5 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 07 juli 2015 19:37

Diligentia köper Tyresö Centrum

alt

Diligentia köper Tyresö Centrum, omfattande 31.000 kvm, av CBRE Global Investors.

 

Fastigheterna för Tyresö Centrum utgör tillsammans 31.000 kvm lokaler för handel och service och är strategiskt belägna i snabbväxande Tyresös mittpunkt. Diligentia tillträder fastigheterna den första september 2015.

 

– Nyförvärvet i Tyresö Centrum är ett bra komplement till vårt befintliga fastighetsbestånd, säger Bo Jansson, Fastighetschef Bostäder och köpcentrum, Diligentia.

 

– Med vår kompetens inom köpcentrum och handelsplatser hoppas vi på att kunna tillföra denna snabbt växande kommun och dess invånare ett mervärde vad gäller stadsutveckling. Vi ser också potential i en framtida förtätning med bostadsutveckling på fastigheterna, framhåller Bo Jansson.

 

Diligentia är en av landets största utvecklare inom köpcentrum och äger 12 köpcentrum från Uppsala till Trelleborg. Diligentia förvaltar även ett bostadsbestånd om cirka 5.000 lägenheter, främst i Stockholm/Uppsala, Göteborg och Öresundsregionen.

 

CBRE Global Investors blev ägare till Tyresö centrum då gruppen övertog ING:s investeringsverksamhet. ING förvärvade Tyresö Centrum från Rodamco Unibail under år 2011.

 

Florencio Beccar, Head of Retail EMEA; kommenterar affären:
– Tidpunkten är rätt i den svenska marknaden att sälja då det finns stark efterfrågan efter kvalitetsfastigheter som Tyresö Centrum, det är också en optimal tidpunkt att realisera en god avkastning till våra investerare.

 

Stefan Berg, Head of Asset Management Norden, säger:
– Vi förvärvade fastigheten 2011och har förnyat merparten av hyresavtalen, utöver det så har vi byggt ut centrumet med 7 nya butiker i samband med en intilliggande bostadsutveckling. Starkt flöde, bra hyresgästmix och ett positivt affärsklimat i Tyresö kommun gör centrumet till en mycket attraktiv produkt både för hyresgäster och investerare.

alt

Logistikfastigheten Hälsobrunnen i Brunna logistikpark i Upplands-Bro, omfattande 10.413 kvm, är fullt uthyrd.

 

Aberdeen Asset Management har tecknat avtal med NCC om förvärv av logistikfastigheten Hälsobrunnen i Brunna logistikpark i Upplands-Bro för fastighetsfonden AP Nordic Investments räkning. Köpeskillingen är 127 Mkr. Byggnaden är under uppförande och kommer att färdigställas under Q4 i år varefter tillträde sker. Fastigheten kommer att ha en uthyrningsbar area om 10.413 kvm och är fullt uthyrd till Edström Logistics och Svenskt Kosttillskott.

 

– Vi är mycket glada över att ha tecknat avtal med NCC om att förvärva denna fastighet. Det är vårt första förvärv i Sverige för vår nylanserade nordiska fastighetsfond AP Nordic Investment, som under juni också tillträdde en handelsfastighet i Norge. Fonden ska investera i fastigheter med stabila kassaflöden och hög teknisk standard i nordiska tillväxtregioner. Den här logistik-fastigheten med dess långa hyresavtal passar utmärkt in i den investeringsstrategin, säger Lina Alvemur, Fund Manager på Aberdeen.

 

– Brunna Logistikpark med sitt perfekta läge för distribution i Mälardalen och Stockholmsområdet är ett mycket bra exempel på den typ av projekt vi gärna fortsätter investera i, tillägger Magnus Kenning, Head of Transactions Sweden, Aberdeen.

 

Carola Lavén, affärsområdeschef, NCC Property Development, kommenterar:
– Den miljöcertifierade Hälsobrunnen är ett utmärkt exempel på ett framgångsrikt logistikprojekt. Förutom den strategiska placeringen intill E18 är lokalerna utvecklade för ett optimerat arbetsflöde. Försäljningen är ett led i vår ambition att vara den ledande aktören inom utveckling av logistikfastigheter.

 

DLA Nordic, PWC och Projektgrepp AB har varit rådgivare åt Aberdeen i denna affär.

alt

Humlegården Fastigheter hyr ut till Colliers på Linnegatan 2, fastigheten längst upp till vänster.

 

Colliers flyttar sitt Stockholmskontor till Linnégatan 2 vid Humlegården. Bolaget lämnar sina nuvarande lokaler på Ringvägen 100 och flyttar till Linnégatan i början av augusti. De nya lokalerna anpassas under sommaren och erbjuder en större kontorsyta samt ett mer strategiskt läge i Stockholm. Fastighetsägare är Humlegården Fastigheter.

