17 maj 2024

Redaktionen

måndag, 06 maj 2019 13:50

Skanska satsar 680 Mkr i Poznan

 

Skanskas kontorskvarter Nowy Rynek i polska Poznan omfattar totalt cirka 100.000 kvm.

 



Skanska investerar cirka 680 Mkr (65 MEUR) i den tredje kontorsbyggnaden i projektet Nowy Rynek i Poznan, Polen. Investeringen avser en byggnad om 27.000 kvm fördelat på 14 våningar och i byggkontraktet, som värderas till motsvarande cirka 340 Mkr, ingår även ett parkeringsgarage för både den tredje och den fjärde byggnaden.

 

Byggnadsarbetena startade i slutet av april och kontorshuset är planerat att vara färdigställt under andra kvartalet 2021. Projektet är registrerat för att certifieras enligt WELL, och väntas få certifikaten LEED Gold samt Building without Barriers för sin tillgängliga design, inkluderande för personer med funktionshinder.

 

Nowy Rynek är Skanskas tredje kommersiella utvecklingsprojekt i Poznan, med en total uthyrningsbar yta på cirka 100.000 kvm. Komplexet ligger i stadens centrala affärsdistrikt och skapar ett nytt kvarter i Poznan. Den första byggnaden har Skanska sålt till Franklin Templeton Investments, medan uthyrningen i stort sett är klar för den andra byggnaden.

måndag, 06 maj 2019 13:01

Fabege säljer för 1,6 Mdr till KPA

 

Den nyuppförda kontorsfastigheten Pelaren 1 i sydvästlig vy. Fastigheten omfattar 21.500 kvm och har teleoperatören Tre som största hyresgäst.

 



Fabege säljer fastigheten Pelaren 1 i Söderstaden, mitt emot Globen i Stockholm, till KPA Pension. Detta sker genom en bolagsförsäljning med ett underliggande fastighetsvärde om 1.608 Mkr. I enlighet med gällande redovisningsregler kommer resultatet att redovisas som en orealiserad värdeförändring om 138 Mkr i andra kvartalet 2019. Tillträde beräknas till den 1 juli 2019. Catella har varit transaktionsrådgivare.

Pelaren 1, som färdigställdes i höstas, utgör med sina cirka 21.500 kvm ett nytt landmärke mitt emot Tele2 Arena och Globen där det tidigare bara fanns en grusplan. I och med uppförandet av huset har även en lugn lokalgata på Pastellvägen och ett skydd mot Nynäsvägen för de boende skapats. I bottenvåningen finns en restaurang som är öppen för allmänheten som bidrar till en levande gatumiljö. Mobiloperatören Tre är den enskilt största hyresgästen och disponerar cirka 70 procent av byggnaden.

Försäljningen är i linje med Fabeges övergripande strategi att avyttra fullt utvecklade fastigheter och skapa nya värden genom att fortsätta utveckla byggrätter i attraktiva tillväxtområden i Stockholm.

– Försäljningen bevisar att transaktionsmarknaden är fortsatt stark i Stockholm. Efterfrågan på moderna kontor i bra lägen är god och vi ser ingen avmattning i antal förfrågningar från institutionella placerare, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och chef för affärsutveckling på Fabege.

måndag, 06 maj 2019 11:38

IN3PRENÖR bygger skola i Huddinge

 

Den nya grundskolan i Segeltorp, Huddinge, utförs i partnering mellan Huddinge Samhällsfastigheter och IN3PRENÖR där de båda är delaktiga tidigt i projektet och bidrar med sina erfarenheter och kompetenser för att gemensamt åstadkomma en bättre helhetslösning än vid en traditionell entreprenad.

 


IN3PRENÖR har fått förtroendet av Huddinge Samhällfastigheter att på totalentreprenad i partnering utforma och bygga den nya grundskolan i Segeltorp. I uppdraget ingår även nybyggnad av en fullstor idrottshall. Totalt kommer skolan att få en yta på 14.000 kvm och rymma plats för 940 elever.

