28 april 2024

Redaktionen

torsdag, 03 december 2015 18:35

170 Gröna Bostäder i Östra Sala Backe

alt

Winell & Jern har ritat ByggVestas och Grön Bostads lägenheter i Östra Sala Backe i Uppsala.

 

ByggVesta och Grön Bostad har tagit det första spadtaget för det största hyresrättsprojektet i Uppsalas nya stadsdel Östra Sala Backe. Totalt omfattar det 170 nya hyresrätter mellan Fyrislundsgatan och Johannesbäcksgatan i lummiga kvarter med tydlig innerstadskänsla.

 

– Östra Sala Backe är en viktig del av vår satsning på att bygga upp ett långsiktigt ägande i hållbara, miljövänliga bostadsfastigheter. Vi vill verka som pådrivare i utvecklingen och arbetar med hållbarhet ur flera perspektiv, säger Eva Ellenfors, vd för Grön Bostad.

 

När projektet i Östra Sala Backe är slutfört kan Grön Bostad totalt erbjuda cirka 300 lägenheter i Uppsala. Just nu flyttar nämligen de första hyresgästerna in i nybyggda lägenheter i Södra Rosendal, ett område präglat av omtanke och småskalig inbjudande arkitektur. Kvarteren i Östra Sala Backe har lika höga ambitioner för en levande stadsdel med innerstadskänsla, hög närservice, grönskande gårdar och promenadstråk.

 

– Vid Östra Sala backe kommer de nya hyresrätterna bidra till en levande stadsdel med större underlag för butiker och service, till exempel en helt ny busslinje. Det behövs ännu fler hyresrätter så jag är glad att vi får in en långsiktig aktör på Uppsalas bostadsmarknad, säger kommunalrådet Erik Pelling, ordförande för Plan- och byggnadsnämnden.
 

I första etappen av Östra Sala Backe har ByggVesta utvecklat två delprojekt; dels 102 lägenheter i kvarteret Daggvidet, dels 68 lägenheter i kvarteret Bäckrosen. I projekten ingår även två butikslokaler. Liksom i Södra Rosendal kommer fastigheterna att ägas av fastighetsbolaget Grön Bostad (ByggVesta och AFA Sjukförsäkringsaktiebolag) och förvaltas av ByggVesta. Hyresrätterna förmedlas genom ByggVestas bostadskö.

alt

Cirka 40 företag sitter idag i Pedagogen Park, som har gått från att vara en läroplats till en inspirerande företagspark.

 

Två stora globala företag blir nya hyresgäster i Aspelin Ramms Pedagogen Park i Mölndal. Det är det tekniska industrikonglomeratet Honeywell och industrimineralföretaget Sibelco, som tecknat ett varsitt avtal om tillsammans cirka 1.250 kvm.

 

– Det är roligt att två så stora företag flyttar in i huset. Det ger ytterligare en dimension i den mix av hyresgäster som tillsammans gör Pedagogen Park till en dynamisk och spännande mötesplats för olika branscher som ger varandra idéer och inspiration och förhoppningsvis även nya affärer, säger Kristian Höglind, affärsutvecklare på Aspelin Ramm Fastigheter.

 

Med de nya hyresavtalen på plats återstår knappt 1.000 kvm att hyra ut i Pedagogen Park. Detta innebär att Aspelin Ramm Fastigheter nu intensifierar arbetet med den fortsatta utvecklingen av området. Höglind fortsätter:

 

– Det stora intresset gör att vi planerar att bygga ytterligare mellan 8.000 och 10.000 kvm för kommersiell verksamhet. Samtidigt pågår arbetet med att utforma det vi kallar för stadsdelen Pedagogen Park i samarbete med Mölndals Stad med uppåt 800 nya bostäder med olika upplå

torsdag, 03 december 2015 12:16

Besqab skaffar 650 byggrätter

alt

Mikael Nicander, vd för Lantmännen Fastigheter, och Anette Frumerie, vd Besqab.


alt
Besqabs förvärv i Uppsala har ett mycket bra läge för bostäder.


