29 april 2024

Redaktionen

alt

 

Dagens Fastighetsaktie gör uppehåll mellan den 8 juli och 11 augusti, men redaktionen kommer att publicera ett antal nyhetssammanfattningar under sommaren.

 

(Bilden: Swedish Open 2014 pågår mellan den 5 och 20 juli i Båstad.)

lördag, 05 juli 2014 18:48

NCC bygger arena för 205 Mkr i Ystad

alt

NCC hjälper till i Ystad kommuns storsatsning på sport- och evenemangsarenor. Illustration: Uulas arkitekter

 

NCC bygger Ystads nya arena för matcher och evenemang. Den är en del i stadens största satsning hittills. I augusti startar arbetet med arenans första del som beräknas vara klar årsskiftet 2015/2016. Ystad kommuns order är värd 205 Mkr. Strax intill arenan uppför NCC för närvarande Ystads nya badhus som är klart i augusti i år.

 

När den nya arenan är klar vid årsskiftet 2015-2016 ska NCC att riva den gamla Österporthallen. Därefter påbörjas bygget av träningshallen. Hela arenan ska vara klar i slutet av 2016. Detta innebär att idrottandet i Österporthallen kan fortsätta ett och ett halvt år till, och att handbollssäsongen 2015/2016 börjar i gamla hallen och avslutas i nya matchhallen.

 

Matchhallen får en publikkapacitet för 2 500 personer och en matchplan på 40 x 20 meter som kan konverteras till två fullstora träningsplaner. Träningshallen får en publikkapacitet för cirka 150 personer med en matchplan på 40 x 20 meter. Arenan får även omklädningsrum, utrustning för skolidrott, ljudanläggning och elektroniska resultattavlor samt konferens- och VIP-lokal.

 

– Arenan, som också består av badhuset, är Ystads kommuns största satsning genom tiderna. Syftet är att den ska gynna och utöka det goda idrottsliv som finns i staden. Det blir en viktig mötesplats med ett centralt läge, säger Ann-Sofi Eriksson, projektledare på Ystads kommun.

alt
Tunnelbanenätet och spårvagnssystemet i Los Angeles är mycket omfattande.

 

Skanska har, i joint venture med Traylor Brothers, Inc., skrivit kontrakt med Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority om att bygga Regional Connector, en underjordisk förbindelse för spårvägen i centrala Los Angeles, USA. Det totala kontraktet för joint venture-bolaget Regional Connector Constructor är värt cirka 6 Mdr kr, varav andelen för Skanska USA Civil är cirka 3,8 Mdr kr.

 

Projektet omfattar design och byggnation av en 3 km lång dubbelspårig tunnel, inklusive tre nya stationer, i centrala Los Angeles. Arbetet påbörjas omgående och projektet beräknas vara avslutat i oktober 2020.

alt

Svante Hagman, chef för NCC Construction Sweden.

 

NCC har fått i uppdrag av Uppsalahem att bygga 220 lägenheter, varav 90 studentlägenheter, i stadsdelen Kåbo i Uppsala. Projektet, som ska drivas i ett partneringsamarbete, innebär att universitetsområdet kan förtätas med nya studentlägenheter. Ordern uppgår till 263 Mkr.

 

Projektet omfattar nyproduktion av tre bostadshus i kvarteret Haubitsen. Det största bostadshuset utformas runt en gård och får cirka 130 lägenheter och garage. De andra två husen är avsedda för studenter och får 45 studentlägenheter vardera.

 

Studentlägenheterna beräknas vara klara för inflyttning till vårterminens start 2016 och det större bostadshuset med trapphusvisa inflyttningar från augusti 2016 till maj 2017.

 

– Det finns ett stort behov av studentlägenheter och en allmän efterfrågan på nya bostäder i Uppsala. Vi är glada att kunna möta behoven och bidra med energieffektiva bostäder, säger Svante Hagman, chef för NCC Construction Sweden.

torsdag, 03 juli 2014 17:52

Fritidsresor förlänger med AFA

alt

Münchenbryggeriet, AFA:s profilfastighet på Södermälarstrand i Stockholm, har en total uthyrningsbar area om cirka 47 000 kvm.


AFA Fastigheter och Sveriges största researrangör Fritidsresor har överenskommit om ett nytt tioårsavtal i fastigheten Ludvigberg 3 (Münchenbryggeriet) på Södermalm i Stockholm. I samband med avtalet kommer lokalerna moderniseras och uppgraderas till ett miljöanpassat aktivitetsbaserat kontor då Fritidsresor är helt ISO 14001-certifierade.

 

– Vi är glada att vi lyckats erbjuda Fritidsresor en lösning för sitt lokalbehov som gör att de sitter kvar på Münchenbryggeriet, säger Stefan Hedengren, fastighetschef på AFA Fastighteter.

