29 april 2024

Redaktionen

alt

                                                                                      
Katarina Holmgren (bilden) har anställts som chef för Bonnier Service där hon kommer att ansvara för bolagets verksamhet och utveckling. Hon kommer även att ingå i Bonnier Fastigheters ledningsgrupp.
  

Bonnier Fastigheter etablerade dotterbolaget Bonnier Service under 2009, ett bolag som levererar fastighetsrelaterade tjänster till Bonnier Fastigheters hyresgäster och bolag inom Bonnierkoncernen.

 

Katarina Holmgren tillträder sin nya tjänst i slutet av januari nästa år och kommer närmast från en befattning som Senior Project Manager och försäljningschef på Tenant & Partners.

 

– Det känns bra att få med Katarina i laget. Bonnier Service står inför en spännande utveckling där Katarinas breda fastighetskompetens, höga ambitioner och starka servicekänsla kommer att vara en viktig förstärkning, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

fredag, 27 november 2015 12:52

ECP expanderar Eurostop i Halmstad

alt

Eurocommercial Properties genomför en fullständig omvandling av  Eurostop Halmstad.


Eurocommercial Properties (ECP) har nu fattat beslut om att starta den stora utbyggnaden av Eurostop Halmstad. Den inledande etappen innehåller 47 helt nya butiker och skapar ett naturligt kundvarv. Sedan i våras har markarbeten pågått på området och nya infarter, ny Statoil-enhet, rondeller och parkeringsplatser är nu färdigställda. Nu har halländska MTA Bygg och Anläggning fått det fortsatta uppdraget att genomföra byggnationen av det nya Eurostop, som ligger vid E6:ans södra infart till Halmstad.
    

– Vårt mål med den nya handelsplatsen är att göra något riktigt bra för Halmstad och hallänningen. Därför är vi extra glada över att ha träffat avtal med en lokal aktör när det gäller byggnationen. Tillsammans med MTA ska vi skapa en välkomnande oas för upplevelser, möten och shopping. En plats dit man gärna återvänder, säger Martin Bjöörn, fastighetschef på Eurocommercial.
    

Totalt räknar ECP med att investera cirka 600 Mkr i hela utvecklingen av Eurostop Halmstad och denna etapp i ombyggnationen innebär en fullständig omvandling av köpcentret. Totalt handlar det i den första etappen om byggnadsarbeten på 19.000 kvm. Köpcentrumet kommer att gå från dagens 30 aktörer till cirka 90 butiker, kaféer och restauranger. Under hela om- och tillbyggnationen håller Eurostop öppet som vanligt.

 

– Det nya köpcentret ska stå klart i slutet av 2017 men de första nya hyresgästerna väntas kunna flytta in redan hösten 2016. Just nu är vi i slutfas i förhandlingar med flertalet nya spännande hyresgäster som inte finns i Halmstad idag. Detta ser vi fram emot att snart få återkomma om, säger Mats Jäderberg, centrumchef på Eurostop Halmstad.

alt

Bonnier Fastigheter ska utveckla Stämpeln 1 i Häggvik, Sollentuna, till en handelsdestination. Illustration: Strategisk arkitektur


En ny detaljplan för fastigheten Stämpeln 1 i Häggvik, Sollentuna kommun, har nu vunnit laga kraft. På 1950-talet utvecklade Bonnier fastigheten till det egna bolaget Solna Offset, men med den nya detaljplanen ges nu möjligheten att förvandla fastigheten till en modern handelsfastighet med en tillåten handelsyta om 30.000 kvm.
    

Detaljplanen ger också förutsättningar till att skapa en mer stadslik karaktär på området i enlighet med kommunens ambitioner för nya Häggvik. Fastighetens skyltläge mot E4:an, Norrortsleden och den nya Förbifart Stockholms tunnelmynning innebär att fastigheten blir en naturlig entrésymbol till Häggvik och Sollentuna.
    

– Tittar man på de ritningar som Bonnier Fastigheter tagit fram gällande Stämpeln 1 inser man snabbt, oavsett arkitektonisk skolning, att det här har alla förutsättningar att bli en bra början till att fräscha upp själva entrén till handelsområdet Häggvik, Thomas Ardenfors, ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Sollentuna kommun.
    

