29 april 2024

Redaktionen

måndag, 25 april 2016 17:32

EU:s momsförslag bra för bostäder

alt

Chris Österlund, finanschef SABO.

 

Europeiska kommissionen har presenterat en handlingsplan för hur medlemsländerna kan hantera reducerade, lägre momssatser. Bland annat föreslås alternativ för att ge medlemsstaterna mer flexibilitet att själva bestämma vilka varor och tjänster som ska omfattas av lägre momssatser. Syftet är att göra momssystemet i EU enklare, företagsvänligare och mer skyddat mot bedrägerier.

 

– Detta öppnar för Sverige att införa låg moms på bostadshyra så att vi kan dra av momsen när vi bygger bostäder. En välbehövlig åtgärd för den svenska bostadsmarknaden, säger Chris Österlund, finanschef på SABO.

 

SABO har, liksom Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, de senaste åren arbetat för en skattereform för hyresrätten. Enligt den statliga Bostadsbeskattningskommittén gör dagens skattesystem att hyresrätten är cirka 3.000 kr dyrare per månad jämfört med bostadsrätt och egna hem. Ett av förslagen som organisationerna lagt fram är därför att införa en låg moms på bostadshyra. Det skulle innebära att bostadsföretagen skulle få tillbaka all moms på till exempel drift- och underhållskostnader men bara behöver betala en låg intäktsmoms till Skatteverket. Och framför allt, med tanke på dagens skriande bostadsbrist i Sverige: bostadsföretagen skulle få tillbaka moms på både bygg- och renoveringsfakturorna.

 

– Vi välkomnar EU-kommissionens förslag. Om vi fick möjlighet att dra av moms på våra kostnader för nyproduktion skulle allmännyttan ytterligare kunna bidra till fler hyresrätter. Jag önskar att regering och riksdag tar till sig förslagen och inser de möjligheter som ligger i momsfrågan för att Sverige ska kunna öka byggtakten och bota bostadsbristen, säger Chris Österlund.

alt

                                                                                                                      

Anders Elfner (bilden till höger) utsågs under måndagen den 25 april till tillförordnad vd och koncernchef i Svevia. Han efterträder Zdravko Markovski (bilden till vänster) som på egen begäran väljer att lämna bolaget. Anders Elfner tillträder med omedelbar verkan.

 

Anders Elfner har lång och bred branscherfarenhet och har de tre senaste åren haft rollen som vice vd för Svevia. 

 

– Vi är mycket nöjda med att Anders Elfner med sin gedigna erfarenhet från såväl anläggningsbranschen som Svevia nu axlar ansvaret att leda bolagets fortsatta utveckling. Svevia har en positiv resultatutveckling och en stabil organisation vilket sammantaget är goda förutsättningar för fortsatt framgång, säger Olof Ehrlén styrelseordförande i Svevia.

 

Zdravko Markovski har på egen begäran valt att lämna tjänsten som vd och koncernchef i Svevia, ett beslut som Svevias styrelse beklagar.

 

– Vi har stor respekt för Zdravko Markovski och hans beslut samtidigt som vi beklagar det. Nu ser vi framåt och sätter igång processen att, så snart som möjligt, hitta en ny vd och koncernchef för Svevia, säger Olof Ehrlén.

 

Zdravko Markovski, med nästan 30 år på JM bakom sig, blev ny vd på Svevia då han ersatte Torbjörn Torell i augusti 2015.

 

Svevia bildades den 1 januari 2009 som ett fristående statligt bolag. Innan dess verkade bolaget i många år under namnet Vägverket Produktion, en produktionsavdelning i myndigheten Vägverket (nuvarande Trafikverket).

måndag, 25 april 2016 16:55

Diös rekryterar Johan Lång i Luleå

alt

                                                                                                         
Den 1 september tillträder Johan Lång (bilden) som ny affärsområdeschef för Diös Fastigheter i Luleå. Hans uppdrag blir att ytterligare utveckla Diös fastighetsbestånd och skapa attraktiva lokaler och bostäder framförallt i centrala Luleå. Johan Lång är uppvuxen i Norrbotten och kommer närmast från en tjänst som fastighetschef i Piteå kommun.
  

