4 maj 2024

Redaktionen

alt

En lägenhet om 750 kvm på Manhattan såldes i maj för 289 Mkr.

 

Under perioden maj till juni slogs ett nytt rekord för det genomsnittliga priset för lägenheter på Manhattan i New York med 1,9 miljoner dollar, cirka 16,13 Mkr, enligt en rapport av CityRealty.

 

Under maj månad såldes det 876 lägenheter på Manhattan för totalt 1,7 miljarder dollar, cirka 14,4 Mdr kr. Ett belopp som är högre än hela det årliga BNP för länder som till exempel Dominikanska republiken eller Samoa och Tonga.

 

Under maj var spridningen för försäljningen ganska jämn mellan stadsdelarna på Manhattan med 35 procent av försäljningen i Downtown, 24 procent var i Midtown medan 22 procent var på Upper East Side.

 

Det högsta priset noterades på tolfte våningen i Soho, i en fastighet som kallas den Nya Museibyggnaden.

 

Lägenheten, omfattande cirka 750 kvm, med fem sovrum och fem badrum, såldes för 34 miljoner dollar, cirka 289 Mkr.

torsdag, 09 juli 2015 19:04

Cube Hus bygger borätter i Ørestad Syd

alt

Cube Hus bygger 82 borätter i det efterfrågade Ørestad Syd. Bild: Adept

 

By & Hav har sålt 8.000 kvm byggrätter för bostäder i Ørestad Syd.  Det är fastighetsbolaget Cube hus som ska uppföra 82 lägenheter i Arenakvarteret, ett område med stor efterfrågan. Nu i augusti 2015 börjar försäljningen av 82 borätter i storlekarna 2:or, 3:or och 4:or.  Lägenheterna beräknas vara färdigställda i början av år 2017.

 

Kubhusen  kommer att ligga i utkanten av Arenakvarteret i Ørestad Syd, nära den framtida kanalen,  men även nära den framtida kungliga Arenan, endast en kort sträcka från Ørestad Boulevard, Metro och regionaltågen till Ørestad City.

 

Det är arkitektbyrån Adept som har ritat bostäderna, som är utformade som kuber, som ligger ovanpå varandra. Alla bostäder har stora balkonger med utsikt över Ørestad.

alt
Lennart Sten är vd för och delägare i Svenska Handelsfastigheter.

 

alt

 

Övriga delägare i Svenska Handelsfastigheter är Thomas Holm, till vänster, och Johan Röhss.

 

Lennart Sten med Thomas Holm och Johan Röhss har nu gjort ett stort förvärv med det egna bolaget Svenska Handelsfastigheter när Areim säljer 44 handelsfastigheter för 2,7 Mdr kr.

 

Förvärvet är en satsning att tillsammans med långsiktigt pensionskapital och ledande detaljhandelsföretag, bilda ett kundnära fastighetsbolag med fokus på att utveckla framtida handelsplatser. 

 

Svenska Handelsfastigheter har grundats av Lennart Sten, Thomas Holm och Johan Röhss, i samarbete med Kåpan Pensioner, som är en försäkringsförening med 700 medlemmar, och som förvaltar cirka 50 Mdr kr.

 

Lennart Sten och Thomas Holm, som har mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen, främst från GE Capital Real Estate, kommer att leda verksamheten. 

 

Johan Röhss, delägare och styrelseledamot, har lång erfarenhet från detaljhandeln, bland annat ICA och från investeringsverksamhet på Investor. Han kommer vara senior rådgivare.

 

Den uthyrningsbara arean i förvärvet uppgår till cirka 180.000 kvm och fastigheterna är belägna mellan Ystad till Boden. 

 

De största handelsfastigheterna finns i Luleå, Gävle, Södertälje, Katrineholm, Kungälv och Kristianstad, vilka svarar för cirka 80.000 kvm av förvärvets totala 180.000 kvm. Största hyresgäster är ICA, Axfood, Bergendahlsgruppen och Coop.

 

Det var Areim som via en av sina fonder förvärvade fastigheterna under åren 2010-2013, förvärv som Areim tillsammans med Möller & Partners och HEA Property Partners har utvecklat.

 

Tillträde kommer att äga rum under hösten 2015. 

