29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 12 augusti 2014 18:31

Sverige varnas: Fischer i Rosenbad

alt

Stanley Fischer, vice ordförande i Fed.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

I måndags var det en konferens på Rosenbad som vår finansminister Anders Borg hade döpt till Moving ahead. Inbjudna talare var Stanley Fischer, ny vice ordförande i den amerikanska centralbankens Fed:s styrelse och Harvardprofessorn Carmen Reinhart. Reinhart menade i sitt tal den ekonomiska krisen kommer att bli utdragen och hon varnade Sverige med att betona att hon höll med riksbankschef Stefan Ingves om att de svenska hushållens växande hushållsskulder inte är hållbara på sikt.

 

Stanley Fischer sa i sitt tal att den ekonomiska återhämtningen i världen pekar mot en permanent nedväxling för konjunkturerna i USA, Europa och Kina.

 

Finanskrisen år 2008 har inlett en stor lågkonjunktur menade Stanley Fischer, vilket inneburit fallande priser på produktivitet och arbetskraft i USA, vilket har fått till följd att USA har svårt att generera ekonomisk tillväxt.

 

Denna låga tillväxt i USA är något som nu även händer i Europa, vilket tvingar centralbankerna i Europa att omarbeta sin förståelse för inflation, sysselsättning och tillväxt i allmänhet.

 

– Den globala återhämtningen har varit en besvikelse, sa Fischer och han tillade att den långsiktiga årliga tillväxten i USA nu kan vara så låg som 2 procent, en hel procentenhet lägre än den prognos som Fed gjorde år 2009.

 

– Det är även möjligt att denna underavkastning återspeglar en mer strukturell, långsiktig förändring i den globala ekonomin, tillade han.

 

Fischer, menade att Fed nu har nått slutet i en period då centralbanken med okonventionella metoder såsom kvantitativa lättnader i penningpolitiken (Quantitative easing, QE) för att stödja nationalekonomierna.

 

Det är fortfarande osäkert, menade Fischer, om lägre produktivitetstillväxt och högre arbetslöshet är permanenta inslag i den amerikanska ekonomin. Under de senaste sex åren har mer än 3 procent av arbetskraften i USA försvunnit, enligt amerikanska Bureau of Labor Statistics. Denna arbetskraftsminskning motsvarar mer än 4 biljoner dollar i tillgångar i Fed:s balansräkning, vilket nu medför problem för Fed att på sikt hantera de korta räntorna.

 

tisdag, 12 augusti 2014 18:23

Biltema planerar ytterligare 60 varuhus

alt
Biltema expanderar med breddat sortiment i fler varuhus.

 

Biltema ökade i fjol den svenska försäljningen med närmare 14 procent. Omsättningen landade på 3,5 Mdr kr och rörelseresultatet ökade till 158 Mkr. Och den positiva utvecklingen har fortsatt i år med en ökad försäljning med över 16 procent. Fortfarande med god lönsamhet. Idag har Biltema mer 100 varuhus i Norden.

 

– Förklaringen till lyftet är fler varuhus, 18 000 kvalitativa produkter samt att vi börjar nå nya målgrupper, främst kvinnor, säger Johan Horsak, vd för Biltema i Sverige.

 

Biltemas målsättning är att bredda kundunderlaget ännu mer.

 

– Vårt mål är att bli hela familjens varuhus. Därför skall vi bli ännu bättre på exempelvis husgeråd, häst- och hundartiklar samt camping och cyklar, säger Horsak.

 

De kommande åren planerar Biltema att öppna över 60 nya varuhus i Norden, en satsning som genomförs med egna pengar.

tisdag, 12 augusti 2014 16:46

T-bana Vreten blir Solna strand

alt
På måndag heter T-bana Vreten T-bana Solna strand.

 

I november 2013 beslutade trafiknämnden i Stockholms läns landsting att tunnelbanestationen Vreten skulle byta namn till Solna strand.

Förslaget till namnändringen kom från ett antal fastighetsägare i området. Det är Humlegården Fastigheter som tillsammans med Vasakronan, Mengus, Trifam, Fastighets AB L E Lundberg och Fabege som arbetat för genomförandet av namnbytet samt bekostat delar av detta.

 

Sedan början av 2000-talet benämns området vid station Vreten för Solna strand. Namnbytet på stationen (skyltar, linjekartor med mera) görs nu, samtidigt som Tvärbanan förlängs från Solna centrum till Solna station i Arenastaden.

 

Nu på måndag den 18 augusti kommer kommunstyrelsens ordförande i Solna Pehr Granfalk och SL:s vd Anders Lindström ha en invigningsceremoni vid Vretens T-bana.

