29 april 2024

Redaktionen

alt
S:t Erik Markutveckling köper för 203 Mkr av Sagax Valsverket 10, omfattande cirka 16.600 kvm lokalyta i Ulvsunda.

 

Sagax har överenskommit med S:t Erik Markutveckling, ägt av Stockholms Stadshus AB, om en bytesaffär i Bromma. Sagax säljer tomträtten till Valsverket 10 i Ulvsunda för 203 Mkr och köper del av Gjutmästaren 6 för 21,5 Mkr. Valsverket 10 på Karlsbodavägen 2-8 i Bromma med en tomtyta om 20.367 kvm, är bebyggd med 2.020 kvm för kontor samt med 14.615 kvm för lager och industri.

 

Del av Gjutmästaren 6 utgörs av ett obebyggt markområde intill Sagax fastighet Gjutmästaren 8. Sagax beräknas frånträda Valsverket 10 under första kvartalet 2020 och tillträda del av Gjutmästaren 6 i april 2018.

onsdag, 06 september 2017 15:13

Ulf Nilsson lämnar D. Carnegie

alt

Ulf Nilsson lämnar vd-posten på D. Carnegie & Co. Tillförordnad vd blir Svein Erik Lilleland.

 

D. Carnegie & Co, numera med majoritetsägaren Blackstone, meddelar att Ulf Nilsson har beslutat att frånträda posten som vd  i bolaget och att styrelseledamoten Svein Erik Lilleland blir tillförordnad vd. Ulf Nilssons beslut bygger på hans önskan om att fokusera på andra initiativ. Styrelsen för D. Carnegie & Co har initierat en process för att hitta en ny vd.
    

– Vi tackar Ulf Nilsson för hans många framgångsrika år med D. Carnegie & Co och önskar honom all lycka i framtiden. Vi är övertygade om att Svein Erik Lilleland, med stöd av D. Carnegie & Co:s befintliga företagsledning, kommer att fortsätta verkställa affärsplanen och maximera värdet för aktieägarna i D. Carnegie & Co då processen för att hitta en ny vd pågår, säger James Seppala, styrelsens ordförande.

onsdag, 06 september 2017 11:10

Atrium Ljungberg utvecklar vid Slussen

alt
Atrium Ljungberg får möjlighet att utveckla Mälarterrassen – en mötesplats för mat och kultur vid Slussen i Stockholm. Bild: Foster+Partners


Atrium Ljungberg har tecknat avtal med Stockholms stad om en tidig markreservation om cirka 5.000 kvm BTA för Mälarterrassen vid Slussen i Stockholm. Ambitionen är att skapa en mötesplats för mat och kultur för Stockholms invånare och besökare. Målsättningen är att byggstart ska ske under 2020/2021 och att den nya mötesplatsen ska kunna invigas senast 2025.
    

Markreservationen som ges till Atrium Ljungberg avser del av fastigheterna Södre Torn 1 och Södermalm 7:87 vid Slussen, belägna i direkt anslutning till Södermalms torg och kajen ned mot Gamla stan. Avtalet innebär att Atrium Ljungberg under ett års tid har en option att ensam förhandla med Stockholms stad om markanvisningsavtal och förutsättningarna för kommande byggnation. Avtalet är villkorat av beslut i Exploateringsnämnden och målet är att markanvisningsavtal tecknas inom ett år.
    

– Vi är stolta och glada över att få vara en del av utvecklingen av nya Slussen och Södermalm. Vid Mälarterrassen vill vi tillsammans med staden skapa en attraktiv och levande mötesplats, en plats som stärker och utvecklar hela Slussenområdet. Vi tar med oss vår mångåriga erfarenhet och kompetens av att bygga stadsmiljöer med inslag av kultur och restauranger, som vi bland annat gjort i Sickla med både Dieselverkstaden och Nobelberget, säger Ulrika Hellström, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.
    

– Staden ser fram emot att samarbeta med Atrium Ljungberg. Den nya byggnaden är en viktig pusselbit för Slussen och vår gemensamma vision att skapa en levande och attraktiv stadsmiljö, en mötesplats, kommenterar Håkan Falk, förvaltningschef på Exploateringskontoret, Stockholms stad.
    