Genom överenskommelser med Lantmännen Fastigheter och med Ikano Bostad skaffar sig Besqab totalt 650 välbelägna byggrätter i centrala Uppsala och i Årstaberg strax söder om Stockholm. Förvärvet i Uppsala sker i en bytesaffär där Besqab köper Lantmännens centralt belägna industrifastigheter, vilka ska ge plats för cirka 1.000 bostäder. Samtidigt säljer Besqab två vård- och omsorgsboenden till Lantmännen.
    

I separat affär säljer Besqab  50 procent av det bolag som förvärvar fastigheterna i Uppsala till Ikano Bostad, samtidigt som bolaget köper 150-200 byggrätter i Ikano Bostads område i Årstaberg, Stockholm.
    

Sammantaget ger affärerna Besqab totalt cirka 650 nya byggrätter och en initial resultateffekt om cirka 50 Mkr, vilken bokförs vid tillträden som beräknas ske under första kvartalet 2016.
    

Förvärvet i Uppsala omfattar fastigheterna Kungsängen 1:17, 21:2, 21:3, 22:1 och 22:2. Samtidigt köper Lantmännen vård- och omsorgsboendenna Lidingö Lagern 1 och Norrtälje Gjutaren 5 av Besqab. Tillträden kommer att ske under första kvartalet 2016. JLL har agerat rådgivare i affären med Lantmännen.
    

– Försäljningen av industrifastigheten i Uppsala och förvärvet av vård- och omsorgsboendena är två viktiga affärer som innebär att vi frigör mark för bostäder i en av Sveriges snabbast växande städer samtidigt som vi tar över ägandet av två stabila fastigheter. Vi är övertygade om att Besqab tillsammans med kommunen nu kommer att utveckla fastigheten väl, säger Mikael Nicander, vd för Lantmännen Fastigheter.
    

Försäljningen är en del av Lantmännens konsolidering av kvarnverksamheten från Uppsala till Strängnäs. Kvarnen och silon i Uppsala ligger i nära anslutning till bostäder, vilket har gjort det svårt att utveckla verksamheten långsiktigt.
    

Totalt beräknas Uppsalafastigheterna ge plats för cirka 1.000 nya bostäder. Tilläggsköpeskilling börjar erläggas vid färdig detaljplan. Besqabs och Ikanos ambition är att tillvarata platsens centrala läge för att skapa en tät, attraktiv och varierad stadsbebyggelse där vissa befintliga byggnader bevaras och konverteras.
    

– Det här är en möjlighet att vidga stadskärnan, förlänga åstråket och skapa nya mötesplatser i bästa solläge för Uppsalaborna. Samtidigt får vi nya bostäder och verksamhetslokaler i en miljö som lär bli mycket attraktiv och som tillför nya värden till Kungsängen och staden i stort, säger Erik Pelling, kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden.
    

– Vi är stolta över att långsiktigt vara en del av Uppsalas starka utveckling. En väl genomförd affär har givit oss möjligheten att utveckla ett av Uppsalas mest attraktiva områden. Tillsammans med Ikano Bostad ska vi omsorgsfullt tillvarata platsens fördelar, jag ser fram emot ett givande samarbete, säger Anette Frumerie, vd på Besqab.
    

Samtidigt har Besqab träffat överenskommelse med Ikano Bostad avseende förvärv av cirka 150-200 byggrätter i Årstaberg i Stockholm med preliminär produktionsstart 2018. I området, som är beläget invid Årstabergs pendeltågsstation, ska det byggas totalt cirka 900 lägenheter och en stor skola. Köpeskilling avseende Årstaberg erlägges vid tillträdet som är beräknat till 2018.

alt

Ett år efter invigningen av Svenska Mässans tredje hotelltorn presenterar vd Carin Kindbom och ordförande Roger Holtback nya miljardsatsningar, bland annat på utökade utställningsytor och ytterligare ett torn.


Svenska Mässan i Göteborg ser goda tillväxtmöjligheter för kommande år och planerar att öka sin kapacitet för att skapa nya upplevelser, både för göteborgare och tillresta besökare. Investeringsplanen uppgår till minst 3 Mdr kr fram till år 2025 och omfattar två nya torn samt utbyggda entréer. Satsningen är sedan planerad att fortsätta fram till år 2030. En begäran om planbesked för de första etapperna har lämnats in till Göteborgs stad.
    

