29 april 2024

Redaktionen

fredag, 15 augusti 2014 16:18

Kungsleden ska bli en aktiv köpare

alt
Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

 

I sin halvårsrapport säger Kungsledens vd Biljana Pehrsson att bolaget åter ska bli aktiva köpare. Hittills i år har försäljningar genomförts för 2,2 Mdr kr. Under slutet av år 2013 genomförde Kungsleden ett stort förvärv om totalt 5,5 Mdr kr, omfattande 84 fastigheter med en total uthyrningsbar yta om 567 000 kvm. Säljare var GE Real Estate.

 

På grund av negativa skattedomar blev skatten mycket stor för första halvåret, totalt –1 767,1 Mkr (–123,3), vilket medförde att resultatet för perioden blev –1 464,8.


För att kunna bli en aktiv köpare med fortsatt lönsam tillväxt kommer bolagets styrelse att föreslå en nyemission om 1,5 Mdr kr med företrädesrätt för bolagets aktieägare.

 

Likvid kan även erhållas för bolagets modulenhet. Efterfrågan på moduler är för närvarande stark och Kungsleden ska därför sälja sitt bolag Nordic Modular.

 

Under perioden steg hyresintäkterna till 1 117,6 Mkr (790,4) på grund av ett större bestånd där ytvakansen steg till 88 procent (90). Trots det växte förvaltningsresultatet till 409,8 Mkr (221).

 

De orealiserade värdeförändringarna på fastigheterna ökade till 166,7 Mkr (–18,2), men på grund av att de orealiserade värdeförändringarna på bolagets derivatportfölj som vid periodens slut var –248,7 Mkr (360,8), minskade resultatet före skatt till 393,1 Mkr (567,9).

 

I balansräkningen minskade bolagets totala tillgångar till 22 363,6 Mkr (22 968,2) med ett eget kapital som reducerades till 6 887,8 Mkr (8 453,0).

 

De räntebärande skulderna steg till 12 977,5 Mkr (12 878,6) liksom de icke räntebärande skulderna, vilka ökade till 2 498,3 Mkr (1 636,6).

 

Bland nyckeltalen kan nämnas att direktavkastningen steg till 8,8 procent (7,4). Soliditeten sjönk under perioden juli 2013 –juni 2014, till 30,8 procent (36,8 procent under perioden jan-dec 2013), vilket har medfört att skuldsättningsgraden har stigit till 1,9 gånger (1,7) med en räntetäckningsgrad om 2,1 gånger (1,8).

 

Under rapportdagen meddelade bolagets finanschef Anders Kvist att Kungsledens återstående maximala likviditetseffekt om fastighetsbolaget skulle förlora alla skattemål är 1,8 Mdr kr samtidigt som bolagets likviditetsberedskap – kassa och outnyttjade kreditlöften uppgick till nära 2,0 Mdr kr vid halvårsskiftet.

 

Under fredagen sjönk aktien med drygt 2 procent till 46,40 som senast betalt. SF

alt
Robert Janniste, vd Ikano Bostad.

 

För första halvåret 2014 ökade Ikano Bostad Stockholm Holding AB hyresintäkterna med 4,8 procent till 127,8 Mkr (121,9), beroende på omförhandlade hyror samt slutförda ombyggnadsprojekt. Ytvakansgraden minskade vid periodens slut till 1,2 procent (1,4).

 

Rörelseresultat förbättrades med 4,9 Mkr främst beroende på ökade hyresintäkter och minskade driftskostnader till följd av en mild vinter, ett resultat som uppgick vid periodens till 52,4 Mkr (47,8 Mkr).

 

Värdeförändring på förvaltningsfastigheter blev 34,6 Mkr (56,0 Mkr), vilket motsvarade en värdeökning på 1,1 procent.

 

Resultatet efter skatt för första halvåret minskade till 45,9 Mkr (61,4).

torsdag, 14 augusti 2014 19:15

Nordika köper av SAAB i Jönköping

alt

Nordikas förvärv ligger mycket centralt i Jönköping.

