5 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 17 juni 2015 13:23

Aberdeen köper i Norge för ny fond

alt

Fonden AP Nordic Investments första investering sker i norska Drammen, närmare bestämt på Ingeniør Rydbergs Gate 114.


Aberdeen Asset Management har köpt handelsfastigheten Ingeniør Rydbergs Gate 114 i Drammen, Norge, för fastighetsfonden AP Nordic Investments räkning. Fastigheten har en uthyrningsbar area om 7.670 kvm och är fullt uthyrd, med möbelaffären Bohus som huvudsaklig hyresgäst.

 

– Det är med stor glädje vi genomför detta förvärv som är den första investeringen för vår nylanserade nordiska fastighetsfond AP Nordic Investment. Fonden ska investera i fastigheter med stabila kassaflöden och hög teknisk standard i nordiska tillväxtregioner. Den här handelsfastigheten med sina långa hyresavtal passar utmärkt in i den investeringsstrategin, säger Lina Alvemur, Fund Manager på Aberdeen.

 

– Vi ser många intressanta affärsmöjligheter i marknaden och vi letar kontinuerligt nya investeringar på den nordiska marknaden till våra kunder. Denna fastighet är en av flera från vår intressanta pipeline och vi jobbar mot att genomföra ytterligare förvärv inom kort, säger Magnus Kenning, Head of Transactions Sweden, Aberdeen.

alt

                                                                                                                  

Stadsbyggnadskontoret vid Stockholms stad har rekryterat Thomas Stoll (bilden) som ny chef för planavdelningen. Stoll arbetar i dag som hållbarhetschef på Tengbom. Han tillträder sin tjänst 1 september.

 

– Det är med stor glädje jag hälsar Thomas Stoll välkommen till rollen som planchef. Stockholm växer snabbt vilket ställer krav på en fungerande bostadsmarknad, infrastruktur, skolor, förskolor, parker och annan service som gör huvudstaden fortsatt attraktiv. Fram till 2020 ska 40.000 nya bostäder byggas. Stadsbyggnadskontoret har en viktig roll i att utveckla och bygga en hållbar huvudstad. Thomas Stoll kommer därmed att ha en av de viktigaste tjänsterna när det gäller Stockholms utveckling, säger Anette Scheibe Lorentzi, stadsbyggnadsdirektör.

 

Thomas Stoll är utbildad arkitekt MSA och är i dag hållbarhetschef och delägare i Tengbom. Han har stor erfarenhet av ledarskap och förändringsarbete samt stads- och bostadsutveckling i alla skeden – från koncept till projektering.  Han har tidigare bland annat arbetat som konceptutvecklingschef på Skanska och som samhällsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

 

– Att tillsammans med stadsbyggnadskontoret får vara med och bygga Stockholm ser jag som en stor och viktig utmaning. Det ska bli mycket spännande att få leda planavdelningens arbete, säger Thomas Stoll.

tisdag, 16 juni 2015 15:41

The Mirror tar form vid Tele2 Arena

alt

Konstverket The Mirror av Jonas Dahlberg består av en 9,6 m hög spegelvägg placerad på en vit roterande betongplatta.

 

Just framför norra entrén till Tele2 Arena i Stockholm installeras nu Jonas Dahlbergs skulptur The Mirror. Den är nära 10 meter hög och  består av spegelvägg på en roterande betongplatta. När cirkeln snurrar reflekterar spegeln omgivningen. Och  när mörkret faller tänds LED-lampor i väggen som förvandlar ena sidan till en filmskärm.

 

Förutsättningen för Stockholm konst inför uppdraget att förse Tele2 Arena med konst var att gestaltningen skulle motsvara arenans vision om något utöver det vanliga till såväl innehåll som uttryck. Jonas Dahlberg är en konstnär som inte sällan konstruerar nya oväntade system som ger platsen och konsten en ny dimension och får betraktaren att se på sin omgivning med nya ögon. Här har han valt att arbeta med den plats där den nya arenan, Arenatorget, Slakthusområdet och de äldre husen på andra sidan Nynäsvägen möts.