 

Solna strand har de senaste åren utvecklats till ett av Solnas mest företagstäta områden. I Solna strand finns idag cirka 250 företag och myndigheter vilket innebär att drygt 8 000 personer arbetar i området.

alt
Skanskas projekt i Cambridge ska pågå till våren 2017.

 

Skanska har tecknat ett kontrakt med University of Cambridge, Storbritannien, om att ansvara för infrastrukturen för den första fasen av North West Cambridge Development – universitetets enskilt största utbyggnadsprojekt. Kontraktet är värt cirka 546 Mkr och omfattar bland annat framdragning och installation av gas, vatten, el och data/kommunikation samt samordning av fjärrvärmeinstallationer och byggande av tillfartsvägar.

 

Skanska ansvarar även för bland annat trafikledning, säkerhet och leveranser för hela projektet. Arbetet påbörjas i augusti 2014 och beräknas vara avslutat under våren 2017

måndag, 11 augusti 2014 18:54

6 000 fler företag i Stockholm

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Stockholms näringsliv fortsatte att utvecklas positivt under årets första kvartal och lönesumman visade en god tillväxt i både Stockholms län och stad. Det startades totalt 5 997 företag i länet, varav 3 502 i staden, samtidigt som antalet konkurser minskade. Även arbetsmarknaden och antalet inflyttare utvecklades positivt.

 

– Stockholm har en riktigt bra utveckling. Näringslivet är starkt och att allt fler fortsätter att flytta till Stockholm är också ett gott tecken på stadens attraktionskraft, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Jämfört med första kvartalet 2013 ökade antalet sysselsatta invånare med 13 700 personer i Stockholms län, varav 12 100 personer i Stockholms stad. Det innebär en ökning med 1,2 procent i länet och 2,5 procent i staden. För Stockholms län var ökningen störst i offentlig förvaltning och personliga och kulturella tjänster.

 

Lönesumman ökade med 3,7 procent i Stockholms län och 3,6 procent i Stockholms stad jämfört med föregående kvartal, att jämföra med 2,5 procent för övriga landet.

 

Under första kvartalet fick länet drygt 8 400 fler invånare, varav 4 000 i staden. Under det senaste året ökade antalet invånare i länet med 35 594 personer, varav 16 045 personer i Stockholms stad.

 

Slutligen rapporterade Stockholmskonjunkturen att 2,1 miljoner kommersiella övernattningar genomfördes i länet, varav 1,5 miljoner i Stockholms stad. Det motsvarade en ökning med 10,2 procent i länet och 8,5 procent i staden jämfört med motsvarande kvartal 2013.

måndag, 11 augusti 2014 18:49

Abacus bygger studentbostäder i Tallkrogen

alt

Från vänster Teo Strömdahl Östberg, Josa Lundbäck och Sten Nordin.

 

Abacus satsar stort på studentbostäder i Stockholm. Nyligen sköt finansborgarrådet Sten Nordin (M) startskottet för bygget av 137 bostäder i Tallkrogen med en första bergsprängning. Deltog gjorde även SSCOs ordförande, Teo Strömdahl Östberg.

 

För tre år sedan byggde Abacus sina första studentbostäder i Telefonplan, de första privata studentbostäderna som byggts på flera år och de enda som byggdes i Stockholm det året.

 

Abacus har stora ambitioner när det gäller att underlätta bostadssituationen för Stockholms studenter. Inom koncernen finns ytterligare över 500 studentbostäder i planarbete. Tillsammans utgör det närmare 10 procent av dagens bestånd i Stockholm. Abacus söker också aktivt efter mark för ytterligare 1 000 studentbostäder i Stockholm och räknar med att kunna starta ett projekt per år de närmaste åren.

 

– På 5-10 års sikt kommer vi att vara Stockholms största privata förvaltare av studentbostäder efter SSSB, säger Josa Lundbäck, vd för Abacus.

måndag, 11 augusti 2014 18:43

Skanska byggstartar Nya Södertälje sjukhus

alt

Nya Södertälje sjukhus ska stå klart 2018. Bild: BSK Arkitekter.

 

I höst påbörjas den största etappen för byggnationen av Nya Södertälje sjukhus. För denna etapp har Locum AB tecknat avtal med Skanska. Etappen på Södertälje sjukhus innefattar en tillbyggnad på 22 000 kvm som rymmer bland annat akutmottagning, intensivvård och förlossning samt en ombyggnad på 8 000 kvm för vårdavdelningar.

 

Satsningen på Södertälje sjukhus är en del av landstingets planerade investeringar om 25 Mdr kr, där bland annat Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, S:t Görans sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge ingår. Satsningen i Södertälje uppgår till 1,2 Mdr kr.

