5 maj 2024

Redaktionen

alt
Gustaf Hermelin, vd Catena.


Catena har tecknat avtal om att förvärva en logistikfastighet med ett fastighetsvärde om 115 Mkr samt 60 procent av ett bolag som äger ett utvecklingsområde för logistik i Ängelholm. Totalt fastighetsvärde för utvecklingsområdet uppgår till 18 Mkr. Båda transaktionerna sker genom bolagsförvärv av dotterbolag till Acrinova AB.

 

Logistikfastigheten Rebbelberga 26:37 på drygt 15 000 kvm är belägen öster om Ängelholm i direkt anslutning till E6 och har en hyresintäkt om cirka 9 Mkr per år.

 

Utvecklingsfastigheten, som är en del av Norra Varalöv 31:2, består av cirka 112.000 kvm mark belägen söder om Ängelholm utmed E6. På marken tillåter detaljplanen logistikbyggnader om 56.000 kvm.

 

– Fastigheten Rebbelberga 26:37 utSgör, med en stor aktör i logistikbranschen som hyresgäst, ytterligare ett bra komplement till vårt logistikbestånd i Öresundsregionen. Härutöver ger utvecklingsområdet oss gott om möjligheter att nyproducera bra logistikfastigheter med ett utmärkt läge utmed E6:an, säger Gustaf Hermelin, vd för Catena.

torsdag, 25 juni 2015 15:10

Christoffer Thibblin går till Profi

alt

                                                                                                        

Christoffer Thibblin (bilden) har anställts som ansvarig för Profis avdelning för regelefterlevnad och juridik.

 

Han har en jur. kand. från Stockholms universitet samt en LLM från Queen Mary, University of London. Thibblin kommer närmast från Hamilton Advokatbyrå där han ingått i verksamhetsgruppen för Bank och Finans.

 

alt
Staffan Olsson, vd Profi.

 

Profi Förvaltning AB har erhållit tillstånd från Finansinspektionen att förvalta alternativa investeringsfonder. Tillståndet innebär att Profi står under Finansinspektionens tillsyn, vilket är ett betydelsefullt erkännande som kapitalförvaltare.

 

Profi startade med förvaltning av fastighetskapital 2005. Under bolagets tio år har fyra investeringsbolag startats vilka samtliga har lämnat en betydande avkastning till investerarna, som är svenska och norska långsiktiga institutioner. Det senaste investeringsbolaget, Profi IV, startades under hösten 2014 och har 2 Mdr kr i riskbärande kapital.

 

Profi har under de senaste två åren varit aktivt på transaktionsmarknaden och förvärvat fastigheter för 2 Mdr kr samtidigt som fastigheter för lika mycket har sålts. Totalt förvaltas idag 7 Mdr kr, vilket förväntas öka i samband med att Profi IV investeras.

 

Profi Förvaltnings tillstånd enligt lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF) förstärker Profis position på fastighetskapitalmarknaden.

 

– Det är ett stort och betydelsefullt erkännande av Profi med tanke på de krav FI ställer på vår verksamhet. För oss på Profi var det självklart att ansöka om tillstånd från FI och högst sannolikt kommer, i framtiden, investerare i vår typ av verksamhet kräva att förvaltare av fastighetskapital står under Finansinspektionens tillsyn. Vi är en av få kapitalförvaltare med en ren fastighetsstrategi som hittills fått tillståndet, säger Staffan Olsson på Profi.

 

Profi Fastigheter, med 35 anställda, är ett oberoende fastighetsbolag med fokus på Sveriges tillväxtregioner med fokus på Storstockholm. Beståndet uppgår till cirka 370.000 kvm kommersiella lokaler. Bland Profi Fastigheters investerare återfinns bland andra Kåpan Pensioner Försäkringsförening, Alecta, Sparinstitutens Pensionskassa (SPK), Postens Pensionsstiftelse, IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, Riksbankens Jubileumsfond och Skandinaviska Enskilda Banken Pensionsstiftelse.

torsdag, 25 juni 2015 12:58

Nordens högsta hus ska heta Karlatornet

alt
Karlatornets bostäder börjar på våning 35 ända upp till toppen på 266 meter och våning 70. Bild: Skidmore, Owings & Merrill (SOM). Karlatornet beräknas stå klart 2019.

 

Göteborgs första skyskrapa och nordens högsta hus ska heta Karlatornet säger byggherren Serneke i ett pressmeddelande. Namnet relaterar till området, Karlavagnsplatsen och den nya stadsdelen där tornet kommer att bli det stora landmärket. Två mäklare har anlitats för att nu börja sälja de cirka 500 lägenheterna.

