5 maj 2024

Redaktionen

alt
Roger Strömberg har lämnat sin tjänst som chef för Etablering på Business Region Göteborg. Men han fortsätter att arbeta från eget konsultbolag med etableringar för näringslivet i Göteborg.

 

 

Under tisdagen den 30 juni gör Roger Strömberg sin sista arbetsdag som chef för Etablering på Business Region Göteborg. Men han fortsätter att arbeta från eget konsultbolag med etableringar för fastighetsmarknaden och näringslivet i regionen Göteborg.

 

Strömberg har arbetat 36 år i Göteborg under mottot att med uthållighet och förmåga alltid se framåt. Eller som en journalistkollega sa till mig:

– När konjunkturen gått ned har Roger tryckt på lite extra uppför i motlutet. Men samtidigt har Roger sett till att utnyttja fartvinden när konjunkturen har gått upp. Då talar Roger i hög hastighet om: företagsetableringar, investeringar, arbetstillfällen, internationella aktiviteter, regionutveckling, tillväxtpris, handelsstrategier och vakansgrader. Roger Strömberg kan Göteborgsregionens fastighetsmarknad som ett rinnande vatten och han ser alltid fler möjligheter än svårigheter.

 

I en kommentar kan sägas att ett stående uttryck som Roger Strömberg har använt är: ”Staden är mycket vältränad i omstruktureringar”, ett uttryck som är användbart när han nu i sin nya roll som konsult i näringslivsfrågor för Göteborg ska underhålla sitt stora nätverk för att vårda sina kunder. SF

måndag, 29 juni 2015 14:55

Ny myndighet: Statens Bostadsbyggare

alt
Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter. Foto: Gustav Kaiser

 

Nu är det seminarier i Almedalen, Visby, och Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter, ger sig in i politiken då han på ett Bostadspolitiskt seminarium under måndagen i Almedalen höll ett anförande med rubriken: En myndighet som främjar bostadsbyggande behöver inrättas – liksom Statens Studentbostäder AB.


Med denna rubrik vill Rudbert utmana, dels vår bostadsminister, dels vår finansminister.


Per-Arne Rudbert säger:

– En ny myndighet bör etableras med enda uppgift att främja nybyggande av bostäder. Så skulle Sverige få en samlad kompetens i form av fokuserat ansvar, vilket ingen myndighet har idag. Samtidigt får vi någon som representerar de som inte har en bostad. Statens ansvar för universitet och högskolor måste omfatta studentbostäder. Statens Studentbostäder AB bör därför bildas. Bostäderna ska byggas hållbart med livslängd om minst 100 år med bra arkitektur. Avkastningen hamnar kring 3 procent och är en kulturell satsning på dagens och kommande generationer. God arkitektur manifesterar betydelsen av högre studier.

 

Detta föreslog Per-Arne Rudbert vid det bostadspolitiska seminariet på Wisby Strand Congress & Event.

Han fortsätter:

– Jag föreslår en ”avkrånglighetsmyndighet” för att få fart på bostadsbyggandet. Hinder måste undanröjas som försvårar och försenar bostadsbyggande. Kommunala särkrav måste ses över och bli färre. Planprocesser tar för lång tid i Sverige och leder till kostnader helt i onödan. De måste förkortas och bli enklare. Vidare bör möjligheterna till överklagningar i alla instanser ses över. Det måste gå att likställa dem med former för civilrättsprocesser. Myndigheten ska representera alla de som inte har en bostad. Beträffande studentbostäder vill jag utmana finansministern och bostadsministern: Den som ska tänka långsiktigt när det gäller investeringar är staten. En investering i studentbostäder betalar sig över tid: Bostäder till våra studenter. Vackra byggnader som blir kulturella minnesmärken och markerar en satsning på kvalitet för kommande generationer.

 

I en kommentar kan sägas att då det gäller studentbostäder har numer Akademiska Hus, ägt av staten till 100 procent, påbörjat ett stort byggande av studentbostäder på egen mark på ett flertal campus. Därutöver är organisationen Sthlm+6000 nära målet att fram till år 2017 bygga minst 6000 nya studentbostäder, en ökning på 50 procent, och med ett program att förbättra förmedlingen av studentbostäder med färre och enklare köer. Målet är att ingen student ska behöva vänta längre än en termin på en bostad.