– Vi vill ta nästa steg och växla upp vår attraktionskraft för att vidareutveckla Svenska Mässan och attrahera fler besökare till såväl oss som Göteborg. Vår vision är att skapa Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan.
    

Mellan 2011 och 2014 investerade Svenska Mässan 1,2 Mdr kr, bland annat i ett tredje hotelltorn med 450 nya rum. Under 2015 har omsättningen ökat med en kvarts miljard och besökarantalet med drygt 20 procent. En fördel i konkurrensen med andra europeiska mässor är Svenska Mässans cityläge.
    

– Med det intresse och den tillväxttakt vi ser nu och framöver vågar vi inleda våra framtids-planer tidigare än planerat. Vi lägger nu ytterligare en grund för fortsatt expansion, allt för att ta tillvara på vårt oslagbara cityläge, säger Roger Holtback, styrelseordförande för Svenska Mässan Stiftelse.
    

Fram till 2030 planeras bland annat för:
    A. En utbyggnad av entrén mot Liseberg (entré 2) och påbyggnad av Arkaden vid Mölndalsån, å-stråket, gör att det öppnas upp nya ytor för möten, utställningar och exempelvis idrottsaktiviteter.
    B. Ett hus mot å-stråket med såväl bostadsfaciliteter som arbetsplatser och publika lokaler. Det kan bli ett torn på cirka 110 meter och 35 våningar.
    C. En utbyggnad av entré 5 och ett högre hus mot Korsvägen. Huset är tänkt att vara cirka 18 våningar högt och huvudsakligen inrymma en utvidgad entréfunktion, hotellrum och kontor.
    D. En kraftig uppgradering av mässhallarna samt utbyggnad i ett tredje plan, där även showteatern, the Theatre, kan få en permanent placering.
    

– Vi tror på vår vision och vill accelerera vår utveckling för att kunna möta den allt hårdare globala konkurrensen. För varje krona som spenderas hos Svenska Mässan och Gothia Towers, spenderas ytterligare cirka 2,50 i staden Göteborg. Det är vårt sätt att bidra till stadens besöksnäring och intäkter, säger Carin Kindbom.
    

Roger Holtback tillägger:

– De ambitiösa planer och visioner som stiftelsen nu presenterar är uttryck för vår stora framtidstro, vi växlar helt enkelt upp nu, men måste givetvis kunna anpassas till den verklighet vi kan komma att möta på vägen mot att bli Europas mest attraktiva mötesplats.

onsdag, 02 december 2015 20:15

Ebab sjösätter stort projekt i Sköndal

alt

Visionsbild av ett framtida Stora Sköndal.

 

I Stora Sköndal planerar Stiftelsen Stora Sköndal under de kommande 20 åren utveckling av mellan 4.000 och 6.000 bostäder och arbetsplatser för 2.000-3.000 personer. Stadsdelen ska integreras med redan etablerade verksamheter som förskolor, vård- och omsorgsboende och högskola. Utvecklingen ska ske etappvis och Ebab har engagerats för att delta i skapandet den unika miljön.

 

Stora Sköndal är ett område som ligger naturskönt nära Drevviken och med 15 minuter till Gullmarsplan i Stockholm.

 

Thomas Järlö, ansvarig affärsutvecklare på Ebab Fastighetsutveckling säger:
– Det är otroligt spännande att få vara med och skriva denna historia. Det är unikt att en markägare, som inte är en kommun, i ett så stadsnära läge, avser att utveckla en hel stadsdel. Stiftelsens stora ansvarstagande borgar även för möjligheter att lyckas skapa det unika och socialt hållbara.

 

Om beslut tas i Stadsbyggnadsnämnden kan Stiftelsen Stora Sköndal, som är en organisation utan vinstsyfte som arbetar med stöd, vård, omsorg, utbildning och forskning, fortsätta att planera området Stora Sköndal. Att utveckla området skulle innebära en ekonomisk förutsättning för att kunna vidareutveckla stiftelsen och säkerställa dess överlevnad i hundra år till.

