17 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 07 maj 2019 15:38

Byggmarknaden: Norge mot strömmen

 

 

Bygginvesteringarna förväntas att utvecklas i sämre takt framöver. Det finns dock skillnader mellan de nordiska länderna.  Foto: Industrifakta & Mickael Tannus

 

 


I sin senaste konjunkturrapport för den nordiska byggmarknaden redovisar analysföretaget Industrifakta att den förväntade inbromsningen av ekonomin påverkar stora delar av Norden på bred front. Det är inte bara BNP-tillväxten som dämpas utan även bygginvesteringarna förväntas utvecklas i sämre takt framöver. Det finns dock skillnader mellan de nordiska länderna.

 

I genomsnitt förväntas BNP-tillväxten uppgå till drygt 1,5 procent årligen under 2019 och 2020 i Sverige, Danmark och Finland.

 

Husbyggandet beräknas under samma period minska i omfattning på den svenska marknaden medan Danmark förväntas nå en svag ökning och Finland spås få en horisontell utveckling. I en mer positiv riktning går däremot Norge. Där förväntas tillväxten i ekonomin accelerera och de samlade husbyggnadsinvesteringarna väntas växa i stabil takt.

 

Precis vid Nytorget, mitt bland butiker och restauranger på Södermalm, ligger den K-märkta fastigheten Bonden Mindre 14, markerat med en röd linje. Fastigheten ritades av arkitekt Carl Åkerblad, uppfördes 1929 och har löpande byggts om.

 

 

 

Bonden Mindre 14 vid Bondegatan 40/Nytorgsgatan 40/Skånegatan 75 på Södermalm ägs sedan 1993 av Andersson Company Fastighets AB.

 



Stadsbyggnadskontoret i Stockholm har upprättat ett förslag till en ny detaljplan inom fastigheten Bonden Mindre 14 vid Nytorget på Södermalm. Planförslaget innehåller möjlighet till bostäder, förskola, vård- och omsorgsboende, kontor samt lokaler för centrumändamål.

 

Den nuvarande detaljplanen tillåter endast bostäder utöver lokaler i bottenvåning. Det nya planförslaget innebär att nuvarande verksamhet med bostäder, förskola, vård- och omsorgsboende och centrumverksamhet kan fortsätta bedrivas inom fastigheten.

 

Enligt den nya planen får bostäder finnas i hela fastigheten, utom i gatuplan, där lokaler för centrumändamål föreslås, i enlighet med hur ytorna används idag.

 

Förslaget för den nya planen innebär också att förskola får finnas i byggnaden, dock om maximalt 1.500 kvm. Befintlig förskoleverksamhet i fastigheten använder totalt 1.448 kvm.

 

Även ett vård- och omsorgsboende får inrymmas i fastigheten, dock om maximalt 3.000 kvm. Befintligt vård- och omsorgsboende i fastigheten använder totalt 1.948 kvm. Totalt kommer kontor om maximalt 1.000 kvm tillåtas i fastigheten.

 

Carlanderska sjukhuset i Göteborg har sitt ursprung 100 år tillbaka i tiden.

 



 

White skapat en helhet som förverkligar visionen om ”möjligheternas sjukhus” – och samtidigt nästan fördubblat Carlanderska sjukhuset storlek.



Med ett öga på ritningarna från 1917 och det andra riktat mot framtidens vårdbehov har White skapat en helhet som förverkligat visionen om ”möjligheternas sjukhus” – och samtidigt nästan fördubblat Carlanderska sjukhuset i Göteborg i storlek. Nu har Carlanderska sjukhuset och psykiatriska kliniken i Nuuk har blivit nominerade i årets upplaga av European Healthcare Design Awards.

 

Det färdigställda privatsjukhuset Carlanderska kan vinna i kategorin ‘Design for Adaptation and Transformation’ medan kliniken i grönländska huvudstaden Nuuk tävlar i kategorin ’Future Healthcare Design’.

 

Carlanderska sjukhuset har sitt ursprung 100 år tillbaka i tiden. Här erbjuds modern vård i en kulturhistorisk miljö. Med ett öga på ritningarna från 1917 och det andra riktat mot framtidens vårdbehov har White skapat en helhet som förverkligar visionen om ”möjligheternas sjukhus” – och samtidigt nästan fördubblat sjukhusets storlek.

 

Det moderna tillägget från 2017 har styrts av två huvudsakliga faktorer: att möjliggöra modern vård och behandling inom den ursprungliga tomten och att korrespondera med det befintliga uttrycket.

