17 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 02 maj 2019 15:47

Riksbyggen satsar på KHF och Bonum

 

Jon Ossler och ​Håkan Liljeblad.

 

Riksbyggen höjer nu tempot i arbetet med att skapa fler Kooperativa HyresrättsFöreningar för äldre, KHF, samt att bygga fler seniorbostadsrätter inom Bonum-konceptet.

 

I en ny och förstärkt organisation blir Håkan Liljeblad konceptägare för KHF och Jon Ossler konceptägare för Bonum seniorboende.

 

– Att få fram fler anpassade bostäder för äldre är en av de stora utmaningarna på bostadsmarknaden och som Riksbyggen som i rollen samhällsutvecklare vill vara med och lösa. Målsättningen är att kraftigt öka antalet Kooperativa hyresrättsföreningar, säger Håkan Liljeblad.

 

– Med Bonum seniorboende erbjuder Riksbyggen trygga, inbjudande och praktiska bostäder där det är möjligt att leva aktivt och bo kvar långt upp i åldrarna. Målet är att Riksbyggen fortsatt ska vara den ledande aktören som byggare av seniorbostadsrätter och starkt utöka antalet nya orter att etablera Bonum seniorboende på, säger Jon Ossler.

 

Nya ledamöter till styrelsen i Humlegården Fastigheter är från vänster: Ola Evensson och Sten Dunér. Foto: Länsförsäkringar

 

I samband med Humlegårdens bolagsstämma i april 2019 utsågs Sten Dunér och Ola Evensson till nya styrelseledamöter i Humlegården Fastigheter AB.

 

Sten Dunér (f. 1951) är styrelseordförande i Länsförsäkringar Liv. Han har arbetat inom länsförsäkringsgruppen sedan 1982, senast som vd för Länsförsäkringar AB och dessförinnan som CFO och chefscontroller. Sten Dunér har även flera styrelseuppdrag utöver sitt engagemang i Humlegården och Länsförsäkringar Liv, däribland som styrelseledamot i fastighetsbolaget Balder. Han är även ledamot i Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutvecklings kapitalutskott.

 

Ola Evensson (f. 1965) är vd för Länsförsäkringar Älvsborg och han arbetade dessförinnan som vd för Fryksdalens Sparbank. Utöver uppdraget som styrelseledamot i Humlegården är han även ledamot i flera bolag, däribland Älvsborgs Larmcentral Aktiebolag, Skadedjursbekämpning i Väst AB och LFant AB.

 

Humlegårdens styrelse består därmed av Tomas Eriksson (styrelseordförande), Anders Grånäs, Bengt-Erik Lindgren, Karin Starrin, Sten Dunér samt Ola Evensson.

 

 

Andreas Nelvig, vd för NP3 Fastigheter.

 


NP3 Fastigheter ökade förvaltningsresultatet med 50 procent, vilket medförde att det steg till 103 Mkr (69), motsvarade 1,69 kr/stamaktie (1,17) för första kvartalet 2019. Ökningen orsakades primärt av ett större fastighetsbestånd samt en mer gynnsam vinter på flertalet av bolagets marknader.

 

Under kvartalet steg hyresintäkterna till 246 Mkr (191) med ett driftöverskott som ökade till 159 Mkr (116). Efter värdeförändringar i fastighetsbeståndet om 36 Mkr och värdeförändringar för derivat om –19 Mkr (–) steg resultatet till 105 Mkr (77).

 

I balansen ökade värdet på förvaltningsfastigheterna till 10.414 Mkr (8.530) samtidigt som de räntebärande skulderna steg till  6.459 Mkr (5.334). Det innebar att det egna kapitalet stärktes till 3.569 Mkr (2.943). Lånen finansierades till en genomsnittlig ränta om 2,71 procent  (2,60) och den genomsnittliga räntebindningstiden uppgick till 2,3 år (2,2). Cirka 45 procent  av låneportföljen var räntesäkrad med en förfallostruktur mellan 1 och 7 år. Soliditeten var nära nog oförändrad med 33,1 procent (33,3) och med  en räntetäckningsgrad som förbättrades till 3,3 gånger (2,9)

