29 april 2024

Redaktionen

alt

Plaza Hotel är, tillsammans med Waldorf Astoria, ett av New Yorks mest kända hotell. Listan på filmer som utspelats på Plaza är lång.

 

Sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah, försöker köpa ett av världens mest kända hotell, Plaza Hotel i New York. Enligt uppgifter ska budet ligga på omkring två miljarder dollar, cirka 13,75 Mdr kr.


Bolkiah som är en av världens absolut rikaste män äger idag ett dussin lyxhotellfastigheter som Dorchester, 45 Park Lane och Coworth Park i London, Le Meurice och Hotel Plaza, Arthénée i Paris samt Hotel Eden i Rom.

 

Men problem har uppstått i Kalifornien där flera filmstjärnor nu bojkottar hans hotellfastigheter The Beverly Hills Hotel och Hotel Bel-Air, efter att Brunei infört islamsk lag, som innebär straff som piskrapp och avhuggna lemmar för stöld och alkoholkonsumtion, samt stening till döds för äktenskapsbrott, homosexuella handlingar och hädelse. Frågan blir nu om det blir en ny kampanj, likt den i Kalifornien, som kan stoppa Bolkiahs förvärv av Plaza.

 

Plaza Hotel är tillsammans med Waldorf Astoria är ett av New Yorks mest kända hotell. Listan på filmer som utspelats på Plaza är lång med Hitchcocks klassiker "North by Northwest" från 1959, australiensiska "Crocodile Dundee" och "Ensam hemma 2" från 1992 är några av storfilmerna, liksom tv-serien "Sopranos".

 

Plaza opereras idag av kanadensiska Fairmont Hotels and Resorts. Hotellet, som uppfördes 1907, har efter den senaste renoveringen på 2000-talet, 282 rum och 152 privatägda våningsliknande sviter.

 

Conrad Hilton köpte Plaza Hotel 1943. År 1955 köptes hotellet av restaurangkedjan Childs Company, senare namnändrad till Hotel Corporation of America. Donald Trump köpte det därefter 1988 och sålde det efter sin skilsmässa med Ivana Trump 1995 till Troy Richard Campbell. Denne sålde det i sin tur 2004 till den nuvarande ägaren, det israeliska  fastighetsbolaget El Ad Properties.

 

Hassanal Bolkiah, född 1946, tillhör en släkt som styrt Brunei sedan 1400-talet Han är den 29:e sultanen. År 1991 införde han en konservativ muslimsk ideologi i landet och år 2004 återöppnade han parlamentet efter att det varit upplöst i 20 år.

 

Enligt rapporter ska sultanen själv ha använt flera miljarder av statskassan för eget bruk. Han är känd för sin stora samling av cirka 5 000 sport- och lyxbilar, varav många är unika och specialbyggda. Han bor i Istana Nurul Iman, världens största bebodda palats, med 1 788 rum.

tisdag, 19 augusti 2014 15:08

Förbifart Stockholm är byggstartad

alt
Miljövänliga Förbifart Stockholm ska stå klar år 2024.

 

Tisdagen den 19 augusti är historisk för Stockholm eftersom under den dagen byggstartades Förbifart Stockholm genom ett spadtag där bland annat finansborgarrådet Sten Nordin (M) och infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) deltog.

 

Även om Förbifarten börjar byggas idag kan arbetet stoppas av en rödgrön regering vid eventuellt maktskifte efter valet i september, eftersom Miljöpartiet vill stoppa Förbifart Stockholm till förmån för fler satsningar på kollektivtrafik.

 

– Nu är bygget av Förbifart Stockholm äntligen igång. Stockholmsregionen kommer att hållas samman av Förbifarten som kopplar ihop norra och södra Stockholm. Samtidigt minskar trafiken och miljöpåverkan i innerstaden, säger Sten Nordin (M), finansborgarrådet och kommunstyrelsens ordförande Stockholms stad.

 

– Trots att Förbifarten är mycket viktigt för Stockholm är den hotad av de rödgröna partierna. Den kommer inte bli av om det sker ett maktskifte i Stockholm och på nationell nivå. Väljarna avgör om Förbifarten ska byggas, förtydligar Sten Nordin (M).

 

I en kommentar kan sägas att ett starkt växande Stockholm behöver en ringled förbi centrala Stockholm och Norrtull. Det är miljövänligt och därför är det min förhoppning att beslutet om Förbifart Stockholm ej rivs upp. Leden binder samman de norra och södra länsdelarna, avlastar Essingeleden och innerstaden och minskar känsligheten för störningar i Stockholms trafiksystem. Se fakta nedan. SF

 

Fakta om Förbifart Stockholm

Vad: En drygt 21 km lång ny väg varav drygt 18 km i tunnel. Restiden för hela sträckan beräknas till knappt 15 minuter.  

