29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 01 december 2015 14:20

Skanska och Botkyrka skapar Södra porten

alt

Genom att utveckla Eriksberg i norra Botkyrka blir området en sammanhållen stadsdel tillsammans med Norsborg, Hallunda, Fittja och Alby.  Visionsbild: Botkyrka


Skanska Sverige och Botkyrka kommun bildar ett gemensamt bolag för att tillsammans förverkliga Botkyrka – Södra porten till Stockholm. Det blir ett nytt handels- och industriområde som på sikt väntas leda till 4.000 arbetstillfällen och ge plats för nya företag att etablera sig och växa. Målsättningen är att skapa en mötesplats med fokus på handel och företag inom miljöområdet.
    

– Det känns otroligt spännande att vi nu kan ta nästa kliv i vårt samarbete med Skanska och skapa en ny tillväxtmotor till Stockholm, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Botkyrka kommun.
    

Det blir ett samägt holdingbolag, där Botkyrka kommuns insats är 37 hektar mark och Skanska Sverige går in med markens värde på 100 Mkr. Bolaget kommer att exploatera området för att ge Botkyrka en tydlig och attraktiv entré till Storstockholm med ett nytt trafiksystem som knyter samman kommunens stadsdelar.

 

En förutsättning för skapandet av Södra porten är att den idag hårt ansträngda Hågelbyleden avlastas. Förhandlingar pågår med Trafikverket och representanter från Länsstyrelsen om möjligheterna för att få till en ny dragning av Hågelbyleden i ny sträckning väster om Eriksberg. Detta skulle öppna upp för att fler kommersiella verksamheter kan etableras samt att fler bostäder kan byggas i Alby.
    

– Med Skanska som partner får vi, genom tillgång till deras expertis, möjlighet att utveckla ett område med svåra geotekniska förhållanden, säger Krister Stralström, projektchef i Botkyrka kommun.
    

– Samarbetet med Botkyrka kommun kring Södra porten är ett utmärkt exempel på hur vi aktivt och hållbart kan bidra till samhällsutvecklingen. När Skanska involveras i ett tidigt skede kommer vår kompetens och våra resurser till maximal nytta i hela värdekedjan. Det skapar rätt förutsättningar för att långsiktigt utveckla Eriksbergsområdet till en attraktiv plats för både näringsliv och boende, säger Jan Andersson, distriktschef Skanska Sverige.
    

Beslut om gemensamt bolagsbildande tas på kommunfullmäktigesammanträdet den 17 december.

tisdag, 01 december 2015 14:10

JM köper 140 byggrätter vid Ekerö centrum

alt
Birgitta Seeman, vd för JM-ägda AB Borätt/Seniorgården AB.


JM förvärvar en del av detaljplaneområdet för bostäder vid Klas Horns väg av AB Ekerö Bostäder. Detta är ett steg i utvecklingen av Ekerö centrum med flera nya bostäder. Förvärvet omfattar byggrätter för 140 nya bostadsrätter varav ett 40-tal för seniorer. Förvärvet uppgår till 78 Mkr med tillträde och betalning under fjärde kvartalet i år.
    

Klas Horns väg har ett centralt läge vid Ekerö centrum med närhet till både Mälaren och fina naturområden. JM AB kommer tillsammans med dotterbolagen AB Borätt och Seniorgården AB att projektutveckla och bygga 140 nya bostäder, först ut är projektet Ekbacken.
    

– Ekbacken är Borätts och Seniorgårdens första projekt på Ekerö. Ekerö Bostäder är en nytänkande samarbetspartner som vi kan skapa ett attraktivt bostadsområde tillsammans med och som passar många människor, säger Birgitta Seeman, vd för AB Borätt/Seniorgården AB.
    

Borätts byggstart beräknas ske under första kvartalet 2016 med inflyttning under fjärde kvartalet 2017. Seniorgårdens byggstart planeras ske under våren 2017 med inflyttning hösten 2018.

tisdag, 01 december 2015 10:11

Martin Tufvesson avled i helgen

alt
Martin Tufvesson.

 

Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter AMF, avled i helgen endast 57 år gammal. Han rekryterades till AMF Fastigheter 2010 som transktionschef och vice vd. Han kom då närmast från Savills, där han var vd och partner. I november 2014 utnämndes han till fastighetsansvarig inom kapitalförvaltningen i AMF.