– Med Johans erfarenhet från fastighetsbranschen kombinerat med högt affärsdriv och gedigen ledarerfarenhet, skapar vi goda förutsättningar för affärsområde Norrbotten att fortsätta utvecklas och växa. Vi hälsar Johan, som börjar redan i juni, varmt välkommen till Diös. Nuvarande affärområdeschef Ulf Boström, kommer fortsättningsvis att jobba kvar i företaget i en central roll, lämnar över ansvaret helt till Johan per den 1 september, säger Lars-Göran Dahl, fastighetschef på Diös.
    

Affärsområde Norrbotten innehar 13 procent av Diös fastighetsvärde.

måndag, 25 april 2016 11:22

Citycon fördjupar IT-samarbete i Kista

alt

Citycons samarbete med företagen i Kista kommer att ge fler IT-lösningar för Kista Galleria.


Citycon kliver in som Supporting Partner i samarbetet kring Urban ICT Arena, Kistas öppna samverkansarena och testbädd där digitaliseringens effekter ska utvecklas, testas och visas upp i en urban miljö.
    

– Många av de digitala tekniker och tjänster som skapas i Sverige och världen tas fram här i Kista. Vi vill bli en naturlig del av innovationsklustret, säger Magnus Åkesson, regionchef på Citycon.
    

Redan ifjol inledde Citycon ett samarbete med Kista Science City AB – ett samarbete som innebär att IT-klustrets mest innovativa företag kan vara med och utveckla nya digitala lösningar för Kista Galleria. Nu när Citycon går in som Supporting Partner i Urban ICT Arena fördjupas samarbetet ytterligare med utrymme för fem större utvecklingsprojekt.
    

– Kista Galleria är en av många inomhusstäder, det vill säga en offentlig plats som finns inomhus. Att utforska denna, med allt vad det innebär i form av att lösa olika utmaningar med hjälp av trådbundna och trådlösa nätverk, kommer att bli spännande, säger Petra Dalunde, programchef för Urban ICT Arena på Kista Science City AB.

Magnus Åkesson fortsätter:
– Kista Galleria har 19 miljoner besökare per år och fungerar jättebra som testbädd. Om våra hyresgäster och kunder uppskattar de nya funktionerna kommer det innebära stora fördelar för Citycon, men framförallt för kunderna i alla våra 53 köpcentrum i Norden.
    

Citycon kommer också att försöka använda samverkansarenan för att utveckla tjänster i den egna appen för Kista Galleria, med fokus att förbättra den allmänna kundupplevelsen. Redan i år lanserar Citycon nya funktioner i appen som exempelvis att kunderna kommer att kunna betala parkeringsavgift, navigera inne i köpcentret, beställa mat i förväg från Kista Gallerias många restauranger och enkelt lokalisera sina bilar i parkeringshuset som omfattar 1.200 p-platser.




alt

Norrlands universitetssjukhus i Umeå.


Skanska har tecknat ett partneringavtal med Västerbottens Läns Landsting, VLL, om att renovera och bygga ut ett hus för administration, forskning och undervisning på lasarettsområdet i Umeå. Avtalet är värt cirka 100 Mkr.
    

Nu har den aktuella byggnaden, som uppfördes 1946, har rensats interiört och sanerats och en omfattande renovering ska utföras samtidigt som ytterligare ett våningsplan och fläktrumsplan byggs på. Ombyggnadsytan uppgår till 5.200 kvm och tillbyggnaden omfattar 1.600 kvm.
    

– Det här är ett viktigt uppdrag för Skanska i Umeå. Vi har sedan flera år arbetat med löpande renovering och underhåll av byggnader på området och ser fram emot att få utveckla vårt goda samarbete i detta spännande ombyggnadsprojekt, säger Nicklas Hagervall, distriktschef, Skanska Sverige.
    

Byggnaden blir efter färdigställandet sju våningar plus ett källarplan. Fyra våningsplan skapas för administration och undervisning för landstings- och universitetsverksamheter. På övriga plan inrättas laboratorielokaler och forskning samt ett fryshotell för Biobanken Norr. Tank och distributionsanläggning för flytande kväve inrättas i källarplan.
    

– Det här är vårt första samverkansavtal vi tecknat för en så här stor renovering. Vi känner oss trygga i det upplägg och organisation som presenterats och ser fram emot att göra den här resan tillsammans med Skanska, säger Ulf Widmark, fastighetschef, VLL.
    

Projektet påbörjas omgående och ska vara färdigt 2017.

alt

Teknikmagasinet flyttar till Skandia Fastigheters Kabeln med Max Sieverts gamla kabelfabrik från 1880 i centrala Sundbyberg. På ytan där det idag är parkering på Löfströms allé planerar Skandia att bygga bostäder.