Vem: Trafikverket bygger ny sträckning för E4 väster om Stockholm.

Varför: Leden binder samman de norra och södra länsdelarna, avlastar Essingeleden och innerstaden och minskar känsligheten för störningar i Stockholms trafiksystem.

Byggtid: Cirka 10 år.

Budget: Knappt 28 Mdr kr (2009 års prisnivå).

Finansiering: Cirka 80 procent via trängselskatt och cirka 20 procent från staten. Ingen trängselskatt planeras på Förbifart Stockholm.

måndag, 18 augusti 2014 17:12

SveaReal förlänger kontrakt om 25000 kvm

alt

FOI stannar kvar i sina lokaler i Kista.


Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) har förlängt avtalet med SveaReal gällande etableringen i Kista om drygt 24 600 kvm. Avtalet löper till 2021.

 

– Som ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet, är FOI en stor och viktig hyresgäst för oss och vi är glada att de har valt vår fastighet för sin verksamhet även i fortsättningen, säger Viveka Frankendal på SveaReal.

alt

                                                                                       

Mike McNally, Executive Vice President på Skanska och ansvarig för de amerikanska byggenheterna Skanska USA Civil och Skanska USA Building, slutar på Skanska till årsskiftet. Från 1 januari 2015 efterträds Mike McNally av Richard Cavallaro (bilden), som för närvarande är vd för affärsenheten Skanska USA Civil.

 

Karin Lepasoon, Executive Vice President Skanska, med ansvar för strategi och stabsfunktioner inom koncernen, lämnar i dag Skanskas Senior Executive Team, SET, av familjeskäl. Hon kommer att fortsätta som strategiskt stöd åt Johan Karlström, vd och koncernchef, Skanska.

 

Johan Karlström, vd och koncernchef, kommenterar:

– Mike har bidragit till att utveckla Skanska till ett av de ledande byggföretagen i USA. Den amerikanska marknaden står för en stor och växande del av Skanska. Vi ser stora möjligheter inom bygg- och anläggningsprojekt, inklusive energisektorn och även inom utvecklingen av kommersiella fastigheter.

 

– Karin har haft en central roll i utvecklingen av Skanskas affärsplan och den strategi som vi framgångsrikt följer. De koncernstabsfunktioner Karin ansvarat för, såsom hållbarhet och kommunikation, är välkända och respekterade i branschen och har spelat en viktig roll i för att positionera Skanska som ett modernt och innovativt företag.

 

– Jag vill tacka Mike och Karin för deras ovärderliga insatser i arbetet i koncernledningen. Båda har haft nyckelroller för att göra Skanska till ett av världens ledande projekt och byggföretag. Jag är verkligt stolt över att ha haft dem som kollegor och önskar dem båda all lycka i deras nästa steg i livet.

 

Richard Cavallaro efterträds i sin nuvarande roll som vd för affärsenheten Skanska USA Civil av Michael Cobelli, som för närvarande är Chief Operating Officer och medlem av Skanska USA Civils ledningsgrupp.

 

– Rich har stor erfarenhet av att leda stora organisationer och gedigen erfarenhet av att utveckla lönsamma verksamheter. Hans starka värderingar, kundorientering och ledaregenskaper gör honom mycket lämplig att leda Skanska framöver, och jag välkomnar honom som medlem av Skanskas koncernledning, säger Johan Karlström.

alt

Tornets 120 nya lägenheter i Järfälla uppförs i åtta 5-6-våningshus vilka kopplas samman två och två med trapphus och hiss.


Peab har fått uppdraget att bygga 120 hyreslägenheter i Järfälla, Stockholm. Beställare är Tornet och kontraktssumman uppgår till 155 Mkr. De nya bostadshusen uppförs i ett befintligt område och bidrar till att modernisera området som består av bostäder från 50- och 60-talet.

 

– Vi är mycket glada att vi får möjligheten att vara med och hjälpa Tornet i utvecklingen av sitt fastighetsbestånd i Stockholm. Vi fick förtroendet att komma in i ett tidigt skede i projektet och gemensamt med Tornet skapa de bästa förutsättningarna för projektet. Nu återstår för Peab att göra verklighet av den framtagna produkten, säger Mikael Hallengren, regionchef Peab.
 