 

I rapporten säger vd Andreas Nelvig att NP3 kommer att fortsätta växa under 2019:

 

– Trots ett något minskat fastighetsbestånd under första kvartalet känner jag mig trygg i en fortsatt tillväxt under 2019. Utöver att vi kontinuerligt utvärderar både mindre och större potentiella förvärv har vi pågående nybyggnadsprojekt och investeringar i vårt befintliga fastighetsbestånd som uppgick till 112 miljoner kronor. Därtill tillkommer ytterligare 55 miljoner kronor i ett nybyggnationsprojekt som tillkommit efter periodens utgång. NP 3 är väl positionerade och rustade för en fortsatt tillväxt i fastighetsvärde men först och främst i förvaltningsresultat och kassaflöde.

 

Den starka rapporten medförde att aktien steg med cirka 4 procent till 78 kr som senast betalt. SF

 

 

Britta Blaxhult, mark- och projektförvärvschef på Einar Mattsson Projekt AB.

 


Einar Mattssons hyresrättsprojekt i Årsta med cirka 90 nya hyresrätter får nu sällskap av ett nytt projekt där bolaget ska uppföra nästan 100 nya bostadsrätter i samma kvarter. Projektet är godkänt av kommunfullmäktige i Stockholms stad och gör att tidplanen för första etappen säkerställs.

 

Byggstarten är planerad till hösten 2020. Håller planen blir det inflyttning senast 2022.

 

– Vårt mål är att utveckla 4.000 trivsamma bostäder på tio år, varav hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter. Årstafältet kommer att bli en attraktivare plats med nya förskolor, parker, radhus och service med närheten till tvärbanan. Våra hus kommer att ha en fin innegård och fasader mot gatan som bidrar till en levande stadsmiljö, säger Britta Blaxhult, mark- och projektförvärvschef på Einar Mattsson Projekt AB.

 

Hyresrätterna och bostadsrätterna kommer att ligga i samma kvarter och placeras mot Vallastråket. Målet är att även bidra med lokaler om cirka 400 kvm som exempelvis kan inhysa verksamheter som gym, butiker och caféer. Einar Mattsson tänker alltid proaktivt utifrån en lokalstrategi som tar sin utgångspunkt i vad området kan behöva kompletteras med, och vad de boende kan tänkas efterfråga, för att få rätt lokalhyresgäster.


I Årstafältets första etapp kommer det att byggas cirka 1.000 nya bostäder, varav cirka 125 studentlägenheter och cirka 15 stadsradhus. Det ska även bli butikslokaler, tre förskolor och park. Ett av målen för Årstafältet är att det ska bli en levande stadsdel med fina offentliga miljöer. Husen kommer därför att få entréer ut mot gatan och verksamheter i bottenvåningarna. På flera ställen utmed gatorna anläggs små torg och platser som blir tillgängliga för alla.

 

 

torsdag, 02 maj 2019 11:03

Nyfosa köper för 470 Mkr av Alecta

 

Jens Engwall, vd för Nyfosa.

 

 

 


Nyfosa har tecknat avtal med Alecta om förvärv av två handelsfastigheter till ett värde om cirka 470 Mkr. Fastigheterna ligger i Västerås och Borås och har en sammanlagd yta om cirka 40.400 kvm med årliga hyresintäkter om 42,6 Mkr. Tillträde sker vid halvårsskiftet.

Bland hyresgästerna i Västerås återfinns bland andra Ahlsell, Plantagen och XL-Bygg, och genomsnittlig återstående avtalstid uppgår till 5,4 år. Större hyresgäster i Borås är Citygross, Jula och Swedol och genomsnittlig återstående avtalstid uppgår till 4,9 år. Uthyrningsgraden uppgår till 86 respektive 100 procent.

Förvärvet finansieras genom egen kassa och utnyttjande av befintlig kreditfacilitet.

