16 maj 2024

Redaktionen

fredag, 22 april 2016 15:51

Telia stannar hos AFA

alt

Till vänster syns Ladugårdsgrinden 18 vid Stureplan i Stockholm. Fastigheten omfattar 16.620 kvm bruksarea, fördelat bland annat på kontor 5.000 kvm samt hotell 10.924 kvm. Till höger syns Olle Berntson, fastighetschef på AFA.

 

Efter att först ha sagt upp sina lokaler hos AFA Fastigheter i Ladugårdsgrinden 18 vid Stureplan i centrala Stockhlm har Telia har ångrat sig och vill förnya kontraktet om 5.000 kvm kontor. Det nya kontraktet sträcker sig fram till 2020.

 

I sommar ska Telia lämna sitt huvudkontor i Farsta och flytta till Fabeges Scandinavian Office Building om 45.000 kvm i Arenastaden, Solna. Tanken var att även lämna lokalerna vid Stureplan, men nu har Telia kommit på att dessa lokaler behövs ett tag till för koncernens ledning.

 

Olle Berntson, fastighetschef på AFA, framhåller i ett samtal med Fastighetsaktien att överenskommelsen med Telia passar AFA bra, eftersom det ger AFA god tid för förberedelser till att vidareutveckla fastigheten, som även innehåller Scandic Hotel Anglais

torsdag, 21 april 2016 18:31

JM i god position

alt

Johan Skoglund, vd JM.

 


Under årets första kvartal ökade JM antalet sålda bostäder till 927 (843) samtidigt som produktionsstarterna steg till 856 (748). Enligt segmentsredovisningen ökade intäkterna till 3.757 Mkr (3.417) medan rörelseresultatet förbättrades till 445 Mkr (372). Rörelsemarginalen steg till 11,8 procent (10,9). Vinsten efter skatt ökade till 299 Mkr (261), motsvarande 4,10 kr (3,50) per aktie. I rapporten framhåller vd Johan Skoglund att förutsättningarna är goda för JMs affär med stor befolkningsökning på de marknader bolaget verkar på.

 

– Vi är offensivt positionerade med finansiell styrka och mycket god projektportfölj som löpande förädlas och förnyas, samtidigt som vår starka balansräkning ger oss handlingsfrihet, säger han.

 

Vid kvartalsskiftet hade JM 7.550 bostäder (6.635) i produktion, varav 338 (430) var hyresrätts- och vårdbostäder.

 

Antalet disponibla bostadsbyggrätter uppgick till 30.800 (29.700), varav 17.900 (17.600) redovisades i balansräkningen. Kapitalbindningen i byggrätter (exploateringsfastigheter) uppgick till 6.700 Mkr.

 

Den totala räntebärande låneskulden uppgick till 1.923 Mkr (2.183), varav pensionsskulden utgjorde 1.140 Mkr (1.117), lån som finansierades till en medelränta om 2,6 procent (2,9).

 

Under perioden ökade det egna kapitalet till 4.719 Mkr (4.521),  motsvarande en soliditet om 40 procent (38). Räntabiliteten på eget kapital för de senaste tolv månaderna minskade till 23,8 procent (27,4).

 

Sammantaget fick JM-aktien, som haft det lite knackigt i år, en skjuts av rapporten och aktien steg på gårdagens börs med över 8 procent till  234,20 kr som senast betalt. TM

alt

Bebyggelsen i Munktellstaden ska relatera till platsens särdrag och samtidigt anpassas efter nutida krav – på så vis tillförs en ny årsring till området.

 

Nu blir vision verklighet genom nybyggnad av 400 bostäder i Munktellstaden, längs med Eskilstunaån, i kvarteret Nithammaren 8 i centrala Eskilstuna. De första bostäderna planeras vara inflytt-ningsklara våren 2019. Tre byggherrar bygger den första etappen; Reinhold Gustafsson, Riksbyggen och Kommunfastighet. Husen kommer att byggas med olika struktur och uttryck vilket ger en varierad bebyggelse. Bostäderna kommer att bestå av både hyres- och bostadsrätter.

 

Sedan Eskilstuna kommun övertog Munktellstaden av Volvo, har flera stora projekt tagit form, bland annat ett nytt konstmuseum, lokaler för Sörmlands scenkonst, Munktell Science Park, Munktellarenan som inom kort kompletteras med det nya Arenabygget för evenemang och bollsporter samt helt nya Munktellbadet – en anläggning byggd av NCC och som nyligen certifierades med den högsta miljöklassificeringen Miljöbyggnad Guld.

