6 maj 2024

Redaktionen

 

Fredrik Jonsson, vd på Niam AB.


Niam, en av nordens största privata fastighetsägare, har haft sin sista stängning för sin senaste fastighetsfond, Niam Nordic VII. Med totalt 1,1 miljarder euro i eget kapital är det den största privata fastighetsfonden som rests i Norden.

 

Investerarna är en blandning av offentliga och privata pensionsfonder, statligt ägda investeringsfonder, familjeföretag, försäkringsbolag, finansiella institutioner och olika typer av stiftelser.

 

– Vi är väldigt tacksamma över de investerare som fortsätter att stödja oss och även de nya investerare som valt oss som sin partner i Norden. Vi överträffade vårt mål med över 35 procent och är övertygade om möjligheterna på den nordiska marknaden, säger Fredrik Jonsson, vd på Niam AB.

 

Niam Nordic VII kan investera i alla fastighetstyper i Norden.

 

Den internationella advokatbyrån Osborne Clarke har varit behjälpliga vid lanseringen av Niam Nordic VII.

 

tisdag, 13 augusti 2019 15:35

NCC har byggt Odenses högsta bostadstorn

 

Högst upp i TBT-tornet på 17 våningen ligger Odenses dyraste lägenhet om 306 kvm som sålts för 28,5 Mkr.


NCC har nu färdigställt TBT-tornet i Odense som består av bostadstorn cirka 66 meter högt i 17 våningar och som innehåller 35 bostadsrätter i storlekar från 87 till 306 kvm. En mindre byggnad med åtta våningar och en central byggnad med en foajé förbinder de två byggnaderna. Byggnaden är arkitektoniskt inspirerad från miljöer i New York med golvsprång och många fönster med terrasser och delad takträdgård.

 

TBT-tornet omfattar totalt cirka 11.500 kvm, varav bottenvåningen och våningarna 1-3  innehåller kontor, medan de övriga 14 våningar innehåller bostäderna. Fasaderna är gjorda av koppar, natursten och glas.

 

Projektet är en del av projektet "Från gatan till staden", som förvandlar den kraftigt trafikerade vägen, Thomas B. Thriges Gade i Odense, till ett nytt, sammanhängande, livligt och hållbart distrikt med bostäder, företag, lättjärnväg och parkeringskällare i Odense Center.

– På NCC är vi stolta över att ha fått möjligheten att bidra till en så betydelsefull och ambitiös byggnad för Odense City, som håller på att utvecklas starkt, säger Ole Møller Petersen, regiondirektör för NCC Danmark, till Byens Ejendom, efter att NCC överlämnat byggnaden till bostadsfastighetsbolaget TOGT.

 

NCC har varit totalentreprenör åt byggherren TOGT med GPP Architects som arkitekt och Sweco Danmark som teknisk konsult.

 

 

Klitterbyn 2 i Ängelholm är en byggnader för hotell- och konferensverksamhet med 7.000 kvm tomtmark där Midroc vill bygga strandnära bostäder.

 


Midroc köper fastigheten Ängelholm Klitterbyn 2. Den omfattar cirka 7.000 kvm tomtmark med byggnader för hotell- och konferensverksamhet med namnet Klitterbyns Turist- & Konferenscenter.

 

Fastigheten ligger i Ängelholms Havsbad, ett populärt område för boende och fritid. Midrocs plan är att utveckla nya attraktiva bostäder på platsen.

 

– Fastigheten har ett fantastiskt läge, med närhet till både havet och stadskärnan, säger Johan Svedström, affärschef på Midroc Properties. Här finns en fin möjlighet att utveckla nybyggda bostäder som anpassas till den omgivande bebyggelsen.

 

Säljare av fastigheten är Nackarps Förvaltnings AB. Företaget har sen tidigare planerat för en förändring av fastigheten, ett arbete som Midroc nu tar över. I samarbete med Ängelholms kommun vill Midroc ta fram en ny detaljplan för området, inriktad på bostadsbebyggelse.

