29 april 2024

Redaktionen

fredag, 22 september 2017 14:54

Planerna för nya Stureplan bordläggs

alt
Stark kritik har riktats mot framförallt att flyglarna till Bångska palatset ska rivas i ADIA:s förslag för nya Stureplan. Bångska palatset uppfördes 1853 och fick ny fasad på 1950-talet till förmån för den tidens rikliga neonreklam.

 

På stadsbyggnadsnämndens senaste sammanträde beslutades det att planerna för nya Stureplan i centrala Stockholm ska bordläggas. Detta på grund av att den kritik som har riktats mot de nya planerna inte har bemöts. Det gäller framförallt rivningarna av Bångska palatsets flyglar, och rivning av en fastighet på Humlegårdsgatan och av en fastighet på Grev Turegatan.

 

De aktuella planerna för Stureplan innebär en lång byggnadstid som riskerar att skada det unika uteliv som finns på platsen. I planerna föreslås vidare att flera byggnader från 1800-talet och sekelskiftet ska rivas, och ersättas av en ny påbyggnation som avviker från nuvarande byggnadsstil och byggnadshöjd. Alla dessa förändringar har fått kritik, bland annat från Liberalerna och Centerpartiet.

 

– Stureplan är en unik plats för Sverige där det finns ett ekosystem av uteliv, näringsliv, turism, stadsmiljö och restauranger. Alla planer på att bygga om den platsen måste ske med största varsamhet, och ta dessa värden i beaktande. Ett längre och omfattande byggarbete som kraftigt ändrar områdets stil riskerar att förstöra det som gör Stureplan unikt idag. Det kan vi inte gå med på, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

 

– Vi kan inte stå bakom det här förslaget eftersom det skulle innebära alldeles för stora ingrepp i en uppskattad stockholmsmiljö. Det går att utöka antalet bostäder, kontor och öppna upp för en ny tunnelbaneuppgång utan att göra det till en byggarbetsplats under flera år, säger Karin Ernlund (C), gruppledare.

 

För några år sedan presenterade fastighetsägaren ADIA (Abu Dhabi Investment Authority) de första planerna för en total omdaning av Stureplan, kvarteret Sperlingens backe. Under det samråd som pågått för planerna har mer än 8.000 synpunkter inkommit.

 

En undersökning utförd av SIFO, med ett underlag på 1.003 personer, visade det sig att en majoritet av de tillfrågade har en negativ syn på de planerade ombyggnationerna. När byggtiden togs i beaktande var 72 procent av de tillfrågade negativt inställda till planerna.

fredag, 22 september 2017 14:50

Liljewall ritar flaggskepp i Ulriksdal

alt
Liljewalls modellbyggande av det nya kontorshuset i Ulriksdal.

 

Tillsammans med Peab Fastighetsutveckling drar Liljewall arkitekter upp riktlinjerna för en ny kontorsbyggnad i Ulriksdal, Solna. Med sina 11 våningar blir byggnaden områdets högsta punkt – ett flaggskepp i bästa skyltläge och med fantastik utsikt.

 

Stort fokus läggs på medveten gestaltning och skapandet av flexibla, trivsamma lokaler. När huset står färdigt erbjuder det 1.200 arbetsplatser samt en mysig restaurang med direktaccess till torgytan utanför.

 

Projektet sätter individens hälsa och välmående i centrum, dvs hållbarhet utifrån ett personligt perspektiv. Byggnaden kommer även att miljöcertifieras enligt Breeam.

 

Ulriksdal expanderar kraftfullt för närvarande och de närmaste åren tillkommer, förutom fler kontor, också ett hotell, ytterligare bostäder, restauranger och butiker. Fullt utbyggt kommer Ulriksdal att ha närmare 2.000 bostäder och 11.000 arbetsplatser.

fredag, 22 september 2017 13:15

Colliers rekryterar Blinova från Skanska

alt

                                                                                                                                           
Colliers har rekryterat Viktoria Blinova för tjänsten som Financial Manager till affärsområdet Förvaltning. Hon kommer närmast från Skanska där hon arbetat som redovisningsansvarig och controller.
    

– Nu har hösten och förfrågningarna dragit igång ordentligt och vi ser fram emot en produktiv avslutning av 2017. Vi har kompletterat vårt förvaltningsteam med att rekrytera ytterligare en expert. Viktoria har en gedigen kompetens inom ekonomi och redovisning med fokus på rapportering och kvalitetssäkring, vilket vässar vårt erbjudande ytterligare, säger Hanna Strand, partner och affärsområdeschef på Colliers.

fredag, 22 september 2017 10:28

Heimstaden ökar starkt i Danmark

alt
I Heimstadens storförvärv i Danmark ingår dessa bostäder i Odense.


