28 april 2024

Redaktionen

onsdag, 16 december 2015 19:20

Catena säljer för 580 Mkr i Göteborg

alt

Försäljningen av Högsbo 21:2 i bolaget Preppen HB innebär för Catenas del en renodling av beståndet samt en förstärkning av kassan.

 

Catena har avtalat med Stena Fastigheter och Ikano Bostad om att avyttra fastigheten Högsbo 21:2 i Västra Frölunda strax söder om Göteborg. Stena och Ikanon köper vardera 50 procent av bolaget Fastigheten Preppen HB som äger fastigheten. Pripps och sedermera Carlsberg har tidigare haft sin verksamhet på fastigheten, som till största delen består av logistikytor och kommersiella lokaler.

 

Försäljningen sker till ett fastighetsvärde om 580 Mkr med tillträde i mitten av januari 2016. Försäljningen tillför Catena ett positivt resultat om cirka 50 Mkr före skatt som kommer tillföras resultatet 2015 genom orealiserade värdeförändringar på fastigheten. Genom transaktionen stärks kassan i Catena med cirka 220 Mkr.

 

– Fastigheten är ur Catenas perspektiv färdigutvecklad och tillför likviditet att användas för investeringar i Catenas kärnverksamhet som är väl placerade och moderna logistikfastigheter, säger Gustaf Hermelin, vd för Catena.

 

Stena och Ikano ser god, långsiktig utvecklingspotential i fastigheten, som är fullt uthyrd och omfattar drygt 66.000 kvm med en tomtareal om 155.000 kvm. Hyresintäkten är på årlig basis drygt 56 Mkr med en genomsnittlig hyresavtalstid på 3,7 år. Några av de största hyresgästerna på fastigheten är DHL, Mat.se och Mekonomen.

 

– Stena och Ikano är båda långsiktiga bolag och vi ser en styrka i att gemensamt få möjlighet att fortsätta förvalta och utveckla området, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.

onsdag, 16 december 2015 19:14

NREP köper Näsbypark Centrum

alt

I Näsbypark Centrum finns bland annat vårdcentral, skola och butiker.

 

NREP Nordic Strategies Fund har köpt Näsbypark Centrum i Täby norr om Stockholm. I förvärvet ingår butiker, restauranger samt vårdcentral, seniorboende och en skola fördelat på 15.500 kvm ligger i direkt anslutning till Roslagsbanan.

 

Säljare är Altira, som har haft Newsec som rådgivare. NREP, som tillträder fastigheten den 1 februari nästa år, har biträtts av REAL advokatbyrå, PWC och WSP.

 

– Näsbypark Centrum har en stark position i det lokala upptagningsområdet och vi har identifierat ytterligare förbättringsmöjligheter, säger Tobias Alsborger, partner på NREP.

onsdag, 16 december 2015 17:09

Profi köper av Valad i Sollentuna

alt
Profi ser stor utvecklingspotential i sitt köp av Norrvikens Företagspark.

 

alt

Thomas Sipos, vice vd på Profi.

 

Profi Fastigheter köper Norrvikens Företagspark i Sollentuna från Valads fond NAPF Sweden AB. Förvärvet omfattar sju tomträtter om totalt 14.000 kvm kontor samt tomtmark inkluderande 236 p-platser.

 

Tomträtterna, med beteckningarna Nattvakten 3, 5, 6, 7, 8, 9 & 10, är strategiskt belägna i direkt anslutning till Norrvikens pendeltågsstation. Norrvikens Företagspark har ett 50-tal hyresgäster från många olika branscher. Profi tillträder fastigheterna den 30 december.

 

– Genom förvärvet av Norrvikens Företagspark stärker vi Profi Fastigheters hyresgästerbjudande i norra Stockholm ytterligare. Vi ser läget som oerhört intressant, såväl närheten till spårbunden kollektivtrafik som de utvecklingsmöjligheter området medger, säger Thomas Sipos, vice vd på Profi.