                     

Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter, skriver: "Det är med stor sorg jag måste meddela att Martin Tufvesson gått bort i helgen. Det är en chock att plötsligt förlora en omtyckt vän och uppskattad kollega. Han har betytt otroligt mycket för många av oss på AMF Fastigheter och präglat vårt bolag. Det är svårt att ta in och förstå att han ryckts bort. Han efterlämnar hustru och två söner. Våra tankar går nu främst till Martins familj och närstående."

måndag, 30 november 2015 18:42

NCC säljer till MKB i Limhamn

alt

Joachim Hallengren, Affärsområdeschef NCC Housing.

 

NCC säljer en del av stadsutvecklingsområdet Limhamns läge i Malmö till MKB Fastighets AB för 254 Mkr. Affären omfattar cirka 550 byggrätter.

 

– Den här affären ligger i linje med vår strategi som samhällsbyggare att bygga variationsrika bostadsområden i snabb takt. Affären omfattar drygt en tredjedel av de byggrätter som NCC har utvecklat i Limhamn, säger Joachim Hallengren, Affärsområdeschef NCC Housing.

 

Limhamns läge är ett av de största bostadutvecklingsområdena i Malmö som knyter ihop Limhamn med Öresund i ett nytt och livfullt bostadsområde på det gamla cementfabriksområdet. När området är helt färdigutvecklat kommer det att finnas cirka 1.500 nya bostäder i Limhamns läge. Förutom bostäder med olika upplåtelseformer uppförs här skolor, förskolor, butiker och en stadsdelspark.

måndag, 30 november 2015 18:07

Vitartes köper mark i Hagastaden

alt

Vitartes ska bygga fastigheter för Life Science sektorn i Hagastaden. Illustration: Semrén & Månsson.

 

Hemsös och SveaNors gemensamt ägda projektutvecklingsbolag Vitartes förvärvar ytterligare mark i den framväxande Hagastaden vid gränsen mellan Stockholm och Solna. Köpeskilling uppgår till 202 Mkr. Säljare är Stockholms Läns Landsting och förvärvet är villkorat av fullmäktigebeslut.

 

Marken ligger i det blivande kvarteret Patienten. Det tidigare kommunicerade förvärvet av grannfastigheten Princeton innebär att Vitartes nu fullbordat markförvärv enligt den markanvisning om cirka 50.000 kvm som bolaget erhöll 2009. Syftet med förvärvet är att möjliggöra byggnation av Life Science-fastigheter i anslutning till Nya Karolinska Sjukhuset.

 

Utveckling och uppförande av byggnaderna sker i Vitartes varefter Hemsö långsiktigt kommer att äga och förvalta fastigheterna.

måndag, 30 november 2015 14:08

Hemfosa förstärker transaktionsavdelningen

alt

                                                                                                                     
Hemfosa fortsätter att säkerställa kompetensförsörjningen i alla led. Nu förstärks transaktionsavdelningen med nyligen tillträdde Johan Åsander (bilden t v), tidigare på Fastighets AB Förvaltaren, och Johan Rosén (t h) från Leimdörfer Fastighetsmarknad AB. Båda börjar arbeta på Hemfosa efter årsskiftet.
    

– Johan Rosén och Johan Åsander utgör tillsammans ett starkt tillskott till vår transaktionsavdelning. Vi är glada att kunna förstärka teamet med två så kompetenta medarbetare, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa Fastigheter.

måndag, 30 november 2015 14:05

NCC bygger högt åt Pitebo

alt

Det 16 våningar höga Stadstornet i kvarteret Ekorren i centrala Piteå har ritats av Tema Arkitekter.


NCC bygger Piteås högsta hus om 55 meter åt det kommunala bostadsbolaget Pitebo, och går samtidigt i bräschen för Skatteverkets nya krav om elektronisk personalliggare, där Skatteverket gör oannonserade besök för att kontrollera att kravet följs. Den nya lagen träder i kraft den 1 januari 2016. Ordern från Pitebo är värd 122 Mkr.
    

– Vårt projekt är först ut i Sverige med att genomföra det här testet i december. Vi gör det tillsammans med NCC och Skatteverket. Självklart är det viktigt för Pitebo att verka för en sund konkurrens inom branschen och vi deltar gärna i aktiviteter för att skapa förutsättningar för det, säger Maria Sandström, vd på Pitebo.
    

Beslutet att införa elektroniska närvaroliggare i byggbranschen togs i riksdagen i december 2014. Det nya lagkravet är likt det som sedan 2007 finns i frisör- restaurangbranschen och sedan 2013 i tvätteribranschen. Testet på byggarbetsplatsen i Piteå pågår under hela december.
    