Atrium Ljungberg äger sedan tidigare Glashuset och Sjömansinstitutet på Stadsgårdskajen vid Slussen, fastigheter om totalt cirka 26.000 kvm uthyrbar yta. Bolaget har också en markanvisning för en byggrätt om 18.000 kvm BTA på Stadsgårdskajen. Dessutom äger Atrium Ljungberg Söderhallarna vid Medborgarplatsen på Södermalm.  
    

– Med möjligheten att få markanvisningen vid Mälarterrassen ökar våra förutsättningar att skapa ett riktigt bra sammanhang på Södermalm, där olika verksamheter kan stärka och utveckla varandra, säger Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.

alt
Riksbyggens Brf Riddarparken och Bonum Brf Rustningen inryms i ett hus med hög standard, genomtänkta planlösningar och strålande läge mitt i Jakobsbergs Centrum.


Nu startar Riksbyggen försäljningen av över 190 bostadsrätter fördelade på två föreningar i Jakobsberg centrum: Brf Riddarparken med 159 lägenheter i olika storlekar och Bonum Brf Rustningen med seniorbostäder som vänder sig till hushåll där minst en person fyllt 55 år.
    

Järfälla är en av de snabbast växande kommunerna i Stockholms län. Fram till år 2030 beräknas kommunen växa från dagens 70.000 invånare till över 100.000. En stor och viktig del är utvecklingen av Jakobsbergs Centrum.
    

– Intresset för de båda föreningarna är stort. Vi har fått in över 1.300 intresseanmälningar till de båda föreningarna innan säljstarten, säger Jennifer Ellingsson, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad i Stockholm.

onsdag, 06 september 2017 10:39

BSK: Magasin 113 blir kreativt nav i Göteborg

alt
Magasin 113 i Frihamnen, Göteborg, förvandlas till ett levande kulturkvarter där nya idéer tar form. Visionsbild: MVRDV och BSK Arkitekter.


Nu har visionerna för hur den gamla lagerbyggnaden Magasin 113 i Frihamnen, Göteborg, ska förvandlas till ett levande kulturkvarter. Två kreativa giganter som planerar att flytta in är Konsthallen och Forsman & Bodenfors. Älvstranden Utveckling leder projektet att utveckla Magasin 113 som är en del av Frihamnen och Vision Älvstaden. Bakom förslaget till omvandling och utbyggnad står det holländska arkitektkontoret MVRDV och BSK Arkitekter.
    

Befintlig fasad och interiör ska restaureras, och ovanpå byggs en liknande struktur med tre helt nya våningar, vilket skapar utrymme för olika verksamheter och miljöer.
    

– Känslan i byggnaden är verkligen fantastisk, så varför inte behålla den? Just do it again! Därför har vi valt en lösning där en liknande volym i trä adderas och placeras ovanpå den existerande betongkonstruktionen, säger Jacob van Rijs, en av MVRDV:s grundare.
    

Med en yttre glasvägg runt den existerande tegelfasaden och påbyggnaden skapas en sammanhållen byggnad med solid bas och en lätt, transparent övre del. Flera olika trappor öppnar upp fasaden och skapar rörelse mellan kajkanten, vattnet och den omgivande Jubileumsparken.
    

– Det offentliga rummet är hjärtat i Magasin 113 och därför är det mer än bara en byggnad. Det vi försöker åstadkomma är en generös plats. En plats för möten som utvecklar Frihamnen och hela Göteborg. Tillsammans med våra holländska kollegor och Älvstranden Utveckling ser jag fram emot att realisera visionerna, säger Svante Bergman, arkitekt på BSK Arkitekter.
    

