29 april 2024

Redaktionen

alt

Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.

 

Under det senaste året har Londonmarknaden återhämtat sig med full kraft. Stena Fastigheter har därför genom Stena Realty avyttrat en av sina fyra fastigheter i centrala London. Fastigheten är en kontorsfastighet på Leman Street om totalt 9 200 kvm, som såldes för 41 M GBP (475 Mkr).

 

– Vi fick ett bra bud på fastigheten som vi inte kunde tacka nej till, cirka  30 procent mer än vad vi gav för den för knappt två år sedan. London kommer alltid att vara en mer volatil marknad än Stockholm och vi kommer alltid att vara intresserad av att göra bra affärer där, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter

söndag, 10 augusti 2014 19:46

Wallenstams ökade förvaltningsresultatet

alt
Hans Wallenstam, vd Wallenstam.

 

För första halvåret 2014 stärkte Wallenstam sitt förvaltningsresultat till 289 Mkr (225). Trots ökade orealiserade värdeförändringar för fastigheterna om 393 Mkr (203), varav nyproduktion var 68 Mkr, var det framförallt en negativ värdeförändring av de finansiella instrumenten om –427 Mkr (302) som medförde att resultatet efter skatt sjönk till 354 Mkr (600).

 

Under perioden såldes fastigheter för 771 Mkr (449) med ett realiserat resultat om 98 Mkr (13). De finansiella kostnaderna sjönk kraftig under perioden till –199 Mkr (–241).

 

Värdet på koncernens fastigheter ökade till 28 515 Mkr (27 829 Mkr) samtidigt som skuldportföljen minskade till 19 489 Mkr (19 872), varav 3 751 Mkr (4 457) var långfristiga lån och 16 491 Mkr (15 415) var kortfristiga lån.

 

Det innebar att soliditeten ökade till 39 procent (38), med en räntetäckningsgrad som steg till 2,7 gånger (1,9). Det egna kapitalet ökade till 12 814 Mkr (12 243).

 

– Tillväxten i fastigheternas förvaltningsresultat ökade med hela 28 procent under första halvåret 2014. Projektutvecklingen fortskrider enligt plan och vi har nu 1 300 lägenheter i produktion. Det låga ränteläget, som gett oss den lägsta snitträntan någonsin i bolaget, innebär lägre kostnader för oss, vilket är positivt. Däremot påverkas värdeförändringar i derivatportföljen negativt, vilket inverkar på resultaträkningen, men inte på kassaflödet. Så länge derivaten inte realiseras är det endast en teoretisk kostnad, säger vd Hans Wallenstam i en kommentar.

alt

                                                                                       

Regeringen utsåg den 24 juli Björn Anderson (bilden) till ny generaldirektör för Statens fastighetsverk (SFV). Förordnandet gäller från 25 juli 2014 till 24 juli 2020.

 

Björn Anderson är utbildad jurist och han har sedan 1 mars 2013 varit tillförordnad generaldirektör för SFV, efter avgående Thomas Norell. Andersson har tidigare erfarenhet som bankjurist och han har sedan år 1995 varit anställd i SFV.

 

– Jag är mycket glad att Björn Anderson har tackat ja till uppdraget som generaldirektör för Statens fastighetsverk. Hans tidigare erfarenheter och den kunskap han har visat prov på under det gångna året som tillförordnad generaldirektör för SFV passar utmärkt för att leda och utveckla Statens fastighetsverk framöver, säger civil- och bostadsminister Stefan Attefall.

 

SFV är den myndighet som förvaltar den största delen av Sveriges byggda kulturarv. Myndighetens ansvar är att vårda, bevara och utveckla de statligt ägda fastigheterna på ett sätt som innebär god resurshushållning och hög ekonomisk effektivitet samtidigt som fastigheternas kultur- och naturmiljövärden bevaras och utvecklas. SFV har cirka 370 anställda på kontor runt om i Sverige, bland annat i Stockholm (huvudkontor) samt i Uppsala, Göteborg och Östersund.

alt

                                                                                          

CLS Holdings plc har utnämnt Fredrik Widlund (bilden) till koncernchef från och med den 3 november 2014. Widlund, 46, har över 20 års erfarenhet i ledande befattningar i fastighets- och finansbolag.


Han kommer närmast från GE Capital, där han har arbetat i 15 år, varav 2 år som ekonomidirektör och 4 år som vd för GE Capital Real Estate (UK), och senast som Managing Director för GE Capital International. Före sin karriär på GE, arbetade han för Shell i London och i Sverige. Fredrik Widlund har en examen i ekonomi från Stockholms Universitet.

