19 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 19 december 2013 20:22

Video: HEBA satsar på forskarbostäder

alt

HEBA med vd Lennart Karlsson ska snart bygga efterlängtade forskarbostäder på Campus KI, Solna.

 

Videolänk:

 

http://www.fastighetsaktien.com.cp-18.webhostbox.net/index.php?option=com_k2&view=item&id=11602:heba&Itemid=335

 

Nu växer Campus Solna starkt, dock har området saknat forskarbostäder. Det är viktigt med bostäder på Karolinska Institutet (KI), eftersom KI, med cirka 4 000 anställda inte bara är vårt internationellt erkända medicinska universitet utan även Sveriges största centrum för medicinsk utbildning och forskning.

 

Det har saknat bostäder på KI. Men nu ska HEBA, med vd Lennart Karlsson,  bygga 420 forskarbostäder på campus Karolinska Institutet.

 

Detaljplanen vinner snart laga kraft och byggstarten är planerad till sommaren 2014. Tack vare att byggnationen ska ske med ett särskilt modulsystem kommer bostäderna stå klara redan efter 18 månader, vid årsskiftet 2015/2016.     

 

Forskarbostädernas arkitekt är Kajsa Svensson Scheiwiller Svensson Arkitektkontor. Husen kommer få ett vackert tegel som ska spegla platsens själ.

 

alt

Riksbyggen uppför 100 lägenheter i  Södra Guldheden, Göteborg.

 

Detaljplanen för projekt Positive Footprint Housing antogs den 17 december av Göteborgs Byggnadsnämnd. Detaljplanen syftar till att ge möjlighet för Riksbyggen att uppföra cirka 100 lägenheter i brf Viva vid Dr Allards gata inom stadsdelen Södra Guldheden i Göteborg.

 

Positive Footprint Housing är Riksbyggens forsknings- och bostadsprojekt i samarbete med Chalmers, Göteborgs universitet, Johanneberg Science Park och Göteborg Energi. Projektet är början på ett långsiktigt samarbete där forskare och studenter kan utvärdera de senaste resultaten i full skala. Syftet är att skapa ett helhetstänkande kring hållbar bostads- och stadsutveckling med människan i centrum.

 

– Med det här projektet vill vi visa vägen för nya innovationer och tekniska lösningar i våra nybyggnationer, men även hur Riksbyggen kan verka för en mer hållbar bostads- och stadsutveckling, säger Charlotta Szczepanowski, Riksbyggens hållbarhetschef.

 

Försäljningsstart av lägenheterna beräknas kunna ske hösten 2015 och målet är att ett färdigt bostadshus 2016.

torsdag, 19 december 2013 19:53

Diligentia hyr ut 2 100 kvm till Cybercom

alt

Cybercom blir först bland Diligentias hyresgäster med ett helt och fullt aktivitetsbaserat arbetssätt på Sveavägen 20.

 

Med grannar som Grant Thornton och Halvarsson & Hallvarsson flyttar konsultföretaget Cybercom in på 2 100 kvm på Sveavägen 20 mitt i Stockholms city. Cybercom blir först bland Diligentias hyresgäster med ett helt och fullt aktivitetsbaserat arbetssätt, med en lounge och kafé mitt i lokalen. I Stockholm har bolaget cirka 250 medarbetare, varav cirka 140 dagligen förväntas vara på kontoret. Inflyttning sker till sommaren.

 

– För oss som är en konsultverksamhet ser fram emot att flytta till ett aktivitetsbaserat kontor. Det stödjer ett modernare arbetssätt och är i linje med vårt varumärke att vara agila. Våra dagar kan vara väldigt olika utifrån vilka uppdrag vi har. Många av konsulterna befinner sig hos kunder och i en mängd projekt, vars förutsättningar och organisationer snabbt kan ändras. Med en flexibel kontorslösning utan fasta arbetsplatser skapar vi en dynamisk arbetsmiljö och högre effektivitet, säger Niklas Flyborg, vd och koncernchef för Cybercom.

 

Cybercom har idag sitt kontor på Lindhagensplan på Kungsholmen, men gjorde ett aktivt val när man sökte lokaler i city. Närheten till kunder och att känna pulsen var några av anledningarna, men som en global leverantör av IT-tjänster är persontransporter den enskilt viktigaste miljöfrågan för Cybercom.

 

– Genom att beräkna arbetsplatsens beläggningsgrad är jag övertygad om att de flesta företag idag kan få en bättre bild av hur mycket yta i kontoret som verkligen används, minska den och därigenom få ekonomiskt utrymme att flytta till mer attraktiva lokaler, vare sig det är bättre läge eller bättre standard man är ute efter, säger Markus Pfister, Diligentias fastighetschef för kontor.

onsdag, 18 december 2013 20:47

Cityhold gör sin första affär i Tyskland

alt

Cityhold, ägt av Första och Andra AP-fonden, köper 15 000 kvm moderna kontor i München. Fastighetsaktien skattar köpeskillingen till 625-675 Mkr

 

Efter att under 2012 och 2013 ha köpt kontorsfastigheter i London för cirka 5,4 Mdr kr riktar Cityhold blicken mot Tyskland och Frankrike. Det första förvärvet sker i München där Cityhold, som ägs av Första och Andra AP-fonden, har avtalat om köp av en kontorsfastighet om 15 000 kvm från en av IVG:s institutionella fonder. Byggnaden, uppförd 2003, och som ligger på Nymphenburger Straβe 3, är fullt uthyrd till en stark hyresgästmix. Köpeskillingen är inte publik, men Fastighetsaktien uppskattar den till 625-675 Mkr.

