17 maj 2024

Redaktionen

 

Enstar levererar ett nytt energisystem till de 92 lägenheterna i HEBA:s Pennvässaren 2 på Lyckselevägen i Vällingby.


HEBA Fastighets AB har avtalat med Enstar som ska leverera ett så kallat hybridsystem som innefattar både solceller, geoenergilager samt frånluftsåtervinning till fastigheten Pennvässaren 2 i Vällingby. Det nya energisystemet förväntas generera en energibesparing om cirka 70 procent jämfört med nuvarande fjärrvärme och elanvändning.

 

Det nya energisystemet utgör ett helt nytt energisystem för produktion av värme och varmvatten. Energisystemet baseras på frånluftsåtervinning och ett energilager i form av 18 energibrunnar med ett djup om 270 m. Energibrunnarna tillsammans med frånluftsåtervinningen förser systemet med energi som värmepumpar nyttjar för produktion av både värme och varmvatten. Den befintliga fjärrvärmecentralen demonteras. Utöver detta installeras 241 solpaneler på fastighetens tak med en samlad effekt om 66,3 kWp som producerar gratis el till fastigheten.

 

Med det nya energisystemet uppnår HEBA målet om minskad klimatpåverkan och nyttjande av primärenergier. Det nya energisystemet medför även att HEBA fritt kan välja energileverantör för hela fastighetens behov av inköpt energi.

tisdag, 30 april 2019 12:24

Nyfosa köper portfölj för 176 Mkr

 

Stina Lindh Hök, operativ chef på Nyfosa.




Nyfosa har tecknat avtal med Hamhus AB om förvärv av en lagerportfölj till ett värde om 176 Mkr i södra Sverige.

Förvärvet utgörs av sex fastigheter belägna i Linköping, Nässjö, Ljungby, Malmö, Växjö och Falköping om totalt cirka 32.155 kvm med årliga hyresintäkter om 18,9 Mkr. Bland hyresgästerna återfinns PacsOn, Xerox Sverige AB och Laritryck och genomsnittlig återstående avtalstid uppgår till 4,9 år. Uthyrningsgraden uppgår till 97 procent.        

Fastigheterna tillträds den 30 april och förvärvet finansieras genom egen kassa.

– Den nyligen förvärvade lagerportföljen består av fastigheter som håller en god kvalitet med god belägenhet i respektive marknad. Fastigheterna kompletterar det kommersiella beståndet väl geografiskt samt erbjuder en bra avkastning, säger Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.

tisdag, 30 april 2019 12:22

NCC bygger för 185 Mkr i Ale

 

Exempel på NCC Folkboende som tidigare byggts i Kiruna.



NCC ska på uppdrag av Alebyggen bygga fyra punkthus med totalt 116 hyreslägenheter i Nol, Ale kommun, strax norr om Göteborg. I anslutning till dessa ska NCC även renovera tre befintliga huskroppar med totalt 54 lägenheter. Uppdraget är en del av ett strategiskt partneringavtal med Alebyggen och ordervärdet uppgår totalt till 185 Mkr

– Ale har ett stort behov av fler bostäder eftersom kommunen, liksom övriga orter runt Göteborg, har en stor befolkningstillväxt. Genom att i samverkan med NCC bygga nytt inom ett bostadsområde samtidigt som vi renoverar det som behövs i befintliga lägenheter åstadkommer vi en variation i erbjudandet, säger Johan Redlund, vd för Alebyggen.

De fyra nya punkthusen byggs enligt konceptet NCC Folkboende, vilket innebär välplanerade hyresrätter med hög boendekvalitet och balkong till alla lägenheter. De byggs i ett område på Folketshusvägen och Mossvägen i Nol.

Byggstart för två av de nybyggda punkthusen planeras ske i september och byggtiden beräknas till drygt ett år. Parallellt medan dessa uppförs kommer två befintliga hus att rivas, för att därefter ersättas med de andra två nybyggda punkthusen.

