5 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 23 juni 2015 14:54

SATO nyinvesterar i Åbo

alt

Monica Aro Director, Customer Relationships and Communications, SATO och Erkka Valkila, CEO SATO.

 

SATO Corporation har ökat sina investeringar i hyreslägenheter i Åbo, Finland, för cirka 20 miljoner euro, cirka 184 Mkr. Säljare är Åbo universitet.

 

SATO har nu investerat totalt i 1.200 hyresrätter i Åbo, varav 63 är under uppförande.

I en kommentar till förvärvet säger Matti Keitilä, Regional Director, SATO:
– Efterfrågan på hyresbostäder i Åbo har länge legat på en hög nivå. Åbo har ett universitet och en hög industriell sysselsättning. Bostäder som köpts av Åbo universitet ligger i ett bostadsområde nära universitetet, endast fyra kilometer från centrala Åbo. I området bygger nu NCC hyresrätter. De förvärvade lägenheterna finns i mindre bostadshus som svarar väl på våra kunders önskemål. Små bostadshus har en hög efterfrågan i alla växande städer, det gäller även för Åbo.

Enhetschef, Marjo Jaakkola från NCC säger:
– Vi är glada över att fortsätta samarbetet med SATO. NCC kommer att fortsätta att investera i olika typer av bostäder samt i goda partnerskap.

 

I maj i år avtalade Fastighets AB Balder om att förvärva ytterligare 4,8 procent i det finska fastighetsbolaget och projektutvecklaren SATO Oyj, där Balder sedan tidigare äger 22,8 procent, för cirka 45 MEUR (417 Mkr). Balder blev i och med förvärvet den största ägare i SATO med en ägarandel om 27,6 procent.

alt

Antinkatu 1, som omfattar 11.200 kvm, har bra läge i city av Helsingfors. Fastigheten uppfördes 1952. Arkitekt: Antero Pernå.

 

Genestas nya fond, Genesta Nordic Real Estate Fund II (GNRE Fund II) har förvärvat kontorsfastigheterna Antinkatu 1 och Bulevardi 21 i centrala Helsingfors. Säljare är Senatfastigheter och den totala köpesumman uppgår till 36,3 MEUR, cirka 339 Mkr.

 

Antinkatu 1 omfattar 11.200 kvm uthyrningsbar kontorsyta och är belägen i Kamppi-distriktet, endast 100 meter från Kamppis shoppinggalleria och tunnelbanestation. Byggnaden uppfördes 1952 med syfte att inhysa ett statligt tryckeri, och har sedan dess byggts om till kontorsfastighet. Bland hyresgästerna finns bland annat det finska Riksrevisionsverket samt Arbets- och näringsministeriets TE-Tjänster.

 

Bulevardi 21 erbjuder 10.100 kvmuthyrningsbar yta på en av Helsingfors mest välkända och attraktiva gator, omgiven av kaféer och restauranger. Fastigheten byggdes 1961 som kontorsfastighet för den finska staten. Bland annat har magistraten än i dag flera våningsplan i fastigheten.

 

– De båda fastigheterna passar perfekt in i investeringsstrategin för Genestas nya fond. De har utmärkta lägen och erbjuder intressanta renoverings- och uthyrningsmöjligheter, kommenterar Genestas vd David Neil.

 

Även Senatfastigheters vd Jari Sarjo är nöjd med affären Han säger:

– Avyttringen stärker den finska regeringens fastighets- och lokalstrategi. Målsättningen med den är att frigöra tillgångar som är uppbundna i fastigheter på värdefulla innerstadsadresser, och istället allokera dessa tillgångar till regeringens kärnverksamheter”, säger han.

 

Enligt finsk lag kräver affären ett godkännande av den finska riksdagen. Detta väntas ske i slutet av 2015.

 

Förvärvet överensstämmer med GNRE Fund II:s övergripande investeringsstrategi – att erbjuda institutionella investerare exponering mot kontorsfastighetsinvesteringar i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo. Fonden investerar även i butiks- och logistikfastigheter kring de nordiska storstadsregionerna.

