29 april 2024

Redaktionen

onsdag, 09 december 2015 19:04

HEBA köper äldreboende för 177 Mkr

alt

Lennart Karlsson, vd för HEBA.

 

HEBA Fastighets AB har tecknat avtal med JM om förvärv av fastigheten kv. Vinfatet 6 i Sollentuna. Fastigheten omfattar ett äldreboende med 54 lägenheter som är under uppförande.

 

Förvärvet genomförs som en bolagsaffär och tillträde sker i samband med att projektet färdigställs under det fjärde kvartalet 2016. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till cirka 177 Mkr.

 

Finansieringen kommer att ske genom banklån. Hyresgäst är Frösunda Omsorg AB som har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med en årshyra om 8,5 Mkr

 

Byggnaden är i två våningsplan och omfattar totalt cirka 4.000 kvm som planeras att bli miljöklassad som Miljöbyggnad.

 

– Förvärvet innebär att vi nu utökar vårt ägande av vårdfastigheter. HEBA äger sedan tidigare ett äldreboende i Täby. HEBAs verksamhet är i första hand inriktad på att utveckla, äga och förvalta hyresbostäder men vår tillväxt omfattar även äldreboenden.

 

– Vi ser nu fram mot ett riktigt gott samarbete med vår nya hyresgäst Frösunda Omsorg, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA.

onsdag, 09 december 2015 18:58

SSM anställer Widlund som projektchef

alt

                                                                                                                    

Komplexiteten i SSM:s stora projekt ställer ökade krav på avancerad kunskap inom sanering, mark och grundläggningsfrågor. Bolaget har därför upprättat en ny befattning, Projektchef Mark, och har därför rekryterat Martin Widlund (bilden), som kommer närmast från Sh Bygg.

 

Martin Widlund har en mångårig erfarenhet av nyproduktion av fastigheter, komplexa markentreprenader samt en gedigen affärsbakgrund. I tidiga skeden kommer han att säkerställa att SSM:s förvärv och projekteringar optimeras om rådande markförutsättningar, bistå projekten med upphandling av entreprenörer samt stötta produktionen under projektens genomförande.

onsdag, 09 december 2015 18:49

Ökat antal gästnätter i Stockholm

alt
Olle Zetterberg är vd för Stockholm Business Region AB.

 

Under oktober månad registrerades över 1,1 miljoner gästnätter vid kommersiella boendeanläggningar i Stockholms län, enligt en rapport från Stockholm Visitors Board AB, ett dotterföretag till Stockholm Business Region AB. Detta är en ökning med 7 procent jämfört med oktober 2014. Cirka 68 procent av övernattningarna kom från den inhemska efterfrågan som ökade med 1 procent.

 

Utländska övernattningar i allmänhet ökade med 22 procent. Nordiska gästnätter ökade med 10 procent. Norska besökare stod för merparten av gästnätter, och ökade med 12 procent, följt av finländska besökare, som ökade med 13 procent.

 

För andra europeiska länder ökade antalet övernattningar med 20 procent. De länder som har de flest registrerade gästnätter var Storbritannien, som ökade med 28 procent, och Tyskland, som ökade med 17 procent, jämfört med oktober 2014.

 

Antalet övernattningar ökade även för icke-europeiska länder och då med 30 procent. USA svarade för det största antalet gästnätter i en ökning med 24 procent.

 

I Stockholms län, ökade det genomsnittliga priset för en hotellnatt liksom för hotellens totala intäkter, i en jämförelse med oktober 2014. TM

onsdag, 09 december 2015 14:47

Rikshem sparkar Batljan

alt
Ilja Batljan.

 

Styrelsen för Rikshem har beslutat att skilja Ilija Batljan från sin tjänst som vice vd på Rikshem. Bakgrunden är att han initierat större fastighetsaffärer i eget bolag utan att informera styrelsen.
    