Totalt blir det 40 tvåor om 55 kvm, 40 treor om 64 kvm och 40 fyror om 82 kvm. Alla lägenheter får hög standard vad gäller såväl inredning/utrustning som energieffektivitet och säkerhet. Individuell mätning av varmvatten är standard liksom balanserad till- och frånluft med värmeåtervinning. Inflyttning är planerad till januari-februari 2016 och augusti-september 2016

 

– Vi är mycket nöjda och glada över att få bygga hyresrätter i Järfälla. Vi har ett gott samarbete med kommunen och är beredda att satsa vidare i fler projekt, säger Göran Wendel, vd Tornet.

 

Tornet avser att genom Tornet Bostadsproduktion AB årligen färdigställa 500 till 750 hyresrätter. I första hand ska nyproduktionen ske i Stockholms/Mälardals-, Göteborgs- och Öresundsregionen. Tornet Bostadsproduktion ägs av Folksam, Riksbyggen, Fabege och Peab.

måndag, 18 augusti 2014 17:08

Wesseley Gromark, ny studiochef på Tengbom

alt

                                                                                     

Tengboms kontor i Göteborg har förstärkt sin organisation inom inredning och design genom rekryteringen av Susann Wesseley Gromark (bilden) som ny studiochef från och med den 9 oktober. Hon är utbildad inredningsarkitekt vid Royal Collage of Art, London och Högskolan för Design & Konsthantverk (HDK) i Göteborg. Hon kommer närmast från en ledande befattning som utvecklingsansvarig inom inredning och design på White Arkitekter.

 

I Göteborgsregionen har Tengbom haft en stark tillväxt under det senaste året och antalet anställda uppgår till sammantaget 75 personer. Satsningen på segmentet inredning tas nu till en ny nivå genom rekryteringen av Susann Wesseley Gromark som ny studiochef.

 

– Vi ser en fortsatt stark expansion i Göteborg och jag är mycket glad över att ha kunnat rekrytera Susann Wesseley Gromark som ny studiochef. Susann har bred kompetens och lång erfarenhet inom inredning och kommer att bli en av våra nyckelpersoner för vår fortsatta expansion, säger Anders Erlandsson, kontorschef för Tengbom i Göteborg.

måndag, 18 augusti 2014 14:15

Nu går tvärbanan till Arenastaden

alt
Nu går tvärbanan ända fram till Arenastaden/Solna station.


Idag den 18 augusti öppnade tvärbanan igen efter sommarens avstängning med en första tur för sträckan fram till Solna station och Arenastaden. Nästan alla vägar bär till nu Arenastaden, vilket är bra eftersom en tredjedel av Sveriges befolkning bor inom 90 minuters resväg till Arenastaden.

 

Det betyder att Arenastaden redan starka kommunikationsläge har stärkts ytterligare. Nu går det att åka hela vägen mellan Sickla udde till Solna station/Arenastaden med 10-minuterstrafik. Därifrån nås pendeltåg och bussar samt stadsdelarna Hagalund, Råsunda och Arenastaden.

 

Efter sommarens avstängning öppnar nu tvärbanan igen. Samtidigt öppnar för första gången slutstationen vid Solna station. I och med öppningen blir det också premiär för tätare avgångar. Från den 18 augusti trafikeras tvärbanan med 10-minuterstrafik under större delen av trafikdygnet.

 

Gång- och cykelvägar öppnas
Senast under september kommer också de gång- och cykelvägar som varit avstängda under bygget av tvärbanan att öppnas. Även de körfält på Frösundaleden som har varit stängda till följd av tvärbanebygget öppnas. Dock pågår fortfarande andra vägarbeten längs Frösundaleden, vilket gör att det på vissa håll fortfarande kan vara svårt att ta sig fram.

 

Smidiga knutpunkter
När tvärbanan nu öppnar för trafik hela vägen till Solna station skapas fyra viktiga knutpunkter i tre kommuner: Solna station (pendeltåg och bussar), Solna centrum (tunnelbanans blå linje mot Akalla och bussar), Sundbybergs centrum (tunnelbanans blå linje mot Hjulsta, pendeltåg, fjärrtåg och bussar) och Alvik (tunnelbanans gröna linje, Nockebybanan och bussar).

 

Miljösmart resande
Tvärbanan går på tvären, utanför trängseln i city. Den knyter ihop buss, tunnelbana och pendeltåg i stockholmsregionen. En resa med tvärbanan är också ett bra miljöval eftersom den drivs med förnybar el från vind- och vattenkraft. En resa med bil som kör samma sträcka som tvärbanan släpper ut 30 000 gånger mer koldioxid.

alt

Kronprinsen i Malmö med drygt 750 bostäder var länge, före Turning Torso, Malmös högsta byggnad med 27 våningar och 82 meter.

