5 maj 2024

Redaktionen

alt
Uppfinnaren 1 har en enda hyresgäst som är Patent- och registreringsverket.

 

alt

Annexen till Uppfinaren 1 är tomställda och Oscar Properties planerar att konvertera dessa till bostäder när detaljplaneförändring träder i kraft.



Oscar Properties Holding ska förvärva den välkända fastigheten Uppfinnaren 1 från Vasakronan till ett underliggande fastighetsvärde om 650 Mkr.  Fastigheten har centralt läge på Östermalm i Stockholm och är sedan uppförandet på 20-talet känd för allmänheten som kontor för Patent- och registreringsverket. Oscar Properties planerar i ett första steg att konvertera tomställda delar av fastigheten till bostäder.

 

Uppfinnaren 1 är belägen på Östermalm i Stockholm vid Valhallavägen mellan Skeppargatan och Artillerigatan. Fastigheten omfattar cirka 16.000 km kontorsbyggnad fördelat på en huvudbyggnad om 13.200 kvm och två annex om 1.400 kvm vardera. Priset motsvarar 40.625 kr/kvm

 

Huvudbyggnaden är idag fullt uthyrd till PRV som enda hyresgäst. Annexen är tomställda och Oscar Properties planerar att konvertera dessa till bostäder när detaljplaneförändring träder i kraft. Oscar Properties tillträder fastigheten under tredje kvartalet 2015. Förvärvet delfinansieras genom att det förvärvande dotterbolaget tar upp ett förlagslån med ABG Sundal Collier som rådgivare. Leimdörfer var säljarens rådgivare i affären.

 

– Patent- och registreringsverkets byggnader har goda förutsättningar att bli mycket attraktiva bostäder i bästa läge, kommenterar Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

alt

Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 


Hemfosa förvärvar 10 fastigheter och 3 tomträtter, totalt 13 förskolor, i Norge till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 284 Mkr. Säljare är AcadeMedia.

 

Fastigheterna är belägna i Osloregionen samt i Sydnorge och har en ythyrningsbar yta om 10.345 kvm och 20-åriga triple net-avtal är tecknade med hyresgästen. Tillträde sker den 30 juni.

 

– Till följd av detta förvärv breddar vi vårt samhällssegment i Norge till att även omfatta fastigheter med förskoleverksamhet. De långa hyresavtalen med ett väletablerat förskoleföretag innebär långsiktig och stabil intjäning för Hemfosa, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.

alt

Rikshem skriver avtal med Lulebo. På bilden, fr v: Niklas Nordström (S) kommunalråd Luleå. Ilija Batljan, vice vd Rikshem. Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem. Yvonne Stålnacke (S) kommunalråd Luleå.

 

Rikshem har tecknat en avsiktsförklaring om att köpa en del av det kommunala bostadsbolagets Lulebos fastighetsbestånd. Det är cirka 1.600 bostäder och sju samhällsfastigheter runt om i Luleå som ska förvärvas. I avsiktsförklaringen ingår också markanvisning för minst 560 nya bostäder. Dessa kommer att byggas under de kommande sju åren.

 

– Luleå är en intressant tillväxtkommun och det är med glädje vi ser fram emot att göra vårt första köp i den här delen av Sverige. Som norrbottning från Risudden glädjer jag mig extra åt att nu få bygga minst 560 bostäder samt samhällsfastigheter i Luleå. Jag har länge önskat etablera oss i de norra delarna av Sverige och med denna avsiktsförklaring visar vi att Rikshem vill vara en ”nationell allmännytta” för hela Sverige, säger Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem.

 

Majoriteten av de fastigheter som ska förvärvas ligger i Kallkällan, Mjölkudden och Porsön. Försäljningen beräknas bli klar under sommaren och tillträdet förvätans ske i oktober. Rikshem kommer att arbeta med egen förvaltning, bostadssociala insatser och samarbete med kommunen precis som på de övriga 15-talet orter företaget verkar i.

 

– För att Luleå ska fortsätta växa och behålla sin starka tillväxt behövs fler bostäder och fler aktörer som bygger och utvecklar Luleå, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå kommun.

torsdag, 18 juni 2015 17:41

Bovieran fick stadsbyggnadspris

alt

Seniorbostadskonceptet Bovieran har fått Kalmars stadsbyggnadspris 2015. Bovierans 48 lägenheter såldes snabbt slut i Kalmar.

