5 maj 2024

Redaktionen

måndag, 20 juli 2015 13:29

Mengus köper i Solna av Commerz

 

alt
Ankarhyresgästen Liber lämmnar cirka 6.600 kvm i Brahelund 3 i november i år.

 

Mengus förvärvar kontorsfastigheten Brahelund 3 från Internos Global Investors, en fond inom Commerz Real AG. Köpeskillingen är inte publik. Därmed är Mengus andra fond fullinvesterad.


Brahelund 3 är belägen vid Frösundaleden i Solna, nära E4:an och mittemot Skanskas gamla huvudkontor. Fastigheten omfattar cirka 10.200 kvm uthyrbar area exklusive garage. Brahelund 3, som uppfördes år 2002, blir till cirka 65 procent vakant när den största hyresgästen Liber flyttar i november.

 

– Uthyrningspotentialen passar oss bra. Läget är attraktivt och byggnaden är välskött och modern med höga takhöjder och flexibla plan, säger Per Niklasson, vd på Mengus.

 

Han tillägger:

– Det är också glädjande att konstatera att vi nu har fyllt vår andra fond med ytterligare en kvalitetstillgång. Vi jobbar hårt med att utveckla fastigheterna och vi ser därtill fram emot ytterligare tillväxt för Mengus.

 

Tillträde sker efter sommaren. Roschier var rådgivare till Mengus. CBRE och Setterwalls var rådgivare till Internos Global Investors (Commerz Real AG).

 

Commerz Real AG är dotterbolag till Commerzbank AG, som specialiserat sig på investeringar i fastigheter och infrastruktur sedan 40 år tillbaka. Den halvöppna fastighetsfonden hausInvest har funnits sedan 1972. Commerz förvaltar tillgångar om totalt cirka 32 miljarder euro med 181 delägare (CFB Fonds och CFB Invest).

 

Mengus är ett private equity-bolag som förvaltar fastighetsfonderna Mengus 2005 och Mengus 2011 för institutioner. Fonderna har fokus att förvärva i kontorsfastigheter i Stockholm med vakanser som har potential för uthyrning.

alt

Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus.

 

För första halvåret 2015 steg vinsten för Akademiska Hus till 2.246 Mkr (1.996), efter en skattebelastning om –634 Mkr (–547). I vinstresultatet ingick värdeförändringen av fastigheterna med 1.116 Mkr (1.230) samt en positiv värdeförändring av derivaten med 66 Mkr (–324).

 

Under perioden sjönk hyresintäkterna till 2.742 Mkr (2.745) med ett driftöverskott som ökade till 1.875 Mkr (1.859).

 

Finansnettot förbättrades kraftfullt till –96 Mkr (–526), vilket var en följd av att finansieringskostnaden för lånen sjönk till 1,59 procent (2,11). Trots det starkt förbättrade finansnetto skriver bolaget i sin rapport att marknadsräntorna på längre löptider har vänt upp kraftigt, som till exempel som på den 10-åriga svenska statsobligationen, vilken stigit från 0,25 procent i mitten av april till 1,00 procent. Detta tyder på en ökad riskaversion på finansmarknaden menar bolaget.

 

Under första halvåret steg värdet på fastigheterna till 63.809 Mkr (59.730), medan de långfristiga skulderna sjönk till 13.124 Mkr (16.143). Däremot ökade de kortfristiga skulderna till 10.766 Mkr (8.014). Den räntebärande nettolåneskulden har sedan årsskiftet ökat med 1.047 Mkr till totalt 19.918 Mkr. Koncernen har succesivt förlängt räntebindningen till 4,8 år i grundportföljen.

 

De minskade skulderna, i relation till det ökade fastighetsvärdet, innebar att soliditeten steg till 47,7 procent (45,5) med en räntetäckningsgrad som ökade till 7,46 gånger (6,58). Eftersom soliditeten är högre än den rekommenderade om 30 till 40 procent, ska koncernen skapa ett fritt eget kapital om 5 Mdr kr.