 

– Globenområdet har länge saknat en mötesplats att sluta upp vid inför olika evenemang eller händelser i området. Vår förhoppning är att den nya konstnärliga gestaltningen ska bli en naturlig samlingspunkt oavsett vad man som besökare planerar att ta sig för i området, säger Mats Grönlund, vd för SGA Fastigheter AB.

 

– Det är otroligt härligt att vi på Stockholm konst snart kan inviga ett av stadens mest imponerande verk. The Mirror lär bli en snackis, en signalgivare, en mötesplats – och sist men inte minst: ett storslaget konstverk av en av våra främsta samtida konstnärer. Kul för SGA Fastigheter och kul för alla Stockholmare, tycker Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

alt

Nils Rydh, vice vd Alaska Fastigheter.


Alaska Fastigheter och Wilfast har gemensamt sålt två fastigheter med sammanlagt 18 industribyggnader i områdena Grimbo och Ringön på Hisingen i Göteborg. De båda fastigheterna har en sammanlagd uthyrningsbar yta om cirka 22.600 kvm och är fullt uthyrda. Köpare är Varis Förvaltning i Göteborg och priset cirka 100 Mkr.

 

Vesa Varis, vd för Varis Förvaltning, ser förvärvet som ett viktigt komplement till hans befintliga fastighetsbestånd i området:
– Köpet är ett led i vår strategi att växa som förvaltare av kommersiella lokaler på Hisingen. Det är gedigna välskötta fastigheter med ett attraktivt och efterfrågat läge. Dessutom ser jag en stor utvecklingspotential på den nästan sju hektar stora tomten på fastigheten i Grimbo. Här är vår ambition att bygga nytt och förtäta det befintliga beståndet av lokaler för kontor och lager, säger han.

 

För Alaskas del är affären är ett led i arbetet med att inrikta bolagets resurser på bolagets utvecklingsprojekt i Sisjön söder om Göteborg.

 

– Nu intensifierar vi arbetet med att göra Sisjön till en attraktiv mötesplats för framtiden, säger Nils Rydh, vice vd på Alaska Fastigheter.

 

De båda fastigheterna Tuve 113:4 och Tingstadsvassen 20:13 har ägts gemensamt av Alaska och Wilfast och har sedan förvärvet förvaltats av Wilfast. Försäljningen frigör ytterligare resurser för Alaskas stora fastighetsutveckling vid den norra infarten till Sisjön, alldeles intill Söderleden.

 

– Totalt planerar vi för cirka 100.000 kvm för handel och kontor och har redan tecknat avtal med Bauhaus och Biltema om cirka 25.000 kvm. Genom att renodla vårt fastighetsbestånd kan vi också arbeta mer fokuserat med att hitta rätt kombination av hyresgäster som bidrar till att göra Sisjön till en attraktiv och levande handels- och mötesplats. I framtidsplanerna finns även tankar på att bygga lekland, hotell, restauranger och en biograf, fortsätter Rydh.

 

Bygget i Sisjön har redan startat och målet är att Bauhaus ska kunna flytta in i sina nya lokaler och öppna butiken redan under våren 2016. Bygget av Biltemas lokaler beräknas starta i höst och stå färdiga under hösten 2016.

 

– I ett första steg bygger vi fastigheten för Bauhaus på tomten där golvtillverkaren Forbo Forshaga tidigare hade sin tillverkning och sitt huvudkontor. På samma tomt planerar vi därefter att bygga en kombinerad kontors- och handelsfastighet med 35.000 kvm för handel och 12.000 kvm kontorsyta i ett 16-våningshus. I ett tredje steg planeras för ytterligare 35.000 kvm i en handels- och kontorsfastighet på den andra sidan av Sisjövägen intill Söderleden, avslutar Nils Rydh.

alt

Torget vid det nya hälsocampuset vid Gardermoen. Illustration: Nordic Office of Architecture.


Hemfosa stärker sin närvaro ytterligare i Norge och ökar sitt innehav av samhällsfastigheter genom utveckling av ett nytt hälsocampus och byggnation av ett hjärt- och lungsjukhus med centralt läge vid Gardermoens flygplats nära Oslo. Hemfosa investerar cirka 1 Mdr kr i projektet som genomförs tillsammans med norska Aspelin Ramm. Byggstart planeras till hösten och hyresgästen Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL) har tecknat ett 25-årigt hyresavtal med beräknat tillträde i januari 2018.

