29 april 2024

Redaktionen

alt

Ing 1 i Södertälje lades ned och togs över av Vasallen 1997 och Peab köpte det före detta kasernområdet 2012. Nu köper Stendörren fastigheter i området för 118 Mkr.

 

Stendörren Fastigheter har i en bolagsaffär med Peab förvärvat och tillträtt del av fastigheten Södertälje Almnäs 5:2 beläget i lager- och logistikområdet Stockholm Syd Almnäs (tidigare kasernområdet Ing 1). Förvärvet omfattar totalt 182.000 kvm mark och är bebyggt med lokaler om 27.500 kvm, vilka är uthyrda till 96 procent och producerar ett årligt hyresvärde om 16,1 MKr. Förvärvet omfattar även en byggrätt om 31.000 kvm BTA för lätt industri, lager och logistik. Det överenskomna transaktionsvärdet uppgår till 118 Mkr.

 

– Vi är mycket glada för att på kort tid kunnat genomföra denna affär med Peab som vi gärna ser ett fortsatt samarbete med. Detta förvärv erbjuder mycket intressanta utvecklingsmöjligheter och utgör ett positivt tillskott för Stendörren i området Stockholm Syd, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren Fastigheter.

 

– Vi ser positivt på att få in Stendörren som en aktör inom Stockholm Syd Almnäs och vi kommer fortsätta att utveckla vårt kvarvarande bestånd, tillägger Fredrik Pettersson, regionchef Peab Fastighetsutveckling.

fredag, 18 december 2015 13:46

Hemfosa köper för 0,5 Mdr i Finland

alt
Stina Lindh Hök, transaktionschef Hemfosa.


Hemfosa tar ett viktigt steg mot att bli en bredare nordisk aktör inom samhällsfastigheter genom förvärv av två samhällsfastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om 500 Mkr i Helsingfors. Hemfosa har idag sin tyngdpunkt i Sverige och ett växande fastighetsbestånd i Norge där de första förvärven genomfördes i början av året.
    

Säljare av fastigheterna i Helsingfors är NV Property Fund I, vars investerare är pensionsförsäkringsbolaget Varma, Nordea Livförsäkring Finland samt Statens Pensionsfond. Fastigheterna omfattar totalt cirka 37.000 kvm uthyrningsbara yta, och är fullt uthyrda med en genomsnittlig kvarvarande hyresavtalslängd om 8,6 år. De årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 42 Mkr. Finansieringen sker genom eget kapital och banklån.
    

– Förvärvet i Finland är ett både viktigt och spännande steg vidare för Hemfosa. Vi blir genom etableringen på den finska marknaden en bredare nordisk aktör samtidigt som vi stärker vår position ytterligare inom samhällsfastigheter. Vi ser också möjligheter att fortsätta växa i Finland vars marknad för samhällsfastigheter i flera avseenden liknar den svenska och norska, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef i Hemfosa.
    

I den ena fastigheten bedriver Finlands Blodtjänst en nationell verksamhet med blodprodukter för den finska sjukvården. Den andra fastigheten hyrs av Haaga-Helia yrkeshögskola, i fastigheten finns förutom en skolbyggnad även ett hotell, inom kedjan Best Western, där högskolan delvis driver verksamheten.

torsdag, 17 december 2015 18:14

Heimstaden rekryterar Kent Persson

alt

                                                                                                                   

Heimstaden förstärker sin ledning och rekryterar Kent Persson (bilden), tidigare partisekreterare för Moderaterna, som utvecklingschef och senior investment manager. Persson ska arbeta med att utveckla Heimstadens organisation och roll som en viktig samhällsaktör samt att skapa långsiktiga förutsättningar för Heimstaden till fortsatt tillväxt i hela Sverige genom fler förvärv med förstärkt egen förvaltning och nybyggnation.

 

Heimstaden har en hög ambition i att vara en ansvarstagande samhällsaktör och bolaget vill växla upp sitt samhällsengagemang och vara en aktiv deltagare i samhällsdebatten.

