17 maj 2024

Redaktionen

 

Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Bergslagen.



Riksbyggen förvärvar fastigheten Verkstaden 20 i centrala Västerås av Svea Real och Scius Partners, bolag ägda av Starwoods. De före detta verkstadskvarteren ska nu förvandlas till levande bostadskvarter med stort hållbarhetsfokus. Sammanlagt handlar det om cirka 1.000 nya bostäder, 700 bostadsrätter och 300 hyresrätter.

 

– Vi är mycket glada över förvärvet och den kommande byggnationen på Verkstaden 20 blir stommen i Riksbyggens bostadsproduktion i Västerås under många år. Nu får vi möjligheten att både bidra till ett mer hållbart Västerås och till stadens fortsatta tillväxt genom att tillföra nya bostäder, säger Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Bergslagen.

 

Verkstaden 20 ligger inom området Kopparlunden. Byggstart beräknas ske under senare halvan av 2021 och första inflyttning är planerad till någon gång under 2023. Förutom bostäder kommer även ett antal olika lokaler att tillföras för att skapa levande kvarter. Bland annat planeras för en dagligvarubutik och en förskola.

 

– Läget för Verkstaden 20 är perfekt för bostäder med närhet till Västerås station och stadens citykärna. Vi kommer att tillföra ”gröna ytor” och plantera växtlighet som blommar hela säsongen och minimera mängden hårdgjord yta. Allt för att skapa grönskande kvarter med innergårdar och mötesplatser för att människor ska träffas och trivas, säger Mikael Pettersson Sjölund.

 

Riksbyggen kommer att bygga bostäderna både som hyres- och bostadsrätt. När det gäller bostadsrätter kommer flera olika koncept att användas, till exempel Bonum som är Riksbyggens koncept för seniorbostäder och StegEtt som är Riksbyggens koncept för små, effektivt planerade bostadsrätter på ett eller två rum och kök.

 

 

Arkitekterna Jägnefält Milton har formgivit Åke Sundvalls bostäder i Slakthusområdet.

 


Åke Sundvall ska uppföra cirka 100 bostäder, lägenheter samt stadsradhus, i Slakthusområdet och därmed vara en del av skapandet av Stockholms egna motsvarighet till Meatpacking district. Detta framgår av exploateringsnämndens protokoll från sammanträdet den 25 april.

 

Slakthusområdet ska utvecklas från ett industriområde till en urban destination för mat, kultur, evenemang, boende och arbete. Här planerar Stockholms stad för cirka 4.000 nya bostäder med varierande utseende och för olika typer av hushåll samt cirka 9.000 arbetsplatser, verksamheter och handel. Ambitionerna är höga för att tillvarata kulturhistoria samtidigt som nya mötesplatser, boende och en levande livsstilskultur ska skapas.

 

Det kvarter som Sundvall ska bygga är en del av Slakthusområdets öppna och varierande landskap.

 

– Med anledning av detta har vi valt att skapa ett publikt stråk genom kvarteret istället för en sluten gård. Stråket tillför ett varierat gatuliv och känns igen från promenader genom dagens Slakthusområde. I detta projekt har vi valt att samarbeta med arkitekterna Jägnefält Milton, säger Martin Sundvall, vd för Åke Sundvall Byggnads AB.

 

Med sina böljande former, vita betong och cirkulära små glaspuckar som reflekterar ljus, får Sthlm 01 en fasad som byter tonart under dagen.

 


Hammarby sjöstads nya område Sthlm New Creative Business Spaces börjar ta form och nu är det klart att krögaren Niklas Ahlbom öppnar restaurang och takbar i toppvåningen, med milsvid utsikt över Stockholm. Restaurangen öppnar i byggnaden Sthlm 01 med sina 27 våningar blir ett nytt landmärke i Stockholm.

 

Det är Skanska Fastigheter Stockholm står bakom Sthlm New Creative Business Spaces, som totalt omfattar sju byggnader med olika karaktärer.