Heimstaden har genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S ingått avtal med Ares Management om att köpa 26 fastigheter och 4 byggprojekt. Fastigheterna är geografiskt fördelade över Storköpenhamn (5 fastigheter), Århus (5 fastigheter), Odense (8 fastigheter), Själland (8 fastigheter) och Triangelregionen på södra Jylland (4 fastigheter). Hela beståndet inklusive byggprojekten omfattar 1.546 bostadsenheter fördelat på 151.000 kvm.
    

Uppskattat driftnetto (NOI) inklusive byggprojekten uppgår till 134 MDKR och avtalat förvärvspris uppgår till 2.925 MDKR (cirka 3,75 Mdr kr). Förvärvet kommer att finansieras med egen kassa samt genom realkreditfinansiering.
    

– Heimstaden har på kort tid lyckats växa kraftigt i Storköpenhamn och intresset för att hitta en geografiskt sett bredare portfölj har funnits med i den strategiska målsättningen en tid. Portföljen som Ares Management erbjuder uppfyller våra önskemål väl och ger oss bland annat en mycket intressant exponering mot två spännande städer, Århus och Odense, säger Magnus Nordholm, vice vd Heimstaden.
    

Hela portföljen håller hög och modern kvalitet med en genomsnittlig ålder om cirka 6 år. De byggprojekt som ingår förväntas vara klara för inflyttning mellan Q3 2017 och Q2 2019.
    

Gorrissen Federspiel har agerat juridisk rådgivare åt Heimstaden i transaktionen.

torsdag, 21 september 2017 15:54

Avtal klart om Växjös kinderägg

alt
White arkitekter har ritat Växjös planerade stations- och stadshus.

 

Växjö kommun och Jernhusen har nu avtalat om Växjös nya stations- och stadshus – ett hus som har ritats av White arkitekter och som har kallats för ett kinderägg i och med att det löser flera behov på en gång.

 

– Det blir ett nytt effektivt och bra stadshus, det blir möjligt att bygga bostäder i ett trippel-A-läge i det befintliga stadshuset och det blir en ny modern station som blir en nod för kollektivtrafik och gör det lättare att besöka kommunförvaltningen, säger Andreas Meyer, affärsutvecklare, Jernhusen.

 

Avtalet är villkorat beslut i kommunstyrelsen den 17 oktober. Jernhusen investerar 75 Mkr i projektet.

 

Affären planeras ske enligt följande: Kommunen köper nuvarande stationsfastighet av Jernhusen, som bygger tillfällig station. Därefter bygger kommunen det nya stations- och stadshuset och säljer sedan bottenvåningen till Jernhusen.

torsdag, 21 september 2017 13:42

Byggstart för Whites och NCC:s nya Järva Krog

alt
Totalt kommer nya Järva Krog omfatta cirka 2.000 bostäder, 11.000 arbetsplatser samt 160.000 kvm lokaler för kontor, handel och service. Bild: White

 

alt

NCC ska bygga ett nytt huvdkontor  i Järva Krog, omfattande cirka 20.000 kvm. Bild: White

 

White ritar och NCC bygger nya Järva Krog. Den 28 september byggstartar NCC den första etappen av den nya stadsdelen Järva Krog, som en ny del av Ulriksdal. I en av de mest dynamiska knutpunkterna, Järva Krog i Solna, växer en helt ny och hållbar cykelstadsdel fram. NCC bygger ett nytt kontorshus i en ny urban och stadsmässig miljö mellan Scandic Järva Krog och nya The Winery Hotel. Totalt kommer hela området att omfatta cirka 2.000 bostäder, 11.000 arbetsplatser samt 160.000 kvm lokaler för kontor, handel och service.

 

Området kommer att få en kvartersstruktur som gör det möjligt att binda ihop stadsdelen på ett bättre sätt än idag. En blandning av byggnader i stadskaraktär, gångstråk och grönområden skapar en ny stadsdel med stora kvalitéer som gynnar hela omgivningen.

 

Den nya detaljplanen för Järva Krog medger en utökad byggrätt på NCC:s fastighet i kvarteret Startboxen, fördelat på cirka hälften för kontor och hälften för bostäder. NCC:s nya huvudkontor beräknas omfatta cirka 20.000 kvm.

 

NCC satsar på att hyresgäster och bostadsköpare ska få stora möjligheter att påverka lokalernas och bostädernas utformning i ett tidigt skede. Kontorsytorna kan anpassas för en större hyresgäst eller flera mindre med syfte att utnyttja varenda kvadratmeter på bästa sätt.

 

Järva Krog, som är Solnas nästa stora stadsutvecklingsprojekt, är en viktig del i kommunens satsning på förbättrad infrastruktur för hållbart resande. Hit ska boende och besökare enkelt ta sig på cykel, även under vintertid. Enligt en pågående utredning ses placeringen för Tvärbanans hållplatser över och kompletterar därmed de pendeltåg och bussar som idag trafikerar området.