Styrelsen har under de senaste dagarna fått kännedom om Ilija Batljans egna fastighetsaffärer. Dessutom har han tecknat ett bostadshyreskontrakt med annan part utan att inhämta styrelsens synpunkter. Baserat på detta har styrelsen inte längre förtroende för Ilija Batljan som vice vd och menar att han brustit i sitt omdöme.
    

Inom Rikshem gäller, precis som inom andra bolag, att medarbetarna inte ska bedriva annan verksamhet utan att informera om saken och få skriftligt godkännande.

 

– För oss i styrelsen är det självklart att vice vd inte kan bedriva fastighetsaffärer i privat regi och det är därför vårt förtroende för honom är förbrukat. Styrelsen tycker att detta är mycket tråkigt då Ilija Batljan gjort berömvärda insatser och varit mycket viktig för företagets framväxt, säger Mats Mared, styrelseordförande för Rikshem.

 

Rikshem väljer nu att, via Rikshems styrelseordföranden Mats Mared kommenterar uppgifter i media om Rikshem:
”Med anledning av senaste dagarnas artiklar om Rikshem i Dagens Industri och Aftonbladet och de felaktigheter/missuppfattningar som där förekommer, vill jag som ordförande i Rikshem göra följande förtydliganden.

 

Förtydligandena är:
1. Diskussionen om att skapa ett delägt fastighetsbolag med bostäder och samhällsfastigheter med en delvis ny profil förde jag med Mats Andersson, VD Fjärde AP-fonden, under flera år före bildandet. En ledning växte fram och för denna, naturligtvis inklusive mig själv, var det från första dagen en förutsättning att vi skulle erbjudas möjlighet att med egna pengar bli delägare i bolaget.

 

2. Bolaget bildades sommaren 2010 och enligt avtal tecknat i mars 2011 kom AMF in som delägare till 50 procent.

 

3. Ledningens delägarskap löstes genom att vi i maj 2011 tecknade ett konvertibelt förlagslån om 50 miljoner kronor, varav vi tre, VD Jan-Erik Höjvall och vVD Ilija Batljan och jag själv, investerade 45 miljoner kronor.

 

4. I samband med tecknandet av förlagslånet infördes en sekretessklausul. Efter den senaste händelseutvecklingen har vi valt, för att undvika spridning av felaktig information, att offentliggöra fördelningen mellan oss tre. Jan-Erik Höjvall investerade 25 miljoner kronor, Ilija Batljan 8 miljoner kronor samt jag själv 12 miljoner kronor.

 

5. Mot bakgrund av en mycket god utveckling för Rikshem ökade värdet av det konvertibla förlagslånet med 68 miljoner kronor, mätt per senaste årsskifte. Det kan ställas mot att värdet på hela Rikshem under motsvarande period steg med 3 873 miljoner kronor.

 

6. Ägarna i Rikshem har på bolagsstämma i somras beslutat att, som en fortsättning på det ursprungliga kravet om att få vara delägare, emittera ett nytt konvertibelt förlagslån om 45 miljoner kronor. Jan-Erik Höjvall har investerat 25 miljoner kronor och Ilija Batljan 20 miljoner kronor. Det nya konvertibla förlagslånet som löper över fem år är försett med ett så kallat ”tak”. Det innebär att värdet aldrig kan stiga med mer än 50 miljoner kronor, eller med cirka 15 procent per år. För att detta utfall skall vara möjligt ska värdet på hela Rikshem under dessa fem år öka med 11 397 miljoner kronor.

 

7. För tydlighets skull vill jag också framhålla:

–  att samtliga investeringar har skett på marknadsmässiga villkor, avstämda med tredje part
–  att det har funnits ett konvertibelt förlagslån har rapporterats vid varje rapporteringstillfälle under åren, självklart har vi även i vår senaste delårsrapport rapporterat att lånen lösts i år, samt
– att beslut angående såväl det tidigare som det nya lånet fattats av en enhällig bolagsstämma.