Den nya skolan ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Gemensam projektering inleds under våren med planerad byggstart tredje kvartalet 2020 och färdigställande årsskiftet 2022/2023.

– Vi är glada för över att vi fått förtroendet att bygga ännu ett stort skolprojekt i samverkan, säger Anders Bysell, vice vd på IN3PRENÖR.

 

Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

 

Amasten Fastighets AB har idag ingått en avsiktsförklaring med ICA-handlarnas Förbund Finans om förvärv av Urbano AB med betalning genom nyemitterade aktier i Amasten.

 

Avsiktsförklaringen ger Amasten en exklusiv rätt att förhandla med ICA-handlarnas Förbund om att ingå slutligt avtal och förvärva samtliga aktier i Urbano. Urbano äger, genom dotterbolag, en fastighetsportfölj bestående av bostadsfastigheter i Nyköping, Nynäshamn, Upplands Väsby, Örebro, Växjö och Gävle om cirka 2.600 lägenheter med ett fastighetsvärde per 31 mars 2019 om cirka 3 Mdr kr.

 

I enlighet med avsiktsförklaringen ska Amasten förvärva aktierna i Urbano för en köpeskilling om 978,5 Mkr. Urbano ska enligt avsiktsförklaringen genomföra en vinstutdelning inför Amastens förvärv så att konsoliderat eget kapital i Urbano med dotterbolag motsvarar köpeskillingen vid förvärvstidpunkten. Parternas avsikt är att Amasten ska överta Urbanos externa finansiering om cirka 1,8 Mdr.

 

I enlighet med avsiktsförklaringen ska Amasten äga rätt att kvitta köpeskillingen mot 190 miljoner nyemitterade stamaktier av serie A (”vederlagsaktierna”), vilka således ska emitteras till en teckningskurs om 5,15 kronor per aktie. Teckningskursen motsvarar 95,1 procent av den volymviktade genomsnittliga betalkursen som bolagets stamaktier har handlats till på Nasdaq First North Premier Stockholm under de närmaste trettio handelsdagar som föregått undertecknandet av avsiktsförklaringen.

 

Parterna avser att ingå bindande överlåtelseavtal under maj 2019, villkorat av årsstämmans beslut om antagande av bemyndigandet. Tillträde förväntas ske den 1 juli 2019.

 

En sammanslagning av Amasten och Urbano skapar en väsentligen större noterad fastighetskoncern med ett gemensamt fastighetsbestånd innefattande över 5.500 lägenheter med ett fastighetsvärde om närmare 7 Mdr kr.

 

Sammanslagningen stärker förutsättningarna för effektivare fastighetsförvaltning, skapar potential för synergier inom central administration och finansiering, ökar marknadsnärvaron, breddar kunderbjudandet och förbättrar möjligheterna till framtida värdeskapande investeringar. Synergierna som skapas genom förvärvet väntas bidra till att förvaltningsresultatet per aktie i Amasten ökar. Vidare får det nya bolaget en stark huvudägare i ICA-handlarnas Förbund som kan stötta Bolaget i sin framtida tillväxt.

­­

 

– Förvärvet av Urbano skapar ett större bostadsfastighetsbolag som möjliggör för effektivare förvaltning samt stärker möjligheterna för framtida tillväxt som fortsatt kommer att ske genom aktiv förvaltning, nybyggnation, förvärv och apportförvärv. Dessutom blir ICA-handlarnas Förbund en stark huvudägare som är en erkänd aktör på nationell och lokal nivå, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

– Sedan 2010 har vi byggt upp en väl fungerande fastighetsverksamhet i Urbano. Nu vill vi ta nästa steg genom en affär som skapar ett större bostadsfastighetsbolag med ökade skalfördelar och goda förutsättningar för framtida tillväxt. Vi ser fram emot att vara långsiktiga och betydelsefulla ägare i Amasten och att stötta bolaget i sin fortsatta tillväxtresa, säger Göran Blomberg, CFO för ICA-handlarnas Förbund.