 

– Vi är stolta och glada över att kunna knyta Kent till vår ledning. Hans erfarenhet av samhällsutveckling, strategisk rådgivning och politik kommer vara en värdefull del i Heimstadens långsiktiga utveckling, säger Patrik Hall, vd Heimstaden.

torsdag, 17 december 2015 16:01

Vasakronan säljer för 180 Mkr i Uppsala

alt

Regio, med Tredje AP-fonden som majoritetsägare, köper Boländerna 14:2.


Vasakronan har sålt fastigheten Boländerna 14:2 till Regio, ett fastighetsbolag som bildades av Tredje AP-fonden (AP3) och Sveafastigheter i höstas. Fastigheten ligger i korsningen Bolandsgatan/Stålgatan i handels- och industriområdet Boländerna drygt 2 km öster om Uppsala centrum. Cushman & Wakefield har varit rådgivare till Vasakronan transaktionen.
    

Fastigheten är bebyggd med tre separata byggnader och den totala uthyrbara aren uppgår till cirka 12.000 kvm. Knappt hälften utgörs av kontor och resterande ytor av butiker, restaurang och förråd. Förvärvet är Regios fjärde. Totalt omfattar bolagets bestånd 18 fastigheter i sju regionstäder, från Östersund i norr till Karlskrona i söder.
    

– Vi är glada att kunna addera en fastighet i Uppsala till det växande beståndet av kontors- och handelsfastigheter i regionstäder. Vi har för närvarande ett flertal intressanta diskussioner om potentiella ytterligare förvärv, säger Eric Bergström, partner Sveafastigheter.

torsdag, 17 december 2015 15:56

Fortsatt stark konjunktur för Stockholm

alt
Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Stockholms näringsliv fortsätter att utvecklas starkt under tredje kvartalet 2015. Lönesumman visar ökad tillväxt, arbetslösheten sjunker och antalet nystartade företag ökar både i staden och i länet. Det visar Stockholmskonjunkturens rapport för tredje kvartalet 2015. Nyföretagandet fortsatte att öka och antalet konkurser minskade. Under tredje kvartalet registrerades 5.103 nya företag i länet, varav 3.004 i staden. 

 

– Stockholmskonjunkturen visar ytterligare ett starkt kvartal för både staden och länet. Näringslivet växer och vi ser en bra utveckling på arbetsmarknaden. Båda dessa faktorer är viktiga för att vara en framgångsrik region, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Stockholm befolkning fortsätter att växa. Under de senaste fyra kvartalen har länet fått drygt 31.700 fler invånare, varav 11.500 i staden.

 

Antalet påbörjade lägenheter ökade också i både staden och länet. Totalt påbörjades drygt 13.400 lägenheter i länet, varav 4.800 i staden under de senaste fyra kvartalen. 

torsdag, 17 december 2015 12:43

Newsec rekryterar Victoria Ödmark

alt

                                                                                                      
Newsec förstärker sin transaktionsenhet med Victoria Ödmark (bilden) som Senior Associate inom fastighetstransaktioner. Hon tillträder sin nya tjänst den 18 december kommer närmast från Savills Sweden, där hon de senaste tre åren arbetat som transaktionsrådgivare.
    

– Med Victorias erfarenhet inom fastighetstransaktioner och nätverk inom branschen stärker vi vårt team ytterligare, i syfte att fortsätta bygga starka och långsiktiga kundrelationer, säger Max Barclay, vd Newsec Sweden.

alt

Folksam ska köpa 600 nyproducertade hyresrätter av Skanska Hyresbostäder. Bilden visar Skanskas pågående projekt i Stora Sköndal, Stockholm.


Folksam inleder genom dotterbolaget KPA Pension ett strategiskt samarbete med Skanska Hyresbostäder om förvärv av nyproducerade bostadsfastigheter. Samarbetet omfattar ett antal utvecklingsprojekt som ger Folksam exklusivitet att förvärva nästan 600 lägenheter till ett värde av cirka 1,3 Mdr kr.
    