Arbetet innebär att ta fram en strategi för Magasin 113:s fortsatta utveckling, samt gestaltning och projektering av delar av byggnaden, som delvis ska vara färdigställd till 2020.

alt

                                                                                                                               

Hanna Grujovic (bilden), senast hotelldirektör på Scandic Mölndal, tar nu rollen som direktör för ett av Göteborgs största hotell, Scandic Europa med 456 rum, den populära lunch- och kvällsrestaurangen HAK, inomhuspool, gym, bastu och möteskapacitet på 120 gäster.

 

Grujovic börjande inom besöksnäringen 2001 som receptionist på Scandic Kalmar Väst. Sedan följde en rad tjänster inom Scandic, bland annat som controller på Scandic Plaza Borås och Scandic Rubinen och som tillförordnad hotelldirektör på Scandic Billingen. år 2010 började hon som hotelldirektör på Scandic Borås Plaza och hon kommer nu senast från samma tjänst på Scandic Mölndal där hon varit sedan 2015.

tisdag, 05 september 2017 16:03

Lansa växer med Örebro

alt
Kvarteret Kumminen i Södra Ladugårdsängen, Örebro, innehåller 187 hyresrätter med moderna, effektiva planlösningar, fördelat på totalt fem huskroppar. För formgivningen svarar Klara Arkitekter som arbetat med en spännande träfasad och en mängd andra detaljer.

 

alt

Claes Malmkvist, vd för Lansa.

 

Under fjolåret förvärvade Lansa Fastigheter 156 nyproducerade lägenheter i kvarteret Purjolöken i stadsdelen Södra Ladugårdsängen från Slättö och i kvarteret Marsvinet i Södra Linhult från SHH Bostad. Från den 1 september har Lansa mer än fördubblat sitt bestånd i Örebro. Detta genom att tillträda kvarteret Kumminen, som består av 183 lägenheter i Södra Ladugårdsängen. Projektet, som är en del av en större överenskommelse med Slättö där Lansa även köper nyproducerat i Karlstad, Linköping, Umeå, Uppsala och Upplands-Bro, har en arkitektur som sticker ut från mängden. Arkitektkontor är Klara Arkitekter som arbetat med en spännande träfasad och en mängd andra detaljer.

 

– Kvarteret Kumminen med sin speciella träarkitektur passar perfekt in i vår strategi för högkvalitativa hyreslägenheter på tillväxtorter, säger Claes Malmkvist, vd för Lansa Fastigheter AB.

 

Bostäderna varierar mellan 1–3 rum och kök på 32–87 kvm, men har också några speciella studios med loft och en takhöjd på drygt fem meter. I entréplanet på de fem huskropparna är det förberett för kommersiella lokaler.

 

Kumminen är en del av Södra Ladugårdsängen som på sikt blir en helt ny stadsdel med cirka 2.000 lägenheter. Stadsdelen är granne med Örebro Universitet och till city är det endast 2 km.

 

– Med våra tre kvarter i Örebro har vi fått en bra bas att stå på. Vi tittar nu på ytterligare projekt att förvärva, men vi planerar också för att bygga nytt i egen regi eller tillsammans med andra aktörer på bostadsmarknaden, säger Claes Malmkvist.

 

Ifjol växte Örebro med nästan 2.500 invånare och enligt de senaste prognoserna beräknas kommun redan år 2020 passera gränsen 150.000 invånare.

 

– Örebro har en kommunledning som prioriterar tillväxt både när det gäller utvecklingen av näringslivet och bostadsmarknaden. Vi bidrar gärna till den utvecklingen genom att vara en långsiktig aktör bland fastighetsbolagen som agerar i kommunen, avslutar Claes Malmkvist.

tisdag, 05 september 2017 16:01

Willhem bygger i egen regi i Karlstad

alt
Jarle Sjöberg, vd på Rohm & Co och Rikard Norström, nyproduktionschef på Willhem, tog det första spadtaget för 44 lägenheter i Norrstrand, Karlstad.

 

På Norrstrandsgatan 67 i Karlstad bygger Willhem tillsammans med entreprenören Rohm & Co ett nytt åttavåningshus med 44 lägenheter. Arbetet sattes officiellt igång igår när Jarle Sjöberg, vd för Rohm & Co och Rikard Norström, nyproduktionschef på Willhem, tog det det symboliska första spadtaget för projektet.

