28 april 2024

Redaktionen

tisdag, 15 december 2015 13:01

ETTELVA växer med nya medarbetare

alt

                                                                                                       

ETTELVA Arkitekter förstärker sitt bostadsteam med tre nya medarbetare, Henrietta Borseman (överst t v), Ulla Persson (t h) och James Britton (nederst t v). Dessutom utökas avdelningen för BIM-utveckling genom rekryteringen av Daniel Oliviusson (t h). ETTELVA har därmed växt till ett medelstort kontor med 53 medarbetare.

 

– Vi är mycket stolta över våra nya kollegor som är de senaste av många kompetenta och trevliga personer som har anställts i år. Många har sökt sig hit och vi är glada över att komplettera vår ambitiösa skara, säger Johan Roos, teamledare Bostad.
    

Henrietta Borseman kommer närmast från Reflex Arkitekter, medan Ulla Persson har lång erfarenhet som arkitekt från ett flertal kontor, bland annat Tengbom och Lund & Valentin Arkitektur. James Britton, ursprungligen från Nottingham, men bosatt i Sverige sedan två år tillbaka är nyutexaminerad och Daniel Oliviusson är BIM-specialist och arbetar med metodutveckling och projektering. Utöver arbetet på ETTELVA utbildar sig Oliviusson sig till planarkitekt vid Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona.

alt

Isblocket i Hyllie, Malmö, har ritats av FOJAB arkitekter och uppförs av Otto Magnusson. Kungsleden tillträder fastigheten i mitten på januari 2016.


Kungsleden har nu nästan fyllt upp sin nybyggda fastighet Isblocket (Vagnslidret 1), i Hyllie i Malmö. Totalt är 3.862 kvm är uthyrda i kontorsdelen. Återstår att hyra ut endast en kontorslokal på 551 kvm samt två butikslokaler på 64 respektive 105 kvm.
    

Hyresgäster i huset blir Malmö kommuns parkeringsaktiebolag, som har tecknat ett åttaårigt kontrakt om 2.120 kvm och IT-konsulten Addpro, som ska hyra 869 kvm på fem år. Vidare har BC Sweden AB, importör och generalagent för Jaguar och Land Rover, tecknat ett fremårigt kontrakt på 337 kvm, Merit Consulting, ett internationellt konsultbolag ett hyresavtal om 216 kvm på tre år  och SsangYong Import AB. importör och generalagent för det Koreanska bilmärket SsangYong, som ska hyra 97 kvm på ett femårigt kontrakt.
    

Utöver dessa hyresgäster ska Kungsleden sitt regionkontor till Isblocket. Hyllie är ett av Kungsledens prioriterade klusterområden där vi ser stor potential i och med läget nära Citytunneln, köpcentrumet Emporia samt kommunens ambition att bygga en blandstad.
    

– Det är glädjande att vi på relativt kort tid får möjlighet att välkomna fem nya hyresgäster till vårt prestigprojekt i ett av Malmös mest spännande områden. Vi ser en stor potential i Hyllie och har för avsikt att tillsammans med övriga fastighetsägare och kommunen aktivt arbeta för att fortsätta utveckla området mot en dynamisk och hållbar blandstad, säger Gert Ternström, regionchef Malmö på Kungsleden.

tisdag, 15 december 2015 12:54

Nya bostäder i Stockholm väst

alt

Planer på ny bebyggelse ovanpå ny bussterminal och intill tågstation och tunnelbana i Barkarby/Stockholm väst.


Nya bostäder och arbetsplatser planeras nu i Veddesta, strax väster om Barkarby station/Stockholm Väst. Dels genom ett ramavtal med Veidekke Bostad AB om ett område som planeras för 1.200 bostäder och lokaler, dels genom en överenskommelse om nybebyggelse i stadskvarter ovanpå en ny bussterminal i nära anslutning till pendeltåg och kommande tunnelbana.
    

Parallellt med utvecklingen i centrala Veddesta fortsätter planeringen av närliggande kvarter. Här planeras för ny bebyggelse i stadskvarter ovanpå en ny bussterminal i nära anslutning till pendeltågsstationen i Barkarby Station/Stockholm Väst och den kommande tunnelbanan från Kista och Akalla som planeras vara klar 2021. Principöverenskommelsen har träffats mellan Järfälla kommun, Stockholms läns landsting och fastighetsägare i området och godkändes av kommunstyrelsen den 14 december.
    