 

alt

Alla Bovierans fastigheter och bostadsrättsföreningar är utformade på samma sätt med tre trevåningshus och sammanlagt 48 lägenheter runt den stora gröna oasen.

 

Seniorbostadskonceptet Bovieran, som öppnade sin tionde bostadsrättsförening i Kalmar förra året, har tilldelats Kalmar kommuns stadsbyggnadspris 2015.

 

– Det känns oerhört bra. Framförallt därför att man väljer att prisa mjuka värden. Bovieran är kanske inget arkitektonisk raketcentrum utan satsar mer på boendemiljö och samvaro, sade Sören Runsteen, vd Bovieran, enligt Barometern.

 

Bovierans 48 lägenheter sålde snabbt slut i Kalmar. Intresset var så pass stort att företaget har gjort en ny markförfrågan i Kalmar.

 

Det var åttonde gången som Kalmar delar ut stadsbyggnadspriset, det femte i rad sedan 2011.

 

Fyra kandidater hade nominerats av allmänheten i Kalmar. De fyra var Bovieran, Valnötsträdet, gamla Frälsningshuset och Hossmo gård.

 

Idén till Bovieran föddes 1989 när entreprenören Göran Mellberg var med och byggde upp Gothenburg Medical Center – Europas största sjukhus inom ortopedi. Sommaren 2009 flyttade de första seniorerna in i nya lägenheter med vinterträdgården.  År 2014 hade ytterligare nio Bovieran byggts runt om i landet och Bovieran har dessutom blivit patentskyddat i 22 EU-länder och i Norge.

 

År 2011 förvärvade Balder 50 procent av aktierna i Bovieran AB.
 Resterande 50 procent ägs av Mellberg Förvaltning AB. Genom affären stärktes Bovierans kapitalbas, vilket möjliggjorde en snabbare byggtakt för en ökad efterfrågan. Bovierans idé är trygga och bekväma lågenergibostäder samlade runt en 1.600 kvm stor, gemensam inglasad vinterträdgård som ger de boende rika möjligheter till social gemenskap.

alt
Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.


Wallenstam har tecknat avtal med Castellumägda Brostaden om köp av två fastigheter vid Norrviken strand i Sollentuna kommun. Försäljningspriset netto uppgick till 183 Mkr efter avdrag för bedömd uppskjuten skatt och omkostnader om totalt 15 Mkr. Försäljningspriset överstiger senaste värdering med 93 Mkr. CBRE var Brostadens rådgivare i affären.


De aktuella fastigheterna, Rankan 3 och Rankan 4, är i dagsläget är obebyggda och planlagda för industri/kontor, men planen kan förändras och möjliggöra bostäder i framtiden. En genomförd volymstudie av Brostaden visar på en möjlig exploatering om cirka 2.000 nya bostäder.

 

– Den här affären är en del i vår ambition att utveckla såväl framtida bostäder som stadsdelar. Norrviken Strand har fantastiska möjligheter till god stadsutveckling i en kommun med attraktivt läge, gott företagsklimat och goda kommunikationer. Vår ambition är att tillsammans med kommunen ta fram en detaljplan som möjliggör byggnation av cirka 2.000 bostäder, säger vd Hans Wallenstam.

 

Idén om bostadsutveckling av Norrviken Strand och Rotebro går i linje med Sollentuna kommuns översiktsplan och förstudien Rotebro i förändring som tagits fram som underlag till Vision Rotebro, som båda eftersträvar en ökad bostadsexploatering.

 

– Vi har som mål att produktionsstarta 1.500 lägenheter per år och affärer som denna möjliggör för en fortsatt offensiv nyproduktion av bostäder framöver, säger Hans Wallenstam.

torsdag, 18 juni 2015 10:51

Citycon säljer campus för 520 Mkr

alt

Citycon utvecklar nya lokaler i centrala Björneborg, Finland, för yrkeshögskolan SAMK.


Citycon har ingått ett avtal om att sälja ett campus under uppförande till Hemsö. Affären gäller Satakunta yrkeshögskola (SAMK) i finska Björneborg (Pori), med bästa kommunikationsläge vid järnvägsstationen. Försäljningspriset är cirka 57 MEUR (520 Mkr), vilket återspeglar en premie av senaste beräknade verkligt värde (inklusive återstående byggkostnaderna) på över 10 procent. Leimdörfer har varit Citycons rådgivare i affären.