 

Affären är den första som sker på uppdrag av GNRE Fund II. Fonden avslutade alldeles nyligen sin första investeringsrunda där man säkrade kapital om 152 miljoner euro från fyra institutionella investerare. Målsättningen är att ta in totalt 350-400 miljoner euro i kapital.

tisdag, 23 juni 2015 13:33

Mer vård i Citycons köpcentrum

alt

Vårdcentralen utökar i köpcentrumet Åkermyntan. 


Citycon stärker vårdprofilen i köpcentrumet Åkermyntan i Hässelby, när vårdföretaget Legevisitten nu utökar sina lokaler för vårdcentralen med 45 procent. Vårdcentralen kommer att inviga sina utökade lokaler på totalt 1.122 kvm i mitten av augusti. Åkermyntan har cirka 25 butiker med fokus på livsmedel, men även mödra- och barnavårdcentraler, apotek och bibliotek.

 

– Vårdtjänster får en allt större betydelse i våra stadsdelscentrum. Konsumenterna uppskattar att på ett och samma ställe kunna uträtta alla sina vardagsärenden såsom att gå till doktorn, handla mat, låna böcker med mera, säger Magnus Bergman, regionchef på Citycon.     

 

Legevisitten har fördubblat antalet listade patienter sedan 2011 och väntas nå 12.000 patienter under 2015. På vårdcentralen i Åkermyntan jobbar 28 anställda, varav flera specialistläkare.

 

– Det goda läget mitt i köpcentrumet, korta kötider och specialistkompetens har varit viktiga för vårdcentralens framgångar. Oftast kan vi ta emot patienterna samma dag som de ringer, säger Thorleif Palmdal, vd för Legevisitten.

tisdag, 23 juni 2015 13:29

Folksam köper för 188 Mkr av Skanska

alt

Folksam tar över Fastighets KB Mariaporten i Helsingborg vid byggstart i höst.


Folksam tecknar avtal med Skanska Hyresbostäder om förvärv av två bostadsfastigheter under produktion i Helsingborg. Affären sker genom överlåtelse av Fastighets KB Mariaporten till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 188 Mkr. Projektet omfattar totalt 95 lägenheter och börjar byggas i september 2015 med inflyttning hösten 2016.

 

Mariaporten är beläget vid Mariastaden i norra Helsingborg, ett naturnära läge med service, aktiviteter, skolor och förskolor i området. Projektet är en fortsättning på utbyggnaden av Mariastaden mot öster och knyter ihop området med Maria station där ytterligare bostäder, livsmedelsbutiker, service och en ny skola planeras. Detaljplan är klar och markupplåtelseavtal för hyreshusen har tecknats med Helsingborgs stad.

 

– Vi är mycket glada över att kunna uppföra detta projekt på ett attraktivt läge i Helsingborg och att få göra det i samarbete med en stark och långsiktig part som Folksam, säger Tomas Adilstam, affärsutvecklare, Skanska Hyresfastigheter.

 

Folksams fastighetsbestånd utgörs främst av kontors- och bostadsfastigheter i Stockholm och Skåne.

 

– Det här är ett bra komplement till våra befintliga fastigheter. Långsiktiga fastighetsinvesteringar bidrar till att bygga Folksams ekonomiska styrka, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam.
    

Folksam har en expansiv strategi för sitt fastighetsinnehav, och en ambition att öka fastighetsexponeringen med 10 Mdr kr de närmaste åren. Idag äger Folksam fastigheter för 18 Mdr kr.

tisdag, 23 juni 2015 13:25

Markovski, ny vd för Svevia

alt

                                                                                               
Zdravko Markovski (bilden) har utsetts till vd och koncernchef för Svevia. Han tillträder tjänsten den 17 augusti och kommer senast från JM där han var chef för affärsområdena JM Bostad Stockholm och JM Fastighetsutveckling samt medlem i koncernledningen.

 

Markovski efterträder Torbjörn Torell, som har varit vd sedan 2011 och bidragit till att utveckla Svevia från att tidigare ha varit en del av en myndighet till ett lönsamt företag på marknaden.