 

Nordika förvärvar en centralt belägen kontorsfastighet i Jönköping från Saab AB. Fastigheten omfattar 17000 kvm kontor samt enklare produktion. Saab har påbörjat en detaljplaneprocess för cirka 7000 kvm bostadsbyggrätter på befintlig parkeringsplats.

 

I samband med försäljningen ingår Saab ett tvåårigt hyresavtal, vartefter Saab flyttar till nya lokaler som är under uppförande i Huskvarna.

 

– Fastigheten är spännande då den erbjuder många intressanta utvecklingsmöjligheter. Vi ser på flera möjligheterallt från fortsatt användning som kontor till en mix av bostäder och handel. Fastighetens läge, endast två kvarter från gågatan i Jönköping gör en bostadsprojektering extra intressant. Givet att vi får två år med Saab som hyresgäst har vi tid på oss att dra upp riktlinjerna för både fastigheten samt de framtida byggrätterna, säger Jonas Grandér, Nordikas vd och medgrundare.

 

– Vi på Saab gläder oss åt att sälja en fastighet vi varit verksamma i under lång tid till en trygg och nytänkande aktör som Nordika. Även om vi lämnar fastigheten om två år så kommer vi med spänning följa utvecklingen framåt. Som verksamhetsdrivande bolag är det viktigt att finna en bra partner i fastighetsägaren. Detta har Nordika visat stor lyhördhet för i våra samtal säger Torbjörn Nibelius, fastighetschef för Saab.

 

A&P Transaktioner har varit säljarens rådgivare i transaktionen.

 

Nordika är ett svenskt fastighetsbolag med fokus på hållbar långsiktig riskjusterad avkastning genom aktiv förvaltning.

 

Bolaget har fastigheter till ett värde om cirka 1,3 Mdr kr där hälften av tillgångarna ligger i Stockholm och övriga fastigheter ligger i bra regionala städer.
Nordika har huvudsakligt fokus på investeringar i Sverige men kan även investera i Danmark och Finland. Nordika, som är kapitaliserat av svenskt och finskt pensionskapital, har nyligen fått ett kapitaltillskott om cirka 550 Mkr.

torsdag, 14 augusti 2014 19:13

Arenatoppen, Lunds nya landmärke

alt

Arenatoppen blir med sina 16 våningar Lunds högsta bostadshus.

 

Nu har  första spadtaget för Arenatoppen, Lunds högsta bostadshus med 76 lägenheter i 16-våningar. Lunds kommunalråd och byggnämndens ordförande höll i spaden och gläds åt landmärket som NCC bygger med vidsträcktutsikt över Lundaslätten och havet.

 

– Äntligen! Nu är byggnationen av Arenaparken igång. I denna centrumnära förtätning blir det perfekt att bo för Lundaborna, säger Christer Wallin, kommunalråd och byggnadsnämndens ordförande i Lund.

 

Arenatoppen blir med sina 16 våningar Lunds högsta bostadshus och är även det första som NCC bygger i det nya bostadsområdet Arenaparken intill Färs & Frosta Arena. När området är klart kommer det bestå av 400 bostäder.

 

– Det är riktigt roligt att vi nu är igång med första huset. Här kanbåde gammal som ung att trivas. Läget passar många med den fantastiska utsikten över stadsparken och fälten, närheten till Färs & Frosta Arena och gångavstånd till centrum, säger Anders Jeppsson, avdelningschef NCC Boende.

 

Arkitekt Gunilla Svensson står bakom höghusets arkitektur. Det är ritat för att matcha arenan storskalighet och har därför större dimensioner än liknande hus. Det får glasade balkongräcken i olika färger, takterrasser och sluter sig runt en grön innergård.

 

Trots att det är det högsta bostadshuset i Lund kommer det inte att påverka Lunds siluett nämnvärt eftersom det ligger lågt i en backe.

 

Försäljningen av lägenheterna startade i april och huset beräknas vara klart för inflyttning i årsskiftet 2015/2016.

torsdag, 14 augusti 2014 19:11

Akelius i tyskt blåsväder

alt

I Berlin har Akelius hyresgäster fäst en banderoll med texten: Seniorer slängs ut vid renovering.