 

Citycon är ensam ägare och utvecklare av projektet och ägandet av fastigheten kommer att överföras till Hemsö när bygget är klart och anläggningen har levererats till SAMK – något som beräknas ske i maj 2017. Fastigheten omfattar 23.000 kvm uthyrningsbar yta, varav SAMK ska hyra 19.200 kvm på ett 20-årigt hyresavtal. Övriga ytor är också uthyrda, bland en yta för dagligvaruhandel som hyrs av Kesko.

 

– Denna utveckling kommer att ändra den nuvarande användningen av stationsplatsen och torget i Björneborg från en handelsfastighet med stora vakanser till en fullt uthyrd fastighet innehållande utbildningslokaler. Således är det långsiktiga ägandet av fastigheten inte inom ramen för Citycons kärnstrategi. Hemsö, å andra sidan, har specialiserat sig på att äga och förvalta fastigheter av denna typ. Efter värdeskapande för våra aktieägare, vi är glada att sälja fastigheten till en sådan långsiktig ägare, säger Nils Styf, CIO Citycon.

 

Hemsö äger sedan tidigare 17 fastigheter i Finland och kommer genom detta förvärv att fördubbla kvadratmeterytan utbildningsfastigheter i landet.
 

– Förvärvet är utan tvekan en viktig del i Hemsös fortsatta expansion i Finland säger Per Berggren, vd Hemsö.

alt

Tobias Emanuelsson, partner i och grundare av SPG.

 

Scandinavian Property Group (SPG) förvärvar i två affärer detaljplanerad mark i Kungsängen, Upplands-Bro, och i Fullerö Park norr om Uppsala, från TAM Group respektive Fullerö Park AB.

 

– Otroligt kul att nu öka vår närvaro i Stockholmsregionen i och med förvärvet i Kungsängen. Vi har länge letat efter projekt i Uppsala och är därför glada att nu äntligen hittat projektet i Fullerö, säger Tobias Emanuelsson, partner i SPG.     

 

Förvärven uppgår till totalt 36.000 BTA bostäder, varav 15.000 kvm i Kungsängen och 21.000 kvm i Fullerö, och de ska börja byggas inom 6-9 månader.
 Projektledare för byggnationen blir Prepart, som har motsvarande uppdrag i SPG:s bostadsprojekt i Karlstad och Örebro. Ashurst har varit juridiska rådgivare åt SPG, som och med de nya förvärven har cirka 1.700 lägenheter under produktion.

onsdag, 17 juni 2015 15:47

IN3PRENÖR bygger Tullinge Idéhus

alt

I arkitekttävlingen om ett idéhus i Tullinge vann förslaget ”RUT” ritat av Wingårdh arkitektkontor, som står bakom ovanstående visionsbild.


IN3PRENÖR har fått uppdraget att bygga Tullinge Idéhus i södra Storstockholm. Byggnaden, som är ritad av Wingårdh Arkitektkontor, ska bli en central mötesplats för Tullingeborna med bland annat bibliotek, scen och danslokaler. Uppdragsgivare är Botkyrka kommun. Bygget kommer att genomföras som ett samverkansprojekt och planeras vara klart våren 2017.

 

Tullinge Idéhus ska bli en mötesplats och samtidigt ett landmärke, centralt beläget vid Tullinge torg. Huset kommer att rymma drygt 2.700 kvm verksamhetsyta och utformningen har inspirerats av Idea Store, en ny form av centrum som skapats i Londons förorter som integrerar samhällsinformation, service, bibliotek, lärande och kulturverksamheter.
    

– Det är spännande att få vara med i byggandet av Tullinge Idéhus, med ett helt nytt koncept som förväntas få stor betydelse för hela orten. IN3PRENÖR och projektets personal har lång erfarenhet av partnering och projekt i samverkan vilket kommer vara en förutsättning för att lyckas. Vi är mycket stolta över att ha fått uppdraget, säger Martin Falkenström, arbetschef på IN3PRENÖR.

 

Bygget av Tullinge Idéhus kommer att genomföras som en totalentreprenad i samverkan med två faser. Tillsammans med uppdragsgivare och intressenter ska IN3PRENÖR både projektera och bygga den nya fastigheten.