 

Förvärvet, har förutom aktiekapital, finansierats av Nykredit och Kåpan Pensioner Försäkringsförening. Advokatfirman Glimstedt har varit legal rådgivare.

 

Leimdörfer och Kilpatrick Townsend & Stockton har varit Areims rådgivare.

 

I ett samtal med Lennart Sten säger han att Svenska Handelsfastigheter inte bara ska förvalta handelsfastigheterna utan bolaget ska även projektutveckla dem. Han tillade även att han ser analytikern Thomas Holm som en ovärderlig partner.

 

I en kommentar kan sägas att Lennart Sten, har lång erfarenhet av utveckling av köpcentrum i Europa och Sverige till ett fastighetsvärde om cirka 20 Mdr kr, efter sitt ledarskap i många år för GE Real Estate i Norden och i Europa. Det innebär att Sten förstår och har kunskap om långsiktig förvaltning och utveckling av handelsfastigheter.

 

onsdag, 08 juli 2015 18:24

285 nya bostäder i Annedal

alt

I slutetappen av Annedal ska det nu byggas cirka 285 bostäder, cirka 2.200 kvm verksamhetslokaler och en förskola med 8 avdelningar. Bild: Kvarteret Baltic 8, Scheiwller Svensson Arkitektkontor

 

Stockholms stad har nu en lagt en ny detaljplan för kvarteret Baltic 8 i stadsdelen Mariehäll. I detaljplanen för kvarteret föreslås att delar av den nuvarande kontors- och industrifastigheten vid Baltic 8 rivs för att ge plats åt cirka 285 bostäder, cirka 2.200 kvm yta för verksamhetslokaler och en förskola med 8 avdelningar. Förändringen av kvarteret Baltic 8 kommer att utgöra en av de sista pusselbitarna i ett nästintill färdigställt Annedal.

 

Planens syfte är att möjliggöra uppförande av ny bostadsbebyggelse med centrumändamål i bottenvåningarna och förskola genom rivning av delar av den befintliga industribyggnaden.

 

De två befintliga garageplanen i byggnaden bevaras dels på grund av konstruktionen, dels eftersom grannfastigheternas boendeparkering inryms där.

 

Garageplanen utvecklas även med studentbostäder och lokaler för verksamheter. De övriga delarna av byggnaden rivs och ger plats för ny bostadsbebyggelse på bevarade våningsplan.

onsdag, 08 juli 2015 18:17

Ny bro, klar vid E4 Rotebro

alt

Korsningen mellan E4 och järnvägen vid Rotebro är en av Sveriges mest trafikerade punkter. Varje dag passerar 95.000 fordon över och under broarna, varav 600 tåg på järnvägen under broarna.

 

Trafikverket har tillsammans med NCC bytt ut två broar på E4:an norr om Stockholm vid Rotebro. Det som har varit unikt för projektet är en ny teknik som har minskat tid och kostnad vid bytet av broarna. NCC har byggt en bro permanent i ett temporärt läge som sedan har skjutits på rätt plats, ett komplicerat projekt i en hårt trafikerad miljö.

 

Nu säger NCC att 6360 ton bro skjuts på plats i Rotebro, en historisk flytt av en 325 meter lång som får sin rätta plats. Bron flyttas 22 meter med hjälp av domkrafter, teflon och spensalva. 

 

Sedan byggstarten 2011 har samtliga sex körfält på bron hållits öppna medan bygget av den nya bron har pågått. Metoden ligger i framkant av den internationella utvecklingen.

 

– Vanligtvis bygger man en tillfällig bro dit trafiken hänvisas medan vi bygger den nya bron. I det här projektet har vi använt en ny lösning. Den nya permanenta bron har istället byggts i ett tillfälligt läge vid sidan av den gamla medan den fortfarande varit i bruk. Nu flyttas den nya bron till sin rätta plats, säger Jan Fernö, projektchef på NCC.

 

Korsningen mellan E4 och järnvägen vid Rotebro är en av Sveriges mest trafikerade punkter. Varje dag passerar 95.000 fordon över och under broarna, varav 600 tåg på järnvägen under broarna. Över 300 miljoner resor har skett förbi platsen under de fyra år broarna har byggts.

