3 maj 2024

Redaktionen

 

Riksbyggens nya seniorboende byggs i kvarteret Trollberget ligger mellan Bonum Brf Trollbacken och det planerade området Sigtuna stadsängar.


Den 25 april är det dags att ta det första spadtaget för Riksbyggens Bonum Brf Trollberget i Sigtuna. Bonum Brf Trollberget kommer att innehålla 40 bostadsrätter som vänder sig till hushåll där minst en person fyllt 55 år. Med och tar det första spadtaget är bland andra Mats Weibull, kommunstyrelsens vice ordförande i Sigtuna samt ordförande i bygg- och trafiknämnden och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen.

 

– Sigtuna växer och Riksbyggen vill bidra till kommunens fortsatta tillväxt genom att bygga fler bostäder. Fler seniorbostäder innebär både fler anpassade bostäder för den äldre målgruppen och bidrar samtidigt till öka rörligheten på bostadsmarknaden vilket är viktigt med tanke på den bostadsbrist som finns idag, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

 

Kvarteret Trollberget ligger mellan Bonum Brf Trollbacken och det planerade området Sigtuna stadsängar, som kommer att karaktäriseras av småskalig kvartersbebyggelse med stadskaraktär. Trollberget är format som en hästsko, med en grön gård som öppnar sig mot söder och Trollbacken.

 

Bonum Brf Trollbacken innehåller 40 lägenheter i storlekarna 2–4 rum och kök. Alla lägenheter har egen inglasad balkong eller uteplats. Vissa har till och med dubbla balkonger – en i morgonsol och en i kvällssol.

 

Riksbyggens Bonum seniorboende är en riktig framgångssaga. Den första skissen till Bonum ritades 2006 och 2008 startades konceptet officiellt. Idag är cirka 1.200 Bonum-bostäder inflyttade runt om i landet. I varje Bonumförening finns en Bonumvärd och medlemmarna har tillgång till en rad olika praktiska tjänster. Det kan handla om allt från blomvattning när man är på semester till montering av hyllor.

 

torsdag, 18 april 2019 11:42

Patrizia köper stort i Nederländerna

 

Patrizia köper en nyuppförd logistikfastighet om 57.000 kvm i Waalwijk i södra Nederländerna.


Patrizia Immobilien AG, har på uppdrag av fonden Patrizia Logistik-Invest Europa II, avtalat om att förvärva en logistikfastighet om 57.000 kvm i Waalwijk i södra Nederländerna. Säljare är Magna Tyres Group. Tillträde beräknas ske i november i år. Köpeskillingen har inte publicerats.


Den helt nyuppförda fastigheten, som har fått högsta certifieringen BREEAM "Excellent", ligger i området Haven 8 som är Nederländernas sydliga logistikkorridor, med god anslutning till resten av kontinentala Europa. Från Haven 8 är det cirka en timmes bilresa från hamnen i Rotterdam och Antwerpen, över gränsen i Belgien, och det är mindre än två timmars bilresa till den tyska staden Düsseldorf.


Emile Poort, chef för transaktioner Benelux på Patrizia, säger i en kommentar:

– Den här fastigheten är högkvalitativ tillgång som understryker Patrizias fortsatta intresse för den paneuropeiska logistikmarknaden, särskilt Nederländerna, som kännetecknas av ett begränsat utbud av högkvalitativa och moderna logistikfastigheter. Efterfrågan av dessa fastigheter är stor och dess värdetillväxt är stor.

 

 

Patrizia har sedan år 2012 genomfört transaktioner för över 31,5 miljarder euro, cirka 330 Mdr kr. Totalt förvaltar Patrizia fastigheter omfattande över 8,8 miljoner kvm.



 

I cirka tre månader är det stora gatuarbeten vid Norra Bantorget.



Visionsbild av Vasagatan norrut. Nya Vasagatan beräknas vara ombyggd till hösten 2019.

Från tisdag den 16 april till mitten av juni kommer arbeten att pågå på Torsgatan mellan Kammakargatan och Barnhusgatan. Under arbetstiden kommer Torsgatan mellan Kammarkargatan och Barnhusgatan att enkelriktas i riktning mot Vasagatan/T-centralen.

 

Barnhusgatan kommer att vara avstängd under byggtiden och trafiken leds om via Västmannagatan och sen via Kammakargatan för att nå Torsgatan, i nordvästlig riktning.