 

Amastens styrelse har i kallelsen till Amastens årsstämma den 16 maj 2019 föreslagit dels att årsstämman beslutar att utöka bolagsordningens gränser för antal aktier och aktiekapital, dels att årsstämman beslutar att bemyndiga styrelsen att emittera så många nya aktier som ryms inom den nya bolagsordningens gränser (”Bemyndigandet”).

 

Genom teckning av vederlagsaktierna kommer ICA-handlarnas Förbund att bli den största aktieägaren i Amasten med ett innehav motsvarande upp till cirka 46,4 procent av det totala antalet utestående aktier i bolaget och upp till cirka 46,5 procent av det totala antalet utestående röster i bolaget.

 

Amasten har tidigare utgivit 15 miljoner teckningsoptioner, berättigande till teckning av 15 miljoner nya stamaktier av serie A samt, såsom tidigare offentliggjorts, dels ingått bindande förvärvsavtal avseende  fastigheter i Sundsvall med bolaget.

 

Handelsbanken Capital Markets agerar gemensam finansiell rådgivare till Amasten och ICA-handlarnas Förbund i samband med transaktionen. Advokatfirman Glimstedt agerar legal rådgivare till Amasten och Gernandt & Danielsson Advokatbyrå agerar legal rådgivare till ICA-handlarnas Förbund.

 

I en kommentar kan sägas att Amasten har gjort ett flertal stora transaktioner och fått nya huvudägare under kort tid.

 

I april i år köpte Amasten 11 bostadsfastigheter och en tomt i Köping med 220 lägenheter för 216 Mkr av Sterner Stenhus Fastigheter, storägare i Amasten. Se länk:

 

I mars i år blev Nordika III Fastigheter med vd Jonas Grandér ny storägare i Amasten genom att tillföra Amasten 175 Mkr genom en riktad nyemission. Se länk:

SF

 

 

Patrik Mellgren, vd på Tobin Properties, tror mer på Nacka efter förlustaffärer om cirka 50 Mkr i Uppsala.

 

 

Tobin Properties tillträder de sista byggrätterna i projektet Nacka strand 3, som omfattar cirka 15.000 ljus BTA, motsvarande cirka 160 bostäder. Samtidigt säljer bolaget fastigheterna Uppsala Dragarbrunn 4:12 och 4:13 i Linné-kvarteren i centrala Uppsala till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 158 Mkr, vilket innebär en större förlust.

 

Det var i november 2016 som Tobin Properties köpte fastigheten Dragarbrunn 4:11 i centrala Uppsala för 185 Mkr. Projektfastigheten, som drevs som hotell, om cirka 6.000 kvm, delades sedan upp i fastigheterna Dragarbrunn 4:12 och 4:13. Men när nu Tobin Properties säljer dessa två fastigheter för 158 Mkr, gör bolaget en förlust om 27 Mkr.


Uppsala har varit ett spöke för Tobin. I januari 2017 avtalade Tobin Properties med Landstinget, Region Uppsala, om köp av de tre fastigheterna Fjärdingen 27:5, Fjärdingen 27:6 och Fjärdingen 29:1, omfattande 7.800 kvm i centrala Uppsala. Den avtalade köpeskillingen var 225 Mkr. Men Tobin kunde inte fullfölja förvärvet och Landstinget, Region Uppsala återbetalade inte en handpenning om 22 Mkr. Se länk:

 

Nu när marknaden för bostäder i Uppsala är svag tror Tobin mer på Nacka då Patrik Mellgren, vd på Tobin Properties, säger:

– Vi fortsätter renodlingen av vår projektportfölj och satsar vidare i Nacka strand, ett av Stockholms mest attraktiva expansionsområden. Vi kommer under de närmaste åren utveckla cirka 600 bostäder i området, där första etappen består av 60 lägenheter. SF

 

 


 

Northvolts basbyggnad för en batterifabrik i Skellefteå ska omfatta drygt 100.000 kvm och på sikt beräknas över 2.500 personer arbeta där.