 

De nya bostäderna och kontoren får inte bara NCC som granne med ett nytt huvudkontor utan närområdet planeras och byggs även för handel samt lokal service som barnomsorg, gym, restauranger. Syftet är att skapa en helt ny levande gatumiljö för hela Järva Krog.

torsdag, 21 september 2017 11:36

2017– ett rekordår för arkitekter

alt
Charlotta Holm Hildebrand, branschchef för Sveriges Arkitekter, ser urstarka siffror för arkitektbranschen.

 

Allt tyder på att den svenska arkitektbranschen slår rekord i år. I Sveriges Arkitekters årliga branschrapport som släpps imorgon pekar alla pilar uppåt, såväl omsättning, beläggning som behovet att rekrytera. Optimismen är sällsynt stark bland företagen, trots tecken på att konjunkturökningen börjar avta.

 

– Företagens kreativitet och förmåga att bygga nya affärer visar sig nu i urstarka siffror, ett år då många har valt att konsolidera efter en tid med snabb tillväxt. Att lönsamheten nu ser ut att bli rekordhög är sunt och på tiden, säger Charlotta Holm Hildebrand, branschchef för Sveriges Arkitekter.

 

Den svenska arkitektbranschen har expanderat i över tio år och upplevde i princip ingen nedgång under finanskrisen 2008. Sedan 2013 har expansionen varit kraftig med starkt ökad omsättning – prognosen för 2017 pekar på 10,4 miljarder kronor, att jämföra med 9,1 miljarder 2015. Det innebär en uppgång på 12,5 procent. Även rörelsemarginalen förväntas öka, från 10,5 procent 2015 till 12,2 procent 2017 (prognos).

 

Om 2017 blir ett rekordår är det troligt att nedförsbacken startar nästa år. Omsättningen förväntas ligga kvar på en hög nivå 2018, men tillväxttakten avtar. Bostadsbyggandet har drivit byggboomen och nu kommer signaler om dämpande åtgärder på bostadsmarknaden i stort, liksom att nybyggda bostäder är svårare att sälja. Nedgången är dock inte säkerställd och med tanke på att beläggningen ligger mellan 80 och 100 procent hos många företag är det snarast positivt med en något lägre takt, som ger möjlighet till reflexion och sunda arbetsvillkor.

 

– Vår designprocess blir än viktigare i en digitaliserad, kreativ och snabbt föränderlig värld. För våra företags del handlar det nu om att balansera den pågående högkonjunkturen med att bygga en stabil grund för framtiden, säger Charlotta Holm Hildebrand.

 

Högkonjunkturens baksida är den fortsatt stora arkitektbristen. Företag får tacka nej till uppdrag och plan- och bygglovsärenden i kommunerna tar längre tid att avgöras, allt på grund av att det saknas arkitekter. En stor majoritet av företagen uppger i branschrapporten att de behöver rekrytera, framför allt de större.

 

Sveriges Arkitekter ser att behovet av arkitekter är stort även när konjunkturen vänder neråt. Deras kompetens efterfrågas i allt fler verksamheter än de traditionella. Digitaliseringen, en av framtidsfrågorna för arkitektföretagen, ersätter inte arkitekten utan handlar mer om att förbättra för kunden. Omkring 350 arkitekter examineras varje år och förbundet jobbar för att få fler utbildningsplatser liksom med projekt som får in fler utrikesfödda arkitekter på arbetsplatserna.

alt
Max Barclay, chef Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

 

Det finns tecken på marknaden att den är i obalans. Flera kommersiella fastigheter har blivit för dyra, ett stort nytt utbud av bostäder har etablerats som tar längre tid att sälja, risker för framtida nya regler för minskade ränteavdrag och nya finansieringsproblem. Till detta kan läggas risker med politiska kriser, som till exempel problem kring Nordkorea och EU som kan skapa handelssvårigheter. Men trots dessa problem tror inte Newsec på en krasch, utan snare en inbromsning.

 

Max Barclay, chef Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, säger:

– Vår samlade bedömning är att fastighetsåret 2017 kommer att bli väldigt starkt, om än med något mindre volym än rekordåret 2016. Om man ska tala om hot mot den positiva utvecklingen så tror vi mer på att sådana kommer utifrån, exempelvis i form av en betydande internationell kris, omvälvande lagförslag eller kraftiga förändringar i ränteläget. Men om bara en eller ett par av dessa inträffar så är vår bedömning att vi står inför en inbromsning snarare än en krasch. Mer dramatiska händelseförlopp tror vi bara kommer om flera externa händelser sammanfaller.

