29 april 2024

Redaktionen

alt

Mattias Celinder blir chef för Atrium Ljungbergs nya affärsområde Fastigheter och Micael Averborg blir chef för det likaledes nya affärsområdet Transaktion.

 

Från och med 1 juni förändrar Atrium Ljungberg delar av sin organisation. Den nuvarande uppdelningen i affärsområdena Handel respektive Kontor slås samman till ett affärsområde under benämningen Fastigheter samtidigt som uthyrningsverksamheten samordnas under affärsområdet Transaktion och etablering.

 

Mattias Celinder, nuvarande affärs-områdeschef Handel, blir chef för det nya affärsområdet Fastigheter som kommer att omfatta hela bolagets fastighetsinnehav. Direktrapporterande till Celinder blir elva marknadsområdeschefer som får ett helhetsansvar för respektive geografiskt område.

 

Micael Averborg, nuvarande affärsområdeschef Transaktion och marknad samt tillförordnad affärsområdeschef Kontor, blir chef för affärsområde Transaktion och etablering som kommer att omfatta all transaktions- och etableringsverksamhet.

 

– Vi förändrar vår organisation så att den stödjer vår affärsmodell på ett ännu bättre sätt. Genom anpassningen vässar vi vårt sätt att skapa hållbara stadsdelar med fokus på värdetillväxt och tar ytterligare ett steg mot vår vision ”alla vill leva i vår stad”, säger vd Annica Ånäs.

 

Organisationsförändringen påverkar inte bolagsledningens sammansättning, som utöver Ånäs, Celinder och Averborg består av Martin Lindqvist (cfo), Linus Kjellberg, (AO-chef Affärsutveckling), Angela Berg (AO-chef Projekt) samt Helena Martini (HR-chef).

alt

Josa Lundbäck, vd Abacus.

 

Abacus, som ingår i Järntorgetkoncernen, har tilldelats en markanvisning om 200 bostadsrätter i Kärrtorp i södra Stockholm. Markanvisningen ingår i ett större utbyggnadsområde med cirka 600 lägenheter på gränsen mot Nackareservatet vid Kärrtorps IP.

 

Övriga delar i området är markanvisade till Svenska Bostäder som bland annat ska bygga Stockholmshus. Planarbete är påbörjat och byggstart beräknas ske 2018-2019.

 

– Vi har länge arbetat för att öka storleken på våra projekt och det är roligt att det nu börjar ge utdelning. Att driva planarbete ihop med Svenska Bostäder och Stockholmshusen ser vi fram emot, säger Josa Lundbäck, vd på Abacus.

alt

HSB planerar 480 bostäder i Telefonplan. Illustration: Rosenbergs arkitekter


Vasakronan säljer en del av fastigheten Telefonfabriken 1 vid Telefonplan i Stockholm till HSB Bostad. Fastigheten rymmer i dagsläget ett parkeringsgarage samt ytparkering. HSB Bostad planerar att bebygga fastigheten med bland annat ett 16 våningar högt punkthus och två bostadskvarter med inslag av stadsradhus. Totalt planeras 480 lägenheter i tre kvarter med första säljstart under 2017.
    

Vasakronan har under de senaste tio åren utvecklat en attraktiv stadsdel vid Telefonplan med en blandning av verksamheter och bostäder. I det sydvästra hörnet är nu en ny detaljplan klar för ytterligare drygt 35.000 kvm.
    

– Telefonplan har under senare år utvecklats till en av Stockholms mest attraktiva stadsdelar där blandningen av arbetsplatser, kreativa verksamheter och bostäder varit framgångsreceptet. Efterfrågan på ytterligare bostäder i området är mycket stor och vi ser det som ett bra komplement till området, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.
    

HSB förvärvar byggrätterna och affären är villkorad av att den fastighetsbildning som pågår vinner laga kraft. Den beräknas vara klar under andra halvåret 2016.
    

– Vi ser fram emot att utveckla riktigt fina bostadskvarter vid Telefonplan till HSBs bosparare. Området är trendigt och vi vill att bostäderna ska bidra till att öka platsens attraktivitet ytterligare, säger Jonas Erkenborn, vd HSB Bostad.

onsdag, 04 maj 2016 11:14

HEBA säljer fastighet i Nälsta

alt

HEBA säljer kvarteret Bönemannen 2 med 85 lägenheter till Cityfast.