 

Projektet med ombyggnaden av Vasagatan startade i augusti 2018. Arbetet genomförs i etapper, vilket innebär att Trafikkontoret kommer att bygga på flera platser samtidigt. Under byggtiden begränsas framkomligheten för busstrafik, biltrafik, taxi, gående och cyklister i området. Det blir tillfälliga omläggningar av trafiken för att minimera påverkan i den mån det går. Ombyggnaden av Vasagatan beräknas pågå fram till och med 2021.

 

I april började även arbetet med att bygga klart det avstängda området på Vasagatan mellan Klara Vattugränd och Tegelbacken. Arbetena består först av rivning av befintliga plattor, kantsten och asfalt. Därefter påbörjas ledningsarbeten samt förberedelser för ny gatubelysning och nya gropar för träd. Efter det kommer trottoarer att få nya plattor och bänkar och gatorna får nya vägskyltar.


Etappen beräknas pågå fram till hösten 2019. När arbetet är klart kommer denna del av Vasagatan att ha bättre trafiksäkerhet för såväl cyklister och gående som för bilister. Belysningen kommer att förbättras och det kommer att finnas fler sittplatser. De nya träden kommer att placeras ut först plats när det är säsong för att plantera träd, tidigast hösten 2019.


Fortfarande kommer det att finnas ett körfält i varje riktning för fordonstrafiken förbi arbetsområdet på Vasagatan mellan Klara Vattugränd och Tegelbacken.

 

 

 

onsdag, 17 april 2019 14:17

YIT växer starkt med nya bostäder

 

YIT och projektet Turun Suntiontorni omfattar cirka 80 bostäder nära Åbo universitet.

 


YIT och ICECAPITAL bostadsfond IV Ky och ICECAPITAL Bostadsfond V Ky har tecknat avtal om byggande av cirka 780 lägenheter i Helsingfors huvudstadsregion och i Tammerfors. Det totala värdet av förhandlingsavtalet är cirka 160 MEUR, cirka 1,67 Mdr kr.

 

Projekten kommer att bokas i orderstocken när de enskilda affärerna är stängda. Projekten beräknas startas gradvis huvudsakligen under 2019 och det första projektet kommer att slutföras år 2020.

 

YIT startade flera bostadsprojekt i Finland och i Central- och Östeuropa  under perioden januari-mars i år.

 

Den största av de nystartade projekten är Oulun Asemantorni, Espoon Peurapuisto, Turun Suntiontorni och Kauniaisten Herttua i Finland och Suomi Hloubetin Pori i Prag, Tjeckien. Det totala värdet av dessa projekt är över 80 MEUR. Starten av lägenheterna bokförs i orderstocken för första kvartalet 2019.

 

Oulun Asemantorni 2 ligger i centrala Uleåborg, i omedelbar närhet av järnvägsstationen. Projektets värde är cirka 20 MEUR, med cirka 120 lägenheter som ska slutföras i början av 2020.

 

Espoon Peurapuisto ligger i det högt värderade Sepänkylä-distriktet i Espoo, med goda transportförbindelser. Projektets värde är över 15 MEUR, med cirka 70 lägenheter färdiga hösten 2020.

 

Turun Suntiontorni ligger i Åbos Nummi-distrikt, i närheten av universitetet, universitetssjukhuset och Kupittaas teknikområde. Projektets värde är över 15 MEUR, med över 80 lägenheter som ska slutföras i slutet av våren 2020.

 

Kauniaisten Herttua kommer att byggas nära Koivuhovi tågstation, i ett nytt bostadshus med lätt tillgång till tjänster i Kauniainen och Esbo. Projektets värde är cirka 15 MEUR, med mer än 50 lägenheter färdiga i början av 2021.

 

I Prag, Tjeckien, har byggandet av Suomi Hloubetin Pori börjat. Projektets värde är cirka 20 MEUR, med mer än 80 lägenheter färdiga i början av 2021.

 

Dessutom har Nuppu Housing s.r.o, ett intresseföretag av YIT, börjat bygga på femte fasen i Nuppu-området med utvecklingsprojekt i Bratislava, Slovakien. Projektets värde är över 10 MEUR, med nästan 100 lägenheter färdiga hösten 2020. Nuppu är YIT:s största utvecklingsprojekt i Bratislavas Ruzinov-distrikt, 10 minuter från stadens centrum. Cirka 1.000 lägenheter kommer att byggas i området, totalt. Etapperna 1-4, som är färdiga eller för närvarande under uppbyggnad, omfattar mer än 400 lägenheter.


