29 april 2024

Redaktionen

tisdag, 26 september 2017 17:45

Sterte, ny kapitalförvaltningschef på Alecta

alt

                                                                                                                                    

Hans Sterte (bilden) blir ny chef för Alectas kapitalförvaltning. Han kommer närmast från en motsvarande roll på Skandia och dessförinnan på Länsförsäkringar. Tidigare har han varit verksam på Handelsbanken och Erik Penser Fondkommission i olika roller. Sterte har även arbetat inom Finansdepartementet och på Riksbanken.

 

I slutet av maj lämnade Per Frennberg posten som kapitalförvaltningschef på Alecta och sedan dess har Tony Persson har varit tillförordnad kapitalförvaltningschef. Han fortsätter uppdraget som tillförordnad kapitalförvaltningschef till dess att Hans Sterte tillträder under det första kvartalet 2018.

 

– Jag är väldigt glad att kunna välkomna Hans Sterte som ny chef för Alectas Kapitalförvaltning. Hans långa erfarenhet som ledare i olika typer av organisationer och hans djupa kunskap inom kapitalförvaltning blir mycket värdefulla för Alecta och för utförandet av Alectas uppdrag, säger Magnus Billing, vd för Alecta.

 

Vid utgången av det andra kvartalet förvaltade Alecta cirka 800 Mdr kr. Alectas kapitalförvaltningsmodell har under åren levererat ett erkänt gott resultat och kommer ligga fast i sin nuvarande utformning.

 

– Alectas kapitalförvaltningsmodell, med en framgångsrik aktiv förvaltning och direkt ägande i drygt 100 bolag, har skapat stora värden för företags- och privatkunderna. Det ska bli otroligt spännande att tillsammans med alla duktiga medarbetare på Alecta fortsätta arbetet med att skapa mervärde i takt med marknadens utveckling, säger Hans Sterte.

tisdag, 26 september 2017 17:36

EM satsar stort i Norra Djurgårdsstaden

alt
Biträdande finansborgarråd Jan Valeskog och Einar Mattssons koncernchef Stefan Ränk vid första gjutningen i kv Koppången i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

 

Igår genomförde Einar Mattsson tillsammans med biträdande finansborgarrådet Jan Valeskog den första gjutningen i kvarteret Koppången i Norra Djurgårdsstaden. Här uppför Einar Mattsson 130 energieffektiva hyresrätter för egen förvaltning. 


Hyresrätterna är projekterade för Miljöbyggnad Guld med solceller på taket, bergvärme och avloppsvärmeväxlare. Bostäderna beräknas vara inflyttningsklara 2019. Investeringsvolymen för projektet är cirka 350 Mkr.

 

– För en långsiktig aktör som Einar Mattsson är naturligt att utveckla hyresrätter med hållbara materialval och med smarta energilösningar. Det gör kvarteret attraktivare för boende, det är smart ur förvaltningssynpunkt och ligger också i linje med stadens målsättning för Norra Djurgårdsstaden, säger Stefan Ränk, koncernchef på Einar Mattsson.

 

En majoritet av bostäderna i de fyra huskropparna kommer utgöras av tvårumslägenheter. Husens utformning anspelar på områdets numera nedlagda industrier. Koppången har bland annat solceller på taket, grönytor med gröna tak och en park på innergården. Utöver 63 parkeringsplatser finns även 338 cykelplatser varav de flesta inomhus. Med service i bottenvåningarnas fyra kommersiella lokaler och med konstnärlig utsmyckning på gården vill Einar Mattsson bidra till en levande stadsmiljö.

 

– Vi vill att alla, oavsett ålder, trivs i kvarteret Koppången. Kvarteret kommer därför att ha en park med konst i form av klättervänliga djurskulpturer för att bli en inspirerande plats för lek och återhämtning, säger Britta Blaxhult, mark- och projektförvärvschef på Einar Mattsson.

tisdag, 26 september 2017 14:37

Galärens Alcatraz i Luleå går som tåget

alt
Bild över upplevelsecentret på Spantgatan. Skiss:Tirsén & Aili Arkitekter

 

alt

Loket i sina glansdagar. Foto: Norrbottens Järnvägsmuseum

 

Galärens bygge av upplevelsecentret Alcatraz i Luleå går som tåget, bokstavligt talat. Nyligen tuffade huvudattraktionen för den blivande paintballhallen in, ett 104 år gammalt ånglok med tillhörande godsvagn. På Alcatraz ska järnvägsklenoderna försvaras mot tågrånare som vill komma åt godsvagnens värdefulla last av guld.