 

Mats Mared
Styrelseordförande

onsdag, 09 december 2015 14:35

AMF köper Fatburen för 3,06 Mdr

alt

AMF Fastigheter köper Fatburen på Södermalm.


AMF Fastigheter förvärvar fastigheten Fatburssjön 10, även kallad Fatburen, och stärker därmed sin närvaro på Södermalm i Stockholm. Byggnaden omfattar totalt 46.000 kvm och hyresgäster är bland annat spelutvecklingsbolaget DICE, Sungard, Miljömärkning Sverige och Stockholms Läns Landsting. Transaktionen sker genom ett bolagsförvärv med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 3,06 Mdr kr. Säljare är Aareal Bank AG, vars rådgivare har varit CBRE. Tillträde sker i april 2016.
    

Fatburen är nästan fullt uthyrd och har under de senaste åren, under ledning av Crown Nordic Management, JLL och BSK Arkitekter, anpassats för nya hyresgäster. Fullt uthyrd kommer cirka 3.000 personer att arbeta i fastigheten, som är centralt belägen nära Medborgarplatsen, mellan Magnus Ladulåsgatan, Västgötagatan och Södermalmsallén. I byggnaden finns idag kontor, restauranger och gym.
    

– Södermalm har stor potential med en levande stadsmiljö och en bra blandning av bostäder, arbetsplatser, handel och nöjesliv. Med Fatburen kan vi komplettera vårt befintliga innehav runt Södra station och Skanstull. Genom att ta ett helhetsgrepp ökar vi trivseln och attraktionskraften för hela området på sikt, säger Fredrik Ronvall, transaktionschef på AMF Fastigheter.
    

Genom förvärvet uppgår AMF Fastigheters bestånd på Södermalm till 131.000 kvm uthyrbar area.
    

– Kontorsmarknaden på Södermalm förändras och vi ser nya kluster av snabbväxande, kreativa bolag inom teknik, spel, design, reklam och media bland våra hyresgäster. När Citybanan är klar 2017 ökar tillgängligheten ytterligare och bidrar positivt till områdets utveckling, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.
    

Turerna har varit många kring Fatburen, som tidigare var Konsums gamla korvfabrik, under de senaste 15 åren. År 2000 kom dåvarande Drott och KF-ägda Atrium överens om att med hjälp av Wingårdh Arkitekter utveckla den gamla fabriken till kontor. Större hyreskontrakt tecknades med Skatteverket, Apoteket och Landstinget.
    

I maj 2005 såldes fastigheten till danska Keops för 1,95 Mdr kr och då hade Drott köpts upp av Wihlborgs (senare omdöpt till Fabege). Två år senare avyttrade Keops fastigheten till irländska Vico Capital för 2,66 Mdr kr och gjorde en rekordvinst om cirka 670 Mkr (motsvarande cirka 1 Mkr per dag). Vico Capital blev nödlidande tvingades och i juni 2011 sälja fastigheten till långivaren Aareal Bank för 1 krona.
    

Nu har alltså AMF Fastigheter köpt Fatburen, som på fornsvenska betyder skattkammare, för det nya rekordpriset 3,06 Mdr kr. Återstår att se om fastigheten blir en skattkammare för AMF.

tisdag, 08 december 2015 18:03

Göteborgs byggbransch överhettas

alt
Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

 

Arbetsmarknaden fortsätter stärkas i Göteborgsregionen. Nu uppstår problem för vissa branscher, bland annat inom byggindustrin, att få tag på folk. Det framgår av den senaste konjunkturrapporten från Business Region Göteborg (BRG).

 

Under tredje kvartalet steg sysselsättningstillväxten i Göteborgsregionen med 2,7 procent jämfört med samma period förra året. Det är åter den starkaste tillväxten i landet vilket befäster regionens nya position med landets lägsta arbetslöshet.