 

Detta är det andra förvärvet på kort tid som Profi gör med en Valad-fond på säljsidan. I oktober köpte Profi fastigheten Kabelverket 2 om 22.000 kvm i Älvsjö från Valads fond NA2 Sweden AB.

onsdag, 16 december 2015 17:03

NCC hyr ut till SIS i Torsplan

alt

Drygt ett år innan inflyttning är merparten av ytorna Torsplan 2 uthyrda. Arkitekt: BAU. Illustration: Diakrit

 

SIS Swedish Standards Institute är senaste tillskottet i NCCs projekt Torsplan etapp 2 i nya Hagastaden mellan Stockholm och Solna. Därmed är etappen snart fullt uthyrd ett helt år innan fastigheten är färdigställd. SIS har tecknat ett sjuårigt hyresavtal för drygt 5.500 kvm kontorsyta och inflyttning sker i februari 2017. 

 

– Vi hälsar SIS välkomna till Torsplan och den växande stadsdelen Hagastaden. Deras inflyttning stärker tillväxten i området ytterligare samt bidrar till att förstärka den life science profil som vi medvetet har arbetat för att addera till området, säger Olle Forsberg, regionchef på NCC.

 

Torsplan etapp två, som omfattar 23.000 kvm kontor- och handelsyta, såldes nyligen  genom en bolagsaffär till Castellums dotterbolag Fastighets AB Brostaden med ett värde om cirka 1,6 Mdr kr. Brostaden beräknas tillträda fastigheten under det första kvartalet 2017.

 

Det enda som återstår att hyra ut är kontorsytan i penthouse samt en butikslokal. Bland hyresgästerna finns bland annat Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), SATS och Willys Hemma. Inflyttning sker successivt från hösten 2016.

alt

Carl-Johan Hansson, Riksbyggen, och Knut Rost, Diös.

 

Diös Fastigheter förvärvar tre centralt belägna fastigheter om 14.260 kvm och avyttrar elva fastigheter om 39.800 kvm i en bytesaffär med Riksbyggen och Kommunal. Det underliggande fastighetsvärdet för förvärvet uppgår till 149 Mkr och för de avyttrade fastigheterna till 321 Mkr. Transaktionen sker i bolagsform och det underliggande fastighetsvärdet ligger i linje med senaste värderingen. Tillträde sker den 30 december.

 

Av de förvärvade fastigheterna är två belägna i Östersund och en i Umeå. Den totala ytan består av 19 procent bostäder och 81 procent kommersiella fastigheter. De tre största hyresgästerna är Östersunds kommun, Sportsgym i Östersund och Ramböll i Umeå. De årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 16 Mkr och vakansen är försumbar.

 

Av de avyttrade fastigheterna, i huvudsak bostäder, är åtta belägna i Östersund och tre i Umeå. De årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 35 Mkr och, även här, försumbar vakans.

 

– Detta är en strategisk affär där vi koncentrerar beståndet mot centrumnära fastigheter. Vi blir mer effektiva och kan ha ett ännu större fokus på lokal närvaro och god service, säger Knut Rost, vd Diös Fastigheter.

 

– Inom Riksbyggen har vi en tydlig målsättning att utöka vårt bestånd av bostadsfastigheter. Östersund är en ort som vi känner väl och tror på, säger Carl-Johan Hansson, chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen.

onsdag, 16 december 2015 11:24

Stockholm Waterfront säljs för 1,75 Mdr

alt

Stockholm Waterfront ritades av White Arkitekter och färdigställdes 2011. Foto: Åke E:son Lindman


Direkt efter storförsäljningen av kontors- och köpcentrumkomplexet Oslo City för cirka 5 Mdr kr avyttrar DNB Liv en stor fastighet även i Stockholm. Enligt avtal ska KLP Eiendom köpa hotell- och kongresscentrumet Stockholm Waterfront strax intill Stockholms Central. Fastighetsvärdet i transaktionen är 1.750 Mkr och de årliga hyresintäkterna 79 Mkr. Även i denna affär har Pangea Proprty Partners varit rådgivare för DNB.
    

