29 april 2024

Redaktionen

alt
David Dahlgren, vd för Amasten Holding AB.


Amasten Holding har ingått avtal om förvärv av Härnökusten, ett bostadsbestånd i centrala Härnösand. Säljare är Ådalskonsult AB och Autograf Handelshus Anders Johansson AB. Transaktionen sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 95 Mkr, vilken motsvarar det av oberoende värderare bedömda marknadsvärdet. Transaktionen är villkorad av slutligt kreditgodkännande och tillträde planeras till 31 maj.
    

Portföljen omfattar 10.337 kvm och utgörs av tio fastigheter i centrala Härnösand med ett sammanlagt hyresvärde om 10,3 Mkr per år. De uthyrningsbara areorna utgörs av 137 lägenheter och en kommersiell lokal som är uthyrd till Loomis med ett hyresvärde om 1,6 Mkr per år och en återstående löptid på tre år. Beståndets yta uppdelas på 86 procent bostadsyta och 14 procent lokalyta. Nuvarande beläggningsgrad uppgår till 100 procent och direktavkastningen bedöms uppgå till 6,1 procent.
    

– Det är ett bra bestånd med åtråvärda lägenheter och utan vakanser. Genom vår tydliga etablering på orten finns det nu dessutom goda förutsättningar att finna ännu bättre skalfördelar och förbättra förvaltningen samt fastigheterna ytterligare. Förvärvet tydliggör även vårt fokus på stabila orter med pendlingsavstånd till regionala tillväxtmotorer, säger David Dahlgren, vd för Amasten.
    

Vinsten per stamaktie bedöms öka med anledning av förvärvet och Amastens intjäningsförmåga kommer att uppdateras när finansieringsvillkoret uppfyllts och tillträdesdatum har fastställts.

alt

Acturum Real Estate, ägt av Wallenbergs FAM och Peab, som framförallt äger Snäckviken i Södertälje, säljer en byggrätt om 700 bostäder till Magnolia.  Sedan säljer Magnolia i sin tur byggrätter för 436 bostäder på fastigheten, nära Snäckviken på bilden ovan, till SPP Fastigheter.


Magnolia Bostad köper byggrätter av Acturum Real Estate AB för cirka 700 bostäder i centrala Södertälje. Samtidigt säljer Magnolia 436 hyreslägenheter som ska utvecklas på cirka två tredjedelar av fastigheten till SPP Fastigheter AB. Totalt fastighetsvärde vid färdigställande av denna första etapp beräknas uppgå till cirka 750 Mkr. Detaljplanearbete pågår för resterande tredjedel, avseende cirka 260 bostäder fördelade på både hyresrätter och bostadsrätter.
    

Fastigheten är ett av de största bostadsutvecklingsprojekten i Södertälje, och är attraktivt placerad några hundra meter norr om Stortorget, ett kvarter från Södertälje kanal. Första inflyttning beräknas ske under 2018.
    

Wistrand har varit rådgivare åt Magnolia i affären och Linklaters har företrätt SPP Fastigheter. Cushman & Wakefield och Advokatfirman Lindahl har varit rådgivare till säljaren av byggrätterna, Acturum Real Estate AB, vars ägare är Wallenbergsstiftelsernas förvaltningsbolag FAM och Peab.

alt

Martin Bjöörn, Sverigechef Eurocommercial.

 

Eurocommercial ökade sitt direktinvesteringsresultat med 18,8 procent till 77,3 MEUR för niomånadersperioden till och den 31 mars 2016. Resultatet per depåbevis steg med 5,2 procent till 1,62 euro. Omsättningstillväxten i Eurocommercials köpcentrum för de senaste 12 månaderna blev 3,8 procent, där köpcentrumen i Sverige toppade med en tillväxt om 6,3 procent, följt av Italien 4,9 procent och Frankrike, som påverkas av terrorattackerna i Paris, ökade endast med 0,6 procent.

 

Ett av Eurcommercials pågående projekt är utbyggnaden av Eurostop Halmstad med 16.000 kvm där 80 procent av de nya ytorna är uthyrda. Samtidigt renoveras det befintliga centrumet. När projektet är klart kommer anläggningen att ha cirka 90 hyresgäster och den förväntade nettoavkastning hamnar kring 7 procent av den totala kostnaden om cirka 75 MEUR.

 

I slutet av april invigde Eurocommercial även nya ytor i Bergvik Köpcenter i Karlstad, som numera omfattar 66 butiker på en yta av 22.000 kvm samt en moderniserad Coop-butik om 11.000 kvm, som Eurocommercial har avtalat med Konsum Värmland att köpa i höst för 600 Mkr.