 

Sidolanseringen av Rotebrobron startades under den 5 juli och den kommer att pågå under cirka tre veckor.

 

alt
Sven-Olof Johansson, vd FastPartner.

 

För första halvåret gjorde FastPartner en kraftfull vinst om 839,6 Mkr (228,8), efter en ökad skattebelastning om –236 Mkr (–62,5).

 

Orsaken till storvinsten var att hyresintäkterna steg med nära 22 procent till 547,9 Mkr (450,2) samt att den orealiserade värdeförändringen på fastigheterna ökade till 793,4 Mkr (132,5), vilket innebar att direktavkastningskravet har sänkts till 6,3 procent (6,8). Även värdeförändringen på derivat och finansiella placeringar blev positiv med 47,4 Mkr (–19,4).

 

Fastigheternas värde, som samtliga har externvärderats av DTZ och Newsec, hade ökat vid halvårsskiftet i år till 14.063 Mkr (10.031).

 

Under perioden steg följaktligen bolagets totala skulder till 10.703 Mkr (7.595) samtidigt som det egna kapitalet ökade till 3.948 Mkr (2.975). Det innebar att soliditeten minskade till 26,9 procent (28,2), med en räntetäckningsgrad som steg till 3,2 gånger (2,8).

 

En styrka med FastPartner är att bolaget nu erhåller cirka 78 procent av hyresintäkterna från Stockholmsregionen medan 22 procent kommer från övriga landet med Gävle som största förvaltningsenhet. Denna styrka har bland annat visats sig i att hyresvärdet i kr/kvm ökade till 1.047 (941) samtidigt som den ekonomiska uthyrningsgraden steg till 87,7 procent (87,5).

 

Bolaget har som mål att under år 2015 uppnå ett fastighetsvärde om 15 Mdr kr med ett förvaltningsresultat om 600 Mkr. SF

tisdag, 07 juli 2015 19:52

Platzer ökar antalet projekt

alt

P-G Persson, vd Platzer.

 

För första halvåret ökade Platzer vinsten, efter en skattebelastning om minus 68 Mkr (-24), till 242 Mkr (85).

 

Vinstökningen orsakades av högre hyresintäkter om 283 Mkr (261) som medförde att förvaltningsresultatet steg till 126 Mkt (105). Men den större vinsten berodde även på att värdeökningen för fastigheterna blev 109 Mkr (108) samt att räntederivaten gav ett positivt resultat om 75 Mkr (-104).

 

Platzer har som en medveten strategi att bolagets utvecklingsprojekt ska öka i Göteborg med större projekt i norra Högsbo, Gårda och i Gammelstaden. Bolaget avsätter nu resurser för att arbeta med stadsutveckling och detaljplaner.

 

Redan nu uppgick tecknade kontrakt i projektportföljen till 60 Mkr vid halvårsskiftet.


Under första halvåret förvärvade bolaget fastigheter för 761 Mkr och sålde fastigheter för 388 Mkr.

 

Under perioden steg värdet på fastigheterna till 9.192 Mkr (7.195).     

 

De långfristiga skulderna ökade till 5.593 Mkr (4.518) med en soliditet som sjönk till 33 procent (36). Avkastningen på eget kapital steg till 11,2 procent (6,0) och det egna kapitalet steg till 3.136 Mkr (2.753). LE

alt

Tobias Emanuelsson, SPG och Henrik Jussi-Pekka, IHF Bostad.

 

IHF Bostad köper 239 lägenheter i Örebro av SPG Bostad, ett bolag som ingår i Scandinavian Property Group. Bolaget IHF Bostad, som förvaltas av Möller & Partners, äger sedan tidigare hyresbostäder i Gävle, Norrköping, Nyköping, Nynäshamn, Upplands Väsby och Växjö.

 

Bostäderna i Örebro som säljs är fastigheten Kryddkrassen 1, belägen i universitetsområdet, där det år 2014 uppfördes en byggnad med 92 lägenheter, samt fastigheten Gasugnen 24, belägen i området Österport. Denna fastighet är under uppförande med 147 lägenheter samt kommersiella lokaler. Totalt omfattar de sålda fastigheterna en yta om13.000 kvm

 

Tillträde sker i augusti 2015 respektive Q4 2016.