 

– Projektet Tullinge Idéhus har ett stort antal intressenter och vi ser det som en stor fördel att arbeta i en nära dialog med de inblandade. IN3PRENÖR har erfarenhet av att arbeta i samverkansentreprenader och det kommer att gynna det här projektet, säger Jonny Wilbacher, byggprojektledare i Botkyrka kommun.

alt

MEA-varuhuset har tidigare nyttjat stora delar av fastigheten Styrpinnen 19, Hamngatan, 15, omfattande 6.900 kvm, men MEA stängde portarna för gott under mitten av 1980-talet. Humlegården förvärvade fastigheten Styrpinnen 19 under hösten 2007. Foto: Gustav Kaiser.

 

 

Humlegården Fastigheter har skrivit hyresavtal med Wi Get Media som hyr kontorslokaler på Hamngatan 15 i Stockholm. Avtalet omfattar cirka 800 kvm och inflyttning sker den 1 oktober 2015.

 

Wi Get Media är en digital byrå med fokus på online-tjänster. Företaget befinner sig i en expansiv fas och får med de nya lokalerna mer effektiva ytor där hela företaget kan samlas på ett plan. 

 

Övriga hyresgäster i fastigheten är bland andra Avantime, PG Magnusson Advokatbyrå, J.P Morgan och Peak Partners.

onsdag, 17 juni 2015 13:27

Catella: Närmar vi oss toppen?

alt

Martin Malhotra, projektledare, och Arvid Lindqvist, analyschef presenterar Catellas senaste kreditbarometer.


I juni 2015 föll huvudindex i Catellas kreditbarometer CREDI med 5,8 enheter till 54,8 jämfört med 60,3 i februari 2015. Både långivare och låntagare indikerar en fortsatt avmattning. Tillgången till finansiering förbättrades under de senaste tre månaderna och förväntas vara oförändrad under de kommande tre månaderna.

 

– Barometern indikerar en inbromsning även om finansieringsklimatet fortsatte att förbättras under de senaste tre månaderna. Mot bakgrund av stigande långa räntor och ett mycket starkt utgångsläge är det inte överraskande att CREDI:s huvudindex för de kommande tre månaderna står och balanserar mellan en förbättring eller en försämring, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.
    

CREDI:s delindex för nuvarande situation sjönk i juni med 8,9 indexpunkter till 58,6, medan delindex för utvecklingen de kommande tre månaderna minskade med 2,7 punkter till 50,3. Skillnaden mellan de två delindexen för nuvarande situation och de kommande tre månaderna är den lägsta på två år. Även skillnaden mellan långivare och låntagare har minskat för första gången sedan mars 2014. Det indikerar en minskad osäkerhet om framtiden och att marknadens aktörer ser ett stabilt finansieringsklimat framför sig under de kommande tre månaderna.
    

– Den svenska aktiemarknaden är en tydlig ledande indikator för CREDI:s delindex för fastighetsägare. Den sättning som har skett på aktiemarknaden under det andra kvartalet, i kombination med volatiliteten på obligationsmarknaderna, har sannolikt bidragit till de lägre nivåerna i index. CREDI indikerar dock fortsatt kreditexpansion och den förväntat stärkta BNP-tillväxten talar för ett fortsatt starkt marknadssentiment under resten av 2015, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.
    

Fastighetsbolagens balansräkningar har fortsatt att växa och fastigheter finansieras med både preferensaktier och obligationer vid sidan av traditionella stamaktier och bankskuld. Sedan 2012 har de noterade fastighetsbolagen på Nasdaq OMX huvudlista emitterat preferensaktier för cirka 10 Mdr kr och i slutet av första kvartalet hade bolagen utestående obligationer för cirka 29 Mdr kr.
    

– Detta innebär att bolagen, liksom under de senaste kvartalen, fortsatt att hämta ungefär en sjundedel av skuldkapitalet genom obligationer samt att preferensaktier blir en allt viktigare finansieringskälla, säger Martin Malhotra.
    

Bland de noterade fastighetsbolagen observerades en historiskt låg genomsnittsränta under första kvartalet 2015 om 3,1 procent. Även belåningsgraden sjönk och uppgick under samma kvartal till 54,8 procent, en nedgång om cirka en procent jämfört med sista kvartalet 2014. Kapitalbindningstiden och räntebindningstiden fortsatte öka under första kvartalet 2015 jämfört med föregående kvartal.