 

Richard Tice lämnade vd-posten i CLS Holdings i början av 2014. Henry Klotz, vice styrelseordförande, är tf vd till dess att Fredrik Widlund tillträder sin nya befattning den 3 november i år.

 

Sten Mörtstedt, styrelseordförande i CLS, kommenterar:

– Jag är glad att Fredrik och jag har överenskommit om att han bli koncernchef för CLS Holdings. Han har betydande kunskap om fastighetsbranschen och han har en dokumenterad erfarenhet av strategiskt ledarskap inom denna bransch.

 

– CLS har gjort betydande framsteg under de senaste åren genom ett ökat värde på koncernens högavkastande kontorsportfölj, bland annat genom en kostnadseffektiv och långsiktig finansiering samt genom en stark utveckling att vårt huvudprojekt Vauxhall i London.

 

– Fredrik stärker ytterligare vårt team och jag ser fram emot att arbeta med honom då vi utvecklar vår verksamhet och då vi ser till att utnyttja våra strategiska möjligheter när de uppstår.

måndag, 14 juli 2014 16:07

Centur köper Varvstaden i Malmö

alt

Totalt planeras i Varvsstaden 1500 nya bostäder och 5000 nya arbetsplatser som ska kombineras med skola, förskolor, handel.

 

alt

Kockumskranen var en cirka 140 meter hög bockkran byggd 1973-1974. Kranen var då världens största bockkran. Den var fram till 2002 ett landmärke på Kockums tidigare varvsområde i Malmö, då den såldes till ett varv i Sydkorea för det symboliska beloppet 1 dollar. Kranen är idag rödmålad med texten “HYUNDAI” i vitt och den kallas av koreanerna i folkmun för “Malmös tårar”, då det i Korea sägs att Malmös invånare grät när de såg sin kran bogseras i väg. Bild från år 1970.

 

alt

Christian Hahne, arbetande styrelseordförande i Centur.

 

Centur, ägt av Peab och Balder, överraskar igen. Den här gången genom att Centur förvärvar före detta Kockums varv i Malmö, ett område som idag kallas Varvstaden.


Köpeskillingen är inte publik, men Fastighetsaktien skattar den till cirka 800 Mkr. Tillträde ska ske den 1 september.

 

Varvsstaden är ett viktigt stadsutvecklingsområde i Malmö, omfattande drygt 19 hektar. Totalt planeras 1500 nya bostäder och 5000 nya arbetsplatser som ska kombineras med skola, förskolor, handel. Ett stort offentligt rum i en av de befintliga hallkonstruktionerna, Varvshallen, ska bli signumet för Varvsstaden.

 

I Malmö stads Planprogram Varvsstaden sägs uttryckligen att området har goda förutsättningar att bli en levande och attraktiv stadsdel genom att fungera som koppling mellan Västra Hamnen och Malmös stadskärna.

 

Enligt Christian Hahne, arbetande styrelseordförande i Centur, är Varvsstaden Malmös mest intressanta omdaningsområde, tyngt av historia genom att tillföra Västra Hamnen och Malmö en ny dimension. Centurs och Malmö stads gemensamma mål är att Varvsstaden ska bli en attraktiv stadsdel med en tydlig identitet inom hållbar och nyskapande stadsutveckling. Byggrätterna beräknas uppgå till cirka 350 000 kvm med ett stort inslag av bostäder.

 

Idag har Varvsstaden cirka tio hyresgäster. Den största är EWP Windpower Produktion AB, som kommer att flytta verksamheten till Landskrona. Fastigheten ger idag ett positivt kassaflöde, men kommer att tomställas i takt med att planen för Varvsstaden antages.

 

– Det känns väldigt spännande att förvärva Varvsstaden i Malmö. Nu kommer vi, tillsammans med våra ägare Balder och Peab, att sätta högsta fart för att förverkliga Varvsstaden och utveckla denna till en spännande stadsdel i Malmö, säger Christian Hahne.

 

Han fortsätter:

 – Centur köpte nyligen Polishögskolan i Solna för 650 Mkr, även den en mycket intressant och spännande fastighet. Dessa två affärer innebär att Centur har ökat sin tidigare mycket stabila portfölj med nya högkvalitativa projekt.

 

I en kommentar kan sägas att Balder-sfären fortsätter att hålla mycket högt tempo, dels med förvärvet av Varvstaden, dels med förvärvet av Grand Hotel Opera i Göteborg, dels med fastigheten Havsfrun på Östermalm i Stockholm. SF

alt
Grand Hotel Opera på Nils Ericsonsgatan 23 i Göteborg har 198 rum.