Efter en framgångsrik uthyrningsvecka kan Skandia Fasigheter välkomna Teknikmagasinet och FEO Media som nya hyresgäster. Teknikmagasinet flyttar sitt huvudkontor från Veddesta till 1.369 kvm på Löfströms Allé i Sundbyberg – i det före detta fabriksområde som Skandia Fastigheter nu utvecklar till en ännu mer hållbar och attraktiv stadsdel. Företaget lockades av lokaler som de kan växa i med bra arbetsmiljö och närhet till allmänna kommunikationer, hos en stabil och miljömedveten fastighetsägare.
    

Även FEO Media, som bland annat ligger bakom det populära mobilspelet Quizkampen och nyligen nominerades till SvD:s affärsbragd, har växt ur sina nuvarande lokaler. Flytten går nu från Åsögatan till 1.073 kvm i Skandia Fastigheters lokaler på Ringvägen 100 – i ett av de mest tongivande husen i Skanstull, med bland annat Åhléns huvudkontor som granne. På frågan om vad som fällde avgörandet nämner företaget den fina lokalen och det strategiska läget på Södermalm i Stockholm.
    

– Det är alltid roligt när verksamheter hittar hem hos oss – och vi både tror och hoppas att de ska stanna hos oss länge, säger Helena Ekman, uthyrningschef på Skandia Fastigheter.

alt

Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg kan se tillbaka på ett händelserikt först kvartal där bolaget bland annat köpte kontors- och vårdfastigheten Malmen 12 i Malmö, klart med detaljplan för Gränbystaden i Uppsala och började bygga ett bostadshus om 60 lägenheter, tecknade hyresavtal om 7.t000 med Bankgirot i Liljeholmen, Stockholm, och fick en ny vd respektive cfo i form av Annica Ånäs (tidigare cfo) som efterträddes av Martin Lindqvist (närmast från Aleris).

 

Kvartalsresultatet efter skatt föll till -57 Mkr (306), motsvarande -0,43 kr/aktie (2,29) – en minskning som i huvudsak förklarades av orealiserade värdeförändringar. Dessa uppgick till 14 Mkr för fastigheter, att jämföra med 366 Mkr under motsvarande period i fjol, och för derivat -311 kr (-199), vilket var en effekt av att marknadsräntorna under perioden har sjunkit på de löptider som derivat har tecknats. Resultatet före värdeförändringar blev oförändrat 223 Mkr (223).

 

Nettoomsättningen minskade till 564 Mkr (580) varav hyresintäkter ökade till 524 Mkr (515). Uthyrningsgraden var oförändrat 94 procent (2015-12-31, 94), inklusive projektfastigheter. Förvärv och uthyrningar bidrog till att driftöverskottet från fastighetsförvaltningen ökade med 3,8 procent till 357 Mkr (344). Överskottsgraden förbättrades till 68 procent (67).

 

– Vi upplever en stark hyresmarknad och omförhandlingar som vi genomför nu kommer ha positiv effekt på våra hyresintäkter i framtiden. Det är också positivt att vår bostadssatsning är igång och vi planerar för flera projektstarter under 2016 och 2017, säger vd Annica Ånäs.

 

Under perioden investerade Atrium Ljungberg 201 Mkr (149) i egna fastigheter, medan förvärv genomfördes för 121 Mkr (0). Detta bidrog till att portföljens värde steg till 31.157 Mkr (30.841). De räntebärande skulderna minskade med 226 Mkr till 13.044 Mkr som finansierades till en medelränta om 2,8 procent. Det egna kapitalet minskade till 13.899 Mkr (13.953), vilket motsvarade en soliditet om 43,1 procent (43,7).

 

Efter periodens slut har Atrium Ljungberg köpt en fasighet i Kista till ett underliggande värde om 325 Mkr.

 

Prognosen för helåret 2016 uppgår till 925 Mkr för resultat, före värdeförändringar och skatt. LE

fredag, 22 april 2016 16:10

Riksbyggen anlitar Strabag i Haninge

alt

Med Strabag som totalentreprenör uppför Riksbyggen ett 18 våningar högt hus i vid Handenterminalen som nu omvandlas till stadsdelen Haningeterrassen med cirka 600 bostäder, ett planerat specialistsjukhus, biograf, butiker, restauranger samt en ny modern bussterminal.