 

– Äntligen är vi framme vid produktionsstart av vårt första projekt i egen regi i Karlstad. Det känns roligt att vi kan bidra till bostadsproduktionen i staden och kunna erbjuda nyproducerade och moderna hyresrätter med ett centralt och bra läge, säger Willhems Rikard Norström.

tisdag, 05 september 2017 15:51

Sju nya på Scheiwiller Svensson

alt

                                                                                                       

Scheiwiller Svensson kickar igång höstterminen med sju nya medarbetare – sex arkitekter och en kommunikationsstrateg.

 

– Varje projekt skapar en ny och unik situation för kontoret. Därför handlar det om att bygga lag som kan möta upp kraven på kunskap och kvalitet i varje enskilt fall, säger Ari Leinonen, vd.
 

De nya medarbetarna är: Ellinor de Val – närmast från Tengbom och Vera Arkitekter; Filipe Pimentel – närmast från Arkitema efter en lång karriär utomlands; Gustaf Wirén – återvänder till Scheiwiller Svensson efter en tid på Tengbom där han bland annat har arbetat med ombyggnaden av Nacka Sjukhus; Jarlath Cantwell – återvänder till Scheiwiller Svensson efter en tid på OOAK architects; Samuel Machado Soria – närmast från Sjödin Arkitektur och Lemon Studio Architecture i Spanien; Paulina Aydin – praktikant som går tredje året på Arkitekturskolan på KTH samt Malin Gottfarb kommunikationskonsult med fokus på digitalt innehåll och har tidigare haft uppdrag hos bland andra Atrium Ljungberg och TL Bygg där hon tagit fram strategier och producerat innehåll för digitala kanaler.

 

– Malin besitter precis den kompetens vi behöver. Hennes uppdrag är att tillsammans med mig ta fram strategier och handlingsplaner för hur vi ska stärka vårt varumärke och få en tydlig närvaro i sociala kanaler, säger Simon Scheiwiller, marknadsansvarig på Scheiwiller Svensson.

alt
Hotel Holiday Inn München City Center i München innehåller totalt 582 rum.

 

Den danska pensionsfonden ATP och en nederländsk institutionell investerare har bildat ett joint venture som har förvärvat Hotel Holiday Inn München City Center för 187,5 MEUR, cirka 1,78 Mdr kr.


Invesco Real Estate finansierade transaktionen med ett belopp om 100 MEUR för ATP:s räkning och Invesco kommer att förvalta hotellfastigheten.

 

Den nederländska investeraren var representerad av CBRE Global Investment Partners.

 

Det 4-stjärniga Hotel Holiday Inn München City Center är uthyrt på ett långt kontrakt till den tyska operatören Event Hotel Group.

 

Michael Nielsen, verkställande direktör för ATP Real Estate, säger i ett pressmeddelande:

– Vi ser hotellinvesteringen i München som en utmärkt möjlighet att lämna ett nytt avtryck på den tyska fastighetsmarknaden. Tillgångens primära syfte är att säkerställa en stabil avkastning på lång sikt, vilket gynnar våra medlemmar.

 

Hotellet, som ligger i distriktet Haidhausen i München, nära den historiska stadskärnan och S-bahn, har totalt 582 rum, konferenslokaler, restaurang och underjordiska parkeringsplatser.

 

Hotel Holiday Inn München City Center uppfördes år 1973, och hotellfastigheten blev helt renoverat mellan åren 2004 och 2006. ATP menar att det finns planer på att uppgradera hotellrummen under de närmaste tre åren.

 

I ett meddelande från Invesco Real Estate sägs att Invesco har förvärvat en portfölj med 13 hotellfastigheterna i Tyskland och Nederländerna för totalt 530 MEUR, cirka 5,02 Mdr kr på uppdrag av en fond och två separata klienter. Det var European Hotel Fund som sålde de 13 hotellfastigheterna till Invesco. I denna förvärvade hotellportfölj fanns Hotel Holiday Inn München City Center. TM