 

– Vi vill kunna erbjuda fler människor att bo i det här fantastiska området, och samtidigt skapa ett ännu mer levande stadsdel. Vi vill också kunna utöka våra verksamheter, som äldreboende, boende för ensamkommande flyktingbarn, och boende för personer med behov av extra stöd. Mötet mellan människor med olika bakgrund och förutsättning berikar, det ser vi dagligen bevis på i vårt arbete. Vi vill att fler ska få ta del av dessa unika omgivningar, säger Åsa Hallgren, direktor på Stora Sköndal.

 

Stora Sköndals avsikt är att bygga upp och behålla delar av området inom sitt bestånd och sälja vissa delar av marken. Detta för att möjliggöra vidareutveckling och underhåll av den verksamhet som redan bedrivs, att hjälpa människor i behov av stöd och omsorg.

 

Första etappen i framtidens Stora Sköndal ligger nära Sköndals centrum. Inom den så kallade Magnoliatomten planeras för 200-300 hyres- och bostadsrätter, LSS-boende samt vård- och omsorgsboende. Beräknad byggstart är 2017.

alt
Det första spadtaget för bostadsprojektet på KTH Campus togs av Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus, Kristina Persson, minister för strategi- och framtidsfrågor, Görel Hällqvist och Marcus Svensson, projektledare respektive vd för ByggVesta Development och Eva Ellenfors, vd för Grön Bostad.

 

alt

Projektet består av två byggnader, en högre utskjuten volym mot Drottning Kristinas väg samt en lägre lamell. För formgivningen svarar Utopia Arkitekter och Urbio landskapsarkitekter.


alt

Klas Eklund, Senior Economist på SEB och ordförande för regeringens framtidsgrupp. Foto: Fastighetsaktien

 

ByggVesta och Grön Bostad har tagit det första spadtaget för 103 nya studentlägenheter på KTH Campus i Stockholm. Lägenheterna, fördelade i två hus med cirka 50 ettor på 25-29 kvm och 50 större kompislägenheter, ska bidra till att skapa ett mer levande campusområde som ska stärka KTH Campus position i konkurrensen om internationella studenter.

 

De nya byggnaderna uppförs på Drottning Kristinas väg och ska, tillsammans med de befintliga Lantmäteribyggnaderna, skapa en kvartersliknande bebyggelsestruktur – en plats som präglas av omtanke och innovation där framtidens visionärer, ledare och kreatörer kan nå sin fulla potential.

 

– Grön Bostad äger sedan tidigare studentbostäder på Campus Linköping Universitet och det är med stor glädje vi nu får möjlighet att fortsätta resan med campusboenden och att verkligen tillföra mervärden för KTH:s studenter och staden, säger Eva Ellenfors, vd för Grön Bostad.

 

Marcus Svensson, vd för ByggVesta Development, tillägger:

– Projektet är ett resultat av ett långtgående och väl fungerande samarbete mellan Akademiska Hus, Statens Fastighetsverk och ByggVesta. Därför är vi extra stolta över att nu realisera detta unika projekt.

 

I ett tal i samband med byggstarten framhöll Klas Eklund, Senior Economist på SEB och ordförande för regeringens framtidsgrupp, att projektet visserligen inte löser alla problem som världen står inför just nu, men  de nya bostäderna och dess inkluderande miljö bidrar med flera strån till stacken för en ökad mångfald, en ökad kreativitet och i förlängingen nya innovationer en växande ekonomi.

 

I samband med spadtaget avtäckte även Kristina Persson, minister för strategi- och framtidsfrågor, en tidskapsel med innovationer som speglar vår tids tekniska utveckling.

 

Kapselns innehåll, som är utvalt tillsammans med studenter från KTH, är bland annat ett nudelpaket utskrivet från en 3D-skrivare, en selfiestick och ett aktivitetsarmband.
        

onsdag, 02 december 2015 20:04

Polstjärnan vann striden om Montebello 5

alt

Cushman & Wakefield förmedlade fastigheten Montebello 5 på Lilla Essingen till fastighetsbolaget Polstjärnan.

 

Cushman & Wakefield har företrätt en privat fastighetsägare vid försäljningen av bostadsfastigheten Montebello 5 på Lilla Essingen i Stockholm. Fastigheten omfattar 42 moderna lägenheter och en total uthyrningsbar area om cirka 2.300 kvm bostäder med fint läge mot vattnet och med en möjlig byggrätt på taket. Fastigheten utbjöds parallellt till investerarmarknaden och till en bostadsrättsförening. Slutlig köpare blev Fastighetsbolaget Polstjärnan.