 

– Arbetslösheten har fortsatt sjunka och är för första gången i modern tid lägst bland storstadsregionerna. En följd är att fler företag rapporterar rekryteringsproblem, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

 

Företagarbarometern signalerar att Göteborgsregionen når högkonjunktur till våren. Flera stora branscher är redan där. Inom byggindustrin leder exempelvis en ökad orderingång till ett ökat personalbehov och en klar majoritet av byggföretagen tror att det kommer bli svårare att få tillgång till arbetskraft framöver.

 

– I och med det nu snabbt ökande byggandet och kommande infrastrukturbyggen i regionen ser vi stor risk för en kommande flaskhals växa fram inom byggsektorn, säger Henrik Einarsson.

 

De positiva konjunktursiffrorna bekräftas även i antalet inkommande förfrågningar till Business Region Göteborg.

 

– Vi upplever just nu ett stort intresse för att etablera sig Göteborgsregionen. Det handlar om nya aktörer främst från utlandet som nu fått upp ögonen för Göteborgsregionen, säger Henrik Einarsson.

tisdag, 08 december 2015 17:57

Humlegården fick Solna stads miljöpris

alt

Rebecka Yrlid, Hållbarhetschef, Humlegården Fastigheter.

 

I går tog Humlegården emot Solna stads miljöpris i en näst intill fullsatt iMax-biograf i Mall of Scandinavia. Priset delades ut under pompa och ståt och näringslivschef Åsa Bergström berättade utförligt om motiveringen:

”Det här priset går till ett företag som är fastighetsägare och som arbetar med miljöfrågor inom den egna organisationen och i förvaltningen av sina byggnader. Företaget arbetar även med miljöfrågor gentemot sina hyresgäster och underlättar och inspirerar till miljövänligt agerande. Med långsiktig och fokuserad energieffektivisering har de lyckats få ned sin energianvändning så mycket att de ligger 57 procent under branschsnittet.”

 

Hållbarhetschef Rebecka Yrlid och fastighetschef Daniel Johansson klev upp på scenen och stolta ta emot priset, som består av ett diplom samt en statyett av keramikern Karin Eriksson.

 

– Vi är väldigt glada över att vårt långsiktiga hållbarhetsarbete uppmärksammas av Solna stad och att vi kan bidra till kommunens höga miljöambitioner, säger en tacksam Rebecka Yrlid.

tisdag, 08 december 2015 15:26

Juan Copovi-Mena blir vd på Telge

alt

                                                                                                    
Juan Copovi-Mena blir vd för Telge Bostäder och Telge Hovsjö, tillika affärsområdeschef för det nybildade affärsområdet Hus inom Telgekoncernen. Han tillträder sin nya tjänst under våren 2016, men kommer redan nu att vara med i rekryteringen av ledande befattningar inom det nya affärsområdet trots att han inte börjar förrän i vår. Juan Copovi Mena arbetar idag i Stockholms stads koncernbolag med fastighetsfrågor och var tidigare fastighetsdirektör i staden
    

– Jag har jobbat med allt ifrån trafikfastigheter till vårdfastigheter på fastighetskontoret i Stockholm. Nu är jag väldigt nyfiken på bostadsdelen. Det ska bli spännande att få vara en del av den utveckling som Södertälje och Telgekoncernen nu genomgår och jag ser en stor potential i affärsområdet Hus där de båda bolagens styrkor ska lyftas fram, säger Juan Copovi-Mena.
    

– Rekryteringen har gått bra och jag är mycket nöjd med att Juan axlar rollen som vd för Telge Bostäder och Telge Hovsjö. Jag ser fram emot att den nya vd:n kan fullfölja och utveckla Telge Bostäders huvudprocesser med ett högt tempo i moderniseringsarbetet, en ny period med nyproduktion och nya former för stadsdelsutveckling, säger Ingela Nylund-Watz, ordförande i Telge Bostäder.
    

– Juan blir en med sin erfarenhet och sina egenskaper en bra ledare för det fortsatta arbetet att göra Hovsjö till ett område som de boende är stolta över. Jag ser fram mot det fortsatta arbetet där aktiv fastighetsförvaltning och social mobilisering går hand i hand, säger Pontus Åström, ordförande i Telge Hovsjö.

alt

Atrium Ljungberg lanserar en modern saluhall och food court i Farsta Centrum.