 

Nu har hotellentreprenören Stefan Karlsson gett sig in i upplevelseindustrin. Redan nästa sommar, 2018, slår han upp portarna till ett helt nytt upplevelsecenter på 8.000 kvm i Notviksstan, utmed den stora infarten till Luleå. Upplevelsecentret har utvecklats i samarbete med Galären som bygger om en större fastighet på Spantgatan 12 i Notviksstan. I juni i år tecknade parterna ett hyresavtal för Alcatraz som löper i tio år.


 
– Loket är ett av många spektakulära inslag som vi laddar Alcatraz med, säger upplevelsegeneralen Mathias Eriksson. Vår inriktning är att Alcatraz ska bli Sveriges största upplevelsecenter för barn och vuxna och därför vill vi erbjuda attraktioner utöver det vanliga, säger Stefan Karlsson.

 

Upplevelsecentret kommer att erbjuda ett brett utbud av aktiviteter med allt från Spa, konferenslokaler, foodcourt med flera olika restauranger och caféer, evenemangslokaler för mässor, gokart, paintball, lasergame, radiobilar och mycket annat och inte minst ett stort antal celler för Prison island.

 

– Investeringen får stor betydelse för besöksnäringen. Med ett ökat aktivitetsutbud ökar både Luleås och länets attraktionskraft som destination, menar Stefan Karlsson.


– Det handlar om en total ombyggnation, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären. Läget längs Bodenvägen gör att upplevelsecentret också får en mycket bra exponering. Som fastighetsutvecklare är det förstås roligt att kunna presentera den här starka etableringen som kommer att ha stor betydelse både för handelsområdet Notviksstan och hela regionen. Arkitektoniskt kommer byggnaden att både utmana staden och locka till sig människor att vilja se mer, berättar Gunnar Tåhlin vidare.

tisdag, 26 september 2017 12:27

Catellas CREDI: Positivt på kreditmarknaden

alt
Martin Malhotra och Arvid Lindqvist.


I septemberupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI ökar huvudindex med hela 8,0 enheter, från 41,8 till 49,8, vilket är det starkaste resultatet sedan hösten 2015.
    

– Resultatet är det högsta på två år, och utgör den näst största förbättringen i huvudindex i CREDIs historia. De noterade fastighetsbolagen är starkt positiva till kreditmarknadens utveckling, och som anledning nämner de bland annat förbättrad tillgång till bankfinansiering och minskade kreditmarginaler. Dessutom anser både fastighetsbolagen och bankerna att löptiden på lånen har ökat, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.
   

– Fastighetsbolagens enkätsvar i CREDI har historiskt följt utvecklingen på börsen. Den relativt starka utvecklingen på Stockholmsbörsen under det senaste året indikerar en fortsatt förbättring i kreditsentimenten under kommande kvartal. Den positiva synen på kreditmarknaden i den senaste CREDI-enkäten visar även på en fortsatt stabil utveckling i bankernas utlåning, tillägger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.
    

– Medan tillgången på banklån förbättras och obligationerna fortsatt går starkt har preferensaktierna tappat i popularitet bland fastighetsbolagen. Efter mer än ett år utan nya emissioner på Stockholmsbörsens huvudlista har flera fastighetsbolag nu signalerat att de ska lösa in sina utestående preferensaktier. I somras löste Sagax in mer än 70 procent av sina preferensaktier, vilket minskade den totala volymen med 8,2 procent. Dessutom ska Balder för avsikt att lösa in alla sina 10 miljoner utestående preferensaktier, vilket skulle minska den totala volymen med ytterligare 24 procent, avslutar Martin Malhotra.

tisdag, 26 september 2017 12:24

Colliers: Högtryck på kontorsmarknaden

alt
Rozana Yevno, tillförordnad uthyrningsansvarig på Colliers.

 

I Colliers senaste rapport om kontorsmarknaden i Europa konstateras det att företag kräver mer kontorsutrymme när den ekonomiska tillväxten i EU fortsätter. I Sverige upplever Colliers ett högtryck på marknaden.

 

– Kontorslokaler i storlekarna 100-150 kvm och 200-300 kvm i CBD är det mycket stor efterfrågan på. I Göteborg efterfrågas även lokaler på Lindholmen, där företag verksamma inom IT och biltillverkning vill placera sig, säger Rozana Yevno, tillförordnad uthyrningsansvarig på Colliers.

 

När det gäller trender på marknaden ser Rozana Yevno en större efterfrågan på industrilokaler, fabriksfastigheter och råa ytor med mycket glas. Vidare blir kontorshotell, som varit stort i alla europeiska storstäder länge, allt fler på den svenska marknaden.