 

Akelius får ny kritik för chockhöjda hyror och undermålig standard, den här gången från hyresgäster vid ett tidigare ålderdomshem i Berlin, enligt den engelskspråkiga tidningen The Local.

 

De tyska pensionärerna är långt ifrån förtjusta i det svenska bolagets planer på att renovera byggnaden, med en hyresökning på mellan 40 och 65 procent som konsekvens.

 

Över 50 000 namnteckningar har samlats in i protest via en sida som hyresgästerna har på Facebook. Den aktuella fastigheten, omfattande 66 lägenheter, uppfördes 1975, som ett äldreboende på stranden av floden Spree, nära Berlins Tiergarten.  Akelius förvärvade fastigheten av staden Berlin år 2007. Idag hyrs cirka hälften av bostäderna av pensionärer som lever på fasta inkomster.

 

Nyligen fick Akelius häftig kritik från hyresgäster i Parkdale Toronto för medvetet bristande underhåll.

torsdag, 14 augusti 2014 19:06

Aviva och LaSalle köper i Häggvik

alt

Stansen 1 i Häggvik omfattar 17 500 kvm.

 

Aviva Investors och Lasalle Investment Management har för första gången förvärvat en handelsfastighet i Sverige. Förvärvet avser Stansen 1 i Häggvik norr om Stockholm.

 

Stansen 1  inrymmer bland annat Coop, Jysk, Jula och Blomsterlandet. Fastigheten  omfattar cirka 17 500 kvm uthyrningsbar yta.

 

Aviva och LaSalle har genomfört köpet tillsammans med Genesta som kommer att vara den operativa partnern i Sverige.

 

Säljare är UBS-fonden 3Sector Real Estate Europe fund, som köpte fastigheten av Bonnier Fastigheter 2008.
    – Fastigheten ligger strategiskt vid motorvägen och mot omgivande handelsområde, säger Ian Williamson, Head of Continental European Core Funds vid LaSalle, i ett pressmeddelande.
    Säljarens rådgivare var Falkenborn och JLL UBS medan köparens rådgivare var Linklater.

onsdag, 13 augusti 2014 16:55

Starkt halvår för CLS Holdings

alt

CLS Holdings plc har utnämnt Fredrik Widlund (bilden) till ny koncernchef från och med den 3 november 2014.

 

CLS Holdings redovisar ett lyckat första halvår med starka vinster, inte minst tack vare en rekordlåg vakans. Denna minskade under perioden till 3,5 procent (4,4) – en bra bit under branschsnittet om 9,7 procent för CLS Holdings typ av portfölj. Vidare fortskred bolagets utvecklingsprojekt enligt plan, samtidigt som hyrestillväxten var god, inte minst tack vare bolagets förvärv under fjolåret.

 

Halvårsvinsten efter skatt ökade till med 173 procent till 62,0 MGBP (22,7), motsvarande 141,8 pence per aktie.

 

Substansvärdet (EPRA net asset value) per aktie steg 11,3 procent till 1412,0 pence.

 

Enligt Sten Mörtstedt, arbetande styrelseordförande för CLS Holdings, är framtidsutsikterna för bolaget goda. Inte minst tack vare den låga vakansen och de låga kostnaderna för bolagets skulder. Vid halvårsskiftet var sitträntan i skuldportföljen 3,73 procent (3,64).

 

Fastighetsportföljens värde steg med 4 procent till totalt

1168,8 MGBP mätt i lokala valutor.

 

Efter perioden meddelade CLS Holdings att bolaget rekryterat Fredrik Widlund, närmast från GE Capital, som ny vd med tillträde den 3 november.

onsdag, 13 augusti 2014 16:32

Nytt rekord för Standard Life Investments

alt

Keith Skeoch, CEO, Standard Life Investments.

 

Standard Life Investments, en global fondförvaltare, slog ett nytt rekord för första halvåret 2014 med ett rörelseresultat före skatt om 126,7 MEUR. Orsaken till det starka resultatet är att värdet på Standard Life Investments förvaltningsportfölj ökade under perioden till totalt 243,6 miljarder euro.