 

Till de goda förutsättningarna för Munktellstaden bidrart även den ökade kontakten med centrala Eskilstuna genom två nya gång- och cykelbroar över Eskilstunaån.

torsdag, 21 april 2016 17:07

Hebas visningsdag

alt
Ledningen i Fastighets AB Heba. Från vänster Lennart Karlsson, vd, Helena Elfstadius, chef fastighetsutveckling, och Sören Härnblad, styrelseordförande.

 

alt

Nu är det inflyttning till Heba:s 57 lägenheter i Gubbängen. Hela 2.600 hade anmält intresse för lägenheterna.

 

alt

Heba har satsat på konst i Gubbängen med flera verk av konstnären Ann Frössén.
 
alt
I en kommentar under visningsdagen sa Lena Daag, vd Bostadsförmedling i Stockholm AB:
– Bostadsförmedlingen i Stockholm hyrde ut 47 av de totalt 57 lägenheterna i Hebas projekt i Gubbängen. Den genomsnittliga kötiden för dessa lägenheter var cirka åtta år, vilket naturligtvis tyder på att söktrycket var hårt.

 

alt

I Farsta Strand vid pendeltågsstationen bygger nu Heba ett äldreboende med 67 lägenheter med inflyttning i juni i år.

 

alt

 Hebas största projekt är 184 lägenheter i totalt fyra hus i Flemingbergs centrum.

 

alt

Den första inflyttning i Hebas Flemingsberg sker i detta hus i november i år.

 

HEBA växer och bolaget har nu närvarande produktion i tre bostadskvarter och i två äldreboenden som ska börja förvaltas under 2016. Under torsdagen hade Heba en visningsdag av bolagets produktion av bostäder i Gubbängen, Farsta och Flemingsberg.

 

Om ett par dagar står 57 lägenheter inflyttningsklara i Gubbängen, bakom Engelska skolan, endast några hundra meter från T-banan. Intresset var stort för Hebas bostäder i Gubbängen eftersom drygt 2.600 personer önskade lägenhet i de trivsamma kvarteren. I en kommentar till det stora intresset sade Lena Daag, vd Stockholms Bostadsförmedling, under visningsdagen:

 

– Bostadsförmedlingen i Stockholm hyrde ut 47 av de totalt 57 lägenheterna i Hebas projekt i Gubbängen. Den genomsnittliga kötiden för dessa lägenheter var cirka åtta år, vilket naturligtvis tyder på att söktrycket var hårt.

 

Projektet Gubbängen byggstartades i början av november 2014 med två flerbostadshus.Totalentreprenör har Victor Hansson varit och arkitekt Inga Varg har utformat vackra hus med stora balkonger. Byggnaderna, som har miljöcertifierats enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad, brons, har fått 20 stycken 2:or, 29 stycken 3:or, 9 stycken 4:or och en 5:a. Projektet har även ett underjordiskt garage med 14 platser.

 

I Gubbängen har Heba satsat på konst då konstnären Ann Frössén gjort flera uttrycksfulla och byggnadsanknutna konstverk i en lång korridor.

 

Hyresnivån för lägenheterna blev cirka 1.846 kr/kvm, exklusive avgift för varmvatten om 40 kr/kvm.

 

I Farsta Strand vid pendeltågstationen bygger nu Heba ett äldreboende med 67 lägenheter för cirka 75 boenden som är inflyttningsklara redan i juni i år. Heba tecknade avtal i december 2015 med Danator Group AB om förvärv för 254 Mkr av kv. Tärnö 1 i Farsta Strand, som är en byggnad i sex våningsplan om totalt cirka 5.800 kvm. Operatören Vardaga AB har tecknat ett 15-årigt hyreskontrakt med Heba för äldreboendet med en årshyra om 12,1 Mkr. Varadaga, som kommer ha drygt 80 anställda i Farsta Strand, räknar med hög genomströmning av de boende om 1 till 2 år.

 

Heba äger sedan tidigare ett äldreboende i Täby med 54 lägenheter och bolaget förvärvade i december av JM ett äldreboende i Sollentuna som färdigställs under fjärde kvartalet 2016. Detta äldreboende med 54 lägenheter om cirka 4.000 kvm köptes för 177 Mkr.

 

Under visningsdagen hade bolaget även visning Heba:s 16 bostadshus i Hökarängen om totalt 296 välplanerade lägenheter, exklusive ett mindre antal lokaler, uppförda 1947-1952. Detta bestånd totalrenoverades under åren 2004-2008. Såväl byggnader som lägenheter håller en hög och enhetlig standard.