– Denna affär passar oss väl. Fastigheterna bidrar med god intjäning och är belägna i områden som vi tror mycket på. Därutöver finns uthyrningspotential i Västerås, kommenterar Stina Lindh Hök, Operativ chef för Nyfosa.

 

 


Cushman & Wakefields transaktionsteam i Malmö utökas nu med ytterligare två starka rekryteringar, Erik Kasselstrand (bilden t v) har anställts som Associate Director och Tina Dalaei (t h) stärker upp som analytiker.

Erik Kasslestrand kommer närmast från PWC i Malmö där han arbetat med transaktioner, värdering och strategisk rådgivning framför allt med fokus på södra Sverige. Han har en civilingejörsexamen, lantmäteri, från Lunds Tekniska högskola.

 

Tina Dalaei har en magisterexamen från Handelshögskolan i Stockholm.


– Vi märker ett ökat intresse för djupare och mer ingående analyser hos våra kunder. Marknaden går mot mer komplexa transaktioner. Tillsammans med Erik och Tina kan vi stärka våra kunders position i affären och genomföra fler och bättre transaktioner, säger Mikael Stellinger, Partner, Cushman & Wakefield, Capital Markets i Malmö.

 

 


 

Luma är en byggnad med en spännande historia. Fastigheten byggdes som en lampfabrik på 30-talet och ritades av arkitekterna Artur von Schmalensee och Eskil Sundahl. Miljön är kulturhistoriskt värdefull och Luma anses vara en av funktionalismens viktigaste byggnader i Stockholm

 

 

 


Publicis Groupe, ett av världens största nätverk för media och kommunikation avtalar med Fabege om nytt kontor i Luma, i Hammarby sjöstad. Avtalet är på 6 år och avser 2.900 kvm med en årshyra om 10,7 Mkr.

 

Publicis Groupe är internationell koncern med säte i Paris och noterad på Paris-börsen med över 80.000 anställda och koncernen har verksamhet i över 100 länder. Nu samlar företaget sina byråer i Stockholm med dryga 200 medarbetare i Hammarby Sjöstad, vilket innebär att de samlokaliserar bolag som Starcom, Publicis Sapient, Zenith, BBH, MSL och Saatchi & Saatchi.

 

Det nya svenska huvudkontoret blir flexibelt, modernt och med kreativ karaktär genom Luma-husets industriella och öppna arkitektur. Två tidigare lokaler kommer att slås samman i en av den gamla lampfabrikens äldsta delar i Luma och kommer utgöra en spännande arena för både medarbetare, kunder och besökare.

 

– Karaktären i vår nya lokal i Luma kommer passa vår verksamhet perfekt. Vi vill å ena sidan kunna jobba integrerat och öppet för att kunna lösa uppgifter multi-perspektivt och å andra sidan utveckla specialistfunktioner i dedikerade team med anpassade ytor för detta. Vi tycker att hela området känns som ett av de mest progressiva och mest innovativa i Stockholm, berättar Göran af Klercker, vd för Publicis Groupe Sweden.

 

Luma uppfördes ursprungligen 1929–30 i stilen svensk industrifunktionalism. Arkitekter var Artur von Schmalensee och Eskil Sundahl, som arbetade på uppdrag av beställaren Kooperativa Förbundet. Byggnaden är skyddad enligt Kulturminneslagen. Huset har tio våningsplan och har genom åren moderniserats och byggts till flera gånger. Kooperativa förbundets bedrev glödlampstillverkning här fram till 1970.

 

Luma är en fantastisk byggnad med en helt unik karaktär som tydligt attraherar spännande och kreativa företag, därför är jag inte förvånad över att intresset har varit stort. Vi ser fram emot att välkomna Publicis Media till Luma och Hammarby Sjöstad, säger Andreas Malmsäter, uthyrningschef på Fabege.

 

 

Mikko Jalava, investeringschef  på Lehto Asunnot Oy.