 

Dan Törnsten, vd på Colliers International säger:

 

– Vi behöver mer plats och valet föll på Humlegården Fastigheters lokaler på Linnégatan 2. Där får vi ett optimalt läge för vår verksamhet och kan dessutom erbjuda våra anställda ljusa moderna lokaler och en fantastisk miljö med utsikt över Humlegården. Fastigheten uppfyller våra behov och önskemål både lägesmässigt och med sin upprustade miljö, som vi ser fram emot att ta del av direkt efter semestern.

 

Colliers International har cirka 30 anställda i Sverige och bolaget har även ett centralt kontor i Nordstan mittemot Centralstationen i Göteborg.

 

Noterade Colliers International Group Ltd är globala ledare inom kommersiella fastighetstjänster med mer än 16.300 anställda på 502 kontor i 67 länder. Med ett komplett utbud av tjänster till hyresgäster, ägare och investerare världen över levererar vi globala verksamhetslösningar, mäklarverksamhet, fastighets- och tillgångsförvaltning, hotellförsäljning- och rådgivning, rådgivning- och värderingstjänster, realkreditfinansiering och insiktsfulla analyser.

alt

Stephen Schwarzman, CEO Blackstone.

 

Blackstone ska köpa fastigheter för totalt cirka 3 miljarder euro. Säljare är skilda norska fonder förvaltade av noterade Agasti Holding. Den norska fondförvaltarportföljen som säljs har en bred geografisk spridning med koncentration av tillgångar i Norge, Sverige och Tyskland samt med ett mindre antal fastigheter i Danmark, Frankrike, Lettland och Storbritannien. Portföljen innehåller även ett litet antal fastigheter i USA. Omkring en tredjedel av fastighetsportföljen utgörs av logistikfastigheter.

 

Blackstone bygger nu sin stora europeiska logistikplattform som kallas Logicor. En portfölj som ska säljas eller börsintroduceras under nästa år. Logicor har nu fastighetstillgångar omfattande cirka 1 miljon kvm i 12 länder.

 

Likvida investerare såsom riskkapitalbolag och nationella fonder fokuserar nu i allt högre grad på att köpa större fastighetsportföljer eller börsnoterade företag, i stället för att köpa enskilda fastighetstillgångar.

 

Totalt förvaltar Agasti cirka 53 Mdr kr i fastighetstillgångar, varav hälften är bostäder, 24 procent är kontorsfastigheter samt cirka 25 procent utgörs av fastigheter för detaljhandel, industri, vårdhem och hotell.

måndag, 06 juli 2015 21:38

Fabege gör rekordvinst om 1,54 Mdr

alt

Christian Hermelin, vd Fabege.

 

För första halvåret redovisade Fabege en rekordvinst efter skatt om 1.535 Mkr. Orsaken till storvinsten var framförallt att den orealiserade värdeförändringen för fastigheterna steg till 1.380 Mkr (511) samtidigt som den orealiserade värdeförändringen på räntederivat blev positiva 137 Mkr (–287). Under perioden minskade driftöverskottet till 715 Mkr (738), men förvaltningsresultatet steg till 369 Mkr (317), på grund av att räntenettot stärktes till –293 Mkr (–351).


Fabege är ett mycket framgångsrikt företag med stora hyresavtal i Arenastaden för pågående projekt samtidigt som förvaltningsportföljen ökade kassaflödet och värdetillväxten med en överskottsgrad till rekordnivån 72 procent. Flyttströmmen till Arenastaden är starkast i hela Stockholmsregionen med företag som SEB, TeliaSonera och KPMG som ska flytta huvudkontor dit. Men även Telenor har nyligen tecknat ett stort hyresavtal om nära 10.000 kvm till Råsunda.

 

Bolaget ser en hyrestillväxt på alla sina områden i Stockholm med en genomsnittlig ökning om 13 procent för alla omförhandlade kontrakt.

 

Under rapporten meddelade vd Christian Hermelin att bolaget kommer att sälja bostadsmarkbeståndet i Haga Norra som förvärvades av i slutet på maj. Han nämnde att Fabege ska finna en långsiktig lösning för Bilia som har en stor anläggning i området. Haga Norra med fastigheterna Stora Frösunda 2 och Hagalund 2:2 omfattar 225.000 kvm byggrätter, varav 90.000 kvm bostäder och 70.000 kvm kontor.

