3PRENÖRs styrelse består sedan tidigare av ordförande Lars Söderblom, Anders Elfner, vd Mats Kimby och vice vd Anders Bysell.

måndag, 30 juni 2014 18:24

Sabo rekryterar Chris Österlund

alt

                                                                           

Sabo rekryterar Chris Österlund, vd för Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB), till tjänsten som chef för Ekonomi och Finans. Hon ersätter Sophia Mattsson-Linnala som idag är vd på Huge.

 

Sabo har de senaste åren satsat mycket på frågor som rör nyproduktion och renovering. Chris Österlund tar med sig erfarenheter av att arbeta med just detta. Hon har en bakgrund som vd för Nynäshamnsbostäder och har även varit ekonomichef på Botkyrkabyggen samt ekonomichef och administrativ chef på Sollentunahem.

 

– Det här ger mig en möjlighet att både bidra och tränga djupare in i de frågor som är så viktiga för bostadsbranschen. Renovering och nyproduktion är några av de stora utmaningar som jag ser fram emot att arbeta med, säger Chris Österlund.

 

SABO rekryterar även två personer för att täcka upp kommande pensionsavgångar senare i år. Jonas Högset tillträder en tjänst på enheten för Fastighetsutveckling med inriktning på nyproduktion och renovering. Han har bakgrund på NCC och kommer närmast från Savills Förvaltning AB.

 

Helena Henriksson tillträder en juristtjänst. Hon är idag departementssekreterare på Socialdepartementet och har till exempel arbetat med LOU-frågor, bland annat som utredningssekreterare i Upphandlingsutredningen.

alt

Höghus byggt i trä av Folkhem. Foto: Petra Bindel

 

Rikshem inleder ett samarbete med bostadsutvecklingsbolaget Folkhem för nyproduktion av hyres- och bostadsrätter i Stockholmsregionen. Inledningsvis planeras för cirka 4 000 lägenheter, varav 1 500 hyresrätter i Stockholm (bland annat Valhallavägen och Hagastaden), Solna, Sundbyberg och Vaxholm, fram till år 2020. Första byggstart sker redan i höst och första inflyttning beräknas ske 2016.

 

Miljardinvesteringen i nytt bostadsbyggande möjliggörs genom att Rikshem och Folkhem bildar ett nytt gemensamägt bolag, Folkhem Trä, i vilket parterna äger 50 procent vardera. Produktionen får en tydlig miljöprofil genom att uteslutande använda sig av trä, som är det enda förnyelsebara byggnadsmaterialet, vilket innebär ett ansvarstagande för vårt klimat.

 

De första projekten kommer ur Folkhems befintliga projektportfölj. Avsikten är att fylla på med nya anvisningar och förvärv. Rikshem kommer att svara för produktionen av hyreslägenheter och Folkhem för bostadsrätter och småhus i egen regi. Hyreslägenheterna kommer att förmedlas genom Bostadsförmedlingen.

 

– Rikshem är Sveriges största investerare i hyresrätter i tillväxtregioner. I dag har vi cirka 3 500 hyreslägenheter i vårt bestånd i Stockholmsregionen. Genom samarbete med Folkhem kommer vi att öka till cirka 5 000 hyreslägenheter. Men vi har höga ambitioner. Vår förhoppning är att kunna expandera ytterligare genom förvärv av fler byggrätter och nya markanvisningar, säger Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem.

måndag, 30 juni 2014 16:11

Tobaksmonopolet blir bas för ETTELVA

alt
Anders Lindh, vd ETTELVA Arkitekter.

 

alt

Svenska Tobaks AB uppförde mellan 1917 och 1939 fabriks- och kontorslokaler för sin verksamhet. i kv Tobaksmonopolet på Södermalm i Stockholm. Se huvudbyggnaden i bakgrunden. För utformningen stod bland andra arkitekterna Ivar Tengbom och Eskil Sundahl.

 

alt

Tobaksmonopolets matssal. Luciafest för personalen 1941.

Den stora matsalen om 800 kvm blir bas för ETTELVA arkitekter, som därmed kan samla drygt 40 medarbetare på en plats och fortsätta växa.


NCC har sålt den anrika matsalen i Tobaksmonopolet som ett led i den långsiktiga utvecklingen av det nya kvarteret på Södermalm.


Affären om 41 Mkr innebär att den 80 år gamla matsalen i Tobaksmonopolet nu får nytt liv. ETTELVA arkitekter tar över de nya lokalerna under hösten och börjar med en varsam renovering.

 

– För oss är det glädjande att lokalerna får nya ägare som är kunniga inom området och därmed kan ta tillvara historien samtidigt som de moderniserar och anpassar lokalerna för sin verksamhet. Det är bra när bostäder och kontor ryms i samma kvarter då närheten dem emellan kan bidra till färre transporter och en mer hållbar stad, säger Mattias Lundgren, vd, NCC Boende.


Försäljningen av matsalen är en del av NCC:s planerade utveckling av kvarteret, där de första bostadshusen nu byggs. NCC köpte 2007 flera fastigheter inom kvarteret Tobaksmonopolet mellan Rosenlundsgatan och Ringvägen på Södermalm i Stockholm.


– Nu får vi möjlighet att sitta i ett sammanhang som möjliggör att vi kan formera oss efter projektens förutsättningar och vi kan nu också fortsätta vår goda tillväxt som företag, säger Anders Lindh, vd ETTELVA arkitekter.


NCC har under flera år och tillsammans med Stadsbyggnadskontoret och Nyréns arkitektkontor arbetat fram detaljplanen för kvarteret. Den första etappen blev en försäljningsframgång och endast ett fåtal lägenheter är kvar till salu. I en senare etapp, där detaljplanearbetet fortfarande pågår, planeras ytterligare 100 lägenheter


 

fredag, 27 juni 2014 15:39

Många tror på NP3

alt
Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

NP3 Fastigheter har genomfört en nyemission för att möjliggöra ytterligare affärer på den norrländska fastighetsmarknaden.  NP3 sökte 200-300 Mkr men efter ett stort intresse från investerare utökades emissionen till 377 Mkr. Catella Corporate Finance är finansiell rådgivare till NP3 och har biträtt i emissionen.

 

Nyemissionen ingår som ett steg i planerna på notering av NP3 vid årsskiftet 2014/2015. Större poster i emissionen har tecknats av huvudägare Lars-Göran Bäckvall genom bolag, Catella, CLS Holdings och Länsförsäkringar Kalmar. Inför en notering kommer ytterligare ägarspridning att ske syftande till att ge NP3 en bred ägarbas.

 

– NP3 är ett norrländskt fastighetsbolag med stark tillväxt och god lönsamhet.  Nyemissionen tillför ytterligare resurser för fortsatt expansion samtidigt som ägarkretsen har breddats. Nu siktar vi mot en börsnotering vilket är ett naturligt steg i bolagets utveckling säger vd Andreas Nelvig.