 

I ett pressmeddelande förklarar Per Sjöberg, CEO Cityhold, att fokus i år, efter fjolårets framgångar i London, har varit att expandera till Europa. Ledningen för Cityhold har tillbringat mycket tid i Paris, Hamburg och München för att skapa nätverk och förståelse för marknaden.

 

– Vi är nöjda med att ha säkrat vår första tyska affär, till en nivå som matchar våra investeringskriterier bra och som samtidigt uppnår våra avkastningsmål. Nu vill vi behålla detta momentum till år 2014 med fler tyska, men även Paris-baserade investeringar, säger Sjöberg.

 

Jones Lang LaSalle var Cityholds köprådgivare medan Mannheimer Swartling var juridisk rådgivare. Säljaren representerades av Colliers och GSK Stockmann.

 

I en kommentar kan sägas att nu har Cityhold hunnit drygt halvägs då det gäller förvärvskapacitet. Bolaget, som ska leverera en långsiktigt stabil avkastning om cirka 5 procent, fick initialt ett eget kapital om 500 MEUR, med ett förvärvsmål om cirka 1,1 miljarder euro. På tur står nu förvärv i Paris och i Hamburg, förvärv som ska klara en lång investeringshorisont om 30 till 40 år.SF

onsdag, 18 december 2013 20:44

Nytt center för innovationer på KTH

alt

Center för innovationer, KTH. Idéskiss BSK Arkitekter AB.

 

Akademiska Hus investerar 67 Mkr i ett center för innovationer som ska stärka KTH Campus i Stockholm och skapa strategiskt viktiga samarbeten mellan näringslivet, regionen och högskolans studenter, forskare och lärare.

 

Det är Kungliga Tekniska högskolans (KTH) före detta administrationsbyggnad som nu ska byggas om till ett toppmodernt center för innovationer. I byggnaden ska fyra organisationer med anknytning till innovation och entreprenörskap etablera sig: OpenLab, Stockholms Akademiska Forum (StAF), Entreprenörskapsforum och KIC Inno Energy.

 

– Centret är tänkt att bli en viktig knutpunkt för innovation, entreprenörskap och strategisk samverkan, säger Peter Gudmundson, rektor för KTH.

 

Den vackra, gamla tegelbyggnaden har ett attraktivt och strategiskt läge vid Valhallavägen. Huset, som är cirka 3000 kvm, ska byggas om till ett flexibelt och modernt utbildnings- och kontorshus med café, utställningsmöjligheter och studios.

 

– Vi är mycket glada över samarbetet inom Universitetshuvudstaden Stockholm och att vi kan skapa denna centralt belägna mötesplats, där närinslivets och regionens företrädare får träffa akademin, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm.

 

Byggstart beräknas ske januari 2014 med inflyttning ett år senare.

onsdag, 18 december 2013 20:41

Wallenstam rivstartar år 2014

alt

Wallenstam ska utveckla 600 lägenheter i Mölnlycke.

 

Wallenstam är i startgroparna för byggstart av 900 lägenheter i Göteborgsområdet. Nyligen beslutade avtal och genomförda fastighetsaffärer skapar möjligheter för nyproduktion av cirka 600 lägenheter i centrala Mölnlycke, 180 lägenheter vid Stallbacken intill Åby travbana i Mölndal och 150 lägenheter i Aspedalen/Aspevallen i Lerum.
 

– Det här ger oss en fantastisk start på 2014 och är helt i linje med vår ambition att bidra till en god stadsutveckling. Samtidigt tillför vi någonting som verkligen behövs i Göteborgsområdet, fler bostäder, säger Thomas Dahl, vice vd.

 

De 600 lägenheterna i centrala Mölnlycke är ett resultat av Wallenstam och Härryda kommuns nytecknade ramavtal för att bidra till fler bostäder här. Avsikten är att ett exploateringsavtal ska tecknas så snart detaljplaneprocessen är klar, vilket förväntas ske under 2014. Utbyggnaden ska ske etappvis med en utbyggnad om cirka 200 lägenheter under det första året och därefter cirka 100 lägenheter per år.

 

I Stallbacken, Mölndal, där Wallenstam hart köpt byggrätter av NCC planeras byggstart under 2014. Här finns byggrätter för totalt 735 lägenheter i olika upplåtelseformer.

 

I Aspedalen/Aspevallen, där Wallenstam har tecknat avtal om samverkan med HSB, Skanska och Lerums kommun för att utveckla området, kan en första möjlig byggstart ske under 2016.

onsdag, 18 december 2013 20:37

Fem finalister klara för SEFAs skrapa

alt

Fem finalister har utsetts för formgivningen av vad som kan komma att bli Nordens högsta hus. Huset ska byggas på Lindholmen, Göteborg.