 

Imponerande är storleken på koncernens projektvolym som i beslutade och planerade projekt uppgår till totalt 20,9 Mdr kr, varav 4,9 Mdr kr har investerats i pågående projekt. Därutöver finns det en rad idéprojekt om totalt 3,7 Mdr kr. Tyngdpunkten i projektportföljen finns i Stockholm med nybyggnation av Biomedicum i Solna och Albano i Stockholm. Under året har Veterinär- och husdjursvetenskapligt centrum samt Ulls hus i Uppsala driftsatts till en investeringskostnad om 2,2 Mdr kr.

 

Vd Kerstin Lindberg Göransson säger i rapporten att bolaget nu tar ett helhetsansvar för byggande av studentbostäder i campusområden.

alt

Kvarteret Igor i centrala Västerås invigdes i september 2010. Atrium Ljungberg har genomfört en total omvandling av det som tidigare var kvarteret Arosian. Uppgraderingen innebar att Igor fick fyra våningar med en uthyrbar area som ökade från 10.000 kvm till 14.000 kvm.

 

Atrium Ljungberg har den 17 juli träffat avtal om försäljning av fastigheterna Igor 8 (Kvarteret Igor i Västerås), Månadsmötet 9 (Mittpunkten i Östersund), Rotundan 1 (Rotebro Handel i Sollentuna) och Orminge 47:1 (Orminge Centrum i Nacka). De fyra fastigheterna omfattar totalt 63.300 kvm uthyrbar yta med ett hundratal butiker och restauranger. Köpare är ett fastighetsinvestmentbolag tillsammans med en lokal partner.

 

– Försäljningen sker som ett led i vårt arbete att koncentrera fastighetsbeståndet till våra prioriterade marknader i Stockholm, Uppsala, Malmö och Göteborg. Genom försäljningen frigör vi kapital och resurser till den fortsatta utvecklingen av vår projektportfölj och även för strategiska förvärv i dessa lägen, kommenterar Atrium Ljungbergs vd Ingalill Berglund.

 

Försäljningen sker genom avyttring av aktier. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde uppgående till cirka 1,3 Mdr kr före avdrag för uppskjuten skatt. 
Affären ger ett positivt resultat efter skatt med cirka 90 Mkr i koncernen och kommer att redovisas i bokslutet för det tredje kvartalet 2015.

 Affären är villkorad av finansieringsförbehåll.

 

Köparen beräknas tillträda fastigheterna den 1 oktober 2015.



 

JLL och Cederquist har varit Atrium Ljungbergs rådgivare i affären.

alt

JM ska ta fram en ny detaljplan i syfte att utveckla 500-600 bostäder inom fastigheten Racketen 10, som är belägen vid vattnet i Alvik.


Profi Fastigheter säljer Alviks Terrass i Bromma till JM AB för 800 Mkr.  Fastigheten, Racketen 10, är belägen i Alvik Strand och omfattar 26.300 kvm lokalytor för kontor och restaurang samt 470 parkeringsplatser i garage. JM tillträder fastigheten den 1 december 2015. 

 

Under de åtta år som Profi har ägt Alviks Terrass har omfattande uthyrningar och betydande investeringar genomförts i fastigheten. Fastigheten har profilerats under varumärket Alviks Terrass som fungerat som plattform för de senaste årens uthyrningsarbete.  Tongivande hyresgäster är bl.a. Henkel, Volvo Finans, Bromma Stadsdelsförvaltning, Whirlpool, Swedac och Toshiba.

 

– Detta är ett utmärkt exempel på hur Profi bedriver aktiv förvaltning och utveckling. Vi har aktivt deltagit i Stockholm Stads programarbete för Alvik och skapat en hållbar utvecklingsidé för fastigheten. Det känns väldigt bra att lämna över den fortsatta utvecklingen av Alviks Terrass till JM, en av Sveriges ledande bostadsutvecklare, säger Thomas Sipos, vice vd i Profi Fastigheter.

 

Affären innebär även att Profi Fastigheters första investeringsbolag avslutas, vilket vd Staffan Olsson kommenterar:

 

– I och med försäljningen av Racketen 10 har vi nu sålt alla fastigheter i vårt första investeringsbolag, Profi I, som startades 2006. Vi kan med stor tillfredställelse konstatera att avkastningen i Profi I väsentligen har överträffat fastighetsmarknadens avkastning under jämförbar period.