 

Visningsdagen avslutades med Hebas största projekt som är fyra hyreshus med totalt 184 lägenheter och 1.460 kvm lokalyta som nu Skanska färdigställer i Flemingsbergsdalen. Dessa fastigheter ligger alldeles intill pendeltågsstationen i Flemingsbergs centrum, där nu Skanska bygger en ICA Maxi och en sporthall.

 

Inflyttningen till Hebas bostäder i Flemingsberg sker succesivt med start i november i år och avslutas i augusti 2017. Hebas projekt i Flemingsberg har underjordiska garage, varav Heba hyr ett och Skanska ett.

 

Presumtionshyran för Hebas bostäder är satt till 1.790 kr/kvm med tillägg för varmvatten med 40 kr/kvm.

 

Hebas bostäder i Flemingsberg är efterlängtade eftersom Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, vid byggstarten i augusti 2015 sa:

 

– I Flemingsberg pågår en byggboom där cirka 25 Mdr kr investeras i nya bostäder, lokaler och arbetsplatser till år 2030. Flemingsberg är den kommundel som väntas växa mest i Huddinge kommun.

 

Huddinge, som nu är den nästa största kommunen i Stockholms län med 106.000 invånare växer starkt eftersom befolkningen i Huddinge beräknas öka med omkring 16.500 personer mellan åren 2011 och 2021.

 

Vid samma tillfälle, vid byggstarten i Flemingsberg, framhöll vd Lennart Karlsson att Heba hade fått det bästa läget i Huddinge, med en närhet om drygt 100 meter till pendeltågsstation, i nya kvarter med ett nytt torg och med handel, butiker, helt nära sjukhus, högskola och sporthall. Allt detta intill Orlångens vackra naturområde.

 

I en kommentar kan sägas att nu arbetar Heba intensivt för att få markanvisningar och för att kunna köpa fler projekt, eftersom Stockholms stads majoritet siktar på att det ska byggas 40.000 nya lägenheter i Stockholm till år 2020. I denna stora byggplan ska Heba vara med som en betydande aktör. LE

 

torsdag, 21 april 2016 15:37

Wallenstam bygger Umami i Hallonbergen

alt

Arkitektbyråerna Sandell & Sandberg och Fojab samt reklambyrån BerntzonBylund arbetar med Wallenstam för att i ett första skede förverkliga visionen för Umami Hallonbergen.


Wallenstam börjar i år bygga ett helt nytt område i Hallonbergen Sundbyberg. Området heter Umami och kommer att bestå av cirka 900 lägenheter som kompletteras med affärslokaler och mötesplatser. Den första etappen med drygt 200 lägenheter och kommersiella ytor har planerad byggstart sista kvartalet 2016. Utvecklingen av redan befintliga lokaler och fastigheter påbörjas direkt.
    

Detaljplanen för den utvecklingstomt som Wallenstam förvärvade i mars 2015 är antagen, nu tas nästa steg tillsammans med arkitekter och stadsutvecklare. Namnet ”Umami” kommer från den femte grundsmaken, något alla känner igen men kanske inte omedelbart kan definiera. Blandad arkitektur, blandade hyresrätter och bostadsrätter samt fokus på hälsa, aktivitet och nära till upplevelser ska bidra till att skapa den känslan.
    

– Vår vision för Umami är inte bara att utveckla en tomt, utan att bidra till utvecklingen av ett nytt område. Under en tioårsperiod framöver kommer vi att utveckla ett nytt inspirerande område med ett brett utbud av bostäder, affärer, restauranger, mötesplatser och öppna ytor, säger Mathias Aronsson, vice vd Wallenstam.

alt

På fastigheten Vega 5, KTH:s gamla universitetsbyggnad invid Observatiorielunden, uppför Oscar Properties projektet Lyceum omfattande 69 bostäder i två separata hus. Båda husen förväntas stå klara under 2016.

 

Oscar Properties fortsatte sin tillväxt under årets första kvartal. Bolaget sålde 189 bostäder (72) och i de projekt som var ute till försäljning var 82 procent av lägenheterna sålda. Totalt hade Oscar 853 bostäder (467) under produktion i sex olika projekt. Ett av dessa är bolagets hittills största projekt, Innovationen, det första av de två Norra Tornen i Hagastaden mellan Stockholm och Solna. Färdigställt kommer projektet att omfatta 182 bostäder om 14 .000 kvm samt ett antal lokaler.

 

Finansiellt sett märktes den ökade produktionstakten genom att nettoomsättningen steg till 444 Mkr (134) och rörelseresultatet ökade till 50 Mkr (18), framförallt hänförligt till resultat från projektutvecklingsverksamheten för projekten HG7, Lyceum, 79&Park och Bageriet. Vinsten efter skatt mer än fördubblades till 34,0 Mkr (15,1), motsvarande 0,93 kr (0,38) per stamaktie.