 

Fastighets AB Balder har förvärvat fastigheterna Nordstaden 10:16 och 10:17 i centrala Göteborg och Havsfrun 26 på Östermalm i Stockholm.

Fastigheterna i Göteborg, som omfattar en total uthyrningsbar yta om cirka 7 900 kvm, är i huvudsak uthyrda till Grand Hotel Opera.

 

Fastigheterna i Göteborg säljs av Rasta Group med dotterbolagen Rasta Sverige AB och Ullevi Restaurang & Konferens med service inom restaurang och hotellnäring. Rasta Group med cirka 570 anställda omsätter cirka 600 Mkr

 

Havsfrun är en kontorsfastighet som finns på Artillerigatan 42, Östermalm i Stockholm. Fastigheten har ett flertal hyresgäster och omfattar en uthyrningsbar yta om cirka 3500 kvm. Det är Wallfast som säljer.

 

Totalt uppgår det samlade fastighetsvärdet för dessa transaktioner till 475 Mkr.


 

torsdag, 10 juli 2014 15:34

NP3 köper av Kungsleden för 760 Mkr

alt

Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

alt

Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

 

NP3 Fastigheter har förvärvat 38 fastigheter belägna i norra Sverige för 760 Mkr. I och med förvärvet uppnår NP3 en stark marknadsposition även i Luleå och Umeå.




Fastighetsportföljen, som huvudsakligen är belägen i Borlänge, Falun, Härnösand, Luleå, Sundsvall och Umeå, omfattar totalt 145 000 kvm, varav merparten består av industri och logistik.


Umeå utgör den största andelen av förvärvet med 15 fastigheter. Umeå, tillsammans med Luleå, är de städer där NP3 har som mål att stärka sin närvaro i under 2014. Förvärvet ingår i bolagets tillväxtplaner inför en planerad börsnotering vid årsskiftet 2014/2015. Säljare är Kungsleden AB och fastigheterna tillträds 1 september 2014. 


Catella Corporate Finance har biträtt NP3 som finansiell rådgivare och Falkenborn Advokatbyrå som legal rådgivare i förvärvet.

 

– Med förvärvet av en portfölj i denna storlek befäster vi ytterligare vår position som en betydande aktör på den norrländska marknaden. Förvärvet ger oss en stark närvaro i bland annat Umeå, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter AB (publ).

 

Kungsleden säger i pressmeddelande att bolagets strategi, som fastställdes 2013 med ett treårigt perspektiv, är att koncentrera fastighetsportföljen till valda segment och valda regioner med god ekonomisk tillväxt och lokalefterfrågan i syfte att uppnå attraktiv totalavkastning. Viktiga strategiska delmål är att vikta om fastighetsportföljen och öka andelen kontor till cirka 50 procent och minska andelen industri/lager till cirka 35 procent liksom att öka andelen fastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö till minst 50 procent. Dessa mål är sedan december 2013 uppnådda. Ett annat delmål är att koncentrera fastighetsbeståndet från 110 kommuner till 70 kommuner på medellång sikt. Genom gjorda försäljningar under första halvåret 2014 kommer Kungsleden att äga fastigheter i 95 kommuner.

 

– Det är glädjande att vi under årets första sex månader framgångsrikt sålt fastigheter med en sammanlagd vinst omkring 170 Mkr. Vi har utnyttjat det gynnsamma marknadsläget och genomfört renodlingen snabbare än plan till bra priser. I och med försäljningen i Norrland tar vi nu nästa steg i vår strategi och blir aktiva köpare igen, säger Kungsledens vd Biljana Pehrsson.

 

I en kommentar kan sägas att NP3 förvärvar till direktavkastningar mellan 9 och10 procent. En strategi som kan vara klok inför NP 3 Fastigheters kommande börsnotering, medan Kungsleden koncentrerar sin förvärvs- och försäljningsstrategi till att skapa en portfölj med lägre avkastning till färre orter, men till mindre risk. SF

lördag, 05 juli 2014 19:05

Rekorduthyrningar av Fabege

alt

Vd Christian Hermelin är nöjd med resultatet för Fabege.

 

Fabege satte ett svårslaget rekord under årets sex första månader med en nettouthyrning om 258 Mkr. Till största delen berodde detta på stora projektuthyrningar till TeliaSonera och SEB i Arenastaden, Solna. Avtalet med

 

TeliaSonera är 15-årigt med inflyttning våren 2016 på 42 000 kvm, medan avtalet med SEB är på 20 år med inflyttning i två etapper, i maj 2017 respektive maj 2018.