 

– Det känns riktigt bra att vi nu går in i det mest omfattande genomförandet för Södertälje sjukhus. I och med dessa investeringar kommer vi att skapa hållbara vårdmiljöer som är i framkant avseende inomhusmiljö, patientsäkerhet och arbetsmiljö, säger Fredrik Hagel, projektchef på Locum.

 

Ambitionen är att klassificera nybyggnationen som Miljöbyggnad Guld som bland annat innebär att lokalerna får en låg energianvändning, en god inomhusmiljö och består av hälsosamma material.

 

Första etappen av Nya Södertälje sjukhus påbörjades hösten 2013 och under sommaren färdigställs: tillbyggnad vid huvudentrén, paviljonger för evakuering av vårdmottagningar, ny reservkraftsbyggnad, ny sterilcentral samt ny kulvert. Byggstart för nästa etapp är planerad till i augusti och inflyttningen beräknas ske i maj 2018.

söndag, 10 augusti 2014 20:05

Humlegården sänkte vakansen stort

alt

Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter.

 

alt

I april 2011 togs första spadtaget för det som idag står färdigt som Swedbanks nya huvudkontor.  Byggnaden har en area om cirka 45 000 kvm där cirka 2 500 arbetar.  Enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad har byggnaden nivån Guld.

 

I en halvårsöversikt för 2014 uppger Humlegården Fastigheter att bolagets totala vakansgrad sjönk från 12,3 procent vid halvårsskiftet 2013 till 6,5 procent vid halvårsskiftet 2014. En starkt bidragande orsak till den lägre vakansen är nyuthyrningarna i Solna strand som inneburit att vakanserna i området sjunkit från 17,4 procent till 9,5 procent. Men framförallt har nu Humlegården Fastigheters rekordstora projekt, Swedbanks nya huvudkontor, om cirka 45 000 kvm, färdigställts med en inflyttning den 2 juni för 2 500 anställda, vilket inneburit lägre vakanser med kraftig stigande avkastning som följd.

 

Bland Humlegården Fastigheters stärkta nyckeltal sedan årsskiftet 2013/2014 kan nämnas att fastigheternas area har ökat till 423 500 kvm (396 000) med ett marknadsvärde som stigit till 12 862 Mkr (12 527) med ett substansvärde som har ökat till 5 418 Mkr (4 799).

 

Samtidigt har på skuldsidan belåningsgraden sänkts till 57,3 procent (59,2), vilket lett till en ökad synlig soliditet om 28,6 procent (27,6) och till en justerad, med hänsyn till övervärden i fastighetsbeståndet, om 42,2 procent (39,9).

 

Utöver det egna beståndet med fastigheter om cirka 14 Mdr kr förvaltar Humlegården Fastigheter även fastighetstillgångar om cirka 4 Mdr kr för Länsförsäkringar Sak och Länsförsäkringar Liv.

 

– Marknaden utvecklas väl och till fördel för Humlegården. Den ekonomiska vakansgraden sjunker till följd av hög nyuthyrning och låg avflyttning. Totaltavkastning är bra och kraftigt stigande till följd av avslutade projekt, vilket har givit en ketchupeffekt första halvåret, säger Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter, i en kommentar till halvårsöversikten.

alt

Mall of Scandinavia börjar nu få en spännande fasad. Bild webbkamera.

 

alt

Mall of Scandinavia invigs hösten 2015. Bild: Wingårdhs.

 

alt

Sveriges modernaste filmstad om 9 000 kvm öppnar i Mall of Scandinavia hösten 2015.


Mall of Scandinavia, har drygt ett år före öppnandet hösten 2015, tecknat nya hyresavtal om cirka 25 000 kvm. De nya varumärken som har tecknat avtal är Inditex Group, Disney, O’Learys och Vapiano. Sedan tidigare är det klart med Åhléns och Filmstaden Scandinavia.

 

Totalt har Inditex Group valt ut ett antal platser i gallerian om drygt 4 800 kvm,  Åhléns har avtalat om 6 000 kvm, ytor som även kommer att innehålla det nya konceptet Åhléns Wellness, om 300 kvm, med träning, yoga och löpning för den aktiva kvinnan.

Gregg Mowins, vd för Åhléns säger:
– Etableringen blir ett bra tillfälle för oss att visa var Åhléns flyttar strategiskt för att sstandarden för framtida affärer. Vi gör detta genom att etablera vårt nya stadskoncept, med det senaste utbudet av lokala och externa varumärken, och genom att investera i nya butiksytor, som Åhléns Wellness, vårt cafékoncept Café Å Lait och ett nytt barnkoncept

 

Disneys planerade butik i Mall of Scandinavia kommer att vara den första i sitt
slag i ett köpcentrum i Sverige och även bolagets första butik i den svenska huvudstaden. Butiken kommer ha ett nytt  koncept som visar upp banbrytande teknik för att skapa en magisk upplevelse för familjer.