 

– Efter 25 år lämnar vi över till Midroc, som vi känner kan förädla Klitterbyn 2 på bästa sätt. På uppdrag av Midroc kommer vi att förvalta byggnaderna ytterligare en tid, säger Christian och Sara Duran, f d ägare till Klitterbyn.

 

Planerna för fastigheten innebär att nuvarande byggnader rivs och lämnar plats för mindre flerbostadshus som utformas i harmoni med omgivande bebyggelse. Lägenhetsstorlekarna planeras variera från två till fyra rum och kök.

 

– Vi har i tidigare projekt i strandnära lägen upplevt att det finns ett stort intresse för lägenheter i bostadsrättsform. Med en kombination av hög bekvämlighet, orörd natur och närhet till staden är det ett boende som många drömmer om, säger Johan Svedström.

 

 

Familjens Hus i skånska Anderslöv omfattar såväl en ombyggnation om cirka 1.700 kvm som en nybyggnation om 9.000 kvm.

 


Curahill Fastigheter, i samarbete med MVB, bygger om den f.d anrika inrednings-butiken Thysells möbler i Anderslöv till vårdboende, förskola, bibliotek och vårdcentral.

 

Fastigheten som fått namnet Familjens Hus omfattar såväl ombyggnation som nybyggnation. Ombyggnationen, på cirka 1 700 kvm, gäller delar av det befintliga huset som bevaras och efter renovering kommer att inhysa vårdcentral och barnavårdscentral med Region Skåne som hyresgäst. För att bevara husets tidigare karaktär kommer bland annat befintliga fasadmaterial av tegel och granit att demonteras och sedan återanvändas.

 

Nybyggnationen, på drygt 9 000 kvm, kommer att innehålla vårdboende med 64 platser, förskola med 8 avdelningar, bibliotek och tillagningskök. Dessa verksamheter kommer att bedrivas av Trelleborgs kommun.

 

– Tillsammans med MVB, som är en välkänd och stark byggentreprenör, ser vi fram emot att driva projektet Familjens Hus i hamn i samverkan med Trelleborgs kommun och Region Skåne. Anderslöv är en ort i tillväxt med närhet till både Malmö, Lund och Trelleborg. Här kommer Familjens Hus att tillföra den samhällsservice som behövs för att Anderslöv ska kunna expandera och bli en än mer attraktiv boendeort, säger Henry Fors, vd för Curahill Fastigheter.

 

Familjens Hus börjar byggas under hösten 2019 och beräknas vara färdigställt under kvartal fyra år 2021. Anbudssumman är på drygt 200 miljoner kronor.

 

– Familjens Hus är ett väldigt fint projekt. Vi ser fram emot att tillsammans med Curahill, Region Skåne och Trelleborgs kommun skapa ett så optimalt hus som möjligt men framförallt bygga ett hus som de boende i Anderslöv kan känna stolthet över, säger Thomas Ellkvist, vd för MVB Syd.

 

MVB har förutom Familjens Hus flera pågående projekt i Trelleborgs kommun, bland annat den nya brandstationen Trygghetens Hus samt kv. Lasarettet, ett kombinerat äldre- och korttids-boende.

 

Familjens Hus ägs av Curahill Fastigheter som fokuserar på att utveckla och förvalta fastigheter med attraktiva lägen inom omsorg och samhällsservice. Curahill är ett företag inom Finja-familjen.

 

tisdag, 13 augusti 2019 15:04

Altura köper äldreboende i Falkenberg

 

Dorotea Stellmach, ansvarig för konceptutveckling på Altura.

 


Nu står det klart att Altura blir långsiktig ägare av ett äldreboende i halländska Falkenberg. Boendet kommer att ha ett naturnära koncept och ska rymma 60 lägenheter. Novum Samhällsfastigheter står för utvecklingen och byggstart är planerad till hösten 2019. Omsorgsaktören Humana flyttar in under 2021 för att bedriva äldreomsorgen i fastigheten.