 

Hemfosa bildar tillsammans med Aspelin Ramm Eiendom bolaget Gardermoen Campus Utvikling (GCU), i vilket Hemfosa äger 65 procent. Genom detta bolag tecknas ett avtal om projektering och byggnation av specialistsjukhuset, där verksamheterna från två befintliga sjukhus kommer att samlokaliseras. Hyresägsten LHL är en norsk intresseorganisation med gedigen erfarenhet av att driva ett flertal specialistkliniker inom hjärt- och lungsjukvård i Norge.

 

– Investeringen i ett nytt sjukhusprojekt vid Gardermoen innebär en unik möjlighet för oss att komma in i detta expansiva område och besfästa Hemfosas position som en kraftfull aktör inom samhällsfastigheter på den norska marknaden. Vi är också glada att kunna göra denna satsning tillsammans med en så välrenommerad och erfaren fastighetsutvecklare som Aspelin Ramm och att från start ha ett 25-årigt hyresavtal på plats. Projektet innebär därutöver flera tillväxtmöjligheter inom vårt prioriterade fastighetssegment, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 

Övriga samarbetspartners i projektet är det ledande arkitektkontoret Nordic Office of Architecture och byggentreprenören Hent.

 

– Vi har arbetat länge med förberedelser för detta projekt som vi har stora förväntningar på. Kombinationen av LHLs position inom norsk sjukvård, Hemfosa med sin tyngd och erfarenhet av finansiering av samhällsfastigheter och vår egen erfarenhet inom innovativ fastighets- och områdesutveckling är unik, säger Gunnar Bøyum, vd för Aspelin Ramm.

 

Planen är att campusområdet vid Gardermoen på sikt ska utgöra en betydande kompetenspark inom hälsa och vård och omfatta verksamheter inom forskning och utbildning, kontor, restauranger och service. Etableringen innebär potential för GCU att genomföra ytterligare projekt inom hälsosektorn.

 

– Vi har alltid sagt att Hemfosa ska fånga möjligheterna på en rörlig fastighetsmarknad och hitta vägar som andra inte gått. Det här projektet är helt i linje med vår affärsfilosofi att skapa värde genom att vara innovativa inom en fokuserad del av fastighetsmarknaden, avslutar Jens Engwall.

tisdag, 16 juni 2015 12:40

Niam tecknar nya kontrakt i Plushuset

alt

Skatteverket tar ytterligare ytor i Niams fastighet på Drottninggatan 16 i Malmö.


Niam har tecknat ett nytt tioårigt hyresavtal om 6.400 kvm i fastigheten Nora 11, kallad Plushuset, på Drottninggatan i centrala Malmö. Niam har sedan ifjol renoverat fastigheten för Skatte-verket som tillträdde sina lokaler om 14.000 kvm den 1 mars. Skatteverket har nyligen även tecknat avtal om ytterligare 2.200 kvm i den etapp som nu har påbörjats, där lokalerna kommer att anpassas och moderniseras tillsammans hyresgästerna. Niam har också som mål att certifiera byggnaden enligt Miljöbyggnad Silver.

 

– Vi är stolta över att ha fått ett långsiktigt förtroende från hyres-gästerna i och med dessa förhyrningar. Vi startade omvandlingsprocessen av Nora i fjol och nu återstår 3.600 kvm kontor att hyra ut i den 28.000 kvm stora fastigheten som ursprungligen uppfördes i början av 1980-talet, men som nu har moderniserats och anpassats till dagens kontorsstandard. Vi har uppdaterat tekniken, lokalerna och infrastrukturen i fastigheten, bland annat genom två stora ljusgårdar som samlar verksamheterna och skapar vertikala mötesrum, säger Hans Lisserkers, Head of Project Development på Niam.

 

Ombyggnationerna av etapp två har påbörjats under våren och hyresgästerna kommer tillträda de nya lokalerna under hösten 2016. Newsec Asset Management förvaltar fastigheten för Niams räkning och har i samarbete med Niam förhandlat avtalen hyresgästerna.