 

När det gäller branscher går konsultbolagen upp i storlek på sina lokaler och arkitektbyråer flyttar närmare centralstationer. De flesta stora arkitektbyråerna har placerat sig med gångavstånd till Centralstationen.

måndag, 25 september 2017 16:55

​Vällingby City är åter Vällingby Centrum

alt
Våren 2008 återinvigdes Vällingby Centrum (ursprungligen invigt 1954) under det nya namnet Vällingby City. Nu är ägaren Svenska Bostäder och förvaltaren Newsec överens om att återta namnet Vällingby Centrum. Bild: White


Under åren 2004–2008 genomgick Svenska Bostäders Vällingby en moderniseringsfas. I samband med förnyelsen och den dåvarande planen över området togs även ett beslut att byta namn från Vällingby Centrum till Vällingby City. Nu befinner sig stadsdelen i en ny fas där den grafiska identiteten uppdateras. I samband med detta återtas namnet Vällingby Centrum.
    

– Newsec har sedan 2012 arbetat tillsammans med fastighetsägaren Svenska Bostäder med en långsiktig plan för att utveckla utbudet i Vällingby. Nu när vi återigen är ett levande centrum med starkt kultur-, restaurang-, handels- och serviceutbud är det en viktig pusselbit i vårt utvecklingsarbete att återta namnet Vällingby Centrum, säger Camilla Lager, centrumledare och marknadsansvarig för Vällingby Centrum.
    

De båda parterna är överens om att namnbytet rimmar väl med den positiva utveckling Vällingby Centrum har genomgått och står inför.
    

– Svenska Bostäder har en lång närvaro i Vällingby och stadsdelen ligger oss varmt om hjärtat. Att Vällingby kan erbjuda ett levande centrum med allt från affärer till annan typ av samhällsservice är oerhört viktigt. Vårt samarbete med Newsec bygger på långsiktighet och ansvarstagande, det är därför vi nu tar nästa steg för att utveckla Vällingby Centrum, säger Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder.

alt
Idéskiss på projektet Tre vänner i Rosendal, Uppsala.


Nu har Wallenstams fjärde nybyggnation i Uppsala startat. Projektet heter Tre vänner och innehåller totalt 141 lägenheter fördelade på tre hus i stadsdelen Rosendal. Det blir ettor och tvåor med inflyttning under 2019. Samtliga lägenheter kommer att ha balkong eller uteplats och i fastigheterna kommer även fyra kommersiella lokaler att ingå.
    

– Hittills har vi välkomnat 300 nya hyresgäster till våra nyproduktioner i Uppsala, och har just nu pågående samt planerad byggnation för cirka 600 lägenheter, säger Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.
    

Sammantaget förväntas området Rosendal inrymma cirka 4.500 bostäder och 100.000 kvm universitetsanknuten verksamhet. Området har stort fokus på hållbarhet med bland annat högt krav på antal cyklar i fastigheterna.

måndag, 25 september 2017 14:37

Erik Paulsson avgår som ordförande i Fabege

alt
Erik Paulsson lämnar posten som styrelseordförande i Fabege i april 2018.

 

 

Fabeges styrelseordförande Erik Paulsson har meddelat valberedningens ordförande att han avser lämna sitt uppdrag i styrelsen vid årsstämman den 9 april 2018. Erik Paulsson kommer även att lämna ordförandeposterna i Catena och i Wihlborgs.

 

Det blir nu valberedningens uppgift att, i enlighet med ordinarie rutiner, föreslå val av styrelse inklusive ordförande inför årsstämman 2018.

 

– Med ålderns rätt tycker jag att yngre krafter ska få träda in och utveckla verksamheten. Jag är 75 år och då ska man tänka till att man inte sitter för länge för då kanske man inte är lika effektiv. Jag har förberett detta med min familj, säger Erik Paulsson till Dagens Industri.

 

I en kommentar kan sägas att Erik Paulsson är en Sveriges främsta fastighetsentreprenörer. Bröderna Paulsson, Erik född 1942 och Mats född 1944, startade sin verksamhet med åkeri och renhållning, redan år 1959. Sedan bildades Peab 1964, följt av Skistar 1974, stora företagsförvärv på 1980-talet och det stora förvärvet av det krisade BPA under fastighetskrisen. Sedan följde konsolideringar i Storheden, Klövern och Wihlborgs på 1990-talet, ett Wihlborgs som lade bud på Fabege år 2004. Under 2000-talet har Erik Paulsson sedan blivit en stor ägare i Platzer, Catena, Brinova.