– Detta innebär ett viktigt och påtagligt startskott för utvecklingen av hela Veddesta och förstärker Järfällas position som en av Sveriges snabbast växande kommuner, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

måndag, 14 december 2015 17:36

HEBA köper äldreboende i Farsta

alt

HEBA tillträder kvarteret Tärnö 1 vid färdigställandet i juni 2016. Bilden visar entrén i suterrängplanet och, längre bort, entrén i byggnadens huvudplan.


HEBA ska köpa fastigheten kv. Tärnö 1 i Farsta Strand av Danator Group AB för 254 Mkr. Fastigheten omfattar ett äldreboende med 76 lägenheter som är under uppförande. Byggnaden är i 6 våningsplan och omfattar totalt cirka 5.800 kvm. Förvärvet finansieras med banklån och genomförs som en bolagsaffär och tillträde sker i samband med att projektet färdigställs den 1 juni 2016. Hyresgäst är Vardaga AB som har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med en årshyra om 12,1 Mkr
    

– Förvärvet av kv. Tärnö 1 innebär att vi nu utökar vårt ägande av vårdfastigheter till sammantaget tre fastigheter. HEBAs verksamhet är i första hand inriktad på att utveckla, äga och förvalta hyresbostäder men vår tillväxt omfattar även äldreboenden. Vi ser nu fram mot ett riktigt gott samarbete med vår nya hyresgäst Vardaga, säger Lennart Karlsson, vd för HEBA Fastighets AB.
    

HEBA äger sedan tidigare ett äldreboende i Täby och köpte nyligen ett äldreboende i Sollentuna som färdigställs under det fjärde kvartalet 2016.

måndag, 14 december 2015 17:10

Bopriserna faller

alt

Förändringen i villaindex var negativ i samtliga av rikets tre största städer: i Stockholm var den –0,9, i Göteborg –0,4 och i Malmö –0,2 procent.

 

I oktober och november föll priserna på både bostadsrätter och villor. Den senaste månaden har priserna gått ned med 0,6 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik Hox-index och Valuegards senaste bostadsindex. Mest sjunker priserna i Stockholm.


I förra veckan redovisade banken SEB sin Boprisindikator. Den visade för tredje månaden fallande förväntningar på bostadspriserna. Enligt Hemnet.se fortsätter omsättningshastigheten att vara mycket hög. I november slogs ett rekord på Hemnet för antalet nya bostadsrätter, samtidigt som utbudet var rekordlågt. Det tyder på mycket hög efterfrågan och snabba avslut.

 

Mellan oktober och november förändrades prisindex HOXSWE för privatägda bostäder i Sverige med –0,6 procent. Index för bostadsrätter i Sverige förändrades med –0,3 procent och villaindex med –0,7 procent.

 

I både Stockholm och Göteborg var förändringen i bostadsrättsindex –0,6 procent. I Malmö steg index för bostadsrätt med 1,1 procent. Förändringen i villaindex var negativ i samtliga av rikets tre största städer: i Stockholm var den –0,9, i Göteborg –0,4 och i Malmö –0,2 procent.

 

Historiskt har utvecklingen varit svag för höstmånaderna; säsongsjusterat är förändringen i prisindex för privatägda bostäder i Sverige i november endast –0,1 procent. 

alt
Eurocommercials omfattande om- och tillbyggnad i Halmstad innebär totalt 40.000 kvm handelsyta.

 

alt

Hela det nya centret, som beräknas öppna hösten 2017, får cirka 90 butiker, varav cirka 60 helt nya.

 

alt

Martin Bjöörn, fastighetschef Eurocommerial Sverige.

 

Eurocommercials omfattande om- och tillbyggnad i Halmstad är nu inledd på allvar och en första öppning av ett 10-tal helt nya butiker planeras redan till hösten 2016. Hela det nya centret med cirka 90 butiker, varav cirka 60 helt nya, beräknas öppna hösten 2017. Total uthyrbar handelsyta blir 40.000 kvm.


Ett helt uppdaterat livsmedelsutbud är nu säkrat med COOPs senaste koncept som återkommer till centret under 2017 med en yta 4.300 kvm.

 

En ny hyresgäst inom sportmode är Stadium. Inom mode och skor har Eurocommercial nu säkrat några av de starkaste koncepten i Norden med: Cubus, Gina Tricot, MQ, Bik Bok, Carlings, Volt, Din Sko, Jerns, Ecco, Radical Sports och Nilson. Design Only som samarbetar med några starkaste varumärken kommer att stå för högsta kvalité på sina 400 kvm.