 

– Den totala omvandlingen av fastigheten till en modern och effektiv kontorsfastighet har varit en framgångsfaktor i uthyrningsarbetet. Vi har i vårt arbete med Plushuset strävat efter att tydligt kommunicera vårt erbjudande avseende ytor och materialval, vilket lett till att vi varit mycket lyckosamma i vårt uthyrningsarbet, säger Victor Wettergren, kundansvarig på Newsec Asset Management.

måndag, 15 juni 2015 18:46

Colliers: Medieföretag hyr alltmer

alt

Spelutvecklarna Avalanche Studios och Paradox Interactive är exempel på så kallade TMT-företag som tecknade hyresavtal i fjol. Dessa företag hyr tillsammans närmare 6.000 kvm i Vasakronans nyrustade fastighet Nattugglan på Västgötagatan, Södermalm.


TMT-sektorn (teknologi, media och telekom) var den mest aktiva branschen av Västeuropas åtta viktigaste kontorsmarknader och stod för 22 procent av det totala kontorsutnyttjandet under 2014 enligt en färsk rapport från Colliers.
    

TMT var den sektor som upptog mest kontorsyta med 954.000 kvm under fjolåret. Det var en ökning med 8 procent jämfört med 2013 och överträffade finans- och affärssektorerna i städer som London, Dublin, Amsterdam samt Tysklands sex stora städer (Berlin, München, Hamburg, Frankfurt, Düsseldorf och Stuttgart).

 

– TMT-sektorn expanderar snabbt i hela Europa med en betydande anställningstillväxt vilket i sin tur påverkar kontors-, industri- och logistikfastighetsbranschen. Den här sektorn skiljer sig från andra genom att den ofta behöver kontorsutrymmen som är anpassade efter specifika krav, i synnerhet flexibla ytor och hyresvillkor som kan anpassas efter tillväxt eller åtstramningar med kort varsel, säger Bruno Berretta, Senior Research Analyst på Colliers International EMEA.
    

Efter de senaste kommersiella framgångarna med exempelvis Mojangs Minecraft och Rovios Angry Birds, har de skandinaviska länderna med Sverige och Finland i spetsen fått rykte om sig att vara produktiva spelutvecklarländer. Därför är det kanske inte så förvånande att e-gamingföretagen var bland de mest aktiva tekniska aktörerna på Stockholms uthyrningsmarknad förra året. Trots hård konkurrens om passande lokaler ser de ekonomiska utsikterna för Stockholmsregionen positiva ut och TMT-sektorns efterfrågan på marknaden fortsätter.

alt
Mikael Rådegård är vd för Uppsalahem. Fotograf Stewen Quigley, Qimage

 

Standard & Poor’s (S&P) har nyligen genomfört sin årliga granskning av Uppsalahem och bekräftar nu för femte året i rad det höga kreditbetyget. Betyget för lång upplåning blir fortsatt AA- och betyget för kort upplåning A1+ och K-1 vilket är högsta möjliga betyg för kort upplåning.

 

Standard & Poor’s lyfter fram Uppsalahems starka ekonomi och låga affärsrisk som viktiga faktorer som bidragit till det goda betyget. Vidare framhålls den mycket starka bostadsmarknaden i Uppsala, liksom Uppsalahems mycket väl underhållna fastigheter med minimala vakanser. Standard & Poor’s lyfter dessutom fram Uppsalahems stabila kassaflöde, låga skuldsättning och företagets goda resultatutveckling.

 

Slutligen menar Standard & Poor’s att sättet att styra Uppsalahem med hjälp av en strategisk planprocess och förmågan att nå högt uppsatta mål sammantaget är viktiga beståndsdelar för det höga betyget.

 

– Vi är stolta över att Standard & Poor’s har uppmärksammat vår förbättrade lönsamhet och lägre skuldökningstakt. Genom att vi behåller vårt höga betyg får vi möjlighet till fortsatt fördelaktig upplåning, vilket är en viktig faktor för en hög nyproduktionstakt, säger Kerstin Joelsson, finanschef Uppsalahem.

alt

Regeringen ska se över reglerna för  skatteplanering genom paketering och förvärv via fastighetsbildningsåtgärder, säger finansminister Magdalena Andersson.