 

 

M2 Asset Managments dotterföretag Logistic Contractor, som ingår i Wästbygg, har tecknat avtal med Northvolt om att uppföra basbyggnaden till deras anläggning för tillverkning av batterier i Skellefteå. Avtalet omfattar över 100.000 kvm och när anläggningen är färdig kommer den att vara en av Europas största batterifabriker. På sikt beräknas drygt 2.500 personer arbeta där. Logistic Contractor kommer att påbörja arbetena på plats under sommaren och vara klara under senare delen av 2020.

 

– Det känns fantastiskt positivt att vi får uppdraget när ett av Sveriges största industriprojekt ska uppföras. Vi har stor erfarenhet av den här typen av industrifastigheter och efter att ha fört diskussioner med Northvolt har vi kunnat presentera en genomtänkt och kostnadseffektiv lösning för dem, säger Anders Bothén, vd på Logistic Contractor.

 

– Wästbygg Gruppen och Logistic Contractor är specialister på den här typen av industriella etableringar, vilket var helt avgörande för oss när vi valde partner inför byggstarten. Vi märker hur efterfrågan från kunder på hållbara battericeller ökar från dag till dag och vi ser fram emot att sätta igång byggnationen av basbyggnaden till fabriken som ett första steg för att kunna möta det behovet, förklarar Jan Edgren, Head of Construction på Northtvolt.

 

Projekteringsarbetet är redan igång. På plats i Skellefteå pågår samtidigt en storsatsning där infrastruktur i form av vägar, VA, el och fiber dras fram till byggområdet som förberedelse inför byggstarten.

 

– Vi känner oss väl förberedda och ser fram emot samarbetet med Northvolt, avslutar Anders Bothén.

 

 


 

Med YIT:s och Satos förslag Punos (fläta) skapas ett funktionellt centrum, där boende och passagerare får tillgång till ett brett serviceutbud och smidigt kan byta från ett transportmedel till en annat. Bild: Cederqvist Jäntti Arkkitehdit Oy

 


Helsingfors stad har beslutat att gå vidare med YIT:s och Satos gemensamma förslag Punos (fläta) för kvarteret Jokeri i Helsingfors östra centrum.

I utvecklingsplanerna ingår en terminal för kollektivtrafik, service-, butiks- och kontorslokaler samt bostäder med blandade upplåtelseformer. Målsättningen är att bygga ett funktionellt och trevligt stadscentrum med högkvalitativt stadslandskap och arkitektur ovanpå den nuvarande tunnelbanestationen.

Närmast ska projektets tekniska och ekonomiska genomförbarhet undersökas tillsammans med inblandade myndigheter och operatörer. Målet är att starta byggandet under nästa år, med de första bostadsenheterna, anläggningarna och affärslokalerna färdigställda 2023-2024. Enligt planerna kommer Punos att ha cirka 350 yteffektiva bostäder och cirka 9.000 kvm kontors- och affärslokaler.

 

Sato som förvaltar cirka 25.000 lägenheter i Finland, ägs till cirka 54 procent av Fastighets AB Balder.

 

Patrizia har förvärvat en portfölj med logistikfastigheter om 131.000 kvm, belägna på tre centrala orter nära Rotterdams hamn.

 

Patrizia Immobilien har förvärvat en portfölj med logistikfastigheter belägna på tre centrala orter i Nederländerna på uppdrag av Patrizias fond Logistik-Invest Europa II. Säljaren DHG, en fastighetsinvesterare och -utvecklare från Rotterdam, erhåller 130,8 MEUR, cirka 1,4 Mdr kr,  av Patrizia, för primärt 131.000 kvm logistikytor i Rotterdam, Moerdijk och Bergen op Zoom,  orter som ligger i logistikkorridoren till och från Rotterdams hamn.