 

Kvarteret Blästern 14 formgavs av Sigurd Lewerentz på 1930-talet för ett huvudkontor för Philips. Kvarterets innergård blir nu Hotel Blique by Nobis, medan gathuset på Gävlegatan inrymmer kontor.





Karta för nya Hotel Blique by Nobis, som ägs av Kungsleden, och som ska drivas av Nobis.

 


Hotel Bliques rymliga reception.

 

Det tidigare kontorshuset kvarteret Blästern 14 i centrala Stockholm har omvandlats till ett modernt hotell med en välkomnande gård. Efter vinst i ett parallellt uppdrag av Kungsleden har Swecos arkitekter arbetat med att utveckla och modernisera byggnaderna, om cirka 16.700 kvm, som ursprungligen formgavs av Sigurd Lewerentz på 1930-talet. I maj öppnar portarna till nya Hotel Blique.

 

– I över fyra år har vi haft det roliga och ansvarsfulla uppdraget att omvandla och utveckla Kv. Blästern till ett funktionellt och spännande hotell. Vi har velat skapa en genuin miljö genom att bevara kvaliteterna, ta fasta på dem och lyfta fram de bästa delarna när vi ritar nytt, säger Ewa Buhr-Berg, ansvarig arkitekt på Sweco.

 

Det är på uppdrag av Kungsleden som Swecos arkitekter har ansvarat för ombyggnationen av kvarteret Blästern i Stockholm. Kvarteret är ursprungligen från 1930-talet då Sigurd Lewerentz ritade huvudkontoret för svenska Philips radio- och belysningsverksamhet och fastigheten har sedan dess byggts på i olika etapper. En viktig del i det arkitektoniska konceptet har varit att förvalta och återskapa den gestaltning och anda Lewerentz avsåg med byggnaden, samtidigt som nya funktioner och moderna krav möts på ett effektivt sätt. Visionen har varit att öppna kvarteret och göra det publikt samt att skapa ett attraktivt och funktionellt hotell som fungerar över lång tid.

 

– Det är en komplex uppgift att bygga om hus från olika tidsepoker som dessutom har förändrats under årens lopp. Man måste vara lyhörd för att hitta och renodla fastigheternas karaktärer och genom att vara med från skiss till genomförande har vi lärt känna fastigheten. På gårdshuset har vi ritat två nya hotellvåningar samt en restaurang med terrass högst upp. Vi har varit flera aktörer inblandade och tillsammans har vi åstadkommit något riktigt bra, säger Ewa Buhr-Berg.

 

Hotellet, med cirka 250 rum, ger området ett tillskott i staden och blir en oas och destination för umgänge och möten. Förutom arkitekterna har även Swecos konstruktörer och byggnadsantikvarier varit delaktiga i uppdraget.

 

Wingårdh arkitekter är ansvariga för inredningsarkitekturen och hotellet kommer att drivas av Nobis.

 

 

onsdag, 17 april 2019 13:23

Sara Stinas torg invigs i Gränbystaden

 

Sara Stinas torg i Gränbystaden, Uppsala, erbjuder uteserveringar, klättervägg och plats för umgänge. Torget är beläget mellan den nybyggda delen av gallerian och de tre nya bostadshusen, som förutom 200 hyresrätter även rymmer restauranger, handel, service och kontor. I höst kommer torget att kompletteras med en större och några mindre lekplatser.



Den 26 april invigs det nya torget Sara Stinas torg i Gränbystaden, Uppsala. Med uteserveringar och kringliggande byggnader med handel, service, kontor och bostäder utgör det nya torget en knutpunkt i Gränbystaden. Bakom utvecklingen av Gränbystaden står Atrium Ljungberg.

− När vi påbörjade arbetet med att utveckla Gränbystaden var ett av målen att skapa en plats för umgänge, aktiviteter, nöjen och rekreation. Med invigningen av Sara Stinas torg realiserar vi detta och tillför ännu en viktig beståndsdel för stadskänslan i Gränbystaden, säger Daniel Kvant Suber, Atrium Ljungbergs affärsutvecklingschef i Uppsala.

Torget har fått sitt namn från Carl von Linnés dotter Sara Christina, även kallad Sara Stina. I början av 1800-talet levde Sara Stina på en gård som låg nära platsen där Gränby 4H-gård ligger idag, bara ett stenkast från det nya torget.

Flera platser i Gränbystaden har fått eller kommer att få namn med koppling till Linné, bland annat det så kallade Linnétorget i norra delen samt Blomstertorget inne i gallerian.