 

Sauerbruch Hutton, tillsammans med svenska arkitektbyrån BAU, har formgivit Sthlm 01. I området har Skanska även byggt cirka 400 nya bostäder, kajer, gator och ett bussgarage.

 

Stella Business Park omfattar fyra kontorsbyggnader om 23.000 kvm uppförda av NCC runt millennieskiftet.


Antilooppi, ägt av finska Ilmarinen och svenska AMF Pension, har köpt två kontorsfastigheter i Stella Business Park i Leppävaara (Alberga), Esbo, Helsingfors. Förvärven skedde i två separata off-market transaktioner: Stella Nova och Stella Solaris köptes av Elo Mutual Pension Insurance och Stella Luna av Fennica Properties I.

 

I juni i fjol köpte Antilooppi även fastigheten Stella Terra och därmed äger bolaget samtliga fastigheter omfattande 23.000 kvm i området. Den sammanlagda köpeskillingen för alla fyra fastigheterna är 63 MEUR (677 Mkr).

 

Stella Business Park byggdes under 1999-2001 och har cirka 115 hyresgäster, två restauranger, ett gym, övriga tjänster samt 742 parkeringsplatser. Den nuvarande beläggningsgraden för Stella Business Park är 94 procent.

 

Erik Selin, vd för Balder.


Fastighets AB Balder har öppnat året starkt med ett förvaltningsresultat som ökade till 901 Mkr (683), motsvarande en ökning per aktie med 32 procent till 5,01 kr (3,80). Ökningen genererades från befintlig portfölj, nya investeringar, intressebolag och finansnettot.

 

Det första kvartalets vinst efter skatt minskade 1.188 Mkr (2.015), motsvarande 6,60 kr per aktie (11,20), påverkat av lägre värdeförändringar av förvaltningsfastigheter med 708 Mkr (1.737), räntederivat med –99 Mkr (–16) samt resultat från andelar i intressebolag om 178 Mkr (170).

 

Under perioden investerade Balder 3,6 Mdr kr (1,9) i fastigheter och projekt, vilket bidrog till att värdet av bolagets totala portfölj steg till 123,2 Mdr kr (101,1), varav närmare 1,9 Mdr kr var exploateringsfastigheter.

 

Bolagets nettoskuld ökade till 67.838 Mkr (64.079) och den genomsnittliga räntan för perioden var 1,7 procent. Det egna kapitalet steg till 48.839 Mkr (47.408) och soliditeten minskade till 36,1 procent (37,3). Det långsiktiga substansvärdet beräknades till 288,74 kr per aktie (237,48). LE

onsdag, 08 maj 2019 14:09

HEBA stärkte förvaltningsresultatet

 

Patrik Emanuelsson, vd för HEBA Fastighets AB

 


HEBA:s förvaltningsresultat för det första kvartalet 2019 ökade till 40,6 (36,9) Mkr, en förbättring med 10 procent jämfört med samma period föregående år. Förbättringen berodde framförallt på att färdigställandet av nya ungdomsbostäder i Tullinge blev klart i slutet av året. Hyresintäkterna ökade till 98,9 Mkr (92,5) med fastighetskostnader som steg till 37,9 (34,8) Mkr. Värdeförändringarna för förvaltningsfastigheter och räntederivat minskade till 77,0 Mkr (85,1) Mkr, vilket gav ett resultat före skatt om 117,6 Mkr (122,0), motsvarande 2,85 (2,95) kr/aktie och ett resultat efter skatt om 93,3 Mkr (95,1) eller 2,26 (2,30) kr/aktie.

 


I balansen steg de totala tillgångarna till 10.080 Mkr (9.072), varav fastigheterna utgjorde 9.808 Mkr (9.024). De långfristiga räntebärande skulderna minskade till 2.101 Mkr (2.938) medan de kortfristiga räntebärande skulderna steg till 1.452 Mkr (386). Det innebar att det egna kapitalet ökade till 4.966 Mkr (4.873) med en soliditet som stärktes till 49,3 procent (48,4) och med en räntetäckningsgrad som ökade till 4,4 gånger (3,6).

