17 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 25 april 2019 11:14

JC i konkurs med ett 30-tal butiker

 

JC:s butik på Hötorget i Stockholm. Foto: JC


 

I går kom beskedet att JC avbryter sin företagsrekonstruktion. Ägaren och tillika vd:n Iliya Meric sade då att han skulle fortsätta kämpa, enligt Breakit.


"Undertecknat bolag, som är på obestånd, får härigenom ansöka om att vi försätts i konkurs", skriver JC i sin konkursansökan som har lämnats till Stockholms tingsrätt.


JC Sverige AB har ett 30-tal butiker – och omkring 250 anställda, enligt sin konkursansökan.

 

I konkursansökan skriver JC att advokat Peter Näslund, som tidigare skött bolagets rekonstruktion, ska sköta "hantering och avveckling av bolagets befintliga butiksnät runt om i Sverige".

 

JC, eller JC Jeans Company, var en svensk klädkedja som grundades 1962 när de två butiksinnehavarna Arne Karlsson i Halmstad och Gunnar Lenfors i Varberg gick samman och startade kedjan under namnet Junior Center. I september året därpå öppnade företaget sin första butik i Helsingborg. Idén var att tillhandahålla ett mode enbart till juniorer. År 1969 blev de en frivillig fackkedja men i början av 1990-talet började JC titta på möjligheterna att expandera och bli större. Man var då tvungen att bli ett detaljhandelsföretag för att kunna breda ut sig på marknaden.

 

I början av 1990-talet lanserades kedjan om under det nya namnet JC Jeans & Clothes med en ny logotyp. År 1999 upplöste JC den frivilliga fackkedjan och andelarna i företaget omvandlades till aktier som gavs till ägarna. Mellan 2006 och 2013 ägdes kedjan av RNB Retail and Brands AB. I mitten på december år 2011 hade JC 145 butiker i Sverige, Norge och Finland.

 

År 2012 namnändrades kedjan till JC Jeans Company. Retail and Brands sålde sedan JC till kinesiska Denim Island AB år 2013. Under 2016-2017 gick JC genom en rekonstruktion och i juni 2017 fick företaget en ny ägare, i den förra styrelseledamoten Iliya Meric som även blev vd, en vd som nu sätter JC i konkurs.

 

På SABO:s kongress i Örebro, från vänster: Gunilla Wikman, sekreterare, Hans Unander (S), andre vice ordförande, Camilla Andersson (S), förste vice ordförande, och Erik Langby (M), kongressens ordförande. Foto: Helene Ahlberg

 


 

Förslaget om att SABO ska byta namn till Sveriges Allmännytta kom från en enhällig styrelse, med representanter från åtta politiska partier. Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag bildades 1950, men det var snabbt förkortningen SABO som blev gällande i både tal och skrift.

 

– En förkortning som SABO är ganska intetsägande för allmänheten. SABO säger inget om vad SABO är och står för. Och det är naturligt att byta namn om man upplever att dagens namn inte säger något, sa kongressombudet för socialdemokraterna Åsa Johansson.

 

Ytterligare ett skäl till att välja just namnet Sveriges Allmännytta är att varumärkesmätningar visar att det finns en positiv attityd till begreppet allmännytta hos allmänheten – och att man kopplar det till bostäder och fastigheter.

 

Åsa Johansson framhöll också att ett namnbyte ger ny energi till organisationen och bidrar till en tydlig kompassriktning.

 

Björn Ljung, styrelseordförande i Stockholmshem och kongressombud för Liberalerna, yrkade inte på något annat förslag – men framförde att den liberala partigruppen önskar att kongressen får en redovisning av vad namnbytet kommer att kosta. Han påpekade också lite skämtsamt att Liberalerna bytt partinamn några gånger ”och det är inte alltid det leder till större tydlighet”.

 

Kongressen röstade sedan enhälligt för styrelsens förslag om namnbyte.

 

Convendum utökar sin närvaro i Umami Park och hyr ytterligare drygt 6.200 kvm för konferenscenter, företagsbostäder, all-inclusive kontor och trivsam lounge.

 



Convendum utökar sin etablering i Wallenstams Umami Park i Sundbyberg och hyr ytterligare drygt 6.200 kvm för konferenscenter, företagsbostäder med en tillhörande lounge samt Big Office – ett all inclusive-koncept för kontor innefattande möbler, teknik och kringservice. Totalt sett omfattar uthyrningen fyra våningsplan med kontors- och konferensytor i olika byggnader samt 75 företagsbostäder.

– Utvecklingen av Umami Park fortsätter enligt plan och Convendums innovativa kontors- och boendelösningar kommer att bidra till helt nya möjligheter för samverkan och utveckling här, vilket är fantastiskt trevligt. Närheten till Kista och Arenastaden gör det här till en perfekt lokalisering för både coworking, coliving, och ett komplement till de stora företagsetableringar som finns i närområdet, säger Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.

