29 april 2024

Redaktionen

alt

Prime Livings förvärv ligger vid Gitarrgatan i Ruddalen och har ett attraktivt läge med gångavstånd till Frölunda Torg och mycket goda kommunikationer till Göteborgs city, Chalmers och Göteborgs Universitet.


Kungsleden avyttrar bostadsprojektfastigheterna Rud 4:1 och Rud 760:42 i Ruddalen, Göteborg, till Prime Living för en total köpeskilling om 66 Mkr. Kungsleden har påbörjat en detaljplaneprocess för att omvandla fastigheterna, som är upplåtna med tomträtt och har en total uthyrningsbar yta om 2.055 kvm, till bostäder som en del av Göteborgs stads så kallade Jubileumssatsning. Förslaget till ny detaljplan omfattar cirka 18.000 kvm bostäder, 2.000 kvm handel och 3.000 kvm garage.
    

Tomträtterna är attraktivt belägna i Ruddalen invid Gitarrgatan och består idag av ett mindre köpcentrum med Lidl som största hyresgäst. Prime Living betalar 32 Mkr vid tillträdesdagen den 19 maj och resterande 34 Mkr när detaljplanen har vunnit laga kraft, vilket förväntas ske under 2017. Kungsledens bokförda värde för fastigheten uppgår till 31 Mkr.
    

– Göteborg har ett stort behov av mindre hyresrätter och i kombination med en aktiv handel i bottenplan så är vår ambition att skapa ett modernt boende till rimliga kostnader för stadens studenter, ungdomar och äldre, säger Jan Severa, vd för Prime Living.

alt
Per Arwidsson, vd och ägare av Granen.


Granen fortsätter sin satsning på handelsfastigheter och har köpt en fastighet i Åhus med ICA Kvantum som ankarhyresgäst. Fastigheten har en total uthyrningsbar area om cirka 6.000 kvm samt potential till ytterligare exploatering. Dessutom säljer Granen två tomträtter av exploateringskaraktär i Malmö.
    

– Förvärvet kompletterar Granen Handelsfastigheters befintliga bestånd av dagligvaruhandel och vi är glada över att utöka våra relationer med aktuella hyresgäster. Utöver ICA har Granen sedan tidigare starka varumärken som Willys, Hemköp, Systembolaget, Coop och EKO stormarknad som ankarhyresgäster i beståndet. Vår förvaltningsportfölj uppgår idag till cirka 155.000 kvm och vi fortsätter att bygga portföljen med starka handelslägen, säger Per Arwidsson, vd och ägare Granen

måndag, 09 maj 2016 15:13

Humlegården avtalar med Time Hotel

alt

Time Hotel Groups tredje hotell i Stockholm/Mälardalen etableras i Solna Strand.


Humlegården Fastigheter har tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Time Hotel Group, som ägs av TageHus och Hotel Hagagatan AB, för ett nytt hotell i Solna Strand. Hotellet beräknas öppna sensommaren 2018 och kommer att innehålla 170 rum samt gym och restaurang.
    

Hotellet i Solna Strand blir Time Hotel Groups tredje hotell i Stockholm/Mälardalen och är en del i gruppens tillväxtstrategi. Det blir ett midscale-hotell som kommer att innehålla både attraktiva hotellrum samt studios med pentry. Ambitionen är att skapa en ny mötesplats med en inbjudande lounge och restaurang med generösa öppettider som kompletterar serviceutbudet i området. Annordia har varit rådgivare åt Humlegården.
    

– Vi vill erbjuda ett modernt och hållbart hotell där stor vikt läggs vid design, utformning och smarta digitala lösningar och konceptet med såväl hotellrum som studios gör att vi kan attrahera flera marknader. Hotellets attraktiva mat- och dryckesutbud kommer att skötas av Aveqiagruppen med David Berggren, säger Reshi Chibba, vd Hotel Hagagatan AB.
    

– Vi gläds över det goda samarbetet med Time Hotel Group och att vi i och med det kan fortsätta vår utveckling av området Solna Strand. Vi vet att våra hyresgäster sedan länge efterfrågat både övernattningsmöjligheter och ett större restaurangutbud och är glada över att vi nu äntligen kan tillgodose de behoven, säger Maria Lidström, Chef Investering och Utveckling på Humlegården Fastigheter.

alt

Humlegården ökar i Solna strand genom förvärvet av Apelsinen 4. Sedan tidigare äger bolaget fastigheterna Apelsinen 5 och Aprikosen 3 i samma område.