 

I ett pressmeddelande säger JM att bolaget kommer att verka för att en ny detaljplan tas fram i syfte att utveckla 500-600 bostäder inom fastigheten. Racketen 10 är belägen vid vattnet och en stor del av de nya bostäderna kommer att ha sjöutsiktutsikt med vy över Essingeöarna och Kungsholmen.

 

Fastigheten ligger inom programområdet för Alvik där Stockholm Stad har som ambition att utveckla stadsdelen med cirka 3.000 nya bostäder. JM säger att visionen för Alvik är att förena innerstadens puls med förstadens grönska.

 

– Jag är väldigt glad över att vi har lyckats förvärva ännu en fastighet i ett av Stockholms mest attraktiva lägen med närhet till vatten, bra kommunikationer och innerstaden. Vi ser väldigt goda möjligheter att utveckla ett område med fantastiska kvaliteter till våra kunder, säger Mikael Åslund, regionchef inom JM Bostad Stockholm.

 

Profi Fastigheters rådgivare i affären har varit Glimstedt och Newsec.

alt
Balder satsar stort på Ørestad och Amager Strandpark.

 

alt

Flygbild över Amager Strandpark.



Skanska säljer ett bostadsprojekt i Köpenhamn till Balder AB för 1 miljard DKK, cirka 1,3 Mdr kr. Skanska har utvecklat projektet och kommer att utföra byggnationen av de omkring 430 ägarlägenheterna med en total yta om cirka 42.000 kvm. Fastigheten har ett attraktivt läge i ett nytt bostadsområde, strax utanför centrala Köpenhamn, nära Öresundskusten, Amager Strandpark och Öresunds tunnelbanestation.

 

Nu har även Balder erhållit bygglov för byggnation av totalt 600 nya ägarlägenheter i Köpenhamn, omfattande 57.000 kvm uthyrningsbar yta. Balder kommer att investera totalt cirka 1,9 Mdr kr i bostadsprojekten fram till sista kvartalet 2018. Byggnationen kommer att påbörjas under kvartal tre, 2015. Färdigställande kommer att ske etappvis från första kvartalet 2017 till och med sista kvartalet 2018. Cirka 160 lägenheter kommer att byggas i Örestad Syd intill Balders befintliga byggnation och där Balder sedan flera år äger lägenheter. Resterande lägenheter kommer att byggas i Amager med utsikt över Öresund.

 

Skanskas byggkontrakt som är värt cirka 607 miljoner DKK, cirka 760 Mkr, kommer att inkluderas i orderingången för byggverksamheten för tredje kvartalet 2015. Det återstående beloppet kommer att bokföras av Skanska Kommersiell Utveckling Norden, varav 229 miljoner DKK, cirka 285 Mkr, för tredje kvartalet och resterande 187 miljoner DKK, cirka 234 Mkr, löpande under slutförandet av projektet.

 

Skanska säger att byggarbetena har inletts och att de kommer att vara avslutade i september 2018.

 

Balder äger flera bostäder i Köpenhamn. I det eftertraktade Østerfælled Torv i hjärtat av Köpenhamn äger bolaget cirka 500 lägenheter. Østerfælled Torv är ett lugnt parkområde vid Østerbrogade.


 

I Ørestad äger Balder sedan tidigare 75 lägenheter med fri utsikt över det vackra naturområdet och i nära anslutning till dessa lägenheter har Balder tecknat ett avtal med
 Arkitektgruppen för byggnation av cirka 200 ägarlägenheter, 
ett projekt som kommer att stå färdigt före utgången av 2015.



torsdag, 16 juli 2015 14:13

Niam köper av Citycon i Umeå

alt

Handelsfastigheten Strömpilen 1,5 km från centrala Umeå, omfattar 27.000 kvm.


Niam har förvärvat handelsfastigheten Strömpilen 1 från Citycon AB för 39 MEUR, cirka 362 Mkr. Fastigheten består av totalt 27.000 kvm och är belägen 5 km utanför Umeå centrum. Fastigheten har ett större antal hyresgäster, däribland ICA Maxi, Systembolaget och Apotek Hjärtat.