 

Under september 2015 hade Tidningen Fastighetsaktien premiär med en 28 minuter lång film om Erik Paulsson. I filmen säger Erik Paulsson att under fastighetskrisen var vi så illa ute, vi hade inga pengar och vi sa då att det var som att suga luft i sugrör då vi skulle andas. Filmen slutar med att Stefan Fröjdendahl säger, år 2014 då filmen spelades in:

 

– Erik du är nu 72 år och du ska väl hålla på i 20 år till, alltså till 92 år. Då sträckte Erik Paulsson fram handen med ett leende och sa 92, vi säger så. Nu blev det inte så, men att vara aktiv till 75 år är också aktningsvärt. LE

 

Länk till filmen Entreprenören Erik Paulsson:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=13460:entrepren%C3%B6renerikpaulsson&Itemid=335

måndag, 25 september 2017 14:33

Kungsleden får Ba1 med Positive Outlook

alt
Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.


Kungsleden har för första gången erhållit ett omdöme från ratinginstitutet Moody´s. Kreditbetyget blev Ba1 med Positive Outlook. Enligt omdömet kan kreditbetyget komma att höjas till Investment Grade förutsatt att Kungsledens belåningsgrad långsiktigt inte överstiger 50 procent samt att andelen säkerställd upplåning minskar.
    

Sedan 2013 har Kungsleden successivt reducerat den finansiella risken i bolaget och i juni i år beslutade bolagets styrelse att justera det finansiella målet för belåningsgraden till ett riktvärde om 50 procent. Den förbättrade finansiella ställningen och det nya kreditbetyget gör det möjligt för Kungsleden att öka sin andel kapitalmarknadsfinansiering genom emissioner av obligationer utan att behöva ställa säkerhet.
    

I linje med finansieringsstrategin har Kungsleden upprättat ett MTN-program, vilket ska underlätta bolagets tillgång till kapitalmarknaden. Handelsbanken Capital Markets och Nordea har engagerats för att arrangera möten med obligationsinvesterare i Stockholm den 2 oktober. En SEK-denominerad senior icke säkerställd kapitalmarknadstransaktion med fyra års löptid under det nyligen etablerade MTN-programmet kommer att följa, med förbehåll för rådande marknadsvillkor.
    

– Kungsleden har idag en stark finansiell position, vilket bekräftas av kreditbetyget från Moody´s. Med ratingen och MTN-programmet på plats ska vi öka andelen icke säkerställd upplåning via kapitalmarknaden. Målet är självklart att erhålla Investment Grade-betyg, något som skulle ge oss en ännu större bas av kreditinvesterare och ytterligare förbättrad access till kapitalmarknaden, säger Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

alt
White arkitekter har ritat Selma stads nya kultur- och stadsdelshus.

 

Nu förvandlas skamfilade miljonprogramsområdet Backa på Hisingen i Göteborg till Selma stad, med tusentals nya bostäder och det pånyttfödda torget i huvudrollen som scen, vardagsrum och mötesplats. Hjärtat i hela satsningen är ett storskaligt stadsdelshus fullt med rum för kultur. Den nya profilbyggnaden har ritats av White på uppdrag av GöteborgsLokaler. Huset omfattar 6.250 kvm fördelat på fyra plan och en mindre källare.

 

Backa är ett av stadens prioriterade utbyggnadsområden och på sikt planeras för upp till 3.000 nya bostäder i området. Hela Selma stad beräknas stå klar 2022–23.
Klassiska men luggslitna Backa kulturhus – där Nationalteatern huserade med hela sin verksamhet – ersätts med ett stadsdelshus som inrymmer teater, bibliotek, kafé, kulturskola, mötesplats för seniorer, fritidsgård och kontor för stadsdelsförvaltningen.

 

– Vi blev överförtjusta när vi förstod vilket innehåll huset skulle ha. Det är otroligt kul att få göra ett hus som visar upp kulturen i sin fulla prakt med hela huset som en stor scen, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt på White i Göteborg.

 

Byggnadens form och gestaltning ska främja det unika livet i huset på bästa sätt. Arkitekterna har skapat en både teatralisk och funktionell byggnad som lyfter fram husets innehåll. Fasaden utformas som en ridå, med böljande fönsteröppningar likt glipor i ridån där husets innehåll lekfullt visas upp för publiken på torget.

 

Arkitekturens mest tongivande element är betong, som bildar ytskikt för både golv, väggar och tak. I stället för kall och hård, som betong ofta beskrivs, blir den till en varm klangbotten för allt det färggranna som skapas och utstrålas i huset.