 

De senaste åren har bjudit på en glödhet fastighetsmarknad – priser har skjutit i höjden, transaktionsvolymer har ökat kraftigt och branschens aktier har stigit i värde. Samtidigt menar nu många att riskerna och osäkerheten ökar.

 

Den senaste utgåvan av Newsec Property Outlook fokuserar på potentiella orosmoln på fastighetsmarknaden och vad som kan utlösa en eventuell kris.

 

Nationalekonomen Klas Eklund analyserar också i förordet den makroekonomiska utvecklingen i Sverige och globalt.

 

Trots att Sveriges ekonomi går på högvarv finns det ett antal parametrar som skulle kunna hota den positiva utvecklingen. Ett osäkert finanspolitiskt läge, hot om åtstramningar från bankerna, geopolitisk turbulens och risk för överproduktion av ”fel” sorts fastigheter är alla fenomen som skulle kunna få den svenska fastighetsmarknaden i gungning.

 

Sedan 2014 har den svenska transaktionsmarknaden varje år överträffat sig själv och även första halvan av 2017 verkar komma in på höga nivåer, om än inte i nivå med rekordåret 2016.

 

Newsec anser dock inte att den svenska fastighetsmarknaden har försämrats under första halvåret utan bedömningen är snarare att den något lägre halvårsvolymen till stor del beror på att tillgången på fastigheter inte matchar den höga efterfrågan.

 

Sedan 2001 har Newsec två gånger per år gett ut Newsec Property Outlook, en översiktlig och kostnadsfri rapport som beskriver och prognostiserar fastighetsmarknaden i norra Europa, med fokus på Norden och Baltikum. Rapporten har kommit att bli ett handfast verktyg för investerare, fastighetsägare och lokalanvändare.

torsdag, 21 september 2017 10:05

Segerberg-gruppen bildar utvecklingsbolag

alt
Tomas Segerberg, koncernchef för Segerberg-gruppen, och Manne Berger, vd för nybildade Cikoria Fastigheter.


Segerberg-gruppen bildar bolaget Cikoria Fastigheter och blir en mer mångsidig samhällsbyggare. Cikoria kommer att investera i samhällsfastigheter, kommersiella fastigheter och bostäder med en uttalad utvecklingsfokus, från idé till färdigställande.
    

– Det är viktigt att vara en aktiv part i stadsutvecklingen genom att också investera och driva egna projekt. Det blir ett bra komplement till det omfattande entreprenadarbete som vi redan gör i koncernen, säger Tomas Segerberg, koncernchef, Segerberg-gruppen.
    

Vd för nybildade Cikoria Fastigheter blir Manne Berger, som närmast har varit affärsutvecklingschef på JM Entreprenad och tidigare har varit fastighetsutvecklingschef, bland annat inom Castellum och i egen verksamhet.
    

Segerberg-gruppen med moderbolaget Sgerberg Förvaltning AB omsätter årligen cirka 400 Mkr i Storstockholm med drygt 120 anställda. I koncernen ingår bland annat H. Aronsson Byggnads AB, SBG Byggen och Jokkmokks Mark & Anläggning.

onsdag, 20 september 2017 14:51

Alecta förlänger avtal med Newsec

alt
Från vänster: Mattias Johansson, chef Newsecs svenska förvaltningsverksamhet och Fredrik Palm, chef Fastigheter, Alecta.

 

Newsec får förnyat förtroende att i ytterligare tre år förvalta stora delar av pensionsbolaget Alectas direktägda svenska bestånd. Avtalet som träder i kraft den första april 2018 omfattar kommersiell, administrativ och teknisk förvaltning av 40 fastigheter om cirka 638.000 kvm.

 

Newsec har förvaltat fastigheter åt Alecta sedan 2007 och givet sin position som en av Sveriges största fastighetsägare är de en av Newsecs mest betydande kunder.

 

– Alecta är en långsiktig och stabil kund och vi är otroligt taggade och stolta att få fortsätta samarbetet. Med en så professionell och kompetent beställare blir vi hela tiden utmanade att tänka nytt och jobba smartare. Att vi redan nu har omförhandlat avtalet är ett kvitto på hur bra samarbetet fungerar och att vår leverans håller hög kvalitet, säger Mattias Johansson, chef Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.

 

Alectas portfölj består framförallt av kontorsfastigheter, handelsplatser och bostäder och uppdraget sysselsätter omkring 40 medarbetare hos Newsec.

 

– För att nå full potential i våra fastighetsinvesteringar är det viktigt för Alecta att samarbeta med en ansvarsfull förvaltare. Därför är det positivt för oss och för våra kunder att vi förlänger samarbetet med Newsec. Jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete, säger Fredrik Palm, chef Fastigheter, Alecta.