 

Eurocommercials egenägda fastighetsportfölj värderades till 3.127 MEUR (cirka 29.182 Mkr), jämfört med 2.821 MEUR vid halvårsskiftet 2015. I balansräkningen finns även investeringar i joint ventures om 88 MEUR (43)  och utvecklingsfastigheter för 4,9 MEUR (4,8).

 

Under de senaste månaderna har Eurocommercial förlängt bindningstiderna på sina lån och sänkt genomsnittliga totala räntan till 2,8 procent (3,4). Nettoskulden i förhållande justerat eget kapital var 66 procent och i förhållande till fastighetsvärdet 39 procent (2015: 42). LE

söndag, 15 maj 2016 17:25

Newsec hyr ut 2.600 kvm till gymnasium

alt

Newsec hyr ut Östra Hamngatan 13 i Göteborg.

 

Newsec har tecknat ett 10-årigt avtal med LBS – kreativa gymnasiet i Göteborg  om förhyrning av 2.600 kvm, på uppdrag av Tobissongruppen. De nyrenoverade lokalerna på Östra Hamngatan 13 har byggts om för att passa skolan, som ingår i AcadeMedia-gruppen.

 

Newsec förvaltar den aktuella fastigheten, som en del i ett större bestånd om 65 fastigheter med en sammanlagd yta på cirka 130.000 kvm, på uppdrag av Tobissongruppen sedan 2014.

 

– Det är mycket tillfredsställande att vi har tecknat ett långt hyresavtal för Tobissonsgruppens räkning och vi är stolta över att vi genom en snabb process fann en ny hyresgäst, säger Per Thoren, kundansvarig, Newsec Asset Management.

alt
Stora delar av Traversen 18 med totalt 230 hyresrätter i Tureberg, Sollentuna, är färdigställda.

 

alt

Nu färdigställs den sista etappen av Traversen 18. Bild Stockholm & Projekt

 

Aberdeen är nu i slutskedet av färdigställandet av Traversen 18 som består av 230 hyresrätter i Turebergs Allé, med närhet till både Sollentuna centrum och Stinsen köpcentrum, cirka 5 minuter från pendeltågstationen.

 

Veidekke Bygg Stockholm fick av Magnolia Bostad AB uppdraget att bygga Traversen 18, med totalt 230 hyresrättslägenheter i Sollentuna. Byggkostnaden beräknades till 260 Mkr för 13.600 kvm BTA.

 

Bostadsfonden, Aberdeen Residential Sweden, köpte de 230 hyresrättslägenheter av Magnolia i april 2014. Traversen 18 består av två sammankopplade hus med totalt 230 hyreslägenheter. Det ena huset ligger i öster mot järnvägen och det västra huset mot allén som förbinder Turebergs Allé med Häggvik och Tureberg.

 

De två byggnaderna har lägenheter i olika utföranden och storlekar med fokus på mindre lägenheter. Lägenhetsstorlekarna är 50 ettor om 35-38 kvm, 118 tvåor om 47-70 kvm, 47 treor om 72-82 kvm och 15 fyror om 91-105 kvm.

 

I fastigheten finns det tillgång till garageplatser och parkeringsplatser. Husen har även cykel- och barnvagnsförråd i källarplan och i källaren finns även extra lägenhetsförråd.

 

Hyresnivån är för ettorna 6.383–6.639 kr/mån, för tvåorna 7.835–9.793 kr/mån, för treorna 10.412–11.249 kr/mån och för fyrorna 11.149–13.532 kr/mån.

 

Samtliga lägenheter i Traversen 18 har förmedlats av Bostadsförmedlingen i Stockholm AB.

alt

Detta vårdhem, uppfört 2009 i staden Nokia, ingick i Nordic Horizons första fond Healthcare I som nyligen såldes i en affär om 1,45 Mdr kr till eQ Group.


Northern Horizons nya fastighetsfond, Nordic Aged Care, samlar in 121 MEUR (drygt 1,1 Mdr kr) i sin första stängning och expanderar företagets verksamhet inom äldreboenden över hela Norden. Nordic Aged Care är en efterföljare till två tidigare fonder som fokuserat på vårdhem enbart i Finland. I och med första stängningen har fonden redan nått halvvägs till sitt slutgiltiga mål att samla in 250 MEUR i eget kapital. Med belåning kommer fondens investeringskapacitet att uppnå 500 MEUR (cirka 4,7 Mdr kr). Fondens ankarinvesterare är Aviva Investors Global Indirect Real Estate samt ytterligare en ledande europeisk pensionsfond.
    