– Vi vill trycka på vikten av ärlig och hederlig konkurrens och hoppas på ett lika bra genomslag som inom restaurang- och frisörbranschen. Vi välkomnar oannonserade kontroller för en rättvis bedömning, säger Peter Andersson, projektchef på NCC.
    

Det 16 våningar höga Stadstornet i kvarteret Ekorren i centrala Piteå får cirka 60 lägenheter om 2 – 5 rum och kök. Den översta våningen ska ha gemensamhetslokaler med relax, bastu, pentry och terrasser i alla vädersträck. De flesta lägenheter får två inglasade balkonger. I källaren finns ett kallgarage. Markparkeringar med motorvärmare finns utomhus. Inflyttning kan ske i andra kvartalet 2017.

måndag, 30 november 2015 13:58

Skanska investerar 0,5 Mdr i Warszawa

alt

Skanska inleder byggandet av kontorskomplexet Generation Park i Warszawa. Totalt ska projektet omfatta 84.000 kvm uthyrningsbar yta fördelat på tre byggnader, varav den högsta 140 m hög.


Skanska investerar 55 miljoner euro, cirka 510 Mkr, i Generation Park, ett kontorsprojekt i Warszawa, Polen. Den första fasen, med en total uthyrningsbar yta på cirka 21.000 kvm, kommer att bestå av två våningar under mark och 11 våningar ovan mark.
    

Generation Park blir Skanskas största kontorsutvecklingsprojekt i Central- och Östeuropa. Komplexet kommer att bestå av tre kontorsbyggnader med en total uthyrningsbar yta på cirka 84.000 kvm. Den högsta byggnaden, ett torn med 34 våningar, kommer bli 140 meter högt (180 meter inklusive spiran). Projektet förväntas få LEED Platinum-certifiering.
    

Byggnationen av den första etappen kommer att inledas i december 2015 och beräknas vara slutförd under det fjärde kvartalet 2017.

söndag, 29 november 2015 19:11

Ikano bygger 490 borätter i Haninge

alt

Antalet bostäder i stadsdelen Vega ska mer än tredubblas inom 15 år.

 

Ikano Bostad har köpt mark av Fastighets AB L E Lundberg i stadsdelen Vega i Haninge kommun för att bygga 490 nya bostadsrätter med byggstart 2017.

 

Vega har i dag cirka 3.000 invånare, men pågående stadsbyggnadsprojekt beräknas resultera i bostäder för cirka 10.000 invånare inom 10 till 15 år.

 

– Det känns kul att vara med och utveckla stadsdelen Vega, som har ett så attraktivt läge vid naturreservat och med närhet till Stockholms innerstad. Det här är ett område som med ett tydligt fokus på hållbarhet kommer att utvecklas mycket de närmaste åren, säger Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad.

söndag, 29 november 2015 19:04

Alm Equity, en attraktiv partner

alt

Joakim Alm, vd Alm Equity.

 

I sin niomånadersrapport säger Alm Equity att bolagets förutsättningar är utmärkta de kommande åren, eftersom dels alltfler efterfrågar bostäder, särskilt i Stockholmsregionen, dels har bolaget en rekordhög soliditet om 45 procent, dels har bolagets byggrätter ökat till 7.282 (4.968). Dessa tal innebär att bolaget är en attraktiv partner för investerare, vilket också visas av aktiekursen gått upp 54 procent i år.

 

Under årets första nio månader omsatte bolaget 700,7 Mkr (554,6) med ett rörelseresultat om 132,3  Mkr (169,0). Finansnettot stärktes till –17,9 Mkr (–26,2).

 

Vinsten för perioden blev 114,5 Mkr (142,8). Att vinsten blev lägre i år än föregående år förklarar bolaget med att att det tillämpar en successiv vinstavräkning per kvartal efter en formel som tar hänsyn till försäljningsgrad, projektets färdigställande samt aktuell vinstprognos.

 

Under perioden såldes 1.094 bostäder (162), varav Alm Equitys andel var 659 bostäder (133). Vid periodens slut innehöll bolagets portfölj 20 (23) bostadsprojekt om totalt 127.100 kvm (151.800), varav Alm Equitys andel var 73 bostäder.

 

Bolagets omsättningstillgångar steg till 1,95 Mdr kr (1,31 årsskiftet 2013/2014) med eget kapital som under samma period steg till 872 Mkr (551).

 

Rörelsemarginalen steg till 21 procent (19) liksom räntetäckningsgraden som ökade till 7,1 gånger (2,9) med en försäljningsgrad i produktionen som steg till 89 procent (84). TM