– Det känns roligt att vi nu kommit så långt att detaljplanen för Stämpeln vunnit laga kraft. I och med fastighetens läge och den nya utformningen finns det goda förutsättningar för att vi ska kunna skapa en riktigt bra handelsdestination. Redan nu märker vi ett stort intresse från hyresgäster som vill etablera sig här, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter AB

torsdag, 26 november 2015 16:04

Stockholms stad hyllar Nyhems byggsystem

alt
Från vänster: Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region och grundarna av Nyhem, Robert Vagnstad och Michael Malmborg.

 

 

Nu har Stockholms stad nominerat 21 kandidater till årets 7 innovationsstipendier. Det är 30:e gången som stipendierna delas ut och en nyhet i år är att personer från hela länet har kunnat delta.

 

Bland de 21 nominerade vill Fastighetsaktien framhålla Nyhems byggsystem och hyperindustriella process som gör det möjligt att halvera produktionskostnaden. Något som flera i branschen framhåller.

 

Om innovationskraften i Stockholm säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region:

– Vi vill främja innovationskraften i staden eftersom det skapar fler arbetstillfällen på sikt. Stipendiet ger innovatörerna en kvalitetsstämpel och bidrar till regionens framtida tillväxt.

 

Men åter till Nyhem som menar att fler ska bo bättre genom att bolagets byggsystem och hyperindustriella process gör det möjligt att halvera produktionskostnaden, montera på en tredjedel av tiden och samtidigt få en attraktiv produkt och energilösning. Något som behövs, för enligt Boverkets nya rapport behöver det byggas 70.000 nya lägenheter.

 

Nyhem säger att deras prefabriceringen av lägenheterna i fabrik, det sinnrika och pedagogiska monteringssystemet och bolagets logistikprogram medför att ett projekt med 100 bostäder kan uppföras på två till tre månader eftersom byggsystemet innehåller färdiga enheter.

 

Vidare medför Nyhems tillverkning av lägenheterna att produktionskostnaden mer än halveras jämfört med traditionellt platsbyggda hus. Nyhem säger även att variationen i utformningen möjliggör bättre anpassning till tomtens och stadsrummens särskilda förutsättningar. Med Nyhem kan kvartershörn skapas, punkthus och andra ”infill”- lösningar möjliggörs på ett bra sätt. Nyhem blir ett attraktivt val vid förtätning av stadsbilden.

 

Flera hyllar Nyhem

 

Gustaf Schneider, Enhetschef Exploateringskontoret, Stockholm Stad säger:

– Nyhem har lämnat ett fint arkitektonisk förslag. Lägenheterna har goda bostadskvaliteter och väl studerade funktioner. Balkonger och goda dagsljusförhållanden ger relation inne-ute. Gröna tak med uteplatser ersätter gården. Lokaler i gathörnen bidrar till stadsliv.

 

Magnus Borglund, Ordförande, White Arkitekter AB säger:

– Byggsystemet Nyhem är ett mycket innovativt och bra initiativ för att öka variationen och förutsättningarna för mindre och kostnadseffektiva lägenheter. Systemets nya tekniska lösningar kan både sänka byggkostnader och förvaltningskostnader. Smart förvaring, höj och sänkbara sängar och yteffektiv planlösning ger en bra och attraktiv boendemiljö.

 

Johan Low, vd, Svenska Stålbyggnadsinstitutet, framhåller även Nyhem:

– Vi har länge väntat på att något skulle hända med färdiga bostadsmoduler i stålkonstruktion. Den stora flexibiliteten som uppstår med moduler som kan lyftas på plats och fästas samman med snabbfästen gör att lösningen lämpar sig både för permanenta bostäder och tillfälliga lösningar på tidsbegränsade bygglov.

 

Robert Vangstad och Michael Malmborg är grundarna bakom Nyhem. 

 

Robert Vangstad har tidigare varit affärsutvecklingschef på JM med fokus på stadsdels- och konceptutveckling av bostadsområden. Han även varit vd för Markona samt arbetat med verksamhetsutveckling hos kunder som Peab, Skanska, HSB ProjektPartner, Ikano Bostad, Täby Kommun. Han grundade Boverkstan och insiktsplattformen Bostadsköparen som såldes till Tyréns 2014.

 

Michael Malmborg har 27 års erfarenhet av design och produktutveckling. Han har vunnit en en rad internationella utmärkelser såsom: fyra Red Dot Awards, tre IDEA Awards, åtta ADEX Awards, Bombay Sapphire Rising Star Award, WTN Design Award. Malmborg är medlem i Industrial Designers Society of America och han är som ende svensk invald i World Technology Network Fellowship. TM

torsdag, 26 november 2015 15:59

Vacse bygger landmärke i Sollentuna

alt
Vacse bygger 15.000 kvm fördelat på 14 våningar i Sollentuna.