 

På fredag den 29 april tas första spadtaget för 85 nya bostadsrätter i Riksbyggens brf Blicken, den första etappen av totalt 600 nya bostäder på Haningeterassen. Spadtaget tas av köpare i brf Blicken, Leif Linde, vd för Riksbyggen, Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande i Haninge och Niclas Melander, vd Strabag.

 

– Riksbyggens vision är att bygga 1.000 nya bostäder i södra Stockholm till år 2020. Det känns mycket spännande att vi nu kan börja byggandet på Haningeterassen som är en viktig del i hela satsningen i Söderort och ett led i att öka Riksbyggens produktion av bostäder i hela Stockholmsregionen, säger Leif Linde.

 

Nya Haningeterrassen växer fram till en levande stadsdel med bostäder, ett planerat specialistsjukhus, biograf, butiker, restauranger samt en ny modern bussterminal. Områdets första hus Brf Blicken blir 18 våningar högt med storslagen utsikt.

 

– Haningeterassen innebär ett välbehövligt tillskott av bostäder men också utökad kommersiell och offentlig service för oss Haningebor. Med det här spadtaget går vi in i nästa fas i byggandet av Haninge stad, säger Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande i Haninge.

 

Sedan förra året bygger Riksbyggen även hyresrätter. Ett exempel på detta är de 232 lägenheterna som Riksbyggen uppför tillsammans med Bygg-Fast i Ribby Ängar i Västerhaninge.

alt

Älvstranden anvisar nu 700 och 900 lägenheter i Göteborgs Frihamn, de första på plats redan i slutet av året som ska fördelas mellan boenden för nyanlända, student- och företagsbostäder.

 

Efter en arrendeanvisning i januari och beslut i Älvstranden Utvecklings styrelse i fredags är det nu klart att de tre aktörerna Brofred Bygg & Entreprenad AB (med bostäder formgivna av DinellJohansson), Tempohousing Scandinavia A/S (Arkitema) och Udvikling Danmark A/S (Bjarke Ingels Group) delar på uppdraget att uppföra temporära bostäder på delvis flytande kvarter i Frihamnen i Göteborg.

 

De temporära bostäderna får en arrendetid på 15 år på Kvillepiren samt ute i vattnet i Lundbyhamnen. Med de flytande kvarteren blir visionen om en stad som möter vattnet, i och vid älven, en realitet.

 

– Vi har valt att fördela området till flera aktörer för att det ger möjlighet att skapa en god och spännande bostads- och stadsmiljö. Det bidrar också till att relativt snabbt minska den brist på bostäder som finns i Göteborg. Beslutet kommer att generera mellan 700 och 900 lägenheter, de första på plats redan i slutet av året och fördelas mellan boenden för nyanlända, student- och företagsbostäder, säger Mattias Jonsson (S), styrelseordförande för Älvstranden Utveckling AB.

 

Området ligger nära Frihamnens permanenta första etapp, den nybyggda busshållplatsen och den befintliga mötesplatsen för alla – Jubileumsparken med lekberg, odlingar, bastu och bad. På så sätt knyts bostäderna ihop med det befintliga på ett bra sätt, och skapar även kvaliteter för Frihamnen som helhet.

fredag, 22 april 2016 15:57

Jaeger ska leda Tagehus Bad & Fritid

alt

                                                                                                                   

Tagehus (en av huvudägarna i Atrium Ljungberg) bildar en underkoncern av dotterbolagen Tagebad och Medley, som tillsammans erbjuder en helhetslösning för landets kommuner rörande utveckling, byggnation, ägande och drift av simhallar. Vd för den nybildade koncernen, som kommer att benämnas Tagehus Bad & Fritid, blir Andreas Jaeger (bilden). Han kommer närmast från rollen som koncerncontroller och ägarrepresentant i Stockholm Stadshus AB.

 

– Koncernbildandet och rekryteringen av Andreas Jaeger stärker vårt erbjudande till kommuner och besökare. Genom att hantera drifts- och fastighetsfrågorna som en helhet tydliggör vi fördelarna, både i termer av ekonomi och folkhälsa, med att lägga helhetsansvaret på en privat aktör, säger Johan Frenckner, adviser Tagehus.

 

Idag driver Medley, som är Sveriges största privatägda operatör av kommunala bad- och friskvårdsanläggningar, 36 anläggningar i över 20 kommuner runt om i landet, medan Tagebad bland annat byggt och äger Tyresö Aquarena.