 

Keith Skeoch, CEO, Standard Life Investments, säger i en kommentar till halvårsresultatet:

 

– Jag är privilegierad då jag har haft förmånen att vara CEO för Standard Life Investments under drygt tio år och jag är glad över att kunna rapportera ytterligare ett starkt halvårsresultat. Det är min övertygelse att fördelarna med våra långsiktiga och aktiva investeringar, trots volatila marknader, har medfört att vi har stärkt våra relationer med institutionella och privata kunder runt om i världen under de senaste tio åren.

 

Standard Life Investments har haft ackumulerade nettoinflöden om 77,8 miljarder euro under de senaste tio åren, vilket motsvarar en årlig tillväxt om 15 procent, vilket i sin tur inneburit att Standard Life Investments har blivit den största aktiva förvaltare av rent brittiska pensionstillgångar.

 

En annan framgång för Standard Life Investments är att fondförvaltaren har klättrat från 39:e plats år 2004 till 5:e plats år 2014 i rankingen för tillgångsförvaltning av brittiska detaljhandelsfastigheter.

 

Standard Life Investments förvaltade fastighetsportfölj har ett värde om cirka 10,5 miljarder euro, vilket innebär att fondförvaltaren är en av de största fastighetsinvesterarna i Europa.

 

Med ett fastighetsteam om drygt 120 personer investerar Standard Life Investments framförallt i direkta fastighetstillgångar, i noterade fastighetsaktier samt i globala fastighetsfonder.

alt

Signalisten projekt 1000 är ett uppdrag från bolagets styrelse att fram till år 2025 bygga 1000 nya hyreslägenheter i Solna.

 

Ett första steg mot 330 nya hyresrätter i Solna togs i måndags när kommunstyrelsen fattade beslut om en principöverenskommelse med bostadsstiftelsen Signalisten. Stadsbyggnadsförvaltningen får samtidigt i uppdrag att börja detaljplanera för bostäderna.

 

Av de nya hyresrätterna byggs 250 i Råsunda och 80 i Bagartorp, nära Ulriksdals pendeltågsstation. I Bagartorp bygger dessutom Besqab 80 bostadsrätter. En upprustning av gångtunneln till Ulriksdals pendeltågsstation är också planerad i området.

 

Därutöver kommer nya förskolor, LSS-lägenheter och lokaler för handel och service att byggas i båda områdena.

 

– Det är mycket positivt att kunna skapa förutsättningar för ett betydande tillskott av nya hyresrätter i Solna. Alla typer av bostäder behövs, inte minst hyresrätter, för att kunna möta den stora efterfrågan på att bo i Solna, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande.

 

Det behövs många bostäder i Solna och Signalisten projekt 1000 är ett uppdrag från bolagets styrelse att fram till år 2025 bygga 1000 nya hyreslägenheter i Solna.

alt

Victor Rydbergs Gymnasium och Lilla Akademien kan fortsätta sin verksamhet i gamla Norrtulls sjukhus.

 

På torsdag den 21 augusti väntas stadsbyggnadsnämnden anta en ny detaljplan för gamla Norrtulls sjukhus. Detaljplanen innebär att de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna skyddas och att de kan användas för skolverksamhet och kontor.

 

– Vasastan är en populär stadsdel och inom några år utvidgas den med den nya Hagastaden. I takt med att det byggs många nya bostäder ökar behovet av skolor och det är glädjande att kunna anta en detaljplan som möjliggör skolverksamhet, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

– Det är mycket glädjande att Victor Rydbergs Gymnasium och Lilla Akademien kan fortsätta sin verksamhet i gamla Norrtulls sjukhus. När Stockholm växer, behövs fler skollokaler, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP), säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

 

Gamla Norrtulls sjukhus, uppfört 1893-1895, har en framträdande plats i det svenska 1800-talets arkitekturhistoria och dess arkitektoniska och byggnadshistoriska värde är mycket stort.

 

Syftet med planändringen är att möjliggöra bredare användning av fastigheten samt att säkerställa byggnadens kulturvärde. I fastigheten kommer Victor Rydbergs Gymnasium och musikskolan Lilla Akademien att bedriva verksamhet.