 

På restaurangsidan har Heagårds Skafferi nu valt att storsatsa på centret. På 1.300 kvm kommer restauratören att lansera sitt matkoncept.

 

Andra hyresgäster som har tecknat avtal är Rituals, Lyko, Panduro och Tele 2.

 

– Vi har noga valt ut de butiker vi nu kan presentera och vi har kommit en bra bit på vägen att skapa Hallands absolut främsta och en av Skandinaviens bästa handelsdestinationer. Nu fortsätter arbetet med att knyta till oss många fler internationella, svenska och halländska butikskoncept, säger Martin Bjöörn, fastighetschef Eurocommerial Sverige.

måndag, 14 december 2015 12:51

DNB säljer Oslo City för 5 Mdr

alt

Steen & Ström och Entra köper komplexet Oslo City och planerar att dela upp det så att Steen & Ström får köpcentrumdelen och Entra kontorsdelen.


DNB Livsforsikring har med hjälp av Pangea Property Partners tecknat avtal om att sälja kontors- och handelskomplexet Oslo City till ett konsortium bestående av Entra och Steen & Strøm. Fastigheten är värderad till cirka 5 miljarder norska kronor. Oslo City omfattar ett helt kvarter med en uthyrbar yta på över 80.000 kvm i anslutning till Oslo centralstation.  Tillträde beräknas ske i slutet av innevarande år.
    – Vi är glada över att ha lyckats i våra förhandlingar för att sälja Oslo City till två välkända och professionella spelare på sina respektive marknader. Vi har ägt huset sedan 1994 och har under dessa år har Oslo City utvecklats till att bli ett av Norges bästa köpcentrum. Nästa utvecklingsfas kommer att äga rum under ledning av nya ägare, säger Tom Rathke, Group Executive Vice President i DNB.
    

Under de senaste åren har DNB utnyttjat den goda transaktionsmarknaden och minskat sin fastighetsportfölj och tagit hem stora vinster till sina pensionskunder.
    

Steen & Strøm köper 66,7 procent av aktierna i Oslo City medan Entra köper resterande 33,3 procent. Under 2016 kommer de nya ägarna att dela ut fastigheten så att Steen & Strøm får köpcentrumdelen och Entra kontorslokalerna. Bolagen får vidare hälften vardera av fastighetens parkeringsplatser.
    

Steen & Strøm, kommer delvis att finansiera förvärvet med eget kapital (1300 MNOK), genom ett kapitaltillskott från sina aktieägare, Klépierre och APG, i proportion till deras befintliga insatser.
    

– Oslo köpcentrum kommer att stärka Steen & Strøm position som det ledande köpcentrum i Skandinavien. Köpet av Oslo ligger i linje med Steen & Ströms strategi som ägare, utvecklare och kommersiell operatör av de ledande köpcentrum belägna i de mest attraktiva marknadsplatser, säger finansdirektör Bjørn Tjaum, och tillägger att han ser fram emot att vidareutveckla Oslo köpcentrum tillsammans med befintliga och framtida hyresgäster.

måndag, 14 december 2015 11:58

Fyra får bygga de första Stockholmshusen

alt

Stockholmshusen. Visionsbild: DinellJohansson


Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder har nu avslutat den gemensamma upphandlingen av de så kallade Stockholmshusen – en satsning för att snabbt och kostnadseffektivt bygga tusentals nya hyresrätter av hög kvalitet. De fyra entreprenörer som kvalificerat sig gentemot de uppställda kraven i upphandlingen är Einar Mattsson Byggnads AB, Lindbäcks Bygg AB, NCC Construction Sverige AB och Skanska Sverige AB.
    

– Vi är glada att kunna teckna avtal med fyra erfarna entreprenörer som tillsammans med oss kan utveckla en innovativ och effektiv byggprocess som kortar ledtider och ökar bostadsbyggnadstakten. Arbetet sker i nära samarbete med stadensförvaltningar, säger Mikael Källqvist, ordförande i styrgruppen för Stockholmshusen.
    

Upphandlingen resulterar i ramavtal som sedan ger möjlighet till avrop i flera etapper och uppdraget sker i form av totalentreprenad i samverkan med entreprenörer. Detta avtal avser etapp 1, omfattande cirka 500 lägenheter, med möjlighet till förlängning.
    