 


Detaljplanen för Stena Fastigheters projekt Gröna Ekebo i Upplands Väsby har vunnit laga kraft. Det innebär klartecken för byggnation av 500 lägenheter söder om Mälarvägen.



Detaljplanen för Stena Fastigheters projekt Gröna Ekebo i Upplands Väsby har vunnit laga kraft. Det innebär klartecken för byggnation av 500 lägenheter söder om Mälarvägen. De nya bostäderna byggs i huvudsak på det som idag utgörs av Stenas egen parkering. Byggstart sker preliminärt det fjärde kvartalet 2020.


Ambitionen med projektet Gröna Ekebo, som är en del av stadsutvecklingsprojektet Fyrklövern, är att utveckla ett modernt stadsboende med tillgång till gröna rekreationsområden. Det gröna representerar också de boendes livsstil, där ett miljömässigt hållbart boende ska stå i fokus.

– Projektet är en viktig del av utvecklingen som ska bidra till att lyfta området till en blandstad med en variation av boendeformer som ska passa olika tidpunkter i livet. De nya bostäderna blir ett bra komplement till de 740 lägenheter som vi har i området, säger PG Sabel, vd för Stena Fastigheter Stockholm.

Han tillägger:
– Nyproduktion bidrar till en ökad variation och valfrihet av bostäder i området. I Gröna Ekebo kommer det att bli både hyres- och bostadsrätter.

 

Aleksi Graan, Finlandschef på Infranode.

 



Ett konsortium bestående av Infranode och Mirova har ingått ett avtal om att förvärva en minoritetsandel i det finska energiföretaget Loiste från kommunerna Kajaani och Sotkamo (cirka 20 mil sydost om Uleåborg), som därmed minskar sitt ägande till 66,1 procent av energibolaget. Investeringen görs genom fonden Core Infrastructure Fund II, och det är den andra investeringen i den nordiska energisektorn som Infranode och Mirova, en del av amerikanska Natixis Investment Managers, gör tillsammans. Konsortiet rådgavs av Icecapital, Castren & Snellman, Pöyry, Deloitte och Marsh.

– Vi är mycket glada att Kajaani och Sotkamo valde vårt konsortium som Loists långsiktiga medägare. Vi är engagerade i att stödja utvecklingen av företaget, samhället och Kainuu-regionen. Vi vill se till att Loiste har den finansiella och operativa förmågan att tillhandahålla pålitliga och hållbara tjänster och produkter till sina kunder, säger Aleksi Graan, Finlandschef på Infranode.

I ett pressmeddelande framhåller Reino Huusko, vd för Loiste-bolagen att den nya ägarstrukturen kommer att underlätta företagets långsiktiga utveckling och stödja nödvändiga infrastrukturinvesteringar.

Loiste driver eldistribution, fjärrvärme och elhandel. Bolagets intäkter uppgick ifjol till cirka 120 MEUR. Företaget har 58.000 eldistributionskunder med nätområdet motsvarande 7 procent av Finlands landsareal. Fjärrvärmesystemet tjänar kunder i Kajaani med årliga leveranser på 300 GWh.

Infranode hanterar tillgångar om cirka 450 MEUR från institutionella investerare som Folksam, IMAS Foundation, LocalTapiola, EIB och AP4.


 

Projekt: 79&Park. Flerbostadshus. Fastighet: Stettin 7. Adress:  Sandhamnsgatan 79. Foto: Laurian Ghinitoiu 1.

 

 


Projekt: Alprosen. Flerbostadshus. Fastighet: Alphyddan 11. Adress: Bällstavägen 28. Foto: Anders Fredriksen 2.

 


 

Projekt: Anna Whitlocks gymnasium. Skola. Fastighet: Murmästaren. Foto: Åke E:son Lindman. 3.

 

 

 

Projekt: Basaren. Flerbostadshus. Fastighet: Basaren 1. Adress: Hantverkargatan 69. Foto: André Phil. 4.

 

 

Projekt: Bro Husarviken. Bro. Stadsdel: Norra Djurgårdsstaden. Foto: Kasper Dudzik. 5.

 

 

Projekt: Haga Nova. Flerbostadshus. Fastighet: Cellen 1. Adress: Norra Stationsgatan 76. Foto: Tord-Rickard Söderström. 6.

 


 

Projekt: Innovationen. Flerbostadshus. Fastighet: Innovationen 1. Adress: Torsplan 8. Foto: Laurian Ghinitolu. 7.