 

Nu har Sthlm+6000 byggstartat 1.806 studentbostäder och 3.886 bostäder har antagits i olika detaljplaner i Stockholms län.

 

Medlemmar i Sthlm+6000 är kommunerna Botkyrka, Sollentuna, Stockholms stad, Upplands Väsby, Nacka, Sundbybergs stad, Solna stad, Huddinge och Täby.

 

Som medlemmar i Sthlm+6000 bland fastighets- och byggbolag kan nämnas: Akademiska Hus, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Familjebostäder, Skanska, Peab, NCC, Wallenstam, Einar Mattsson, Heba och Byggvesta. Och bland arkitekter finns medlemmarna White, Sweco och Nyréns.

 

Så nu är det nytt rekord för byggande av studentbostäder i Stockholms län efter flera år av nästan obefintligt byggande av dessa viktiga bostäder. SF

måndag, 29 juni 2015 14:38

Concent rekryterar Kaye och Daoud

alt

                                                                                                           
I augusti utökar Concent sin organisation med två nya medarbetare. Dessa är Maria Kaye (bilden t. v.), som börjar som fastighetsutvecklare inom affärsområdet Bostadsutveckling och Dana Daoud, som stärker marknadsavdelningen som kommunikatör.
    

Maria Kaye har varit aktiv i fastighetsbranschen sedan 2003 och kommer närmast från en tjänst som Project Development Director på Strabag Projektutveckling AB där hon bland annat ansvarat för utvecklingen av Tyresö View. Dana Daoud har en Bachelor i internationell marknadsföring och kommer senast från en tjänst uthyrningskoordinator på Brostaden.
    

– Med en kraftigt utökad projektportfölj lägger vi ner mycket resurser på̊ att utveckla vår organisation. Rekryteringen av Maria och Dana är ett viktigt led i bolagets strävan att signifikant öka utvecklingen av bostäder under kommande år, säger Nina Ekman, marknadschef på Concent.

måndag, 29 juni 2015 14:35

Klart för miljardinvestering i Mölndal

alt

Citycon och NCC skapar stadsmiljö i Mölndal.


I veckan gick överklagandetiden ut för etableringen av nya Mölndal Galleria och därmed har detaljplanen vunnit laga kraft och byggandet kan starta. Gallerian kommer att ha cirka 70 butiker fördelade på 24.000 kvm och 830 p-platser med Citycon som aktiv ägare, utvecklare och förvaltare. Projektet genomförs i samarbete med NCC och Citycons totala investering beräknas uppgå till drygt 1,1 Mdr kr. Ovanpå gallerian bygger NCC dessutom 145 lägenheter till ett ordervärde om 220 Mkr på uppdrag av Riksbyggen.
    

– Citycon har lång erfarenhet av att utveckla framgångsrika stadsdelscentrum och en stor expertis som vi kommer att använda nu när vi utvecklar Mölndal Galleria. Exempelvis har vi utvecklat Liljeholmstorget Galleria som flera år i rad utnämnts till Stockholms bästa stadsdelscentrum, säger Nils Styf, investeringschef på Citycon.

 

Senast att teckna kontrakt i gallerian är ICA med en stor livsmedelsbutik. Sedan tidigare är det klart med kontrakt med kedjor såsom H&M, Systembolaget och Lindex.
    

– Vi märker tydligt Mölndal Gallerias attraktionskraft och att det finns ett stort intresse för satsningar på butiker och koncept. Redan tre år före öppningen är mer än hälften av ytorna uthyrda, vilket visar att köpcentrumet lever upp till kundernas önskemål. Gallerian kommer att få en bra mix av stora kedjor och mindre, lokala butiker, säger Nils Styf.

 

NCC har tillsammans med Citycon ett gemensamt projektbolag för utveckling, uthyrning samt uppförande av Mölndal Galleria. Citycon kommer att förvärva NCC:s andel i gallerian när projektet är färdigställt. Invigningen av den nya gallerian är planerad till 2018.

 

– I höstas byggstartade vi SCA:s kontor och vår styrka är just att utveckla attraktiva stadsmiljöer med arbetsplatser, bostäder, handel och service där helheten bidrar till att vi får en både hållbar och attraktiv innerstad i Mölndal. Nu ser vi fram emot att sätta spaden i backen för nästa steg, säger Carola Lavén, affärsområdeschef för NCC Property Development.
    