 

Vid periodens slut ökade fastigheternas värde till 36.361 Mkr (33.257) medan de räntebärande skulderna endast steg till 20.436 Mkr (20.402), vilket medförde att det egna kapitalet steg till 14.780 Mkr (12.618). Soliditeten stärktes till 38 procent (35). Under perioden steg avkastningen på eget kapital till kraftfulla 21,5 procent (8,9). SF

måndag, 06 juli 2015 21:36

Storvinst för Wihlborgs om 961 Mkr

alt

Anders Jarl, vd Wihlborgs.

 

Wihlborgs är närmast lyriska över sin halvårsrapport då vd Anders Wihlborg framhåller att bolaget under andra kvartalet 2015 ökade resultatet på nästan alla punkter.

 

Under första halvåret steg hyresintäkterna till 950 Mkr (930) med ett förvaltningsresultat som förbättrades till 472 Mkr (464). Halvårsvinsten steg starkt till 961 Mkr (112) efter att värdeförändring på fastigheterna ökade till 491 Mkr (107) medan värdeförändringen på derivaten blev positiva 253 Mkr (-469), bland annat på grund av bolaget emitterat ett första obligationslån som löper med en ränta om STIBOR 3-månader plus 100 punkter.

 

Wihlborgs är en stor projektutvecklare med bland annat stora projekt i Nyhamnen i Malmö.

 

Under halvåret gjorde bolaget projektinvesteringar om 450 Mkr (320). Wihlborgs har nu beslutade investeringar i pågående projekt om totalt 1.208 Mkr, varav 806 Mkr var investerade vid halvårsskiftet.

 

Totalt äger bolaget i Malmö, Helsingborg, Lund och Köpenhamn fastigheter omfattande 1,58 miljoner kvm, vilkas värde ökade under första halvåret till 25.142 Mkr (23.178). Under perioden steg låneskulderna till 14.674 Mkr (14.033).

 

Det egna kapitalet ökade till 7.561 Mkr (6.680). Soliditeten stärktes till 29,3 procent (28,3), medan avkastningen på eget kapital förbättrades kraftfullt till 26,5 procent (3,3). LE

måndag, 06 juli 2015 21:33

Diös ökade vinsten till 303 Mkr

alt

Knut Rost, vd Diös.

 

För första halvåret ökade Diös förvaltningsresultatet till 254 Mkr (207), trots att hyresintäkterna var i det närmaste oförändrade med 647 Mkr (649). Orsaken till att förvaltningsresultat stärktes var att finansnettot blev –106 Mkr (-141). Värdeförändring för fastigheter och derivat förbättrades till 125 Mkr (–90), vilket innebar att resultatet efter skatt steg till 303 Mkr (85). Resultatet innebar att  aktien steg med 3,15 procent till 57,25 kr som  senast betalt, trots en skakig börs på grund av krisen i Grekland.

 

I rapporten säger vd Knut Rost att bolaget har en strategi med hög investeringsnivå för om- och tillbyggnader och fullt fokus på hyresgästrelationer. Under perioden investerade bolag totalt 215 Mkr i om- och tillbyggnader.

 

I balansen ökade fastigheternas värde till 12.498 Mkr (11.970), medan de långfristiga skulderna var i det närmaste oförändrade om 7.652 Mkr (7.648), vilket medförde att soliditeten steg till 27,3 procent (26,0) och med ett eget kapital som ökade till 3.455 Mkr (3.148). LE

alt
Riksbankshuset i Göteborg, uppfört 1886 och omfattande 4.300 kvm, är fullt uthyrd.

 

Klövern ska förvärva fastigheten Inom Vallgraven 15:2, det så kallade Riksbankshuset i Göteborg, för 233 Mkr. Säljare är RREEF Spezial Invest GmbH som haft CBRE som rådgivare.

Den centralt belägna kontorsfastigheten har en uthyrningsbar area om cirka 4.300 kvm och är fullt uthyrd. Största hyresgäst är Swedbank som har sitt regionkontor för Västsverige i fastigheten. Fastigheten tillträds den 2 november.

 

– Det är glädjande att vi fortsätter växa i Göteborg med ännu en ny delmarknad. Fastigheten Inom Vallgraven 15:2 är Klöverns första förvärv i centrala Göteborg.  Vår Göteborgsenhet har efter detta förvärv fastigheter värda 2,3 mdkr och vi vill öka den volymen ytterligare, säger Klöverns vd Rutger Arnhult.

 

Det var i maj 2012 som Klippan Kulturfastigheter sålde fastigheten Inom Vallgraven 15:2 till RREEF Spezial Invest GmbH som agerade på uppdrag av sin fond EuCoReF. I transaktionen var även då CBRE rådgivare.