 

Per 31 mars 2016 hade Oscar Properties engagemang, helt eller delvis, i totalt 19 projekt varav elva är helägda. I balansräkningen, som omfattade 3.059 Mkr (2.853 vid årsskiftet, 1.669 den 31/3 2015) ingick förvaltningsfastigheter om 987 Mkr (986), andelar i intresseföretag/joint ventures om 344 Mkr (300), och projektfastigheter om 309 Mkr (305).

 

Räntebärande skulder uppgick till 1.716 Mkr (1.519, 928 den 31/3 2015) och bestod av skulder till kreditinstitut om 755 Mkr, obligationslån om 64 Mkr, övriga räntebärande långfristiga skulder om 213 Mkr (varav 195 Mkr preferensaktier av serie B) samt kortfristiga räntebärande reverser om 99 Mkr. Per 31 mars 2016 uppgick den genomsnittliga räntan för räntebärande skulder i koncernen och i intresseföretagen/joint venture-företagen till oförändrat 3,8 procent. Merparten av de räntebärande skulderna löper med rörlig ränta.

 

Det egna kapitalet ökade till 970 Mkr (936, 553 den 31/3 2015), vilket motsvarade en soliditet om 32 procent. I mars genomförde Oscar två riktade nyemissioner av preferensaktier av serie B till institutionella investerare, vilket tillförde bolaget 200 Mkr före emissionskostnader. I början av april gjordes ytterligare en nyemission till allmänheten i Sverige, vilken tillförde 25 Mkr. Som en följd av emissionsvillkoren klassificeras preferensaktier av serie B som skuld.

 

På börsen blev aktien en kursvinnare med en uppgång om drygt sex procent till 60 kr. LE

onsdag, 20 april 2016 15:13

Nordhalla investerar stort i Luleå

alt

Nordhalla och Luleå kommun är överens om en stor affär. Från vänster syns Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd Lulebo, Patrik Hall, vd Nordhalla, Yvonne Stålnacke, kommunalråd, Peter Kieri, biträdande kommundirektör och Pontus Rode, vice vd Nordhalla.


Nordhalla Fastigheter, ägt av Alecta, Heimstaden samt Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser, har ingått avtal med allmännyttiga Lulebo om att köpa ett fastighetsbestånd om totalt 1.278 lägenheter. Lägenheterna är belägna på Porsön, Hertsön och Örnäset och fastighetsvärdet uppgår till 710 Mkr. Affären är villkorad av vissa godkännande i Luleå kommunfullmäktige och tillträde beräknas ske den 1 september 2016.
    

– Vi är glada över att kunna fortsatta vår etablering i norra Sverige. Luleå har sedan en tid varit en av våra prioriterade kommuner för vår fortsatta långsiktiga etablering. Genom att vi etablerar en lokal förvaltningsorganisation, ska våra hyresgäster känna sig trygga med lokalt förankrad personal med fokus på hög servicenivå och närvaro, säger Patrik Hall, vd för Nordhalla Fastigheter.
    

För Luleå kommuns del är affären ett led i att locka fler bygg- och fastighetsföretag som är intresserade av att investera i Luleå. För att underlätta detta har kommunen beslutat att Lulebos andel av det totala hyresbeståndet ska minska till 45-55 procent, vilket motsvarar en försäljning av cirka 3.000 lägenheter. Efter att Nordhalla tillträtt sina lägenheter är denna målsättning uppnådd. Ifjol sålde kommunen nämligen 1.600 lägenheter till Rikshem, som samtidigt lovade att bygga minst 560 nya lägenheter de kommande sju åren.
    

I Nordhallas avtal med kommunen förbinder sig bolaget att nyproducera minst 500 lägenheter inom nio år, varav minst 250 lägenheter inom fem år. Merparten av lägenheterna som Nordhalla vara hyresrätter och 2,5 procent av bolagets bestånd ska reserveras för socialtjänsten.
    

Nordhallas målsättning vad gäller nyproduktion är till och med högre än vad som överenskommits. Den ligger på minst 800 lägenheter under de kommande tio åren.

– En stor del av nybyggnationen kommer att ske genom utveckling och förtätning av Porsön och området Porsögården, säger Patrik Hall.

 

 Han tillägger:

– Det gläder mig att i samarbete med exempelvis Luleå Tekniska Universitet och presumtiva bostadshyresgäster kunna skapa både innovativa, ändamålsenliga och prisvärda lägenheter i bostadsbristens Luleå.