Precis som resten av Europas befolkning, åldras Nordens befolkning kraftigt. Denna demografiska utveckling förväntas skapa ett märkbart behov av vårdhem för äldre inom de kommande årtiondena. Nordic Aged Care strävar efter att möta detta behov genom att utöka sina investeringar i äldreboenden utanför Finlands gränser även till Sverige, Norge och Danmark.
    

– Redan nu kan vi identifiera en märkbar brist av vårdhem i Norden vilket gör det svårt att möta såväl nuvarande som framtida krav på flera vårdhemslägenheter och mer flexibel vård. Detta skapar en unik möjlighet för fastighetsinvesterare. Vi uppskattar stödet från fondens ankarinvesterare, säger Michael Schönach, vd för Northern Horizon.
    

Nordic Aged Care följer i kölvattnet av Northern Horizons två tidigare fonder som investerat i vårdhem i Finland. Den första fonden, Healthcare I, gjorde en framgångsrik exit tidigare i år med en avkastning på över 10 procent netto IRR och en multipel på eget kapital om 1,9 ggr.
    

Den andra fonden, Healthcare II, är fullt investerad och i den har Nordic Horizon ett 20-tal vårdhem under uppförande.
    

– Vi har över åtta års erfarenhet som investerare i vårdhem, med långa relationer till kommuner, byggare samt privata och offentliga vårdoperatörer. Det här är en strategi vi känner oss väldigt bekväma med, säger Michael Schönach.

alt

Nordnet behöver större lokaler och kommer att flytta från Alvik till nyrenoverade lokaler i kvarteret Dykaren 10 på Kungsholmen.


Humlegården Fastigheter har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Nordnet Bank AB. Lokalen ligger på Alströmergatan 39 i kvarteret Dykaren 10 på Kungsholmen i Stockholm och omfattar cirka 6.700 kvm. Inflyttning beräknas ske i november 2017.
    

– Det känns roligt att Nordnet har valt oss som hyresvärd. Vi kommer att göra vårt yttersta för att leva upp till deras förväntningar och skapa lokaler som de kan fortsätta växa och utvecklas i, säger Maria Lidström, chef Investering och Utveckling, Humlegården.
    

Dykaren 10 är en industrifastighet där det i början av 1900-talet byggdes maskiner för tändsticksindustrin. Fastigheten kontoriserades kraftigt under 1970-talet då tak sänktes och stora industrifönster sattes igen. Nu planerar Humlegården, med hjälp av Stockholmsbaserade General Architecture, återskapa de fantastiska volymerna som ursprungligen fanns. Nordnet kommer att flytta in i större delen av fastigheten.
    

– Vi har under en längre tid sökt en citynära lokal med goda kommunikationer och har äntligen hittat vad vi letat efter. Byggnaden är unik, har fantastisk potential och passar vår verksamhet. Vi ser fram mot en spännande process där vi får vara delaktiga i utformningen av vårt nya kontor, säger Håkan Nyberg, vd för Nordnet.

alt

Atrium Ljungberg hyr ut 2.370 kvm i öppna kontorslandskap, 12 mötesrum, 10 samtalsrum, samlingsytor samt 16 enskilda kontor i fastigheten Härden 14 på S:t Eriksgatan 113.

 

Det finska tillväxtföretaget Accountor, ett av Sveriges största bolag inom digitala ekonomitjänster, flyttar in i nya lokaler hos Atrium Ljungberg. De totalrenoverade lokalerna på S:t Eriksgatan 113 i Stockholm huserade tidigare spelbolaget King. I augusti ifjol köpte Accountor löne- och redovisningsföretaget Matrisen och som ett sista led i sammanslagningen ska bolagets 175 medarbetare i Stockholm nu få flytta in i de gemensamma lokalerna cirka 2.370 kvm. Accountor satt tidigare på Dalagatan 100 och Matrisen på Luntmakargatan 49.