Vacse bygger nytt hus för Domstolsverket i Sollentuna centrum. Det nya huset får en yta av cirka 15.000 kvm och kommer med sin utformning och höjd att utgöra ett landmärke för Sollentuna kommun. För formgivningen av huset, som får 14 våningar, svarar ON akritekter.
    

– Attunda tingsrätt är mycket stolt över sin nya domstolsbyggnad. Den speglar en modern domstol på ett nytänkande och uttrycksfullt sätt, säger Inger Söderholm, lagman på Attunda tingsrätt.
    

Den nya byggnaden kommer bland annat att innehålla stora förhandlingssalar, säkerhetssalar, utbildningssalar och cirka 200 nya arbetsplatser för Domstolsverket och andra hyresgäster. Större delen av kontorsytorna i huset är redan reserverade för offentliga hyresgäster men det finns fortfarande några tillgängliga ytor kvar på de översta våningarna i huset. På markplanet ska byggnaden även innehålla publika verksamheter som butiker och kaféer.
    

– Vi är glada över att kunna fortsätta att utveckla vår affärsidé tillsammans med våra hyresgäster. Det finns flera intressanta möjligheter till tillväxt inom vår befintliga portfölj som vi arbetar med, säger Ossie Everum, vd i Vacse.
    

Den nya tingsrätten blir en del av kvarteret Tabellen och ingår som en viktig del i Västra Turebergs förnyelse där syftet är att skapa en attraktiv stadsmiljö. Förhoppningen är att utbyggnaden av tingsrätten kommer minska effekten av den barriär som järnvägen utgör. Vacse har valt att samarbeta med Projektledarhuset för projekteringen av byggnaden.

torsdag, 26 november 2015 14:35

Engström ordförande för nya NCC Housing

alt

                                                                                                                        

Som ett led i den planerade särnoteringen av affärsområdet Housing tillsätter NCC en extern styrelse för bostadsutvecklingsbolaget. Ordförande blir Carl Engström (bilden), Senior Investment Manager Nordstjernan AB.

 

Tidigare i november blev det klart att Joachim Hallengren blir vd och Ann-Sofie Danielsson blir CFO för NCC:s bostadsutvecklingsverksamhet, NCC Housing, från årsskiftet. Verksamheten läggs i ett dotterbolag för att kunna agera som ett självständigt bolag och förberedas för en börsintroduktion. Hallengren är idag affärsområdeschef för Housing och Danielsson är CFO för NCC. Ny CFO och medlem i koncernledningen för NCC blir Mattias Lundgren, som idag är chef för Business Control inom koncernen med ansvar bland annat för Mergers & Aquistions och strategi

 

– Genom att tillsätta en extern styrelse för Housing tar vi ytterligare ett steg mot den planerade särnoteringen. Styrelsen i Housing kommer tillsammans med VD, CFO och övriga ledande befattningshavare i Housing att ha en viktig roll i förberedelserna för en framtid som ett självständigt och börsnoterat bostadsutvecklingsbolag, säger Peter Wågström, koncernchef på NCC.

 

Den nya styrelsen i Housing består av:

Carl Engström, ordförande. Född 1977. Civilingenjör, Kungliga Tekniska Högskolan och civilekonom, Handelshögskolan i Stockholm. Senior Investment Manager Nordstjernan AB sedan 2008 där han även ingår i ledningsgruppen. Tidigare managementkonsult Bain & Co. Vice ordförande Salcomp Oyj.

 

Viveca Ax:son Johnson. Född 1963. Styrelseordförande Nordstjernan AB sedan 2007. Ledamot bl a NCC AB och Rosti Group AB, samt ordförande Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål och FPG Media.

 

Åsa Hedenberg. Född 1961. Civilingenjör och fastighetsekonom, Kungliga Tekniska Högskolan. Verkställande direktör Specialfastigheter AB sedan 2015. Lång fastighetserfarenhet som bl a VD Huge Fastigheter AB och Uppsalahem AB samt olika roller inom AP Fastigheter och Skanska. Ledamot fullmäktige, Stockholms Handelskammare och ordförande valnämnden, Byggherrarna.

 

Samir Kamal. Född 1965. Civilekonom, Handelshögskolan i Stockholm. Fristående affärsman och tidigare partner EQT Partners och IK Investment Partners där han bland annat har varit involverad i investeringarna i Myresjöhus AB och i HusCompagniet A/S. Ledamot Granngården AB, TitanX AB, Save-by-Solar Sweden AB och Stiftelsen Industrifonden.