 

Efter tillträdet kommer Nordhallas bestånd av bostadsfastigheter att omfatta drygt 9.300 centralt belägna lägenheter runt om i landet med ett fastighetsvärde om cirka 7 Mdr kr. Nordhalla finns idag i Skellefteå, Uppsala, Katrineholm, Växjö, Karlskrona, Vetlanda, Ljungby, Trelleborg samt på några orter i norra Skåne.

onsdag, 20 april 2016 11:53

Akademiska Hus rekryterar CFO

alt

                                                                                          
Catarina Fritz (bilden) har anställts som CFO på Akademiska Hus. Hon efterträder Jonas Ragnarsson, som gått vidare till tjänsten som vd för Wallenberg Foundations AB. Fritz kommer närmast från tjänsten som ekonomidirektör för kollektivtrafikkoncernen Keolis Sverige och tidigare bland annat varit ekonomichef på Investor och CFO på Stockholmsbörsen. Hon har även styrelseuppdrag i bland annat Svenska Spel.
    

– Jag ser verkligen fram emot att arbeta för ett bolag som tillsammans med landets universitet och högskolor skapar internationellt attraktiva kunskapsmiljöer och därmed bidrar till utvecklingen inom högre utbildning, innovation och forskning. Det uppdrag Akademiska Hus har är viktigt för Sverige, säger Catarina Fritz.
    

Catarina Fritz tillträder sin nya tjänst den 1 oktober med placeringsort i Stockholm. Hon kommer även att ingå i Akademiska Hus företagsledning.

onsdag, 20 april 2016 10:19

Nordstrand blir ny vd för SABO

alt

                                                                                                            
Anders Nordstrand (bilden) har rekryterats till ny vd för SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) efter Kurt Eliasson. Nordstrand, 58, är idag vd för allmännyttiga Bostads AB Mimer i Västerås och har tidigare varit vd för Micasa, som äger och förvaltar Stockholm stads omsorgsfastigheter och dessförinnna vd för Stockholm Visitors Board. Han tillträder sin nya tjänst efter sommaren.
    

– Vårt mål var att rekrytera en vd med rejäl erfarenhet från bostadsbranschen och med en genuin känsla för allmännyttans särskilda uppdrag. Därför är jag mycket glad över att Anders Nordstrand tackat ja till att leda SABO, hans tidigare arbete och tydliga resultat imponerar, säger SABOs ordförande Leif Jakobsson.
    

Nordstrand började på Mimer hösten 2013 och har sedan dess bland annat ökat tempot i nyproduktionen och aktivt arbetat för att Mimer ska ta ett större samhällsbyggaransvar och att tillsammans med Västerås stad utveckla samhället.
    

– Jag vill idag inte göra någon programförklaring för mitt arbete med SABO. Det är viktigt för mig att först träffa personalen och medlemsföretagen för att sätta mig in i det arbete som görs idag. Men jag konstaterar att SABOs fokus på nyproduktion är viktigt. Det absolut viktigaste just nu är att få fram bostäder som fler har råd med, säger Anders Nordstrand.

onsdag, 20 april 2016 10:15

KF och Coop säljer till Niam i Valbo

alt

Niam blir hyresvärd till sportkedjan XXL i Valbo. Butiken invigdes i maj förra året.


KF Fastigheter och Coop Mitt säljer tre handelsfastigheter i Valbo Köpstad utanför Gävle till Niam. Fastigheterna har en sammanlagd yta på cirka 20.000 kvm och de största hyresgästerna är Media Markt, XXL och Toys R Us. Det underliggande fastighetsvärdet är cirka 275 Mkr.
    

– Försäljningen är en del av vår renodlingsstrategi mot en tydligare handelsfokus inom KF. Vi är också mycket nöjda över att det är just Niam som förvärvar fastigheterna, då vi ser dem som en bra samarbetspartner i vårt fortsatta arbete med att utveckla de återstående etapperna av Valbo Köpstad, säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter och Anders Stake, vd för Coop Mitt.
    

Niam äger för närvarade fastighetstillgångar till ett värde om cirka 25 Mdr kr och av dessa fastigheter avser cirka 300.000 kvm handelsfastigheter i Norden.
    

– Förvärvet passar mycket bra in i vår nordiska handelsportfölj och vi bedömer att Valbo Köpstad har stor utvecklingspotential. Vi ser fram emot att förvalta och förädla fastigheterna ytterligare samt att samarbeta med KF Fastigheter och Coop Mitt i den fortsätta utvecklingen av Valbo Köpstad, säger Johan Bergman, vd på Niam.
    

Säljarens rådgivare har varit Newsec och Setterwalls Advokatbyrå. Köparens rådgivare har varit Wigge & Partners Advokatbyrå.