 

Altura grundades 2018 med målsättningen att tillgodose högkvalitativa vård- och omsorgsboenden med fokus på stimulerande miljöer och grönska. Nu har Altura tecknat ett avtal med Novum Samhällsfastigheter som avser utveckling och förvärv av en fastighet i centrala Falkenberg. Äldreboendet planeras stå klart våren 2021 då Humana flyttar in sin verksamhet.

 

Boendet uppförs nära Falkenberg station vilket förenklar för anhöriga och personal tasig dit med kollektivtrafik. Fastigheten ska rymma 60 moderna lägenheter och innefattar totalt 4.125 kvm fördelat på tre plan. Utomhusmiljön är högt prioriterad och boendet kommer erbjuda en rymlig takterrass och flera uteplatser i en lugn och grön atmosfär. Boendet utrustas även med modern teknik såsom reglerbar belysning för att stödja en god dygnsrytm.

 

– Äldreboendet utformas med fokus på att boende, anhöriga och personal ska vistas i en miljö som främjar välbefinnande. Därför är det helt rätt för oss att gå in som långsiktig ägare och se till att människor trivs i fastigheten – det är kärnan i vår verksamhet. Vi är glada över att Novum Samhällsfastigheter delar våra värderingar och vi är stolta över att etablera oss i en kommun som prioriterar kvalitativa boenden för sina äldre, säger Dorotea Stellmach, ansvarig för konceptutveckling på Altura.

 

tisdag, 13 augusti 2019 14:57

NCC bygger 65 bostadsrätter i Ängelholm

 

I centrala Ängelholm, precis invid Rönneå, bygger nu NCC år HSB 65 bostadsrätter för cirka 180 Mkr.

 


I centrala Ängelholm, precis invid Rönneå, ska NCC bygga nya HSB Brf Åkanten med 65 bostadsrätter. Kvarteret byggs i parkmiljö och ska kännas öppet och tilltalande även för flanörer på promenaden.

 

– Vi tänker långsiktigt när vi bygger bostäder. Vår ambition är att skapa vackra, genomtänkta bostäder som håller länge oavsett vilka trender som råder. Husen vi bygger är något alla Ängelholmare ska kunna vara stolta över, oavsett om man bor där eller ej. Bostäderna har varit ett efterlängtat tillskott på den lite exklusivare bomarknaden i Ängelholm och vi har redan förhandsbokat 40 lägenheter, säger Anders Berg, vd för HSB Nordvästra Skåne.

 

Bostäderna har genomgående hög standard och noga utvalda material både utvändigt och på insidan. De tre huskropparna byggs i fem till åtta våningar. Exteriört utmärks husen av tegel, stora fönsterpartier, balkonger och sedumtak.

 

Lägenheterna, som byggs i flera olika storlekar, får stora ljusinsläpp och öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Lägenheterna har vattenburen golvvärme och stora balkonger. En del lägenheter har även en egen takterrass. Jais Arkitekter har gestaltat kvarteret.

 

– Genom nära samverkan i partnering, med en öppen dialog med alla inblandade parter, har vi tillsammans med HSB tagit fram HSB Brf Åkanten. I ett första skede som nu är avslutat har vi tillsammans planerat, budgeterat och projekterat handlingar för projektet. Nu ser vi fram emot att sätta spaden i marken för detta fina kvarter, säger Magnus Knöös, affärschef NCC Building Sweden.

 

Byggstart blir efter sommaren och första inflyttning beräknas ske kring årsskiftet 2021/2022.Projektet genomförs som en totalentreprenad i partnering.

 

Affären uppgår till cirka 180 Mkr och ordern registreras i tredje kvartalet 2019 i affärsområde NCC Building Sweden.