 

I Nuuk balanserar den nya kliniken lugn, läkande och trygg arkitektur med det grönländska landskapet och de existerande byggnaderna. Genom att tillämpa principerna för ’healing architecture’ skapas en öppen, läkande och omvårdande miljö för patienterna och en säker och attraktiv arbetsplats för personalen. En vision för projektet är att säkerställa ett rikligt dagsljusinsläpp, ett grepp som också erbjuder unika vyer över det omgivande landskapet.

 

Förslaget använder rationell byggteknik med få byggmaterial, vilket minimerar byggtiden, minskar transportkostnader och säkrar en rationell och effektiv projektleverans som är avgörande i dessa arktiska miljöer.

 

Vinnaren utses under European Healthcare Design 2019 Congress, som hålls i London på The Royal College of Physicians 17-19 juni.

 

– Arkitekturen styrs av två huvudsakliga faktorer: att möjliggöra modern vård och behandling inom den ursprungliga tomten och att korrespondera med det befintliga uttrycket, säger Ulla Antonsson, ansvarig arkitekt på White.

 

tisdag, 07 maj 2019 14:42

Vasakronan: Stora nyuthyrningar

 

Efter elva år som vd på Vasakronan har Fredrik Wirdenius informerat styrelsen om att han önskar lämna sitt uppdrag. Rekrytering av ny vd har påbörjats och Wirdenius fortsätter som vd tills dess att ny vd tillträder.

 

 


Årets första kvartal 2019 har inletts starkt för Vasakronan med flera stora nyuthyrningar. Totalt genomfördes nyuthyrningar motsvarande 93.000 kvm (27.000) med en årshyra om 327 Mkr (106 Mkr). Totalt ökade hyresintäkterna till 1.724 Mkr (1.643). I ett jämförbart bestånd var ökningen 6 procent (5). Nettouthyrningen uppgick till 167 Mkr (–23) och med en uthyrningsgraden som ökade till 93,5 procent (92,8) vid periodens utgång. Vakansen förklaras till 2,4 procentenheter (2,8) av vakans i pågående projekt och utvecklingsfastigheter.

 

Driftöverskottet ökade till totalt 1 279 Mkr (1.156), varav 38 Mkr av ökningen förklaras av övergången till den nya leasingstandarden IFRS 16.

 

Resultatet före värdeförändringar och skatt ökade till 968 Mkr (861), vilket motsvarade en ökning om 12 procent (3), en ökning som förklaras främst av större hyresintäkter.

 

Värdeförändring på fastigheter minskade till 716 Mkr (1.708), motsvarande en värdeökning om 0,6 procent (1,4).  Värdeförändring på derivat försämrades till –627 Mkr (–24) till följd av sjunkande långa marknadsräntor.

 

Det innebar att fastighetsbeståndets värde uppgick vid periodens utgång ökade 139.381 Mkr (128.339). Bolagets pågående fastighetsprojekt hade en total investeringsvolym om 12.444 Mkr (9.049), varav 4.669 Mkr (2.549) var upparbetat per den 31 mars. Uthyrningsgraden i de större projekten uppgick vid utgången av perioden till 52 procent (38).

 

På grund av kvartalets mindre värdeökningar sjönk resultatet efter skatt till 816 Mkr (2.027).

 

I balansen ökade de långfristiga skulderna till 76.493 Mkr (65.737), liksom de kortfristiga, vilka steg till 17.251 Mkr (16.241). Det innebar att det egna kapitalet steg till 61.088 Mkr (60.271) med en oförändrad soliditet om 39 procent och till en räntetäckningsgrad som ökade till 4,9 gånger (4,2). LE

 

 

 

 

 

 



Affärsutvecklingschef i Hemfosa Fastigheter är en nyinrättad tjänst som Jenny Asmundsson (bilden) har rekryterats till. Med en gedigen erfarenhet från ledande positioner inom både privat och kommunal fastighetsverksamhet kommer Jenny Asmundsson att bidra med viktig kompetens i arbetet med kommunrelationer och koncept.

 

Hon kommer närmast från en roll som Senior Director i CBRE Sweden AB, det internationella fastighetsrådgivningsföretagets svenska verksamhet. Hon arbetade tidigare under åtta år i Nacka kommun i olika ledningspositioner. Som bostads- och affärsutvecklingschef ansvarade Jenny Asmundsson bland annat för försörjningen av välfärdsfastigheter i kommunen och som fastighetsdirektör för styrning, ledning och utveckling av kommunens fastighetsverksamhet.

 

Jenny Asmundsson är född 1972 och har en civilingenjörsexamen i lantmäteri vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Hon tillträder sin tjänst i juni 2019.