– DNB har ägt fastigheten sedan starten 2008. Det är ett av Stockholms mest miljövänliga hotell med bästa läge. Försäljningen ger DNB Livs kunder ett bra resultat, och bidrar samtidigt en anpassning till livbolagets nya regelverk Som ägare av ett större fastighetsbestånd är naturligt att utveckla portföljen genom att köpa och sälja fastigheter, och ta vinster när det behövs, säger Tom Rathke, konserndirektør i DNB.
    

Stockholm Waterfront Congress Centre öppnade 2011. Hotellet har 414 rum och drivs under varumärket Radisson Blu Waterfront Hotel och det tillhörande kongresscentrumet omfattar 14.000 kvm och rymmer 3.000 konferensdeltagare.

alt
Erik Selin, vd för Balder.


Fastigets AB Balder genomför en riktad nyemission om 10 miljoner aktier av serie B och tar in cirka 1,7 Mdr kr. Med dessa pengar ska Balder delfinansiera ett ökat ägande i det finska bygg- och fastighetsbolaget Sato. Balder har kommit överens med försäkringsbolaget Varma om att köpa 22,9 procent av aktierna i Sato. Därmed blir Balder majoritetsägare med total 53,3 procent av utestående aktier och röster i det finska bolaget.
    

Balder genomför nyemissionen med stöd av det bemyndigande styrelsen erhöll på Balders årsstämma den 6 maj och teckningskursen för de nya aktierna är 172 kr per aktie. Teckningskursen har fastställts genom ett så kallat ”accelerated book-building” förfarande lett av Carnegie och SEB och tecknare i nyemissionen är ett stort antal svenska och internationella investerare av institutionell karaktär.
    

Viktiga skäl till avvikelsen från aktieägarnas företrädeserätt är att diversifiera aktieägarbasen och samtidigt genomföra kapitalanskaffningen på ett tidseffektivt sätt.
    

Nyemissionen innebär en utspädningseffekt om cirka 6,2 procent i förhållande till antalet stamaktier i Balder genom att antalet utestående stamaktier ökar till 172.396.852 (fördelat på 11.229.432 aktier av serie A och 161.167.420 aktier av serie B). Härutöver har Balder 10 miljoner preferensaktier utestående.
    

I syfte att underlätta leverans av aktier till investerarna i nyemissionen kommer Arvid Svensson Invest AB att låna ut 10 miljoner B-aktier till Carnegie Investment Bank. Dessa aktierna kommer att återlämnas så snart nyemissionen registrerats hos Bolagsverket.
    

Under de senaste tio åren har Balder seglat upp som ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Norden med fastigheter värderade till cirka 40 Mdr kr. Med innehavet i Sato ökar fastighetsvärdet till cirka 67 Mdr kr, samtidigt som andelen bostäder, inklusive bostadsprojekt, i portföljen ökar från 41 procent till 65 procent.

alt
Interiör för Penthouse, om 418 kvm, på Scandic Hotel Continental.

 

alt

Scanic Hotel Continental ska öppna den 1 april 2016 med 392 rum, 25 mötesrum, takbar, takterrass, restaurang, bar och gym.

 

alt

Många av bostadsrätterna i Continental får tillgång till takterrassen.

 

Nu har takvåningen om 418 kvm i Continental Apartments, tillhörande Brf Orgelpipan 12 i Scandic Hotel Continental, sålts för det begärda priset 104,5 Mkr, vilket motsvarar 250.000 kr/kvm. I priset ingår full hotellservice.

 

– Det är absolut Sveriges dyraste lägenhet. Sedan kan det ha sålts något gods, slott eller herrgård som har kostat mer än så, säger Niklas Berntzon, mäklaren på Eklund Stockholm New York (ESNY) som sålde lägenheten.