 

Periodens vinst efter skatt minskade till 563 Mkr (1 031), motsvarande 3,40 kr (6,25) per aktie. I resultatet ingick reavinster med 135 Mkr (95), orealiserade värdeökningar för fastigheter med 511 Mkr (430) och orealiserade värdeförändringar för räntederivat med -287 Mkr (417). Förvaltningsresultatet ökade till 317 Mkr (300).

 

Hyresintäkterna steg till 1 039 Mkr (1 032). I omförhandlade avtal ökade hyresnivåerna med 7 procent.

 

Vid halvårsskiftet värderades portföljen till 33 257 Mkr (33 384 vid årsskiftet). De räntebärande skulderna uppgick till 20 402 (19 038), vilka finansierades till en snittränta om 3,37 procent inklusive kostnader för outnyttjade kreditlöften. Det egna kapitalet  uppgick till 12 618 Mkr (12 551) motsvarande en soliditet om oförändrat 35 procent.

 

I rapporten framhåller vd Christian Hermelin att periodens starka nettouthyrning borgar för fortsatt värdeskapande och att Arenastadens ställning som modernt attraktivt arbetsplatsområde förstärks ytterligare.

 

– Vi ser framför oss en ökad aktivitet både i projektverksamheten och på transaktionsmarknaden. Med det fördelaktiga finansiella klimat som råder, och i kombination med god efterfrågan på hyresmarknaden, har Fabege alla förutsättningar att kunna leverera ett bra resultat 2014, där verksamhetens alla delar bidrar, säger han.

alt

Skanska och HEBA samarbetar i Norra Djurgårdsstaden.

 

Skanska har fått i uppdrag av HEBA Fastighets AB att bygga två bostadshus med 72 hyresrättslägenheter i Norra Djurgårdsstaden. Avtalet är värt cirka 138 Mkr och utgör en fortsättning på det projekteringssamarbete som inleddes i höstas.

 

Norra Djurgårdsstaden är ett stadsutvecklingsområde med grön profil i Stockholm. Området sträcker sig från Husarviken i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här planeras för 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser som ska kombineras med en modern hamn och spårväg.

 

– Vi har haft förmånen att i samverkan med HEBA utveckla dessa flerbostadshus med hållbarhetsprofil från tidigt skede. Det är mycket glädjande att vi nu får förtroendet att fortsätta detta goda samarbete och även uppföra husen som kommer att uppfylla högt ställda krav på energieffektivitet, säger Magnus Christiansen, distriktschef, Skanska Sverige AB.

 

Avsikten är att husen ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad, silvernivå. Miljöbyggnad, som administreras av Sweden Green Building Council, är ett certifieringssystem för nyproducerade och befintliga byggnader med fokus på energi, inomhusmiljö och materialval.

 

– HEBAs verksamhet ska ha ett miljöfokus för att minska vår egen och våra hyresgästers miljöpåverkan. De här husen utgör ett bra exempel på det arbetet. Vi ser fram emot att samarbeta med Skanska och dra nytta av bolagets erfarenheter inom grönt byggande, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA.

 

HEBA, med koncernföretag, hade vid utgången av 2013 ett fastighetsbestånd omfattande totalt 60 fastigheter belägna i Stockholm och i Huddinge samt på Lidingö och i Täby.

alt

Robert Jaaniste, vd på Ikano Bostad.

 

Söderport Fastigheter AB, vilket Hemfosa äger till lika delar med Sagax, har sålt tomträtterna till Packrummet 9-12 i Årsta, Stockholm, till Ikano Bostad för 355 Mkr. Försäljningspriset överstiger anskaffningskostnad med 60 Mkr och bokfört värde med 18 Mkr.

 

Fastigheterna är idag bebyggda med 40 000 kvm industri- och kontorslokaler. Arbete med att ta fram en ny detaljplan som medger konvertering till bostäder pågår.

 

– Årsta har blivit en knutpunkt med mycket goda kommunikationer och förutsättningar för att växa och det är precis dessa slags områden som Ikano Bostad vill satsa på. Här kan vi dessutom vara med och påverka planprocessen för våra kvadratsmarta lägenheter och det gör projektet extra intressant, säger Robert Jaaniste, vd på Ikano Bostad.

 

Ikano Bostad förvaltar cirka 5 900 hyreslägenheter och för närvarande är omkring 800 lägenheter under produktion – både bostadsrätter och hyresrätter.