De tre husen som ska renoveras är byggda i början av 1970-talet och har ett omfattande underhållsbehov. I NCC:s uppdrag ingår renovering av tak och fasader, nya säkerhetsdörrar, stambyte, nya badrum och nya ledningar för vatten, avlopp och el. Samtliga arbeten inom avtalet beräknas kunna slutföras under 2020–2021.

måndag, 29 april 2019 17:13

Index har säkrat finansiering om 2 Mdr

 

Rickard Haraldsson, vd för Indexgruppen.


Indexgruppen (Index), vilken utgörs primärt av Index Invest International AB (Sverige) och systerkoncernen Index Enterprise LLC (USA), har avtalat om en ny finansiering om cirka 2 Mdr kr från ett internationellt finansinstitut.

 

– Detta är en viktig milstolpe för vår grupp. Finansieringen ger oss handlingsutrymme i våra marknader samt styrka att kunna agera i en annars finansieringsmässigt utmanande bostadsmarknad i Sverige, säger vd Rickard Haraldsson.

 

En del av den nya finansieringen ska Index Invest International AB använda del till att återbetala sitt utestående obligationslån (ISIN SE0005797537) med förfallodag den 22 maj.


Index utvecklar för närvarande ett antal bostadsprojekt. I Sverige är det Havstornet i Norrtälje med 119 lägenheter som ska byggstartas. Under kommande sommar är det start för inflyttning i systertornet, Soltornet, med 87 lägenheter. I USA byggstartas 444 hyreslägenheter i Tampa på Floridas västkust samt 45 hyreslägenheter i Marathon, Florida Keys, till ett sammanlagt projektvärde om cirka 1,1 Mdr kr.

måndag, 29 april 2019 17:08

Byggstart för Nobelberget

 

Nobelbergets första bostadskvarter till vänster och Panncentralen förskola med skorstenen och Formalinfabriken i mitten. Det planerade Sicklastråket kommer att binda ihop Nobelberget med såväl Hammarby Sjöstad som Sickla. Visionsbild: Walk the room


I lördags firade Atrium Ljungberg startskottet för Nobelberget med Stockholm Jazz Festival stod för scenprogrammet med Rigmor Gustafsson i ett bejublat framträdande. På Nobelberget, mellan Sickla och Hammarby Sjöstad, växer en ny stadsdel fram med 500 bostäder, kreativa kontor, kulturetableringar, grönska och mötesplatser. Det första kvarteret omfattar 68 lägenheter, vilka ska vara klara för inflyttning under hösten 2020.

 

I den nya stadsdelen omvandlas karaktärsfulla tegelbyggnaden Formalinfabriken till kreativa kontor, restaurang och café och blir en mötesplats där de första hyresgästerna flyttar in redan till sommaren. Vidare ska Panncentralen, med sin höga skorsten, bevaras och i augusti 2020 flyttar en förskola in i lokalerna.

 

– Jag är väldigt glad över att vi nu startar byggnationen av det nya bostadskvarteret på Nobelberget. Det är en viktig del i förverkligandet av Atrium Ljungbergs vision om att utveckla levande stadsmiljöer, framhöll Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

 

Tornstaden ska bygga 147 hyresrätter åt Wallenstam i Umami Park, Sundbyberg.


Efter ett samarbete med ett P‐husprojekt i Hallonbergen, har Tornstaden fått förtroendet att även bygga 147 av de hyresrätter som Wallenstam ska bygga i området, Umami Park, som är ett nytt bostadsområde som växer fram i Sundbyberg. Bygget har precis startat och beräknad inflyttning blir fjärde kvartalet 2020.

 

Det nya bostadsområdet Umami Park som har börjat ta form i Hallonbergen, Sundbyberg kommer totalt att innehålla cirka 800 nya bostäder fördelade på fem olika etapper. Här skapas en miljö med caféer, restauranger, gym, butiker, kontor, torg, promenadstråk och bostadshus med varierande arkitektur.