 

Paketering av fastigheter innebär att säljare av en fastighet inte säljer fastigheten direkt utan i stället ”paketerar” fastigheten i ett aktiebolag och sedan säljer aktierna i bolaget. Genom att sälja fastigheten paketerad i ett aktiebolag minskar skattekostnaden för såväl säljaren som köparen. Fast egendom kan även i vissa fall förvärvas genom åtgärder för fastighetsbildning enbart i syfte att undkomma stämpelskatt. Regeringen vill nu utreda om det går att föreslå författningsändringar för att motverka paketering av fastigheter som ett skatteplaneringsverktyg, och analysera om förvärv genom fastighetsbildningsåtgärder missbrukas för att undgå stämpelskatt och, om det bedöms lämpligt, föreslå författningsändringar.

 

– De öppningar som finns för skatteplanering genom paketering och förvärv via fastighetsbildningsåtgärder gör att det finns anledning att se över reglerna, säger finansminister Magdalena Andersson.

 

Regeringen har därför idag beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att se över vissa frågor inom fastighets- och stämpelskatteområdet.

Utredaren ska bland annat:

1. Kartlägga och analysera den skattemässiga situationen för företag i fastighetsbranschen,

2. Undersöka de samhällsekonomiska effekterna av fastighetspaketering,

3. Lämna förslag på författningsändringar för att motverka paketering av fastigheter som ett skatteplaneringsverktyg,

4. Analysera om förvärv genom fastighetsbildningsåtgärder missbrukas för att undgå stämpelskatt och om det bedöms lämpligt, lämna förslag på lagändring.

 

I Sverige finns långtgående möjligheter till uppskjuten beskattning när en tillgång avyttras inom en koncern. Beskattning ska i stället ske när tillgången lämnar koncernen. Genom s.k. paketering går det dock att få skattekrediter även då tillgångar säljs externt. Paketering är möjligt för alla typer av tillgångar, men får större betydelse för tillgångar med lång avskrivningstid. Fastigheter tillhör den kategori tillgångar som har längst avskrivningstid och därför får fastighetspaketering större betydelse än paketering av andra typer av tillgångar. För att säkerställa att skattereglerna inte särskilt gynnar vissa branscher eller vissa företag inom samma bransch, är det motiverat att utreda de samhällsekonomiska effekterna av fastighetspaketering. En särskild utredare ska därför få i uppdrag att se över vissa frågor inom fastighets- och stämpelskatteområdet.

 

Utredaren ska bl.a. kartlägga och analysera den sammantagna skattemässiga situationen för företag i fastighetsbranschen (såväl skatteregler som skattebelastning), särskilt kartlägga och analysera förekomsten av paketering av fastigheter som ett verktyg för skatteplanering, samt utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv analysera effekterna av möjligheten respektive avsaknad av möjligheten till fastighetspaketering, föreslå författningsändringar för att motverka paketering av fastigheter som ett skatteplaneringsverktyg, och analysera om förvärv genom fastighetsbildningsåtgärder missbrukas för att undgå stämpelskatt och, om det bedöms lämpligt, föreslå författningsändringar.

 

Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2017.

alt

Reflex arkitekter har ritat de hus som Lindbäcks ska bygga i Umeå.


Lindbäcks Bygg har fått i uppdrag av Svenska Studenthus att bygga 280 studentlägenheter i anslutning till Umeå universitet. Byggstart sker redan i höst och inflyttning påbörjas i samband med höstterminen 2016.

 

–Vi har under en längre tid haft planer på att etablera oss i en större omfattning i Umeå och detta uppdrag blir ett bra tillfälle att visa upp vår moderna träbyggnadsteknik i Umeå, säger Mikael Thorgren, affärsområdeschef på Lindbäcks Bygg.

 

De 280 lägenheterna i Umeå ska inrymmas i tre byggnader intill Universitet, idrottsplats, SLU och Norrlands universitetssjukhus. Merparten blir välplanerade ettor på cirka 21 kvm med fullständig funktionalitet vad gäller kök och badrum. Lägenheterna är ritade av arkitekt Erik Wijkmark och husen av Reflex arkitekter.

 

– Detta projekt blir starten på ett större område där planer finns för hundratals nya studentbostäder. Vår förhoppning är att vi, med vår mångåriga erfarenhet som byggare och förvaltare av studentbostäder, kommer att kunna ta en stor roll i de kommande projekten när de blir aktuella att genomföra, avslutar Mikael Thorgren.