 

Nya höga hus i Flemingsbergsdalen.  I Fabeges vision går den nya järnvägen i en tunnel under Flemingsbergs nya affärsstad. Foto: Fabege

 



Ett större torg i Stockholm South Business District. Foto: Fabege

 

 


Utsikt från en terrass mot den nya affärsstaden i Flemingsbergsdalen. Foto: Fabege

 


Nu har Fabege publicerat de första bilderna för sin vision om affärsstaden Flemingsberg. Fabege säger att snart går startskottet för Fabeges stora satsning att förvandla Flemingsberg till en levande stadsdel för arbetande, studenter, boende och besökare, ett planarbete om cirka 10 år. Det var i augusti 2018 som Huddinge kommun och Fabege presenterade de första planerna på affärshubben Stockholm South Business District.

 

 

I planerna finns cirka 50.000 arbetande, 50.000 boende och 50.000 besökare ska tillsammans bidra till en varierad, dynamisk och multifunktionell plats som skapar grogrund för nya idéer.

 

Flemingsberg är ett stort och viktigt utvecklingsområde i den södra kommundelen, och Huddinge kommun arbetar tillsammans med Fabege och andra fastighetsägare med att ta fram ett program för området. Ett av förslagen till Flemingsbergs utveckling är att bygga en större arena i området. Detta förslag är ännu bara på ritbordet och befinner sig i ett mycket tidigt skede där inga beslut är fattade. Huddinge kommun bistår givetvis med kommunal handläggning av detta ärende.


Vissa har dock tolkat det som att Huddinge kommun ska gå in och medfinansiera den nya arenan, säger Huddinge kommun i ett pressmeddelande. Så är inte fallet. Huddinge kommun kommer inte att gå in med medel för att bygga en ny arena i området.

 

I planerna ska Huddinge kommun tillsammans med Fabege och andra fastighetsägare i Flemingsbergsdalen  ta fram ett program. Inom ramen för detta program ska det finnas en bra struktur för bebyggelsen och för den infrastruktur som kan komma att byggas. I programmet testas vilka volymer, olika typer av bebyggelse och storlek på kvarter som en ny stadsdel kan komma att få. Programmet kommer att gå ut på samråd så att alla kan ta del av innehållet och få möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter.

 


Madeleine Brisère (bilden) har utsetts till ny förvaltningschef för SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening. Hon har tidigare arbetat inom företaget, och hon kommer närmast från Rikshem i rollen som fastighetschef för södra Stockholm.

 

Madeleine Brisère har tidigare arbetat som både förvaltare och distriktschef hos SKB och har utöver det även erfarenhet från Väsbyhem, SSSB (Stiftelsen Stockholms studentbostäder) och Familjebostäder.

 

– Jag ser fram mot att fortsätta utveckla fastighetsförvaltningen, kvaliteten och servicen till de boende, både nu och i framtida projekt, säger Madeleine Brisère.

 

Madeleine Brisère tillträdde sin nya tjänst den 12 augusti och hon ingår i ledningsgruppen.

 

– Vi ser fram mot att Madeleine återvänder till SKB. Hon har en gedigen kompetens och erfarenhet för vår fortsatta utveckling av SKB som en prisad evighetsförvaltare som inte sålt en fastighet på över 100 år, säger Eva Nordström, vd för SKB.

 

Med fler än 8.000 lägenheter i huvudstaden och fem närliggande kommuner är SKB en större förvaltare av hyresrätter i Stockholm.

 

 

 






 

De tre kontorsfastigheterna som säljs, med Accountor Tower i förgrunden, har alla havsutsikt på Kägeludden i Esbo.


YITs och HGR Property Partners joint venture Regenero har ingått ett avtal om att sälja projekt med tre kontorsfastigheter till en internationell investerare. Avtalet inkluderar Accountor Tower, Keilalampi och Keilaniemenranta paviljonger i Esbo, Finland. Parterna har kommit överens om att värdet på kontraktet inte kommer att offentliggöras.