 

Tornstaden ska uppföra tre byggnader med de 147 hyresrätterna. Ett av husen byggs delvis ovanpå det P‐hus som Tornstaden har byggt. De tre husen kommer att ha tre olika koncept – koppar, silver och guld. Dekorativa balkongräcken och tegelfasader får färger som följer de olika koncepten. Mellan husen skapas även en trivsam innergård.

 

Beräknad inflyttning blir under kvartal 4 2020.

 

– Att vi erbjuder Tornstaden ett nytt projekt ser jag som ett kvitto på att vi delar syn på god kvalité, hållbarhet, kostnadseffektivitet och hur man jobbar i samverkan, säger Magnus Eklund, avdelningschef för produktion på Wallenstam.

 

– Vi har ett väl upparbetat samarbete med Wallenstam, vilket nu resulterat i att vi fått förtroendet att ansvara för totalentreprenaden av de bostäder som ska byggas i Umami Park Etapp 2. Samverkan innebär att vi är med redan i ett tidigt skede i processen och det skapar mycket goda förutsättningar för ett lyckat resultat, säger Erik Olofsson, vd för Byggnads AB Tornstaden.

 

måndag, 29 april 2019 14:27

HSB får inte bygga vid Nytorget

 

I hörnet Renstiernas gata/Skånegatan på Södermalm, i kv. Bondesonen, får HSB inte bygga 34 bostäder, efter omfattande kritik från 80 privatpersoner samt från Länsstyrelsen, stadsdelsnämnden, Stadsmuseet, Skönhetsrådet och Samfundet S:t Erik.


I hörnet Renstiernas gata/Skånegatan på Södermalm, i kv. Bondesonen, har HSB planerat uppföra ett sexvåningshus med 34 lägenheter om 1 till 4 rum och kök. I bottenvåningen fanns planer på en restaurang/kvarterskrog och på taket en stor gemensam terrass.  Marken, som ägs av Stockholms stad och markanvisades till HSB Bostad AB i maj 2013. Men nu har Stadsbyggnadsnämnden beslutat att planarbetet avslutas för kv. Bondesonen.

 

Orsaken till att planarbetet för kv. Bondesonen är kritik från 80 privatpersoner samt från Länsstyrelsen, stadsdelsnämnden, Stadsmuseet, Skönhetsrådet och Samfundet S:t Erik. Alla är negativa till planförslaget och framför synpunkter i sak, framför allt vad gäller påverkan på riksintresset och kulturmiljön, barnens förskolegård och förlusten av parkmark. De negativa konsekvenserna på kulturmiljön är så omfattande att länsstyrelsen befarar att påtaglig skada på riksintresset kan uppstå.

 

I beslutet från stadsbyggnadsnämnden heter det:

”Kontorets sammanfattande bedömning är att de inkomna synpunkterna rörande kulturmiljön och påverkan på riksintresset inte kan hanteras i ett fortsatt planarbete. Även de negativa konsekvenserna för förskolan är mycket svåra att hantera. Stadens egna miljökvalitetsmål klaras inte för partiklar och kvävedioxid invid Renstiernas gata. Dessa problem finns redan och kan förvärras av att grönskan i planområdet försvinner.”

 

 

 

Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder, anser att kvalitén på deras rating från Moody´s har sjunkit den senaste tiden.


Fastighets AB Balder har beslutat att avsluta samarbetet med Moody’s och bolaget har endast kvar rating från Standard & Poor’s, S&P, som nyligen bekräftat sin rating om BBB stable.

 

– Att vi avslutar samarbetet med Moody’s beror i första hand på att kvalitén på deras rating har sjunkit den senaste tiden samtidigt som vi gör bedömningen att det räcker med en rating från S&P, säger Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder.

 

 

 

Totalt har Wihlborgs hyrt ut 10.700 kvm åt polisutbildningen i Malmö i fastigheten Kranen 2.


I somras tecknade Malmö universitet avtal med Wihlborgs om 9.000 kvm för polisutbildningen i Malmö. Nu har universitetet tecknat ett tioårigt avtal om ytterligare 1.700 kvm, främst föreläsningssalar.