 

Johan Bergman, vd på Niam, säger:

– Detta var en möjlighet för Niam att förvärva en handelsfastighet med utvecklingspotential i norra Sveriges snabbast växande stad. Fastigheten utgör ett bra komplement till den handel som Niam tidigare förvärvat.

 

Enligt ett pressmeddelande från Citycon beräknas tillträdet ske i oktober. Citycon har ägt Strömpilen 1 sedan år 2007.

 

– Försäljningen av Strömpilen är en naturlig del av vårt arbete att förädla vår fastighetsportfölj till större nordiska städer. Vi fokuserar på dagligvarubaserade stadsdelscentrum och köpcentrum i urbana knutpunkter. Vi är glada att sälja denna handelsfastighet till Niam som är en professionell ägare, säger Nils Styf, investeringschef på Citycon.

 

I en kommentar kan sägas att Umeå växer och därmed handelsområdet Söderslätt med Ikea Centres Umeå, omfattande 35.000 kvm med ett 90-tal butiker, restauranger och kaféer. Ikea Centres Umeå, som ska öppnas den 17 mars 2016, har för närvarande hyrt ut drygt 90 procent av ytorna. Tillsammans med varhuset kommer Ikea disponera cirka 70.000 kvm handelsyta med cirka 3.600 p-platser i området som beräknas få över 5 miljoner besökare om året. SF

fredag, 10 juli 2015 18:53

Stark marknad för Atrium Ljungberg

alt
Ingalill Berglund, vd Atrium Ljungberg.

 

Liksom för flera av sina konkurrenter presenterade Atrium Ljungberg en storvinst som steg till 1.444 Mkr (311), med en uppskjuten skatt som ökade till –388 Mkr (–68,7) och en aktuell skatt som steg till –19 Mkr (–17). Visserligen var 1.184 Mkr (426) orealiserade värdeförändringar av fastigheterna och 205 Mkr (–451) var orealiserade derivat. Men resultatet före dessa värdeförändringar steg till 461 Mkr (424), framförallt på grund av omförhandlade hyror och nyuthyrningar. Värdeförändringen av fastigheterna medförde att direktavkastningskravet sjönk till 5,5 procent (5,6).

 

Under perioden steg nettoomsättningen till 1.187 Mkr (1.131 Mkr) med fastighetskostnader som ökade till – 335 Mkr (–324).

 

Atrium Ljungberg är en skicklig projektutvecklare. Bolaget bedömer den möjliga, men ej beslutade projektvolymen till hela 10 Mdr kr. Under perioden har bolaget avtalat om investeringar för 1,2 Mdr kr med bland annat 80.000 kvm byggrätter i Sickla och Barkaby och framförallt genom förvärv av tre kontorsfastigheter på Lindholmen i Göteborg för 897 Mkr, ett förvärv på en ny marknad som tillträds den första september i år.

 

Under första halvåret steg värdet på bolagets fastigheter till 30.532 Mkr (36.400) samtidigt som de långfristiga räntebärande skulderna sjönk till 11.213 (11.490), medan de kortfristiga räntebärande skulderna ökade till 2.401 Mkr (773). Inklusive outnyttjade lånelöften uppgick den genomsnittliga räntan till 2,9 procent. Skuldökningen medförde att soliditeten minskade till 39,7 procent (41,0) med en räntetäckningsgrad som steg till 3,3 gånger (3,1).

 

Avkastningen på det höjda egna kapitalet om 12.606 Mkr (11.243) ökade till 23,9 procent (5,6).

 

– Vi höjer vår prognos för 2015 för resultat före värdeförändringar och skatt till 940 Mkr. Framtida värdeförändringar, fastighetsförvärv eller försäljningar har inte beaktats, säger vd Ingalill Berglund i rapporten.

 

På börsen steg aktien under måttlig omsättning med 1,66 procent till 116,10 kr som senast betalt. SF

fredag, 10 juli 2015 17:58

Klövern gjorde storvinst om 1,1 Mdr

alt
Rutger Arnhult, vd Klövern.