 

Flera logistikytor i förvärvet är lämpliga för hantering av farligt gods, ett snabbt växande marknadssegment, på grund av strängare lagar och förordningar.

 

Emile Poort, chef för transaktioner för Patrizia Benelux, säger i en kommentar:

– Vi förvärvar en attraktiv logistikportfölj som levererar säkra intäkter långsiktigt för våra kunder. Portföljen har direkt tillgång till logistikytor nära Rotterdam, som är Europas största hamn.


Nicolai Soltau, fondchef på Patrizia,säger:

– Med detta förvärv har vi byggt upp en portfölj med 18 fastigheter i fonden under endast sju månader – ett bevis på vår kunskap om marknaden och att vi kan genomföra transaktioner med vårt utvidgade logistikteam efter integrationen av nya företagsförvärv.

 

Patrizias fond Logistik-Invest Europa II gör nu sitt andra förvärv efter ett första köp i Tyskland och Nederländerna. Patrizias föregångare, Logistik-Invest Europa I, har nu avslutat sina investeringar under första kvartalet 2019.

 

Totalt förvaltar nu Patrizia logistiktillgångar runt om i Europa till ett värde om drygt 2 miljarder euro, cirka 21,5 Mdr kr.

 

Patrizia Immobiliens rådgivare var Appelhoven Vastgoed, CBRE och Loyens & Loeff. DHG, säljarens rådgivare, var TLF Real Estate och Loyens & Loeff.

 

 


Vasakronan rekryterar Viktoria Nilsson (bilden)  till en ny tjänst som marknadschef. Hon har tidigare arbetat på Vasakronan men kommer närmast från Atrium Ljungberg där hon har varit marknadsstrateg.

I samband med rekryteringen kommer funktionerna för marknad, it och utveckling att samordnas för att bättre kunna utveckla ett bredare kunderbjudande. Förutom skräddarsydda och nyckelfärdiga lokaler är coworking en ny del i erbjudandet. Kunderna kommer att få tillgång till en kombination av olika typer av arbetsplatslösningar, och avtalstiderna kommer att bli mer flexibla. Peter Östman, Vasakronans kommunikationschef, kommer att ansvara för samordningen.

– Det här är en naturlig utveckling av hur vi sedan en tid arbetat med vårt kunderbjudande. Vi kommer successivt förstärka resurserna för att hantera ett bredare och mer modernt erbjudande. Flexiblare avtalstider, ett ökat inslag av tjänster och nya digitala kundgränssnitt är spännande inslag för hela vår bransch. För oss innebär det att vi måste öka fokus och handlingskraft i den utvecklingen, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

 

Mobilia i Malmö får ett utökat serviceutbud i form av tandläkare och vårdcentral.

 

Mobilia tar nästa steg i utvecklingen att bli en central plats i Malmö för handel, service, kultur och nöje och nu även vård och hälsa. Atrium Ljungberg har tecknat avtal med Folktandvården Skåne och Mobilia Vårdcentral om sammanlagt närmare 1.500 kvm. De två nya aktörerna flyttar in i Centrumhuset på plan två under hösten 2020.

 

– Att bredda utbudet inom samhällsservice, vård och hälsa är en viktig del i vidareutvecklingen av Mobilia. Vi är därför glada att redan nu ha tecknat avtal med både tandläkare och vårdcentral, som båda utgör en viktig del i vårt pågående konceptarbete kring att förenkla vägen till ett långsiktigt hälsosammare liv, säger Andreas Lundberg, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg i Malmö.


Mobilia hade 14 miljoner besökare under 2018 och har under de senaste åren genomgått en omfattande utveckling. För närvarande pågår byggnation av Torghuset i Mobilia, som kommer innehålla flera bostäder, Nordisk Film Bio samt barnkulturhuset Funnys Äventyr. Det centrala torget kommer att byggas om för att bjuda in till både lek och umgänge, samt förstärkas med ytterligare restauranger och nöjesutbud.