 

– Det är ett oerhört stort intresse och det är fritt fram att anmäla sig redan nu, säger Kristina Börjesson projektutvecklare på Serneke Projektutveckling.

 

Karlatornet kommer att rymma över 500 lägenheter i varierande storlekar, fördelade på över 70 våningar. I tornets podiumbyggnad ryms ett hotell med restaurang och det skapas en gemensam entré och lobby för de boende och hotellgästerna. Vidare kommer det även finnas SPA, gym, pool mm i de nedersta våningarna. Bostäderna börjar först på våning tolv och även de lägenheter som är placerade här kommer att få en fantastisk utsikt, säger Kristina Börjesson. Prisbilden kommer att se ut som den gör på Eriksberg i dagsläget.

 

– I och med att lägenheterna varierar i storlek och pris är det väldigt många kundgrupper som hört av sig. Det är allt från personer som säljer sitt hus och vill flytta in till centrum, stadsbor som vill byta lägenhet och personer som vill ha en stor lägenhet för hela familjen.Det som lockar är utsikten och läget med närheten till vattnet och centrum, enligt de fokusgrupper vi arbetat med. Dessutom ger hotellet och lobbyn en extra komfort som många är ute efter, berättar Kristina Börjesson.

 

Flera hundra namn finns redan på intresselistan innan man ens aktivt börjat ta in intresseanmälningar.

 

De mäklare som anlitats för att nu börja sälja lägenheterna är ESNY, Eklund Stockholm New York och Nytt Hem. De två mäklarna valdes, förutom för sin expertis, för det stora engagemang och den entusiasm de visar för projektet.

 

– Vi har fört diskussioner med en rad mäklare men valt ut dessa två för deras stora erfarenhet av att sälja de typer av objekt vi har här. Det är en stor bredd av lägenheter som ska säljas. ESNY är experter på exklusiva bostäder och Nytt Hem är experter på nyproduktion, berättar Kristina Börjesson. Båda säljer mycket nyproduktion och kompletterar varandra med erfarenhet från liknande projekt i både New York och Sverige.

 

Hela området, Karlavagnsplatsen, blir en blandstad på hela 10 kvarter och totalt kommer cirka 2.000 bostäder att produceras.

 

– Det blir ett blandat område med bostäder för äldre, studentlägenheter, vanliga hyreslägenheter och bostadsrätter. Det blir även kontorslokaler och kommersiella ytor med exempelvis restauranger och butiker men även skollokaler och service i form av vårdcentral, tandläkare och apotek, förklarar Kristina Börjesson.

– Vi passerar konstant milstolpar i detta unika projekt och samtliga ligger i fas med tidplanen vilket är tillfredställande. En sådan är att välja mäklare, vilket känns som en central och viktig fråga för projektet. Vi ser fram emot att föra projektet vidare tillsammans med de båda mäklarna, säger Ola Serneke, vd och grundare till Serneke Group, och initiativtagare till projektet.

alt

På KTH Campus i Stockholm ska Akademiska Hus bygga bostadshus med plats för över 400 studenter. Bild: Utopia arkitekter

 

För att ytterligare kunna ta ett helhetsansvar i utvecklingen av campusområden har Akademiska Hus uppdrag breddats så att det även medger eget byggande och ägande av studentbostäder. På KTH Campus i Stockholm pågår därför planeringen för att i egen regi bygga bostadshus med plats för över 400 studenter. 

 

Studentbostäder är en viktig fråga för både Akademiska Hus och Sveriges lärosäten. I de campusplaner som Akademiska Hus är med och tar fram ingår därför alltid frågan om bostäder, oavsett om förslaget är att bostäder ska läggas på Akademiska Hus mark eller på mark som tillhör någon annan fastighetsägare. Genom att sälja eller arrendera ut mark till andra aktörer har Akademiska Hus redan medverkat till att mer än 7.000 studentbostäder byggs på campus runt om i landet. I och med ett nyligen förändrat uppdrag från staten kommer företaget dessutom att framöver kunna bygga och äga studentbostäder själva.

 

– Det finns många anledningar till att bygga fler bostäder för studenter i Sverige. De mest uppenbara är givetvis att de inte ska behöva välja bort utbildningar beroende på bostadsbrist. Förutom detta talar vi idag också ofta om lärosätens betydelse för orters utveckling och Sveriges utveckling som en kunskapsnation. För oss är det uppenbart att bostäder för studenter är en viktig pusselbit för att få ihop helheten, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus. Stockholm är en av de städer där studentbostadsbristen är omfattande. KTH, med en stor andel utländska studenter, har länge önskat att campus kompletteras med bostäder. Akademiska Hus påbörjar nu planeringen för att i egen regi bygga fem bostadshus vid Teknikringen på KTH Campus med plats för över 400 studenter. I projektet planeras både för traditionella enrumslägenheter men också för så kallade ”duolägenheter” där en bostad kan delas av två personer. 