 

Magnus Rosén. Född 1962. Civilekonom, Linköpings Universitet och MBA, Handelshögskolan i Stockholm. Verkställande direktör Ramirent Oyj sedan 2009 och tidigare erfarenhet som bl a VD Sverige BE Group AB och VD Cramo Skandinavien. Ledamot LLENTAB AB.

 

Anna Wallenberg. Född 1975. Civilekonom, Uppsala Universitet. Drift & Försäljningsdirektör Kronans Apotek sedan 2012. Tidigare erfarenhet som strategikonsult Accenture AB.

torsdag, 26 november 2015 13:08

ICA och Första AP-fonden bildar bolag

alt

Lena Boberg, vd för ICA Fastigheter, och Johan Magnusson, vd för Första AP-fonden.


ICA Fastigheter och Första AP-fonden bildar ett nytt samägt fastighetsbolag, Secore Fastigheter. Initialt förvärvar bolaget 13 butiksfastigheter med ett fastighetsvärde på cirka 1,1 Mdr kr från ICA Fastigheter Sverige där ICA är huvudsaklig hyresgäst.
    

I samband med detta gör ICA Fastigheter en reavinst om cirka 300 Mkr, där hälften kommer att redovisas under fjärde kvartalet och resterande summa resultatförs successivt under de kommande åren. Catella Corporate Finance har varit rådgivare i transaktionen, som förväntas slutföras under december.
    

Secore ägs till hälften vardera av ICA och Första AP-fonden och affären ligger i linje med ICA Fastigheters strategi att bibehålla ICAs inflytande på respektive marknadsplats samtidigt som kapital frigörs för framtida investeringar. Meningen är att Secore ska fortsätta att förvärva och äga ICA-butiker och att ICA Fastigheter Sverige även fortsättningsvis att förvalta de sålda butiksfastigheterna.
    

– Genom bildandet av Secore Fastigheter tillsammans med Första AP-fonden skapas förutsättningar för ICA att behålla inflytandet på marknadsplatserna samtidigt som vi frigör kapital. Vi har väldigt bra erfarenheter av vårt samägande med Alecta i Ancore, och är mycket glada över att vi skapat ytterligare ett samarbete med en stark och långsiktig investerare, säger Lena Boberg, vd ICA Fastigheter.
    

– Fastigheter är en viktig del av Första AP-fondens långsiktiga investeringar. Det är därför glädjande att vi nu samarbetar med ICA. Det ger oss möjlighet att investera i en portfölj bestående av handelsfastigheter som är uthyrda med långa avtal, säger Johan Magnusson, vd för Första AP-fonden.
    

De 13 fastigheterna som förvärvas av det samägda bolaget är Maxi ICA Stormarknad Hässleholm, Maxi ICA Stormarknad Motala, Maxi ICA Stormarknad Kristinehamn, Maxi ICA Stormarknad Bromölla, ICA Supermarket Simrishamn, ICA Supermarket Perstorp, ICA Supermarket Sölvesborg, ICA Supermarket Eksjö, ICA Supermarket Hedemora, ICA Supermarket Alunda, ICA Ettan i Västerås (ICA Supermarket),
ICA Nära Katrineholm, ICA Supermarket Österbybruk och motsvarar en total yta om drygt 55.000 kvm. Bolaget finansieras till 60 procent genom extern finansiering.

onsdag, 25 november 2015 18:23

Hans Biörck blir ordförande i Skanska

alt

                                                                                                                     

Valberedningen i Skanska föreslår att Hans Biörck (bilden) väljs till ny styrelseordförande vid årsstämman den 6 april 2016. Skanskas nuvarande styrelseordförande Stuart Graham har tidigare meddelat valberedningen att han inte står till valberedningens förfogande inför årsstämman 2016.

 

Hans Biörck, 64, var mellan 2001 och 2011 CFO på Skanska, och innan det var han bland annat CFO på Autoliv och Esselte. Hans är idag styrelseledamot i bland annat Trelleborg AB, LKAB AB och Bure Equity AB.

 

Valberedningen i Skanska fortsätter nu sitt arbete och dess fullständiga förslag kommer att offentliggöras vid ett senare tillfälle i samband med kallelsen till årsstämman

onsdag, 25 november 2015 14:47

KS Projekt säljer till Corem i Halmstad

alt

Robert Treutiger, transaktionsansvarig på Colliers, och Eva Landén, vd för Corem.