Den finska bygg- och fastighetsgruppen Lehto har tecknat avtal med en fastighetsfond tillhörande DWS att bygga och sälja en bostadsfastighetsportfölj bestående av 542 lägenheter till DWS. Lägenheterna ska inrymmas i sex olika byggnader i Esbo (Helsingfors), Åbo, Kirkkonummi (Kyrkslätt, väster om Helsingfors) Riihimäki (cirka 8 mil norr om Helsingfors) och Jyväskylä. Några av byggnaderna är redan under uppbyggnad och samtliga kommer att vara färdigställda senast under 2020.

 

– Vi är nöjda med vår första bostadsinvestering i Finland och vi ser fram emot att öka vår nordiska portfölj vidare inom bostadsområdet, säger Martin Weikamp, ​​ansvarig för transaktioner i Nordeuropa vid DWS.

 

Parterna publicerar inte transaktionsvärdet, med enligt avtalet ska Lehto ansvara för uthyrningen av lägenheterna och det slutliga transaktionspriset är beroende av antal uthyrda lägenheter och den faktiska hyran vid varje stängning.

 

Fastigheterna överlämnas till köparen efter färdigställandet, då köpeskillingen också ska betalas. Om uthyrningsgraden inte uppnår en viss överenskommen nivå vid det avtalade tillträdesdatumet har köparen rätt att avstå förvärvet.Lehto kommer att finansiera byggandet från sina kassareserver och banklån.

 

– Vi är mycket glada över att ha en betydande kund som DWS och det visar att det finns efterfrågan på prisvärd kvalitet bostadsfastigheter med bra läge, säger investeringschef Mikko Jalava, Lehto Asunnot Oy.

 

 

DWS Group är en av världens ledande kapitalförvaltare, med förvaltningstillgångar om 692 miljarder euro, cirka 7.360 Mdr kr  och med 3.400 medarbetare.

tisdag, 30 april 2019 13:13

Lisa Elfström, ny vd för SundaHus

 


Styrelsen för SundaHus i Linköping AB har utsett Lisa Elfström (bilden) till ny vd. Hon tillträder tjänsten den 6 maj och ersätter Arvid Jannert som efter 8 år lämnar sin position för en mer aktiv roll i styrelsen med fokus på företagets övergripande strategier.

 

– Jag är glad över att kunna presentera Lisa Elfström som ny vd, säger SundaHus styrelseordförande Simo Pykälistö. Lisa har haft olika ledande positioner sedan 2011 och har en djup förståelse för komplexiteten i verksamheten och hur bolaget kan hjälpa företag och organisationer med att skapa långsiktigt värdefulla byggda miljöer genom enkla och effektiva lösningar för medvetna materialval. Jag är övertygad om att hon kommer kunna vidareutveckla det som Arvid Jannert byggt upp och leda företaget till nästa steg i utvecklingen och skapa innovativa och hållbara lösningar som leder till en giftfri och god bebyggd miljö, avslutar han.

 

– Jag är mycket hedrad och glad över det förtroende som styrelsen nu ger mig. Jag ser fram emot att få leda och utveckla ett företag som med stark innovationskraft och kompetens skapat ett erbjudande som förenar miljönytta med affärsnytta, säger Lisa Elfström.

 

SundaHus ska erbjuda fastighetsägare trygghet, nu och i framtiden, genom ett brett utbud av tjänster för medvetna materialval. Med ett webbaserat system och kvalificerad rådgivning är SundaHus en helhetslösning för att systematisera arbetet med att fasa ut farliga ämnen i en byggnads hela livscykel. SundaHus i Linköping AB grundades 1990 som ett konsultbolag för en bättre inomhusmiljö och är idag en ledande aktör på området medvetna materialval.

 

 

 



 


Rekryteringen av Peter Neuberg (bilden) innebär att SEHED Byggmästargruppen AB och Byggmästargruppen Stockholm BMG AB får en ny vd. Han kommer närmast från rollen som vd för JM Entreprenad och han tillträder sin nya befattning den 1 augusti.

 

SEHED Byggmästargruppen är moderbolag i en koncern med specialistföretag inom byggsektorn. Koncernen har expanderat kraftigt under de senaste åren och hade år 2018 en omsättning på drygt 1,7 Mdr kr med cirka 400 medarbetare.