 

– Studentbostadsbristen är ett stort problem för universitetshuvudstaden Stockholms utveckling och lärosätenas framtida konkurrenskraft. Att vi nu som komplement till andra studentbostadsbyggare kan bidra med att i egen regi bygga bostäder på KTH Campus känns väldigt tillfredsställande, särskilt som fler bostäder också skapar ett universitetsområde med mer liv och rörelse under hela dygnet, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

torsdag, 25 juni 2015 12:34

Stena hyr ut 2000 kvm på Drottninggatan

alt
Stena Fastigheter hyr ut 2.000 kvm kontorsyta i Klarahuset vid Sergels torg till RNB Retail and Brands.

 

 

Stena Fastigheter har tecknat avtal med RNB Retail and Brands AB om en uthyrning av cirka 2.000 kvm kontorsyta i Klarahuset på Drottninggatan 33 i centrala Stockholm. Klarahuset är miljöklassat enligt GreenBuilding och inflyttning sker 1 mars 2016.

 

– Vi hälsar RNB Retail and Brands AB välkomna till Klarahuset. Vi kommer här att utveckla moderna, flexibla lokaler som, liksom RNB Retail and Brands AB egna koncept, ska erbjuda någonting utöver det vanliga, säger Christel Armstrong Darvik, vd Stena Fastigheter.

 

– Läget på Drottninggatan, med goda kommunikationer för alla samt närheten till vår verksamhet på NK-varuhuset var det som avgjorde valet av Klarahuset. Stena Fastigheter har med en bra helhetslösning visat att de kommer kunna erbjuda lokaler som tillgodoser de unika behov som våra olika retailbolag har, säger Magnus Håkansson, vd RNB Retail and Brands AB.

 

I koncernen RNB Retail and Brands AB ingår retailbolagen Brothers, Polarn O. Pyret och Department and Stores. Tenant & Partner har uppdraget att bistå RNB som flyttkonsult i processen.

 

Förutom Klarahuset håller Stena Fastigheter på att tillskapa 4.000 kvm butiksytan mellan Drottninggatan 28 och Brunkebergstorg i samband med moderniseringen av Sergel Plaza.

onsdag, 24 juni 2015 16:38

DTZ: Hett på fastighetsmarknaden

alt
Karin Witalis, Head of Research, och Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.


Fastigheter är attraktiva investeringsobjekt och många marknader är heta, vissa har risk för överhettning. Det konstateras i undersökningen Money into Property som nu publiceras av DTZ för 41:a gången. Investeringsnivåerna är nu åter i nivå med de vi hade innan finanskrisen. Den totala investerade fastighetsvolymen (invested stock) i världen uppgick till rekordhöga 13.600 miljarder US-dollar eller cirka 112.200 Mdr kr förra året. Detta motsvarade en ökning med 5 procent jämfört föregående år (2013) och hela 19 procent mer än 2008, som var rekordåret före finanskrisen.
    

Den investerade fastighetsvolymen definieras som kommersiella fastigheter som ägs av investerare. Volymen ökar när egenanvändare säljer sina fastigheter till investerare, när nya fastigheter byggs och hamnar i investerarnas ägo samt när fastighetsvärdena i investerarnas portföljer stiger. För Sveriges del uppgick den investerade fastighetsvolymen till 1.182 Mdr kr år 2014, vilket innebär en ökning med 10 procent jämfört med föregående år. Sverige har haft en starkare tillväxt i investerad fastighetsvolym jämfört med Europa som helhet, där tillväxten var 4 procent i årstakt.

 

– Den svenska fastighetsmarknaden har varit lägre belånad och haft en högre grad av institutionellt ägande jämfört med många andra europeiska marknader. Den svenska marknaden har därför varit stabilare och kunnat återhämta sig snabbare, jämfört med övriga Europa, säger Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.
    

Investeringsboomen i Sverige och världen förklaras av ett stort antal kapitalstarka investerare som söker avkastning i ett extremt lågt ränteläge. Inflödet av kapital har resulterat i sjunkande avkastningskrav på både högkvalitativa och sekundära fastigheter.
    