HEBA har genom en bolagsaffär sålt kvarteret Bönemannen 2 som upplåts med tomträtt i Nälsta, Hässelby, till Rättar Vigs Fastigheter AB som är ett bolag inom koncernen Cityfast Sverige Holding AB. Affären genomförs som en bolagsaffär med tillträde den 4 maj.
    

Byggnaderna på fastigheten omfattar 85 lägenheter om totalt 6.048 kvm och 99 kvm lokaler. Köpeskillingen för aktierna i det fastighetsägande bolaget är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 145,5 Mkr och uppgår preliminärt till cirka 135,1 Mkr. Utöver köpeskillingen erhåller HEBA en återbetalning av lämnade lån från det fastighetsägande bolaget om 7,5 Mkr. Det underliggande fastighetsvärdet om 145,5 Mkr överstiger den externa värderingen per årsskiftet 2015/16 med 9 procent.
    

– Intäkterna från försäljningen kommer att användas som en del av finansieringen för det omfattande ny- och ombyggnadsprogram som HEBA nu genomför, säger vd Lennart Karlsson.

tisdag, 03 maj 2016 19:49

Stabil utveckling för Pandox

alt

Anders Nissen, vd Pandox.

 


Pandox visade en god underliggande tillväxt och en stabil resultatutveckling under årets första kvartal. Vinsten efter skatt ökade till 376 Mkr (374) motsvarande 2,49 kr (2,49) per aktie efter full utspädning. I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 200 Mkr (363) och från derivat med -124 Mkr (-33). Dessutom ingick reavinster om (159 Mkr (–). Resultatet före värdeförändringar förbättrades till 200 Mkr (144), medan Cash earnings steg med 37 procent till 235 Mkr (171).

 

Inklusive förvärv och omklassificeringar av hotell ökade Pandox driftnettot från affärsområde Fastighetsförvaltning till 320 Mkr (260). Justerat för valutakurseffekter och jämförbara enheter var ökningen 1 procent. Samtidigt steg driftnettot från operatörsverksamhet till 54 Mkr (51), vilket motsvarade en minskning om 0,5 procent justerat för valutakurseffekter och jämförbara enheter. Här uppskattas en negativ effekt ingå med 7 Mkr hänförligt till terrordåden i Bryssel. För helåret 2016 uppskattas denna effekt uppgå till totalt cirka 40 Mkr.

 

Under perioden investerade Pandox 84 Mkr (86), varav 53 Mkr (40) avsåg förvaltningsfastigheter och 31 Mkr (46) rörelsefastigheter. Vid kvartalsslutet hade bolaget beslutade investeringar för framtida projekt om 695 Mkr, bland annat för Hotel Berlin, Mr Chip Hotel Kista, Elit Park Avenue Göteborg, Lillehammer Hotel samt InterContinental Montreal.

 

Vidare sålde Pandox åtta hotell runt om i Sverige under perioden för 887 Mkr, vilket bidrog till att förvaltningsportföljens värde uppgick till 24,7 Mdr kr (25,1 vid årsskiftet). I informationssyfte redovisar Pandox även värde på rörelsefastigheterna, vilket uppgick till 6,6 Mdr kr (6,4).

 

Låneportföljen uppgick till 15.219 Mkr och finansierades till en snittränta om 2,8 procent och det egna kapitalet ökade till 12.772 Mkr (12.215), motsvarande en soliditet om 39,7 procent (38,6) LE.

alt

                                                                                                                          

En breddad beställarbas, vinster i flera tävlingar samt fler delägare aktiva inom projekt och företagsledning, är några av förklaringarna till att 2015 blev ett framgångsrikt år för ÅWL Arkitekter. Omsättningen på 85 Mkr är bolagets största hittills med en ökning på dryga 20 procent jämfört med 2014.

 

Några av de viktigaste händelserna för ÅWL under det gångna året har varit satsningar på affärsområdet kommersiella fastigheter samt BIM, som en strategisk resurs för att presentera och planera projekt.

 

– Vi har jobbat med att långsiktigt förstärka och bredda vårt tjänsteutbud. Tack vare fler anställda och fler delägare i bolaget kan vi nu fortsätta arbeta långsiktigt och bygga framtidens arkitektkontor. Vi befinner oss i en spännande utvecklingsfas och ser fram emot att fortsätta leverera hög kvalitet till en bransch i snabb förändring, säger Sara Revström, styrelseordförande i ÅWL.

 

Under året vann ÅWL bland annat en tävling gällade parallellskiss för flerbostadshus i Göteborg (ByggVesta), markanvisning för Studentskrapa i Roslags-Näsby (Prime Living), parallellskiss för stadskvarter i Hornsberg (Skanska) och markanvisningstävling i Hageby, Norrköping (Concent).