 

– Det var ett starkt önskemål från många medarbetare att stanna kvar inom tullarna och avtalet som nu slutits med AFA Fastigheter som ger oss moderna, fräscha lokaler anpassade till en virituell organisation i fyra länder togs emot med stor glädje, säger Henrik Norlin, Fritidsresors koncernchef.

 

Eva Gunnarsson och Bob Gustafsson från DTZ:s Occupier Service-avdelning har varit rådgivare till Fritidsresor i omförhandlingen.

alt
Isola di Mal Ventre i bakgrunden, om cirka 80 hektar, är cirka 2 km lång.

 

alt

 

Den sydöstra kusten har vackra stränder och kristallklart vatten.

 

Om du vill investera initialt i lugn och ro är förmodligen Isola di Mal Ventre den enda privata större ö, omfattande 80 hektar, som nu är tillgänglig för försäljning i Medelhavet. Den ligger bara några mil utanför nordöstra kusten av Sardinien. Ön, som ligger cirka 20 mil från den fashionabla turistorten Porto Cervo, är idag obebodd.

 

Ön är cirka 2 kilometer lång med en högsta punkt om 18 meter över havet. Isola di Mal Ventre har varit bebodd av och till sedan romartiden. Den västra kusten av ön är ganska utsatt för den hårda vinden Mistral, medan den sydöstra kusten har vackra sandstränder med kristallklart vatten. Öns bergart är främst granit och ön är täckt med låg vegetation innehållande ett brett utbud av flora och fauna.

 

Beläget inom ett marint skyddat område, har ön inte varit föremål för någon bygglovsansökan sedan de nuvarande ägarna förvärvade ön 1972. En lokal arkitekt har ett förslag på en villa som kan byggas kring resterna av gamla byggnader. Om villor uppförs på Isola di Mal Ventre skulle värdet på ön öka dramatiskt.

 

Förväntad pris på ön är 1,5 MEUR och anbud kan lämnas på www.debutesq.com

onsdag, 02 juli 2014 19:14

Platzer anställer uthyrningschef

alt

                                                                  

Platzer anställer Christina (Tina) Cedérus Olauson (bilden), 49, som uthyrningschef med tillträde den 1 oktober. Hon kommer närmast från JLL där hon sedan 2002 varit ansvarig för kontors- och logistikuthyrningsverksamheten i Göteborgsområdet. Sedan 2011 har hon även varit ansvarig för JLL:s Göteborgskontor.

 

– Detta är en nyinrättad enhet i Platzer som Tina Cedérus Olauson kommer att ansvara för att bygga upp. I takt med att vi växer genom förvärv och fastighetsutveckling har behovet ökat att samordna och effektivisera vår uthyrning. Vi har många intressanta utvecklingsprojekt på gång och jag ser stor potential för Platzer att vara med och driva stadsutvecklingen i många av våra prioriterade områden, säger P-G Persson, vd på Platzer.
Han fortsätter:
– Utmaningarna är stora inom förvaltning, hållbar utveckling, projektutveckling och uthyrning i de områdena. Med Tinas nätverk och marknadskännedom adderar vi ytterligare en pusselbit till organisationen för att bli ännu mer framgångsrika i vårt arbete.

alt

                                                                                        

För att sätta ytterligare fokus på att hitta och utveckla mark till fler nya bostäder i Stockholmsregionen förstärker NCC Boende sin affärsutveckling med två nya medarbetare i Stockholm.


Dessa är Lars Berglund, som blir ny affärsutvecklingschef, och Hanna Ivansson går in som affärsutvecklare på NCC Boende i Stockholm. Båda börjar sina tjänster på NCC Boende den 18 augusti.

 

Lars Berglund (bilden ovan t v) kommer senast från Stockholms stad där han arbetat på avdelningen för projektutveckling med ansvar för exploatering i innerstaden och del av västerort. Han har även varit exploateringschef i Haninge kommun.

 

Hanna Ivarsson (bilden ovan t h) har tidigare arbetat med projektutveckling på Sjaelsö och med fastighetsfinansiering inom Aareal Bank.

onsdag, 02 juli 2014 19:04

SPG avtalar stort med H&M i Karlstad

alt

Tobias Emanuelsson, partner på SPG.

 

Scandinavian Property Group (SPG) hyrt ut 90 procent av tillkommande handelsyta i Nya Arkaden på Drottninggatan i centrala Karlstad. Byggstart planeras ske i höst. Nya Arkaden som består av fastigheterna Mercurius 15 samt Mercurius 16 omfattar sedan tidigare cirka 6 200 kvm uthyrbar yta. Genom nybyggnation på Mercurius 16 tillkommer cirka 3 700 kvm uthyrningsbar yta.