Fullt utvecklat blir Umami Park ett område med 800 nya bostäder och kommersiella ytor för butiker, restauranger, förskola och närservice i Sundbyberg. Vid årsskiftet tecknade Convendum ett avtal om 5.000 kvm i Umami Park och med den utökade etableringen blir totalytan 11.200 kvm.

– Umami Park, har ett perfekt läge och en spännande framtid framför sig. Därför har vi beslutat att satsa ytterligare i området som blir en ny spännande mötesplats för innovationer och utveckling där små och stora företag möts. Denna etablering är en del av Convendums system över Stockholm som skapar möjligheter för kundföretagen att ha kontor och konferens på många platser, där all infrastruktur ingår, säger Håkan Jeppsson, vd för Convendum.

torsdag, 25 april 2019 09:52

Scandic säljer i Lahtis

 

Scandic Lahti. Bild: HolidayCheck

 

 


Scandic har tecknat avtal om försäljning av hotellverksamheten i Scandic Lahti i Finland till GreenStar Hotel Oy. Driften av hotellet, som har 139 rum, kommer att övergå till köparen den 1 augusti.

Bakgrunden till försäljningen är att den finska konkurrensmyndighetens godkännande av Scandics förvärv av Restel skedde med förbehållet att Scandic avyttrar ett hotell i Björneborg, ett i Kuopio och ett i Lahtis. Ifjol sålde Scandic Cumulus Pori och Cumulus Kuopio Station på dessa orter. I och med försäljningen av Scandic Lahti har Scandic fullföljt sitt åtagande gentemot den finska konkurrensmyndigheten.

onsdag, 24 april 2019 17:00

SBB köper för 1,5 Mdr i Finland

 

Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

 

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) förvärvar en portfölj med 48 fastigheter för 142 MEUR (cirka 1.494 Mkr). Merparten av fastigheterna, 27 objekt, motsvarande 70 procent av hyresintäkten, innehåller äldreboenden, medan 11 fastigheter nyttjas för förskoleverksamhet eller liknande, motsvarande 11 procent av hyresintäkten och 10 fastigheter uthyrs till vårdverksamhet, motsvarande 19 procent av hyresintäkten. Tillträdet sker den 29 april 2019.

 

Fastigheterna är fullt uthyrda med en genomsnittlig kontraktslängd på nio år. Den totala uthyrbara ytan omfattar cirka 50.280 kvm varav 90 procent har byggts mellan 2008 och 2018. De totala hyresintäkterna är 9,1 MEUR med ett driftnetto om 8,6 MEUR. Hyresintäkterna är helt skattefinansierade och indexerade med 100 procent KPI.
Förvärven finansieras genom eget kapital och banklån.

 

– SBB är Nordens ledande aktör avseende samhällsfastigheter och med denna affär stärker vi vår ställning ytterligare. Affären innebär en bra förstärkning av vår intjäning och skapar fortsatt goda möjligheter till värdeskapande och substansvärdetillväxt, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

 

Viktor Hansson ska bygga cirka 80 bostäder vid järnvägsstationen, Väsby Entré. Bild: Arkitema Architects

 

 

Kommunfullmäktige i Upplands Väsby har godkänt ett markanvisningsavtal mellan Byggnadsfirman Viktor Hanson och Upplands Väsby kommun. Byggrätten gäller kvarter 1 i Väsby Entré som kommer att innehålla cirka 80 lägenheter. Dessa ska uppföras enligt ett koncept som Viktor Hanson har startat  tillsammans med Arkitema Architects för att möta framtidens utmaningar.

 

– Ett modernt byggande kräver att vi utvecklar vårt sätt att arbeta. När vi bygger unika och specialanpassade hus på varje plats minskar möjligheten för oss att utveckla och förbättra våra produkter. Konceptet bygger på hus som kan byggas vid fler tillfällen. Husen är lika men anpassas till platsen. Vi vill också anpassa oss till framtida klimatutmaningar och energikrav. Vi aktörer inom byggsektorn har ett stort ansvar och vi kan göra verklig skillnad, säger Peter Nilsson, vice vd på Byggnadsfirman Viktor Hanson.

 

– Vi vill visa på de bra hållbara exemplen med god arkitektur, höga miljöambitioner och bra kvalitet. Vi har tillsammans med Byggnadsfirman Viktor Hanson tagit fram systematiserade lösningar för att möta topografi, ljud, tillgänglighet, brand och parkering med mera, säger Kristina Peters, affärsområdeschef och partner på Arkitema.