Totalt investeras 3,5 Mdr kr i omvandlingen av Mölndals stadskärna till en modern innerstad.
    

– Nu har vi nått denna milstolpe tillsammans. Från stadens sida ser vi med glädje fram emot det som komma ska: Mölndals nya innerstad, säger Marie Östh Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Mölndals stad.

måndag, 29 juni 2015 14:27

Briggen avtalar med Åhléns i Lund

alt

Åhléns flyttar in i Carl-Werner gallerian i Lund.


Briggen har tecknat ett hyresavtal om 2.500 kvm med Åhléns i Carl-Werner gallerian på Stortorget i Lund. Gallerian, som tidigare var en galleria med flera butiker, anpassas nu för ett nytt Åhlénsvaruhus i två plan. Butiken öppnar under februari 2016.
    

– Vi är glada över att byta läge på vårt befintliga Åhlénsvaruhus i Lund. Med Briggens hjälp kan vi skapa vi ett modernare varuhus, allt för att förenkla, förbättra och förgylla för våra kunder, säger Ann-Christin Edling-Jönsson, Retail Operations Manager Åhléns.
    

– Vi ser fram emot att kunna välkomna Åhléns som hyresgäst i Carl-Werner gallerian, i ett hus med anor från 1850-talet. Det passar bra då Åhléns också har sina rötter från 1899, säger Thomas Persson, fastighetschef på Briggen.

fredag, 26 juni 2015 16:54

Garvaren i Ljungby sålt till Bofast

alt
Garvaren är ett landmärke och handelsplats i Ljungby, omfattande 21.000 kvm handel och 1.500 kvm bostäder.

 

Bofast AB har förvärvat Fastighetsbolaget Garvaren i Ljungby AB med fastigheterna Garvaren 1 och Hammaren 37 i Ljungby. Säljare är Bökeliden AB med A&P Fastighetstransaktioner som rådgivare.

 

Garvaren, som uppfördes i början av 1990-talet, är ett landmärke i centrala Ljungby med en uthyrningsbar area om 21.000 kvm, varav 1.500 kvm bostäder.

 

– När fastigheten uppfördes var stora delar av den en handelsgalleria. Under senare år har vi utvecklat den för såväl högskola & bibliotek, biograf, hotell, livsmedelsbutik, och kontorshotell. Hyresgäster är bland andra Högskolecentrum i Ljungby, Willys, Securitas, Consid, LRF Konsult, Condesign Infocom och Ljungby kommun, säger Karl-Einar Svensson, som i olika roller varit med sedan Garvaren uppfördes.

 

Bofast AB äger och förvaltar efter förvärvet drygt 1.100 lägenheter samt lokaler med en yta om 130.000 kvm i Halland, Västergötland och Småland. Fastighetsbeståndet består av 60 procent bostäder och 40 procent lokaler. Bolaget bildades 1994 och ägare är Mats Gabrielsson med Gabrielsson Invest AB i Solna.

alt

På Årstafältet planeras en ny stor stadsdel med 6.000 nya lägenheter för 15.000 invånare, en stadsdel som kan få ett nytt akutsjukhus. Under 2016 hoppas Stockholms stad påbörja förberedande mark- och gatuarbeten i Årsta. Bild: White arkitekter

 

Socialdemokraterna vill göra som den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting:

Banta utbyggnaden av Södersjukhuset för att istället bygga ett helt nytt akutsjukhus i Söderort.

 

– Årstafältet är ett alternativ, säger Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S).

 

Socialdemokraterna håller med den borgerliga alliansen Stockholms län landsting i frågan om Södersjukhuset, enligt Stockholm Direkt. Båda parter vill nu göra en mindre utbyggnad av Södersjukhuset än vad som finns planerat. Detta för att frigöra pengar till ett helt nytt akutsjukhus i Söderort.

 

– Vi ska behålla Södersjukhuset som akutsjukhus, men inte göra en så stor ombyggnad som tidigare sagt, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

 

Den borgerliga alliansen som styr landstinget i minoritet har tidigare uttryckt samma förslag. Särskilt sedan det visat sig att en totalombyggnad av Södersjukhuset skulle kosta hela 15 Mdr kr och ett nytt akutsjukhus endast cirka 7 Mdr kr.

 

Socialdemokraterna vill dessutom bygga fyra nya närsjukhus i Barkarby, Tumba, Handen och i Skärholmen.

