29 april 2024

Redaktionen

onsdag, 25 november 2015 12:11

Hoffsten blir projektchef på Humlegården

alt

                                                                                                              
Elisabeth Hoffsten (bilden) har anställts som projektchef inom Humlegården Fastigheters avdelning Investering & Utveckling. Hon är civilingenjör från KTH med inriktning Lantmäteri och har mångårig erfarenhet av utvecklingsrelaterade frågor.
    

Elisabeth Hoffsten börjar på Humlegården Fastigheter den 11 januari och hon kommer närmast från Brostaden där hon har arbetat som fastighetsutvecklare.
    

– Elisabeth har precis den bakgrund vi söker och kompletterar övriga gruppen fint. Vi är jätteglada över att hon vill börja hos oss, säger Maria Lidström, chef Investering & Utveckling på Humlegården.

alt

Arkitekturen i de olika delarna av fastigheten syftar till att de tydligt ska urskilja sig från varandra med en färgsättning som är inspirerad från befintlig bebyggelse i norra Gränby. Arkitektskiss: Argo Arkitekter


Nu har byggnationen av Wallenstams tredje bostadsproduktion i Uppsala påbörjats. På Bruno Liljeforsgatan i Gränby kommer 116 hyreslägenheter att vara klara för inflyttning till sommaren 2017.
    

– Det är glädjande att vi nu har nästan 400 lägenheter i produktion Uppsala. Behovet av bostäder är stort och vi ser fram emot att fortsätta bidra till att skapa fler hem i Uppsala. Det formella spadtaget för Symfonin tas tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick i början av februari, säger Mathias Aronsson, vice vd Wallenstam.
    

Wallenstams övriga nyproduktioner i Uppsala är Snickeriet med 137 hyreslägenheter i Östra Sala backe och Fjärilen i Rosendal med 145 hyreslägenheter. I Symfonin byggs de 116 lägenheterna i storlekarna 1-3 rum och kök med en tyngdpunkt på 2 rum och kök. Det blir en klimatsmart fastighet som försörjs med grön el från Svensk NaturEnergi.

alt

                                                                                                                    

Konsultföretaget Projektengagemang fortsätter att växa och rekryterar nu Örjan Bryggö (bilden) till rollen som Affärsområdeschef Infrastruktur. Örjan Bryggö kommer närmast från Reinertsen, där han arbetat som regionchef och ansvarat för verksamheten i östra Sverige.

 

Projektengagemang AB finns på ett 30-tal orter runt om i Sverige och har cirka 650 medarbetare. Projektengagemang har hög ambition att växa och nu anställs Örjan Bryggö som affärsområdeschef för infrastruktursområdet. Han kommer att verka med bas i hela Sverige. 

 

– Örjan Bryggös kompetens inom projektering av bygg-, industri- och infrastrukturanläggningar samt erfarenhet av affärs- och personalutveckling gör att han kommer att vara en stor tillgång för oss i vårt kommande arbete, säger Per Göransson, vice vd och operativ chef på Projektengagemang.

 

– Projektengagemang är en omtyckt arbetsgivare och jag ser oerhört mycket fram emot att få vara med och utveckla verksamheten ytterligare. Det känns även väldigt roligt att få vara med och bidra till att vi nu ska bli ännu starkare inom infrastrukturområdet, säger Örjan Bryggö, blivande affärsområdeschef på Projektengagemang.

 

Örjan Bryggö tillträder sin tjänst den första januari 2016.

alt

Michael Kröger, Head International Real Estate Finance Helaba Landesbank Hessen-Thüringen, Tyskland.

 

Tyska Helaba har arrangerat finansiering om 1.022 MNOK för Tristan Capital Partners portföljköp av fem handelsplatser och fyra exploateringsområden från Coop Eiendom i Norge, som Fastighetsaktien rapporterade om i går. Lånet tillhandahålls i samarbete med norska Storebrand.

 

I förvärvet, som genomfördes för European Property Investors Special Opportunities 3 (EPISO 3), ingår över 87.000 kvm fullt uthyrd yta med Coop som långsiktig ankarhyresgäst.

 

Transaktionen, som omfattar 1,2 miljarder norska kronor, bekräftar det ökande intresset från internationella investerare för den skandinaviska marknaden, och särskilt för Norge. Helaba ska dra nytta av detta, inte bara genom att öppna ett kontor i Stockholm under 2016, men även genom ett utökat samarbete med försäkringsbolag och investerare i skuldportföljer.

tisdag, 24 november 2015 15:25

Index bygger 300 hyresrätter i Norrtälje

alt
Index byggstartar 300 hyresrätter i kvarteret Juvelen i Norrtälje. Index har även planer att bygga om Lantmännens silo, som syns i bakgrunden i Norrtälje Hamn, till Norrtälje Torn med 500 bostadsrätter.