– Vi har redan genomfört några utvecklingsprojekt med Skanska Hyresbostäder och har goda erfarenheter av samarbetet. Nu kan vi öka vårt innehav av nyproducerade och hållbara bostadsfastigheter för hyresmarknaden. Varje affär vi gör bidrar till att bygga Folksams ekonomiska styrka och hjälper oss att öka fastighetstillgångarna i vår portfölj, säger Lars Johnsson, chef för Folksams fastighetsverksamhet.
    

Projekten inom ramen för samarbetet ska färdigställas under 2017-2019 och finns i Stockholm och Skåneregionen, det vill säga i områden Folksam identifierat som strategiska för fastighetsportföljens fortsatta tillväxt.
    

– Vi är glada över att kunna utveckla dessa projekt som är ett viktigt tillskott till hyresmarknaden i Stockholm och Skåne och att få göra det i samarbete med en stark och långsiktig part som Folksam, säger Richard Hultin, vd Skanska Hyresbostäder.
    

Folksam äger idag fastigheter för drygt 18 Mdr kr. I beståndet ingår 3.400 bostadslägenheter.

torsdag, 17 december 2015 12:37

Skanska hyr ut 7.000 kvm i Hammarby Sjöstad

alt

Softronic flyttar in den nybyggda fastigheten Seaside.

 

alt

Lantmäteriet kommer att sitta i fastigheten Sthlm 03.


Skanska har tecknat två hyresavtal om sammanlagt 7.000 kvm i bolagets kontorssatsning Sthlm New Creative Business Spaces i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Avtalen har tecknats med Lantmäteriet och IT-konsulten Softronic som båda flyttar in i december 2016.
    

Sthlm New Creative Business Spaces är Skanskas omfattar totalt 100.000 kvm kontor. Det ska uppföras i flera etapper och kommer rymma fler än 6.000 arbetsplatser när allt står klart.

 

Först ut är de två kontorshusen Seaside, där Softronic ska hyra drygt 5.500 kvm, och Sthlm 03, i vilken Lantmäteriet har kontrakterats på knappt 1.500 kvm.
 

– Vi är jätteglada över att så välkända och fina företag har valt våra lokaler. Vi har sett en ökad efterfrågan på lokaler i Hammarby Sjöstad vilket visar att vi har ett riktigt lyckat koncept i Sthlm New Creative Business Spaces, säger Billy Forsell, Skanska Fastigheter.

torsdag, 17 december 2015 12:35

​Humlegården hyr ut till Diplomat-gruppen

alt

Kåkenhusen på Kungsgatan 12-14 i centrala Stockholm. Foto: Gustav Kaiser


Humlegården Fastigheter har tecknat ett 5-årigt hyresavtal med Diplomat-gruppen, verksat inom strategisk kommunikation och snabbväxande inom varumärkesutveckling och digitala medier. Lokalen ligger på Kungsgatan 12-14 i Stockholm (kv Kåkenhusen) och omfattar 837 kvm. Tillträde sker den 31 mars 2016.
    

Diplomat-gruppen, som består av Diplomat Communications och YouMe Agency, flyttar till nya lokaler på Kungsgatan 12-14 den 31 mars 2016. Humlegården arbetar som bäst just nu med att anpassa de nyrenoverade lokalerna på våning 6 för att motsvara Diplomat-gruppens kraftiga tillväxtplaner.
  

alt

Trädgårdsportens lägenheter byggs i storleken 1-3 rum och kök med en klar majoritet av mindre lägenheter. Samtliga lägenheter får balkong eller uteplats. Arkitekt till Trädgårdsporten är Sjögren Arkitekter.


Wallenstam påbörjar nu nyproduktionen av 184 hyresrätter i Tyresö. Projektet heter Trädgårdsporten och består tre hus, vilka ramar in en gemensam grönskande innergård. Beräknad inflyttning under tredje kvartalet 2017.
    

Trädgårdsportens 184 lägenheter är belägna i anslutning till den nyligen färdigställda nyproduktionen Tyresö Trädgårdar med 114 bostadsrätter som har genomförts i samarbete med Oscar Properties.