 

De enskilda transaktionerna kommer att ske i etapper när byggandet fortskrider. Accountor Tower ska slutföras och överföras till den nya ägaren i december 2019. Färdigställandet av Keilalampi och paviljonerna i Keilaniemenranta kommer att äga rum i slutet av 2020, vilket är när avtalen om dem kommer att slutföras.

 

– Detta är den första delen av vårt multipart-projekt och vi är mycket stolta över det. Vi tackar den lokala myndigheten för det goda samarbetet och vår huvudsakliga hyresgästen revisor för att uppnå ett sådant enastående projekt, säger HGR Property Partners vd Kari Helin.

 

– Med detta Regenero-projekt kommer Keilaniemenranta att genomgå en stark utveckling med en mångfaldig stadsmiljö som uppstår kring utmärkta kollektivtrafikförbindelser. I enlighet med principerna för den cirkulära ekonomin har vi också renoverat de befintliga byggnaderna för att uppfylla de senaste kraven, säger Juha Kostiainen, Executive Vice President, Urban Development på YIT.

 

Regenero grundades 2016 och är ett joint venture med YIT och HGR Property Partners som fokuserar på storskaliga utvecklingsprojekt för kontorsfastigheter. Enligt det gemensamma företagets operativa modell utför YIT byggarbeten i projektet.

 

Visionsbild av den kommande Fehmarn Bält-tunnelns landanläggning. Illustration: Femern A/S


Fehmarn Bält-tunneln, mellan tyska Puttgarden och danska Rødbyhavn, som ska stå klar år 2028, får 6,3 Mdr kr i ett förlängt EU-bidrag. Förbindelsen har diskuterats i flera årtionden. Efter byggandet av Stora Bältbron och Öresundsbron har Danmarks regering engagerat sig för denna förbindelse. Tyskland har inte varit lika intresserat. Först när Danmark erbjöd sig att ensamt lösa finansieringen accepterade Tyskland projektet. En förbindelse mellan Gedser och Rostock har tidvis framförts som ett alternativ till en förbindelse över Fehmarn Bält, något som valdes bort på grund av högre kostnad och klart lägre trafikmängd.

 

Stödet från EU till Fehmarn-anslutningen borde ha slutförts år 2020, men nu är det danska transport- och bostadsministeriet i dialog med Europeiska kommissionen om en förlängning av stödavtalet, eftersom de många rättsliga förfarandena mot anslutningen har dragit ut projektet. År 2015 ingicks ett bidragsavtal mellan EU, Danmark och Tyskland, där Fehmar-anslutningen tilldelades ett bidrag på 4,4 miljarder danska kronor, cirka 6,3 Mdr kr, för projektets byggfas för perioden 2017-2019. Avtalet förlängdes till att gälla fram till slutet av 2020.

 

 

Danmark kommer att ansöka om ytterligare EU-medel för Fehmarnbelt-projektet under EU: s budgetperiod 2021-2027, skriver transport- och bostadsministeriet.

 


På byggplatsen i Rødbyhavn, där Fehmarn-anslutningarna kommer i land, har rör och kablar lagts i produktionsområdet och en etablerad pumpstation för att tömma området och hålla det torrt under arbetet. Vägbryggor över motorvägen och körfältet för byggarbetsplatsen har upprättats och arbetet med att etablera åtkomstvägar och cykelvägar till byggplatsen har inletts

 

Fehmarn Bält-förbindelsen i vardagligt tal Fehmarn Bält-tunneln är en planerad förbindelse över Fehmarn Bält. Den kommer att byggas som en tunnel och innehåller motorväg och järnväg. Den kommer i princip att få samma sträckning som färjelinjen Rødby–Puttgarden. Förbindelsen kommer med 17,6 km att ha världens längsta kombinerade väg- och järnvägstunnel som förväntas stå färdig år 2028. SF