 

I en kommentar kan sägas att allt talar för ett nytt akutsjukhus i Årsta eftersom en stor majoritet, moderater och socialdemokrater i Stockholms läns landsting är för detta förslag.

 

alt
Tredje etappen i Älvsjöstaden, LM Ericssons gamla område vid Älvsjö Station, kan utökas med 685 bostäder. Bild: AIX Arkitekter


 

Älvsjöstaden, på LM Ericssons gamla område vid Älvsjö Station, är Familjebostäders största nyproduktionsprojekt de kommande åren. Det vinnande förslaget i en projekttävling ger nu möjlighet att utöka antalet bostäder i den tredje och sista etappen. De ursprungligt antagna 350 bostäderna blir istället i den kommande detaljplaneprocessen 685 bostäder.

 

Projekttävlingen för Älvsjöstadens tredje etapp syftade till att ta fram ett utvecklingsbart förslag till hur ett stort bostadsområde kan utformas med en hög volym bostäder och attraktiva miljöer. Det vinnande förslaget, Dela&Delta av AIX Arkitekter, utvecklas nu vidare i den detaljplaneprocess som startar senare i år. 

 

Förslaget visar bostäder i varierad miljö, för olika målgrupper och med ett särskilt fokus på barn och på grönska och park. Förslaget är även utformat för att kostnadseffektivt kunna bygga varierat och kvalitativt och samma gång nere produktionskostnaderna.

 

– Det här är ett spännande projekt där allmännyttan visar att den kan vara i framkant i stadsutvecklingen och att det går att hålla nere produktionskostnaderna. I bostadsbristens Stockholm är det viktigt att vi gör det vi kan för att öka antalet byggda bostäder i våra projekt och samtidigt ser till att skapa en grön och trivsam boendemiljö. Att antalet lägenheter kan utökas så pass mycket är oerhört välkommet, säger Ann-Margarethe Livh bostads- och demokratiborgarråd och ordförande i Familjebostäders styrelse.

 

Etappens ursprungligt antagna 350 bostäderna kommer nu genom förslaget att istället planeras för 455 hyresrätter, 90 studentbostäder och ytterligare 140 bostäder i en intilliggande markanvisning.

 

– Vi är mycket nöjda med utgången av projekttävlingen. Samtliga förslag var väl genomarbetade och innehöll smarta arkitektoniska lösningar, men vinnarförslaget lyckades mycket skickligt tillföra en volymökning av antalet lägenheter som ligger helt i linje med hur Familjebostäder arbetar med att tillskapa fler hyresrätter till stockholmarna, säger Håkan Siggelin, chef för projektutvecklingsavdelningen på Familjebostäder.

 

Familjebostäder ägs av Stockholms stad och ingår i koncernen Stockholms Stadshus AB. Bolaget äger drygt 19.700 lägenheter och 2.200 lokaler, alla med hyresrätt. Familjebostäder har 283 medarbetare som arbetar för de cirka 40.000 stockholmare som har sitt hem i Familjebostäder.

fredag, 26 juni 2015 12:04

Patrik Emanuelsson, ny vd för Locum

alt

                                                                                                                      

Styrelsen för Locum har beslutat att utse Patrik Emanuelsson (bilden) till ny vd för Locum. Han efterträder Nathalie Boulas Nilsson som överraskande fick sparken av Locums styrelse i våras.


Emanuelsson är sedan 2013 vd för Micasa Fastigheter, Stockholms stads fastighetsbolag för vård och omsorg. Mellan 2007 och 2013 var han vice vd och fastighetschef (från 2009) på Svenska Bostäder. Han tillträder sin nya befattning under hösten.

 

– Patriks erfarenhet från ledande befattningar inom såväl fastighetsförvaltning som byggprojekt i offentlig regi gör honom mycket lämpad för uppdraget som vd för Locum. I sina tidigare uppdrag har han visat på en mycket god förmåga att leda förändringsprocesser och att skapa kundnytta, säger Paul Lindquist, styrelseordförande för Locum.

 

–  Locum befinner sig i ett skede där framtidens hälso- och sjukvård nu tar form. Stora delar av vården får nya lokaler och gamla rustas. Nu skapar vi en bättre vårdmiljö för patienterna och en bättre arbetsmiljö för medarbetarna i vården. Jag ser fram emot att få leda Locum och bidra till att dessa förändringar sker med hög kvalitet, i rätt tid och till rätt pris, säger Patrik Emanuelsson, tillträdande vd för Locum.