Humlegården Fastigheter fortsätter att satsa på Solna Strand och förvärvar Apelsinen 4 från CapMan Real Estate. Fastigheten är på cirka 13.000 kvm och i princip fullt uthyrd. Tillträde sker 1 juni 2016.
    

– Vi har länge sneglat på Apelsinen 4 och är väldigt glada över att vi idag har träffat en överenskommelse med CapMan om att förvärva fastigheten. I och med detta ökar vi vårt ägande ytterligare i ett område vi ser som ett av Stockholms framtidsområden för kontor säger Maria Lidström, Chef Investering och Utveckling på Humlegården Fastigheter.
    

CapMan Nordic Real Estate Fund köpte fastigheten i december 2014 och försäljningen blir fondens andra avyttring.
    

– Vi är glada över att ha överskridit målen för vår värdehöjande strategi för denna tillgång i god tid. Under vårt ägande har vi höjt beläggningsgraden från 70 procent till 93 procent och omförhandlat hyresavtal för nästan 4.000 kvm. Dessutom har vi gjort betydande tekniska och operativa förbättringar i byggnaden, säger Ed Williams, Senior Partner på CapMan Real Estate.

måndag, 09 maj 2016 15:02

Skanska investerar 700 Mkr i Ørestad

alt

Skanska startar nytt bostadsprojekt i Ørestad City i Köpenhamn.


Skanska investerar cirka 700 Mkr i ett nytt bostadsprojekt i Ørestad City, Danmark. Projektet, som ligger i ett mycket attraktivt område, omfattar 27.300 kvm och består av 300 hyreslägenheter på mellan 57 och 132 kvm samt en närbutik om 1.200 kvm.
    

Genomförandet av projektet kommer att ske i samarbete med Sjælsø Management, som sedan ett par månader ägs till 49 procent av Fastighets AB Balder. Byggarbetet inleds i maj och färdigställandet är planerat till det andra kvartalet 2018.
    

Skanska har för närvarande över 900 hyreslägenheter under byggnation i Köpenhalmn, varav 600 är sålda.

måndag, 09 maj 2016 14:55

NIRAS: Stark tillväxt genom nya avtal

alt

Marcus Davelid, vd, och Per Björinger, affärsområdeschef Miljö, NIRAS. Foto: Cato Lein.


Hittills i år har NIRAS vunnit fyra stora ramavtal för offentliga kunder i Sverige. Senaste i raden är avtalet med Sveriges Geologiska Undersökning, SGU som är en viktig aktör inom miljöområdet. Avtalet är tvåårigt med option på ytterligare två år. Tidigare i år har två ramavtal tecknats med Trafikverket och ett med Post Nord.
     

– Dessa ramavtal ger oss en expansion på omkring tio nya medarbetare bara i år inom affärsområde Miljö. Därtill ytterligare tillväxt som dessa referenser medför, förklarar Markus Davelid, vd för NIRAS i Sverige.
    

Han fortsätter:
– I Sverige är vi cirka 165 medarbetare och vi växer även på andra områden än de som ramavtalet avser. Med de nya avtalen förstärker NIRAS sin position inom miljö och buller samt inom fastighetsrelaterade tjänster.
    

När det gäller offentliga kunder konkurrerar konsultbolagen om de stora ramavtalen och konkurrensen är hård. NIRAS skiljer sig från sina konkurrenter genom att ha en organisation som i praktiken dagligen arbetar integrerat över landsgränserna. SGU-avtalet är ett konkret resultat av den organisationen.
    

Ytterligare en förklaring till att NIRAS landsöverskridande organisation på miljöområdet fungerar i praktiken, är att bolaget några år efter dess etablering i Sverige valde bort att fokusera på lönsamhet i varje projekt och i högre grad fokuserade på våra strategiska mål.
    

– För oss har det visat sig vara rätt att fokusera på övergripande mål, det skapar stora affärsmöjligheter för oss. Denna mer strategiska planering har visat sig leda till konkurrensfördelar och ökad lönsamhet på längre sikt, säger Per Björinger, affärsområdeschef Miljö Sverige, som är fullt integrerat med danska affärsområden inom Miljö.

söndag, 08 maj 2016 19:20

Vacse ökade vinsten till 22 Mkr

alt

Vacse äger bland annat fastigheten Tabellen 3 innehållande Attunda Tingsrätt i Sollentuna. Den byggdes av Skanska 2010, hyrs av Domstolsverket och omfattar cirka 9.500 kvm.