 

– Vi ser fram emot att samarbeta med Viktor Hanson som vi anser har de bästa förutsättningarna för att skapa ett mycket attraktivt projekt i Väsby Entré. Det ska bli spännande att följa Byggnadsfirman Viktor Hansons utvecklingsarbete i projektet säger Anne-Sophie Arbegard, projektchef Väsby Entré.

onsdag, 24 april 2019 15:24

Castellum ökade vinsten till 1,3 Mdr kr

 

Henrik Saxborn, vd för Castellum.

 

 

Med ökade intäkter till 1.433 Mkr (1.352) och värdeökningar på fastigheter om 689 Mkr (231) steg Castellums kvartalsvinst efter skatt till 1.341 Mkr (765), motsvarande 4,91 kr (2,80) per aktie. Resultatet påverkades även negativt med värdeförändringar på derivat om -121 Mkr (-7). Förvaltningsresultatet förbättrades till 726 Mkr (665), motsvarande 2,66 kr (2,43) per aktie.

 

Periodens nettoinvesteringar uppgick till -726 Mkr (502), varav 2.518 Mkr (38) avsåg förvärv, 777 Mkr (696) ny-, till- och ombyggnationer och 4.021 Mkr (232) försäljningar.

 

Första kvartalets största transaktion var en bytesaffär med Fastighetsaktiebolaget Lilium där Castellum sålde 20 fastigheter i Sundsvall för 3.456 Mkr och köpte sex fastigheter i Linköping för 1.638 Mkr. Dessutom köpte Castellum coworkingföretaget United Spaces för 200 Mkr.

 

Sammantaget värderades Castellums totala portfölj den 31 mars till 89.231 Mkr (89.168 vid årsskiftet), vilket motsvarade 21.084 kr (20.417) per kvm.

 

– Förvaltningsresultatet ökade med 9 procent, vilket innebär att vi med befintlig portfölj nästan når vårt mål om 10 procent även detta kvartal. Nettoförsäljningarna bedöms temporärt påverka tillväxttakten kommande kvartal, men jag bedömer att vi även 2019 kommer skapa aktieägarvärde, säger vd Henrik Saxborn.

 

Netto räntebärande skulder efter avdrag för likviditet om 150 Mkr (243) uppgick till 40.416 Mkr (40.115), varav 22.232 Mkr (21.599) var utestående obligationer och 4.613 Mkr (5.360) utestående företagscertifikat. Utgående portföljsnittränta var 2,0 procent.

 

Det egna kapitalet minskade, efter avdrag för aktieutdelning för helåret om 1.667 Mkr, till 39.457 Mkr (39.749), vilket motsvarade en soliditet om 42 procent (43). Långsiktigt substansvärde (EPRA NAV) ökade med 16 procent till 178 kr (154) per aktie, vilket innebar att aktiekursen utgjorde 99 procent (88) av långsiktigt substansvärde. LE

 

Inklusive letter of intents har Logicenters 12 utvecklingsprojekt om totalt 437.000 kvm i Sverige, Danmark och Finland. Längst till höger: Eva Sterner, Head of Development på Logicenters.

 

 

Logicenters expanderar just nu i högre takt än någonsin. Med totalt nio logistikanläggningar under utveckling stärker företaget sin position kraftigt på den nordiska marknaden. Den totala ytan som Logicenters för närvarande utvecklar uppgår till totalt 227.000 kvm och därtill är flera letter of intents påskrivna. Logicenters är en ledande utvecklare och ägare av moderna logistikanläggningar i Norden.

 

I augusti 2018 uppgick det totala innehavet av logistikutrymme till 1,6 miljoner kvm. Nu går det fortsatt framåt och Logicenters har nu nio pågående utvecklingsprojekt på totalt 227.000 kvm. Av dessa finns sex i Sverige, två i Danmark och ett i Finland. Dessutom har letter of intent signerats för ytterligare 210.000 kvm, däribland en anläggning på 110.000 kvm för Axfoods räkning i Bålsta.

 

– Jag är otroligt stolt över Logicenters framgångar. Det är tack vare ett starkt team och en unik flexibilitet i verksamheten som vi har kunnat växa i den takt vi gjort. Genom expansionen utökar vi närvaron i viktiga logistiska knutpunkter och en naturlig följd blir därför att vi behöver ytterligare förstärkning till teamet. Nu söker vi projektutvecklare till flera av våra utvecklingsprojekt, säger Matthias Kettelhoit, Commercial Head på Logicenters.

 

Hållbarhet är en aspekt som i dag genomsyrar Logicenters utvecklingsprojekt. Energieffektiva lösningar och solpaneler på taken är exempel på återkommande specifikationer vid uppförandet av nya fastigheter. Enligt Logicenters utvecklingschef Eva Sterner är hållbarhetsstrategin en viktig framgångsfaktor.