 

– Vi är mycket glada över att rekrytera Jenny Asmundsson som ny affärsutvecklingschef i Hemfosa. Hennes bakgrund och kompetens passar perfekt för arbetet med att stärka relationerna till kommunerna och utveckla koncept med våra erbjudanden, områden som är viktiga pusselbitar i Hemfosas fortsatta tillväxt. Jenny kommer även att kunna hjälpa förvaltningsorganisationen att realisera värden i vår befintliga fastighetsportfölj genom att exempelvis tillskapa nya byggrätter, kommenterar Caroline Arehult, vd för Hemfosa.

 

 



 

Caroline Arehult, vd för Hemfosa Fastigheter.

 

 


Det går bra för Hemfosa. För första kvartalet år 2019 steg hyresintäkterna med 21 procent till 688 Mkr (568) på grund av genomförda förvärv och projekt. Detta fick till följd att förvaltningsresultatet ökade med 27 procent till 309 Mkr (243). Trots att de orealiserade värdeförändringarna för fastigheterna minskade till 268 Mkr (364) ökade resultatet efter skatt för perioden till 458 Mkr (435).

 

I rapporten säger vd Caroline Arehult:

– Som vi tidigare har beskrivit är behoven av samhällsfastigheter stora på våra marknader, såväl från en växande befolkning som från en större andel yngre och äldre med behov av skolor, vård och omsorg. Befolkningstillväxten är främst koncentrerad till stora och mellanstora kommuner, orter där Hemfosa har bred närvaro. (…) Vi har den senaste tiden förvärvat i Sverige, Norge och Finland till ett totalt underliggande fastighetsvärde om cirka 575 Mkr. Fastigheterna vi har förvärvat kompletterar vårt bestånd väl; både i Sverige och i Norge sker förvärven på orter där vi redan har närvaro och båda fastigheterna i Osloregionen har även potential för utveckling. Vi är också glada över att kunna ta ett steg in i en för oss ny intressant region i Finland genom förvärvet av moderna förskolefastigheter med långa hyresavtal i det snabbt växande Uleåborg.

 

I balansen minskade fastighetsvärdet efter noteringen av Nyfosa i november 2018 till 36,9 Mdr kr (44,9). Det innebar att de räntebärande skulderna minskade till 22,2 Mdr kr (26,1), vilka finansierades till en genomsnittlig ränta om 2,09 procent (2,0). Det medförde att det egna kapitalet steg till 13.927 Mkr (13.276) med en soliditet som ökade till 36,2 procent (35,4) och en räntetäckningsgrad som stärktes till 3,5 gånger (3,3).

 

Hemfosa ska fortsätta att växa och Caroline Arehult säger i rapporten:

– Ambitionen är att fortsätta hålla ett högt tempo med siktet inställt på vårt nya tillväxtmål om ett fastighetsbestånd om 50 Mdr kr inom fem år.


Den starka rapporten medförde att aktien steg med drygt 5 procent till 82,05 kr under dagens handel då drygt 3 miljoner aktier såldes. SF

 

 

 

 



Nyproduktionsavdelningen på Restate får i Christine Hallberg (bilden) en ny ansvarig för avdelningen. Hon ersätter Patrik Rosén, som sedan i september 2018 är vd på Restate.

 

– Christine har mångårig erfarenhet i branschen, med sin servicenivå och djupgående kunskaper kommer hon kunna ta avdelningen till nästa nivå, berättar vd Patrik Rosén.

 

I sin roll som ansvarig för Restates nyproduktionsavdelning kommer Hallberg att fortsätta utveckla företagets växande avdelning för konsultation vid nyproduktion av bostäder.

 

– Det är en utmanande tid för många av våra kunder och vi ser fram emot att ge dem det stöd och den kompetens som krävs för att framgångsrikt navigera igenom dessa farvatten, säger Christine Hallberg.

 

Restate, som bildades 2012 av bland annat Bjurfors & Thörner samt Isaksson & Partners, är ett bolag med stor kompetens inom fastigheter. De som arbetar har i Restate har bakgrund som ombildningskonsulter, fastighetsanalytiker, ekonomer, jurister, fastighetsmäklare och fastighetsvärderare.

 

 



 

Oscar Properties, med vd Oscar Engelbert, har kvar stora problem eftersom bolaget ännu inte har betalat för 675 Mkr för marken med sitt planerade prestigeprojekt, Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden.

 

 


Den 5 april 2019 kallades, från Oscar Properties Holdings, en begäran om att förlänga bolagets utestående obligationer om totalt 450 Mkr. Nu har 92,86 procent av innehavarna av nämnda obligation godkänt att obligationslånets slutliga förfallodatum förlängs med två år, från den 3 september 2019 till den 3 september 2021. Men förlängningen innebär hårdare villkor.