Atrium Ljungberg har de senaste åren byggt om och förnyat Farsta Centrum och nu tas ytterligare ett steg för att förstärka mat- och delikatessutbudet i söderort. Till julhandeln öppnar ytterligare sex aktörer med fokus på mat som komplement till de befintliga mat- och restaurangaktörerna i Farsta Centrum.
    

De som öppnar är Farsta Deli/Tapas smått & gott, Beijing8, Parti, Sushirullen, Fresh & Fancy och Kahls The & Kaffe. Nyetableringarna kommer att förstärka och förtydliga utbudet av mat- och dagligvaror på nedre plan där butiker som Hemköp, Coop och Systembolaget redan idag finns etablerade.

 

– Dagligvaror är ett strategiskt viktigt utbud för Farsta Centrum och rationell och vardagsenkel matglädje är en tydlig del i målbilden för det vi nu skapar. I ombyggnationen av den del som ursprungligen 1960 inhyste en saluhall adderar vi nu en högkvalitativ årsring till vår utveckling i och med lanseringen av en hybrid av modern saluhall och food court, säger Thomas Levander, marknadsområdeschef för Atrium Ljungberg i Farsta Centrum. 

tisdag, 08 december 2015 12:36

Volvo flyttar till Campus Lundby

alt

Merparten av Volvos kontorsanställda kommer i framtiden att arbeta inom Campus Lundby på Hisingen – något som kommer att innebära en omfattande förtätning av området.


Nu tas de första stegen för att förvandla dagens Lundby på Hisingen i Göteborg till en gemensam arbetsplats för Volvokoncernen i Göteborg.
    

– Med Campus Lundby skapar vi ett attraktivt område, öppet för alla göteborgare, med plats för våra egna verksamheter såväl som för externa partners, restauranger, butiker och träningsmöjligheter, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvo.
    

Lundby är historisk mark för Volvokoncernen, och platsen där allt startade 1927 med Gustaf Larson, Assar Gabrielsson och den första Volvobilen. Det är här det nya Campus Lundby ska växa fram, med både nya byggnader och ett nytt tänkande när det gäller öppenhet mot staden runtomkring.
    

– När vi som idag sitter utspridda i Göteborg kommer närmare varandra rent fysiskt blir det självklart lättare att samarbeta, bolla idéer med varandra och dra nytta av allt kunnande som finns hos kollegorna i organisationen, säger Martin Lundstedt.
    

Campus Lundby är i dag i planeringsstadiet. Tanken är att visionen ska bli verklighet inom en tioårsperiod. Då kommer majoriteten av koncernens kontorsanställda i Göteborg att vara samlade i Lundbyområdet. Redan idag finns cirka 5.500 medarbetare i Lundby, vilket är ungefär hälften koncernens samtliga anställda i Göteborg.
    

Volvokoncernens koncentration av verksamheten till Lundby innebär att lastbiltillverkaren blir granne med Älvstaden, vilket i sin tur innebär att Älvstaden stärks och i och med det även Göteborgs kärna.
    

– Vi välkomnar Volvokoncernen till Göteborgs kärna. För Göteborgs Stad innebär detta att vi ligger rätt i vårt visionsarbete där ”stärka kärnan” och ”hela staden” är två av de centrala strategierna, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.
    

Hon fortsätter:
– Jag är övertygad om att med en så stark aktör i närområdet så kommer det gynna arbetsmarknad och bostadsmarknad men också forskning och innovation. Närheten till Lindholmen Science Park är avgörande i detta. Och redan idag har Göteborgs Stad nära samarbeten med Volvo genom bland annat ElctriCity (en elbusslinje där bussen tar dig tyst och avgasfritt mellan Johanneberg Science park och Lindholmen Science park).