 

– Vi är glada att göra affär med IHF Bostad. IHF Bostad ställer höga krav på kvalitet och genomförande som är otroligt viktigt för oss. I och med försäljningen frigör vi kapital för att öka byggnadstakten av nya bostäder, säger Tobias Emanuelsson, SPG.

 

– Genom detta förvärv etablerar vi oss i ytterligare en växande regionstad och ser mycket fram emot att successivt bygga upp fastighetsbeståndet. Vi hoppas att vårt första samarbete med bostadsutvecklaren SPG Bostad även leder till fler affärsmöjligheter framöver, säger Henrik Jussi-Pekka, IHF Bostad.

 

JLL har varit rådgivare till SPG Bostad i transaktionen

alt

Fastigheterna som ingår i det nybildade bolaget är Konstnärligt Campus, Språkskolan, studentbostäder på Tvistevägen i Umeå samt kvarteret Brage i centrala Umeå.

 

Balticgruppen AB och Wallenberg Foundations AB har bildat ett gemensamt bolag för fastighetsförvaltning och utveckling i Umeå. Leimdörfer  har varit köparens Wallenberg Foundations rådgivare.

 

Det gemensamt ägda fastighetsbolaget etableras för ägande och utveckling av ett antal fastigheter i centrala Umeå, bland annat Konstnärligt Campus. Fastigheterna var innan affären helägda av Balticgruppen.

 

I affären går Balticgruppen AB in med färdigutvecklade fastigheter. Wallenberg Foundations AB som administrerar anslags-, stiftelse- och kapitalförvaltningsverksamheten för samtliga Wallenbergstiftelser förvärvar enligt avtal som ingåtts 1 juli 2015 50 procent av aktierna i det nybildade bolaget Campus X i Umeå AB. Resterande 50 procent ägs av Balticgruppen.

 

– Affären möjliggör för Balticgruppen att frigöra kapital för att fortsätta investera i Umeå, säger Balticgruppens grundare och huvudägare Krister Olsson. Det här ger oss möjlighet att fortsätta investera i Umeå och stadens utveckling. De senaste fem åren har vi investerat cirka 2,5 Mdr i fastigheter samt ytterligare 300 Mkr i små och medelstora företag i Umeå.

 

– För Wallenberg Foundations AB är detta en investering som ger en bra avkastning och är särskilt intressant då majoriteten av fastighetsbeståndet avser lokaler för forskning och utbildning vilket ligger i linje med Wallenbergstiftelsernas överordnade verksamhet fokuserad på forskning och utbildning, säger Hans Wibom, vice ordförande i Wallenberg Foundations AB.

 

Fastigheterna som ingår i det nybildade bolaget är Konstnärligt Campus, Språkskolan, studentbostäder på Tvistevägen i Umeå samt kvarteret Brage i centrala Umeå. De kommer även fortsättningsvis att förvaltas av Balticgruppen AB.

alt

Arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz ritade Adelcrantzska palatset. Han ritade också Kina slott, Drottningholms slottsteater, Adolf Fredriks kyrka och Gustav III:s operahus.

 

Peab har fått uppdraget att genomföra en om- och tillbyggnad av befintliga kontorslokaler inom regeringskvarteren i södra Klara i centrala Stockholm. Beställare är Statens fastighetsverk och kontraktssumman uppgår till cirka 1 Mdr kr.

 

Entreprenaden omfattar cirka 45.000 kvm kontorslokaler som ska få ny rumsfördelning och förtätning, samt helt nya installationer.

 

Adelcrantzska palatset, som ingår i kontorskomplexet, ska restaureras i sin helhet. Ett palats där Finansdepartementet nu är hyresgäst.

 

Bebyggelsen i kvarteret Björnen revs 1977. Adelcrantzska palatset, uppfört i mitten på 1700-talet var den enda byggnad som fick stå kvar. Arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz var under 1700-talet en av Sveriges främsta konstnärsgestalter. Han ritade också Kina slott, Drottningholms slottsteater, Adolf Fredriks kyrka och Gustav III:s operahus.

 

Arbetet har påbörjats och beräknas färdigställas vid årsskiftet 2017/2018.

 

Projektet orderanmäls i det tredje kvartalet 2015.