 

I annonsen för Penthouse Continental stod bland annat:

”Byggnaden kommer ha cirka 19 våningar. Högst upp kommer det byggas 19 bostadsrätter. De minsta kommer få en bostadsyta på 56 kvm och högst upp byggs det ett penthouse med en boyta om 418 kvm. Den såldes precis för 104,5 miljoner kronor. Alla lägenheterna uppförs med inspiration från New York, med bland annat fönster från golv till tak. Många av bostäderna kommer att få tillgång till takterrasser, full hotellservice och det är bara ta hissen ner till tunnelbanan, till pendeltåg och vanligt tåg eller till alla nöjen som centrala Stockholm erbjuder. Arkitekt är Andreas Martin-Löf och lägenheterna kommer säljas av Eklund Stockholm New York.

 

Intressant är priset för Penthouse Hotel Continental klart understiger det begärda priset som ESNY nu saluför för ett stort penthouse i flera plan på Manhattan, New York med en boyta om dryga 650 kvm. Här är priset hela 260 Mkr, motsvarande 400.000 kr/kvm.

 

Frågan är om Sernekes Karlatornet, planerat 266 meter högt på Hisingen på Göteborg, kommer att byggas. Om det blir fallet så ska ESNY sälja penthouse på Karlatornet enligt ESNY:s annonssida på Internet. TM

tisdag, 15 december 2015 16:21

Willhem bygger nytt i Jönköping

alt

Willhems nya hus i Dalvik, Jönköping, får solcellspaneler på taket samt fiberuppkoppling, digitala postboxar och elektronisk informationstavla i trapphuset.


 Willhem har beviljats bygglov för att uppföra ett bostadshus med 66 moderna hyreslägenheter på Dalvik i Jönköping. Bostäderna ska byggas på mark som ingår i befintligt bestånd. Planerad byggstart är januari 2016, med beräknad inflyttning våren 2017.
    

– Det känns roligt att vi kan tillföra fler hyresrätter i Jönköping och dessutom i ett attraktivt område där vi redan är etablerade. Det här är vårt första projekt inom affärsområde nyproduktion och målet är att skapa bostäder som är både funktionella och hållbara, säger Mikael Granath, vd för Willhem.
    

I Jönköping äger och förvaltar Willhem sedan tidigare cirka 1.100 lägenheter i stadsdelarna Ekhagen, Lerhagen, Rosenlund, Dalvik, Väster, Gräshagen, Trollberget och i centrum.     Willhems totala fastighetsbestånd består av cirka 18 500 lägenheter, fördelat på tio tillväxtorter i landet.

alt

                                                                                                                                       

Jonas Törnell (bilden), affärsområdeschef Kontor på Atrium Ljungberg, tillträder från och med 1 januari en ny roll som inköpsansvarig för bolaget. I och med den nya rollen lämnar Jonas Törnell sin plats i Atrium Ljungbergs bolagsledning.

 

– Syftet med uppdraget som inköpsansvarig är att vara ett effektivt stöd för hela organisationen genom samordnade inköp som leder till högre kvalitet och minskade kostnader. Det är också ett viktigt led i att än bättre möta Atrium Ljungbergs krav inom hållbarhet och affärsetik, kommenterar Annica Ånäs,
 tf. vd på Atrium Ljungberg.

 

Micael Averborg har utsetts till tillförordnad affärsområdeschef Kontor och behåller samtidigt rollen som affärsområdeschef Transaktion och marknad.

 

Efter förändringen består Atrium Ljungbergs bolagsledning av:

Annica Ånäs, tf. vd och cfo
, Micael Averborg, affärsområdeschef Transaktion och marknad samt 
tf. affärsområdeschef Kontor
, Mattias Celinder, affärsområdeschef Handel
, Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef
, Angela Berg, projektchef
 samt Helena Martini, HR-chef.

 

Det var i slutet på oktober som Atrium Ljungbergs vd, Ingalill Berglund, sjukskrev sig samtidigt som Annica Ånäs blev tf vd för bolaget.