 

– Vi är hela tiden uppvaktade av investerare som vill förvärva fastigheter innanför tullarna. Budgivningarna resulterar i nivåer som ofta tangerar eller överstiger bostadsrättsföreningen bud. Montebello 5 var inget undantag. Där låg flera investerare på samma nivå som bostadsrättsföreningen och tendensen är nog att investerarna nu vinner i minst häften av budstriderna, säger Sven-Olof Johansson, Director på Cushman & Wakefield.

onsdag, 02 december 2015 20:01

Kungsleden säljer resten av NMG

alt

Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

 

Kungsleden avyttrar sin resterande andel av Nordic Modular Group, motsvarande 34,5 procent av aktierna i bolaget, till Inter Ikea Investments, som för ett år sedan köpte 65 procent av bolaget. Pris för aktierna motsvarar en värdering av hela bolaget om 1,45 Mdr kr (Enterprise Value), vilket är det vill säga 150 Mkr högre än för ett år sedan. Genom transaktionen frigör Kungsleden netto cirka 330 Mkr i likviditet. 

 

– Vi är mycket nöjda med affären med Inter Ikea Investments. Uttryckt som förvärvskapacitet gör den frigjorda likviditeten det möjligt att med 60 procents belåning köpa fastigheter för drygt 850 miljoner kr i enlighet med vår nya strategi, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

 

Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket och beräknas kunna slutföras senast den 31 januari 2016.

onsdag, 02 december 2015 12:34

Mattias Andersson till CushWake i Göteborg

alt

                                                                                                                    

Mattias Andersson (bilden) har anslutit till Cushman & Wakefields transaktionsteam i Göteborg. Han kommer närmast från Newsec Investment X AB. Mattias Andersson har en lång och gedigen erfarenhet inom transaktionsrådgivning och han är utbildad civilekonom från Uppsala Universitet.

 

– Det känns roligt att vi nu har ett bra lokalt team på den växande Göteborgsmarknaden. I kombination med det driv och den transaktionserfarenhet som finns inom Cushman & Wakefield i övrigt, får våra uppdragsgivare tillgång till hela bredden på transaktionssidan, vilket kommer gynna deras affärer. Tillsammans med vår redan starka värderingsverksamhet i regionen kommer vi att kunna göra ett rejält avtryck, säger Agneta Jacobsson, Head of Cushman & Wakefield i Sverige och i Norden.

 

Om Cushman & Wakefield

Sammanslagningen av Cushman & Wakefield och DTZ slutfördes den 1 september i år. Företagets, som nu har cirka 43.000 anställda i drygt 60 länder, leds av Brett White, Chairman & Chief Executive Officer och Tod Lickerman, Global President. Cushman & Wakefields ägare är ett konsortium lett av TPG, PAG och OTPP.

tisdag, 01 december 2015 19:21

Skandia Fastigheter utökar på Väla

alt

I och med förvärvet från Triuva blir bland andra Media Markt, ÖoB, XXL, Coop, Elgiganten och Toys R Us hyresgäster hos Skandia Fastigheter.

 

Skandia Fastigheter äger sedan länge Väla Centrum samt nyöppnade Väla Park i Helsingborg. Nu ökas innehavet i handelsområdet genom förvärvet av Marknaden 2 – en intilliggande handelsfastighet med välkända butikshyresgäster. Säljare är Triuva Kapitalverwaltungsgesellschaft mbH. CBRE, Roschier och Rödl & Partner var rådgivare åt Triuva i transaktionen.

 

Fastigheten är bebyggd med volymhandel om cirka 30.000 kvm och ligger i anslutning till bolagets nuvarande fastigheter Välamarknaden 3 och Bokhultet 2.

 

– Vi ser givetvis goda synergieffekter med vårt befintliga bestånd i området; vårt Väla Centrum med sina 200 butiker samt det helt nyöppnade och miljöcertifierade Väla Park, säger Bo Jansson, Skandia Fastigheters chef för bostäder och köpcentrum.