 

 

Projekt: Mono. Flerbostadshus. Fastighet: Tobaksmonopolet 9. Adress: Maria Bangata 2B. Foto: Axel Kårfors. 8.

 

 

Projekt: Nationalmuseum. Museum. Fastighet: Norrmalm 3:1 Adress: Södra Blasieholmshamnen. Foto: André Phil. 9.

 

 

Projekt: Årstabergsparken. Park. Stadsdel: Årsta/Liljeholmen. Foto: Petra Lindeqvist. 10.

 

 

 

Årets Stockholmsbyggnad är en tävling där stockholmarna röstar fram sin favorit bland de byggnader som färdigställts under föregående år. I år firar tävlingen tioårsjubileum. Tio finalister har gallrats fram av en jury som utgått från byggnadernas arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm.

 

Nu börjar omröstningen – där alla får delta. Röstningen pågår till och med den 23 maj. Vinnaren presenteras vid en ceremoni den 5 juni.

 

De tio finalisterna är:

 

1. Projekt: 79&Park. Flerbostadshus. Fastighet: Stettin 7. Adress:  Sandhamnsgatan 79. Stadsdel: Gärdet. Byggherre: Oscar Properties. Arkitekt: BIG – Bjarke Ingels Group

 

2. Projekt: Alprosen. Flerbostadshus. Fastighet: Alphyddan 11. Adress: Bällstavägen 28. Stadsdel: Bromma. Byggherre: Storstaden Stockholm Bostad AB. Arkitekt: VERA Arkitekter

 

3. Projekt: Anna Whitlocks gymnasium. Skola. Fastighet: Murmästaren Adress: Hantverkargatan 29. Stadsdel: Kungsholmen. Byggherre: Balder. Arkitekt: MAF Arkitekter

 

4. Projekt: Basaren. Flerbostadshus. Fastighet: Basaren 1. Adress: Hantverkargatan 69-71. Stadsdel: Kungsholmen. Byggherre: Stockholms Kooperativa Bostadsförening. Arkitekt: Wingårdhs

 

5. Projekt: Bro Husarviken. Bro. Stadsdel: Norra Djurgårdsstaden. Byggherre: Stockholms stad. Arkitekt: &Rundquist

 

6. Projekt: Haga Nova. Flerbostadshus. Fastighet: Cellen 1. Adress: Norra Stationsgatan 76. Stadsdel: Hagastaden/Vasastaden. Byggherre: Einar Mattsson. Arkitekt: VERA Arkitekter

 

7. Projekt: Innovationen. Flerbostadshus. Fastighet: Innovationen 1. Adress: Torsplan 8. Stadsdel: Hagastaden/Vasastaden. Byggherre: Oscar Properties. Arkitekt: OMA

 

8. Projekt: Mono. Flerbostadshus. Fastighet: Tobaksmonopolet 9. Adress: Maria Bangata 2B. Stadsdel: Södermalm. Byggherre: Glommen & Lindberg. Arkitekt: Koncept

 

9. Projekt: Nationalmuseum. Museum. Fastighet: Norrmalm 3:1. Adress: Södra Blasieholmshamnen 2. Stadsdel: Norrmalm. Byggherre: Statens Fastighetsverk. Arkitekt: Wingårdhs/Tengbom

 

10. Projekt: Årstabergsparken. Park. Stadsdel: Årsta/Liljeholmen. Byggherre: Stockholms stad. Arkitekt: Nyréns Arkitektkontor

 


 

 

 

tisdag, 16 april 2019 13:23

BlueHotel på Lidingö blir större

 

Totalt ska 8.400 kvm renoveras, varav 2.700 kvm avser nybyggnation för BlueHotel på Elfviks Udde.

 


BRA Bygg, ett dotterbolag inom koncernen Veiddeke, har fått uppdraget av ESS GROUP samt Gillesvik Fastigheter för att i samverkan utföra ombyggnation samt nybyggnation av BlueHotel på Elfviks Udde, på Lidingö.

 

Avtalet innefattar totalrenovering av befintlig fastighet om 5.700 kvm med 63 hotellrum, nybyggnation om 2.700 kvm, vilken omfattar nya rum samt nya pooler. Byggnationen planeras vara färdigställd våren 2020.

 

Total yta i entreprenaden är cirka 8.400 kvm med ett ordervärde om cirka 170 Mkr.

 

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med ESS GROUP under många år och  vi ser fram emot ännu ett fint projekt tillsammans, säger Magnus Andersson, avdelningschef på BRA Bygg.