 

Vacse AB, ägt av pensionsstiftelser tillhöriga Apoteket, Atlas Copco, Ericsson, Sandvik, Skanska, Stora Enso och Volvo, ökade sin kvartalsvinst efter skatt till 22,4 Mkr (4,3). I resultatet ingick omvärdering av fastigheter med 29,0 Mkr (0) och värdeförändringar på derivat med -31,2 Mkr (-27,8). Perioden skattekostnad uppgick till -6,4 Mkr (-1,2) och den uppskjutna skatteskulden var 149,9 Mkr (76,5). Förvaltningsresultatet minskade med 3,8 procent till 53,0 Mkr på grund av ökade personalkostnader och en ökning av räntebärande skulder.

 

Hyresintäkterna ökade med 1,6 procent till 84,0 Mkr (82,7) och driftsöverskottet steg med 2,4 procent till 71,9 Mkr (70,2).

 

Vacse planerar att bygga till en av sina fastigheter, Under kvartalet genomfördes inga förvärv, men projektering för en tillbyggnation av Vacses fastighet Tabellen 3, Attunda tingsrätt i Sollentuna, med beräknat färdigställande under 2019. Under perioden har 4,2 Mkr upparbetats i projektet.

 

Fastighetsbeståndets verkliga värde uppgick till 5 050 Mkr (5.021 vid årsskiftet 4.763 den 31/93 2115). Uthyrningsgraden den 31 mars var 100 procent (100), och den genomsnittliga kontraktstiden uppgick till 11,7 år (13,0).

 

Koncernens långfristig skulder, exklusive efterställt aktieägarelån, uppgick till 1.397 Mkr och utgjordes av ett obligationslån med förfall i juni 2019. De kortfristiga skulderna uppgick till 1.110 Mkr och utgjordes dels av en revolverande kreditfacilitet som som utnyttjats med 280 Mkr av tillgängligt utrymme av 500 Mkr, dels av en säkerställd skuld om 830 Mkr. Vacse har under perioden refinansierat 600 Mkr av den säkerställda skulen. Resterande 230 Mkr förfaller i november. Bolagets genomsnittliga ränta var 2,1 procent (2,1).

 

Vacse finansieras av eget kapital och aktieägarlån. Det egna kapitalet uppgick till 794 Mkr (772) och de efterställda aktieägarlånen till oförändrat 1.454 Mkr.

alt
57 borätter har slutsålts i Midsommarkransen av Södermäklarna till uppskattningsvis mellan 85.000 och 95.000 kr/kvm, exklusive föreningsskuld. Bild: Brunnberg & Forshed.

 

alt

Svenska Hem färdigställer även borätter i Rektorsvillan från 1925.

 

alt

Nu har bygget påbörjats på Svandammsvägen i Midsommarkransen. Bild: Stockholm & Projekt.

 

I centrala Midsommarkransen på Svandammsvägen/Adventsgatan har nu Svenska Hem påbörjat bygget av totalt 57 borätter i nyproduktion och i den gamla Rektorsvillan från år 1925. Lägenheterna om 1-5 rok är i varierande storlekar. Bostäderna har slutsålts av Södermäklarna till uppskattningsvis mellan 85.000 och 95.000 kr/kvm, exklusive föreningsskuld.

 

I försäljningsprospektet marknadsfördes objektet att Midsommarkransen är ett eftertraktat bostadsområde med idyllisk atmosfär, endast två t-banestationer från Södermalm.

 

Midsommarkransen började bebyggas med flerbostadshus under 1900-talets första decennier. Kring Svandammsparken uppfördes byggnader i dåtidens jugend- och klassicism med innerstadens täta och slutna kvarter som förebild.

 

Arkitekt har Brunnberg & Forshed varit.

 

Planerad inflyttning beräknas ske under nästa år.

alt

Köpcentrumet BIG invigdes i månadsskiftet oktober/november i fjol och innehåller utöver ett traditionellt utbud även en lyxutrustad multibiograf.