 

ÅWL anställde 20 nya medarbetare under 2015 och början av 2016. Några av dessa är, från höger; Maria Savås (arkitekt), Lovisa Berg (landskapsarkitekt), Christian Zellinger (projektledare), Sven Ostner (arkitekt och affärsområdesansvarig kommersiella fastigheter), Mari Owrenn (arkitekt), Hanna Palavicini (arkitekt), Jesper Arvidsson (arkitekt), Alexandra Mohlin (arkitekt), Philip Barsan (arkitekt), Sofia Pihl (ekonomiassistent), Mikaela Dyhlén (kommunikatör), Jenny Stengård (ekonomichef), Camilla Lindberg (arkitekt). Saknas på bilden gör Martin Andersson (landskapsarkitekt), Anna Borgenstierna (arkitekt), Miriam Bäckelie (arkitekt), Jessica Dits (arkitekt), Patrik Olsson (landskapsarkitekt) och Jenny Ryderstedt (arkitekt).

alt

Nya Hästen 21 i korsningen Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan är resultatet av ett samarbete mellan Pembroke och den danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen Architects. Färdigställande beräknas ske år 2020.

 

Pembroke Real Estate vill blåsa nytt liv i Stockholms affärskvarter. Nu har bolaget lanserat en pop up-scen för mat och shopping – som kallas Beta Hästen 21/Passagenhuset på Regeringsgatan 42 i Stockholm city. Scenen, som nu har öppnat, är på tillfällig basis i Hästen 21. Första utställare är den ekologiska livsmedelsbutiken Paradiset.

– Under tiden som planerna för nya Hästen 21 tar form fyller vi huset med liv och rörelse, genom att samarbeta med kockar, återförsäljare och konstnärer som får ställa ut på en omväxlande pop up-scen. ”Beta” blir en slags betaversion av det vi vill skapa i nya Hästen 21. Det är ett jättespännande tillfälle att experimentera med nya och intressanta varumärken, säger John Davison, Director of Asset Management Nordics för Pembroke Real Estate.

 

Förutom Paradiset tar modevarumärkena Claes Göran, Nikolaj d’Etoiles och d.brand plats i ”Beta”, vid sidan om utställningar från Wallery Gallery och Kungliga Konsthögskolan. Det nya svenska skomärket Stinaa.J och barnkläder från Cleo et Lily märks också i utbudet. Och fram till sommaren har cykeltillverkaren Vélosophy en butik i huset. För varje såld cykel donerar Vélosophy en cykel till en flicka i Ghana via Unicef.

 

Kontrakten med utställarna varierar mellan 3-18 månader, och butiksytorna varierar mellan 23 kvm och cirka 1.000 kvm, vilket ska borga för en omväxlande upplevelse. Lokalen passar exempelvis e-handlare som vill testa på att ha en fysisk butik, designers som behöver ett showroom mitt i city eller företag som önskar ett säsongskontrakt.

 

– Tillsammans med Stockholms stad har vi börjat planeringen av byggnaden Hästen 21. Vi tänker långsiktigt när vi förnyar och förbättrar Hästen-fastigheterna på Mäster Samuelsgatan och vill addera extra värde till Stockholm city. Vi tycker att Stockholm är en fantastisk stad där affärskvarteren kan utvecklas till en ännu mer levande och spännande miljö, säger Mark Takeuchi, Managing Director of Asset Management and Development på Pembroke Real Estate.

 

Pembroke Real Estate tecknade i februari i år en avsiktsförklaring med Swedbank som ska flytta sin enhet Stora företag & Institutioner till Sveavägen 14, Putten 15, i Stockholm – en kontorsbyggnad om 10.000 kvm mitt emot Hötorgsskraporna.


Swedbank kommer att flytta in under första kvartalet 2017 och stanna i upp till fem år, innan flytten går vidare till Pembrokes senaste utvecklingsprojekt Hästen 21 i korsningen Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan.

 

Hästen 21 som innefattar Mästerhuset och PK-huset på Regeringsgatan/ Mäster Samuelsgatan. Detaljplanprocessen för kvarteret är påbörjad. Byggstart för Hästen 21 väntas ske under 2018 och färdigställande under 2020.

tisdag, 03 maj 2016 16:02

Index i joint venture med Nokon

alt

Nokons projekt Frösjöstrand består av bostadsrätter om 2-4 rum och ligger nära Gnestas torg och buss/tågstation. Byggstart sker i augusti och inflyttning är planerad till hösten 2017.