Corem fortsätter att öka i Region Syd genom förvärv av logistikfastigheten Fyllinge 20:466 om 2.000 kvm i Halmstad. Hyresgäst är KS Projekt som även är säljaren, vars rådgivare var Colliers International. Nordia Law har varit säljarens legala rådgivare. Samtidigt har Corem avtalat om att förvärva fastigheten Halmstad 7:109 i Kårarp, beläget vid norra infarten till Halmstad. Här ska Corem uppföra en ny logistikbyggnad om 5.200 kvm för KS Projekt – som projektleder, levererar och färdigställer nyckelfärdiga butikslösningar och inredningskoncept i kommersiella miljöer – har tecknat ett tioårigt hyresavtal för den nya byggnaden.
    

I samband med färdigställandet av nyproduktionen i Kårarp kommer KS Projekt att lämna fastigheten i Fyllinge. Corem ser goda möjligheter att kunna hyra ut fastigheten i Fyllinge efter att den tomställts.

 

Robert Treutiger, transaktionsansvarig på Colliers säger:
– Det är alltid glädjande att kunna leverera helhetslösningar till både köpare och säljare som vill växa. I segmentet Industri & Logistik har vi generellt stor efterfrågan just nu på både sale-leaseback- och investerarcase samt singel- och portföljaffärer.

 

KS Projekts befintliga fastighet förvärvas för 13 Mkr och den samlade investeringen för mark och nyproduktion beräknas till 40 Mkr. Förvärv och nyproduktion finansieras för närvarande inom befintliga låneramar.

 

– Corem fortsätter sin satsning i Halmstad där vi nu har cirka 80.500 kvm i uthyrbar area och därmed är en betydande aktör i området. Vi ser Halmstadsregionen som en viktig och väl fungerande logistikhub och dessa förvärv kompletterar vårt övriga bestånd i regionen väl, säger Eva Landén, vd för Corem

onsdag, 25 november 2015 14:42

Castellum säljer stort till FastPartner

alt

Henrik Saxborns Castellum säljer fastigheter med 30 procents vakans till Sven-Olof Johanssons FastPartner.


Castellum säljer, via dotterbolaget Fastighets AB Brostaden, en portfölj bestående av elva kontorsfastigheter om totalt cirka 88.500 kvm i norra Storstockholm till FastPartner. Försäljningspriset uppgår till 822 Mkr netto efter avdrag för bedömd uppskjuten skatt och omkostnader om 14 Mkr, vilket var i nivå med senaste värdering. Till följd av försäljningen kostnadsförs reservering av periodiserad hyresrabatt, vilket påverkar försäljningsresultatet med -20 Mkr. Frånträdesdag är 8 december och Cushman & Wakefield har varit säljarens rådgivare.
    

– Syftet med affären är fortsätta att omdisponera portföljen i Stockholm och koncentrera beståndet till utvalda delmarknader. I januari gjorde vi ett förvärv i Marievik och i september etablerade vi oss innanför tullarna i och med köpet i Hornsberg på Kungsholmen, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.
    

Affären omfattar fastigheterna Ekenäs 1-4, Karis 3 och 4, Sätesdalen 2 i Stockholm; Hammarby-Smedby 1:454 och 1:461 i Upplands-Väsby; Ringpärmen 4 och Sjöstugan 1 i Sollentuna. Av den sammantagna uthyrningsbara ytan om 88.500 kvm är 78.500 kvm kontor och 10.000 kvm lager, handel och restauranger. Antalet hyresgäster är omkring 150, varav den enskilt största är Microsoft AB, vars hyresvärde motsvarar 17 procent. Bland övriga hyresgäster märks SC Motors Sweden AB, Sandbergska Competens AB, Agility AB, och NDA Regulatory Service.
    

Det sammantagna årliga hyresvärdet uppgår till cirka 136 Mkr och på tillträdesdagen har fastigheterna en årlig ekonomisk vakans om cirka 42 Mkr. Den genomsnittliga återstående kontraktstiden är cirka 2 år.

 

– Affären befäster vår position i norra Stockholmsområdet och utgör en spännande utmaning för vår förvaltning. Fastigheterna är belägna i attraktiva lägen som till viss del kan konverteras till bostäder, säger Sven-Olof Johansson, vd för FastPartner.

 

Efter förvärvet kommer cirka 80 procent av FastPartners hyresintäkter från Stockholmsområdet.