 

CBRE Global Investment Partners (GIP), har i joint venture med Portus Retail,  köpt nyutvecklade BIG Shoppingcenter, i Herlev, nordvästra Köpenhamn, från NREP på uppdrag av Europeiska Co-Investment Fund (ECF).

 

Anläggningen ligger i en köpstark del av Köpenhamn och omfattar cirka 46.000 kvm och är uthyrt till 98 procent till 26 detaljhandelsaktörer såsom Føtex, H&M, Elgiganten, Jysk och Nike.

 

– Vi har utvecklat BIG tillsammans med vår partner NPV, och det har varit en stark investering för vår fond NSF1. Vi är övertygade om att BIG också kommer att vara en stark investering för CBRE och Portus, säger Rasmus Nørgaard, partner på NREP.

 

GIP och Portus Retail biträddes i affären av Plesner och Capital Investment, medan NREP:s rådgivare var Accura och Sadolin Albaek/JLL.

alt

Färdigställda lägenheter genom nybyggnad 1938 – 2015 och ombyggnad 1989 – 2015.


Enligt SCB färdigställdes 2015 totalt 34.603 bostadslägenheter i nybyggda hus. Av dessa fanns 25.565 lägenheter i flerbostadshus och 9.038 i småhus. Utöver detta gav ombyggnationer i flerbostadshus ett tillskott på 2.946 lägenheter. Det totala tillskottet av bostäder genom nybyggnad och ombyggnad 2015 blev 37.549 lägenheter.

 

Antalet nybyggda lägenheter i småhus blev 7 procent fler än året före då 8.410 lägenheter färdigställdes. I flerbostadshus färdigställdes 23 procent fler lägenheter genom nybyggnad och 26 procent fler genom ombyggnad än 2014.

 

Var tredje nybyggd lägenhet i flerbostadshus finns i Stockholm

Av de nybyggda lägenheterna i flerbostadshus så fanns 59 procent i något av de tre storstadsområdena. Störst andel fanns i Stor-Stockholm där mer än var tredje lägenhet var nybyggd 2015. För nybyggda småhus gäller det omvända och 57 procent finns istället utanför de tre storstadsområdena.

 

Flest nybyggda lägenheter per invånare 2015 fanns i Stockholms län där det färdigställdes 5,5 lägenheter per tusen invånare. Strax efter kommer Uppsala län med 5,4 lägenheter. I Västernorrlands län byggdes 0,6 lägenheter per tusen invånare vilket var minst i landet. Motsvarande siffra för hela riket är 3,5 nybyggda lägenheter per tusen invånare. Jämnt fördelat mellan hyresrätter och bostadsrätter i landet

 

Ungefär lika många av de nybyggda lägenheterna i flerbostadshus var upplåtna med bostadsrätt som med hyresrätt. Under 2015 var 51 procent av lägenheterna i flerbostadshus hyresrätter medan 49 procent var bostadsrätter. Det finns dock regionala skillnader på fördelningen mellan upplåtelseformerna.

 

I Stor-Stockholm och Stor-Göteborg var närmare 60 procent av alla nybyggda lägenheter flerbostadshus bostadsrätter. I Stor-Malmö och Utanför storstadsområdena gällde det omvända, runt 60 procent av lägenheterna var hyresrätter.

 

2.000 nya studentlägenheter

Av de 25.565 nybyggda lägenheterna i flerbostadshus var 2.099 klassificerade som studentlägenheter. Detta var det högsta antalet studentlägenheter som färdigställts under ett år sedan 2004 då 2.751 lägenheter blev färdiga. Även 1.451 lägenheter för äldre och funktionshindrade blev färdigställda under 2015.

 

Ombyggnad av flerbostadshus

Utöver 34.603 nybyggda lägenheter så tillkom även 2.946 lägenheter i flerbostadshus genom ombyggnationer eller ändrad användning. Det var 613 lägenheter fler än vad som tillkom på motsvarande sätt under 2014. I stort sett 90 procent av dessa lägenheter tillkom genom att lokaler byggdes om till lägenheter.

 

Rivning

Under 2015 påbörjades även rivningar av totalt 739 lägenheter i flerbostadshus. Det var något fler än 2014 då 468 lägenheter revs. År 2014 var det år med lägst uppmätta antal rivna lägenheter sedan undersökningens början år 1949. Av de lägenheterna som började rivas 2015 fanns 637 utanför storstadsområdena.