Dels höjs kupongräntan från och med den 3 september 2019 till Stibor 3 månader plus 8 procent, dels ändras återlösenpriset för obligationerna till 100 procent av det nominella beloppet till och med den 3 september 2019 med efterföljande halvårsvis höjning om 2 procent, till maximalt 108 procent det sista förlängningshalvåret (som upphör den 3 september 2021).

 

Vidare åtar sig Oscar Properties Holding, enligt de ändrade villkoren, att inte lämna någon aktieutdelning före obligationslånets nya förfallotidpunkt den 3 september 2021 eller till dess obligationslånet har återbetalats.

 

Förlängningen av obligationslånet till den 3 september 2021 är villkorad av att vissa förutsättningar uppfylls, bland annat att en frivillig amortering om 25 procent av obligationslånets nominella belopp, motsvarande 112,5 Mkr, gjorts senast den 31 december 2019.

 

Nyheten om förlängningen av obligationslånet medförde att cirka en halv miljon aktier såldes med en kursökning om drygt 27 procent till 7,34 kr som senast betalt.

 

Trots aktieraset i Oscar Properties, från 82 kronor som högst i januari 2017 till dagens 7,30 kr, har Oscar Engelbert själv gjort en god förtjänst på Oscar Properties. Enligt en sammanställning av Dagens Industri har han fått ut drygt 600 Mkr från bolaget. Efter att Oscar Engelbert har sålt av sina aktier genom sitt bolag Parkgates har hans privata ägande i Oscar Properties blivit mindre än 50 procent vilket innebär att hans innehav inte ingår i koncernen.

 

Men Oscar Properties har flera problem eftersom bolaget ännu inte har betalat för marken för sitt planerade prestigeprojekt, Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden. Om inte bolaget betalat 450 Mkr senast den 3 juni kan Stockholm stad lämna in en stämning, enligt SVT. Troligt är att Oscar Properties ej kan erlägga denna höga köpeskilling om bolaget inte finner en partner för projektet Gasklockan och dess framtida finansiering.

 

Nu finns det rykten på Avanza att Oscar Engelbert kommer att lägga ett bud på samtliga aktier i Oscar Holding AB. Se länk:

SF

 


måndag, 06 maj 2019 14:13

Citycon rekryterar Erik Lennhammar

 

 



Utvecklingen av Citycons fastighetsportfölj är ett ansvarsområde som Erik Lennhammar (bilden) ska leda som Chief Development Officer (CDO). Han har en lång erfarenhet av fastighetsutveckling i Norden och han kommer närmast från en roll som Senior Portfolio Manager på Nuveen Real Estate – ett av världens största investment managementbolag – där han var ansvarig för asset management i Norden. Dessförinnan har han haft flera ledande roller inom fastighetsutveckling i Sverige, bland annat på Steen & Ström och NCC.

 

 

Som Chief Development Officer i Citycon kommer Erik Lennhammer att ha det övergripande ansvaret för utvecklingen av Citycons fastighetsportfölj bestående av 40 köpcentrum i Norden, centralt placerade vid knutpunkter för kollektivtrafik, nära bostäder och arbetsplatser. Citycon projektportfölj består främst av Lippulaiva i Espoo, Finland, samt en pipeline av potentiella utvecklingsprojekt i Sverige och Norge. I Sverige är utvecklingen främst fokuserad på Liljeholmstorget Galleria och Kista Galleria.

 

 

– Vi välkomnar Erik Lennhammar till Citycon och till vår ledningsgrupp. Erik tillför en unik kombination av kunskaper och erfarenheter inom byggnation, fastighetsutveckling och förvaltning av kommersiella fastigheter. Citycons ambition är att skapa multifunktionella och hållbara stadsmiljöer för framtiden och med Erik stärker vi ytterligare vår kompetens inom koncept- och projektutveckling, säger Scott Ball, CEO för Citycon.

 



måndag, 06 maj 2019 13:57

Joel Ambré, ny vd för Vectura

 


Rekryteringen av Joel Ambré (bilden) innebär att Vectura Fastigheter har fått en ny vd. Han kommer närmast från Skanska där han jobbat som projektutvecklingschef för kommersiella fastigheter.

 

Vectura, ägt av Patricia Industries – en del av Investor AB – har haft en framgångsrik utveckling inom samhällsfastigheter –  tar med rekryteringen nästa steg och stärker kompetensen inom projektutveckling av kommersiella fastigheter. Nuvarande vd Susanne Ekblom fortsätter inom Vectura med full fokus på samhällsfastigheter.

 

– Det är med stor glädje vi hälsar Joel Ambré välkommen till Vectura. Hans projektutvecklingsbakgrund kommer att tillföra gedigen kompetens och möjliggör fortsatt utveckling och tillväxt, säger Mats Wäppling, ordförande för Vectura.