 

– Vi är mycket nöjda med rekryteringen av Zdravko Markovski. Hans person, erfarenhet och kompetens är helt rätt för att leda den fortsatta utvecklingen av Svevia som en konkurrenskraftig aktör, säger Olle Ehrlén, styrelseordförande i Svevia.

måndag, 22 juni 2015 14:21

Willhem köper 523 bostäder i Göteborg

alt

De nio fastigheter i affären är belägna längs med Meteorgatan i Bergsjön

 

 

alt

Mikael Granath, vd Willhem.

 

Willhem utökar nu sin närvaro i Göteborg genom avtal om förvärv av 523 hyreslägenheter i Gerås, Bergsjön. Tillträde sker den 1 september då Willhems totala innehav i Göteborg växer till 2.640 lägenheter. Säljare är Västerstaden, ett bolag som grundades 1970 av Handelsbanken för att förvalta bankens fastigheter. Sedan år 1990 ägs företaget av Sven Gustafsson som också är vd.

 

De nio fastigheter som omfattas av affären är belägna längs med Meteorgatan i Bergsjön och har en total uthyrningsbar yta är 42.278 kvm. Fastigheterna är uppförda år 1966-1968 och är väl underhållna. De ägs och förvaltas idag till största delen av det privata fastighetsbolaget Västerstaden, som har haft Catella som rådgivare i affären.

 

− Förvärvet ligger väl i linje med vår plan att växa på de orter där vi i dag finns etablerade. Göteborg är en prioriterad marknad för Willhem och vi är därför mycket glada över att kunna växa ytterligare, säger Mikael Granath, vd för Willhem.

alt

Hötorgsterrassen som för 40 år sedan stängdes på grund av vandalisering, öppnas igen för allmänheten av Vasakronan.

 

Under sommaren 2015 gör Vasakronan Hötorgsterrassen tillgänglig för allmänheten. Att skapa en ny, grön citypark för stockholmare och turister är ett led i Vasakronans ständiga arbete att utveckla staden till en plats där människor trivs och vill vara. Den nya publika Hötorgsterrassen ligger mellan Hötorgsskraporna 1 och 2, mot Konserthuset.

 

– Öppnandet av den här delen av terrassen är ett prov för att se om vi på sikt kan vidareutveckla konceptet till att omfatta hela hötorgsterrassen, säger Anna Nyberg, Affärsområdeschef Stockholm City. Vi ser att det finns många spännande platser i staden som skulle kunna utnyttjas bättre och på så sätt vitalisera staden. Med inspiration från andra storstäder återinviger därför Vasakronan Hötorgsterrassen som för 40 år sedan stängdes för allmänheten på grund av vandalisering. Med enkla medel har den nu åter gjorts i ordning till en grön och avkopplande plats, en trappa upp från pulsen på Sveavägen och Hötorget.

 

– Att testa nya idéer som driver stadens utveckling i en positiv riktning är en av våra uppgifter som fastighetsägare. Att öppna upp den här typen av ytor för allmänheten är ett exempel på det. Förhoppningen är så klart att de som rör sig i staden under sommaren ska uppskatta initiativet genom att ta sig till Hötorgsterrassen för lunch, middag eller en fika, fortsätter Anna Nyberg.

 

Terrassen håller öppet dagligen 11.00–20.00 från den 25 juni och en bit in i september, om vädret tillåter. På plats finns ett antal Food trucks med mat från menyer som varieras under sommaren. Entré sker via en trappa från Sveavägen 17.

 

För att sköta driften av Hötorgsterrassen har Vasakronan valt Summit, som redan är etablerade i fastigheten.

alt

Port of Gothenburg Logistics Park omfattar totalt 1 miljon kvm.


Det har länge varit brist på logistikmark intill Göteborgs Hamn. Men nu växer en 1 miljon kvm stor park fram – Port of Gothenburg Logistics Park. Cirka hälften av ytan, 500.000 kvm, kommer att omvandlas till lager- och logistikfastigheter under de närmaste åren.
    