 

Bostadsutvecklaren Index International AB har tagit det första spadtaget i det som ska komma att bli kvarteret Juvelen bestående av 300 hyreslägenheter i ett attraktivt läge mellan Rubingatan och Safirgatan och bredvid Kommunhuset i Norrtälje. 

 

– Med Juvelen lanserar vi vår ambition att bygga smarta, snygga hyresrätter som möter ett ökat behov på boende i Stockholm och Mälardalen, säger Rickard Haraldsson, vd Index International.

 

De första inflyttningarna beräknas ske i maj 2017. Den andra etappen beräknas vara klar under senare delen av 2018. Juvelen Norrtälje kommer att innebära en investering i storleken 300 Mkr för det första kvarteret och 500 Mkr totalt för båda kvarteren.

 

– Juvelen är också en del av Index satsning på hyresrätter, som vi så framgångsrikt utvecklat i USA. Det här projektet är en del av vår plan att producera 200-300 hyreslägenheter per år i Stockholm-Mälardalen, och vi fortsätter att verka i områden och på marknader som vi kan och har verkat på sedan starten 1998, säger Rickard Haraldsson.

 

Index planerar även att bygga cirka 500 bostadsrätter i Norrtälje Hamn under namnet Norrtälje Torn. Uppförandet sker där Lantmännens silo tidigare stått och säljstarten är planerad till våren 2016.

alt
Heimstadens förvärv avser de tre centrala fastigheterna i Norrköping som är från vänster Lybeck 24, Nyckeln 3 och Godvän 17.

 

Heimstaden kompletterar sitt fastighetsbestånd i Norrköping genom förvärv av tre centralt belägna fastigheter innehållande 101 bostadslägenheter. Total yta är cirka 6.460 kvm och säljare är IHF Bostad Norrköping AB.

 

Cushman & Wakefield och Kilpatrick Townsend har varit rådgivare i till säljaren. Tillträdet är planerat till 17:e december 2015.

 

Transaktionen, som omfattar fastigheterna Nyckeln 3, Godvän 17 och Lybeck 24, genomfördes som en bolagsaffär.

tisdag, 24 november 2015 14:46

Vasakronan hyr ut 4.000 kvm i Uppsala

alt
Uppsala kommun hyr i fd Länsstyrelsens lokaler i Vasakronans fastighet, kvarteret Hugin, i centrala Uppsala.

 

Vasakronan har tecknat avtal med Uppsala kommun som ska hyra cirka 4.000 kvm i Länsstyrelsens före detta lokaler i kvarteret Hugin i centrala Uppsala. Lokalerna kommer att ge plats för cirka 180 medarbetare på Socialförvaltningen. Avtalet omfattar fem år och Uppsala kommun tillträder den 1 januari 2016.

 

Kvarteret Hugin är stadens största kontorskvarter och visionen är att omvandla området från att ha varit stadens yttre gräns mot ett industriområde till att bli en levande och blandad innerstadsmiljö.

 

– Vi är i dialog med Stadsbyggnadsförvaltningen. De är på väg ut med ett planprogram och kommer att gå ut på samråd med detta i december. Uthyrningen ger oss goda möjligheter att jobba vidare med utvecklingen av området i lugn och ro, säger Jonas Bjuggren, Vasakronans regionchef i Uppsala.

 

måndag, 23 november 2015 19:11

Wallenstam fortsätter att utveckla Avenyn

alt

Wallenstam skapar ytor för nya butiker och kontor på Avenyn 21 i Göteborg.

 

Nu har nästa steg i Wallenstams utveckling av Avenyn i centrala Göteborg påbörjats med projektet Mid Avenue Valand. Först ut är Kungsportsavenyen 21 och Teatergatan 22-26 där bolaget bygger om och skapar cirka 4.100 kvm nya kontorstytor och cirka 2.900 kvm butiker samt 35 lägenheter som vetter mot Teatergatan, allt med en beräknad inflyttning under 2017.

 

– Det är inspirerande att vi nu är igång med nästa projekt på Avenyn. Vi arbetar för att göra Avenyn till en mötesplats som bjuder på bra shopping, attraktiva matställen, inspirerande arbetsplatser, kultur i alla dess former och ett tryggt boende, säger Thomas Dahl,vice vd i Wallenstam.                

 

I den första delen av projektet, där rivningsarbetet mot Teatergatan har påbörjats, blir det nya mässingsfasader med panoramafönster från golv till tak mot Avenysidan för Avenyn 21.