 

I en kommentar kan åter sägas att de täta vd-bytena i Locum, orsakade av okynne via ledning och kommunikationstyre kan nu få ett slut med Patrik Emanuelsson.

 

I oktober 2011 blev Nathalie Boulas Nilsson Locums nya vd då hon efterträdde Gunilla Högbom. Boulas Nilsson kom från vårdföretaget Unilabs AB/Capio Diagnostik AB.

 

I november 2010 sparkades Gunilla Högbom med omedelbar verkan som vd för Locum enligt den oklara uppgiften att Högbom hade gjort saker på egen hand utan att ha fått styrelsens stöd. Något som Högbom tillbakavisade. Hon hade hunnit vara vd för Locum i knappt två år. Gunilla Högbom hade stor fastighetskompetens vilket hon visade alla de år hon var vd för Systembolagets Fastigheter och hon fick år 2010 utmärkelsen årets kvinnliga förebild i fastighetsbranschen

fredag, 26 juni 2015 11:58

Eva Ellenfors, ny vd för Grön Bostad

alt

                                                                                                                      

Eva Ellenfors (bilden) har tillträtt som ny vd för Grön Bostad. Ellenfors kommer närmast från egen konsultverksamhet och studier, och har dessförinnan arbetat i ledande roller inom Einar Mattsson, PWC och SEB. Ellenfors tillträdde 1 juni 2015. Hon efterträder Rickard Backlund.

 

– Grön Bostads affärsidé är att äga och förvalta en portfölj av hållbara och miljövänliga fastigheter i tillväxtorter där hyresgästerna ska erbjudas kvalitativt boende som underlättar ett miljöriktigt beteende. Hållbarhetsaspekten finns med i allt vi gör för boende, organisation och samhälle. Vi vill verka som pådrivare i utvecklingen och målsättningen är nu att väsentligt utöka Grön Bostads bestånd. Det är en mycket intressant och angelägen arbetsuppgift, säger Eva Ellenfors.

 

Grön Bostad utökades under maj 2015 med ytterligare bostäder på Campus Flemingsberg. Ett projekt innehållande 430 lägenheter som inriktas mot studenter och forskare med mindre lägenheter och med smarta planlösningar.

 

AFA Fastigheter och ByggVesta, som är vardera hälftenägare av Grön Bostad, har också tecknat ett intentionsavtal avseende framtidens Grön Bostad, vilket innebär en fortsatt expansion med en målbild om cirka 4.000 lägenheter till och med år 2018. Fastigheterna utvecklas av ByggVesta. Huvudfokus är Sveriges fyra största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala.

 

– Det är mycket roligt att Eva Ellenfors tillträder som vd för vårt gemensamma bolag. Hennes gedigna bakgrund och handlingskraft kommer att bidra till att förverkliga intentionen med Grön Bostad, menar Kristina Sawjani, AFA Fastigheter. 

 

Om Grön Bostad

Grön Bostad ägs till lika delar ägs av ByggVesta AB och AFA Fastigheter. Bolaget äger, efter färdigställande, 2.300 lägenheter med stark miljöprofil i 6 svenska storstäder.

 

Om AFA Fastigheter

AFA Fastigheter äger, förvaltar och utvecklar kontors- hotell- och bostadsfastigheter – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Stockholms innerstad är AFA Fastigheter den fjärde största fastighetsägaren. Fastighetsbeståndet består av cirka 520.000 kvm till ett värde av cirka 24 miljarder SEK. AFA Fastigheter är en del av kapitalförvaltningen på AFA Försäkring.

 

Om ByggVesta

ByggVesta är en av landets ledande utvecklare av hyresrätter med en årsproduktion på cirka 1.000 lägenheter och en projektpipeline på drygt 6.000 lägenheter. Bolaget är ett långsiktigt förvaltande bolag som genom att exploatera flexibelt, kostnadseffektivt och resursmedvetet, utan att tumma på kvalitet, omsorg och långsiktighet, kan erbjuda våra hyresgäster både hög kvalitet och miljöprofil till en vettig hyra. ByggVesta består av en liten men kunskapsintensiv organisation med hängivna medarbetare och kontor i Stockholm, Linköping, Göteborg och Malmö.