 

Nyligen erhöll Mall of Scandinavia certifieringen BREEAM Excellent.

 

Filmstaden Scandinavia har tidigare avtalat om cirka 9 000 kvm, som omfattar biografer med totalt 15 filmdukar, varav 11 är i större format. Biograferna, som ska rymma 1800 platser, där den största biografen, IMAX Cinema, har cirka 500 platser. Därtill kan upplevelserna av film adderas med fyra VIP-lounger med tillgång till en exklusiv restaurang och bar. IMAX Cinema kommer att vara en ledande premiärbiograf.

 

O’Learys har avtalat om restaurangytor omfattande 3 500 kvm där en restaurang kommer att kunna ta emot 550 gäster i två plan. O’Learys har även tecknat avtal om ytor för bowling-, biljard- och spelhallar.

 

Tyska Vapiano ska öppna en ny restaurang, Plaza Minneapolis, om 906 kvm, med en terrass om 120 kvm.

 

Lars-Åke Tollemark, vd Unibail-Rodamco Nordic säger:
– De nya varumärken som tecknat hyresavtal innebär att våra kunder kommer att erbjudas ett attraktivt och varierat utbud av detaljhandel. Detta stärker vår övertygelse att Mall of Scandinavia kommer vara en av världens främsta destinationer för global handel.

 

Fakta – Mall of Scandinavia
Skandinaviens största köpcentrum med 250 butiker och restauranger
• 100 000 kvm yta för detaljhandel • Sveriges modernaste filmstad om 9 000 kvm • 4 000 parkeringsplatser

söndag, 10 augusti 2014 19:53

Aberdeen fulltecknar fond om 300 MEUR

alt

Andrew McCaffery, Global Head of Alternatives på Aberdeen.

 

Aberdeen Asset Management har framgångsrikt slutfört kapitalresningen för Aberdeen European Secondaries Property Fund of Funds (AES), med inriktning på den europeiska andrahandsmarknaden för fastighetsfonder. Fonden övertecknades och nådde sin hard cap på 300 miljoner euro två månader innan kapitalresningsperiodens slut.

 

Sedan den första stängningen under hösten 2013 på 151,5 miljoner euro, med Första AP-fonden (AP1) som störste investerare, har fonden även attraherat kapital från Korea Scientists & Engineers Mutual-aid Association (SEMA) och en nordisk investerare.

 

Fonden har redan investerat cirka 38 procent av sitt kapital och är väl diversifierad efter att ha gjort åtta investeringar med exponering mot mer än 200 fastigheter över hela Europa.  Investeringarna har i huvudsak kommer från institutionella andelsägare som önskat justera sina portföljer till följd av reviderade investeringsstrategier eller regulatoriska krav

 

Lars Graneld och Johan Temse leder arbetet på Aberdeens Property Multi-Manager team i Stockholm som agerar rådgivare till fonden. Till sitt förfogande har de även Aberdeens property multi-manager team i London.

 

Aberdeens Property Multi-Manager team har genom åren investerat i över 100 fastighetsfonder och sitter i rådgivande kommittéer, s.k. advisory boards, i mer än hälften av dessa. Teamets investeringsstrategi innebär att i första hand fokusera på kvalitet, vilket definierats som ledningens kompetens och de underliggande fastigheternas karaktär. Den andra styrande faktorn är priset, dvs. möjligheten att köpa sådana kvalitetsportföljer till attraktiva rabatter.

 

Aktiviteten på andrahandsmarknaden för fastighetsfonder är hög och andelar kommer regelbundet ut till försäljning av en rad olika anledningar, t ex regulatoriska krav, såsom införandet av Solvens II och Basel III, reviderade investeringsstrategier eller förändrad tillgångsallokering. Fondens investeringsuniversum består av mer än 100 fonder med en mix av sektorbaserade, landbaserade och regionala investeringsstrategier.

 

Andrew McCaffery, Global Head of Alternatives på Aberdeen kommenterar:
– Den framgångsrika fondlanseringen återspeglar vår erfarenhet, expertis och breda täckning av fastighetsfondmarknaden. I takt med att investerare blir allt mer aktiva i förvaltningen av sina indirekta fastighetsportföljer ser vi fler attraktiva möjligheter på marknaden.

 

Aberdeen förvaltar cirka 2,5 miljarder euro i europeiska property multi-manager mandat, med ytterligare förvaltat kapital i Asien och Sydamerika.