 

– För oss är det hög prioritet att minska vårt klimatavtryck i största möjliga utsträckning. Genom vår hållbarhetsstrategi kring logistikbeståndet hjälper vi våra kunder att nå sina klimatmål, något vi vet är uppskattat. Det stora intresset för våra anläggningar är en bekräftelse på att vi håller en hög standard på utvecklingen och vi kommer att fortsätta arbeta för att möta framtidens både funktionella och hållbarhetsmässiga logistikbehov, säger Eva Sterner, Head of Development på Logicenters.


Fakta

Logicenters totala logistikutrymme under utveckling: Sverige, 6 anläggningar om 182.000 kvm. Danmark 2 anläggningar om 29.000 kvm. Finland 1 anläggning om 16.000 kvm. Totalt 9 anläggningar om 227.000 kvm. Signerade letter of intents, 3 anläggningar om 210.000 kvm.  Totalt logistikutrymme under utveckling, inklusive letter of intents: 437.000 kvm.

 

 

onsdag, 24 april 2019 12:26

Wihlborgs säljer för 1,4 Mdr i Lund

 

Landsdomaren 6 på Baravägen 1 i Lund är det före detta regionhuset som Wihlborgs byggde om och byggde till för Psykiatri Skåne år 2013. Foto: Perry Nordeng

 




Wihlborgs har tecknat avtal om att sälja fastigheten Landsdomaren 6 i Lund omfattande totalt 27.500 kvm uthyrningsbar yta. Fastigheten säljs till Intea Fastigheter genom en bolagsaffär för en köpeskilling om totalt 1.400 Mkr. Hyresvärdet är cirka 65 Mkr och frånträde sker den 31 maj 2019.


Landsdomaren 6 är fullt uthyrd på ett 20-årigt kontrakt (som löper ut i maj 2033) till Region Skåne som bedriver verksamhet inom vuxenpsykiatri i lokalerna.


– Detta är en färdigutvecklad fastighet med ett långt hyresavtal och den fortsatta potentialen att tillföra ytterligare värde är begränsad. Genom att sälja den frigör vi resurser så att vi kan fokusera på att utveckla fastigheter där vi kan skapa nya värden och nya möjligheter, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

– Intea står för ett långsiktigt och aktivt ägande med inriktning på offentliga hyresgäster. Det gör att vi känner oss trygga med att vår hyresgäst även framöver får en hyresvärd med fokus på långsiktiga relationer och hög servicegrad, tillägger hon.

I ett pressmeddelande säger Henrik Lindekrantz, Intea:
– Detta är en fastighet som vi haft ögonen på under flera år. Lund befinner sig i en mycket stark utveckling med många unika byggprojekt som pågår i de norra delarna av staden. Sjukvård är ett av våra fokusområden och vi är glada över att ta över ägarskapet av dessa byggnader.

 

Archus Development har uppdraget att realisera planerna på förskola, ett trygghetsboende, ett vård- och omsorgsboende med 120 platser samt 550 bostäder i Södra Källtorp, Västerås. Klart är att Hemsö har utsetts till att uppföra samhällsfastigheterna för en beräknad investering om 490 Mkr.

 



Nu har detaljplanen för Södra Källtorp i centrala Västerås vunnit laga kraft och därmed har ytterligare ett steg tagits för att realisera planerna för en ny stadsdel med 700 bostäder, äldreboende, förskola, trygghetsboende, samt idrottshall.

Archus Development har på uppdrag av Västerås stad har tagit fram en utbyggnadsstruktur och process för utveckling av den nya stadsdelen, som ska växa fram kring det som tidigare var Wenströmska skolans lokaler. Planeringen för utbyggnaden av områdets infrastruktur samt rivning sker nu under våren och markanvisningen av den första etappen kommer att starta till sommaren.

– I dagarna är det sex år sedan vi startade Archus Development och arbetet med Wenströmska skolan var vårt första allra uppdrag. Därför är det naturligtvis extra roligt för oss att bygget av den nya stadsdelen nu fått grönt ljus, säger Michael Larsson, vd för Archus Development.

Archus Developments uppdrag har varit att förhandla fram försäljning och inhyrning inför byggnation av samhällsfastigheterna, att driva processen kring val av bostadsaktörer via en markanvisningsprocess. Inom uppdraget har även arbetet med alla affärs- och genomförandefrågor i projektet, samt att stötta Västerås stads planhandläggare i detaljplanearbetet ingått.

– I vårt förslag har det legat stort fokus på att skapa en attraktiv boendemiljö med goda möjligheter till fritidsaktiviteter. Södra Källtorp kommer att bli ett mycket bra bostadsområde med en fin mix av arbetsplatser och kommersiella lokaler men även ny lekplats, park- och promenadstråk, säger Michael Larsson.