 

HEBA märker att utbudet av projektfastigheter på marknaden har ökat markant, vilket beror på att aktörer vill försöka konvertera bostadsrättsprojekt till hyresrätter.  Men för dessa projekt ligger en stor utmaning att få ihop hyreskalkylen eftersom bolagen ofta har förvärvat marken till höga kostnader.

 

Efterfrågan på HEBAs bostäder är stor med en kötid för bolagets lägenheter som under det senaste året ökat med 1,5 år till 10,5 år.

 

Vd Patrik Emanuelsson ser en stark framtid för HEBA då han i rapporten säger:

– Vi fortsätter vårt intensiva arbete med att försöka hitta markanvisningar som vi kan förvärva så att vi kan utveckla fastigheterna själva. Även satsningen på att öka andelen samhällsfastigheter fortsätter. Förutsättningarna för att vi ska nå våra mål att växa och öka intjäningsförmågan ser bra ut.

SF

 

 

 

 

 

 

 

 

Magnolia och Heimstaden planerar ett stort kvarter med småstadskänsla och 800 bostäder, ett nytt torg och nya butiker i södra Upplands-Bro.

 


Magnolia Bostad och Heimstaden Bostad bildar ett joint venture med syfte att gemensamt utveckla cirka 800 bostäder i den nya södra delen av Bro, Upplands-Bro kommun. Marken ägs sedan tidigare av Magnolia och förvärvas av JV-bolaget. I området planeras både flerbostadshus och småhus med beräknad produktionsstart redan i år och första inflyttning 2021.

 

– Vi ser framemot vårt fortsatta samarbete med Heimstaden Bostad. I detta JV kommer vi att tillsammans utveckla hållbara boenden för långsiktig förvaltning och vi ser stort värde i att kombinera våra styrkor och kompetenser, säger Fredrik Lidjan, vd för Magnolia Bostad.

 

Området ligger naturnära och erbjuder ett rikt fritidsliv och natursköna upplevelser. Inom området planeras även service i form av butiker och restauranger samt förskolor och skola. Bussar kommer att trafikera området och det kommer att finnas gång- och cykelvägar samt närhet till pendeltågstation.

 

Skanska utvecklar åt Logicenters i Södra Väla, Helsingborg, med närhet till E4, E20 och Sveriges näst största containerhamn.

 

 



Logicenters har avtalat med Skanska som ska utveckla och sälja logistikanläggning i Helsingborg för cirka 240 Mkr. Anläggningen på drygt 30.000 kvm ska vara färdigställd under första kvartalet nästa år då även hyresgästen, PostNord TPL, flyttar in.

– Vi är mycket glada över försäljningen. Vi har sedan tidigare ett bra samarbete med Logicenters då vi tillsammans utvecklar över 50.000 kvm lokalyta på övriga platser i landet, säger Henrik Ahnström, chef för projektutveckling på Skanska Fastigheter Göteborg.

Den aktuella fastigheten uppförs i ett väletablerat företagsområde längs österleden i Helsingborg, med närhet till både E4 och E20.

– Helsingborg är en av Sveriges knutpunkter när det gäller logistik, vilket gör oss glada över att investera i en anläggning här. Vi är väldigt stolta över samarbetet med Skanska, vilket ger oss möjligheten att bredda vår portfölj i hela Sverige. Anläggningen passar väl in i vår strategi att erbjuda lokaler i optimala lägen såväl som specifikationer av modern standard, säger Matthias Kettelhoit, Commercial Head, Logicenters.

 

Mannheimer Swartlings kontor på Norrlandsgatan 21 i Stockholm.

 

 


Över ett år innan befintligt hyreskontrakts utgång har Skandia Fastigheter och Mannheimer Swartling kommit överens om att förlänga samarbetet med ytterligare sju år. Ett avtal i hållbarhetens tecken som innebär en vinst, såväl ekonomisk som ekologisk.