 

Polisutbildningen vid Malmö universitet startade i januari i år och i augusti flyttar utbildningen in i Kranen 2 i Dockan. Här genomför Wihlborgs nu en omfattande ombyggnad för att möta behovet av ytor för bland annat forskning, skjutbanor, övningsmiljöer och garage för polisfordon. Dessa lokaler tas i bruk nu i juli och de tillkommande lokalerna står klara 1 januari 2020.

 

– Det känns naturligtvis bra att vi kan bidra till att tillgodose universitetets behov av ytterligare ytor i samma fastighet. Att få funktionella lokaler koncentrerade till en plats är förstås en styrka och vi ser fram emot att välkomna polisutbildningen till Dockan. Att vi får en blandning av arbetsplatser, utbildning och bostäder är positivt för utvecklingen av området, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

Utöver de 10.700 kvm som Malmö universitet hyr finns utvecklingsmöjligheter för ytterligare 7.000 kvm kontorslokaler i fastigheten.

 

– De återstående ytorna ligger högst upp i fastigheten och här planerar vi för kreativa lokaler med en spännande industriell känsla och ett tydligt arv från varvsindustrin. Vi är övertygade om att detta i kombination med Dockans unika marina miljö och närheten till kommunikationer är attraktivt för en rad olika företag och verksamheter, avslutar Ulrika Hallengren.

 

Caroline Arehult, vd för Hemfosa.

 

Hemfosa genomför förvärv i Sverige, Norge och Finland till ett totalt underliggande fastighetsvärde om cirka 575 Mkr och med årliga hyresintäkter om cirka 42 Mkr. Förvärven i Sverige och Norge kompletterar befintlig portfölj väl på orter där Hemfosa redan äger fastigheter och innebär potential för utveckling. Samtidigt tar Hemfosa sitt första steg in i segmentet förskolor i Finland med ett förvärv av fyra förskolor i Uleåborg.

 

I Motala har Hemfosa förvärvat fyra fastigheter om totalt cirka 12.800 kvm. Fastigheterna ligger i centrala Motala och inrymmer skolor, offentliga kontor och kommersiella kontor. Bland hyresgästerna återfinns Motala kommun och AcadeMedia. Den genomsnittliga återstående avtalstiden är 2,2 år. Tillträde är planerat till den 3 juni 2019.

 

I Tønsberg och Sarpsborg, båda i regionen Stor-Oslo, har Hemfosa förvärvat två fastigheter med fem byggnader i centralt läge om totalt cirka 16.100 kvm. De fullt uthyrda fastigheterna har en återstående avtalstid om 9,5 år och bland hyresgästerna återfinns Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap, Valgdirektoratet, Tønsbergs Stift och NAV Arbeids- og Velferdsforvaltningen. Betydande synergieffekter möjliggörs genom närhet till Hemfosas befintliga fastigheter samtidigt som båda fastigheterna erbjuder potential för utveckling genom tillbyggnation. Tillträde skedde under december 2018 och april 2019.

 

Hemfosa har även förvärvat fyra förskolor i Uleåborg, Finlands femte största stad som ligger i den snabbt växande regionen Norra Österbotten. Den uthyrningsbara ytan uppgår till 1.600 kvm och den genomsnittliga återstående avtalstiden uppgår till 12,9 år. Fastigheterna är fullt uthyrda till Touhula, Finlands största privata förskoleoperatör. Tillträde skedde under februari 2019.

 

– Vi är nöjda att vi genomfört förvärv på alla våra tre marknader. Ambitionen är att hålla ett högt tempo på förvärvsmarknaden och vi fortsätter att utvärdera ett stort antal affärer. Vi är också glada att vi nu tar ett steg in i en för oss ny intressant region i Finland genom förvärvet av en mindre portfölj av moderna förskolefastigheter med långa hyresavtal i den snabbt växande regionen Uleåborg, kommenterar Caroline Arehult, vd för Hemfosa.