 

– Eftersom vi kommer från två olika bolag har vi olika företagskulturer. Därför har vi tänkt helt nytt när vi inrett för att det ska passa alla. Vi har bland annat arbetat för att skapa en lounge – en integrerad yta som fungerar som en öppen samlingsplats för våra medarbetare. Vi har även arbetat mycket med vår matsal och satsat på att ge den en cafékänsla för att också den ska kunna fungera som en plats för informella möten och samtal, säger Katarina Hall, chef för backoffice på Accountor som lett arbetet kring renovering och inredning av de nya lokalerna.

torsdag, 12 maj 2016 19:22

NCC bygger för 443 Mkr åt Magnolia

alt

BSK Arkitekter har ritat Magnolias planerade kvarter i centrala Uppsala. De boende får endast några minuters promenad till Uppsalas nybyggda resecentrum.

 

NCC har fått i uppdrag av Magnolia Bostad att bygga 454 hyresrätter i centrala Uppsala, Senapsfabriken Kvarter 2. Ordervärdet uppgår till 443 Mkr.

 

Det centralt belägna industriområdet, präglat av industribebyggelse, byter skepnad och ger plats för nya bostäder i ett centralt läge nära till Resecentrum i staden. Det är tonvikt på små lägenheter med tanke på det behov som kommunen just nu har.

 

– Bostadskvarteret kommer verkligen att bidra till kommunens behov av bostäder i allmänhet och hyresrätter i synnerhet. Ambitionen är även att huset miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building Sverige.

 

NCC startar produktionen i augusti och utöver de 454 hyresrätterna planeras fem lokaler för handel och service i kvarteret. Första inflyttning beräknas kunna ske under det tredje kvartalet 2018.

torsdag, 12 maj 2016 19:17

Stark utveckling för Skanska

alt

Johan Karlström, vd Skanska.

 

Skanska befinner sig för närvarande på starka marknader för kommersiell fastighetsutveckling och för bostadsutveckling och redovisade tack vare detta goda intäktsökningar och förbättrade rörelseresultat under årets första kvartal. Intäkterna steg till 35,3 Mdr kr (34,1) och rörelseresultatet ökade till 1.969 Mkr (832) Mkr. Justerat för valutaeffekter var ökningen 134 procent. Vinsten per aktie ökade med 193 procent till 3,69 kr (1,26).

 

Orderingången i byggverksamheten ökade till 30,3 Mdr kr (30,2) och vid periodens slut uppgick orderstocken till 154,6 Mdr k (158,2 vid årsskiftet). Rörelseresultatet i byggverksamheten föll till 442 Mkr (622) Mkr, motsvarande en rörelsemarginal om 1,5 (procent 2,0), påverkat designförändringskostnader i USA Civilprojekt. Justerat för valutaeffekter minskade rörelseresultatet med 28 procent.

 

Desto bättre gick det projektutvecklingsverksamheten med ett rörelseresultat om 1.744 (565) Mkr. Justerat för valutaeffekter ökade rörelseresultatet med 198 procent. Avkastningen på sysselsatt kapital i projektutvecklingsverksamheten steg till 15,8 procent (11,9).

 

Lönsamheten i affärsgrenen bostadsutveckling fortsatte att förbättras tack vare en stark fokus på verkställande samt på den gynnsamma marknaden i Sverige. Efterfrågan i Sverige är klart starkare än utbudet och för att möta efterfrågan behöver mer mark för bostäder bli tillgänglig samt att planprocesser bör bli effektivare.

 

Inom kommersiell fastighetsutveckling satte ett nytt Skanska-rekord i det första kvartalet genom försäljningen av 101 Seaport i Boston, USA, för 3,8 Mdr kr – den största kommersiella fastighetsförsäljningen någonsin. Vid kvartalsskiftet hade koncernen 46 pågående projekt och ambition är att fortsätta expandera verksamheten med ytterligare projektstarter i marknader med bra förutsättningar.

 

Inom infrastrukturutveckling hade Skanska 11 pågående projekt i portföljen med investeringar i motorvägar, sjukhus, skolor och vindkraft.

 

Det genomsnittliga antalet anställda i koncernen under kvartalet var 43.645 (52.091). Minskningen berodde på avvecklingen av Skanskas latinamerikanska verksamhet.

 

I balansomslutningen om 92,6 Mdr (97,7 vid årsskiftet) ingick omsättningsfastigheter i den kommersiella utvecklingen med 17,8 Mdr kr (16,7) och fastigheter inom bostadsutveckling om 11,0 Mdr kr (10,4).

 

Det egna kapitalet minskade till 23,5 Mdr kr (24,2), motsvarande en  soliditet om 25,4 procent.

 

Marknaden hade väntat sig mer av rapporten eftersom aktien gick ned med 3,4 procent till 174,10 kr under stor omsättning. LE