 

Snart är 2 000 lägenheter och 100 lokaler i Malmö, till ett värde av cirka 2,5 Mdr kr, till salu.  Det är ungefär det totala värdet i byggmästarfamiljen Åbergs fastighetstillgångar i bolag med en verksamhet som började redan på 1930-talet. Hugo Åberg avled 1969, och sedan dess drev hans dotter Ulla Åberg verksamheten vidare till sin död 2011 och sedan dess har dödsboet stått för driften av fastigheterna i förvaltningsområdena Almgården, Ribersborg och Kronprinsen. Idag har Hugo Åbergs fastighetsförvaltning cirka 50 anställda.


Leimdörfer har fått ett uppdrag att inleda försäljningen dödsboets fastigheter.

 

– Fastigheterna har i flera år ägts av ett dödsbo. Det känns därför som en bra idé att hitta en mer långsiktig lösning. Vi söker ett fastighetsbolag som är duktigt på att förvalta fastigheter och fortsätta göra hyresgäster nöjda, säger Erik Åfors, talesperson för Hugo Åbergs Fastighetsförvaltning, till Sydsvenskan.

 

Han fortsätter:
Taxeringsvärdet är cirka 1,86 Mdr kr och marknadsvärdet kan man bedöma till runt 2,5 Mdr kr. Sen får man se vad en köpare är villig att betala som vid alla affärer.

 

Hugo Åbergs fastighetsförvaltning skriver i ett pressmeddelande att hyresgästerna inte kommer påverkas under processen.

 

Fastigheterna ligger på Almgården, Ribersborg och Kronprinsen. I fastighetsportföljen finns bland annat bostäder i Kronprinsen i centrala Malmö uppförd 1964 i 27 våningar (82 meter), omfattande 90 000 kvm, Ribersborg om 30 000 kvm  i Slottsstaden samt Almgården nära Jägersro, om totalt 65 000 kvm.

alt

Pollen Estate är flera kvarter i London City som förvaltas av Crown Estate. Kvarteren ägs av norska Oljefonden och Crown Estate.

 

The Crown Estate, har tillsammans med Norska Oljefonden (NBIM), köpt ett dödsbo med fastigheter förvaltat av ett ombud för anglikanska kyrkan. Förvärvet avser en portfölj i Pollen Estate, nära Regent Street i London City. I affären har Crown Estate förvärvat 64,2 procent och Oljefonden 57, 8 procent i ett kvarter omfattande hela 1,6 hektar. Den totala köpeskillingen uppgår till 381 MGBP, cirka 4,35 Mdr kr.

 

Under år 2010 förvärvade Oljefonden aktier i Crown Estate för cirka 5,28 Mdr kr i ett förvärv om 43 fastigheter i Pollen Estate på Savile Row och Cork Street.

 

– Tillsammans med NBIM, ser vi fram emot att arbeta med styrelsen i Pollen Estate för att fortsätta att bygga på kvarterens framgångar. Savile Row och Cork Street har internationella rykte för deras fokus på exklusiva modebutiker och konstgallerier och framgången för dessa två gator är avgörande för den pågående expansionen av Londons West End som en internationell destination, säger David Shaw, Head of the Regent Street Portfolio, i ett pressmeddelande.

 

JLL och Nabarro agerade som rådgivare för kyrkans kommissionärer och CBRE samt King Wood Mallesons SJ Berwin var rådgivare för The Crown Estate

söndag, 17 augusti 2014 18:40

Peab bygger hotell och kontor i Norrköping

alt

Peter Bodefalk, vd Spinnhuset Fastighets AB, och Fredrik Ilestadt, regionchef Peab, presenterar samarbetet.

 

Peab har fått uppdraget att bygga ett nytt hotell och kontorsytor vid inre hamnen i centrala Norrköping. Beställare är Spinnhuset Fastighets AB och kontraktssumman uppgår till 164 Mkr. 

 

–Vi väljer att samarbeta med Peab eftersom de byggt åt Nordic Choice Hotels tidigare med mycket fint resultat och har engagerad personal. Det ska bli spännande att påbörja projektet och samarbetet, säger Peter Bodefalk, vd Spinnhuset Fastighets AB.

 

Hotellbyggnaden uppförs för Nordic Choice Hotels och kommer att innehålla 166 rum, restaurang, gym och parkeringsgarage. Uppdraget omfattar också byggnation av 2 500 kvm  råa kontorsytor.

 

Uppdraget är en totalentreprenad som startar omgående. Hotellet och de råa kontorsytorna ska vara klara första kvartalet 2016 och projektet miljöcertifieras enligt BREEAM-SE.