– Det här är en jättesatsning och ett gyllene tillfälle för alla företag som vill etablera lager precis intill Skandinaviens största hamn, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn AB.

 

Fem företag är fastighetsägare i den nya logistikparken – Göteborgs Hamn AB, NCC, Prologis, Eklandia och Bockasjö. Parken ligger precis i anslutning till hamnens godsterminaler på Hisingen i Göteborg.
    

– Oavsett var i parken företag etablerar sig är det aldrig mer än tio minuters transport från kajkanten, vilket är perfekt för importföretag som vill ha korta och kostnadseffektiva transporter från hamn till lager, framhåller Magnus Kårestedt.
    

DB Schenker och däckimportören Amring är två exempel på företag som redan flyttat in. Hela parken kommer att vara färdigetablerad cirka 2025. Totalt beräknas över 2.000 nya arbetstillfällen skapas i den nya logistikparken.

 

Fakta om fastighetsägarna i Port of Gothenburg Logistics Park

 

Bockasjö erbjuder 311.000 kvm mark i den nya logistikparken. På den ytan finns kapacitet att uppföra fem större byggnader på totalt 160 000 kvadratmeter. Markarbeten påbörjas redan under hösten 2015.

 

Prologis Norden
s del av parken planeras för byggstart till hösten 2015. Tre byggnader för upp till sju kunder i parken planeras. Totalt förfogar Prologis över en yta på 130.000 kvm.

NCC Property Developments del av parken ligger precis vid hamnentrén och är 220.000 kvm stor. NCC planerar tre energieffektiva logistikbyggnader från 3.000 kvm till 30.000 kvm.

Eklandias område i parken är 127.000 kvm stort. Cirka 60 procent av denna yta kan bebyggas och byggstart beräknas till första kvartalet 2016. De första hyresgästerna beräknas flytta in vid årsskiftet 2016/2017.

 

Göteborgs Hamn AB förfogar totalt 440.000 kvm mark i parken och 20.000 kvm är tillgänglig redan idag samt 420.000 kvm i ett område som kan bebyggas från 2017. I hamnbolagets del av parken kan höglager byggas upp till 35 meter.

 

Fakta Göteborgs Hamn

Göteborg Hamn är Nordens största hamn. Cirka 30 procent av svensk utrikeshandel går via Göteborgs Hamn och 60 procent av all containertrafik. Göteborgs Hamn är den enda hamnen i Sverige med kapacitet att ta emot världens största containerfartyg och har det bredaste utbudet av fartygslinjer både inom och utanför Europa.


alt

                                                                                                       
Åsa Öttenius (bilden) har utsetts till ny fastighetsdirektör och chef för fastighetskontoret i Stockholms stad och slutar i samband med detta som vd för Skolfastigheter i Stockholm AB (Sisab). Hon har arbetat på olika positioner inom Sisab under 20 år, varav de senaste 4 åren som vd. Under hennes tid som högsta chef har hon bland annat lett interna omorganisationer och nyrekryterat för att rusta SISAB inför ett utökat uppdrag.

 

– Det är med blandade känslor som jag går vidare. Det är ett nytt spännande uppdrag samtidigt som jag har haft en fantastisk tid på Sisab, säger Åsa Öttenius.

 

Hon tillträder som fastighetsdirektör 22 juni och efterträder Juan Copoví-Mena, som har en ny tjänst som särskild utredare på Stockholm Stadshus AB. Fram till det att en ny vd för Sisab har utsetts är vice vd Carl Bodsten tf vd.

alt

                                                                                                     
Newsec rekryterar Magnus Lönn (bilden) som senior auktoriserad värderare. Han tillträder sin nya tjänst i augusti och kommer närmast från CBRE där han arbetat de senaste nio åren.

 

– Vi kan med glädje konstatera att vi ser en fortsatt ökad efterfrågan från våra kunder, och att vi dessutom även är en eftertraktad och attraktiv arbetsgivare ute på marknaden, säger Ulrika Lindmark, chef för Newsecs svenska värdering- och analysverksamhet.