Index International startar ett samarbete med Nokonkoncernen där några av ledorden blir hög byggkvalitet och sänkta byggkostnader. Målet är att inledningsvis bygga drygt 150-250 lägenheter per år i Mellansverige, baserade på Nokons egenutvecklade stomsystem N-tech.
    

Det gemensamma bolaget får namnet Nokon Bostad, där Index äger 33 procent och Nokon 66 procent. Initialt får det nystartade bolaget en bostadsportfölj om cirka 230 lägenheter i Gnesta, Nyköping och Trosa. Ambitionen är att inledningsvis bygga minst 150 lägenheter per år för att därefter nå en årstakt om minst 250 lägenheter per år. 
    

– Vi vill öka takten när det gäller att bygga moderna bostäder på ett mer kostnadseffektivt sätt. Samarbetet med Index kommer att ge oss än mer kunskap om marknad och finansiering, och en möjlighet att öka hastigheten i projekten, säger Anders Hästbacka, vd på Nokon.
    

Bostäderna kommer att byggas med Nokons egenutvecklade stomsystem N-tech, prefabricerade ytterväggs- och bjälklagselement som gör det enklare och billigare att bygga, samtidigt som flexibiliteten tillåter mångfald och ger kunden frihet att bestämma hur byggnaden ska se ut.
    

– Index ser en stor potential i Nokons projektportfölj samt deras egenutvecklade stomsystem. Bostäderna kommer att hålla hög kvalitet, och med egen produktion kommer vi dessutom att kontrollera värdekedjan med lägre kostnader och kortare produktionstider. Samarbetet ger oss också en mycket bra ingång till marknaden i mellanSverige, säger Rickard Haraldsson, vd Index International.

måndag, 02 maj 2016 20:32

Balders första förvärv i Norge

alt

En tryggt första köp. Balders första fastighet i Norge är relativt nybyggd och har en statlig hyresgäst på ett 24-årigt kontrakt.


Fastighets AB Balder har för cirka 700 MNOK (695 Mkr) köpt fastigheten till högskolan i Hedmark, cirka 15 mil nordost om Oslo. Fastigheten är huvudsakligen uthyrd till norska staten på ett 24-årigt hyresavtal.


Säljare är ett norskt investeringssyndikat.


Byggnaden, som har uthyrningsbara ytor i storleksordningen 15.000-20.000 kvm, färdigställdes 2010 och har idag över 8.000 studenter.

 

    

Balders äger sedan tidigare fastigheter i Sverige, Danmark och Finland och bolaget har under en längre tid undersökt möjligheterna för att även äga fastigheter i Norge.

 

– Vi hoppas att det här är ett första steg för att bli en betydande fastighetsägare i samtliga nordiska länder, säger Erik Selin, vd för Balder.

måndag, 02 maj 2016 20:29

Nordika topprankat i Europa

alt
Jonas Grandér, vd Nordika.


Property Investor Europe – ett av Europas ledande fastighetsmagasin – röstar årligen fram bästa fastighetsfond, förvaltare samt investering inom ett flertal olika kategorier. Som enda nordiska firma har Nordika valts ut till slutfinalen – inte bara i en utan i åtta kategorier, bland annat i kategorin Fund of the Year och Investment of the Year.
    

– Det känns spännande att vi, som enda nordiska aktör och i stark europeisk konkurrens, är i slutfinal i hela åtta kategorier. Att vi är med i slutomgången i så många kategorier visar på bredden i vår verksamhet och att vi inte enbart lyckats väl i en enskild nisch. Vi har vårt enastående team att tacka för att det går bra för Nordika och det här är ett kvitto på att vi har kul ihop och gör ett bra jobb tillsammans, säger Jonas Grandér, vd för Nordika.
    

Nordika etablearades 2011 och ägs av ett fåtal välkända nordiska institutioner. Sedan starten har bolaget, vars grundare har erfarenhet från företag som Doughty Hanson & Co, GE Capital och Lehman Brothers, byggt upp en väldiversifierad portfölj av kommersiella fastigheter som genererat exceptionell avkastning över tiden.
    

Efter att under fjolåret ha sålt fastigheter för cirka 1 Mdr kr äger Nordika i dagsläget fastigheter för cirka 3 Mdr kr. Fokus ligger på långsiktigt hållbar avkastning som kan förbättras genom aktiv förvaltning. Nordikas målsättning är att förvärva fastigheter för ytterligare 1-2 Mdr kr under 2016 och 2017.