 

Det som imponerar i Klöverns halvårsrapport är att förvaltningsresultatet förbättrades med 35 procent och steg till 498 Mkr (369). Orsaken denna förbättring var att bolaget ökade hyresintäkterna till 1.346 Mkr (1.222) som gav ett driftöverskott om 873 Mkr (794), vilket tillsammans med ett stärkt finansnetto om –329 (–386), slutligen gav det starka förvaltningsresultatet.

 

I vinstresultatet fanns framförallt en värdeförändring av fastigheterna om 775 Mkr (728) och en positiv värdeförändring av räntederivaten om 87 Mkr (–319). Värdeförändringen av fastigheterna medförde att avkastningskravet sjönk till 6,7 procent (6,9). Det bör tilläggas att bolaget ökade den uppskjutna skatten till –272 Mkr (–42), medan den aktuella skatten blev oförändrat 0 kr (0).

 

Klövern har varit aktiv på förvärvssidan med bland annat köp av Solna Gate för 1,2 Mdr kr. Hittills i år har bolaget även köpt fastigheter i Göteborg för 675 Mkr.

 

Bolaget ägde vid periodens slut 412 fastigheter, omfattande 2,81 miljoner kvm (2,79), vilka bokades till 31.872 Mkr (28.954). Starkt var att de räntebärande skulderna sjönk till 19.752 Mkr (20.156), vilket höjde soliditeten till 31,5 procent (25,4) med en räntetäckningsgrad som stärktes till 2,7 gånger (2,0).

 

I en kommentar kan sägas att det är viktigt att den finansiellt skicklige Rutger Arnhult fortsätter att stärka Klöverns uthyrning, särskilt för de stora projekten i Kista och även på sikt på de fyra marknadsområdena Mellan/Norr, Stockholm, Syd och Öst, för att minska den ytmässiga uthyrningsgraden om 82 procent (82).

 

På börsen noterades aktien svagt uppåt till 8,30 kr till måttlig omsättning. SF

fredag, 10 juli 2015 17:23

NIRAS Miljö växer starkt

alt

Per Björinger, affärsområdeschef på NIRAS Miljö. Foto: Cato Lein

 

NIRAS har växt under våren inom affärsområde Miljö på samtliga kontor. Under de senaste 12 månaderna har 10 miljökonsulter anställts till NIRAS kontor i Malmö, Linköping och Stockholm. För att möta bolagets kunderbehov har NIRAS utvecklat sina verksamheter genom de nya medarbetarnas olika arbetslivserfarenheter och utbildningar. Medarbetarna är bland annat geologer, hydrologer, biologer och kemister från universitet och tekniska högskolor.

 

Efter sommaren börjar en av landets främsta bullerexperter hos NIRAS, vilket innebär att företaget nu startar och utvecklar en ny verksamhet riktad mot akustik och buller.

 

– Den här våren har verkligen varit fantastisk, med många nya medarbetare, nya uppdrag, kunder och tjänster. Den positiva utvecklingen fortsätter och vi ser ytterligare behov av konsulter på samtliga kontor. Jag vill hälsa våra nya medarbetare välkomna till oss och en spännande framtid säger Per Björinger, affärsområdeschef på NIRAS Miljö.

alt

                                                                                            

Styrelsen i Gårdstensbostäder har utsett Michael Pirosanto (bilden) till ordinarie verkställande direktör för bolaget.

 

Pirosanto har varit verksam i Gårdstensbostäder sedan 1997, då bolaget bildades, bland annat som tillförordnad vd de senaste tre åren, och som chef för fastighetsförvaltningen under 15 år dessförinnan.

 

– Det känns helt rätt att få utse Michael till ordinarie vd. Han kan verksamheten och har en genuin vilja att fortsätta utveckla Gårdsten till en omtyckt plats att bo och leva på, säger Mariette Hilmersson, ordförande i Gårdstensbostäder AB.

 

Framtidenkoncernen är en av Sveriges största fastighetsägare och ägs av Göteborgs Stadshus AB. I koncernen ingår dotterbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder, Egnahemsbolaget och Störningsjouren.