 

Fastigheten Inom Vallgraven 15:2, med adress Södra Hamngatan 27, uppfördes 1886 för Rikets Ständers Bank efter ritningar av Viktor Adler. År 1943 byggdes huset om efter ritningar av Nils Einar Eriksson.


Vid ombyggnaden 1943 av Riksbankens Hus togs många dekorationer bort och en ny ingång sattes in mot Södra Hamngatan samtidigt som Kungliga Flygförvaltningen flyttade in i de övre våningarna. Även banklokalen gjordes om helt i samband med denna ombyggnad.

 

År 1995 flyttade Riksbanken i Göteborg till nybyggda lokaler i Mölndal.

alt

Omid Ashrafi, ansvarig för infrastruktur och energi inom Newsec.

 

Den ledande och heltäckande teknik- och tjänsteleverantören av smarta energilösningar, Envision Energy från Shanghai, förvärvar en vindkraftspark om 25 MW belägen utanför Eskilstuna. Newsec har agerat som exklusiv finansiell rådgivare till säljaren. Förvärvet är den största kinesiska vindkraftinvesteringen hittills i Sverige och innebär även etablering av en ny teknikleverantör på marknaden. Envision kommer att påskynda byggandet med målet att nå kommersiell drift i september 2016.

 

– Vi är mycket glada över detta förvärv som är den första projektinvesteringen i vår europeiska expansion och ser det som en möjlighet att via denna vindkraftpark uppvisa vår teknologiska prestanda och innovationsförmåga, säger Felix Zhang, Executive Director and Head of International Business vid Envision.

Kafjärden vindkraftpark har en konkurrenskraftig kostnadsstruktur och passar väl med den planerade turbinteknologin. Projektet har utvecklats av Christer Öholm och Paula Tidefjärd som äger en del av marken där vindkraftsverken kommer att placeras och som även behåller en ägarandel.

– Det är mycket glädjande att snart kunna se vindkraftparken i drift. Kafjärden är en av få starka platser för vindkraft i denna del av landet, säger Christer Öholm.

Newsec har agerat som exklusiv finansiell rådgivare till Christer Öholm och Paula Tidefjärd i transaktionen och avslutar därmed sin 23:e vindkraftstransaktion på den svenska marknaden sedan 2007.

– Svensk vindkraft blir alltmer en del av en internationell investerarmarknad och attraherar både finansiella och industriella investerare. Envisions förvärv markerar etableringen av ett nytt innovativt industriföretag på den nordiska marknaden, säger Omid Ashrafi, ansvarig för infrastruktur och energi inom Newsec.

Kafjärden, som ligger i Eskilstuna kommun, kommer att bestå av Envisions beprövade smarta vindkraftverk, designade av Global Innovation Center i Danmark och FoU-centret i Shanghai, och kommer även att dra nytta av Envisions styrka inom projektering och byggnation. Vid driftsättning kommer det att bli den största vindkraftparken i Norden som ägs av ett kinesiskt bolag. Vindkraftparken kommer även innefatta ett ledningssystem bestående av "Greenwich™" molnplattform och Wind OS™, vars utveckling bygger på smarta sensornätverk och molnbaserad datateknik.


Envision Energy förvaltar 10 miljoner kilowatt av globala alternativa energitillgångar och är för närvarande är det största företaget i världen inom smart energy management.

fredag, 03 juli 2015 15:49

Sari Ekblom sparkas som vd för Lulebo

alt
Sari Ekblom sparkas som vd för Lulebo efter att hon gått till pressen om att en avsiktsförklaring om försäljning av 1.600 bostäder till Rikshem hade skett oriktigt.

 

Enligt ordförande i Lulebos styrelse, Emma Engelmark, avskedas Sari Ekblom som vd för Lulebo. Avskedandet sker enligt en överenskommelse mellan båda parterna, men det är på styrelsens initiativ, skriver Norrbottens-Kuriren.

 

Orsaken till Sari Ekblom sparkas är att hon gick till Norrbottens-Kuren i juni 2015 med uppgiften att hon blivit förd bakom ljuset i samband med en avsiktförklarad försäljning av 1.600 lägenheter och 7 samhällsfastigheter av Lulebo till Rikshem i juni i år. En affär som skattas till 1,8 Mdr kr.

 

I förvärvet avtalades även att Rikshem ska bygga minst 560 nya bostäder, under de kommande sju åren.

 

Även i februari 2014 sparkades Anders Sandberg som vd för Lulebo. Orsaken var att styrelsen och vd Anders Sandberg hade skilda uppfattningar om bolagets framtida utveckling.

 

Peter Kieri är nu tf vd för Lulebo.