 

– Vi planerar också för en större butik på Avenyn 25 där Lindex tidigare huserat som kommer att iordningställas för att stärka Avenyns utbud ytterligare, säger Thomas Dahl.

 

I nästa steg av projektet, på Avenyn 23, bevaras och renoveras den kända Le Corbusier-inspirerade fasaden ritad av Helge Zimdal.  Även Avenyn 25 samt Kristinelundsgatan 10 kommer att omfattas av fasadrenovering.

måndag, 23 november 2015 19:08

Stendörren fördubblade portföljen

alt

Fredrik Brodin, vd Stendörren.

 

Under årets första nio månader har Stendörren Fastigheter, som sedan drygt ett år sedan handlas på First North, fördubblat sin balansräkning, främst genom nettoförvärv av fastigheter om cirka 2,1 Mdr kr. Periodens vinst efter skatt ökade till 127,1 Mkr (2,9), motsvarande 5,03 kr (2,53) per aktie – en vinst som påverkades av värdeförändringar av förvaltningsfastigheter med 95,4 Mkr (–) och av räntederivat till –25,0 Mkr (–). Hyresintäkterna uppgick till 248,8 Mkr, driftnettot blev 173,9 Mkr och förvaltningsresultatet uppgick till 87,4 Mkr (–1,1).

 

Utöver värdeförändringar genom transaktioner och orealiserade värdeökningar investerade Stendörren 139 Mkr i befintligt bestånd, vilket bidrog till att bolagets fastighetsvärde steg till 4.496 Mkr (2.186 vid årsskiftet). Bolagets innehav av potentiella byggrätter uppgår till 80.000 kvm och är belägna i intressanta områden såsom Rosersberg vid Arlanda, Västerhaninge, Upplandes-Bro och Enköping.

 

Lånen uppgick till 2.591 Mkr och den genomsnittliga räntan (inklusive räntesäkringar) uppgick till 3,09 procent. Det egna kapitalet ökade till 1.307 Mkr (30), motsvarande en soliditet om 27,6 procent (93,2).

 

– Vi arbetar aktivt med att minska bolagets risk såväl på den finansiella som på den operationella sidan. Kapitalbindningstiden för vår säkerställda finansiering har förlängts, senast genom en omläggning av korta lån om drygt en halv miljard till en kapitalbindning om 4 år. Under det tredje kvartalet har vår nya organisation implementerats. Vi har nu egen personal för såväl teknisk som kameral förvaltning vilket vi ser som en ytterst strategisk kärnkompetens för att säkerställa en effektiv och kundnära förvaltning av våra hyresgäster och fastigheter. Under årets sista kvartal inleder vi processen för flytt till Nasdaq Stockholms huvudlista, vilket blir ett av flera viktiga projekt under 2016,  säger Fredrik Brodin, vd Stendörren. LE

måndag, 23 november 2015 16:25

Albano byggstartas

alt
Flygbild över Albano och Kräftriket. Bild: BSK Arkitekter/Lennart Johansson

 

alt

Albanoteatern i söder. Bild BSK Arkitekter och Christensen & Co Arkitekter

 

alt

Vy från södra Albano. Bild BSK Arkitekter och Christensen & Co Arkitekter

 

alt

Ett vackert promenadstråk med en damm i Albano. Bild BSK Arkitekter och Christensen & Co Arkitekter

 

alt

En gata i Albano. Bild BSK Arkitekter och Christensen & Co Arkitekter

 

 

Nästa måndag byggstartas Albano, efter decennier av planarbeten med många överklaganden. Men nu ska området bli ett vetenskapligt nav som binder samman Stockholms universitet och KTH och med staden. Albano ska bli ett unikt socialekologiskt campus för 15.000 studenter och forskare med universitetslokaler samt med cirka 1.000 studentbostäder.

 

Stockholms universitet och KTH växer och utvecklas. Därför bygger Akademiska Hus nya universitetslokaler i Albano för behov på både kort och lång sikt. Området är den sista stora markreserven som finns tillgänglig för en sammanhängande utveckling av de båda huvudstadsuniversiteten. Campus Albano blir en plats för forskning och högre utbildning med förutsättningar för de möten och samarbeten över ämnes- och institutionsgränser som är del av en modern utbildnings- och forskningsmiljö. Förutom 100.000 kvadratmeter lokaler för utbildning och forskning kommer även cirka 1.000 student- och forskarbostäder att byggas av Svenska Bostäder.

 

Medverkar vid första spadtaget gör:
 Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet,  Peter Gudmundson, rektor för Kungliga tekniska högskolan, Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus, Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder, Isabella Hagnell, vice ordförande Stockholms universitets studentkår samt Pontus Gard, ordförande Tekniska högskolans studentkår