– Samarbetet med Mannheimer Swartling är nära och lyhört och vi är mycket glada över att ha fått fortsatt förtroende i så många år framåt, säger Markus Pfister, fastighetschef Kontor och Samhällsfastigheter på Skandia.

Mannheimer Swartlings stockholmskontor ett av landets största, omfattande 13.400 kvm för 40 delägare och 300 medarbetare. När det byggdes för tolv år sedan var Skandia Fastigheter tillsammans med Mannheimer Swartling noga med att välja material, teknik, funktioner och planlösningar som kunde leva länge och som speglade advokatbyråns varumärke.

– När vi nu tolv år senare tittar tillbaka är vi mycket glada att vi gjorde de val vi gjorde. Det kostade lite mer då, men det har vi igen nu när vi utan några större justeringar kan sitta kvar i många år till, säger Magnus Josefsson, partner och advokat på Mannheimer Swartling.

 

 

 

Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels.

 

 

För första kvartalet ökade Scandic Hotels nettoomsättningen med 7,3 procent till 4.066 Mkr (3.791). Den organiska tillväxten uppgick till 4,7 procent medan omsättningstillväxten för jämförbara enheter var 2,5 procent. Fler rum i drift bidrog med 2,2 procent till nettoomsättningen.

 

Årets påskhelg inträffade i april varför kvartalet inte är fullt jämförbart med första kvartalet 2018. Kalendereffekter bedöms ha påverkat nettoomsättningen positivt med 3-4 procent på grund av den sena påsken.

 

Justerat EBITDA ökade till 160 Mkr (115), motsvarande en marginal på 3,9 procent (3,0).

 

Under perioden såldes Scandic Hasselbacken i Stockholm till ett försäljningspris om 230 Mkr. Affären gav upphov till en reavinst om 182 Mkr som redovisas under jämförelsestörande poster.

 

Resultat per aktie uppgick till 0,35 SEK (-1,39). Exklusive effekt av finansiell leasing uppgick resultat per aktie till 0,87 (-1,31).

 

Kvartalets nettoresultat är positivt påverkat av jämförelsestörande poster, främst reavinst från försäljning av Scandic Hasselbacken. Exklusive jämförelsestörande poster och effekt av finansiell leasing uppgick resultat per aktie till -0,79 (-1,13).


I en kommentar till kvartalsrapporten säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels:

– Efterfrågan på hotellnätter fortsatte att öka på våra marknader i början av året, men en ökad kapacitetstillväxt på vissa destinationer hade en dämpande effekt, inte minst i Oslo-regionen där ett flertal nya hotell öppnade under kvartalet. Vi är nöjda med utvecklingen av Restelportföljen i början av året. Det är glädjande att se en tydlig effekt av de kostnadssynergier som uppnåddes under det andra halvåret 2018. I kvartalet steg RevPAR något för Restelhotellen som helhet, och vi ser fortsatt potential att stärka såväl beläggningsgrad som genomsnittligt rumspris.Vi har höjt tempot i vårt arbete mot ökad effektivitet. Scandic har en stark marknadsposition och en skalbar affärsmodell, men vi behöver bli mer selektiva i våra prioriteringar. Vi har också ökat fokus på de delar av verksamheten som inte är lönsamma.

 

– Vi har en långsiktigt positiv syn på våra marknader även om ökad kapacitetstillväxt på vissa destinationer kan ha en temporär negativ effekt på marknadsbalansen under 2019. I Oslo har ny kapacitet tillkommit och i Köpenhamn kommer kapaciteten att öka under 2019.

 

– Vi förväntar inga stora förändringar i marknadsförutsättningarna det kommande kvartalet. För Q2 räknar vi med en omsättningstillväxt för jämförbara enheter på -2 till -3 procent, inklusive en negativ kalendereffekt på cirka 3 procent. För det första halvåret förväntas en tillväxt för jämförbara enheter på mellan 0 och -1 procent. Därutöver bedöms fler rum i drift bidra med cirka 2 procent till nettoomsättningen.