Redan nu i januari startar arbetet med att utveckla Stockholmshusen tillsammans med upphandlade entreprenörer. Parallellt med framtagandet av Stockholmshusen kommer detaljplanearbetet att löpa, allt för att de första Stockholmshusen ska kunna byggstartas under 2017 med möjlig inflyttningsstart under senare delen av 2018.
    

I den första etappen av upphandlingen planerar Familjebostäder projektet Lådkameran (Grycksbovägen/Örbyleden) Bandhagen innehållande 80 hyresrätter, Bjurö (Nordmarksvägen) Farsta Strand, 90 hyresrätter, Dalarö Sunneplan (Sunneplan) Farsta, 90 hyresrätter och Hammarö (Nykroppagatan) Farsta, hyresrätter 70. Dessutom planerar Stockholmshem Folkparksvägen i Solberga omfattande 80 hyresrätter och Svenska Bostäder Ätten Östbergahöjden, 100 hyresrätter Kärrtorps IP/ Örskär om 100-200 hyresrätter samt Ledinge Tensta om 110 hyresrätter.
    

Målet för satsningen på Stockholmshusen är 3.500-5.000 byggstartade hyresrätter till 2020 till en investering om cirka 10 Mdr kr.


lördag, 12 december 2015 19:21

Rikshem inleder oberoende granskning

alt
Mats Mared.

 

Mats Mared, ordföranden för Rikshem, har beslutat att genomföra en oberoende granskning av bolaget. Detta efter en tid av rykten kring bolagets verksamhet och personer i ledande befattning.

 

Bland annat ska den nyligen sparkade vice vd:n Ilja Batljan ha erbjudit totalt 2,6 Mkr till en bostadrättsförening i Kista mot att medlemmarna i föreningen skulle dra tillbaka en överklagan av ett bygglov. Detta ska ha resulterat i att Rikshem i stället för 36 villor kunnat bygga 118 bostadrättslägenheter.

 

– Jag har beslutat att tillsätta en granskning av bolaget vilket jag också har förankrat med styrelsen. Det har under en tid förekommit allvarliga anklagelser mot bolaget. Arbetet med granskningen kommer att inledas omedelbart. Granskningen välkomnas av vd Jan-Erik Höjvall, säger Mats Mared, styrelseordförande för Rikshem.

 

Styrelsen meddelar att den har fullt förtroende för Höjvall och framhåller att granskningen, som upphandlas i samråd med styrelsen, genomförs för bolagets bästa, dess anställda samt hyresgäster och samarbetspartners. Granskningen kommer att presenteras för styrelsen och kommuniceras externt.

alt

SandellSandberg har ritat projektet Slottsholmen i Västervik.

 

alt

ALM Equitys ägarandel är 25 procent i Torekov.

 

I samarbete med Björn Ulvaeus byggstartar ALM Equity projektet Slottsholmen i centrala Västervik. Projektet innehåller restaurang och konferens i kombination med exklusiva bostadslägenheter, marina och ett flytande hotell.

 

– Jag hoppas att Slottsholmen ska bidra till att göra Västervik till ett attraktivt resmål. Nu fattas bara en flygplats! säger Björn Ulvaeus.

 

Bostäderna är i varierade storlekar med havsutsikt från alla väderstreck, generösa balkonger och vackra materialval. Visionen är att skapa en levande mötesplats året runt – ett vardagsrum för Västervikare och besökare – på kanske en av Sveriges vackraste platser. Ansvarig arkitekt för projektet är SandellSandberg. Byggstartad del utgör 4.200 kvm BOA och LOA. Byggnationen utförs i nära samarbete med Peab.

 

– Projektet Slottsholmen kommer bli ett fantastiskt tillskott i utvecklingen av denna kulturhistoriskt viktiga och vackra plats, säger Joakim Alm, vd ALM Equity AB.

 

ALM Equity har även byggstartat etapp två i projektet Bjäreterrassen i sommarparadiset Torekov. Totalt 55 karaktäristiska vitputsade skånehus med branta takvinklar och lertegel framtagna av den välkände Torekov-arkitekten och formgivaren Stephan Gip.

 

I samband med byggstarten minskas ALM Equitys ägarandel från 50 procent till 25 procent genom försäljning till nya investerare.  Ansvarig mäklare är Nadjafi & Kristiensen i Båstad och byggnationen utförs av NCC Construction Sverige AB.