– Avkastningskraven för prime-fastigheter är på flera håll tillbaka där de var innan finanskrisen, och för Sveriges del är de faktiskt lägre idag. De låga avkastningskraven kan motiveras mot bakgrund av extremt låga räntor. Men för att inte vågen av kapital som söker fastighetsexponering ska resultera i en överhettning på marknaden är det viktigt att prissättningen inte frånkopplas från fundamenta på hyresmarknaden, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

onsdag, 24 juni 2015 13:53

Balder köper av Skanska för 415 Mkr

alt

Balder köper Skanskas kontorsfastighet PARK49 i Göteborg.


Fastighets AB Balder har avtalat om att köpa kontorsfastigheten PARK49 (Göteborg Heden 47:3) under uppförande. Säljare är Skanska och priset är cirka 415 Mkr. Tillträde sker om ett år, den 1 juli 2016. Samtidigt etablerar Balder bolagets egna Göteborgskontor i fastigheten, som är granne med Gamla Ullevi och Trädgårdsföreningen. Balder flyttar in på totalt cirka 1.900 kvm i byggnadens plan två, tre och tio.
    

– Läget, hyresgästerna och den klimatsmarta profilbyggnaden som Skanska uppför gör att PARK49 blir ett mycket intressant investeringsobjekt, samtidigt som det blir en framtida plats för Balder att utvecklas vidare i, säger Erik Selin, vd för Balder.

 

Totalt omfattar fastigheten 7 500 kvm och redan under våren 2016 kommer de första hyresgästerna att flytta in, däribland Västsvenska Handelskammaren, EY (Ernst & Young), Arkitektbyrån Design, Litigate Advokataktiebolag och advokatfirman Glimstedt.     Kontorshuset har två terrasser tillgängliga året runt som skapar kontakt med Trädgårdsföreningen och Parkgatans grönska. På entréplan kommer det att finnas en restaurang med uteservering. Restaurangen kommer även ha tillgång till takterrassen på plan elva med panoramautsikt över centrala Göteborg.

 

– Vi ser väldigt positivt på försäljningen av PARK49 till Fastighets AB Balder. Vi är stolta över det här profilprojektet med dess spännande arkitektur och mix av hyresgäster. Att ha möjligheten att utveckla ett kontorshus i detta centrala läge i Göteborg är unikt i dag. Vi är övertygade om att både husets hyresgäster och nya ägare kommer att trivas fantastiskt bra i sina nya lokaler, säger Jonas Karlsson, transaktionschef på Skanska Fastigheter Göteborg.

alt

Cirka nio månader före färdigställande finns hyreskontrakt för cirka 80 procent av ytorna i NCC:s kontorsprojekt eXelent Hyllie.


Kontorshuset eXlent Hyllie i Malmös växande stadsdel Hyllie har fått tre nya hyresgäster. Dessa är belysningsföretaget Zumtobel (1.730 kvm), relocationföretaget Human Entrance (160 kmv) och byggaren själv NCC (3.900 kvm) vilka flyttar in i de miljöcertifierade lokalerna den 1 april 2016. Fastigheten på 7.300 kvm är miljöcertifierad enligt BREEAM Excellent och ligger bara några minuter från Malmös stadskärna och med närhet till Öresundsbron, Malmömässan och köpcentrumet Emporia.


Med dessa uthyrningar är 80 procent av fastighetens kontorsyta uthyrd. Förhandlingar pågår om de återstående lokalerna.
    

– Vi spenderar mycket av vår tid på arbetsplatsen. Därför är det extra viktigt med lokaler som kan anpassas efter verksamhetens behov och som är både socialt och miljömässigt hållbara. Det ger friskare medarbetare som presterar bättre. Vi ser fram emot flytten, säger Anders Tojkander, regionchef på NCC Property Development.

alt

Individ- och familjeomsorgen i Vänersborg får nya lokaler i Kungsledens fastighet Poppeln 7.


Kungsleden har tecknat ett femårigt hyresavtal med socialtjänsten i Vänersborgs kommun i fastigheten Poppeln 7 på Drottninggatan 4-6. I lokalerna ska individ- och familjeomsorgen (IFO) husera, en avdelning som idag i gamla och trånga lokaler i kommunhuset. Flytten till de nya lokalerna om 2.100 kvm sker den 1 december 2015.

 

– Vi är både glada och stolta att få välkomna socialtjänsten i Vänersborgs kommun till Kungsledens fastighet i centrala Vänersborg. Socialtjänstens IFO-verksamhet är en oerhört viktig del av samhällets engagemang och stöd för medborgarna. Att kunna erbjuda trevliga och trygga lokaler för socialtjänstens medarbetare, och för de som besöker IFO-verksamheten, känns därför väldigt bra, säger Johan Lann Vallin, förvaltare på Kungsleden.