 

Av totalt 56 arkitektkontor har 5 vaskats fram som finalister för att rita den nya skyskrapan som SEFA ska uppföra vid Karlavagnsplatsen i Göteborg. Enda helsvenska representant är Wingårdhs arkitekter. Övriga finalister är franska Manuelle Gautrand Architects (med Equator Stockholm som lokal arkitekt) samt de brittiska företagen Ian Simpson Architects, SOM (Skidmore Owings & Merrill, som bland annat Burj Khalifa i Dubai, världens högsta byggnad) och Zaha Hadid Architects (med ÅWL arkitektkontor som lokal arkitekt). Varje finalist får 500 000 kr för sitt förslag, som ska lämnas in anonymt senast den 13 maj näst år. I mitten av juni kommer vinnaren att tillkännages.

 

Göteborgs nya skyskrapa ska vara 60 våningar och bli ungefär 201 meter hög. Intresset för att utforma den och blandstaden runt om har varit stort både från svenskt och internationellt håll.

 

Intresseanmälningarna har analyserats av en urvalsgrupp bestående av Björn Siesjö, Stadsarkitekt Göteborgs kommun, Olle Lindkvist, Älvstranden Utveckling AB, Ola Serneke, vd SEFA, och Alban Herlitz, projektutvecklingschef SEFA. Sveriges Arkitekter bistått med formalia och administration.

 

– Vi har gått igenom referensprojekt och bedömt den gestaltningsmässiga och arkitektoniska förmågan för denna typ av uppgift, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg och en av deltagarna i urvalsgruppen.

 

I tävlingsjuryn ingår utöver ovan nämnda två arkitekter Christer Malmström och Louise Masreliez utsedda av Sveriges Arkitekter, Anders Svensson, arkitekt Stadsbyggnadskontoret och Älvstadsprojektet, samt Staffan Bolminger, miljöchef Älvstrandens Utveckling.

onsdag, 18 december 2013 20:35

Skanska startar kontorsprojekt för 843 Mkr

alt

Kontorsprojektet Corso Court i Prag är nyligen påbörjat. Fastigheten ska stå klar under det tredje kvartalet 2015.

 

Skanska startar kontorsprojekt för totalt 843 Mkr i London respektive Prag. Investeringen i London omfattar 576 Mkr i ”The Monument Building” på Monument Street. Den totala uthyrbara ytan kommer att bli cirka 8 500 kvm.

 

I samband med detta får Skanska UK ett byggkontrakt värt 333 Mkr. Den nya byggnaden, som ska uppnå för att uppnå miljöcertifieringen Breeam Excellent, ska ersätta nuvarande byggnader på 11-15 Monument Street, 46 Fish Street Hill och 1-2 Pudding Hill. Färdigställandet sker i fjärde kvartalet 2015.

 

I Prag investerar Skanska 267 Mkr i projektet Corso Court med uthyrningsbar kontorsyta om totalt cirka 17 000 kvm. Denna byggnad får ett antal lösningar för att minimera byggnadens miljöpåverkan och avsevärt minska driftskostnaderna. Projektet kommer att ansöka om Leed-certifiering på nivå guld. Arbetet har startat och fastigheten beräknas vara klar under tredje kvartalet 2015.

onsdag, 18 december 2013 20:32

Hestia Retail rekryterar Wangerheim

alt

                                                                                         

Hestia Retail har knutit Jenny Wangerheim till sig, som centrumledare/centrumutvecklare.

 

Hon har stor erfarenhet av centrumledning och etablering från bland annat PUB, Skärholmen Centrum och Itrim.  Inledningsvis kommer Jenny Wangerheim att arbeta med Hestias uppdrag för Genesta; Gustavsberg Centrum och Värmdö Marknad.

tisdag, 17 december 2013 20:40

Halvtid för rekorddyra NKS

alt

Ett vacket ljusspel över NKS i Solna.

 

Under morgonen var det en ljusshow över världens dyraste sjukhus, Nya Karolinska Solna, om totalt 330 000 kvm och 8 000 rum. Kulörerna i ljusshowen representerade naturens årstider, kulörer som återkommer i sjukhusets byggnader. Kostnaden har nu ökat med cirka 1 Mdr kr till 15,5 Mdr kr. Driften fram till år 2040 beräknas till cirka 52 Mdr kr, enligt Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd.

 

Det är Skanskas största kontrakt och projekt som snart närmar sig en topp med totalt 2 000 anställda ingenjörer och hantverkare. Men NKS ska bli världens främsta forskningssjukhus i nära samarbete med Karolinska Institutet berättade professor David Ingvar som menade att forskningsperspektivet ger NKS bättre förutsättningar för integrerad vård, forskning och utbildning.

 

Vi har filmat dagens byggaktivitet på NKS, avsnitt som kommer att ingå i vår långfilm Stockholm – A Global Star, med premiär på Palace des Festival den 13 mars, 2014, på MIPIM i Cannes.