 

Avtalet med H&M gäller en ny fullkoncept butik i två plan om drygt 3 000 kvm. Utöver detta avtal SPG kontrakterat ytterligare en aktör avseende etablering av en saluhall, vilket blir en viktig beståndsdel i utformningen av nya Arkaden. Efter detta kommer nya

 

Arkaden att bestå av cirka 10 000 kvm kommersiella lokaler varav 65 procent utgörs av handel.

 

Mercurius 15 förvärvades under 2010 av SPG med målsättningen att skapa ett nytt handelskvarter i centrala Karlstad. Under samma år förvärvades även Mercurius 16, med målsättningen att uppnå en kritisk massa av handelsyta samt ökad tillgänglighet genom sitt exceptionella läge i en av Sveriges starkaste regionstäder.

 

Under innehavstiden har SPG avyttrat bostäder genom tredimensionell fastighetsbildning samt genomfört investeringar i samband med etableringen av SBABs regionkontor.

 

– Vi är väldigt glada över att kunna bidra ytterligare till handelsutvecklingen i Karlstad genom att kunna erbjuda ett nytt handelskvarter i bästa läge, med ett för konsumenten väldigt attraktivt utbud, säger Tobias Emanuelsson, partner på SPG.

Han fortsätter:

– Vidare är vi väldigt nöjda med vår investering då vi följer ursprunglig plan avseende både tid och investeringsvolym. Med SBAB som hyresgäst och en H&M fullkonceptbutik i kombination med en saluhall skapar vi en stabil och långsiktig produkt i en av Sveriges starkaste regionstäder.

alt
Nu finns pengar för en ny bussterminal vid Slussen. Bild: Foster+Partners.


Bussterminalen vid Slussen är kostnadsberäknad till 1, 43 Mdr kr (prisnivå februari 2014). Samtliga intäkter och kostnader ska räknas om med KPI. Fördelningen av investeringsvolymen mellan parterna är: staten (genom Länsstyrelsen och Länsplan) 50 procent, Stockholms läns landsting 25 procent och Stockholms stad 25 procent. Bussterminalen vid Nacka Centrum bekostas av Stockholms läns landsting till 50 procent och Nacka kommun med 50 procent.


Ett avtal om ovannämnda finansieringslösning mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Nacka kommun och Värmdö kommun har nu undertecknats. Överenskommelsen innebär att parterna är överens om utbyggnad och finansiering av framtida bussterminallösning för Slussen, Nacka och Värmdö.

 

– Överenskommelsen innebär att vi nu har en långsiktig och kapacitetsstark lösning för de många resenärer som varje dag åker till och från Slussen med buss, säger Torbjörn Rosdahl (M) finanslandstingsrådet och landstingsstyrelsens ordförande.

 

– Arbetet med den nya Slussen är i full gång och nu har ännu en viktig del kommit på plats. Jag är väldigt glad att vi har säkrat finansieringen av bussterminalen. Detta understryker att garaget är en regional fråga där staden är en part, säger Sten Nordin (M) finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande Stockholm stad.

 

– Nu säkrar vi bra framkomlighet för Nackaborna med stora och bekväma bussterminaler vid både Slussen och Nacka Centrum. En konkurrenskraftig kollektivtrafik gör att vi kan lägga ännu mer kraft på att bygga en levande stad på västra Sicklaön, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande Nacka kommun.

 

– Utbyggnaden innebär att kapacitetsbehovet för busstrafiken inom denna sektor är säkrad till 2050 vilket tryggar Värmdöbornas anslutning till Slussen. Överenskommelsen innebär därmed ett långsiktigt ansvarstagande som skapar en fungerande och attraktiv helhetslösning för kollektivtrafiken i Ostsektorn, säger Monika Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande Värmdö kommun.

 

Överenskommelsen innebär att en bussterminal byggs vid Slussen av Stockholms stad på uppdrag av Stockholms läns landsting, som ska äga och ansvara för den framtida driften av bussterminalen. Bussterminalen byggs i Katarinaberget. Den får 17 avgångs- respektive reglerplatser och 8 ankomstplatser. En bussterminal byggs även vid Nacka Centrum. Antalet påstigningsplatser vid bussterminalen vid Nacka Centrum blir 15 platser.

 

Bussterminalen vid Slussen är kostnadsberäknad till 1 430 miljoner kronor (prisnivå februari 2014). Samtliga intäkter och kostnader ska räknas om med KPI. Fördelningen av investeringsvolymen mellan parterna är: staten (genom Länsstyrelsen och Länsplan) 50 procent, Stockholms läns landsting 25 procent och Stockholms stad 25 procent. Bussterminalen vid Nacka Centrum bekostas av Stockholms läns landsting till 50 procent och Nacka kommun med 50 procent.